Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima

Zakon o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima

Tip akta: Zakon

Oblasti: Ekonomija Finansije

Status: Usvojen

Tekst zakona: [doc]  [pdf] 

Predlagač: Vlada

Sre
19.04.2017
Sre
19.04.2017
Sre
25.01.2017

Predlog zakona

[doc]  [pdf] 

Sre
25.01.2017

Ulazak u proceduru

Sažetak

12.11.2012. godine u Seulu je usvojen Protokol o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima i predstavlja prvi protokol koji je proizašao iz Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, usvojene 2006. godine od strane naše republike.

Protokol o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, polazeći od člana 15. Okvirne konvencije, uspostavlja pravila za borbu protiv nezakonite trgovine duvanskim proizvodima kroz kontrolu lanaca snabdevanja duvanskim proizvodima i međunarodnu saradnju.

Protokol obavezuje na licenciranje svih aktivnosti koje se smatraju zakonitim u prometu duvanskim proizvodima i na uspostavljanje nadležnog organa za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci.

Sprovodiće se detaljna provera poslovanja svih fizičkih i pravnih lica uključenih u lanac snabdevanja duvanom, duvanskim proizvodima i opremom za proizvodnju.

Uspostavlja se intenzivnija međunarodna saradnja kroz razmenu informacija, uzajamnu pravnu pomoć i zajedničko sprovođenje istraga. Uspostavlja se globalni sistem praćenja porekla i kretanja duvanskih proizvoda kroz lanac snabdevanja i podaci se u roku od pet godina dostavljaju Sekretarijatu Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije.

Ugovorne strane se obavezuju na pružanje uzajamne pravne pomoći u istrazi, gonjenju i sudskom postupku protiv učinilaca krivičnih dela počinjenih iz ove oblasti.
26%
28%
0%

Ključne novine

PREVENCIJA NEZAKONITE TRGOVINE DUVANOM

- Uspostavljanje nadležnog organa za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci za trgovinu duvanskim proizvodima.

- Intenzivnija međunarodna saradnja kroz razmenu informacija, uzajamnu pravnu pomoć i zajedničko sprovođenje istraga.

- Globalni sistem praćenja porekla i kretanja duvanskih proizvoda kroz lanac snabdevanja.
20%
25%
0%

Poslednji put ažurirano: 17.08.2019, 10:36