BLAŽA KNEŽEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 1968. u Šapcu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Bio je odbornik SNS je u Skupštini opštine Šabac, a zatim i šef same odborničke grupe.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 79
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 17 dana i 18 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četrnaesto vanredno zasedanje , 16.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, osnovni cilj ovog zakona je da obezbedi stabilno i snabdeveno tržište uz što manje mešanje države, kako bi se obezbedila što efikasnija tržišna privreda.

Primena prethodnog zakona je pokazala da određene odredbe treba preispitati i iz tog razloga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je 2016. godine formiralo Radnu grupu za izradu analize propisa iz delokruga rada Ministarstva, a naročito propisa koji uređuju funkcionisanje tržišta. Izvršena analiza je pokazala da je potrebno uraditi izmene velikog broja članova kako bi se obezbedila pre svega efikasnija primena zakona i nesmetano funkcionisanje tržišta.

Takođe, u cilju boljeg razumevanja zakona bilo je potrebno uraditi novu sistematiku i podelu zakona, napravljena je nova podela trgovine koja je usklađena sa pravima i obavezama u Zakonu o zaštiti potrošača i naravno ekspanzijom drugih vrsta prodaje, pre svega, kako su rekle i kolege, internet prodaje, koja ima sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu i javila se potreba za njenim detaljnijim regulisanjem. Naravno, sa ubrzanim razvojem države, dolaskom velikog broja stranih investitora u našu zemlju, razvojem tržišta, menjaju se i uslovi poslovanja svakako na bolje, pa tako i u trgovini. Sa napretkom je bilo potreno doneti određene izmene u ovoj oblasti.

Dok ova Vlada donosi nove zakone iz ove oblasti, u skladu sa ubrzanim razvojem i napretkom Srbije, moramo da podsetimo kako je trgovina izgledala nakon 2000. godine. Dakle, nakon 2000. godine imali smo trgovinu, ali pre svega trgovinu ljudskim životima i ljudskim sudbinama, i to kroz pljačkaške privatizacije koje su sprovođene, kada je stotine hiljada građana ostalo bez posla, a njihove porodice ostale bez egzistencije. Takođe, odlično su trgovali i sa ponosom srpskog naroda, srpskom vojskom, koju su bacili na kolena, uništavajući sve što je bilo na dnevnom redu, pre svega vojnički kadar, a naravno i naoružanje, topeći ga u železari i na taj način slabili borbenu gotovost Srbije. Tu imamo i ovog odličnog trgovca Vuka Jeremića koji je pocepao državu Srbiju i Crnu Goru za sedmodnevno noćenje u 29 apartmana na Svetom Stefanu za njega i njegovu svitu. Takođe imamo veoma uspešnog trgovca Dragana Đilasa, koji je ušao u politiku, kako kaže, sa 74.000 evra, a onda posle par godina prijavio 25 miliona evra, a ukrao 500 miliona evra.

Trgovali su i sa Kosovom i Metohijom, uveli granicu između Srba i Srba. Tadić, Đilas, Jeremić i Borko Stefanović dogovarali su priznavanje nezavisnosti Kosova, ali umolili Šiptare da to bude par dana nakon izbora, jer su smatrali da će pobediti Boris Tadić. Trgovali su i celom državom, jer su se nemilosrdno ophodili prema njoj i krali narodne pare, pljačkali i 2012. godine doveli državu do bankrota.

Danas kada svakodnevno imamo afere Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, ogrezlih u kriminalu posegli su za najopasnijom vrstom trgovine – izdajom. Svuda i na svakom mestu u svetu nude sve i svašta od nezavisnosti Kosova, od prijema Srbije u NATO i ko zna šta još samo da im se pomogne, a to im je i glavna stavka u pregovorima da se nasilno sruši vlast Aleksandra Vučića, da bi se oni domogli vlasti, da bi nastavili sa pljačkom i rasparčavanjem Srbije.

Ne smem da zaboravim da ovoj družini pridodam i gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, koji kada god dođe neko od stranih diplomata u Šabac, on im se nudi. Ovom jednom je, kako prenose mediji, nudio ispred Saveza za Srbiju da prizna genocid u Srebrenici i da uvede Srbiju u NATO pakt, a zauzvrat da nasilno sruše Aleksandra Vučića sa vlasti i dovedu njegovu ekipu na vlast i nastave sa pljačkom države.

Zato moramo stalno da govorimo i podsećamo šta je sve učinila prethodna vlast da se ne zaboravi kakve su štetočine vladale Srbijom. Zahvaljujem.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 26.06.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, Moravski koridor predstavlja još jedan u nizu infrastrukturnih projekata koji se rade u Srbiji. Predstavlja strateški značaj za našu zemlju.

Kada danas govorimo o koridorima drumskim i železničkim, o infrastrukturnim projektima i svemu onome što našu državu čini svakog dana sve uspešnijom i bogatijom iz ove oblasti, odnosno na ovom polju, kada gotovo sa lakoćom izgovaramo imena novih koridora i infrastrukturnih projekata koji će se raditi, moramo da kažemo da nije uvek bilo baš tako.

Bivša vlast je ostavila svojim bahatim ponašanjem i pljačkom 2012. godine državu na ivici bankrota. Dolaskom na vlast SNS je čekao težak posao. Za vrlo kratko vreme uspeli smo da uredimo javne finansije, država Srbija postala je jaka, stabilna, fiskalno konsolidovana zemlja koja četvrtu godinu za redom beleži suficit u budžetu, država kojoj smo uspeli da vratimo ponos, ugled i dostojanstvo. Pored svega, bilo je potrebno pokrenuti motor razvoja Republike Srbije, a to je svakako infrastruktura.

Vlada Aleksandra Vučića i nakon toga Ane Brnabić shvatili su da je infrastruktura ključ razvoja Republike Srbije i postavili su kao prioritet. Zato je i Moravski koridor koji je ukupne dužine 110 km od izuzetnog strateškog značaja za Republiku Srbiju, a posebno za ovaj deo Republike gde živi oko 500.000 ljudi i gde će se izgradnjom Koridora doprineti pre svega povećanju konkurentnosti privrede ovog dela Republike, zatim privrednog i društvenog razvoja lokalnih samouprava, dolaskom naravno sve većeg broja investitora. Samim tim zapošljavanja, razvoja turizma i mnogo toga još.

Srbija je danas država sa jakim i stabilnim finansijama, država koja je postala privredni politički lider u regionu, država sa mrežom koridora, putničkih i železničkih, rade se desetine kilometara auto-puta, regionalnih puteva, kao i veliki broj nekategorisanih puteva. Zato i ne čudi što smo kao zemlja postali nezaobilazna destinacija za ulaganje sve većeg broja ozbiljnih stranih investitora.

Na kraju, velike pohvale na račun izuzetno stručnog tima resornog ministarstva i na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 16.05.2019.

Zahvaljujem predsedavajući. Pred nama se nalazi set finansijskih zakona, odnosno predlog seta zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu.

Pre svega, rekao bih da ekonomska politika koju vodi sadašnja vlast uspela je da izvuče državu Srbiju iz bankrota u kojoj se nalazila i racionalnom, a pre svega odgovornom politikom, postali smo ekonomski lider u regionu. Naravno da su ostali pokretači ekonomskog razvoja Srbije svakako bili veliki infrastrukturni projekti koji su predstavljali ključ razvoja za razvoj Republike Srbije.

Prošla, a i ova Vlada SNS je to odlično razumela i postavila je infrastrukturne projekte kao prioritet. Srbija je danas mreža koridora drumskih i železničkih i uz dalji ubrzani razvoj infrastrukture i ovako stabilnu ekonomsku situaciju, predstavlja osnovni pokretač dolaska sve većeg broja ozbiljnih investitora u Srbiju, koji su garant ekonomske stabilnosti naše zemlje.

Ovakva ekonomska politika i stabilnost daje na za pravo i dala nam je za pravo da upravo i preko ovog seta finansijskih zakona vidimo koliko država Srbija, sistemski pristupa rešavanju odrešenih pitanja, a sve u cilju boljih životnih uslova i boljeg životnog standarda za građane.

I u ovom setu finansijskih zakona imao dva velika infrastrukturna projekta, i to projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze za deonicu Novi Sad-Subotica, Subotica-državna granica i drugi izuzetno značajan infrastrukturni projekat, projekat izgradnje autoputa E-763 deonica Preljina-Požega.

Dakle, Vlada Republike Srbije i dalje nastavlja sa velikim infrastrukturnim projektima, što je od izuzetne važnosti. Neverovatno je da pojedini opozicioni lideri napadaju i kritikuju baš sve. Videli smo juče i preko medija i preko društveni mreža i preko nekih, nazovi stručnjaka i Tijanin zakon oko koga smo ovde juče u Narodnoj skupštini vodili raspravu, a takođe i svaki novi projekat koji sprovodi Vlada Republike Srbije, a ima ih mnogo. Sve to rade opozicioni liderčići koji su uništavali Srbiju i lokalne samouprave koje su vodili.

Kao primer za to navešću Šabac i Dušana Petrovića koji je kroz pljačkaške privatizacije uništio Šabac, a nastavio je da ga uništava sa svojim političkim projektom zvani Nebojša Zelenović, koji sedi pod šatorom ovde u Pionirskom parku, dok Šabac ubrzano propada i dok teritorija grada Šapca preko 70% nema ni vodu ni kanalizaciju.

Kažu Šapčani da su videli Nebojšu Zelenovića kako ulazi u šator u Pionirskom parku, sa kristalnom kuglom, jednim petlom i šakom pasulja, valjda da prorekne političku sudbinu svojim pajtašima iz Saveza za Srbiju.

Naravno, ništa lakše od toga nemaju ama baš nikakvu političku budućnost, jednostavno ih neće građani Srbije.

Na kraju, želim da kažem da je država Srbija postala jaka, stabilna, fiskalno konsolidovana zemlja, zemlja kojoj smo povratili dostojanstvo i ugled u svetu i želimo da ostavimo našoj deci državu u kojoj će raditi i državu kojom će se ponositi. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Šabac, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 13:56