JOVANA JOVANOVIĆ

Demokratska stranka

Rođena je 22. decembra 1988. godine u Kragujevcu.

Studentkinja Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Članica Demokratske stranke od 2007. godine. Učestvovala je u parlamentarnim, predsedničkim i lokalnim kampanjama od 2007. godine. Od 2010. obavlja funkciju Predsednice Kluba Demokratske omladine u Kragujevcu. Od 2012. godine predsednica je Regionalnog Kluba Demokratske omladine Centralna Srbija. U maju 2012. izabrana je za odbornicu u Skupštini Grada Kragujevca i predsednicu Odbora za obrazovanje, kulturu, informisanje i sport. Polaznica FES seminara, EU and region. Učestvovala je na seminaru AMS i Centra modernih veština na temu "Podizanje kapaciteta DS i vođenje političke kampanje". Pohađala je seminar "(Ne)uređeno političko lobiranje" (KAS, 2011), završila godišnji kurs "Course for Promising politicians" i još nekoliko nacionalnih i regionalnih treninga i edukacija. Od 2009. aktivno učestvuje u projektu saradnje SDP Švedske i sindikata sa GrO Kragujevac.

Bila je narodna poslanica u X sazivu Narodne skupštine do juna 2016. godine.

Govori engleski i španski. Služi se nemačkim i francuskim.
Poslednji put ažurirano: 30.11.2016, 13:23

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje, 09.02.2016.

Hvala.
Poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi ministre, vama ću se obratiti, s obzirom da nismo imali priliku da vas čujemo, niste prisustvovali sednici Odbora. Ja se nadam da ste vi pročitali i ove predloge odluka koji se nalaze u sklopu ove tačke dnevnog reda, ne samo Zakon o kulturi, pa ćete moći da nam pomognete, s obzirom da nije bilo usmenog obrazloženja u vezi s ovim. Jedna od tih predloga odluka je jako važna za Kragujevac, a to je Predlog odluke o utvrđivanju prostorno kulturne istorijske celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Sama kategorizacija i sama ideja uopšte nisu sporne. Međutim, ono što možda može da bude sporno jeste realizacija svega ovoga. Mi to nismo mogli da čujemo iz vašeg obrazloženja, jer obrazloženja nije ni bilo. Ne bismo želeli da sve ovo ostane samo mrtvo slovo na papiru. Ne bismo želeli da ostane ni samo maketa, poput „Mercedesa“ ili možda „Beograda na vodi“.
Onih par pitanja koja bih vam postavila, s obzirom da je ostalo malo vremena grupi, jesu da li postoji neki konkretan projekat u vezi sa konzervatorskim radovima na teritoriji Vojno-tehničkog zavoda i koji su objekti obuhvaćeni projektom, ukoliko postoji taj projekat? Kakva će biti namera? Da li će se poštovati reč stručnjaka? Ne samo kada je ovo u pitanju, skeptična sam, jer kada je ovaj Zakon o kulturi u pitanju, vidimo da su organizovana slušanja, ali se nije čula reč stručnjaka. Da li će se poštovati reč stručnjaka pri eventualnom izvođenju konzervatorskih radova na objektima koji se nalaze u sklopu ovog Vojno-tehničkog zavoda? Ne želimo da dođemo u situaciju da ovo sve može da posluži samo u svrhe predizborne kampanje, pa da na kraju tu niče korov ili da možda neki privrednik dobije dozvolu da gradi nešto na teritoriji Vojno-tehničkog zavoda, a da se ne poštuje reč stručnjaka, pa neko izgradi tu kockarnicu, a Vojno-tehnički zavoda ima veliki značaj…

Četvrto vanredno zasedanje, 09.02.2016.

Dozvolite mi da završim rečenicu... Ima veliki značaj i čitav lokalitet je na asfaltu izgrađen i građevine su još iz 19. i 20. veka. Sami vi ste rekli u obrazloženju da je značaj za istorijski, kulturni i društveni razvoj naroda i nacionalne istorije, pa vas molim da ne narušite to. Hvala.

Prvo vanredno zasedanje, 19.01.2016.

Hvala poštovana predsednice.
Moje prvo pitanje je upućeno predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću, a pitanje glasi – kada će konačno i on, a i ostali članovi Vlade početi redovno da odgovaraju na pitanja narodnih poslanika, onih narodnih poslanika koji su ih i birali da budu članovi ove Vlade.
Podsećam da su oni dužni u skladu sa članom 206. Poslovnika da odgovore narodnim poslanicima u roku od osam dana, a u izuzetnim slučajevima u roku od 30 dana.
Drugo pitanje je upućeno ministru kulture i informisanja, gospodinu Tasovcu. Isto pitanje smo postavili REM, a to je – da li je on upoznat sa tim da je neko vršio pritisak na članove REM da se izaberu ovi članovi upravnih odbora koji su izabrani u dva javna medijska servisa Upravni odbor RTS i Upravni odbor RTV?
Želim da pitam ministra Tasovca i – da li je upućen da se u Upravnom odboru RTS sada nalazi i Ljiljana Đurđevac koja je jedna od ozloglašenih novinarki iz perioda Miloševićevog režima i koja je pritom stalno zaposlena u REM?
Da li možda ministar Tasovac zna šta je preporučila estradna umetnica i učesnica jednog od rijalitija Zorica Šujica, da postane članica Upravnog odbora RTS? To je ona ista gospođa koja u svojim medijskim nastupima govori kako bi bilo dobro da Srbija liči na rijaliti, koja u svim svojim medijskim nastupima hvali premijera Republike Srbije.
Želim da pitam ministra Tasovca i – da li zna kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Republike Srbije, gospodina Tomislava Nikolića takođe postane članica Upravnog odbora RTS?
Na kraju – šta je to preporučilo za člana Upravnog odbora RTV Ištvana Teremija, referenta prodaje u građevinskoj firmi, a nisu izabrane neke ugledne ličnosti kao što su Srbijanka Turajlić, Boško Jakšić, Slobodan Stupar, Rade Zelenović itd? Umesto ovih kandidata sa prestižnim biografijama, kao što ste mogli da čujete izabrane su osobe sa problematičnom prošlošću ili osobe koje su nepoznate stručnoj javnosti. Kada se uporedi ko je izabran, a ko nije izabran u ove upravne odbore, jasno je da je upravni odbor angažovan kako bi se sačuvao monopol vladajuće stranke u javnom servisu, naročito sada kada znamo da ćemo imati i republičke i pokrajinske a i lokalne izbore.
U međuvremenu, takođe jedna članica REM-a izrazila je sumnju u ne regularnost samog postupka izbora članova Upravnog odbora i zahtevamo zbog toga odgovor i podsećamo da članove regulatornog tela za elektronske medije bira Narodna skupština Republike Srbije i da je ono dužno da polaže račune narodnim poslanicima. Oni se bave pitanjima od javnog interesa i ne mogu iza kulisa i bez obrazloženja donositi ovakve sramne odluke. Hvala vam.