Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Blaža Knežević

Blaža Knežević

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, potpisivanje sve većeg broja sporazuma sa mnogim zemljama, odnosno unijama, jasno govori o tome koliko Srbija beleži dinamičan rast. Zatim, sve veću konkurentnost srpskih kompanija na tržištu i od kolikog su značaja ovi sporazumi za Srbiju, za njen ekonomski rast, za bolji životni standard građana.

Sporazum između Srbije i Evroazijske ekonomske unije proširiće se lista proizvoda koji možemo da izvezemo na prostore ove unije, pre svega bez carine i sa sada uvećanim kvotama.

Ovaj sporazum koristiće srpskim privrednicima, ali predstavlja i veliki motiv za dolazak stranih investitora.

Predlog zakona o potvrđivanju Dodatog protokola 6 o trgovini uslugama, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu za Projekat izgradnje toplovoda Obrenovac-Novi Beograd, nedvosmisleno govore da je ubrzani ekonomski razvoj Srbije evidentan, naravno, pre svega, i da sa sve većim brojem investitora nastaje potreba za daljim razvojem i ulaganjem u infrastrukturne projekte, u čemu je Srbija postala lider u regionu.

Dok se u Srbiji realizuju, kao što rekoh, veliki infrastrukturni projekti, radi se kao nikada, nikada više gradilišta nismo imali u Srbiji, dotle se u gradu Šapcu ruši i rade nekakve nakaradne rekonstrukcije. Nebojša Zelenović, koji je izgleda prošao dobru obuku kod Đilasa, Obradovića, Jeremića, Bastaća i ostalih koji su ne tako davno demonstrirali rušilačku sklonost ispred zgrade predsedništava Narodne skupštine Republike Srbije, zgrade RTS-a, po beogradskim trgovima, dakle, tako priučeni Nebojša Zelenović počeo je da demonstrira neku sasvim novu politiku u Šapcu.

Uz već poznato ugnjetavanje radnika po javnim preduzećima i uništavanje istih, počeo je da demolira Šabac sa svojim rekonstrukcijama trgova, posebno poslednjeg kod čuvenog Zorkinog solitera, koga su Šapčani već prozvali, taj trg, „trg vešala“. Nije ni čudo u poslednjih godinu dana kroz Šabac su prošli Đilas, Obradović, Jeremić, Jovo Bakić i ostali otpad srpske politike i srpskog društva koji svuda zagovaraju progon političara, političkih protivnika, pa do toga da će sve one koji drugačije misle bacati u Savu i vešati.

Zelenović je veoma ozbiljno shvatio ovaj program svojih političkih učitelja, pa je jedan takav trg već urbanistički priveo nameni, koga su, kao što rekoh, Šapčani po tome kako izgleda prozvali „trg vešala“. Ali, to nije sve, pre neki dan Zelenović je krenuo bagerima na omladinu grada Šapca, u centru Šapca, u naselju Benska bara, gde je na brzinu, podmuklo, preko noći porušio dečiji teren i dečije igralište, jedini takve vrste u ovom gusto naseljenom delu centra grada u Šapcu, na terenu gde su decenijama unazad deca igrala, bavila se sportom, a mnogi značajni sportisti sticali prva iskustva i osvajali kasnije mnoge medalje.

Narod je izašao da zaustavi pomahnitalog Zelenovića i njegove mašine. Tu su se našli i srednjoškolci i osnovci i studenti koji su tu odrasli. Zelenović im je svima poručio da ovde više neće biti teren i da nemaju više šta da traže, a koliko je stvar ozbiljna, potvrđuje i to da se pojavio lično šabački politički duh Dušan Petrović, koji je, kažu očevici, ušao u žučnu raspravu sa decom, a na kraju im i pretio.

Tako sa jedne strane imamo potpuni preporod Srbije, jednu uspešnu Srbiju i sa druge strane, neke opozicione lokalne lidere, koji su proglašeni krivim na sudu, a nisu osuđeni samo zato što im je slučaj zastareo, kao što je to slučaj sa Nebojšom Zelenovićem u Šapcu. Valjda mu je to rođendanski poklon od Dušana Petrovića, koji i dalje po čvrstim uzdama drži i kontroliše jedan deo srpskog pravosuđa koji je zadužio onom čuvenom reformom pravosuđa.

Srbija je danas uspešna država i zato ovi stručnjaci ne smeju da izađu na izbore, jer nemaju više šta da kažu građanima Srbije. Njihova dela, odnosno nedela dovoljno govore o njima. I ovaj jadni pokušaj ujedinjenih tajkuna Srbije, oličeni u Miškoviću, Šolaku, Đilasu, a govorim o filmu koji su finansirali o Aleksandru Vučiću, ne predstavlja ništa drugo do potpuna nemoć da pridobiju poverenje građana Srbije, ali bih rekao i veliki strah o Zakonu o poreklu imovine, koji će se uskoro naći pred građanima Srbije i u Skupštini Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Napadi dela opozicije iz nemoći da bilo šta suprotstave ovoj Vladi, nekakav program ili već šta bilo, sveli su se u stvari na kukanje nad izbornim uslovima. Iako su izbori organizovani po zakonima koje su oni donosili, suština je da deo opozicije stvarno ne sme da izađe na izbore, jer nemaju nikakav plan, nemaju nikakav program, izgubili su poverenje građana kada su pljačkali i uništavali Srbiju, i to građani Srbije veoma dobro pamte.

Kukaju najviše oni koji su zloupotrebljavali i ugrožavali izborni proces. Pre svega, tu mislim na Nebojšu Zelenovića, čiji su aktivisti na izborima kupovali glasove, što je dokazano na sudu u Šapcu, gde je njihov aktivista priznao na sudu da je kupovao glasove za Nebojšu Zelenovića i njegovu stranku. Napominjem da se taj poštenjačina i sada nalazi pred sudom u Šapcu za zloupotrebe budžeta za 2015. godinu.

Iz ovoga se jasno vidi da je Nebojša Zelenović nenamenski trošio budžet, ali se namenski pripremao za kupovinu glasova i kasnije i odbornika 2016. godine. A, onda se taj prepošteni gospodin otisnuo u neke druge vode, i to one vode bez povratka, a to je blaćenje i omalovažavanje svoje države, i to pre svega, sećamo se, u Strazburu, zatim, u Peći, kada je sedeo pod zastavom samoproklamovane i nepriznate države Kosovo, pa onda po ambasadama i juče u Briselu, gde ga je kao pre neki dan u prostorije DS na povocu odveo Dragan Đilas. I, takođe, o načinu dolaska na vlast ovog balavca, kako kažu, Nebojše Zelenovića, kažu da ga je podučio jedan čika sa bradom, koji ga je stavio u krila i objasnio mu da se na vlast ne dolazi izborima, nego ulicom. Nadam se da ne mislite da je u pitanju Deda Mraz. U pitanju je Dušan Petrović.

Otuda i ovo divljanje Nebojše Zelenovića i njegove ekipe ispred Predsedništva Narodne skupštine Republike Srbije po ulicama Beograda i RTS-u. Naravno, ekipa sa Đilasom, Jeremićem, Obradovićem i Bastaćem, pre svega sa Đilasom, koji se druži i pozira u društvu narko dilera Boška Obradovića, koji kao Đilas napada pripadnike MUP-a, jer mu hapse kuma, ili šta god, koji je takođe narko diler, Bastaća, koji svom kumu, gledajte vezu, stavlja kesu na glavu i uništava imovinu Beograđana i Vuka Jeremića, takođe koji za Aljbina Kurtija kaže da je intelektualac, patriota i stabilan čovek, i na kraju, Nebojša Zelenović, koji iz budžeta grada Šapca, od novca građana Šapca, finansira NIN i „Danas“, koji su na svojim naslovnim stranama uperili dugu cev u Aleksandra Vučića, crtajući metu na njegovim grudima.

Dakle, njima je otprilike sve dopušteno. Za njih izborni uslovi ne postoje, ali za njih postoji nepremostiva prepreka, a to je Aleksandar Vučić, koji je preporodio Srbiju, koji je vratio čast, ugled i dostojanstvo u svetu i za koga možemo da kažemo da je pravi stožer i nosilac i da je dokazao svima da je Srbija samostalna i suverena zemlja. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Samo kratko, kolegi Periću.

Pre svega auto-put Ruma - Šabac, most preko Save, zatim brza saobraćajnica Šabac - Loznica, ali predsednik Aleksandar Vučić je danas rekao, pa poslušajte malo da tu neće stati, da će put krenuti ka Ljuboviji, ka Bajnoj Bašti, tako da budete upoznati, pogledajte izjavu predsednika Aleksandra Vučića, tako da, doći će i do Ljubovije, ne brinite ništa.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, pred nama se nalazi set zakona kojima se definišu pitanja finansija i naravno da su usko vezani sa budžetom koji smo usvojili pre neki dan i koji predstavlja temelj i osnovnu platformu za dalje donošenje zakona iz oblasti finansija.

Moram ponovo da istaknem da smo početkom oktobra usvojili prvi put u istoriji pozitivan rebalans budžeta, gde smo povećali plate, povećali smo penzije i povećali smo iznos novca za kapitalne investicije. Nakon toga usvojili smo budžet Republike Srbije prvi put u novembru mesecu koji je razvojni i koji je u interesu građana Srbije. Ovakvom politikom Aleksandra Vučića postali smo ekonomski, politički i vojni lider u regionu, a Aleksandar Vučić jedan od najuspešnijih i najpoštovanijih lidera u Evropi. Upravo ovakav napredak i uspesi Srbije na svim poljima počeli su da smetaju mnogima, onima koji ne žele dobro Srbiji.

Ovo o čemu govorim posebno je eskaliralo poslednjih dana i to na naslovnim stranicama nedeljnika „NIN“ i lista „Danas“ gde imamo javno i otvoreno uperen snajper u Aleksandra Vučića što predstavlja pokušaj destabilizacije zemlje, poziv na javni linč i istovremeno poziv na ubistvo Aleksandra Vučića. Uz to imamo konstantne napade na njegovu porodicu, na ćerku, setite se da su je pratili stalni pokušaj kriminalizacije sina, brata i to sve preko medija koje kontrolišu ovi iz Saveza za Srbiju.

Zato su skandalozne i veoma opasne izjave koje poslednjih dana daje Nebojša Zelenović i citiraću: „Aleksandar Vučić je dao nalog plaćenim novinarima da krenu u lov na veštice“ i sad posebno pazite ovaj detalj „da crta mete na čelima nepodobnih, da će se verbalno nasilje pretvoriti u fizički teror i da će da eskalira kriza koja neće moći da se kontroliše“.

Ovde je stvarno dosta, tražim od Nebojše Zelenovića da objasni, pošto se kune u demokratiju i poštenje, kako to da grad Šabac, odnosno da Nebojša Zelenović iz budžeta finansira baš „NIN“ i „Danas“ i to samo u 2019. godini, za „NIN“ blizu milion dinara, a za „Danas“ blizu dva miliona dinara. To je ono što smo uspeli da saznamo. Pošto su „NIN“ i „Danas“ inače toliko tiražne i čitane novine, puca od tiraža, postoji osnov sumnje da Nebojša Zelenović sa ovim sredstvima koje izdvaja finansira gotovo najveći deo godišnjeg tiraža „NIN“ i „Danas“, pa samim tim postoji osnov sumnje da učestvuje i u uređivačkoj politici „NIN“ i „Danas“ i nadalje postoji osnov sumnje, pa mu postavljam pitanja – da li je učestvovao u kreiranju naslovnih strana novina „NIN“ i „Danas“ na kojima se nalazi Aleksandar Vučić?

Isto tako, iz gradske uprave grada Šapca se uveliko hvale da takođe kontrolišu, a pretpostavljate i na koji način Tatjanu Vojtehovsku, za koju kažu da je čest gost u šabačkim kafanama i zajedno sa gradskom vlašću kuje planove kako dalje da napadaju Aleksandra Vučića. A na pitanje ko kontroliše Nebojšu Zelenovića najbolje smo videli pre neko veče iz gradskog odbora DS, prvo je ušao Dragan Đilas, a onda na povocu za njim i Nebojša Zelenović. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani ministre sa saradnicima, danas govorimo o setu predloga zakona koji u potpunosti prate Zakon o budžetu za 2020. godinu.

Predlozi zakona koji su danas na dnevnom redu treba da doprinesu da dobro stanje u državnoj kasi i sve ono što je dobro planirano i izbalansirano sprovedemo, kako bi Srbija nastavila da korača putem ubrzanog razvoja.

Kroz ovaj set zakona govorimo o poreskim olakšicama, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i administraciji, gde se dalje pojednostavljuje poreski postupak i poboljšava elektronska komunikacija između nadležnih poreskih organa i poreskih obveznika. Prestanak važenja Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračuni i isplatu plata, zarada i drugih stalnih primanja, smanjenje fiskalnog opterećenja po osnovu rada, kao i za novonastale obveznike, predviđeno je veće ostvarivanje prava socijalnih osiguranika itd.

Odgovornim vođenjem fiskalne politike u prethodnom periodu omogućilo je da otpočne proces napuštanja kriznih mera fiskalne konsolidacije. Samim tim, stvorili su se uslovi za donošenje novih zakona koji će olakšati funkcionisanje privrede, pre svega kroz poresku politiku.

Ovo ne treba da čudi, kada smo, pre svega, početkom oktobra po prvi put usvojili pozitivan rebalans budžeta, kojim smo povećali plate i penzije, kao i sredstva opredeljena za kapitalne investicije. Sam budžet za 2020. godinu je razvojni i izvršena je ravnomerna raspodela sredstava usmerena na povećanje životnog standarda građana.

Ovakvom odgovornom politikom završili smo sa procesom konsolidacije javnih finansija i ozvaničili početak Nacionalnog investicionog plana.

Sam budžet je stabilan i održiv i ne čudi što zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj politici donosi ovakav set zakona koji će doprineti daljem razvoju Republike Srbije i obezbediti sigurniju budućnost za našu decu.

Želja nam je da građani Srbije u što kraćem vremenskom roku osete da žive bolje, a to je cilj koji se ostvaruje kroz razvoj privrede, dovođenje investicija, otvaranje novih radnih mesta, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Upravo juče smo čuli od predsednika Aleksandra Vučića da je po prvi put u istoriji Srbije nezaposlenost pala ispod dvocifrenog broja i ona sada iznosi 9,5%. Naravno, doći do ovakvih rezultata nije bilo lako i zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, postali smo ekonomski i politički lider u regionu, faktor mira i stabilnosti, država koja uživa ugled u svetu.

Baš sada kada državu Srbiju vodimo krupnim koracima napred, kad smo je ekonomski, politički i vojno ojačali, kada smo napravili Nacionalni investicioni plan, beležimo ogromnu nervozu i šizofreniju kod dela opozicije, političkih idiota i političkih prostitutki Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Marinike Tepić i Nebojše Zelenovića, koji su spremni zarad ličnih interesa da unište i rasprodaju Srbiju, pokušavajući da dođu na vlast tako što žele da isprovociraju nasilje i nerede u Srbiji.

Svakako im to nije strano. I 2000. godine su divljali i palili po Beogradu, pljačkajući sve što im je došlo pod ruku i tako ulicom došli na vlast. Godine 2001. pustili su na slobodu preko 2.000 šiptarskih terorista i kriminalaca koji su se nakon toga najstrašnije obračunali sa Srbima na Kosovu i Metohiju.

Sproveli su pljačkaške privatizacije. Za vreme njihove vlasti izgubili smo određene teritorije, pre svega Crnu Goru, a onda i tzv. Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost. Uveli su granicu na Jarinju i Brnjaku, granicu između Srba i Srba. Uništili su srpsko selo, srpsko pravosuđe. Godine 2012. doveli su Srbiju do bankrota, a sve vreme su besomučno pljačkali zemlju, tako da je 2012. godine u kasi ostalo novca za jednu platu i otprilike pola penzije. I nisu nikada imali hrabrosti, a ni mozga, da rešavaju probleme u državi. Pljačkali su je maksimalno, a najbolji primer za to je Dragan Đilas sa njegovih 619 miliona evra.

Srpska napredna stranka tako ne radi. Mi rešavamo sve probleme građana, korak po kora. Gradimo uspešnu i modernu Srbiju, Srbiju u kojoj će naša deca da žive i da sve svoje želje i snove ostvare upravo u njoj, u svojoj Srbiji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani ministre sa saradnicima, pred nama se nalazi Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu. Pre svega, pohvale Vladi Republike Srbije, jer evo, sednica nam je počela 20. novembra, a budžet ćemo usvojiti pre kraja ovog meseca. A o jednoj ovakvoj temi, kao što je budžet, razgovaramo potpuno relaksirano, opušteno, sa osmehom na licu, znajući da smo učinili odličnu stvar za građane Srbije.

Takođe, početkom oktobra usvojili smo po prvi put pozitivan rebalans budžeta, kojim smo povećali plate i penzije građanima Srbije i kapitalne investicije.

Budžet za 2020. godinu je razvojni. Izvršena je ravnomerna raspodela sredstava i usmerena na povećanje životnog standarda građana.

Sve do sada imali smo proces konsolidacije javnih finansija, a ovim budžetom označavamo početak nacionalnog investicionog plana. Budžet je kreiran na osnovu prihoda i ušteda koje smo ostvarili, zasnovan na realnim projekcijama. Zato sa ponosom ističemo da je budžet Republike Srbije na zdravim osnovama, stabilan i održiv.

Zahvaljujući odgovornoj politici, teškim reformama koje smo sproveli, stvaramo održive i realne finansije, što će obezbediti sigurniju budućnost za našu decu.

Prioritet i strateški cilj Vlade je da građani u što kraćem vremenskom roku osete boljitak. Ovaj cilj se ostvaruje, pre svega, kroz razvoj privrede, dovođenjem investicija, otvaranjem novih radnih mesta, a sve da bi se ostvario osnovni zadatak – smanjenje nezaposlenosti. U 2019. godini privukli smo 2.320.000.000 evra stranih investicija, što je 43% više u odnosu na 2018. godinu. Srbija prednjači po broju direktnih stranih investicija.

Naravno, ovo ne bi bio nimalo lak zadatak, ali imidž Srbije je promenjen zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Postali smo ekonomski i politički lider u regionu, faktori mira i stabilnosti, država koja uživa ugled u svetu.

Ovaj budžet će doprineti daljem razvoju i podizanju životnog standarda građana kroz povećanje plata i penzija, ali i ulaganja u obrazovanje, u školstvo, kulturu, sportsku infrastrukturu, zaštitu životne sredine, naravno, nastavak ulaganja u infrastrukturu sledeće godine Moravski koridor, Fruškogorski koridor, Autoput mira, brza saobraćajnica Novi Sad-Ruma, Ruma-Šabac, Šabac-Loznica. Nastavak ulaganja u bezbedonosne službe radi što bolje sigurnosti građana.

Imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije. Imamo ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu. Imamo ulaganja u stanogradnju i poslovnu gradnju, saobraćaj i turizam, socijalnu politiku, populacionu politiku, modernizaciju obrazovnog sistema. Imamo udvostručen budžet Fonda za nauku i mlade naučnike, što posebno ističem, povećanje budžeta za IT sektor preko 40%. Iz ovoga se jasno vidi da Srbija postaje potpuno drugačija zemlja. Radi se odgovorno. Pre svega se misli na životni standard građana, ali sve na realnim osnovama, jer ne sme se ni na jedan način ugroziti fiskalna stabilnost naše zemlje.

Od 2018. do 2020. godine ekonomski rast nam je u proseku oko 4%. Srbija svakako ima i veći potencijal i pametnom i mudrom politikom možemo da idemo još daleko napred.

Ovo nije izborni budžet, nego razvojni. Ne postoje populističke odluke. Živimo u jakoj, stabilnoj fiskalno konsolidovanoj Srbiji, koju želimo još dodatno da osnažimo i razvijamo, da živimo u miru i da mladi svoj san mogu da ostvare u svojoj Srbiji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima.

Na samom početku želim da istaknem koliko je važno za građane Srbije što živimo u jednoj jakoj, stabilnoj, uređenoj i fiskalnoj konsolidovanoj zemlji, zemlji koja, pre svega, vodi računa o svojim građanima.

Od dolaska na vlast SNS se godinama unazad suočavala sa nagomilanim problemima koji su proistekli iz vremena kada su najveći lopovi i kriminalci, poput Đilasa, Tadića, Jeremića i Petrovića vladali ovom zemljom, odnosno vodili ovu zemlju.

To su ovi mladi ljudi o kojima danas govorimo, akademski građani, budući akademski građani ove zemlje shvati. Shvatili su i to da gotovo svi problemi mogu biti rešeni ukoliko se razgovara, ukoliko postoji dijalog i danas žive u državi koja na pravi način pristupa i rešava gotovo sve probleme građana.

Kao što rekoh, ovi mladi ljudi to jesu razumeli, dok čuvena elita, eksperti, stručnjaci, ja vas molim ako sam zaboravio neki naziv da mi pomognete kako sebe nazivaju, nisu u stanju da shvate da je jedino merilo kako vladate poverenjem građana i to na izborima. Zato je potrebno da sačuvamo ove mlade ljude od ove kvazi elite.

Evo, danas u dolasku u Narodnu skupštinu, čuo sam da je Dragan Đilas izdao knjigu „uvod u kleptomaniju“ na 619 strana, gde na svakoj strani objašnjava kako je pljačkao građane Srbije, dakle na svakoj strani objašnjava kako je otimao novac građana Srbije. Jedna strana jedan milion, 619 strana 619 miliona.

Nebojša Zelenović nije uspeo da napiše knjigu, ali zato je uspeo u životu jer je o njemu napisana knjiga i to je napisala DRI, takođe, na preko 600 strana, gde je na svakoj strani govorio o nepravilnosti upravljanja budžetnog grada, Šapca, i to samo za 2016. godinu, u iznosu od pet miliona evra.

Takođe, moramo da čuvamo mlade ljude i od Boška Obradovića, koji je, kaže, izgubio onu jednu jedinu sivu ćeliju koju je imao, pa sada ne sme da dođe ovde u parlament na dijalog.

Takođe, kolege iz čačanske biblioteke kažu da dok je radio u biblioteci u Čačku nije znao da složi ni lektiru za prvi razred.

Pre neki dan, gledajući u pauzi, prvi put sam obišao Trg republike. Naravno, fenomenalno izgleda, susreo sam jednu stariju gospođu koja je onako burno negodovala i na moje pitanje o čemu se radi, kaže – neka dva idiota urlaju na Trgu Republike, ja sam malo pogledao, kad ono Bastać i Zelenović.

I, na kraju, ne mogu a da ne pomenem i naoružanog sociologa, Jovo Bakića, koji bi oružjem da rešava određene stvari po javnim institucijama u Srbiji, a usput bi da vidi kako neka tela plutaju Savom, što su radili samo fašisti u Drugom svetskom ratu i u poslednjem ratu ustaše.

O njemu je ovih dana moj kolega, prof. dr Marko Atlagić mnogo govorio. Ne bih se ja tu previše ponavljao, jedino bi rekao ono što možda ne znate svi da je učestvovao pod pokroviteljstvom televizije „Šabac“, u jednom performansu na Trgu šabačkom gde je taj performans zvao – svež vazduh. To je bilo u aprilu mesecu i na tom performansu je učestvovalo dosta ljudi i mi od aprila meseca i dalje provetravamo Šabac od Jove Bakića i nikako da uspemo da ga provetrimo, šta ćete, oseća se dosta.

Zato, studenti, naši budući akademski građani ne treba da brinu, dok je Aleksandra Vučića i SNS imaće najbolje uslove, kako za studiranje, tako i za pronalaženje adekvatnog posla nakon studija. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Pridružujem se mojim kolegama i želim da najoštrije osudim napad na porodicu predsednika Aleksandra Vučića.

Teško je razumeti ovaj govor mržnje koji je na sceni u Srbiji i, pre svega, napad na samog predsednika, ali posebno na njegovu decu.

Kao otac četvoro dece ne mogu da razumem način i ljude koji sprovode na ovaj način politiku, pre svega, prema deci i prema maloletnoj deci. Zato puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću, pre svega kao ocu i kao porodičnom čoveku, a onda i kao predsedniku. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana potpredsednice Vlade sa saradnicima, osnovna ideja Zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti je da se popravi životni standard ljudima zbog kojih se građani Srbije osećaju bezbedno.

Naše snage bezbednosti danonoćno rade kako bi naša država bila mirna, bezbedna i sigurna za sve građane koji u njoj žive.

Imajući u vidu značaj i odgovornost posla kojim se bave i njihov značaj za bezbednost države, odbrane suvereniteta i nezavisnosti, odlučeno je da se pristupi sistemskom rešavanju ovog problema. Ne treba nikada zaboraviti sa kakvim se problemom država Srbija suočila 2012. godine kada su nam finansije bile poražavajuće, a država dovedena do bankrota. Dolaskom na vlast SNS sve se menja iz temelja, država se fiskalno konsoliduje, a ekonomija se zasniva na realnim i stabilnim finansijama i naravno što se tiče infrastrukturnih projekata ništa nije moglo da se realizuje preko noći i to najbolje znaju ljudi iz ministarstva.

Mudrom, pametnom i odgovornom politikom Aleksandra Vučića udaraju se temelji stabilnim finansijama pa su se tako sticali uslovi za realizuju velikog broja važnih infrastrukturnih projekata a među njima i projekat izgradnje stanova za naše pripadnike snaga bezbednosti.

Koliko su ovi ljudi požrtvovani i spremni da pomognu svom narodu u svakoj situaciji, a i u onim najtežim, najbolje pamte građani Šapca 2014. godine kada su Srbiju zadesile katastrofalne poplave, a u Šapcu je pretio poplavni talas. Neodgovorna gradska vlast nije učinila baš ništa da odbrani grad.

Tada je Vlada Republike Srbije, na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, stala u odbranu grada Šapca zajedno sa našim snagama bezbednosti, Vojskom Republike Srbije i MUP, a ispred Vlade je bila ovde prisutna ministarka Mihajlović. To požrtvovanje i pomoć koje su naše snage bezbednosti pružile građanima Šapca, Šapčani će uvek pamtiti.

Zato je ovaj zakon dobar i doprineće boljim životnim uslovima za snage bezbednosti, ali nešto što nijedan zakon nema, a to je što pripadnici Vojske Republike Srbije, BIA i MUP nose u sebi, patriotizam i ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji. Ovi ljudi se svakodnevno susreću sa ugrožavanjem bezbednosti naše zemlje, kako od spoljnog delovanja, tako i od delovanja neprijatelja unutar Srbije koji svojim postupcima pokušavaju da uruše bezbednost naše zemlje za šaku dolara i malo podaničke vlasti. Mnogo su mučniji i podmukliji ovi koji dolaze iznutra, ljudi koji ispoljavaju neviđenu dozu mržnje napadajući, blateći i ponižavajući svoju zemlju uvek i na svakom mestu.

Zato smo u obavezi da ljudima koji obavljaju veoma težak i važan posao, pružimo bolje životne uslove, a to može da realizuje samo država i Vlada koja se odgovorno odnosi prema svojim građanima štiteći ih preko pripadnika snaga bezbednosti i pružajući im pravo da žive u mirnoj, stabilnoj, bezbednoj i ekonomski uređenoj zemlji, zato puna podrška ovom zakonu. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, osnovni cilj ovog zakona je da obezbedi stabilno i snabdeveno tržište uz što manje mešanje države, kako bi se obezbedila što efikasnija tržišna privreda.

Primena prethodnog zakona je pokazala da određene odredbe treba preispitati i iz tog razloga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je 2016. godine formiralo Radnu grupu za izradu analize propisa iz delokruga rada Ministarstva, a naročito propisa koji uređuju funkcionisanje tržišta. Izvršena analiza je pokazala da je potrebno uraditi izmene velikog broja članova kako bi se obezbedila pre svega efikasnija primena zakona i nesmetano funkcionisanje tržišta.

Takođe, u cilju boljeg razumevanja zakona bilo je potrebno uraditi novu sistematiku i podelu zakona, napravljena je nova podela trgovine koja je usklađena sa pravima i obavezama u Zakonu o zaštiti potrošača i naravno ekspanzijom drugih vrsta prodaje, pre svega, kako su rekle i kolege, internet prodaje, koja ima sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu i javila se potreba za njenim detaljnijim regulisanjem. Naravno, sa ubrzanim razvojem države, dolaskom velikog broja stranih investitora u našu zemlju, razvojem tržišta, menjaju se i uslovi poslovanja svakako na bolje, pa tako i u trgovini. Sa napretkom je bilo potreno doneti određene izmene u ovoj oblasti.

Dok ova Vlada donosi nove zakone iz ove oblasti, u skladu sa ubrzanim razvojem i napretkom Srbije, moramo da podsetimo kako je trgovina izgledala nakon 2000. godine. Dakle, nakon 2000. godine imali smo trgovinu, ali pre svega trgovinu ljudskim životima i ljudskim sudbinama, i to kroz pljačkaške privatizacije koje su sprovođene, kada je stotine hiljada građana ostalo bez posla, a njihove porodice ostale bez egzistencije. Takođe, odlično su trgovali i sa ponosom srpskog naroda, srpskom vojskom, koju su bacili na kolena, uništavajući sve što je bilo na dnevnom redu, pre svega vojnički kadar, a naravno i naoružanje, topeći ga u železari i na taj način slabili borbenu gotovost Srbije. Tu imamo i ovog odličnog trgovca Vuka Jeremića koji je pocepao državu Srbiju i Crnu Goru za sedmodnevno noćenje u 29 apartmana na Svetom Stefanu za njega i njegovu svitu. Takođe imamo veoma uspešnog trgovca Dragana Đilasa, koji je ušao u politiku, kako kaže, sa 74.000 evra, a onda posle par godina prijavio 25 miliona evra, a ukrao 500 miliona evra.

Trgovali su i sa Kosovom i Metohijom, uveli granicu između Srba i Srba. Tadić, Đilas, Jeremić i Borko Stefanović dogovarali su priznavanje nezavisnosti Kosova, ali umolili Šiptare da to bude par dana nakon izbora, jer su smatrali da će pobediti Boris Tadić. Trgovali su i celom državom, jer su se nemilosrdno ophodili prema njoj i krali narodne pare, pljačkali i 2012. godine doveli državu do bankrota.

Danas kada svakodnevno imamo afere Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, ogrezlih u kriminalu posegli su za najopasnijom vrstom trgovine – izdajom. Svuda i na svakom mestu u svetu nude sve i svašta od nezavisnosti Kosova, od prijema Srbije u NATO i ko zna šta još samo da im se pomogne, a to im je i glavna stavka u pregovorima da se nasilno sruši vlast Aleksandra Vučića, da bi se oni domogli vlasti, da bi nastavili sa pljačkom i rasparčavanjem Srbije.

Ne smem da zaboravim da ovoj družini pridodam i gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, koji kada god dođe neko od stranih diplomata u Šabac, on im se nudi. Ovom jednom je, kako prenose mediji, nudio ispred Saveza za Srbiju da prizna genocid u Srebrenici i da uvede Srbiju u NATO pakt, a zauzvrat da nasilno sruše Aleksandra Vučića sa vlasti i dovedu njegovu ekipu na vlast i nastave sa pljačkom države.

Zato moramo stalno da govorimo i podsećamo šta je sve učinila prethodna vlast da se ne zaboravi kakve su štetočine vladale Srbijom. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, Moravski koridor predstavlja još jedan u nizu infrastrukturnih projekata koji se rade u Srbiji. Predstavlja strateški značaj za našu zemlju.

Kada danas govorimo o koridorima drumskim i železničkim, o infrastrukturnim projektima i svemu onome što našu državu čini svakog dana sve uspešnijom i bogatijom iz ove oblasti, odnosno na ovom polju, kada gotovo sa lakoćom izgovaramo imena novih koridora i infrastrukturnih projekata koji će se raditi, moramo da kažemo da nije uvek bilo baš tako.

Bivša vlast je ostavila svojim bahatim ponašanjem i pljačkom 2012. godine državu na ivici bankrota. Dolaskom na vlast SNS je čekao težak posao. Za vrlo kratko vreme uspeli smo da uredimo javne finansije, država Srbija postala je jaka, stabilna, fiskalno konsolidovana zemlja koja četvrtu godinu za redom beleži suficit u budžetu, država kojoj smo uspeli da vratimo ponos, ugled i dostojanstvo. Pored svega, bilo je potrebno pokrenuti motor razvoja Republike Srbije, a to je svakako infrastruktura.

Vlada Aleksandra Vučića i nakon toga Ane Brnabić shvatili su da je infrastruktura ključ razvoja Republike Srbije i postavili su kao prioritet. Zato je i Moravski koridor koji je ukupne dužine 110 km od izuzetnog strateškog značaja za Republiku Srbiju, a posebno za ovaj deo Republike gde živi oko 500.000 ljudi i gde će se izgradnjom Koridora doprineti pre svega povećanju konkurentnosti privrede ovog dela Republike, zatim privrednog i društvenog razvoja lokalnih samouprava, dolaskom naravno sve većeg broja investitora. Samim tim zapošljavanja, razvoja turizma i mnogo toga još.

Srbija je danas država sa jakim i stabilnim finansijama, država koja je postala privredni politički lider u regionu, država sa mrežom koridora, putničkih i železničkih, rade se desetine kilometara auto-puta, regionalnih puteva, kao i veliki broj nekategorisanih puteva. Zato i ne čudi što smo kao zemlja postali nezaobilazna destinacija za ulaganje sve većeg broja ozbiljnih stranih investitora.

Na kraju, velike pohvale na račun izuzetno stručnog tima resornog ministarstva i na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući. Pred nama se nalazi set finansijskih zakona, odnosno predlog seta zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu.

Pre svega, rekao bih da ekonomska politika koju vodi sadašnja vlast uspela je da izvuče državu Srbiju iz bankrota u kojoj se nalazila i racionalnom, a pre svega odgovornom politikom, postali smo ekonomski lider u regionu. Naravno da su ostali pokretači ekonomskog razvoja Srbije svakako bili veliki infrastrukturni projekti koji su predstavljali ključ razvoja za razvoj Republike Srbije.

Prošla, a i ova Vlada SNS je to odlično razumela i postavila je infrastrukturne projekte kao prioritet. Srbija je danas mreža koridora drumskih i železničkih i uz dalji ubrzani razvoj infrastrukture i ovako stabilnu ekonomsku situaciju, predstavlja osnovni pokretač dolaska sve većeg broja ozbiljnih investitora u Srbiju, koji su garant ekonomske stabilnosti naše zemlje.

Ovakva ekonomska politika i stabilnost daje na za pravo i dala nam je za pravo da upravo i preko ovog seta finansijskih zakona vidimo koliko država Srbija, sistemski pristupa rešavanju odrešenih pitanja, a sve u cilju boljih životnih uslova i boljeg životnog standarda za građane.

I u ovom setu finansijskih zakona imao dva velika infrastrukturna projekta, i to projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze za deonicu Novi Sad-Subotica, Subotica-državna granica i drugi izuzetno značajan infrastrukturni projekat, projekat izgradnje autoputa E-763 deonica Preljina-Požega.

Dakle, Vlada Republike Srbije i dalje nastavlja sa velikim infrastrukturnim projektima, što je od izuzetne važnosti. Neverovatno je da pojedini opozicioni lideri napadaju i kritikuju baš sve. Videli smo juče i preko medija i preko društveni mreža i preko nekih, nazovi stručnjaka i Tijanin zakon oko koga smo ovde juče u Narodnoj skupštini vodili raspravu, a takođe i svaki novi projekat koji sprovodi Vlada Republike Srbije, a ima ih mnogo. Sve to rade opozicioni liderčići koji su uništavali Srbiju i lokalne samouprave koje su vodili.

Kao primer za to navešću Šabac i Dušana Petrovića koji je kroz pljačkaške privatizacije uništio Šabac, a nastavio je da ga uništava sa svojim političkim projektom zvani Nebojša Zelenović, koji sedi pod šatorom ovde u Pionirskom parku, dok Šabac ubrzano propada i dok teritorija grada Šapca preko 70% nema ni vodu ni kanalizaciju.

Kažu Šapčani da su videli Nebojšu Zelenovića kako ulazi u šator u Pionirskom parku, sa kristalnom kuglom, jednim petlom i šakom pasulja, valjda da prorekne političku sudbinu svojim pajtašima iz Saveza za Srbiju.

Naravno, ništa lakše od toga nemaju ama baš nikakvu političku budućnost, jednostavno ih neće građani Srbije.

Na kraju, želim da kažem da je država Srbija postala jaka, stabilna, fiskalno konsolidovana zemlja, zemlja kojoj smo povratili dostojanstvo i ugled u svetu i želimo da ostavimo našoj deci državu u kojoj će raditi i državu kojom će se ponositi. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovani ministre sa saradnicima, budžet za 2019. godinu doprineće daljem razvoju i podizanju životnog standarda, privrednog rasta i još jačem i intenzivnijem ekonomskom napretku Srbije.

Srbija treću godinu za redom ima suficit u budžetu, nezaposlenost je spuštena sa preko 25% na 11,3%, uspeli smo da dovedemo ozbiljne investitore u našu zemlju. Ovo je rezultat i nastavak reformskih procesa koje je započela Vlada 2014. godine. Izgradili smo državu kojoj smo povratili ugled i čije se ime sa poštovanjem izgovara u svetu.

Dok država Srbija treću godinu za redom beleži suficit u budžetu i nastavlja se ubrzani razvoj Republike Srbije u prilici smo da i u domu Narodne skupštine i u medijima vidimo na delu jedinstvenu mržnju svih onih koji ne žele dobro našoj zemlji. Nije to samo mržnja prema SNS i patološka mržnja prema Aleksandru Vučiću na način kako pojedini poslanici govore i nastupaju ovde u domu Narodne skupštine predstavlja mržnju i direktan napad na državu Srbiju. Ovako koordinirano neprijateljsko ponašanje pojedinih poslanika u Skupštini i osvedočenih neprijatelja Srbije nije zabeleženo u srpskoj istoriji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, pred nama se nalazi Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, u okviru koga je i Zakon o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Pored poslova iz oblasti obaveznog socijalnog osiguranja, Centralni registar preuzima vođenje registra zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta podataka odnosno kontrole na istim.

Registracija osiguranika i osiguranih lica u Centralni registar vrši se podnošenjem jedinstvene prijave u elektronskom obliku. Ovu novinu usaglašava Zakon o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja sa Zakonom o radu.

Jedinstvena prijava podnosi se najkasnije pre stupanja zaposlenog lica na rad, odnosno u roku od tri dana od dana početka obavljanja delatnosti.

Takođe, tačno se definiše ko je podnosilac prijave, zatim način podnošenja prijave, način unošenja podataka u jedinstvenu prijavu, kao i odgovornost podnosioca prijave za tačnost podataka unetih u jedinstvenu prijavu.

Ovim zakonom obezbediće se efikasnija kontrola naplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, smanjenje troškova administracije i efikasnije funkcionisanje sistema socijalnog osiguranja. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministri sa saradnicima, pred nama se nalazi Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba efikasnog organizovanja, obaljanja poslova, uspostavljanja i vođenja centralne baze podataka u kojoj će biti objedinjeno više različitih baza, odnosno uvođenje centralne baze podataka o obaveznicima doprinosa za socijalno osiguranje, poslodavcima i osiguranicima.

Neophodno je bilo obezbediti zakonski osnov za povezivanje sa drugim registrima i evidencijama u Republici Srbiji, kako bi se omogućilo efikasnije i brže ostvarivanje prava, a takođe i povezivanje centralnog registra i Poreske uprave. Sve ovo doprineće poboljšanju kvaliteta podataka, odnosno kontrole na istim.

Ovu novinu usaglašava Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja sa Zakonom o radu. Ono što će se primenom novog Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja obezbediti je, pre svega, efikasnija kontrola naplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Zatim, smanjenje troškova administracije i efikasnije funkcionisanje sistema socijalnog osiguranja. Ovaj zakon doprineće daljoj modernizaciji i bolju uslugu za građane. Zahvaljujem.