Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Momčilo Duvnjak

Govori

Poštovani poslanici pitam Vladu i nadležno ministarstvo, ja sam pre šest, sedam meseci pitao i pokrenuo kriminal u Fudbalskom savezu Srbije. Tada sam rekao ko će biti prvak Srbije, ko će osvojiti KUP, ko će upasti u Super ligu, kako će Novi Pazar za zelenim stolom da upadne u viši rang. Rekao sam tada imena sudija koje su nameštale utakmice. Tada su me podržali svi, posle moje izjave i Savo Milošević, Vlade Divac, Boban Mitrović koji je dao detaljne podatke o nameštenim utakmicama u kojima je i on sam bio akter i bivši fudbalski sudija internacionalac Arsić iz Subotice i bivši fudbaler kapiten subotičkog Spartaka.

Pitam, zašto se stalo na tome? Zašto? Zato što u fudbalskim klubovima, upravama, verovatno sede političari, a dobro znamo da su to tamo. Čitava Srbija zna gospodo i ovo dobro slušajte, da je Dragan Đorđević koji je potpredsednik fudbalskog saveza koji je pre 10 dana izašao iz zatvora i predsednik istočnog regiona fudbalskog saveza Srbije zajedno sa Bogoljubom Stepanovićem zvanim Bogijem, predsednikom fudbalskog udruženja fudbalskih sudija. Njih dvojica su alfa i omega nameštaljki utakmica u Srbiji. Obojica dobro da znate članovi SNS. Dragan Đorđević, je visoki funkcioner SNS, Aleksandar Vučić se hvalio da dobro pogađa rezultate, da uzima veliku sumu novca. Lako je uzimati velike sume novca na kladionicama u Beogradu kada Dragan Đorđević i Bogoljub Stepanović nameste utakmice i znaju koji će biti rezultat.

Pitam vas, a evo, vam i zadnji slučaj šta se desilo, a neće niko da reaguje iz Fudbalskog saveza, a ne znam ni šta je sa specijalnim tužiocem, a ovde je ministar pravosuđa. Pre tri meseca očevidac je i Srđan Milivojević, koji nije tu, Dragana Đorđević visoki funkcione SNS je za 15.000 evra isterao Trajal iz okružne lige u niži rang, a novac je uzeo od Slavoljuba Petrovića potpredsednika opštine Varvarin i predsednika Juhora Obreža, da bi Juhor iz Obreža bio u većem rangu mesto Trajala. Pitam vas, dajte mi odgovor zašto je Trajal isteran iz lige? Šta se ovo radi u FSS?

Zašto gospodo vaš predsednik Tadić šta vam je izjavio. Evo novine – fudbal je pun kriminala. A Karadžić kaže – Tadić je u pravu. Na kraju vam se izvinjavam neću se više javljati, samo još jedna rečenica. Vi znate da je juče u Italiji uhapšeno devet fudbalera, svi bivši reprezentativci i poznata imena. Tamo niko ne ćuti o kriminalu. Molim vas da zaštitite sport u Srbiji. Nemojte se kriti vi iz Vlade iza ovih ljudi, Karadžića, Đorđevića.
Dame i gospodo narodni poslanici, nešto ću da kažem o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu za rehabilitaciju sistema za daljinsko grejanje, vodosnabdevanje i kanalizaciju. Kada vidite Predlog ovoga zajma, odmah se vidi da je ovo loš zajam. Kada pročitamo uslove zajma, odmah se vidi da nemačka država traži da se, ako dobijemo ovaj zajam, uveze oprema iz Nemačke i da bude nadzor iz Nemačke, projekat iz Nemačke i oni određuju izvođača radova, sigurno je da neće odrediti izvođača radova iz Srbije, nego će odrediti izvođača radova iz Nemačke ili iz zemalja EU.
Po ovome se vidi da naše firme koje se bave proizvodnjom ove opreme, da se ide na to da ova država i ova vlast unište naše firme, ovo je sigurno da građani Srbije znaju da se priprema privatizacija ovih javnih preduzeća, toplana i vodovoda po Srbiji.
Postavljam prvo pitanje onima koji su dali ovaj predlog za zajam – ako dobijemo ovaj zajam za daljinsko grejanje od 45 miliona evra i prosledimo ga toplanama po Srbiji pod istim uslovima koje je dobila i Srbija - 2,5% na godišnjem nivou kamatu, da li će toplane u Srbiji imati bolje grejanje? Građani jeftinije grejanje? Da li ćemo imati bolju opremu i bolju naplatu? Nećemo sigurno.
Vi, gospodo, morate dobro da znate da problem u našim toplanama nije ni oprema, nije ništa, problem su kadrovi i zapošljavanje. Sad napravite analizu od toplane do toplante u Srbiji, vidite koliko su dugovanja toplanama, a koliko toplane duguju. Otvoreno ću vam reći, a mi smo to radili, da veća potraživanja toplane imaju nego dugovanja. Evo vam primer u Kruševcu, javna preduzeća, ustanove, duguju gradskoj toplani 254 miliona dinara. Toplana je u minusu 110 miliona dinara. Šta ovo znači? Kada bi se naplatilo pola ovog duga, toplana ne bi vila u minusu. Znate go duguje, gradska uprava samo 18 miliona dinara. Šta ovo znači? Nema grejanja…
Primetio sam u ovome zakonu o zajmu sa Nemačkom investicionom bankom da piše, ako se uzme oprema iz Nemačke, da će biti oslobođena carina i neće biti naplaćen PDV. Evo, otvoreno vam govorim da imamo firme u Srbiji koje imaju ovu opremu i da će ta oprema biti jeftinija 15-20% i sa ovim povlasticama iz EU ili Nemačke, što se uvozi ova oprema.
Mi ovde imamo i firme koje proizvode i predizolovane cevi, Zrenjanin i Aleksinac, pumpe "Sever" Subotica, merači toplotne energije, "Elektronika" iz Niša. Ponovo kažem, naše firme koje se bave ovom proizvodnjom, ova vlast hoće da uništi te firme, da ne prave više tu opremu nego da se ta oprema uvozi iz zemalja EU. Mi smo imali jedan primer u gradu Kruševcu, gde su nam govorili za proširenje fabrike vode da treba da uzmemo kredit, isti uslovi su ovde – 6 miliona evra…
Ovde se kaže da uzimate kredit pod ovim uslovima, ne znamo kolika je visina kredita za vodosnabdevanje i kanalizaciju, da li je 25 miliona evra ili 17 miliona evra i vi obavezno naznačite, gde god imamo te kredite u lokalnim samoupravama, da su to meki krediti. Svaki kredit je loš, da znate. Šta vam to znači meki kredit? Meko kad uzimate, tvrdo kad vraćate, je li? Ovo je bruka i sramota šta predlažete građanima Srbije. Prvo ste ih prevarili sa cenom grejanja. Da li znate šta radite sa ovim gasom? Prvo je cena bila 10%...
Dame i gospodo narodni poslanici, u zakonu i u uslovima dobijanja kredita sa Nemačkom investicionom bankom za vodosnabdevanje i kanalizaciju, u jednoj rečenici se kaže da će učestvovati eksperti iz Nemačke. Ovde se pominje moja opština Trstenik, koja će dobiti ta sredstva za proširenje fabrike vode.
Na kraju ću da kažem da je nacionalni investicioni plan uložio u opštinu Trstenik, za proširenje fabrike vode, 2,5 miliona evra…
… ali da poslanici znaju da je 2,5 miliona evra propalo, pukli su prstenovi za proširenje fabrike vode…
… i od vode nema ništa, 2,5 miliona evra su propali.
Gospodo, narodni poslanici, mi danas na dnevnom redu imamo finansijski plan Agencije za energetiku za 2011. godinu i finansijski plan Agencije za energetiku za 2012. godinu. Logično je bilo da je finansijski plan Agencije za energetiku za 2011. godinu bio na početku 2011. godine, ali gospodo kod vas iz vladajuće većine je sve moguće.
Vi gospodo iz vladajuće većine morate da znate da je energetika najbitnija grana za razvoj naše privrede. Vi ste ovim osnivanjem ove agencije, uništavate komplet energetski sistem, sistem naše zemlje. Vi ste ovim agencijama dali velika ovlašćenja. U njima rade stranački, a ne stručni ljudi. I ove agencije vam služe samo za zapošljavanje stranačkih kolega, prijatelja i rođaka. Agencija za energetiku po ovom Zakonu za energetiku koji smo doneli nedavno ima velika ovlašćenja i najveća ovlašćenja. Ona sve daje predloge ministarstvu, a ministarstvo to daje Narodnoj skupštini, a Narodna skupština to sve usvoji.
Agencija za energetiku što je najbitnije za građane Srbije određuje cene električne energije i cene prirodnog gasa. Agencija za energetiku mora da odgovori građanima Srbije koja je tačna cena električne energije po kilovat času. Mi smo jedina zemlja u svetu gde imamo ove zone, plava, crvena, zelena. Ovde treba da bude poseban stručnjak da bi znao koja je prava cena, cena električne energije i kad građanima dođe na kraju meseca da bi znali da se to obračuna. Zašto ta agencija ne izađe kad ste je već formirali i ne kaže već jednom građanima. Kako je moguće da može da bude potrošnja električne energije i 2000 dinara i 72 hiljade dinara, ako se upadne u neke zone. Gde imamo te zone? Samo ovde kod vas.
Vidite ovde mi u zadnje vreme imamo neverovatne stvari oko cene gasa. Ponovo je ta agencija za energetiku odredila cenu gasa. Izvinjavam se mojim stranačkim kolegama ali prava cena gasa, gospodo da znate je 63 dinara po metru kubnom. To je povećanje za 33 %. Ko je prevario građane? Matematika je prosta stvar, izračunajte ovo pa ćete videti. Vi ste rekli 10%, uzmite zadnje račune svi građana. Ko je učestvovao u tome? agencija. Kakva je bila cena gasa kada ste građanima pričali? Sa 23 dinara po metru kubnom, pre četiri i po godine, pet. Ovo je najbolje za grejanje, najjeftinije i građani uzeli kredite, zadužili se, kupili kotlove, opremu, svi i posle tri, četiri godine, građani se vraćaju ponovo na šporete i na drva. Gde živimo mi?
Daću vam jedan primer šta radi Agencija za energetiku sa distribucijom gasa u Kruševcu. Mi smo imali jednu firmu koja je bila strateški partner grada Kruševca, "Tehno-energetika". Ta firma je prodata bratu Vojina Lazarevića, ne zna se po kojoj ceni. Ne možemo dobiti odgovor. Sve je učestvovala Agencija za energetiku, a brat Vojina Lazarevića tu novu firmu, on joj je dao ime "Rasina gas" je prodao ponovo samo distributivnu mrežu tri puta po većoj ceni i šta je ovde. Znači, mafija, kriminal. Ne možemo da dobijemo odgovor već šest, sedam meseci, a u svemu učestvuje "Srbija gas". I onda se javlja problem, imamo 360 stanara u Kruševcu gde im je dozvolu za distribuciju i prodaju toplotne energije dala Agencija za energetiku. Uskratila toj firmi "Energo mačo" da se dalje bavi time jer nije platila dug od dva i po miliona dinara.
Problem je, a u tome učestvuje Agencija za energetiku, grad Kruševac, gradska vlast, jer se vlasnik koji je do juče prodavao toplotnu energiju ucenjuje da mora nekome da da 70 hiljada evra da bi se pustio gas građanima i da bi se oni grejali. Ima 360 stanara, što je oko 1.600 ljudi, i oni se smrzavaju u gradu Kruševcu već malo manje od tri meseca. Šta je u pitanju? Agencija za energetiku, koja učestvuje u svemu ovome.
Postavio bih još jedno pitanje – šta je uradila Agencija za energetiku sa ovim što se desilo u Kolubari? Da li se došlo do nekoga ko pripada vladajućoj većini i tu se stalo? O tome treba Agencija da izvesti građane Srbije, da znaju šta se radi. Ja sam jednom rekao, biće da i neki ljudi koji se bave fudbalom imaju svoje bagere u Kolubari. Imaju i mnogi od vas koji sedite u toj vladi, to je sigurno. Ali, vreme brzo prolazi i ovome će biti kraj za tri-četiri meseca, sve će se saznati. I oni koje vi štitite i koje nećete javno da kažete, sve će se saznati. Stalo se na onome da neko ne zna da izgovori ime Savatijevića, na njemu se stalo i gotovo, ili Kene, kako ga zovete? Ali, nije on tu sam. Njega je neko tu postavio. Zna se ko je. Zašto ćutite? Sve će se to saznati vrlo brzo i to u predizbornoj kampanji.
Još jednom vas molim da građanima Srbije objasnite pravu cenu električne energije i pravu cenu gasa. Za to služi ova agencija koju ste formirali, a ne za vaše stranačke kolege, prijatelje i rođake. Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre, podneo sam amandman ispred SRS na član 26. stav 7, posle reči: "prestanka" dodaje se reč: "postojanja". Amandman je tehničke prirode, zbog očigledne tehničke omaške, nastale iznošenjem reči: "postojanje" iz rečenice navedene u članu 26. stav 7. ovog predloga zakona.
Primer mog amandmana je to, da je ovaj zakon napisan u EU, a vi ste ga prosledili samo na razmatranje poslanicima SRS. Morate ga doneti radi Evrope i to je sigurno. On je protiv građana Srbije.
Svi dobro znamo da je energetika razvojna šansa Srbije broj jedan. Posle ovog usvajanja zakona od vas vladajuće većine, ovo je konačna propast Republike Srbije. Usvajanjem ovog zakona, legalizovali ste još više prodaju energije.
Dobro znate kakve smo imali primere, i imamo već primere oko prodaje električne energije. Šta nam se dešavalo – Vuk Hamović, Vojin Lazarević? Formiranjem Anketnog odbora i kada se došlo do kraja, kada se već znalo da je tu bilo kriminala i korupcije, onaj je uzeo 200 hiljada evra i sve se zataškalo. Da ne govorim o prodaji prirodnog gasa i nafte.
Daću vam najnoviji primer – prodaja u Kolubari Lazarevac. Zašto se, gospodine ministre, stalo? Znam da vi nećete stati na ovome. Kada je došlo do nekih ljudi iz Vlade stalo se na rasvetljavanju kriminala i korupcije u Kolubari Lazarevac. Pojavilo se da i glumci i pevači imaju neke bagere tamo koji rade u Kolubari. Garantujem vam da će u natpisima po novinama za dve nedelje biti to, da i zet nekog visokog funkcionera Fudbalskog saveza ima bager u Kolubari.
Reći ću vam primer, gospodine ministre. Do sada 99% gradskih toplana u Srbiji nije moglo direktno da nabavi ugalj u Kolubari. Prvi put je gradska kruševačka toplana nabavila, pre 15 dana, ugalj u Kolubari. Znate li koliko smo tih 16 hiljada tona koliko koristi potrošnje godišnje kruševačke toplane, plaćali do sada? Do sada je to koštalo 117 miliona dinara, kada smo ga direktno nabavili. Sada košta 73 miliona dinara. Razlika je 34 miliona.
Gospodine ministre, vidite šta se može uraditi za 34 miliona dinara na jednim toplovodima, vrelovodima i jednim podstanicama u Srbiji, a da ne govorim za 10 godina – 340 miliona dinara.
Kazaću vam još jedan podatak. Da li znate da Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. Svetski smo šampioni u neracionalnoj potrošnji energije. U načelnoj raspravi sam čuo poslanike iz vladajuće većine kako kažu da u Srbiji nije iskorišćen dovoljan vid energije. Gospodo, vi ste na vlasti. Dajte i uložite novac, donacije i pomozite opština u Srbiji - od solarne do ostale energije.
Daću vam primer. U Ribarskoj banji, svi dobro znate primer dr Katančevića, Zorana Paunovića iz SRS, kao i Momčila Duvnjaka. Dobro znate da se tamo koriste termalne vode za bolesnike. Temperatura te termalne vode je 48 stepeni, a u kanalizaciju ide 36 stepeni. Predložili smo, na čelu sa dr Katančevićem, a doveden je i stručni tim ljudi iz Beograda, kao i profesora sa fakulteta, koji su napravili projekat, i ta voda ubuduće, a Vlada treba da pomogne ide preko izmenjivača i toplotnih pumpi. Jačina kompletne toplotne energije je pet megavata i može se grejati šest hiljada ljudi. Ribarska reka će kompletno biti ovim rešena.
Na kraju, gospodine ministre, pozivam vas da ovo oko Ribarske banje ispitate i vidite, pa da vidite kako mogu sve da se iskoriste prirodna bogatstva Republike Srbije.
Na kraju, pošto niste bili u načelnoj raspravi, mole vas građani Srbije, a rekao sam, cena gasa ne sme i ne može da poskupi, ona mora da ide dole, da svi građani u Srbiji imaju iste uslove priključka na prirodni gas. Kad kažem iste uslove, mislim da se dozvoli svim opštinama, svim gradovima da raspišu i traže strateške partnere za gasifikaciju. Ne može biti cena gasa od 480 evra do 1260 evra, mora biti ista, isti projektni uslovi i svi ostali uslovi. To je uradio na predlog SRS grad Kruševac. Imamo najjeftiniji priključak od pre četiri i po godine. Na prirodni gas je on 420 evra, plus 80 evra PDV.
Još jednom vas molim, oko gasa je veliki kriminal. Svi gradovi u Srbiji imaju različite uslove da ovome stanete na kraj. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici ministarstva, mi danas na dnevnom redu imamo Predlog zakona o energetici. Postavljam odmah pitanje da li će građani imati ikakvu korist od ovog zakona? Odgovor je ne. Da li će pojeftiniti struja? Neće. Da li će pojeftiniti gas? Neće. Da li će pojeftiniti priključci za gas i struju? Neće.
Ako ste vi naveli, a i ministar je rekao da ćemo od predloga ovoga zakona imati bolje tržište, sigurnost isporuke, nova skladišta, zaštita kupca i nove investitore, onda bi građani trebali da se nadaju da će i ovi energenti, da će doći do njihovog pojeftinjenja. To je sigurno da neće. Korist od ovoga zakona, da građani znaju, jedino će imati agencije i oni koji se bave trgovinom energenata.
Vi ste informirali ove agencije i dali ste im velika ovlašćenja. Po predlogu ovoga zakona slobodno se može reći da će ubuduće agencije određivati cenu energenata, a po ovome predlogu zakona, ja, čovek koji se bavim zanatskim radovima, grejanjem, slobodno mogu reći da možete i ugasiti ministarstvo, jer će se ono svesti na jednog vozača, ministra i sekretaricu.
Po predlogu ovoga zakona ovde se vidi da vi uvodite neke operatore. Imamo operator distributivnog sistema, operator prenosnog sistema, operator skladišta i operator transporta. Pitam vas sada kako je do sada sve funkcionisalo bez ovih operatora? Ovo je samo da se zaposli određen broj ljudi i to vaših stranačkih i, jedno je sigurno, priprema za privatizaciju.
Ja bih da prevedem građanima Srbije, reč operator po našem srpskom jeziku znači da je to osoba koja će biti zadužena da operiše džepove građana Srbije. To je sigurno. Mi smo jedina zemlja u svetu gde imamo klasičnu pljačku građana preko naplate električne energije, prirodnog gasa i svega ostalog. U kojoj zemlji sveta ima plava, zelena i crvena tarifa? Objasnite mi, molim vas. Neka neko izađe, pošto ste vi svi stručni i svi se zalažete za struku, objasnite ovo građanima. To građane interesuje. Ne interesuju njih ni operatori, ni te vaše agencije.
Evo, ja ću se u ovom zakonu osvrnuti na prirodan gas. Po predlogu ovog zakona kao da građani Srbije do sada nisu koristili ovaj gas. Pa i do sada smo mi, gospodo iz ministarstva, znali da se gas, i koristili ga, transportuje cevovodima, da imamo kompresorske stanice, da imamo merno-regulacione stanice i da imamo skladište. Ali, gospodo, cena gasa ne odgovara građanima Srbije. Da bi doneli ovakve zakone, vi morate ovo, pre svega, da uredite, da građani imaju pristupačne cene energentima i da mogu da izdrže sa svojim platama. Kako je moguće da mi imamo cenu gasa 31,9 dinara, plus 8% PDV? To je ukupno 35 dinara. Prevešću građanima da bi znali, sto metara kvadratnih kuće grejanje na gas je 12 do 14 hiljada dinara, jer zavisi kakvi su u tom periodu dani, da li je temperatura u većem minusu ili ne.
Cena gasa, jedno je sigurno, ne može viti veća od 25 do 27 dinara, to je sigurno. Mi znamo da država uvozi 50% gasa, da privatnici uvoze 20, a ostalo je 30% sopstvene zalihe. Kako je moguće, pitam vas, da cena gasa bude deset puta veća nego od cene gasa u Rusiji, zemlje od koje uvozimo gas? Evo zašto pitam. Ovo se odnosi na obične potrošače gasa za grejanje, oni imaju jeftiniju cenu deset puta manju nego mi. Hajde da je to realno nešto, da to bude pet puta, pa da kažem da se složimo, ali 10 puta, što je preterano, preterano je.
Prvo ste vi, gospodo iz vladajuće većine, koji vodite ovu Vladu Republike Srbije, prevarili građane i rekli ovako – priključujte se na grejanje, ovo je najjeftiniji energenat za korišćenje trenutno. Građani su tada uzeli kredite i zadužili se. Reći ću vam kako. Običnom jednom građaninu je trebalo najmanje 3.000 evra da se zaduži, minimalno govorim, govorim za jednu kuću od 100 metara kvadratnih, koja je imala uvedeno centralno grejanje, da uradi kotao, priključak, projekat, takse i to je koštalo 3.000 evra. Posle tri-četiri godine korišćenja i manje gasa cene su rasle. Sada se građani ponovo vraćaju na čvrsto gorivo, jer je razlika dupla.
Kako je moguće, morate da objasnite građanima, da 100 metara kvadratnih grejanja na gradsku toplanu košta 5.800 na mesečnom nivou, a na gas 12.000? To vam je prava matematika. To interesuje građane. Govornik iz vladajuće koalicije je rekao da o ovome pričamo, evo, ja pričam šta interesuje građane i šta vi treba da uradite u interesu građana. Ministar nije ovde, on je praktičan čovek, odgovara uvek na poslanička pitanja, mislim da jedini to on može, hoće i morate da sredite, i vi gospodo iz ministarstva, ovu situaciju oko priključivanja na gas. Mi imamo različite u Srbiji, od grada do grada, uslove za priključak na glas. Vidite, gospodo, cena priključka na gas, znam, vi ćete mi reći da postoje distributeri, ali nemoguće je da je od 420 do 1.260 evra cena priključka na gas. Pa imamo projekte i imamo nacrt.
U svakom gradu, od Vršca do Kruševca, iz koga ja dolazim, različita je cena i različito se ponašaju ti vaši ljudi na terenu. To je neverovatno. Verujete li vi da su obezbedili, ubedili ljude koji se priključe na gas, da onu žutu kasetu, znate ona žuta, gas je opasan, DS ima žutu boju zato što je opasna po građane Srbije, ubedili su ih da uvedu gas, dovedu i postave žutu kutiju i ne stave merni instrument. Zašto vam ovo govorim? Morate na ovome intervenisati.
Onda ubeđuju građane i kažu im da jedino mogu oni da urade, ostali što treba da urade - isporuku gasnog kotla, projekte, takse, uzemljenja i sve ostalo i onda su to cene, verovali ili ne, njihove od 800 do 1.600 evra skuplje. Mi po Srbiji imamo neverovatno što se tiče gasa. Ljudi iskopaju, ne vrate u prvobitno stanje ni asfalt ili, ako je bila travnata površina, i to ostaje po tri, četiri godine tako na terenu.
Radi mojih kolega neću više, nego ćemo kada budu amandmani koje je predložila SRS. Još jednom vam kažem, da bi prvo ovo sve sredili u vezi gasa i energetike, da sredite ovo stanje kod nas u Srbiji, onda možete da donesete ovakve zakone. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre, predložio sam amandman ispred SRS na član 19. stav 2. i broj 60 zamenjuje se brojem 30. Predviđeni rok od 60 dana koji je od strane predlagača zakona dat tržišnoj inspekciji za vršenje nadzora nad prometom uvezene robe, ponekad može biti isuviše dug. Snimljeni materijal na optičkom disku može izgubiti na svojoj aktuelnosti.
Stoga da bi se izbegle eventualne nesuglasice, SRS smatra da je najoptimalnije propisani vremenski rok od 30 dana za vršenje pomenutog inspekcijskom nadzora dovoljan. Poštovanje navedenog roka bilo bi u interesu svih karika u lancu kao nosilaca autorskih prava, tako i onih koji se bave prodajom i iznajmljivanjem i davanjem u zakup ili razmenu optičkih diskova ili proizvodnjom delova. Ovaj amandman nije predložila SRS samo radi reda, nego u interesu ovih ljudi koji se bave ovom materijom, odnosno optičkim diskovima.
Koje su posledice ako ovi ljudi koji se bave ovim čekaju 60 dana na carini da bi tržišna inspekcija izvršila nadzor? Kakvu će korist oni imati posle 60 dana od tih optičkih diskova? Pitam i dajem jedno poređenje kako je moguće da se na carini ne zadržavaju ni dva minuta epruvete za proizvodnju plastične ambalaže a to vam govorim primer na carini u Kruševcu, jer dva šlepera subotom pređu za dva minuta carinu, neradnim danom, sve je snimljeno, sve predamo ministru bivšem Dragutinoviću, da je to tako odrađeno i ona kaže – bilo je kriminala i zloupotrebe, neko je zaradio 300 hiljada evra, to je omogućio državni sekretar gospodin Đidić, ministar Ljiljana Dragutinović, smenjena a on još vrši funkciju. Ovo je samo poređenje šta da se radi na carini. Tako će biti i sa ovim optičkim diskovima isto. Tu imamo mafiju za to koja se bavi time. Hvala vam.
Poštovani narodni poslanici, gospodo ministri, pitam Vladu, nadležno ministarstvo - šta je uradilo? Ništa nije uradilo i to mora hitno da se uradi. Na sednici Narodne skupštine pre četiri meseca, kada je bio na dnevnom redu Zakon o sportu, pitao sam ministra za sport i izneo činjenice i zloupotrebe u Fudbalskom savezu Srbije. Nisam dobio odgovor.
Tada sam rekao – ko će biti prvak države, ko će osvojiti Kup, ko će ući u viši rang takmičenja? Ko su tri sudije koje učestvuju u nameštanju utakmica? Ko je predsednik Sudijske organizacije? Posle četiri meseca, verovali ili ne, sve je bila istina. Prvak države je Partizan, Kup je osvojio Partizan, u veći rang su upali Radnički, Kragujevac i Novi Pazar, po dogovoru. Ko su tri sudije koje su učestvovale u nameštanju utakmica i sve te tri sudije su bile na tim spornim utakmicama? To su Jovanetić, Mazić i Spasojević. Najveća bruka i sramota je za naš sport, za naš fudbal i ono dešavanje na kup utakmici Vojvodina-Partizan. Prekid utakmice, sudija i Fudbalski savez su učestvovali u tome. Na kraju niko nije kriv. Kako je to moguće?
Druga bruka je Bask ubedljivo prvi i ulazi u Jelen super ligu, posle dogovora sa FK Novi Pazar, prepušta mu mesto i mesto Baska odlazi Novi Pazar u Jelen super ligu. Da li je moguće da je neko napravio tako lep stadion kao što je Bask, da je finansirao fudbalere i sve plaćao i da sada nema para za takmičenje? Za to morate, gospodo iz Vlade, nadležno ministarstvo, da date odgovor.
Tada sam isto rekao i pitao - kako je napravljena Kuća fudbala u Staroj Pazovi? Pitao sam jasno i glasno - ko je pravio i koja firma, koliko je novca uloženo, gde je pre ta firma radila i šta je radila od građevinskih radova? Nisam dobio odgovor. Kada smo ovo govorili mi iz SRS na toj sednici o Zakonu o sportu, iza nas je stala čitava sportska javnost, i bivši i sadašnji sportisti, novinari, čitava Srbija, a javno su se neki oglasili, a pre svega, Savo Milošević. Vi znate ko je bio, najbolje znaju ljudi iz DS koji nisu podržali svog člana u tome, Vlade Divac, Boban Dmitrović. Vi koji ne znate, i taj Boban Dmitrović je bio bivši reprezentativac Jugoslavije, dok je bio trener bivše jugoslovenske selekcije Ivica Osim. Čovek je izneo javno da je igrao utakmice koje su bile nameštene.
Od svih tih, najveće činjenice je izneo bivši fudbaler i fudbalski sudija, priznat kod nas i u Evropi, iz Subotice, Arsić.
(Predsedavajuća: Tri minuta.)
Šta se u tome uradilo za četiri meseca? Sve je bilo istina. Tražim ponovo odgovor hitno.
Tačno je, gospodine ministre, da država ne bi trebalo da se meša i politika u klubove, ali vama je svima jasno da u fudbalskim klubovima i u svim klubovima su sve političar do političara, i to se javno pojavljuju.
Reći ću vam istinu. U utorak, ne ovaj sada što je prošao, nego prethodni, ovaj dogovor o ulasku Novog Pazara i dogovoru već i ranije su završili političar u kafani na stadionu Bask. Ako hoćete i vreme i ko je sve bio, reći ću vam. Ali, hajde da ne kažemo sad o tome. Znači, u ovoj državi se sve zna, a mnogo se ćuti u vezi sporta.
Neki ljudi su prozvani iz sporta, vrhunski sportisti koji nemaju veze sa ovim. Reći ću vam samo jedan članak. Evo vam "Blic", gospodo iz DS, vi gledajte. Savo Milošević, ako hoće Fudbalski savez rat, imaće ga. Šta je rekao o Fudbalskom savezu i predsedniku Fudbalskog saveza? Šta je rekao Vlade Divac? "Zloupotrebe u Fudbalskom savezu i da je komplet naše prvenstvo namešteno". Ponovo nemamo nikakav odgovor.
Samo još u jednoj rečenici da vam kažem. Ja sam na toj sednici ukazao, a nadležni organi nisu reagovali, da je Ivica Dačić upoznat sa ovim. Imali smo odličnu saradnju i mislim da će ovo čuti i da nam odgovori. U Kruševcu sam izneo zloupotrebe na utakmici Crvena Zvezda-Napredak oko prodaje karata. Ukradeno je 7.000 karata. Prijavljeno je da je bilo 4.000 gledalaca, a bilo je 11.000. Nestalo je 7.000 karata, na sudu potvrdili blagajnik i glavni organizator utakmice. Glavni inspektor za privredni kriminal je stopirao, a znate ko je taj? Koji se nalazi već pet meseci u zatvoru, Jelić, koji je uhapšen u aferi "alkohol". On je stopirao dalju istragu. Ja vam dovoljno govorim šta se sve radi u sportskim klubovima.
Molim vas, vas iz Vlade, vi ste u Vladi, vi ste ministri, reagujte. Jedino nas sport predstavlja i u svetu i u Evropi. Evo, vidite šta nam radi Đoković. Kada bi Đoković uzeo američko državljanstvo, Amerikanci, svi bi ga hvalili. Evo, mi ga pozdravljamo svi što se tako ponaša, što je takav kakav je, što svuda ima prvo kapu Srbije i majicu Srbije na pobedama. Dajte, založite se da se sve ovo istera na videlo.
Samo ću jednu činjenicu da vam navedem, gospodine ministre. Kako je moguće gde su god političari u klubovima, da se dešavaju te zloupotrebe?
Evo vam još jedan primer iz Kruševca. Godine 2002, 2003, predsednik Fudbalskog kluba "Napredak" je bio dosadašnji državni sekretar iz DS. Tada je transfer fudbalera Bojana Zajića u Obilić bio vredan 700 hiljada evra. Taj novac koji je uzet, keš, od Svetlane Ražnjatović, ja bih vas molio da ovo dobro slušate, uzet je u prisustvu dva službenika policijske uprave u Kruševcu, generalnog sekretara, direktora Fudbalskog kluba "Napredak", bivšeg fudbalera Jokića, direktora sportskog, Dejana Milovanovića, donet je u džakovima u Kruševac. Taj novac nikada nismo našli na računu, da vidimo gde je i kako je završio. Rekao sam da je tada predsednik bio državni sekretar Miodrag Đidić.
Ja sam bio potpredsednik Fudbalskog kluba "Napredak", zajedno sa Radojicom Milosavljević, pet meseci. Imali smo najveći uspeh. Tada smo pronašli da nigde nema traga tim parama.
Ako se može da tereti za zloupotrebu transfera igrača jedan Dragan Džajić, može i jedan Miodrag Đidić. Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, Srpska radikalna stranka je podnela amandman na član 3. stav 1. tačka 19): posle reči „jeste“ dodaju se reči „fizičko ili pravno“, a posle reči „upravlja i“ reči „vodi je ili neki drugi način“ brišu se.
Srpska radikalna stranka smatra da sportsku priredbu mogu organizovati i pojedinci, ali i sportska udruženja, organizacije i asocijacije. Zato je potrebno to definisati u ovom zakonu. Ne može se prepustiti organizatoru sportske priredbe da sam odlučuje o načinu na koji će se to sprovesti, s obzirom na pojavu sve učestalijih nereda na sportskim priredbama, koje izazivaju kako gledaoci tako i takmičari i drugi učesnici u sportskim priredbama.
Ministre, jedno je sigurno, da je ovaj zakon dobar ne bismo imali jedan zakon koji ima 196 članova a na njega je predloženo preko 200 amandmana. Da bi se i ovako loš zakon sproveo u delo, vi, pod broj jedan, ministre, država, ova vlast mora da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u sportu.
Broj jedan po kriminalu i korupciji u sportu kod nas je fudbal. Svi to dobro znamo, a vi iz vlasti ćutite. Vi morate građanima Srbije reći zašto je ovde dolazio predsednik UEFA Mišel Platini. Nije on dolazio zbog huligana, vi to dobro znate i javnosti morate da kažete, došao je zbog toga i rekao ovako – sva prvenstva „Jelen super lige“ u poslednje tri godine su vam nameštena. Što je najgore, derbiji su vam namešteni. U tome nisu učestvovali klubovi, nego sudijska organizacija. Sudijska organizacija glavna je u tome. Učestvovao je i Savez.
U načelnoj raspravi, kada sam govorio o ovome, pomenuo sam vam neka imena; bio sam zamenik predsednika jednog fudbalskog kluba pet meseci, video sam šta se radi i to sam napustio. Stojim vam na raspolaganju za sve ovo što vam govorim.
Ovo nam se desilo. Počelo je takmičenje u „Jelen super ligi“, fudbal. Prva utakmica „Jagodina“ - „Vojvodina“, sudija Boško Jovanetić. Sudio je, a posle utakmice je suspendovan. Je lʼ ovo što govorim istina? Jeste. On je suspendovan, četiri-pet utakmica ne sudi i ponovo će suditi. Ne znam na koliko je suspendovan, ali ime ovog gospodina se pominje kod Mišela Platinija, ima zapisano, jer je učestvovao u nameštanju derbija u našem prvenstvu.
Rekao sam vam u načelnoj raspravi da morate da raščistite sa ljudima koji vode Fudbalski savez. Ko je predsednik? Gospodin Karadžić. Ovo vam govorim još jednom. Ko je potpredsednik? Dragan Đorđević. On je član Srpske napredne stranke. Sve prljave radnje radi za predsednika Karadžića. Oni i Bogoljub Stepanović, predsednik sudijske organizacije, nameštaju utakmice. Je lʼ vi znate, u putu, dok putuje sudija na jednu utakmicu, pet puta se zove sudija jer mu Bogoljub Stepanović naređuje kako će da sudi.
Zašto vam ovo govorim? Evo vam jednog primera šta se radi na lokalu. Dolazim iz grada Kruševca. Je lʼ možete da verujete da je u Kruševcu iz gradske uprave plaćano 14 meseci za polo klub? Od 20.000 do 80.000 mesečno je uplaćivala gradska uprava. Taj polo klub ne postoji. Vi dobro znate, da biste imali polo klub morate imati teren, konje za taj sport i sve ostalo.
Imamo drugi primer u Kruševcu. Šta se desilo? Imamo stonoteniski klub „Napredak“. Ne postoji. Formiralo ga je udruženje građana.
Odatle se finansira jedna politička partija. Nemaju takmičare, nikada nisu išli na takmičenje, isto se mesečno izdvaja od dvadeset do osamdeset hiljada dinara. Na godišnjem nivou ta suma namenjena ovom stonoteniskom klubu bila je malo manje od 900.000 dinara.
Imamo drugi stonoteniski klub, koji ima takmičare, takmiči se i sve je u redu.
Je la vidite kako... U načelnoj raspravi sam rekao da se politika umešala u sport, da nam je pod broj jedan Košarkaški klub „Crvena zvezda“ primer kako je uništen jedan klub, kako su to uradili političari.
Zamolio bih vas, gospođo ministre, da obratite pažnju na ovo. Namerno govorim ova imena, hoću da vam mi iz SRS pomognemo da jednom stanete na kraj tim ljudima koji su u fudbalu, koji se bave ovim. Rekao sam vam, ovaj čovek Bogoljub Stepanović ima 75 godina, predsednik je te sudijske organizacije, odbora jedno 40 godina. Pa, da li se neko upitao ko je, šta radi, šta se dešava na našim sportskim priredbama? Pa, sve vam je, i ova dešavanja oko nereda na utakmicama, zbog toga što su nameštene utakmice, što se unapred zna ko će ispasti iz lige, ko će ući u ligu. Da li vi znate da mi znamo da će u prvu fudbalsku ligu ući fudbalski klubovi „Novi Pazar“ i „Radnički“ Kragujevac, nema ko drugi da se takmiči? To čitava javnost zna.
Na kraju ove rasprave želim da se izvinim jer sam u načelnoj raspravi dao jedan primer. Dolazim iz Kruševca. „Napredak“ je ispao iz „Jelen super lige“ jer je nameštena utakmica „Napredak“ - „Čukarički“. U toj nameštenoj utakmici učestvovao je golman Pustinjaković. Sada brani u „Novom Pazaru“. Pozivam nadležne organe da ga privedu, da on kaže ko ga je doveo u „Napredak“, za koga je nameštena utakmica, ko su ta dva čoveka koja su podigla pare u kladionici u Beogradu gde se jedino moglo uplatiti na taj dan. U Kruševcu nijedna kladionica nije primala uplatu. U načelnoj raspravi sam rekao da je nameštena utakmica „Crvena zvezda“ – „Čukarički“. Izvinjavam se „Crvenoj zvezdi“, nije „Crvena zvezda“ – „Čukarički“, nego „Napredak“ – „Čukarički“. „Čukarički“ je pobedio u Kruševcu.
Imate argumente, ministre. Kad god želite možete me pozvati, mogu vam sve ispričati o nameštanju fudbalskih utakmica kod nas u Srbiji. Hvala vam.