ANA NOVKOVIĆ

Nestranačka licnost

Ana Novković je rođena 1965. godine. Za završila je Učiteljski fakultet u Beogradu.

Na čelu je Opštinskog odbora G17 i čelnica je Ujedinjenih regiona Srbije u kovinskoj opštini.

Prethodne četiri godine obavljala je funkciju poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu.

Živi i radi u Kovinu.
Poslednji put ažurirano: 20.02.2022, 12:29

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Gospodine ministre, verovatno znate da od 1. januara za najveći broj poljoprivrednih proizvoda neće biti carine i to će biti veliki pritisak na našu ionako nekonkurentnu poljoprivredu i naše seljake. Nažalost, za ovo se nismo ni adekvatno ni na vreme pripremili i zato URS traže da budžet za poljoprivredu bude i veći od 5% a ne manji, kao što ste planirali, a ovim amandmanom tražimo da dodate 2 milijarde u budžetu za investicije u poljoprivredi jer jedino investicijama u poljoprivredi nju možemo modernizovati i učiniti konkurentnim.
Ujedinjeni regioni Srbije traže da poljoprivrednicima date bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, za mehanizaciju, plastenike, hladnjače, za linije za preradu poljoprivrednih proizvoda.
Gospodine ministre, na poljoprivredi ne smete štedeti. Vi dolazite iz jedne razvijene zemlje i veoma dobro znate šta znači modernizovati i investirati u bilo koju proizvodnju. Zato me čudi što ste odbili ovaj amandman URS. Očekujem vaš odgovor zašto ste to uradili jer ovakvim odnosom prema poljoprivredi koji imate u ovom budžetu, srpsku poljoprivredu i srpske seljake samo ćete gurnuti u onaj ambis o kojem ste danima ovde pričali.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Hvala.
Gospodine ministre, ovim amandmanom URS žele da isprave nepravdu, jer ste za transfere opštinama u Vojvodini dali oko 830 miliona dinara manje nego prošle godine.
Vi dugo niste bili u Srbiji. Iskoristila bih priliku da vas pozovem da malo obiđete Vojvodinu, jer biste naišli na gradove i sela bez vodovoda i kanalizacije, na nedostatak vrtića, na škole u kojima se radi samo pomoću table i krede. Imali biste priliku da vidite u kakvim ambulantama se leče građani Vojvodine.
Evo, ja vas pozivam da dođete do opštine Kovin gde ja živim. To nije daleko, oko 50 kilometara odavde, od Beograda. Naići ćete uz put na selo Bavanište koje ima oko 7.000 stanovnika. Nema vodu i kanalizaciju. Videćete da do dva sela, na 50 kilometara od Beograda, nema uopšte asfaltnog puta i da u dva sela ljudi moraju da kupuju pijaću vodu, jer voda koju imaju nije uopšte za piće.
Vojvodina već sad beleži pad privrednog rasta, a sa ovakvim odnosom prema opštinama Vojvodine, ona će samo da nazaduje.
Kako ova rasprava o budžetu traje ja sam sve više zabrinuta, jer vidimo da je ovo budžet otpuštanja, budžet teranja investitora, budžet siromaštva, a sada vidimo da je to i budžet koji uskraćuje opštinama da se razvijaju.
Ujedinjeni regioni Srbije su vam rekli gde ima para, jer ministar Radulović je 20 milijardi dao za finansiranje propalih giganta i rekao da će nas to preporoditi. Ja se samo plašim da je on čitavu Srbiju uvukao u jedan opasan eksperiment za koji ne znamo kako će se završiti, a i on je to sam rekao. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 12.12.2013.

Hvala. Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi gospodine ministre, predstavnici pokrajine, Ujedinjeni regioni Srbije, podneli su amandman kojim tražimo da se izdvoje sredstva za izgradnju brze saobraćajnice između Valjeva i Koridora 11.
Činjenica je da Srbija ima lošu saobraćajnu infrastrukturu, da je jedna od retkih evropskih zemalja koja nema nijedan kompletno završen autoput i gde imamo delove Srbije gde nema ni kilometar modernih saobraćajnica. Ako hoćemo da privučemo ozbiljne investicije i investitore, da zaposlimo ljude i ako želimo bolji kvalitet života za građane, onda moramo planski da ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu.
Kolika je važnost dobre saobraćajne infrastrukture govori i činjenica da su od svih investicija koje su došle u Srbiju poslednjih pet godina, više od 80% smešteno uz Koridor 10. Baš zbog toga prioritet mora biti ravnomerni razvoj saobraćajne infrastrukture, kako bi svi regioni u Srbiji imali jednake šanse za razvoj.
Izgradnja ove saobraćajnice mnogo bi značila za Valjevo i za čitav Kolubarski region, jer u Valjevu živi oko 90 hiljada ljudi, od toga je 10 hiljada nezaposleno, a nezaposleni mlađi od 30 godina učestvuju sa skoro 29%.
Žao mi je što nije ovde gospodine Radulović, a i vi slabo slušate naša obrazloženja, jer on jednostavno jedno priča, a drugo radi. Zalaže se za dobar poslovni ambijent, a vidimo da toga ovde nema, jer preduslov dobrog poslovnog ambijenta je dobra saobraćajna infrastruktura.
Kroz ovaj budžet on negde finansira propale gigante. Stavili ste rampu za ozbiljne strane investitore koje ste proglasili kapitalnom budalaštinom i ne vidim kako ćete ih privući, ako još u budžetu niste odvojili sredstva za razvoj saobraćajne infrastrukture u čitavoj Srbiji.