STANIJA KOMPIROVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1968. godine. Živi u Kosovskoj Mitrovici.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 55
  • 0
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 9 meseci i 23 dana i 20 sati

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 12 dana i 20 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 21 dan

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 26.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Kao i sve moje kolege poslanici, želim da osudim govor mržnje i da kažem da danas uz Aleksandra Vučića i njegovu porodicu stoji cela Srbija, zemlja pristojnih ljudi koji osuđuju govor mržnje, stoji celo KiM, čime uvek dokazujemo da smo uz našeg predsednika jer se borimo protiv takve nepravde. U trenucima kada on vodi jednu veoma tešku borbu za KiM, kada se bori za opstanak i opstanak našeg naroda na tim prostorima, pojavljuje se neki iz Saveza koji žele samo mržnju, žele ubistvo i žele izdaju KiM. Zahvaljujem.

Petnaesto vanredno zasedanje , 22.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Srbije, pred nama je veoma značajan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Naš predsednik Aleksandar Vučić i Vlada rade i uspevaju da stvore savremeno i moderno društvo, da nas podignu na lestvice dna i bankrota na koji smo bili, da pruži jednaku šansu svim građanima da se ubrzaju sudski procesi i vrati poverenje građana u isto.

Primenom novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu 1. jula 2016. godine, doneo je veću efikasnost. Doprineo je tada da se broj starih sudskih predmeta smanji za skoro 900 hiljada u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. Zato se i radilo mnogo na unapređenju pravosuđa, infrastrukturi i izgradnji sudova, kako bi se olakšao pristup pravde.

Izvršenja koja su se ranije sprovodila bila su spora, trajala su godinama. Nisu se rukovodili hitnosti postupka, već je reforma od 2010. godine uništila još veću efikasnost pravosuđa. Zato sve više radimo na unapređenju pristupa pravdi, da građani budu ravnopravni pred sudom i drugim organima javne vlasti.

Javni izvršitelji i izvršenja privlače veliku pažnju javnosti, okupljaju veliki broj građana, posebno kada se nekom oduzme kuća, stan, zbog duga prema banci, firmi, nerešenih imovinskih odnosa. Javni izvršitelji su od uspostavljanja relativno nove profesije stekli lošu reputaciju, što zbog prodaje jedne nepokretnosti zarad vraćanja duga koji je mnogostruko manji od njene vrednosti. Zato se i predviđaju mere koje će poboljšati socijalni položaj dužnika i naći način koji je najmanje nepovoljan po dužnika.

Načelo srazmere - jedno od najvažnijih u postupku izvršenja. Nalaže se i sudu i javnom izvršitelju da za namirivanje duga odredi način koji najmanje ugrožava dužnika. Dužni su utvrditi da li zaista ne postoji drugi način osim uzimanja i prodaje nečijeg doma za vraćanje duga. Tako se proširuju ovlašćenja javnog izvršitelja da preispita rešenje o izvršenju. Nakon upisa zabeležbe rešenja o izvršenju, javni izvršitelj će po službenoj dužnosti i na predlog stranke odrediti da se izvršenje sprovede na drugoj nepokretnosti ili drugim sredstvima i predmetom izvršenja ako postoji očigledna nesrazmera između visine potraživanja, što je navedeno i dodato u član 151. Predloga zakona.

Zabeležbe rešenja o izvršenju na nepokretnosti ostaju upisane u katastar sve dok ne budu namirene. Značajna odredba koja zabranjuje oduzimanje nečije nekretnine za komunalni dug manji od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Predviđena je i novčana kazna svakom drugom licu koje ometa i sprečava izvršenje, jer ometanje ne dovodi do obustave postupka, već do novog pokušaja izvršenja koji će doneti nove troškove i koji će opteretiti dužnika. Predlažu se i mere koje će poboljšati socijalni položaj dužnika u delu koji se odnosi na zarade i penzije i smanjivanje visine istih koji se sprovodi.

Uvođenjem elektronskog javnog nadmetanja omogućiće se svaki vid zloupotrebe koji se javlja prilikom prodaje nepokretnosti i značajno povećati cene kojima su predmet izvršenja prodaje u izvršnom postupku, otkloniće se nezakonite metode koje su služile da bi se pribavila nepokretnost, omogućiće se bržem, većem i širem krugu potencijalnih kupaca da učestvuju na javnim prodajama i veće kupoprodajne cene.

S obzirom da Predlog zakona donosi novine koje su u interesu stranke, ja ću ga u danu za glasanje podržati, a pozivam i svoje kolege da to učine.

Moram kao narodna poslanica da iznesem i stav Srpske napredne stranke i žene SNS, kojim najoštrije osuđujemo napad na državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Biljanu Popović Ivković od strane saveza Dragana Đilasa, Željka Veselinovića, Boška Obradovića i Vuka Jeremića, koji su izneli niz seksističkih i mizoginih izjava na račun nje i njene porodice.

Svojim delovanjem i činjenjem samozvani lideri elite samo povećavaju spiralu nasilja, koju su sami pokrenuli. Krajnje je vreme da se zaustave, pre nego što nekom izazovu bol. Previše su nesreće izazvali svom narodu. Srbiji ne treba više ni jedna suza koju su izazvali bahati i osilni, lakomi na novac i okrutni prema svakom ko je malo od njih slabiji, a najokrutniji su, po pravilu, prema ženama. Zato osuđujemo takav vid nasilja.

Moram se zadržati i na problemu Kosova i Metohije, koji nosimo sa sobom i koji nas i dan-danas prati, sve više. Verujemo da će pravda, koja je spora, jednoga dana ipak stići. Svaki novi potez će imati za cilj da uruši jedinstvo i iseljenje nas sa Kosova i Metohije, ali uz podršku naše države i našeg predsednika, Aleksandra Vučića, mi se borimo za opstanak i ostanak, jer nam Aleksandar Vučić daje veru i snagu za prosperitet i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujem.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 26.06.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana potpredsednice Vlade sa svojim saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, zahvaljujući ekonomskoj stabilizaciji i hrabrim potezima našeg predsednika, tada bivšeg premijera Aleksandra Vučića, Srbija je spašena od bankrota i dobila je stabilne državne finansije.

Srbija nije više ista. Srbija se pokrenula i promenila. Srbija je postala stabilna zemlja i to nam donosi međunarodni ugled, poštovanje, nezavisna i suverena zemlja u koju se veruje i koja je pouzdan partner svojim prijateljima.

Strateška odluka Vlade Aleksandra Vučića, kao i aktuelne Vlade Ane Brnabić, jeste ulaganje u drumsku, železničku i vodenu infrastrukturu i povezivanje Srbije sa regionom i Evropom. Izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica je preduslov za dalji ekonomski napredak.

Pored Koridora 10, izgradnja deonice autoputa na Koridoru 11 od Preljine i Požege, vredne 450 miliona evra, izgradnja Moravskog koridora E-761 i deonice Pojate-Preljina, je od izuzetnog strateškog značaja za Republiku Srbiju, za povezivanje i veću mobilnost unutar zemlje i regionalni značaj za snižavanje troškova transporta i sve više će doprineti većim prihodima u budžetu Republike Srbije.

Jaka Srbija je za nama i samo takva može nama pomoći i mi njoj verujemo, jer uz nas stoji predsednik Aleksandar Vučić, koji nas razume i koji želi da putem mira i pregovora reši jedno od najtežih pitanja Kosova i Metohije, jer i danas je posle sedam meseci taksa od 100%, koju su nam uveli Albanci i koji na severu Kosova i Metohije stvaraju humanitarnu katastrofu, ostavljaju nas bez robe i osnovnih prehrambenih proizvoda, apoteke bez lekova, mi se ne plašimo i verujemo našem predsedniku, verujemo našoj zemlji koja brine o nama i koja ulaže u nas, u naše institucije.

Zahvaljujući izgradnji i ulaganju, u našim institucijama i ulaganju u vodovod koji je od regionalnog značaja za put, za razvoj Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Zvečana, koji će biti otvoren na dan Vidovdana, 28. juna, znači u petak i koji će nama predstavljati veliku sigurnost, jer nam od tada Albanci neće određivati da li ćemo imati vode na dva, tri ili pet dana. Imaćemo mogućnost da koristimo ono što je normalno za sve građane ove zemlje. Izgradiće se i banjski kompleks banja, koji će biti od značajnog razvoja turizma za taj deo naše zemlje. Znači, Srbija ide putem napred, ide putem pravde, prava i istine i samo takvoj Srbiji se može verovati. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Zubin Potok, 26.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Stručni saradnik- filijala Kosovska Mitrovica) Republika Mesečno 81000.00 RSD 01.08.2007 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:40