Otvoreni Parlament | Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi

Tip akta: Zakon

Oblast: Državna uprava

Status: Predložen

Predlagač: Miroslav Aleksić

Pet
16.09.2016

Predlog akta

[pdf]  [doc] 

Pet
16.09.2016

Ulazak u proceduru

Sažetak

Predloženim izmenama se bliže definiše formiranje, rad i finansiranje mesnih zajednica. Predlagač predlaže uvođenje obaveze formiranja mesnih zajednica i u na nivou opština i na nivou gradova, što postojećim zakonskim rešenjem nije bilo predviđeno.

Predložene promene se odnose i na bliže uređenje izbora za predstavnike mesne zajednice i načina odlučivanja iz oblasti mesne zajednice. Takođe, uvodi se i obaveza sprovođenja neposrednih izbora za predstavnike mesne zajednice.

U pogledu finansiranja rada mesnih zajednica, predlaže se novo rešenje, koje podrazumeva da se mesne zajednice finansiraju od prikupljenog poreza na imovinu i to u iznosu ne manjem od 80% od iznosa prikupljenog na teritoriji mesne zajednice. Uvodi se obaveza dostavljanja godišnjih finansijskih izveštaja lokalnoj samoupravi i javnog objavljivanja godišnjih finansijskih izveštaja mesnih zajednica.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 47
Protiv: 49
47%
49%
0%

Ključne novine

OBAVEZNO FORMIRANJE MESNIH ZAJEDNICA

- Obavezu osnivanja mesnih zajednica, model finansiranja mesnih zajednica od prihoda prikupljenih od poreza na imovinu i obavezu finansijskog izveštavanja ka lokalnoj samoupravi.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 33
Protiv: 47
33%
47%
0%

Poslednji put ažurirano: 07.04.2020, 12:05