Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Stanija Kompirović

Stanija Kompirović

Srpska napredna stranka

Govori

Uvaženi predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, ekonomski zakoni o kojima raspravljamo poštuju međunarodne standarde, jačaju transparentnost državne pomoći, omogućavaju efikasniju kontrolu i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale i pokazuju gde Srbija želi da ide.

Srbija ima ekonomski interes da raste i da se razvija. Zato danas govorimo o suficitu koji iznosi 46,6 milijardi dinara, o povećanju zarada od 8-15%, o stopi nezaposlenosti od 10,3%. Sve to govori da ova Vlada radi i čini sve da se poboljša kvalitet i život građana.

Srbija je uspela da se izgradi i promeni, u prethodnih nekoliko godina učini ono što mnogi pre nas nisu mogli, jer su bili okupljeni ličnim interesima i ličnim bogaćenjem. I zato treba se ponosimo našim izgradnjama autoputeva, mostova, kliničkih centra, jer zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, Srbija je uspela da izgradi, promeni sebe, da postane moderna i jaka država, uspešna i ekonomski stabilna.

Na takvu jaku Srbiju se oslanjamo mi sa prostora KiM. Borimo se za jedinstvo i slogu, iako smo izloženi pritiscima ne samo Albanaca, nego i onih koji su njima priklonjeni. Zabranjen je ulazak naših zvaničnika na teritoriji KiM. Ne mogu zabraniti i ukinuti finansijsku pomoć koju Vlada Srbije svakodnevno čini prema građanima na tom prostoru.

Život nas na prostoru KiM bio bi nezamisliv i neodrživ da nemamo svaku moguću, pa i finansijsku pomoć Vlade i našeg predsednika Aleksandra Vučića. A, mi, 6. oktobra izađimo na izbore i glasajmo za Srpsku listu, pokažimo jedinstvo i slogu i želju za opstanak i ostanak na našim prostorima i ognjištima. Izlaskom na izbore i glasom za Srpsku listu, glasamo za sigurnu budućnost. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Srbije, Predlog zakona o izmenama zakona o visokom obrazovanju koji se donosi u hitnom postupku omogućite studentima koji su studije upisali do 10. septembra 2005. godine da fakultete završe u školskoj godini po započetom nastavnom školovanju za period od 2021-2022. godine, odlaskom na studije medicinskih nauka, pa se zato i donosi u hitnom postupku.

Isti ću podržati u danu za glasanje, a na to me navodi činjenica da su mnogi bili sprečeni svojim problemima da dođu do željene diplome. Zato im želim da iskoriste navedene rokove, što im je omogućilo Ministarstvo prosvete i da dođu do željenog cilja i ostvare svoje diplome.

Mora se ceniti i ono što država čini za sve nas, da se mnogo radi na sticanju znanja i obrazovanja. O tome govore i zakoni koje smo doneli u ovom domu. Danas smo usvojili Zakon o dualnom obrazovanju u visokom školstvu, jer mi moramo da učimo, težimo novim znanjima, da se specijalizujemo i dobijemo sposobnije generacije spremne da odgovore na svaki zadatak, da razvijemo i sačuvamo svoju zemlju.

Mi sa KiM znamo šta država čini za nas, koliko ulaže na tim prostorima, gradi, izgrađuje vrtiće, škole, studentske centre, radi na edukaciji mladih, dodeljuje stipendije zaslužnim i vrednim studentima, pomaže mladim bračnim parovima, izgrađuje i dodeljuje stanove, ulaže u zdravstvo, ulaže u turizam, izgradnja Rajske banje u Banjskoj, vodovoda u Zubinom potoku.

Znači, država i naš predsednik Aleksandar Vučić stoji uz nas i on nas razume. Shvata i razume koliko je težak naš život, patnja i zabrinutost zbog višemesečnih pritisaka iz Prištine, pretnje, hapšenja, upadi specijalaca na sever, otimanje jezera Gazivode i Trepče i uvođenje takse na sve što je srpsko.

Oni koji danas bojkotuju parlament i oni koji pozivaju na bojkot izbora, išli su korak nazad. Tada su Tadić, Jeremić i Đilas dozvolili da KiM proglase nezavisnost i dozvolili da tu istu nezavisnost jednostrano proglašenu prizna više od 100 država i uspostave granicu između Srba i Srbije, granicu na Brnjaku i Jarinju, ali da nas same Srbe dele zbog svojih ličnih interesa i bogaćenja, zaklinjući se na patriotizam, zaboravili su na Srbe, iz Gračanice, Štrpca, Riniluga i Gnjilana.

Zato danas, kada imamo jaku Srbiju i predsednika koji nas razume, imamo Srpsku listu uz koju trebamo biti jedinstveni i složni, kako mi to znamo, a i mnogo puta smo pokazali do sada. Pokazaćemo i 6. oktobra da se borimo za opstanak i ostanak na našim prostorima, da smo uz svoju državu i da imao jedan cilj, jaku Srbiju. Nepravde je uvek bilo, a pravde je uvek manjkalo. Tako se čini nama Srbima, da nam je lakše ne bi ni znali da se borimo ovako grčevito za svoje, da živimo u miru, da verujemo u politiku mira koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić, da glasamo za jedinstvo i Srpsku listu, koja je projekat naše države, a ona će nam to uzvratiti kao i uvek do sada. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Kao i sve moje kolege poslanici, želim da osudim govor mržnje i da kažem da danas uz Aleksandra Vučića i njegovu porodicu stoji cela Srbija, zemlja pristojnih ljudi koji osuđuju govor mržnje, stoji celo KiM, čime uvek dokazujemo da smo uz našeg predsednika jer se borimo protiv takve nepravde. U trenucima kada on vodi jednu veoma tešku borbu za KiM, kada se bori za opstanak i opstanak našeg naroda na tim prostorima, pojavljuje se neki iz Saveza koji žele samo mržnju, žele ubistvo i žele izdaju KiM. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Srbije, pred nama je veoma značajan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Naš predsednik Aleksandar Vučić i Vlada rade i uspevaju da stvore savremeno i moderno društvo, da nas podignu na lestvice dna i bankrota na koji smo bili, da pruži jednaku šansu svim građanima da se ubrzaju sudski procesi i vrati poverenje građana u isto.

Primenom novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu 1. jula 2016. godine, doneo je veću efikasnost. Doprineo je tada da se broj starih sudskih predmeta smanji za skoro 900 hiljada u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. Zato se i radilo mnogo na unapređenju pravosuđa, infrastrukturi i izgradnji sudova, kako bi se olakšao pristup pravde.

Izvršenja koja su se ranije sprovodila bila su spora, trajala su godinama. Nisu se rukovodili hitnosti postupka, već je reforma od 2010. godine uništila još veću efikasnost pravosuđa. Zato sve više radimo na unapređenju pristupa pravdi, da građani budu ravnopravni pred sudom i drugim organima javne vlasti.

Javni izvršitelji i izvršenja privlače veliku pažnju javnosti, okupljaju veliki broj građana, posebno kada se nekom oduzme kuća, stan, zbog duga prema banci, firmi, nerešenih imovinskih odnosa. Javni izvršitelji su od uspostavljanja relativno nove profesije stekli lošu reputaciju, što zbog prodaje jedne nepokretnosti zarad vraćanja duga koji je mnogostruko manji od njene vrednosti. Zato se i predviđaju mere koje će poboljšati socijalni položaj dužnika i naći način koji je najmanje nepovoljan po dužnika.

Načelo srazmere - jedno od najvažnijih u postupku izvršenja. Nalaže se i sudu i javnom izvršitelju da za namirivanje duga odredi način koji najmanje ugrožava dužnika. Dužni su utvrditi da li zaista ne postoji drugi način osim uzimanja i prodaje nečijeg doma za vraćanje duga. Tako se proširuju ovlašćenja javnog izvršitelja da preispita rešenje o izvršenju. Nakon upisa zabeležbe rešenja o izvršenju, javni izvršitelj će po službenoj dužnosti i na predlog stranke odrediti da se izvršenje sprovede na drugoj nepokretnosti ili drugim sredstvima i predmetom izvršenja ako postoji očigledna nesrazmera između visine potraživanja, što je navedeno i dodato u član 151. Predloga zakona.

Zabeležbe rešenja o izvršenju na nepokretnosti ostaju upisane u katastar sve dok ne budu namirene. Značajna odredba koja zabranjuje oduzimanje nečije nekretnine za komunalni dug manji od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Predviđena je i novčana kazna svakom drugom licu koje ometa i sprečava izvršenje, jer ometanje ne dovodi do obustave postupka, već do novog pokušaja izvršenja koji će doneti nove troškove i koji će opteretiti dužnika. Predlažu se i mere koje će poboljšati socijalni položaj dužnika u delu koji se odnosi na zarade i penzije i smanjivanje visine istih koji se sprovodi.

Uvođenjem elektronskog javnog nadmetanja omogućiće se svaki vid zloupotrebe koji se javlja prilikom prodaje nepokretnosti i značajno povećati cene kojima su predmet izvršenja prodaje u izvršnom postupku, otkloniće se nezakonite metode koje su služile da bi se pribavila nepokretnost, omogućiće se bržem, većem i širem krugu potencijalnih kupaca da učestvuju na javnim prodajama i veće kupoprodajne cene.

S obzirom da Predlog zakona donosi novine koje su u interesu stranke, ja ću ga u danu za glasanje podržati, a pozivam i svoje kolege da to učine.

Moram kao narodna poslanica da iznesem i stav Srpske napredne stranke i žene SNS, kojim najoštrije osuđujemo napad na državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Biljanu Popović Ivković od strane saveza Dragana Đilasa, Željka Veselinovića, Boška Obradovića i Vuka Jeremića, koji su izneli niz seksističkih i mizoginih izjava na račun nje i njene porodice.

Svojim delovanjem i činjenjem samozvani lideri elite samo povećavaju spiralu nasilja, koju su sami pokrenuli. Krajnje je vreme da se zaustave, pre nego što nekom izazovu bol. Previše su nesreće izazvali svom narodu. Srbiji ne treba više ni jedna suza koju su izazvali bahati i osilni, lakomi na novac i okrutni prema svakom ko je malo od njih slabiji, a najokrutniji su, po pravilu, prema ženama. Zato osuđujemo takav vid nasilja.

Moram se zadržati i na problemu Kosova i Metohije, koji nosimo sa sobom i koji nas i dan-danas prati, sve više. Verujemo da će pravda, koja je spora, jednoga dana ipak stići. Svaki novi potez će imati za cilj da uruši jedinstvo i iseljenje nas sa Kosova i Metohije, ali uz podršku naše države i našeg predsednika, Aleksandra Vučića, mi se borimo za opstanak i ostanak, jer nam Aleksandar Vučić daje veru i snagu za prosperitet i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana potpredsednice Vlade sa svojim saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, zahvaljujući ekonomskoj stabilizaciji i hrabrim potezima našeg predsednika, tada bivšeg premijera Aleksandra Vučića, Srbija je spašena od bankrota i dobila je stabilne državne finansije.

Srbija nije više ista. Srbija se pokrenula i promenila. Srbija je postala stabilna zemlja i to nam donosi međunarodni ugled, poštovanje, nezavisna i suverena zemlja u koju se veruje i koja je pouzdan partner svojim prijateljima.

Strateška odluka Vlade Aleksandra Vučića, kao i aktuelne Vlade Ane Brnabić, jeste ulaganje u drumsku, železničku i vodenu infrastrukturu i povezivanje Srbije sa regionom i Evropom. Izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica je preduslov za dalji ekonomski napredak.

Pored Koridora 10, izgradnja deonice autoputa na Koridoru 11 od Preljine i Požege, vredne 450 miliona evra, izgradnja Moravskog koridora E-761 i deonice Pojate-Preljina, je od izuzetnog strateškog značaja za Republiku Srbiju, za povezivanje i veću mobilnost unutar zemlje i regionalni značaj za snižavanje troškova transporta i sve više će doprineti većim prihodima u budžetu Republike Srbije.

Jaka Srbija je za nama i samo takva može nama pomoći i mi njoj verujemo, jer uz nas stoji predsednik Aleksandar Vučić, koji nas razume i koji želi da putem mira i pregovora reši jedno od najtežih pitanja Kosova i Metohije, jer i danas je posle sedam meseci taksa od 100%, koju su nam uveli Albanci i koji na severu Kosova i Metohije stvaraju humanitarnu katastrofu, ostavljaju nas bez robe i osnovnih prehrambenih proizvoda, apoteke bez lekova, mi se ne plašimo i verujemo našem predsedniku, verujemo našoj zemlji koja brine o nama i koja ulaže u nas, u naše institucije.

Zahvaljujući izgradnji i ulaganju, u našim institucijama i ulaganju u vodovod koji je od regionalnog značaja za put, za razvoj Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Zvečana, koji će biti otvoren na dan Vidovdana, 28. juna, znači u petak i koji će nama predstavljati veliku sigurnost, jer nam od tada Albanci neće određivati da li ćemo imati vode na dva, tri ili pet dana. Imaćemo mogućnost da koristimo ono što je normalno za sve građane ove zemlje. Izgradiće se i banjski kompleks banja, koji će biti od značajnog razvoja turizma za taj deo naše zemlje. Znači, Srbija ide putem napred, ide putem pravde, prava i istine i samo takvoj Srbiji se može verovati. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, kada zemlju vodi odgovoran predsednik koji ne štedi sebe sa željom za bolju budućnost, za svako mesto, grad, opštinu, selo u Srbiji, ulaže se uređenju puteva, pruga, mostova, fabrika, bori se za nova radna mesta, smanjuje broj nezaposlenih i najteža borba da mirnim putem reši pitanje Kosova i Metohije, težnja za opstanak i ostanak na našim prostorima.

Ne može odgovorna vlast da mirno gleda 16.800 ljudi u socijalnim problemima, koji su uzeli kredite u švajcarskim francima i sebe doveli na rubu egzistencije.

Zahvaljujući tome što se predsednik države uključio u rešavanju ovog pitanja to je i dovelo do leks specijalisa. To je političko i socijalno rešenje. Država je izašla u susret da pomogne u rešavanju socijalnih problema da u republičkom budžetu ne postoji suficit od 15,8 milijardi dinara ne bi ni država preuzela obavezu rešavanja ovakvog problema što će pozitivno uticati na korisnike kredita, na smanjenje rata, na smanjenje sudskih sporova. Država će iz budžeta izdvojiti 11,6 milijardi dinara za rešavanje ovakvih socijalnih problema.

Zato ćemo i mi večerašnjim skupom pokazati na dostojanstven način da smo za bolju Srbiju u broju od 200 hiljade ljudi, da želimo pristojno i moderno društvo i da imamo predsednika Aleksandra Vučića kome verujemo. Znamo da nosi ogroman problem. Mogu reći i teret, ali vodi nas u bolje sutra sa željom da što manje problema ostane našoj deci.

Podržimo politiku mira koju vodi naš predsednik kome verujemo, mi sa Kosova i Metohije koji ćemo i večeras pokazati, danas stiže u broju preko 12 hiljada i borimo se za ono što nama pripada, jer volimo svoju Srbiju.

To su pokazali i mladi svojim maršem mira koji su krenuli za bolju budućnost Srbije, prešli 350 kilometra pešaka da bi pružili podršku mira i stabilnost i očuvanju naše otadžbine i našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Zahvaljujem.
Hvala, predsedavajući.

Poštovani ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Srbije, radimo, stvaramo modernu Srbiju, menjamo svest ljudi, gradimo autoputeve, otvaramo fabrike, zapošljavamo radnike. Time i vi, gospodo iz opozicije, treba da budete ponosni, jer smo uspeli da od razrušene i osiromašene zemlje, stanja u koje ste je vi doveli, uspeli da od 2012. godine stvorimo moderno društvo, da ostvarimo suficit, da nezaposlenost dovedemo na 11,3%, da povećamo plate i penzije.

Vlada Republike Srbije donosi i sprovodi reforme. Učinila je da tako bude i ove godine i u budžetu je predvidela da budžet za KiM uvećala za jednu milijardu dinara, iznosi 6.750.560.000 dinara. Zato se mi jedinstveno i složno, mirnim putem borimo protiv humanitarne katastrofe koju žele da nam stvore albanske vlasti na području KiM, te nam uvode takse od 100% na robu iz Srbije.

Mirnim putem pokazujemo da smo spremni da odgovorimo na te namete, na one koji žele da nam uskrate pravo na život, na lečenje, pravo na učenje. NJihova stvarna želja je da nas proteraju sa svojih ognjišta. Ali, šta žele naše kolege iz opozicije? Zašto oni nisu učinili nešto za vreme svoje vladavine? Zašto su za vreme vladavine DOS-a dozvolili da se prizna nezavisnost Kosova i da se 2011. godine postave granice sa Srbijom?

Zašto predstavnike Srba, srpske liste optužuju, nazivaju kriminalcima? Optužuju ih bez dokaza i uhapšene Srbe, koji su zorom, 23. novembra uhapšeni. Zato što se borimo da sačuvamo ono što se može sačuvati i opstati na našim prostorima ili ognjištima ili zato što verujemo politici našeg predsednika Aleksandra Vučića i dajemo mu punu podršku. Zahvaljujem.
Uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja počeo je sa operativnim radom od avgusta 2013. godine. U početku se počelo samo sa podnošenjem prijava na obavezno socijalno osiguranje, a danas se preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja unose i uredno ažuriraju podaci o obavezama uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje osiguranicima i osiguranim licima.

Centralni registar vodi jedinstvenu bazu podataka koja je ustanovljena na osnovu baze podataka koju poseduje Poreska uprava, Republički fond PIO, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Nacionalna služba zapošljavanja. Ove institucije su u obavezi da razmenjuju podatke i da se na taj način uparivanjem podataka na efikasan način i bez odugovlačenja dođe do tačnih i preciznih podataka koji, u krajnjem slučaju, služe osiguranicima za ostvarivanje svojih prava.

Može se slobodno reći da Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja predstavlja instituciju koja, imajući u vidu sveobuhvatni proces digitalizacije i prelaz na elektronski oblik poslovanja, sve više dobija na značaju, čime se olakšava izvršavanje obaveza od strane, pre svega, obveznika uplate doprinosa. Tome u prilog idu i navedene usvojene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se ukida obaveza obveznika uplate doprinosa da određene obrasce predaju Republičkom fondu PIO, već Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, preuzimanjem podataka od Poreske uprave, iste unosi u jedinstvenu bazu koju može koristiti Republički fond PIO.

Dakle, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja u stvari predstavlja jednu instituciju od velikog značaja, koja sa jedne strane olakšava poslovanje i ostvarivanje prava obaveznika uplate doprinosa i osiguranika, uz veliku uštedu vremena, novca i energije, a sa druge strane u velikoj meri štiti interese Republike Srbije, jer se na jednom mestu na precizan način utvrđuju podaci o obveznicima uplate doprinosa i uplatama doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, čime se sprečavaju nesavesna lica da izbegnu svoje zakonske obaveze.

U danu za glasanje pozvala bih svoje kolege da podrže ovaj zakon, kao i set zakona koji se nalazi ispred nas i Predlog budžeta Republike Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, građani Srbije, da se zemlja gradi, radi i napreduje govori i set zakona i predlog budžeta koji se nalaze ispred nas i koji su na dnevnom redu. Pad nezaposlenosti koji sada iznosi 11,3%, koji jeste prioritet Vlade, povećanje plata i penzija. Sve to ćemo dobiti usvajanjem budžeta za 2019. godinu, a sve zahvaljujući politici našeg predsednika, Aleksandra Vučića, mi ostvarujemo i otvaramo fabrike, izgrađujemo puteve.

Politika mira koju on vodi, pitanje Kosova i Metohije, koje je teško i kompleksno, zato naš predsednik čini sve da se ne ugrozi mir i stabilnost na tim prostorima. Već 15 dana na prostorima KiM mirnim putem se borimo protiv terora albanske vlasti koji su na robu iz Srbije uveli takse od 100%.

U 21. veku neko želi da nam uskrati osnovo pravo, pravo na život, hranu, vodu, pravo na lečenje, pravo na učenje upravo na postojanje na tim prostorima Kosova i Metohije. Neće nas uništiti, hrabro i mirno odgovaramo na te mere, naši studenti, majke, žene izlazeći i pokazivajući želju za opstanak na našim ognjištima.

Zahvaljujući ekonomsko jakoj Srbiji i mi smo na prostorima Kosova i Metohije jači i jedinstveni. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsednice.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, sistem reagovanja u vanrednim situacijama, koji je glavni predmet uređivanja ovog zakona, našao se pred ogromnim izazovima tokom katastrofalnih majskih poplava 2014. godine.

Poplavama su bili ugroženi životi, zdravlje i imovina više od 1,6 miliona ljudi u 119 opština centralne i zapadne Srbije, a ukupna šteta od poplave iznosila je 1,7 milijardi evra, što čini više od 4% BDP.

Osnovni ciljevi koji teže Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim situacijama jesu prvenstvo u sveobuhvatnom normiranju preventivnih mera i aktivnosti radi smanjenja rizika od katastrofa, efikasnom reagovanju u slučaju nastupanja elementarnih i drugih nepogoda, kao i što efikasnijem otklanjanju njihovih posledica kako bi se što pre obezbedio oporavak i normalizacija uslova za život i rad na pogođenim područjima.

Posebni akcenat se stavlja na zaštitu ranjivih grupa i rodnu ravnopravnost, kao i na uspostavljanje partnerstva između javnog i privatnog sektora i uključenosti naučnih organizacija, udruženja i organizacija civilnog društva u procesu kreiranja i sprovođenja politike smanjenja rizika od katastrofa.

I moj amandman u članu 3. pomenutog zakona ide u pravcu sveukupnog razvoja Republike Srbije s posebnim osvrtom na smanjenje rizika od posledica katastrofa. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, podnosim amandman u članu 4. Predloga zakona i dodaje se stav 3. koji glasi – primenom ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije, s posebnim osvrtom na smanjenje rizika od posledica katastrofa.

Smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednom situacijom predstavlja nacionalni i lokalni prioritet.

Svako ima pravo na zaštitu od posledica katastrofe, bez ikakve diskriminacije i zaštita i spasavanje ljudskih života ima prioritet u odnosu na sve druge zaštite i spasilačke aktivnosti.

Zakonom o smanjenju rizika od katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama stvoriće se neophodni uslovi za efikasnije sprovođenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će doprineti povećanju stepena bezbednosti građana.

Ne možemo da zaustavimo globalne promene. Priroda se ne može pobediti, ali građani mogu promeniti svoje ponašanje i svest i učiniti mnogo za boljitak društva.

Zato predlažem da podržimo zakone koji su ispred nas, jer će svi oni doprineti da se živi bolje u našoj zemlji i boljitak naših građana. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani potpredsedniče Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, iskustvo stečeno u prethodnim periodima pre svega prilikom katastrofalnim poplava 2014. godine, a i drugih nepogoda koje su usledile posle toga, ali manjeg intenziteta, ukazuju na to da Republika Srbija ostaje fokusirana na reagovanje u slučaju katastrofe, da koncept spremnosti smanjenja rizika od katastrofa treba unaprediti.

Predloženi zakon ima za cilj da omogući subjektima da prevaziđu prepreke u postojećim kapacitetima i da razviju mere za smanjenje rizika od katastrofe i upravljanja u vanrednim situacijama u cilju smanjenja postojećeg rizika, sprečavanja stvaranja rizika u budućnosti, efikasnijeg odgovora na katastrofe. Zato je neophodno postići širok spektar aktivnosti i dostići više ciljeve.

Ne možemo garantovati da bujična reka neće poplaviti. Priroda se ne može pobediti, ali građani mogu promeniti svoje ponašanje. Elementarnom nepogodom se smatra iznenadna, velika nepogoda koja prekida normalno odvijanje života, uzrokuje žrtve, šteti imovini i infrastrukturi okoline i prevazilazi sposobnosti zajednice da ih sama otkloni.

Kada se tiče vanredne situacije na prostorima KiM ili elementarne nepogode koja je nastala od posledica politike DOS od 5. oktobra 2000. godine, i sve što se danas dešava na prostorima KiM posledica je onoga što je činio Boris Tadić, Vuk Jeremić, Dušan Petrović, Borko Stefanović, svi oni kojima je lider Đilas i koji su omogućili 2008. godine da Kosovo proglasi nezavisnost i postavi granice sa Srbijom.

Danas predstavnici srpske vlasti, Srpske liste pokušavaju otkloniti posledice te vlasti, sačuvati i spasiti ono što se na prostorima KiM od vas koji ste uništili sve tragove srpske državnosti institucija. Nazvati Srpsku listu i sve njene članove kriminalcima zato što sede u parlamentu i Vladi i bore se za interese svog naroda, i to činite zato što vam smeta politika predsednika Aleksandra Vučića, koji brine o svom narodu, boravi na prostorima KiM, gradi puteve, škole, studentske domove, bolnice, pomaže razvoj poljoprivrede i seosko stanovništvo, zato što poznaje svako selo i zaseok na prostoru KiM, ili zato što narod na izborima pokazuje da veruje Aleksandru Vučiću i njegovoj politici i podržava svako njegovo rešenje.

Država Srbija, Aleksandra Vučić – Srpska lista, pa i Vojska Srbije su tu za narod na prostorima KiM da ga štite i čuvaju od svih elementarnih nepogoda.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, polazeći od dužnosti svakog odgovornog društva da radi na unapređenju stepena svoje odgovornosti prema pretnjama od katastrofa, kao i činjenice da su pretnje ove vrste u poslednjim decenijama sve prisutnije na globalnom nivou, neophodno je raditi na unapređenju postojećeg sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji. Moj amandman u članu 1. ovog zakona ide u pravcu smanjenja rizika od posledica katastrofa.

Poplave koje su se dogodile u Republici Srbiji u maju 2014. godine, u razmerama koje nisu zabeležene u poslednjih 120 godina, ugrozile su živote, zdravlje i imovinu više od jedne šestine miliona ljudi u 38 opština u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Poplava je ugrozila i u velikom obimu uništila imovinu veće vrednosti, čime je bio onemogućen rad privrednih subjekata, škola i drugih obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite, energetskog sistema Republike Srbije.

Štetne posledice poplava su naročito bile vidljive u oblasti poljoprivredne proizvodnje, tako da su zasađeni poljoprivredni proizvodi u većem obimu uništeni, a stočni fond je u velikoj meri bio ugrožen, u određenom obimu i uništen. Naravno, veliki gubitak u poplavama predstavlja i gubitak ljudskih života koje nikakvim merama se ne mogu vratiti, pa je Vlada 20. maja 2014. godine proglasila i trodnevnu žalost u Srbiji.

U septembru mesecu 2014. godine, znači, samo četiri meseca posle majskih poplava, istočni deo Srbije, tri opštine Borskog okruga je pogođen elementarnim nepogodama. Velike bujične poplave koje su pokrenule mnoga klizišta imale su za posledicu vanrednu situaciju u tom delu Srbije. Navedeni događaj mora poslužiti kao upozorenje i opomena da je neophodno da se u Republici Srbiji ozbiljnije pristupi preduzimanju mera kao što je planiranje i realizacija investicija koje su se zasnovale na poznavanju rizika kojima će obezbediti što je moguće veći stepen zaštite ljudi i imovine od eventualnih nastupanja novih poplava, većeg intenziteta, odnosno smanjiti rizik nastupanja štetnih posledica većeg obima.

S obzirom da se mi nalazimo u jednom odgovornom društvu i politici koju vodi naš predsednik, sada se mnogo više vodi računa o takvim katastrofama koje se dešavaju kod nas u zemlji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, saradnici Ministarstva unutrašnjih poslova, imamo 18 veoma važnih zakona iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde. Svi imaju isti cilj – da unaprede život građana u budućem periodu.

Policija je garant bezbednosti za građane Srbije, pa se zato treba ulagati u bezbednost. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije dosledno i uz angažovanje svih raspoloživih resursa, primenjuje nacionalne i pravne propise, u cilju suzbijanja nasilja i nedoličnog ponašanja, te ovde imamo i dopunu zakona o nedoličnom ponašanju na sportskim priredbama, koji će omogućiti da se stepen bezbednosti na svim sportskim događanjima podigne na viši nivo.

Zadržaću se na zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći. Predloženi zakon o besplatnoj pravnoj pomoći iz više razloga je izuzetno važan za našu državu i građane, jer uvodi ravnopravnost svih građana za pristup sudu, bez obzira na materijalni status i ekonomski položaj. On nosi dimenziju pravde, pravičnosti i pravo na pravično suđenje.

Opravdane razloge za donošenje ovog zakona možemo naći, kako u domaćim propisima, tako i u mnogobrojnim međunarodnim dokumentima koje se Srbija obavezuje da poštuje.

Kada govorimo o unutrašnjem pravu, onda pre svega treba ukazati na odredbe Ustava Republike Srbije, i to pre svega člana 32. Ustava, kojim je garantovano pravo na pravično suđenje i člana 67, koji jemči svakom pojedincu pravnu pomoć, u skladu sa zakonom, čime je po prvi put u domaćem pravnom sistemu pravo na pravnu pomoć uzdignuto na nivo osnovnog, Ustavom garantovanog ljudskog prava.

Ovo rešenje sasvim je u skladu sa uporednim pravnim trendovima, praksom evropske Konvencije o ljudskim pravima i slobodi.

Takođe, pored ustavne obaveze i mnogobrojni ratifikovani međunarodni akti obavezuju Srbiju da zakonom uredi pružanje pravne pomoći, razvije sistem besplatne pravne pomoći, zasnovanom na međunarodnim i regionalnim dokumentima o ljudskim pravima.

U tom kontekstu, treba pomenuti samo neke od njih, poput Opšte deklaracije o pravima čoveka, koju odredba člana 10. predviđa, da svako ima potpuno jednako pravo na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, koji će odlučiti o njegovim pravima i obavezama i osnovanosti svake krivične optužbe protiv njega.

Jedan od instrumenta za ostvarivanje prava na pristup pravdi i zadovoljavanje standarda pravičnog suđenja jeste i pravo na pravnu pomoć. Iako Ustav Republike Srbije jemči pružanje prava na pravnu pomoć, uključujući i besplatnu pravnu pomoć, nije na adekvatan način regulisano, niti postoji celoviti uređeni sistem pružanja te pomoći. U tom smislu, ukazujemo da su odredbe o pravnoj pomoći sadržane u više zakona koji regulišu samo pojedine vidove pravne pomoći.

Tu trebamo pre svega spomenuti Zakon o lokalnoj samoupravi, u kome je predviđeno da opština organizuje službu pravne pomoći građanima, Zakon o advokaturi, koji predviđa da Advokatska komora može organizovati pružanje besplatne pravne pomoći, Zakon o krivičnom postupku, Zakon o parničnom postupku, koji predviđa da osobe koje su stranke u parničnom postupku, zbog nedostatka novca, mogu da budu oslobođene te obaveze delimično i potpuno, kao i drugi naši zakoni koji su omogućavali pružanje pomoći, ali ne u potpunosti.

Usvajanjem zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i utvrđivanje svih tih obaveza, stvoriće se da stvarna pomoć, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i praksama, bude dostupna i našim građanima.

Uzimajući u obzir sve pozitivne efekte koji će proizvesti usvajanje predloženog zakona, poslanička grupa Srpske napredne stranke će u danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati predložene zakone. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, podnosim amandman u članu 4. pomenutog Zakona o građevinskim proizvodima, koji ide u pravcu sveukupnog razvoja Republike Srbije sa posebnim osvrtom na ekonomski razvoj.

Privreda koja posluje već treću godinu za redom ostvaruje pozitivne rezultate. To je jasan signal da je popravljena ekonomska slika Srbije. Već treću godinu za redom poslujemo pozitivno. NJihov pozitivan neto rezultat u 2017. godini beleži značajan rast, te je prošle godine dostigao ukupan iznos od 437,2 milijarde dinara, što je dupliran rezultat u odnosu na 2015. godinu kada je ostvaren dobitak privrede od 187,4 milijarde dinara.

Zbog povoljnih uslova poslovanja porastao je i broj zaposlenih za 34.456 radnika, pa su privredna društva u 2017. godini ukupno zapošljavali 1.073.557 radnika. Danas smo politički, ekonomski, investiciono i infrastrukturno jači. Stabilizovali smo javne finansije, otvorili fabrike, nezaposlenost spustili na 11%. Lideri smo u Evropi po direktnim stranim investicijama, a treći u Evropi po rastu BDP.

Zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića, imamo jasnu spoljnu politiku o svakom pitanju, politiku mira koja nas vodi putem napred, jače, brže i bolje, Zahvaljujem.

Danas smo politički, ekonomski, investiciono i infrastrukturno jači, stabilizovali smo javne finansije, otvorili fabrike, nezaposlenost spustili na 11%, lideri smo u Evropi, pod direktnim stranim investicijama, a treći u Evropi po rastu BDP-a. Zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića, imamo jasnu spoljnu politiku o svakom pitanju, politiku mira koja nas vodi putem napred, jače, brže i bolje. Zahvaljujem.