IVANA NIKOLIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1989. godine. Živi u Ubu.

Po zanimanju je master inženjer saobraćaja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:11

Osnovne informacije

Statistika

  • 59
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 17 dana i 10 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 26 dana i 23 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 25.07.2019.

Hvala, predsedavajući.

Postavljam pitanje Ministarstvu za zaštitu životne sredine i tražim objašnjenje u ime građana opštine Ub i u ime rukovodstva opštine Ub, a u vezi sa situacijom sa kojom se suočavamo u prethodnih godinu dana.

Naime, u maju mesecu prošle godine opština Ub biva obaveštena od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine da je nosilac projekta „Ekotane“ d.o.o. Beograd, podneo pomenutom ministarstvu zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za skladištenje i proces solidifikacije i inertizacije zauljenih materija i obrade zauljenih voda na katastarskoj parceli broj 523 KO Ub, sa uputstvom da se može izvršiti uvid u priloženoj dokumentaciji od strane nosioca projekta i napomenom da se može i dati mišljenje kada se obavi uvid i to u roku od 15 dana.

Od tog momenta javila se zabrinutost lokalnog rukovodstva, a i kod građana koji su čuli da će se nešto dešavati na parceli u blizini u kojoj oni žive. Interesantno je ovde pomenuti da zahtev kojim se nosilac projekta obratio Ministarstvu za zaštitu životne sredine predstavlja već drugu fazu u postupku procene uticaja na životnu sredinu.

Ključno je to kako opština Ub, kao zainteresovana strana, nije obaveštena o prvoj fazi, a koja podrazumeva odlučivanje o potrebi procene uticaja, izražavajući pre svega brigu o svojim građanima, o životnoj sredini, izražavajući nezadovoljstvo zbog ovakvog načina rada, predsednik opštine Ub, gospodin Darko Glišić, iznosi mišljenje, odnosno obaveštava pisanim putem ministarstvo u kome se između ostalih činjenica i argumenata navodi sledeće, da od strane nosioca projekta predmetna lokacija, odnosno parcela nije razmatrana u skladu sa važećim generalnim planom Ub 2025, da nisu pribavljena mišljenja i neophodna dokumentacija od strane nadležnih institucija. Na primer, vodni uslovi, jer se predmetna lokacija nalazi u blizini reke Ub.

Ono što je najviše zasmetalo, što je grubo kršenje zakona, kako je uopšte moguće ući u razmatranje realizacije projekta postrojenja za tretman opasnog otpada kada se na samo 50 metara od parcele nalaze kuće gde stanovništvo živi, porodični stambeni objekti? Radi se o gusto naseljenom mestu romskom populacijom.

Ubrzo smo došli do saznanja da su se građani iz okoline već obratili Vladi Republike Srbije i ministarstvu, gde su ovo izneli kao veliki problem, što zaista i jeste.

Sada sledi jako zanimljiv deo. Opština Ub podneskom od 4. jula 2018. godine biva obaveštena da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studija o proceni uticaja nosioca projekta i ponovo to prateće obaveštenje, možete izvršiti uvid u dokumentaciju na sajtu ministarstva i u prostorima ministarstva, ali, na sajtu ministarstva se nije nalazilo nikakvo rešenje. Reagujući na ta takve navode i utvrdivši da rešenja nema, opština Ub je odmah uputila dopis ministarstvu da hitno zahteva da se dostavi to izrađeno rešenje. To je bilo 18. jula. Da bi ministarstvo 30. jula obavestilo opštinu Ub kako je greškom poslato obaveštenje u lokalnu samoupravu i da zapravo nije doneto nikakvo rešenje. Ali, ubrzo, u avgustu mesecu, nakon 10-ak dana, u opštinu ponovo stiže obaveštenje - ipak je izrađeno rešenje za nosioca projekta, postavljeno na sajtu ministarstva i zaista se našlo na sajtu ministarstva. Naravno, opština je uvažavajući interese svojih građana i želeći zdravu životnu sredinu, imajući u vidu važeće propise, odmah uložila žalbu.

Dakle, suština je u tome da ni građani, ni rukovodstvo opštine Ub, nisu bili obavešteni o svemu ovome, da je ministarstvo izdalo rešenje da se sprovodi odgovarajuća procedura, bez javnog uvida zainteresovane strane i da se na terenu već izvode određene aktivnosti u realizaciji ovog projekta, na šta građani burno reaguju, izražavajući nezadovoljstvo na društvenim mrežama, izražavajući nezadovoljstvo dolazeći u zgradu opštinske uprave i govoreći da lokalno rukovodstvo podržava ovakav princip rada, što uopšte nije tačno.

Moj zahtev je da Ministarstvo za zaštitu životne sredine da objašnjenje kako je moguće da se ovakav jedan projekat, tretman opasnog otpada, uopšte uzme u razmatranje u okolnostima koje sam navela, pre svega, porodični stambeni objekti, i da istaknem da rukovodstvo opštine Ub ovakve principe rada apsolutno ne podržava, da je politika vlasti koja sprovodi program SNS zaista bolji standard života naših građana, bolji kvalitet života naših građana.

Građani na Ubu su svedoci da to jeste tako. Mi imamo sve veći broj izgrađenih kilometara puteva, mi uskoro imamo izlaz na auto-put, uskoro imamo završetak izgradnje novog vrtića, imamo izgrađene nove škole, sve je veći broj zaposlenih, što se vidi i po prihodima od poreza na plate u budžetu lokalnom. Evo, trenutno se vrši proširenje doma zdravlja. Dakle, sveobuhvatni rad na poboljšanju kvaliteta života naših građana.

Ovakvim postupcima mi želimo da zaštitimo naše građane i ovom prilikom pozivam ministarstvo da još jednom razmotri predmet nosioca projekta "Ekotane" d.o.o Beograd, da sagleda činjenično stanje i da sprovede mere u skladu sa zakonom. Hvala.

Petnaesto vanredno zasedanje , 23.07.2019.

Hvala, predsedavajući.

Uvažena potpredsednice Vlade sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, danas kada govorimo o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, svakako je važno još jednom ponoviti, da je već u toku izgradnja stanova po važećim aktima i koja se sprovodi na jugu Srbije i u centralnoj Srbiji. Dakle, Niš, Kraljevo, Vranje i Kragujevac, kao i to da za mesec dana očekujemo na severu naše zemlje – Sremska Mitrovica i Novi Sad, a u Beogradu u oktobru mesecu.

Značaj i odgovornost posla koji pripadnici snaga bezbednosti obavljaju, kao i lica koja su dala značajan doprinos bezbednosti i nezavisnosti naše zemlje, dala je svakako prostor da odgovorna vlast sagleda značaj, a i problematiku sa kojom se suočavaju lica zbog nerešenih stambenih pitanja o kojima se decenijama nije govorilo. Danas se pristupilo izmenama ovog zakona, a radi svrsishodnije realizacije projekta. Praktično proširuje se kategorija lica koji mogu kupiti stan po posebnim uslovima.

Realizacija projekta predstavlja opšti interes od značaja za jačanje sistema nacionalne bezbednosti Republike Srbije. Takođe, važno je napomenuti da će se realizacijom projekta uticati na rast BDP u oblasti građevinarstva. Dalje, tokom izgradnje stanova, upošljavaju se i domaće građevinske firme, povećava se zaposlenost naših građana, jer je u ovom zakonu takođe predviđeno da je obavezno učešće domaćih privrednih subjekata.

Kada se pre nekoliko meseci u Srbiji otpočelo sa izgradnjom ovih stanova, vođena je čitava kampanja od strane onih koji ni danas nisu na svom poslu, koji ni danas nisu u Skupštini, koji se nisu pojavili kada smo govorili o bezbednosti naše dece, na primer, o izmenama Krivičnog zakonika, koji nisu bili tu kada se govorilo o situaciji na KiM. Oni bojkotuju takav rad, ali ne bojkotuju skupštinsku kasu, pa su i za ove stanove govorili kako država odvaja veliku količinu novca.

Tačno je da država za ovakav projekat odvaja veliku količinu novca, daje subvencije, odnosno pomaže ljudima, a šta li kažu kada im se uplati na račun određeni novac, od iste te države, kojoj ruše ugled na svakoj prilici koja im se ukaže, ili od naroda koji im plaća nerad ovom prilikom.

Ovakvim projektima pomaže se ljudima. Ovakvim merama se omogućuje da zasigurno oni ostaju u svojim gradovima, u gradovima gde se grade stanovi, i tamo gde će tek biti u budućnosti, lično je predsednik Republike, gospodin Aleksandar Vučić već otvorio mnoge fabrike, da je upošljeno nekoliko stotina ljudi i da će ih biti još više uposleno.

Isto tako. ti gradovi imaju moderne saobraćajnice, moderne železnice, nove škole, bolnice i vrtiće. Dakle, rešeno stambeno pitanje, rešeno je pitanje posla, dobra komunikacija. Nisu li to dovoljni razlozi da kažemo da odgovorna vlast, da ova Vlada zaista brine o građanima Republike Srbije?

Svakako u danu za glasanje SNS će podržati Predlog zakona. Hvala.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 28.06.2019.

Hvala predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, danas govorimo o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji, što predstavlja značajan i krupan korak ka sveobuhvatnim reformama koje se sprovode u Republici Srbiji, a najveći doprinos treba da bude zaista olakšanje održavanja komunalnog reda i u lokalnim samoupravama.

Ovim zakonom definiše se da će komunalna milicija moći da bude efikasna u uvođenju komunalnog rada i mi verujemo da se velika većina građana koja podržava rad aktuelne Vlade raduje sprovođenju predviđenih mera, jer znaju da će ovakvim instrumentima, pored ostalih koji su već na snazi, biti zaštićeni od neprimerenog bahatog ponašanja, bilo da je reč o parkiranju, o buci, o prekoračenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, parkiranje na zelenim površinama i tako dalje.

Posebno bih istakla da se formiranju ovakvog Predloga zakona, zaista detaljno pristupilo, da je sprovedena javna rasprava i da su sve zainteresovane strane imale priliku da se izjasne.

Apsolutno, idući u korak sa svim reformama i novinama koje se uvode u sistem državne uprave, važno je istaći da bez detaljnih analiza, kontrole i procedura, neće biti određena lica koja će moći da sprovode mere iz ovakvog predloga zakona.

Komunalni milicioner neće moći da bude neko za koga se tokom bezbednosnih provera utvrdi da se vode neki sudski postupci, ili jednostavno, da je bilo pravnosnažno lice osuđeno zbog nekih prekršaja, između ostalog, i iz domena narušavanja javnog reda i mira.

Isto tako, komunalni milicioner mora da ispuni uslov da je u pogledu psihofizičke sposobnosti, u pogledu obrazovanja ima obavezu da položi određene ispite i tako dalje.

Dakle, detaljan i sistematski pristup pri odabiru lica koji opšte mogu obavljati ove poslove. Sigurni smo da će oni kroz takve obuke i pripreme za polaganje ispita i naći mehanizme kako će delovati ovim slučajevima, što neko kaže da li će ih hvatati na ulicu ili ne.

Imali smo komentare po pitanju odredbi koji se odnose na rad milicionara u civilu, ali to je, na neki način, poražavajuće, zašto bi meni sutra trebalo da prepoznam na ulici nekoga u uniformi ili ne da bi znala da li se ponašam u skladu sa zakonom i određenim propisima. Ako u društvu postoje loše navike, ili ne postoji dovoljna svest o tome kako nešto treba, odgovorna vlast za takve prilike mora, jednostavno mora iznaći ovakve instrumente kako da ih otkloni, ili bar da ih umanji, što je u interesu svih nas.

Ovakvim zakonskim rešenjem rasteretiće se policija od poslova koji imaju veze sa komunalnim prekršajima i doprineti uspešnoj koordinaciji, rada policije i komunalne milicije. Sada lokalne samouprave dobijaju instrument da zaštite građane i da uvedu komunalni red.

Ovo je jedan od načina da se ide u korak sa modernim državama, sa modernim gradovima, sa modernim lokalnim samoupravama, jednostavno jedan način i kultivisanja građanstva. Možda će nekima biti dovoljna svest o postojanju i ovakvog vida delovanja organa državne, odnosno lokalne uprave. Ako postoji dovoljna svest o svim pravima koja će ova lica imati, možda će to na nekoga preventivno uticati.

Politika Aleksandra Vučića, aktuelne Vlade i odgovornog rukovodstva, koje sprovodi program SNS, zaista pristojno i moderna Srbija.

Mi želimo da sutra kada neko dođe u Srbiju da investira ili jednostavno, da dođe kao turista da pored elementarnih stvari, kao što su za početak dobra infrastruktura i stabilnost u jednoj zemlji budu i pozitivni utisci i ovakvim stvarima.

Znači, u Srbiji je dosta urađeno, najpre je zaustavljen sunovrat, stagnacija u nekim oblastima, zatim nerad i onda su sprovedene, a i dalje se sprovode ozbiljne reforme i strategija razvoja našeg društva i zato je odgovornost svih nas da gradimo i čuvamo modernu i jaku Srbiju. Idući tim putem, ja ću u danu za glasanje podržati Predlog zakona. Hvala.

Petnaesto vanredno zasedanje , 25.07.2019.

Hvala, predsedavajući.

Postavljam pitanje Ministarstvu za zaštitu životne sredine i tražim objašnjenje u ime građana opštine Ub i u ime rukovodstva opštine Ub, a u vezi sa situacijom sa kojom se suočavamo u prethodnih godinu dana.

Naime, u maju mesecu prošle godine opština Ub biva obaveštena od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine da je nosilac projekta „Ekotane“ d.o.o. Beograd, podneo pomenutom ministarstvu zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za skladištenje i proces solidifikacije i inertizacije zauljenih materija i obrade zauljenih voda na katastarskoj parceli broj 523 KO Ub, sa uputstvom da se može izvršiti uvid u priloženoj dokumentaciji od strane nosioca projekta i napomenom da se može i dati mišljenje kada se obavi uvid i to u roku od 15 dana.

Od tog momenta javila se zabrinutost lokalnog rukovodstva, a i kod građana koji su čuli da će se nešto dešavati na parceli u blizini u kojoj oni žive. Interesantno je ovde pomenuti da zahtev kojim se nosilac projekta obratio Ministarstvu za zaštitu životne sredine predstavlja već drugu fazu u postupku procene uticaja na životnu sredinu.

Ključno je to kako opština Ub, kao zainteresovana strana, nije obaveštena o prvoj fazi, a koja podrazumeva odlučivanje o potrebi procene uticaja, izražavajući pre svega brigu o svojim građanima, o životnoj sredini, izražavajući nezadovoljstvo zbog ovakvog načina rada, predsednik opštine Ub, gospodin Darko Glišić, iznosi mišljenje, odnosno obaveštava pisanim putem ministarstvo u kome se između ostalih činjenica i argumenata navodi sledeće, da od strane nosioca projekta predmetna lokacija, odnosno parcela nije razmatrana u skladu sa važećim generalnim planom Ub 2025, da nisu pribavljena mišljenja i neophodna dokumentacija od strane nadležnih institucija. Na primer, vodni uslovi, jer se predmetna lokacija nalazi u blizini reke Ub.

Ono što je najviše zasmetalo, što je grubo kršenje zakona, kako je uopšte moguće ući u razmatranje realizacije projekta postrojenja za tretman opasnog otpada kada se na samo 50 metara od parcele nalaze kuće gde stanovništvo živi, porodični stambeni objekti? Radi se o gusto naseljenom mestu romskom populacijom.

Ubrzo smo došli do saznanja da su se građani iz okoline već obratili Vladi Republike Srbije i ministarstvu, gde su ovo izneli kao veliki problem, što zaista i jeste.

Sada sledi jako zanimljiv deo. Opština Ub podneskom od 4. jula 2018. godine biva obaveštena da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studija o proceni uticaja nosioca projekta i ponovo to prateće obaveštenje, možete izvršiti uvid u dokumentaciju na sajtu ministarstva i u prostorima ministarstva, ali, na sajtu ministarstva se nije nalazilo nikakvo rešenje. Reagujući na ta takve navode i utvrdivši da rešenja nema, opština Ub je odmah uputila dopis ministarstvu da hitno zahteva da se dostavi to izrađeno rešenje. To je bilo 18. jula. Da bi ministarstvo 30. jula obavestilo opštinu Ub kako je greškom poslato obaveštenje u lokalnu samoupravu i da zapravo nije doneto nikakvo rešenje. Ali, ubrzo, u avgustu mesecu, nakon 10-ak dana, u opštinu ponovo stiže obaveštenje - ipak je izrađeno rešenje za nosioca projekta, postavljeno na sajtu ministarstva i zaista se našlo na sajtu ministarstva. Naravno, opština je uvažavajući interese svojih građana i želeći zdravu životnu sredinu, imajući u vidu važeće propise, odmah uložila žalbu.

Dakle, suština je u tome da ni građani, ni rukovodstvo opštine Ub, nisu bili obavešteni o svemu ovome, da je ministarstvo izdalo rešenje da se sprovodi odgovarajuća procedura, bez javnog uvida zainteresovane strane i da se na terenu već izvode određene aktivnosti u realizaciji ovog projekta, na šta građani burno reaguju, izražavajući nezadovoljstvo na društvenim mrežama, izražavajući nezadovoljstvo dolazeći u zgradu opštinske uprave i govoreći da lokalno rukovodstvo podržava ovakav princip rada, što uopšte nije tačno.

Moj zahtev je da Ministarstvo za zaštitu životne sredine da objašnjenje kako je moguće da se ovakav jedan projekat, tretman opasnog otpada, uopšte uzme u razmatranje u okolnostima koje sam navela, pre svega, porodični stambeni objekti, i da istaknem da rukovodstvo opštine Ub ovakve principe rada apsolutno ne podržava, da je politika vlasti koja sprovodi program SNS zaista bolji standard života naših građana, bolji kvalitet života naših građana.

Građani na Ubu su svedoci da to jeste tako. Mi imamo sve veći broj izgrađenih kilometara puteva, mi uskoro imamo izlaz na auto-put, uskoro imamo završetak izgradnje novog vrtića, imamo izgrađene nove škole, sve je veći broj zaposlenih, što se vidi i po prihodima od poreza na plate u budžetu lokalnom. Evo, trenutno se vrši proširenje doma zdravlja. Dakle, sveobuhvatni rad na poboljšanju kvaliteta života naših građana.

Ovakvim postupcima mi želimo da zaštitimo naše građane i ovom prilikom pozivam ministarstvo da još jednom razmotri predmet nosioca projekta "Ekotane" d.o.o Beograd, da sagleda činjenično stanje i da sprovede mere u skladu sa zakonom. Hvala.

Imovinska karta

(Ub, 25.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -