HVALA ŠTO RADITE SVOJ POSAO? (MINISTRI PRED SKUPŠTINSKIM ODBORIMA)

16.11.2020.

...

Nekad se odnos prema podeli vlasti, Ustavu ili stanju parlamentarizma jasnije vidi na sednicama skupštinskih odbora, nego u plenumu. Tako je podnošenje izveštaja novog ministra unutrašnjih poslova nadležnom odboru još jednom pokazalo da narodni poslanici zapravo uopšte ne znaju šta je čija ustavna uloga i da oni ne treba da zahvaljuju ministru što je izdvojio vreme za njih - jer je to njegova obaveza. Sa druge strane, novoizabrana ministarka za ljudska prava i društveni dijalog u svom prvom obraćanju objasnila je da ministarstvo za svoj rad odgovara upravo odboru, te da je zato plan rada prvo iznela pred poslanike. Zajedničko za oba odbora je da ima pohvala, predloga, pitanja, čak i poslovnih ponuda, samo kritika nema.

Poslanici hvalili ministra Vulina, on hvalio predsednika Vučića

Današnja sednica otvorila je pitanje kakvu kontrolnu funkciju građani mogu da očekuju od Odbora za odbranu i unutrašnje poslove čiji predsednik Aleksandar Marković pravi pauzu kako bi lično ispratio ministra, a članovi jedan za drugim zahvaljuju ministru „što je našao vremena da im se obrati“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ispunio je obavezu i odboru podneo izveštaj o radu Ministarstva od jula do septembra 2020. godine. On je pohvalio rad svog prethodnika Nebojše Stefanovića, istakao da je broj izvršenih krivičnih dela smanjen za 13,1 odsto, da su rasvetljena dva ubistva iz kriminogene sredine, ali da je zbog - kako je rekao „rušilačkih demonstracija ispred skupštine“ u julu,  povećan stepen kršenja javnog reda i mira. Ministar je izneo i ocenu da se fizički napadi na sve profesije osuđuju u javnosti, dok niko ne reaguje kada su napadnuti policajci.

„Nije dozvoljeno napasti policajca i nema tog razloga. Nije normalno baciti metalnu ogradu na policajca ispred skupštine, nije normalno  polomiti mu obe noge. Nije normalno bacati kese pune urina na njega. Ispred Skupštine svaki onaj huligan koji je došao, došao je sa idejom da nekog povredi ili da nešto zapali i opljačka, a ni jedan policajac nije došao zato što je bio željan da nekog tuče ni jedan jedini“, rekao je Vulin. On je dodao da je policija pokazala veliku uzdržanost i odao im ogromno priznanje „ što su izdržali da se ne suprotstave odmah i izbegavali sukob“.

Na odboru nije bilo nikoga ko bi ministra podsetio na snimke brutalnog prebijanja demonstranata, na nebrojene napade na novinare pri obavljanju zadataka, niti na same uzroke julskih demonstracija. Inače, u izveštaju Nacionalnog mehanizma protiv torture konstatovani su brojni propusti pripadnika MUP-a tokom demonstracija u Beogradu, a Beogradski centar za ljudska prava podneo je 32 krivične prijave zbog policijskog nasilja. 

Ministar je govorio i o ugroženosti bezbednosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je po Vulinovoj oceni „on ključni čovek za borbu protiv organizovanog kriminala“. Kaže da deo javnosti „kao da čeka da se nešto ružno desi“ i da je pritisak na Vučića i njegovu porodicu zlonameran. Ministar je izneo i lične opservacije o tome „da najveća pretnja za mafiju dolazi od Aleksandra Vučića i on ima hrabrost i sposobnost da se sa ovim zlom obračuna“, te da su njegove najave „velika pomoć zaposlenima u sektoru bezbednosti jer znaju da neće morati da objašnjavaju zašto su nekoga priveli“.

Iako u ulozi ministra, Vulin je pohvalio i Vučićev rad na čelu Srpske napredne stranke, a povodom hapšenja dva bivša predsednika opštine iz SNS-a  ocenio da nikada ni jedna partija na vlasti nije poručila svojim funkcionerima da neće biti zaštićeni i da je to Vučićev hrabar potez.

Članovi skupštinskog odbora izrazili su zabrinutost da će na ministra biti izvršen veliki pritisak zbog najavljene borbe protiv mafije, rekli da je i njegov prethodnik Nebojša Stefanović odlično radio svoj posao i započeo obračun sa mafijom i narko dilerima, da je Srbija slobodna zemlja, a da u budućnosti očekuju još bolju situaciju. Svi su poželeli Vulinu uspeh u radu, čestitali mu kako je do sada vodio Ministarstvo odbrane, zahvalili mu što je došao i zamolili ga da nastavi da dolazi u Skupštinu, kao da je to njegova dobra volja, a ne obaveza.

Ministarstvo za dijalog- ali koji tačno?

Sa druge strane, dugogodišnja poslanica i novopečena ministarka Gordana Čomić koja se danas prvi put u Skupštini pojavila u novoj ulozi, pokazala je da proceduru, obaveze i zakone zna. Poslanicima je rekla da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova (kao i sva ostala) za svoj rad odgovara nadležnom odboru, jer je to po zakonu. Zato je pre nego medijima - poslanicima predstavila plan rada novog ministarstva. Cilj je pre svega otklanjanje loših ocena iz izveštaja Evropske komisije koja je stanje vladavine prava ocenila sa 2,2, a za to je potreban dijalog skupštine, vlade i svih političkih subjekata. Predlog je da Srbija prijatno izenadi evropske institucije i pokaže sposobnost za izgradnju demokratskog društva. Takođe, prema rečima Gordane  Čomić, ne sme se više ponavljati da je neki zakon dobar, ali da nema političke volje za njegovu primenu, jer to ne sme da se dešava.

Članovi Odbora čestitali su ministarki na hrabrosti da prihvati taj posao u ovom trenutku i istrpi brojne kritike što je kao jedna od nekadašnjih prepoznatljivih lica Demokratske stranke, pristala da bude deo vlade koju podržava stranka Aleksandra Vučića. Naprednjaci su ponavljali da srpsko društvo nije podeljeno i da treba otvarati pitanja položaja žena, ali se poslanik Nebojša Bakarec zabrinuo što u društvu jača mizandrija, to jest mržnja prema muškarcima.

Pozitivan odnos prema novom Ministarstvu poslanici su možda najbolje pokazali tako što su se otvoreno nudili kao kandidati za posao. Tako je poslanica Sandra Joković istakla da je predsednik Vučić više puta rekao da više manjina treba da se uključi u administraciju, a da ona kao Romkinja smatra da visokoobrazovani Romi u ministarstvu rada, prosvete ili ovom novoformiranom, mogu da pomognu kao državni sekretari, pomoćnici ministra ili makar šefovi sektora.

Poslanik Aleksandar Jovanović tri puta je iskazao divljenje ministarki, rekao da je pre nego što je postao ponosni poslanik PUPS-a bio član Đinđićeve Demokratske stranke i da više ne želi da bude opozicija svemu. Onda je izložio detaljan plan kako ministarstvo treba da radi medijsku promociju, kako da sarađuje sa medijima i kako on kao dugogodišnji novinar može da pomogne.

O temama koje će ministarstvo otvarati Čomić je govorila i kasnije u skupštinskom holu kada je objasnila da njen resor ipak nije nadležan za politički dijalog, već da je on u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog parlamenta. Ministarstvo od kojeg se mnogo očekivalo, ipak će se baviti "političkom kulturom i smanjenjem nečitanja i nevaspitanja u društvu, jer je ono štetno za sve", rekla je Čomić u Skupštini.

 

Poslednji put ažurirano: 02.12.2020, 15:49