SANJA JEFIĆ-BRANKOVIĆ

Nestranačka licnost

Bila je članica je LDP-a od njenog
Poslednji put ažurirano: 06.05.2016, 09:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Hvala.
Poštovani predsedniče, ministre, dame i gospodo narodni poslanici, ovaj amandman nije podnet sa ciljem da se devastira Grad Leskovac, niti bilo koji drugi grad u Srbiji, već da se građanima na jedan jasan način objasni na koji način su raspodeljena sredstva iz budžeta za finansiranje jedinica lokalne samouprave.
Vlada je ovaj amandman odbila uz obrazloženje da bi se njegovim prihvatanjem uzeo u obzir samo jedan kriterijum, odnosno kriterijum broja stanovnika.
Ja ću se uslovno složiti sa vama i, evo, rizikujem da onda primenimo drugi kriterijum koji je predviđen Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a to je stepen razvijenosti. U tom smislu mogu da kažem da bi po toj osnovi onda sve ostale opštine i gradovi koji imaju niži nivo razvijenosti u odnosu na Grad Niš bili ispred Grada Niša po tom pitanju.
Nemam ništa protiv, to znači da bi Leskovac i Prokuplje i bilo koji drugi grad bio ispred Grada Niša, ali bi to onda značilo da bi Grad Novi Sad bio iza, a ne da ima predviđenih 920 miliona, kao što je to učinjeno u ovom predlogu Zakona o budžetu.
Ovde je očigledno reč o proizvoljnoj primeni kriterijuma i zaista vas molim da mi objasnite na koji način ste došli do ovakve raspodele nenamenskih sredstava.
Ako uzmemo u obzir da se Grad Niš u ovom trenutku nalazi u veoma lošem položaju i o tome smo već par dana govorili u ovoj Skupštini, evo, recimo, juče je bila rasprava o tome kako izmeštanje pruge nije prioritet Vlade, kako se svake godine borimo za izdvajanje određenih sredstava iz budžeta za održavanje kulturnih manifestacija, finansiranje javnog servisa u Nišu je dovedeno u pitanje, dok to ne važi za Vojvodinu i za Beograd. Dalje, laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka, odnosno sredstva za ovu laboratoriju nisu predviđena budžetom za Grad Niš, a za Beograd i za Novi Sad jesu.
Na kraju, jedna od i te kako bitnih stvari o kojoj ja govorim već par meseci unazad jeste aerodrom, odnosno da se u sporazumu sa „Etihadom“ zapravo nije predvidela mogućnost saradnje u smislu da se i niški aerodrom dovede do određenog nivoa.
Čini mi se da ste se u ovom slučaju igrali zanimljive geografije, pa ste možda malo prevideli gde se nalazi Grad Niš, odnosno grad sa tri slova na jugu Srbije. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Poštovani gospodine Pejčiću, ja vas potpuno razumem. I ja bih se isto tako ponašala da je u pitanju moj grad. To je vaše legitimno pravo i upravo iz tog razloga postupam na način na koji postupam.
Verujem da ste se vi spremili za odgovor na moje pitanje, pa niste slušali ono što sam ja u obrazloženju amandmana rekla. Da jeste, modifikovali biste svoje izlaganje.
Lepo sam rekla da je problem u sredstvima koja su predviđena budžetom, način na koji su ta sredstva raspodeljena. Zaista nemam ništa protiv ni da Leskovac, ni Prokuplje, Žitorađe ili bilo koji drugi grad dobije više sredstava ukoliko se primenjuju kriterijumi predviđeni Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.
Niste shvatili suštinu. Pročitajte amandman.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Ja ću opet ponoviti. Slažem se sa vama, svako se bori za svoj grad na način koji to njemu odgovara. Ovo je moj način da se ja borim za svoj Niš. Imam podršku svojih kolega iz Niša. Legitimno je pravo. Nadam se da ćemo i dalje imati dobrosusedske odnose. To kako će se ko i na koji način se boriti za sredstva za svoj grad, njegovo je pravo. Hvala.