PREDSTAVLJANJE KANDIDATA KOJE JE ODBOR ZA PRAVOSUĐE, DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU PREDLOŽIO ZA PRVI IZBOR ČLANOVA VISOKOG SAVETA SUDSTVA I ZA PRVI IZBOR ČLANOVA VISOKOG SAVETA TUŽILAŠTVA KOJE BIRA NARODNA SKUPŠTINA

01.04.2023.

U Narodnoj skupštini održano je danas javno slušanje na temu: Predstavljanje kandidata koje je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predložio za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva i za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština.

Javno slušanje je otvorio predsednik Narodne kupštine dr Vladimir Orlić, čestitajući svim akterima na velikom i važnom poslu koji je do sada obavljen za našu zemlju, a koji je započet pre više od godinu dana, sa namerom da se samostalnost i nezvisnost u radu pravosuđa podignu na nivo viši nego ikada ranije.

Dr Orlić je podsetio da je izmenjen Ustav u delu koji se odnosi na pravosuđe i uspešno sproveden referendum, a da je zatim usledio i detaljan posao na pripremi odgovarajućih zakona, usled usvojenih ustavnih promena. Kao rezultat toga, početkom ove godine Narodna skupština je usvojila set zakona, pripremljenih po najvišim standardima, i pristupila proceduri za izbor istaknutih pravnika za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva i članova Visokog saveta tužilaštva, naveo je predsednik Narodne skupštine. On je pohvalio i postupak koji je vodio Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i ocenio da je izjašnjavanje Odbora o kandidatima nedvosmisleno potvrdilo da su za raspravu i izbor u plenumu izabrani najbolji od svih kandidata.

Zaključujući svoje obraćanje, dr Vladimir Orlić je istakao da smo, obavljajući ove važne poslove, obezbedili da nam država bude efikasnija nego godinama ranije, a građani zadovoljniji, kao i da je učinjen važan korak na našem evropskom putu.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović zatim je dao reč kandidatima za članove Visokog saveta sudstva: prof. dr Jeleni Vučković, Žikici Dronjku, prof. dr Nikoli Bodirogi, Marini Grbić, Rastku Brajkoviću, Aleksandru Popoviću, Srđanu Stefanoviću i prof. dr Nataši Delić, kao i kandidatima za članove Visokog saveta tužilaštva: dr Miroslavu Đorđeviću, Dušanu Puriću, Predragu Ćetkoviću, Vesni Luković, Vladimiru Simiću, prof. dr Nenadu Tešiću, Jeleni Glušica i Bojanu Petroviću.

Učesnici javnog slušanja bili su članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, narodni poslanici i predstavnici opšte i stručne javnosti: Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, pravnih fakulteta u Srbiji, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Alumni kluba Pravosudne akademije, Udruženja sudija prekršajnih sudova RS, Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

Oni su, u nastavku javnog slušanja, razgovarali sa kandidatima za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva i za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština.

Poslednji put ažurirano: 02.04.2023, 07:35