Otvoreni Parlament | Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakonika

Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakonika

Tip akta: Zakon

Oblast: Bezbednost

Status: Predložen

Predlagač: Balša Božović

Čet
15.09.2016

Predlog akta

[pdf]  [doc] 

Čet
15.09.2016

Ulazak u proceduru

Sažetak

Dopunama zakona uvodi se još jedna mera obezbeđena koja se može izreći izvršiocima krivičnih dela- mera oduzimanja oružja i zabrana izdavanja odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja kod izvršilaca svih krivičnih dela sa elementima nasilničkog ponašanja bez obzira na to da li je oružje upotrebljeno za izvršenje krivičnog dela. Dopunama je predviđeno da se ova mera mora uvek izreći ako je krivično delo učinjeno sa elementom nasilja. Neposredno sprovođenje ove mere vrši policija i mera mora trajati najmanje deset godina. Dopunama zakonika izričito je predviđeno izricanje mere prilikom izvršenja krivičnog dela nasilja u porodici.

Predlagač zakona ističe da je u pethodne dve godine došlo do jako velikog povećanja broja krivičnih dela sa elementima nasilja. Ovi podaci su još veći u porodicama i porodičnim odnosima s toga je potrebno uvesti meru bezbednosti oduzimanje oružja, odnosno zabrana izdavanja odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 43
Protiv: 52
43%
52%
0%

Ključne novine

NOVA MERA BEZBEDNOSTI

- Uvođenje nove obavezne mere bezbednosti- oduzimanje, odnosno zabrana izdavanja odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja ukoliko je izvršeno krivično delo koje sadrži element nasilja. Mera mora da traje najmanje deset godina.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 49
Protiv: 48
49%
48%
0%

Poslednji put ažurirano: 03.07.2020, 16:43