Otvoreni Parlament | Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi"

Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi"

Tip akta: Zakon

Oblast: Građevina

Status: Povučen

Donet po hitnom postupku

Predlagač: Balša Božović

Uto
13.09.2016

Predlog akta

[pdf]  [doc] 

Uto
13.09.2016

Ulazak u proceduru

Sažetak

Predlogom zakona predviđeno je ukidanje zakona o projektu ,,Beograd na vodi“. Prema obrazloženju predlagača zakona, zakon o projektu ,,Beograd na vodi“ je protivustavan iz razloga što dozvoljava mogućnost oduzimanja privatne svojine. Prema ustavu oduzimanje privatne svojine je moguće samo u javnom interesu, a kako projekat ,,Beograd na vodi“ sadrži objekte za komercijalnu upotrebu time je zakon u suprotnosti sa ustavom.

Predlagač zakona ističe da je protivpravno i to što se u zakonu navodi još jedan osnov za eksproprijaciju- odluka Vlade – organa izvršne vlasti, koji, prema Predlagaču, uvodi pravni princip eksproprijacije “prema sopstvenoj volji”. Kako ovaj osnov nije postojao do ovog propisa, predlagač zakona zaključuje da je zakon o projektu ,,Beograd na vodi“ i protivzakonit.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 163
Protiv: 152
163%
152%
0%

Ključne novine

UKIDANJE ZAKONA KOJI UREĐUJE PROJEKAT BEOGRAD NA VODI

Ukidanje zakona o projektu ,,Beograd na vodi“ iz razloga što projekat nije od opšteg interesa i što se stvara nezakonita mogućnost oduzimanja imovine privatnih lica lica u korist investitora – vlasnika komercijalnih objekata.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 156
Protiv: 152
156%
152%
0%

Poslednji put ažurirano: 20.04.2024, 07:19

Whoops, looks like something went wrong.