Otvoreni Parlament | Predlog zakona o dopunama Zakona o akcizama

Predlog zakona o dopunama Zakona o akcizama

Sažetak

Predlogom zakona se predlaže uvođenje akcize na napitke sa dodatkom šećera. Akcize predstavljaju poseban oblik poreza na one proizvode koji imaju takozvanu “neelastičnu potražnju”, dakle redovno se kupuju od strane građana.

Predlagač zakona smatra da je trend u svetu i Evropi uvođenje ove vrste oporezivanja, a da bi uvođenje akcize na napitke sa dodatkom šećera doprinelo smanjenju potrošnje ovih proizvoda i stimulisalo potrošnju voćnih sokova sa većim sadržajem voća i bez dodatka šećera. Očekuje se porast sredstava u budžetu od naplate akciza.

Na listu proizvoda koji se oporezuju akcizama predlogom zakona se dodaju voćni sokovi, nefermentisani i bez dodatka alkohola, sa dodatkom šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje i voda sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića osim sokova od voća i povrća.

Akciza na voćne sokove, nefermentisane i bez dodatka alkohola, sa dodatkom šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje iznosiće 5 dinara po litru.
Akciza na vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića osim sokova od voća i povrća iznosi 10 dinara po litru.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 106
Protiv: 96
106%
96%
0%

Ključne novine

UVOĐENJE AKCIZE NA VOĆNE SOKOVE, VODE SA ŠEĆEROM I ZASLAĐIVAČE

Uvođenje akcize na:
-voćne sokove, nefermentisane i bez dodatka alkohola, sa dodatkom šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje;

-vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića osim sokova od voća i povrća;

- akciza na voćne sokove, nefermentisane i bez dodatka alkohola, sa dodatkom šećera ili ostalih sredstava za zaslađivanje iznosiće 5 dinara po litru i,

- akciza na vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića osim sokova od voća i povrća iznosiće 10 dinara po litru.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 103
Protiv: 103
103%
103%
0%

Poslednji put ažurirano: 17.07.2021, 02:26