PARLAMENTARNA BELEŽNICA: NIŠTA NOVO

23.05.2024.

...

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa na pauzi iniciranoj od strane vladajuće većine. Parlament u zatišju.

 

VIŠE SREĆE SLEDEĆI PUT

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa održala je svoj prvi sastanak 2. maja, a zatim drugi sastanak 7. maja, 9. maja, 10. maja, 13. maja (prvi pokušaj glasanja o predlozima pravnih rešenja), 14. maja (drugi pokušaj glasanja) i 17. maja (treći pokušaj glasanja).

Tako je, manje od mesec dana nakon što je formirana, Radna grupa na pauzi iniciranoj od strane vladajuće većine. Zahvaljujući taktičkom odlaganju, Radna grupa nije postigla nikakav dogovor, a samim tim nisu preduzeti nikakvi početni koraci za pokretanje promena u izbornom procesu.

(prim.aut. Međutim, ne bi bilo prvi put da privremeno radno telo Narodne skupštine padne u zaborav. Anketni odbor formiran da utvrdi okolnosti i činjenice koje su dovele do masovnih ubistava u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u Mladenovcu održao je svoj prvi sastanak 18. jula 2023. godine, da bi bio suspendovan anonimnim saopštenjem 21. jula - Parl.belež. od 27. jula 2023. - Težak udarac)

Osim amandmana na Zakon o jedinstvenom biračkom spisku (prim.aut. koji su bili rezultat direktnog dogovora između poslaničkih grupa, i nemaju veze sa Radnom grupom - Parl.belež. 16. maj - Odugovlačenje), lokalni izbori 2. juna će se održati pod istim zakonodavnim okvirom kao i prethodni izbori.

 

DRUGOVI

Sama Narodna skupština je u zatišju - nema plenarnog zasedanja, nema sednica odbora, čak ni konferencija za štampu. Izgleda da su poslanici zauzeti kampanjom na lokalnom nivou.

Međutim, predsednica Narodne skupštine ne dopušta da diplomatski odnosi pate zbog predstojećih izbora. Brnabić se sastala sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i sekretarom Komiteta opštine Peking, Yin Li-jem, kao i sa ambasadorom Kipra i ambasadorom Tunisa u Srbiji.

 

Poslednji put ažurirano: 23.05.2024, 13:05