NIKOLA TULIMIROVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen u Beogradu, gde je završio O
Poslednji put ažurirano: 19.02.2022, 19:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2013.

Član 107.
Mislim da ste prekršili Poslovnik time što niste sprečili odmah prethodnog govornika, ali ne u poslednjem, nego u pretposlednjem izlaganju, zbog toga što je svoju povredu reklamirao tako što je počeo rečima: „104. i 107, šta god“. Uz uvažavanje svega što je posle toga rekao, mislim da to nije način na koji bi uopšte trebalo bilo ko da se obraća u ovom domu, u ovoj skupštini, jer to ma koliko možda bilo nekome jasno ili nejasno, meni bar pokazuje jasan odnos nipodaštavanja institucija. Hvala.

Šesta posebna sednica, 02.09.2013.

Uvaženi predsedniče, potpredsednici, uvaženi narodni poslanici, uvaženi zameniče predsednika Vlade, potpredsednici, ministri i uvaženi kandidati za ministre, uvaženi gledaoci televizijskog prenosa i u budućnosti prenosa na sajtu


, ovde sam primetio prilično blagu potrebu da se građanima Srbije i nama narodnim poslanicima objasni zašto bismo mi glasali za izbor nove Vlade.
Imali smo priliku da čujemo prilično čvrsta i uverljiva obrazloženja zašto neke prethodne, pre svega dve prethodne vlade nisu bile dovoljno dobre. Tu računam i ovu vladu od 27. jula prošle godine i prethodnu vladu Mirka Cvetkovića. Dakle, čuli smo uverljiva objašnjenja zašto one nisu bile dobre, ali nismo čuli zašto će buduća vlada biti dobra?
Zbog svega što vidim u ovoj Skupštini mislim da bi mnogo bolje bilo da raspravljamo o tome šta će dobro biti u budućnosti i ne želi da ovo zvuči kao floskula, ali podsetiću gospodina Vučića, pominjali ste četvrtinu birača po nekoj statistici ili istraživanju koji smatraju, da upotrebnim naziv svoje stranke, da nijedan od ponuđenih odgovora ne valja.
Da bismo ih uverili da je ovaj dom dostojan i buduće Vlade, da je buduća Vlada dostojna tih građana i da će raditi dobro treba da govorimo o pozitivnim stvarima koje će doći. Treba na primerima da pokazujemo neke stvari.
Ne želim da umanjim opštost ali ima malo vremena da bih iskazao šta mislim i želim da vas pitam pošto gospodin Dačić nije tu, nadam se da će imati priliku da nekako drugačije odgovori, ali i resornog ministra. S obzirom na sastav ove Vlade čini se da ste vi zadovoljni radom Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Zanima me da nam kažete da li je to tačno, pošto je veći deo Vlade promenjen, ali neki ministri su nastavili da rade, pri tom time ne želim bilo koga da izdvojim, da je manje dobar ili lošiji od drugih, nego samo želim da izvedem jedan primer.
Ako ste zadovoljni, molim vas da kažete čime ste zadovoljni. Pokušao sam iz Izveštaja o radu Vlade, u onom delu koji smo mogli do sada da čitamo, da saznam i ne mogu da kažem da sam baš saznao. Takođe, zanima me da li ste zadovoljni radom Nacionalne službe za zapošljavanje. Juče sam čuo plan novog direktora. Bilo bi mi drago da saznam i da li se slažete sa planom novog direktora i zašto je prethodni toliko dugo bio na funkciji ukoliko je nije obavljao kako treba. Možete i da dopunite, šta god mislite da je važno na tu temu i na druge teme, ali pre svega ovo.
Mislim da ako biste obrazložili ovo, da biste pomalo ublažili jedan utisak koji se stvara, a to je da će ova Vlada biti sigurno izabrana. Znam da će biti izabrana, to nije sporno, ali bi trebalo da postoji makar malo prividne izvesnosti, jer možda će stvarno neko reći nešto zbog čega će neki poslanici vladajuće većine odustati od glasanja za Vladu ili će možda neko reći nešto zbog čega će neki poslanici opozicije, kao npr. ja, odlučiti da promene mišljenje i da glasaju za Vladu.
To sada možda zvuči kao naučna fantastika, ali vam najiskrenije govorim sledeće. Da su stvari malo drugačije, da je od onog trenutka kada je gospodin Dačić rekao da URS više neće biti u Vladi urađeno što – šta drugačije, mogao bih da podržim ovu Vladu i da glasam za nju, ali pre svega zbog ministara koji su ostali, a nije obrazloženo zašto su bolji od onih koji su otišli, ja to nisam razumeo, ne mogu da dam podršku.
Što se tiče rasprave, moram da naglasim i to, jer nemam često priliku, spolja gledano, ovo višednevno ubeđivanje da su gori drugi, treći, četvrti, pobuđuje potrebu da se glasa protiv svih. Negde sam to spomenuo u početnim izlaganjima, ali sam primetio da se obično sopstvena dobrota prikazuje time što su ovi drugi lošiji. Da bih naveo pozitivan primer, kandidat profesor Tomislav Jovanović je pre početka sednice meni prišao i ponudio mi je jedan papir koji dokazuje da imamo zašto da budemo ponosni i da imamo čemu da se nadamo. Tako se to radi. Tako bi trebalo sve da funkcioniše, a ne da govorimo šta nije valjalo u prošlosti.
Zbog toga moram da dodam i da mi je žao što je nastup opozicije u proseku bio takav kakav je bio ili dela opozicije, zato što mislim da je predstavljanje Vlade bilo prilično tanko i da bi se to bolje videlo, čak i da recimo niko od nas iz opozicije nije rekao ni jednu jedinu reč. Mislim da bi se u tom slučaju bolje videlo koliko je predstavljanje tanko, a u ovom smislu koji sam maločas rekao, u vezi sa profesorom Jovanovićem.
(Predsednik: Vreme.)
Ukratko ću predložiti građanima da uzmu jedan mali papir, podele ga na pola, navedu šta je dobro, šta je bilo loše i ne samo u ovoj, nego u svakoj vladi tako da odlučuju. Hvala.

Šesta posebna sednica, 02.09.2013.

Hvala vam za odgovor. Drago mi je da stiže i premijer, ali nije čuo pitanje, pa ne moram sada da tražim odgovor. Biće prilike.
Ovo što ste rekli, razumeo sam i shvatam da je problem širi. Pomenuo sam tokom izlaganja da je ovo samo primer, zato što je oblast koja mene zanima i zato što je oblast koju sam pomalo istražio i znam dovoljno o njoj.
Drago mi je da postoje pozitivne promene i nadam se da razumete tu razliku između manje lošeg i dobrog što sam rekao, tj. koji je razlog zašto ne mogu da glasam za ovu Vladu. Hoću da vam kažem sada, pošto je bilo malo problema u mom pokušaju da vas obavestim, da sam na raspolaganju za pomoć. Iako neću glasati za vašu Vladu, ono što mogu da uradim i što želim da uradim, ukoliko smatrate da vam je potrebno, jeste da pružim pomoć u oblasti zapošljavanja, gde imam, to sam rekao i premijeru Dačiću, ali ne sa govornice, imam par zanimljivih projekata. Mislim da će vam možda nešto od toga odgovarati, da se sprovede. Pošto nam je svima cilj da se bolje živi u Srbiji, onda nije ni toliko važno ko će šta potpisati itd. Hvala.