ODRŽANO JAVNO SLUŠANJE TEMU: SPROVOĐENJE SPORAZUMA KONFERENCIJE UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA - COP26 U SRBIJI

03.12.2021.

Održano javno slušanje temu: Sprovođenje sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji

Javno slušanje na temu: Sprovođenje sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji, održano je u Domu Narodne skupštine, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine.
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, učesnicima javnog slušanja preneo je glavne poruke sa klimatske Konferencije, na kojoj je učestvovao u okviru debate predsednika parlamenata, u organizaciji Interparlamentarne unije. Istakao je da je borba protiv klimatskih promena postala glavna tema u današnjem svetu i najvažniji deo nacionalnih politika.

Dačić je naveo da je Srbija aktivna u toj borbi i da su ove godine napravljeni krupni koraci u doprinosu globalnim nastojanjima, pre svega kroz usvajanje Zakona o klimatskim promenama i seta od četiri zakona iz oblasti energetike. „Narodna skupština će svojim aktivnostima i dalje raditi na unapređivanju regulatornog okvira i implementaciji zelene agende u Srbiji“, istakao je Ivica Dačić.

U svom obraćanju, ukazao je i na višegodišnji uspešan rad neformalne Zelene poslaničke grupe.

Predsednik Odbora dr Ljubinko Rakonjac istakao je da je u Narodnoj skupštini za manje od godinu dana doneto šest zakona iz oblasti zaštite životne sredine i da su svi članovi Odbora veoma zadovoljni tom aktivnošću. To takođe, kako je istakao, govori i o aktivnom radu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Na panelima koji su usledili, predstavnici državnih institucija izneli su stavove po pitanju klimatskih promena i razmatrali načine za rešavanje tog problema. Usledile su dve panel rasprave u kojima su učestvovali: Jelena Tanasković, državni sekretar Ministarstvo zaštite životne sredine; prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Jelena Blagojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Đorđe Milić, pomoćnik ministra, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Ivana Vilotijević, sekretar Sekreterijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda; Dubravka Filipovski, koordinator neformalne Zelene poslaničke grupe; Nada Lazić, specijalni savetnik za održivi razvoj, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog; Goran Pejanović, pomoćnik direktora, Sektor nacionalnog centra za klimatske promene, razvoj klimatskih modela i ocenu rizika elementarnih nepogoda, Republički hidrometeorološki zavod; Danijela Božanić, klimatolog; prof. dr Ratko Kadović i prof. dr Vasilije Isaje u ime Univerziteta u Beogradu.

Prisutni poslanici

...

Dubravka Filipovski

Srpska napredna stranka
...

Ivica Dačić

Socijalistička partija Srbije
Poslednji put ažurirano: 06.12.2021, 14:03