NIKOLA SAVIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen je 9. aprila 1959. godine. Živi u Nišu.

Diplomirani je mašinski inženjer, profesor stručnih predmeta u Saobraćajnoj tehničkoj školi u Nišu.

U dva navrata je biran za narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini. Prvi put je izabran na izborima održanim januara 2007. Ponovo je izabran za narodnog poslanika na izborima u maju 2008. godine. Na mestu predsednika Opštinskog odbora SRS Niš-Palilula nalazi se od njegovog formiranja 2004. godine, kada je u Nišu od jedinstvenog Opštinskog Odbora formirano pet novih odbora SRS.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 118
  • 2
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 6 meseci i 26 dana i 11 sati

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 9 meseci i 14 dana i 7 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 7 meseci i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam amandman na član 3. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu.

Gledajući ovaj zakon, najvažnije je ono što se iz toga vidi, da se zakon donosi iz razloga što pojedine odredbe zakona koje se odnose na nadležnosti glavnog rada nisu dovoljno precizne, nisu dovoljno jasne i ne daju mogućnost nosiocima vlasti u glavnom gradu da reaguju na pravi način. Ovo je uglavnom tačno, međutim, problem ovog novog Predloga zakona je u tome što i ovaj novi tekst Predloga zakona takođe ima odredbe koje su apsolutno nejasne. Neke su nelogične, čak ima i stvari koje su međusobno kontradiktorne.

Ovo o čemu govorim se posebno odnosi, kada su u pitanju komunalna mreža, rekonstrukcija komunalne mreže, njena izgradnja, cena itd. Tako se na jednom mestu u zakonu kaže da vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi razvoj, zaštitu i održavanje komunalnih objekata. Nisam siguran da je ovo baš najbolje, najsrećnije rešenje, jer praksa kao i mnogo puta do sada će demantovati ove stvari.

Naravno, svi mi znamo da svaka država u svetu, pa i država Srbija ima svoj glavni grad. Glavni grad je nešto što je posebno. Glavni grad je po pravilu i najveći grad u jednoj zemlji, mada znamo i sami da ima drugačijih situacija. Ima mnogo država gde najveći grad nije glavni grad, nego su administrativna sedišta neki drugi gradovi i to se donosi iz nekih strateških razloga.

Zato smatram da ovaj amandman koji sam podneo u ime SRS treba razmotriti i prihvatiti, jer sigurno će poboljšati tekst ovog zakona. Hvala.

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam amandman na član 7. Predloga ovog zakona. Ono što želim da kažem je da Beograd nije samo glavni grad onih ljudi koji žive u njemu, dakle Beograđana, nego je Beograd glavni grad i svih nas koji živimo u ostalim delovima Srbije i jednako smo ponosni na taj grad, tako da tu mislim da nema dileme kod nijednog čoveka.

Ali, ono što je bitno za ljude koji ne žive u Beogradu je sledeća činjenica. Znači, nas ne interesuje toliko da li će ova ili ona ulica imati asfalt, kanalizaciju, itd, pretpostavljam da je to stvar koja se tiče Beograđana, za nas iz unutrašnjosti je važnije nešto drugo.

Ovoga trenutka mi imamo situaciju da se ne zna da li Beograd ima ili nema Železničku stanicu. Vidimo da će uskoro biti izmeštena i autobuska stanica zbog izgradnje „Beograda na vodi“. Naravno, nemam ja ništa protiv toga što se gradi „Beograd na vodi“, čak mislim da je to jedna dobra investicija, bez obzira koliko ovi iz nekih stranaka, koji su ranije vladali Beogradom, to napadaju.

Ali, znam da ljudi, recimo, imaju problem, koji putuju vozom iz unutrašnjosti, iz Ništa, sa juga Srbije i drugih delova, jednostavno bukvalno su sada oni odsečeni od svih komunikacija i ne mogu da putuju vozom. Znači, ta železnička stanica, autobuska stanica i druga infrastruktura saobraćajna je nešto što se tiče celokupnih građana Srbije i koliko vidim nešto se ništa ne preduzima, barem nešto konkretno na tom planu. Ni od koga još uvek nisam čuo šta će biti sa tim stvarima, a verujte da je to ono što interesuje mnoge građane Srbije, pogotovu one građane iz unutrašnjosti. Hvala.

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, ovo je ko zna po koji put da sam skupštinskom sazivu podneo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima. Međutim, kao što vidimo i dalje nema odgovora na ovo pitanje, i ako problem sa udžbenicima odavno postoji, a u poslednjih nekoliko godina taj problem je kulminirao.

Naime, imamo situaciju da udžbenike piše svako, izdaje svako i svako vrši njihov odabir. Mi u SRS nismo za to da u ovoj oblasti vlada monopol, ali jednostavno ovde mora da se zna neki red. Sada imamo situaciju da glavnu reč ovde vode izdavači iz Hrvatske i Slovenije. Ako, nam Hrvati i Slovenci pišu udžbenike iz istorije i udžbenike iz nacionalne kulture, onda znamo svi čemu to vodi.

Dakle, pogotovo kada su u pitanju udžbenici koji obrađuju teme iz nacionalne istorije i nacionalne kulture, tu mora da se otvori četvoro očiju i takvi udžbenici moraju da prođu kroz mnoge kontrole da bi došle pred učenike. Pred one koji ih koriste.

Naime, udžbenici su nešto sa čime se prvi put susreću naši učenici. To sa čime se prvi put susreću, šta pročitaju to im ostaje urezano za ceo život. I svima nama, starijima koji smo u ozbiljnim godinama još uvek ne mogu se izbrisati iz pamćenja neke odredice, neki elementi iz onog komunističkog vremena, iz one komunističke ideologije. Ono što sada naši mladi naraštaji uče, iz slobodno da kažem pogrešnih udžbenika, takođe će ostaviti neke trajne posledice na njih. Dakle, ovde mora da vlada neki red, jer ne može se ovo prepustiti slučaju.

Ja sam ovim zakonom tražio da se sankcionišu svi oni u čijim se udžbenicima nalaze odrednice koje vređaju i nacionalnu kulturu, nacionalni identitet i jednostavno javni moral i tako dalje. Ja sam na nekoj od prethodnih saziva i govorio i pokazivao kakvih sve udžbenika imamo. Neću to više da činim, ali ovde mora da vlada red.

Mogu i da pohvalim, recimo jednu stvar. Skoro sam video da u jednoj niškoj gimnaziji, jedan roman, jednog savremenog niškog pisca, naravno neću da govorim ime, da ne bi ispalo da nekoga ovde reklamiram, zaista jednog savremenog, odličnog niškog pisca ušao je u lektiru, uvršten je u lektiru, ali isto takođe znam da u Nišu ima autora iz udžbenika istorije koji su napisali izvanredne udžbenike, međutim to još uvek nije uvršteno

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 50000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština grada Niša (Odbornik) Grad Mesečno 7000.00 RSD 20.09.2010 - 29.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 50000.00 RSD 11.06.2008 - 03.06.2016.
- Skupština grada Niša (Odbornik) Grad Mesečno 7000.00 RSD 29.06.2016 -
- Tehnička škola "12. Februar" (profesor) Republika Mesečno 48000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 10:33