VLADIMIR ORLIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Orlić do sada je bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put postao narodni poslanik u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu obavljao je funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke i bio član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U 12. sazivu bio je na funkciji Potpredsednika Narodne skupštine, i član Odbora za prava deteta.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 272 sata, šest puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 412 puta, i svaku put je glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 23. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsednik je Narodne skupštine u 13. sazivu, i šef Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

BIOGRAFIJA

Rođen je 15.04.1983. godine. Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998) i Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002). Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije diplomirao je 2007, a na istom fakultetu stekao je i zvanje doktora nauka, na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije, 2011. godine. U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "IMTEL Mikroopt dd" i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u "High Tech Engineering Center doo", a od 2012. zaposlen je u Institutu „VLATACOM doo“ na poziciji sistem arhitekte.

Objavio je preko 50 naučnih radova i bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Čukarica. Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine, i odbornik u skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. godine i 2018. godine.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. U stranci je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova. Bio je predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije. Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine.

Za člana Predsedništva Srpske napredne stranke izabran je 2017, a od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 10.08.2022, 15:46

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  • Beograd
  • 15.04.1983.
  • doktor nauka - elektrotehnika i računarstvo
    • Predsednik parlamenta Republike Srbije

Statistika

  • 986
  • 2
  • 9 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 3 godine i 2 meseca i 2 dana

Poštovani gospodine Orliću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupci...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 4 meseca i 28 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pozivnica

odgovoreno za 1 godina i 3 meseca i 24 dana

Poštovani Dr Orliću, Bili smo u kontaktu još povodom Nacrta Zakona o Syber bezbednosti i td, radi prisećanja. Na koji način, odnosno kontakt, novoosnovano Udruženje eSigurnost može da Vas pozove na prvu svečanu sednicu, koja će se održati 22.eptembra 2016. godine. Aleksandar Vukalović

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Poštovani narodni poslanici, nastavljamo rad Četvrte sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2022. godini.
Na osnovu službene evidencije prisutno je 90 narodnih poslanika,
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim sve da ubace svoje identifikacione kartice.
Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema za glasanje, utvrđeno da je u sali prisutno 115 narodnih poslanika, odnosno prisutna su najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad.
Nastavljamo rad, prelazimo na pretres, u pojedinostima po Prvoj tački dnevnog reda – Predlogu zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine obaveštavam vas da su sednici pozvani da prisustvuju: dr Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, dr Mihajilo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, Maja Mačužić Puzić, Đorđe Dabić, državni sekretari, Ivana Savićević, pomoćnik ministra, Ivana Milinković, šef odseka za sistem radnih odnosa u sektoru za upravljanje ljuskim resursima u ministarstvu, Dejan Stojanović, Dragana Bećić i Maja Milenković, savetnici u ministarstvu.
Primili ste amandmane koji su na Predlog zakona podneli narodni poslanici: Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dejan Bulatović, Jelena Milošević, Dalibor Jekić, Danijela Grujić, Đorđe Đorđić, Željko Veselinović, Vladimir Obradović, Marija Lukić, Tatjana Pašić, Slaviša Ristić, Natan Albahari, Anna Oreg, Pavle Grbović, Janko Veselinović, Aleksandar Jovanović, Danijela Nestorović, Jelena Kalajdžić, Milinka Nikolić, Miroslav Aleksić, Stefan Jovanović, Borislav Novaković, Vladimir Gajić, Zoran Lutovac, Tamara Milenković Kerković, Boško Obradović, Borko Puškić, Milovan Jakovljević, Ivan Kostić, Radmila Vasić, Aleksandra Jerković, Zoran Sandić, Zoran Stojanović, Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Radomir Lazović, Robert Kozma i Đorđe Pavićević.
Primili ste izveštaj Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za kulturu i informisanje, kao i mišljenje Vlade o svim podnetim amandmanima.
Pošto je Narodna skupština obavila načelni pretres, saglasno članu 157. stav 3. Poslovnika, otvaram pretres Predloga zakona u pojedinostima.
Na član 1. amandmane su u istovetnom tekstu podneli narodni poslanici zajedno Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dejan Bulatović, Jelena Milošević, Dalibor Jekić, Danijela Grujić, Đorđe Đorđić, Željko Veselinović, Vladimir Obradović, Marija Lukić, Tatjana Pašić, Slaviša Ristić, Natan Albahari, Anna Oreg, Pavle Grbović, Janko Veselinović, zajedno Aleksandar Jovanović i Danijela Nestorović, zajedno Jelena Kalajdžić i Milinka Nikolić, zajedno Miroslav Aleksić, Stefan Jovanović, Borislav Novaković i Vladimir Gajić, kao i narodni poslanik Zoran Lutovac.
Niko se ne javlja za reč.
Javljate se, dobro, samo polako.
Hajdmo redom, prvo Zoran Lutovac.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Pošto ćete opet verovatno za neki minut već da me pitate nešto za temu dnevnog reda, samo obratite pažnju, koliko god ste hteli pričali ste šta god vam je palo na pamet, opet nam pročitali kompletan sadržaj magazina Tabloid za danas. Ne jednu reč, jedno jedino slovo o amandmanu niste rekli. Imajte to u vidu.
Pravo na repliku.

Imovinska karta

(Beograd, 05.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Predsednik Narodne skupštine Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 02.08.2022 -