VLADIMIR ORLIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Orlić do sada je bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put postao narodni poslanik u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu obavljao je funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke i bio član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U 12. sazivu bio je na funkciji Potpredsednika Narodne skupštine, i član Odbora za prava deteta.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 272 sata, šest puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 412 puta, i svaku put je glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 23. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsednik je Narodne skupštine u 13. sazivu.

BIOGRAFIJA

Rođen je 15.04.1983. godine. Živi u Beogradu.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998) i Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002). Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije diplomirao je 2007, a na istom fakultetu stekao je i zvanje doktora nauka, na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije, 2011. godine. U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "IMTEL Mikroopt dd" i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u "High Tech Engineering Center doo", a od 2012. radio je u Istraživačko-razvojnom centru "VLATACOM d.o.o.", kao sistem arhitekta.

Objavio je preko 50 naučnih radova i bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Čukarica. Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine, i odbornik u skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. godine i 2018. godine.

Član Udruženja pisaca "Poeta" na Čukarici.

Govori engleski jezik.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine.

Potpredsednik je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 03.08.2022, 16:57

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  • Beograd
  • 15.04.1983.
  • doktor nauka - elektrotehnika i računarstvo
    • Predsednik parlamenta Republike Srbije

Statistika

  • 986
  • 2
  • 9 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 2 godine i 8 meseci i 10 dana

Poštovani gospodine Orliću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupci...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 3 godine i 11 meseci i 5 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pozivnica

odgovoreno za 1 godina i 3 meseca i 24 dana

Poštovani Dr Orliću, Bili smo u kontaktu još povodom Nacrta Zakona o Syber bezbednosti i td, radi prisećanja. Na koji način, odnosno kontakt, novoosnovano Udruženje eSigurnost može da Vas pozove na prvu svečanu sednicu, koja će se održati 22.eptembra 2016. godine. Aleksandar Vukalović

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, u prvom obraćanju sa ovog mesta najpre čestitam svima na položenoj zakletvi i na započetom mandatu, kako već red nalaže.

Svi koji su gledali ovu sednicu tokom ova dva dana znaju da red ne pominjem bez dobrog razloga.

Po redu, dozvolite da zahvalim najpre poslaničkoj grupi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, na predlogu, na podršci i poverenju da je predstavljam i sa ovog mesta.

Takođe, da zahvalim poslaničkim grupama koje su izabrane sa naše zajedničke pobedničke izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve na njihovoj podršci i poslaničkim grupama sa kojima smo imali odličnu saradnju u ovom visokom domu na njihovoj podršci.

Dame i gospodo, ono što smatram značajnijim od lične podrške među nama i na čemu želim posebno da zahvalim, želim da zahvalim svima vama koji ste tokom ove diskusije i tokom ovog posebnog i svečanog dana iskazali svoju jasnu, nedvosmislenu i snažnu podršku našoj državnoj politici.

To smatram najvažnijim i najvažnijom porukom. Time ste, rekao bih dokazali da ozbiljnost i odgovornost nisu tek reči koje dobro zvuče i dobro dođu u skupštinskoj raspravi i u nekom medijskom nastupu, već zaista jesu prava odlika ljudi koji razumeju važnost onog posla koji jeste nešto od najvećeg značaja, a to je svakako posao brige za našu državu.

Tog posla ste se, dame i gospodo, prihvatili, tog posla smo se prihvatili i pokazatelj razumevanja za važnost trenutka koji je sve ne samo lak i jednostavan i kada više nego ikada pre treba biti na strani svoje države i one politike koja obezbeđuje dobro našem narodu. Dakle, to pokazati danas smatram najvažnijim.

Vi koji niste podržavali našu državnu politiku, na šta imate pravo, svakako, ali koji ste govorili najteže stvari na račun države, želeo sam i vama da kažem nešto. Uostalom pitali ste.

Slušao sam vas juče, slušao sam vas danas ceo dan. Želim da znate da pokušajem da na bahat način, da provokacijom ili zloupotrebom bilo kakvom, a baš ste zloupotrebom počeli jučerašnji dan i valjda rešili da se tako predstavite u ovom sazivu. Dakle, da znate, na taj način ne očekujte da ćete nekoga da impresionirate. To se, prosto, desiti neće.

Ono što je mnogo važnije. Ne očekujte da ćete na taj način da promenite volju naroda koja je jasno iskazana na slobodnim i demokratskim izborima. Da su ti izbori slobodni i demokratski to znamo svi mi koji smo u ovoj sali danas, svi koji su na izborima učestvovali. A kako znamo? Znamo pre svega po tome što je RIK u kojoj svi mi smo imali svoje predstavnike, odluku o rezultatima izbora, konačnim rezultatima izbora donela jednoglasno.

Dakle, svi su vaši, svi su naši predstavnici zajedno podigli ruke tamo, da je izborni rezultat tačan, precizan, da smo do njega došli u fer, poštenom postupku na nesporan način.

Čuo sam čak da se to desilo prvi put od kad organizujemo izbore. E, to je pravi pokazatelj mišljenja vašeg i svakog od nas o tome kakvi su izbori i kakva nam je demokratija u zemlji, pravog mišljenja. A ono što se priča i u ovoj sali juče i danas i što se priča u javnosti, to je, kao što primećujete, neretko nešto drugo ali istina nije.

Meni je drago što su svi svesni šta istina jeste. Uostalom, kada kažete da ste, a to ste takođe kazali, osvojili mandat narodnih poslanika slobodno, to takođe govori da ste svesni kako ta istina glasi. I dobro je što su toga svesni svi.

Na kraju krajeva, boravak i prisustvo svakoga od nas u ovoj sali jeste dokaz po sebi šta mislimo o izbornom postupku i o demokratiji koju imamo u našoj zemlji, a svakako imamo, rekao bih, značajno više nego ikada ranije. Jer, šta bi radio u Narodnoj skupštini bilo ko ko smatra da nije zaslužio svoj mandat i da zbog toga ne treba da bude ovde?

Dakle, to su neki odgovori koji se podrazumevaju, ali sam želeo da ih razjasnimo i da to, naravno, uradimo u direktnom prenosu, kao što uvek radimo sve što činimo u ovoj velikoj sali, pošto je bilo velikih interesovanja i za pitanje prilike da se na javnom servisu saopštavaju stavovi i da se brani politika, danas se to pitanje uopšte ne postavlja, pa da ne bi oko toga bilo nedoumica, kad god neko nešto govori i radi u ovoj sali, radiće to naočigled cele Srbije. Da se ne pravimo da to neko ne razume.

Ja o političkim strankama nemam nameru da govorim puno sa ovog mesta, ali o državi imam i nameru i obavezu.

Kada sam rekao da je narodna volja jasna, ta se narodna volja videla na izborima. Bilo je puno komentara da neki tim izborima u smislu rezultata, ne fer postupka, ne demokratije, nego u smislu rezultata i te iskazane narodne volje nisu zadovoljni, ali to će morati da poštuje svako. Dakle, sa ovog mesta vam saopštavam moje čvrsto opredeljenje da će narodnu volju, baš kao sam narod, morati da poštuje svako. A ta je narodna volja pokazana na ovim izborima i može da se jasno očita kroz rezultate na svim nivoima izbora koje smo imali, tako da ne bude lažnih dilema na temu kako je to ovde rečeno, gde treba da kuca srce naroda, bilo je pokušaja da se tu bude i duhovit, pa da li sa ove ili sa one strane parka, srce naroda kuca tamo gde narod kaže da treba da bude, a kroz rezultate ste videli da je državna politika dobila snažnu, nespornu podršku ovog naroda i na predsedničkim izborima, ali i na parlamentarnim, koji su vama, pretpostavljam, važniji i svima bi ovde trebalo da budu važni.

To je jedna ista politika i ona predstavlja i našu obavezu, ako razumemo šta nam je narod saopštio, a saopštio nam je šta podržava kroz to i šta od nas očekuje. Pa da ostane zabeleženo - od nas je narod svojom nespornom voljom pokazao da očekuje da nastavimo da sprovodimo tu politiku koja je učinila ovu zemlju suštinski slobodnom, nezavisnom, samostalnom, koja nam je obezbedila i pravo i mogućnost da svoje interese čuvamo, da svoju državu i svoju kuću čuvamo na prvom mestu. To je politika koja je politika rezultata, ne velikih priča.

Svašta se pričalo i sigurno će svašta tek da se priča, ali ako ste nešto razumeli iz onoga što nam je narod poručio, to je da taj narod hoće pre svega rezultate. Njih je podržao ove godine i to je ta podrška o kojoj govorim, koja definiše i koliko koga u ovoj sali ima, rezultata koji su za ponos, za ponos tog naroda i te naše države, jer znače i snažnu ekonomiju, hvala onima koji su na to podsetili danas, dvostruko veće plate nego u onim vremenima kada smo počeli tu politiku da primenjujemo, to je narod podržao i to očekuje da nastavimo da radimo i u ovoj sali, ali i na svakom drugom mestu. Za to da se borimo.

To je politika rezultata i kroz infrastrukturu koju smo čekali decenijama, pa dočekali da je danas realnost, a ne samo plan i koja se vidi kroz auto-puteve, kroz nove kliničke centre, kroz sve ono što smo nekada samo zamišljali, a danas realnost jeste. To je narod podržao i to je njegovo očekivanje i od nas ovde i od onoga što treba da radimo svi zajedno. To je politika koja je obezbedila da uz ostvarenje velikih planova i stvaranje dobre perspektive za našu zemlju. Mi danas imamo samo više budućnosti, nego što smo imali nekada ranije i, naravno, više slobode i više demokratije.

Dakle, ako ste razumeli i ako smo razumeli poruku naroda, ona glasi tako i, pošto ste pitali da vam kažem kakvu politiku da očekujete da ću ja voditi, baš tu i baš takvu zato što je ona nesporna narodna volja, zato što je ona naša obaveza i zato što je najbolje za Srbiju. Zato.

Da, biću predsednik svima. To se pitanje uopšte ne postavlja, ali ću tu politiku da branim ne samo kao neko čija je dužnost da ovo mesto predstavlja i da se o ovoj Skupštini stara, nego i kako ste to primetili, kao neko ko zamenjuje vrhovnog komandanta u slučaju njegovog odsustva. Da, tu politiku zato što je najbolja za Srbiju i baš iz tih razloga. To je nešto što treba da očekuje naš narod od ovog saziva.

Što se tiče našeg odnosa, vi znate, a nećete to da kažete i niste hteli to da kažete juče i danas, da ste tretman dobili više nego fer, svi, više nego fer i znate da ne možete da nađete sličan primer da je neko ko nesporno okuplja većinu i može da odlučuje o rukovodećim mestima, radnim telima i svim onim stvarima o kojima smo pričali na ovaj način postupio, na ovaj način se postavio kako smo to uradili sada. Ne možete da nađete primer da se išta slično desilo na taj način.

Koliko ste pokazali uvažavanja za to sa svoje strane, videli smo i to i nije to bilo tako dobro i tako fer, ni najmanje. Ako je želja bila nečija, vaša da se tu postavi jednak tretman, da u tome poželite da pokažete da ste jednaki, isti među sobom, čudno je, ali u redu, isti ste. Koliko budete u stanju da na dobro odgovorite dobrim, da na fer odnos odgovorite istim takvim, budite sigurni da će ta promena o kojoj ste govorili danas biti to. To će biti to. Nemojte uopšte da sumnjate u dobru volju sa druge strane, ali ni u činjenicu da ćemo mi dostojanstvo ovog doma da čuvamo svakako, svakako bez obzira kakva odluka bila bilo čija.

Nastavićemo da čuvamo onu politiku koja je za državu i narod najbolja, da je branimo i jačamo svakog dana, a što znači mir, što znači stabilnost, što znači sigurnost u teško vreme, što znači jačanje naše države i šta god radili staraćemo se i uspećemo, kada smo već pokazali da Srbija posle mnogo loših godina i decenija teških može da pobeđuje, postaraćemo se i da nastavi da pobeđuje. To je naša obaveza. Hvala vam i živela Srbija.

Sad treba da otvorimo pretres po narednoj tački dnevnog reda, pa ćate naravno dobiti priliku i večeras i svih narednih dana. Puno je dana koje ćemo, pretpostavljam, provesti u nekom zajedničkom radu, tako da budite strpljivi.

Pre otvaranja naredne tačke, sada određujem pauzu u trajanju od 15 minuta kako bismo pripremili akta.

(Posle pauze)

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, 3. tačka dnevnog reda je izbor potpredsednika Narodne skupštine.
Pre nego što pređemo na izbor potpredsednika Narodne skupštine, podsećam vas da je članom 14. Poslovnika Narodne skupštine propisano da Narodna skupština utvrđuje broj potpredsednika na predlog Predsednika Narodne skupštine.
Saglasno navedenoj odredbi i obavljenim konsultacijama sa predstavnicima poslaničkih grupa, predlažem da Narodna skupština utvrdi da u ovom sazivu ima sedam potpredsednika. O ovom predlogu ćemo se izjasniti pre prelaska na glasanje o predloženim kandidatima.
Obaveštavam vas da sam u skladu sa članom 15. Poslovnika Narodne skupštine primio predloge za sedam kandidata za potpredsednike Narodne skupštine.
Predlozi kandidata za potpredsednike Narodne skupštine su vam uručeni.
Kao što vidite, za potpredsednike Narodne skupštine izabrani su narodni poslanici: Zoran Lutovac, izabran sa izborne liste Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM-VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), Sandra Božić izabrana sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, Snežana Paunović izabrana sa izborne liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, Elvira Kovač izabrana sa izborne liste „Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor“, Božidar Delić izabran sa izborne liste „Miloš Jovanović – NADA za Srbiju, Srpska koalicija NADA, Nacionalno demokratska alternativa, Demokratska stranka Srbije, Za Kraljevinu Srbiju - Vojislav Mihajlović, Usame Zukorlić izabran sa izborne liste „Muftijin amanet“, Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić, Borko Stefanović izabran sa izborne liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM -VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka.
Ovom prilikom bih podsetio sve da smo tokom dijaloga koji smo vodili na nivou poslaničkih grupa usaglasili dve važne stvari vezano za ovu tačku dnevnog reda. Prva je da pošto je postignut konsenzus po pitanju broja potpredsednika Narodne skupštine i personalnih rešenja za kandidate.
Ne vodimo raspravu po ovoj tački dnevnog reda, jer za to, kako smo se usaglasili, nema potrebe. Druga, izrazili smo spremnost da svi narodni poslanici podrže glasanjem sve predložene kandidate.
Pošto prema članu 16. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine predstavnik predlagača ima pravo da obrazloži predlog, pitam da li predstavnici predlagača žele da obrazlože predloge kandidata za potpredsednice Narodne skupštine?
Reč ima Dragana Rakić.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Znate da nema potrebe da meni objašnjavate šta ste tražili vi ili bilo ko drugi, a ni ostalima koji su učestvovali u našem dijalogu. Svi znaju sve.

Molim poslaničke grupe, ukoliko to već nisu učinile, da odmah podnesu prijave za reč sa redosledom narodnih poslanika.

Saglasno članu 16. stav 4. Poslovnika Narodne skupštine, otvaram pretres o predlozima kandidata za potpredsednike Narodne skupštine.

Da li predsednici, odnosno predstavnici poslaničkih grupa žele reč? (Ne.)

Zahvaljujem.

Zaključujem pretres.

Kao što sam najavio, pre nego što pređemo na izbor potpredsednika Narodne skupštine, potrebno je da Narodna skupština prethodno utvrdi broj potpredsednika Narodne skupštine.

Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština utvrdi da ima sedam potpredsednika.

Molim da se izjasnimo.

Zaključujem glasanje i saopštavam: za – 211, nije glasalo pet od ukupno 216 narodnih poslanika.

Konstatujem da je Narodna skupština, jednoglasno, donela odluku da ima sedam potpredsednika.

Nastavljamo rad i prelazimo na izbor potpredsednika Narodne skupštine.

Dozvolite mi da, saglasno članu 16. stav 5. Poslovnika, utvrdim listu kandidata za potpredsednike Narodne skupštine po azbučnom redu prezimena.

Prema podnetim predlozima, utvrđujem sledeću listu kandidata za potpredsednike Narodne skupštine: 1) Sandra Božić, 2) Božidar Delić, 3) Usame Zukorlić, 4) Elvira Kovač, 5) Zoran Lutovac, 6) Snežana Paunović i 7) Borko Stefanović.

Podsećam vas da, prema članu 17. stav 1. Poslovnika, pre pristupanja izboru potpredsednika, Narodna skupština na predlog predsednika odlučuje da li će se glasati tajno ili javno. Ako Narodna skupština odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom narodnih poslanika.

Predlažem da se izbor potpredsednika Narodne skupštine obavi javnim glasanjem - prozivkom narodnih poslanika.

Stavljam na glasanje ovaj predlog.

Molim da se izjasnimo.

Zaključujem glasanje i saopštavam: za – 171, nije glasalo 32 od ukupno 217 narodnih poslanika.

Konstatujem da je Narodna skupština, većinom glasova, odlučila da se izbor potpredsednika Narodne skupštine obavi javnim glasanje, prozivkom narodnih poslanika.

Pošto je Narodna skupština odlučila da se izbor potpredsednika obavi javnim glasanjem, u tom slučaju je članom 17. stav 2. Poslovnika propisano da ako Narodna skupština odluči da glasa javno, glasa se prozivkom.

Prema odredbi člana 17. stav 3. Poslovnika, glasati se može najviše za onoliko kandidata koliko se i bira potpredsednika i to između kandidata čija su imena navedena na listi kandidata.

Pre prelaska na glasanje prozivkom, podsećam da je članom 131. Poslovnika utvrđen postupak sprovođenja javnog glasanja - prozivkom i da, shodno toj odredbi: Generalni sekretar, odnosno zamenik generalnog sekretara proziva narodne poslanike po azbučnom redu prezimena, narodni poslanici koji pristupaju glasanju izgovaraju puno ime i prezime kandidata za koje glasaju, predsednik ponavlja ime i prezime narodnog poslanika koji je glasao i njegovu izjavu, odnosno utvrđuje da je odsutan ili da ne želi da glasa, generalni sekretar, odnosno zamenik generalnog sekretara zapisuje izjavu narodnog poslanika ili njegovu odsutnost uz njegovo ime i prezime na spisku.

Napominjem da Narodna skupština članom 104. stav 1. Ustava Republike Srbije bira potpredsednike Narodne skupštine većinom glasova svih narodnih poslanika.

Imajući to u vidu stavljam na glasanje Predlog da se za potpredsednike Narodne skupštine izaberu Sandra Božić, Božidar Delić, Usame Zukorlić, Elvira Kovač, Zoran Lutovac, Snežana Paunović i Borko Stefanović.

Molim generalnog sekretara, odnosno zamenika generalnog sekretara da obavi prozivanje narodnih poslanika po azbučnom redu prezimena i evidentira njihovo izjašnjavanje.

Napominjem da svaki narodni poslanik treba da izgovori puno ime i prezime kandidata za koje glasa.

Pristupamo glasanju prozivkom narodnih poslanika.

Imovinska karta

(Beograd, 12.04.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Skupština grada Beograda Grad Mesečno 10000.00 RSD 09.05.2018 - 03.04.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 03.08.2020 -