DIGITALIZACIJA U SRBIJI – OTVORENI PODACI I NJIHOVA UPOTREBA

09.07.2021.

Javno slušanje na temu: „Digitalizacija u Srbiji – Otvoreni podaci i njihova upotreba“, održano je danas u Narodnoj skupštini, u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.
Otvarajući javno slušanje, potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić izrazio je zadovoljstvo što se program javnih slušanja na ovu temu uspešno realizuje, najviše zahvaljujući radu i naporima Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju. Zukorlić je naveo da je važno da se narodni poslanici dobro upoznaju sa ovom temom, kao i da se podiže svest, kako kod donosioca odluka, tako i kod građana, o neophodnosti digitalizacije i svih prednosti koje ona donosi. Upotreba otvorenih podataka ima i svoje slabosti, i na to treba da se obrati pažnja, ukazao je predsednik Odbora, navodeći da tehnologija postoji zbog čoveka i da tehnološki razvoj treba da bude podređen čoveku, te da ga ničim ne sme ugroziti.

Predsednica Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju Marina Raguš, na čiju inicijativu Odbor organizuje javno slušanje, naglasila je da će veštačka inteligencija, koja će uskoro biti puštena u etar, drastično promeniti naše društvo i da je važno da razumemo šta znače otvoreni podaci i kako dobro mogu da se iskoriste za unapređivanje kvaliteta života građana.

Šefica delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković istakla je da OEBS veliku pažnju posvećuje ovoj temi, navodeći nedavno održanu konferenciju, koja se bavila ulogom otvorenih podataka u privrednom razvoju, poslovnom planiranju i iskorenjivanju korupcije. Marković je izrazila uvrenje da će ovo javno slušanje doprineti boljem sagledavanju mogućnosti koje pruža upotreba otvorenih podataka.

Stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap istakla je važnost dostupnosti visokokvalitetnih podataka, ukazujući da su otvoreni podaci neophodni deo svakog dobrog procesa kreiranja politika.

Tokom javnog slušanja, na temu digitalizacije u Srbiji i upotrebe otvorenih podataka, govorili su direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović, pomoćnica direktora ove Kancelarije Dragana Bećić, kao i prva sekretarka ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji Šantel Ker, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji (Swiss Cooperation Office) Ričard Koli i koordinatorka za standardizaciju i otvaranje podataka u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Andreja Gluščević.

Učesnicima javnog slušanja obratili su se predstavnik Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Grada Niša Đorđe Antić, predstavnik organizacije „Sigurne staze“ Igor Velić i asistentkinja na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Tijana Ležaić.

U okviru javnog slušanja, otvorena je izložba „Otvoreni podaci za otvorenu budućnost”, u Centralnom holu Doma Narodne skupštine, koju će do kraja jula meseca 2021. godine moći da pogledaju narodni poslanici, kao i svi posetioci Narodne skupštine.

Prisutni poslanici

...

Vesna Marković

Srpska napredna stranka
...

Marina Raguš

Srpska radikalna stranka Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 09.07.2021, 14:47