NOVICA TONČEV

Socijalistička partija Srbije

Rođen je 9. decembra. 1962. godine.

Potiče iz radničke porodice. Završio je Građevinski fakultet u Nišu, odsek visokogradnje, gde je diplomirao 1989. godine. Doktorske studije upisao je 2009 godine.

Vlasnik je Građevinskog Preduzeća „Tončev Gradnja“ u Surdulici i preduzeća “Ton-Bau” u Beču. Suvlasnik je “Surduličke Radio Televizije” i kablovskog sistema. Od 1990. do 2000. godine bio je predsednik mesne zajednice Božica. Od 1996. do 2000. godine je član Izvršnog saveta SO Surdulica, a od 2000. do 2004. godine je potpredsednik SO Surdulice i odbornik u SO Surdulica od 1996. godine. Predsednik je opštine Surdulica od 2008. godine.

Na poslednjim lokalnim izborima 2012. godine lista „Socijalistička partija Srbije – Novica Tončev“ u Surdulici je osvojila 67,02% glasova birača. Član GO SPS od 2010. godine. Član Predsedništva SPS od 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 meseci i 19 dana i 22 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 28 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 30 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.

Poštovana predsednice, poštovani ministri i predstavnici Vlade Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, u ime SPS i u svoje ime želim ovom prilikom da pohvalim Predlog budžeta za 2019. godinu.

Pažljivo sam pročitao ovaj materijal i nema dileme da je budžet izbalansiran i da će istovremeno imati i socijalnu i razvojnu dimenziju uz deficit koji je pet milijardi manji nego ove godine.

Povećanje plata u javnom sektoru za 33 milijarde dinara, među kojima su plate lekara, profesora, policije i vojske. Moram da pohvalim i planirano povećanje penzija od 35 milijardi, što će našim najstarijim građanima i te kako poboljšati životni standard.

Da je budžet razvojni potvrđuje i podatak da će kapitalne investicije biti 30% veće u odnosu na prošlogodišnji budžet i da se vodilo računa o velikim infrastrukturnim projektima. Imaćemo iduće godine oko 100 milijardi namenjenih za subvencije, što podrazumeva više novca za privredu, železnice, puteve, turizam i poljoprivredu.

Smatram da je važno da svi poljoprivrednici u Srbiji znaju da će iduće godine budžet za poljoprivredu biti za sedam milijardi dinara veći od ovogodišnjeg.

Što se tiče transfernih sredstava, moram da naglasim da je planirano, na primer, da opština Surdulica iz budžeta Ministarstva finansija iduće godine dobije 238 miliona dinara, što predstavlja značajnu podršku za finansiranje tekućih poslova iz delokruga lokalne samouprave.

Ministre, znate da lokalna samouprava daje plate svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi, kao i da finansira predškolsku ustanovu, te vas molim da u budućnosti povećate i ovaj transfer za povećanje plata.

Mi ćemo se kao opština ovako truditi da deo nedostajućih sredstava dopunimo kroz izvorne prihode i maksimalno ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti za ubiranje većih izbornih prihoda u budžet opštine Surdulica.

U tom smislu zamolio bih vas da na nivou Vlade i Ministarstva finansija razmotrite jedan moj predlog. Reč je o članu 98. Predloga zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je takođe na dnevnom redu ove sednice, a kojim je predviđeno da prihodi ostvareni za naknade za vode pripadaju budžetu Republike, a prihodi od tih naknada teritoriji AP Vojvodine, budžetu Vojvodine.

Smatram da bi zbog infrastrukturnog razvoja opština širom Srbije bilo korisno da ovaj odnos podele prihoda bude pola-pola, tako da 50% prihoda od naknade za vode zadržavaju opštine i gradovi, a 50% ode u budžet Republike. Reč je o značajnim sredstvima, a vi sigurno imate podatke i možete u dinar da uradite projekciju koliko je to novca.

Ako bi 50% tog prihoda ostvarili direktno opštine i gradovi uz zakonsku obavezu da investiramo u razvoj lokalne infrastrukture, to bi za svaku opštinu bio veliki zamajac. Molim vas da o tome razmislite, jer je to na neki način i pravično rešenje, a svaki dinar izvornih prihoda mnogo znači lokalnoj samoupravi.

Navešću primer. U opštini Surdulica znate da postoji fabrika vode „Rosa“, odnosno „Vlasinka“ koja radi pod kompanijom „Koka kola“. Po ovom predlogu i tabeli koju ste dali, 1,23 dinara na svaku flaširanu vodu ide u budžet Republike Srbije, a svi šleperi, kamioni i sve to prolazi kroz opštinu Surdulica, a mi moramo iz lokalnog budžeta da finansiramo popravke istih, tako da vas molim da ako možete da ovu raspodelu uradite ovako, a ja sam dao i amandman na ovu temu i nadam se, ministre, da ćete ga podržati.

Takođe, želim da pohvalim to što je Vlada prepoznala značaj projektnog finansiranja kroz IPA projekte EU i vidim da je u Predlogu budžeta naredne godine obezbeđeno budžetsko sufinansiranje konkretnih projekata u vrednosti od 4,3 milijarde dinara, dok će iz IPA fondova biti obezbeđeno 3,8 milijardi.

Pošto dolazim iz opštine Surdulica koja maksimalno koristi IPA fondove pre granične saradnje, moram da naglasim da smo realizovali projekte u vrednosti od preko pet miliona evra koji su poboljšali uslove života građana Surdulice.

Moja ideja je da kroz IPA fondove realizujemo najveći projekat južno od Niša i to projekat izgradnje kanalizacionog prstena oko Vlasinskog jezera. Evropska unija bi obezbedila 50% sredstava, ali potrebno je da Vlada kroz budžet obezbedi ostatak novca, a to je oko četiri miliona evra.

O tome sam i razgovarao sa predsednikom Vučićem i on je podržao ovaj projekat. Na ovaj način bi uposlili najmanje 1.000 ljudi u Pčinjskom okrugu i to kao krajnji rezultat bi dobili zdraviju životnu sredinu, razvoj turizma, ribolova, bolji kvalitet izvorske vode i više stranih investicija.

Zato hoću da vas zamolim za početak da Ministarstvo finansija obezbedi novac za izradu planskih dokumenata, pa da nakon toga i ceo projekat stavimo u budžet uz podršku 50% novca iz IPA fondova.

Postoji ovde na dnevnom redu jedna stvar koja me zabrinjava, a to je mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru koja će na snazi biti do kraja iduće godine. Ovo ne kažem zbog toga što imam nameru da zaposlim simpatizere moje stranke, već iz objektivnih problema koji pogađaju lokalne samouprave, pa i Surdulicu. Zbog ove recidivne mere dolazim u situaciju da ostajemo bez inženjera ili geodeta, jer neće imati ko da nam uradi pregled, da ga overi ili da izvrši tehnički prijem. To blokira rad svake opštine, a da ne govorim o lekarima koje ako ne zaposlimo direktnu štetu trpe pacijenti, a to su naši sugrađani.

Zato hoću da vas zamolim da ovu meru preispitamo početkom iduće godine ili da se pronađe neki drugi način, ali da ne blokiramo funkcionisanje celog sistema.

Na kraju moram da se osvrnem na još jedan trošak koji je planiran u budžetu za pravosuđe, a reč je o troškovima novčanih kazni, jer sam ovde video da će svi osnovni i viši sudovi u Srbiji imati na raspolaganju preko milijardu dinara za novčane kazne, što je blizu deset miliona evra, ne računajući ostale sudove i tužilaštva. Samo u dva slučaja opština Surdulica je morala da pomogne i da plati štetu jednoj školi od 20 miliona dinara zbog osude dvojice profesora koji su neosnovano otpušteni, pa presudom suda vraćeni na posao.

Tužiteljka koju je tada proganjala i bez osnova pritvarala u nameri da obezbedi članu DS reizbor na funkciji direktora danas je napredovala iz Osnovnog u Više javno tužilaštvo u Vranju, a trošak od 20 miliona su morali da plate građani Surdulice.

Zamolio bih vas i ministarku pravde da nađete način da sav ovaj rashod prebacimo na loše sudije, loše tužioce koje prave ovakve troškove, ali ne na građane Srbije koji za to nisu krivi.

Još jedanput da vam zahvalim kao članu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije na Projektu izgradnje nacionalnog stadiona, da vam poželim da ovaj budžet u idućoj godini sprovedete kako ste i planirali. Hvala, ministre.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2018.

Poštovani predsedavajući, povreda člana 27.

Malo smo se udaljili od goruće teme, a to je o našem stanju u pravosuđu, pa kako moja poslanička grupa nema više vremena, ja bih hteo da ukažem i na tu temu koja je vrlo važna za naš pravosudni sistem.

Hoću da pozdravim vas i ministarku i da govorim povodom povrede Poslovnika o Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na funkciju.

Ja dolazim iz jedne male opštine, gde je predložen sudija za izbor iz Beograda. Hoću da podsetim ministarku - da li će taj sudija stvarno da ostane u Surdulici, što bih ja voleo, da ne budu male opštine kao neki protočni bojler gde će da nam dolaze sudije i da se onda posle nekoliko meseci vraćaju, a tu trpimo i mi, a i građani, kao i predmeti koji stoje. Ali bih voleo da, pošto je Surdulica malo i lepo mesto za življenje, da sudije koje dođu iz Beograda, ostanu da žive i u Surdulici.

Druga stvar što bih hteo da ukažem, znam da ministarka vi ne možete da utičete, a i nije po zakonu da utičemo na sudije i na tužioce, ali imamo veliki problem oko pravosuđa u Pčinjskom regionu. Posebno sam ja, kao narodni poslanik, bio izložen progonu tužiteljke Danijele Trajković. Ja sam vam dao predmet koji hoću da pogledate lično. Ako ja, kao narodni poslanik, ne mogu da dokažem da li je ova fotografija koja je ovde, da li je ovo šminka ili je teška telesna povreda, onda ne znam kako će ostali građani da reaguju na tome. Te vas molim da malo više obratite pažnju na stvari koje se dešavaju u Pčinjskom okrugu i na rad pravosuđa.

Ja vam se zahvaljujem što ste mi dali šansu da kažem ovo. Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, poštovane kolege narodni poslanici, nadovezujem se na amandman mog kolege, ali hoću da kažem da posle mog sinoćnjeg izlaganja dobio sam mnogo poziva od kolega iz Inženjerske komore Srbije koji podržavaju i ovu izmenu zakona, a takođe i ja kao član Inženjerske komore sam za to, kao i SPS, poslanici koji će glasati za ovu izmenu zakona i zalažemo se da Inženjerska komora napravi izbore, izabere legalno rukovodstvo i da radi po zakonima koji mi ovde u Skupštini donosimo i za šta nas je narod u Srbiji izglasao.

Hoću da se nadovežem i na zakon o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju. Kao što sam juče rekao, nije ministarka tu, ali je ministar Nedimović tu, mi socijalisti se zalažemo za izradu jednog sveobuhvatnog zakona o legalizaciji kojim će da se uredi sve što je do sada urađeno nelegalno, a takođe i da se zaustavi jedanput divlja gradnja u Srbiji.

Juče sam isto ministarki rekao da imamo problem oko tendera za rušenje. Ministarka mi je odgovorila da će to raditi javna preduzeća, vojno građevinske direkcije, itd. Ja, evo sad, kao član vladajuće koalicije predlažem članu Vlade, ministru Nedimoviću, ajmo mi ova javna preduzeća da upotrebimo da više nema gradnje. Da donesemo takav zakon da ako neko počne, u temelju mogu javna preduzeća da spreče da se više ne gradi da ne bi i investitori pravili troškove, a normalno i mi kao država trpeli.

Znači, mi socijalisti se zalažemo za jedan sveobuhvatan zakon, gde bi sve što izgrađeno, čak i do današnjeg dana u Srbiji, bilo legalizovano, pod uslovom da nije na kolektoru, da nije na dalekovodu, da nije na nekom zemljištu koje će trebati, odnosno koje je u interesu države Srbije. Ali da se plate iste komunalije, iste dažbine kao i oni koji su legalno gradili, čak i da se plati neka kazna, zato što su ljudi radili nelegalno. Da ne spominjemo mnogo ta rušenja, jer znate da ćemo imati problem i oko rušenja i sa svim tim, bolje je da to legalizujemo, da ljudi sve to plate i da donesemo jedan zakon i da ova naša javna preduzeća, i vojsku i policiju, i sve upotrebimo da više nema divlje gradnje u Srbiji. I, tako ćemo da jedanput stanemo na put divljoj gradnji u našoj prelepoj Srbiji.

Ako i dozvolimo, evo ja dolazim iz jedne male sredine, opštine Surdulica, da neko napravi kuću na sred trga, centra u Surdulici, ako mi dozvolimo, mi smo krivi. I, zbog toga predlažem, i vama ministre, kao članu Vlade, i Aleksandri Damjanović koja radi u Ministarstvu građevine dugo godina, evo i mi socijalisti se zalažemo da stvarno donesemo jedan sveobuhvatan zakon koji će sprečiti divlju gradnju u Srbiji. Zahvaljujem vam.

Imovinska karta

(Surdulica, 30.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik Skupštine Opština Surdulica Opština Mesečno 928713.00 RSD 26.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 327840.00 RSD 03.06.2016 -
Potpredsednik Fudbalski savez Srbije (Potpredsednik) Republika Mesečno 17500.00 RSD 01.01.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 15:47