ALEKSANDRA BELAČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođena 1986. godine. Živi na Novom Beogradu.

Po zanimanju je apsolvent ekonomije. Bila je scenarista-saradnik na meksičkoj seriji “Slomljena srca”. Takođe je i sama autorka četiri telenovele.

Zamenik generalnog sekretara Srpske radikalne stranke.

Na izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 37
  • 0
  • 61
  • 1
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 6 meseci i 3 dana i 22 sata

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 8 meseci i 23 dana i 19 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 7 meseci i 1 dan

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2019.

Svojim amandmanom predlažem brisanje člana 3. i novog člana 8. stav 2. tačka 11) Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu.

Ovim članom predviđeno je da grad Beograd na svojoj teritoriji vrši kontrolu, realizacije i namenskog korišćenja sredstava koja se iz budžeta grada Beograda prenose reprezentativnim udruženjima u kulturi, kod kojih su stekli status samostalni umetnici, za koje grad Beograd obezbeđuje sredstva iz budžeta grada Beograda za učešće u plaćanju doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonom kojim se uređuje kultura.

Srpska radikalna stranka smatra da je nedopustivo da se samostalni umetnici različito tretiraju u Beogradu u odnosu na lokalne samouprave. Ovakvo zakonsko rešenje pokazalo se kao problematično u prethodnom periodu, obzirom da je bilo dosta kašnjenja sa uplatama poreza i doprinosa, što je izazivalo velike probleme, posebno u slučajevima kada je samostalnim umetnicima bila potrebna hitna lekarska intervencija, porodiljsko ili trudničko bolovanje ili odlazak u penziju u slučajevima kada penzioni doprinosi nisu bili do kraja uplaćeni.

Zbog toga smatramo da je brisanje ovog člana i prebacivanje nadležnosti na Ministarstvo kulture adekvatno rešenje.

Isto tako, nevezano sa amandmanom, ali vezano sa temom, smatramo da je potrebno jasnije definisati kriterijume po kojima neko može dobiti status samostalnog umetnika i da takav status treba omogućiti samo onim licima koja se aktivno bave umetnošću, koja su završila umetničke fakultete, odnosno to im nije hobi, već profesija, i koji u toj profesiji postižu značajne rezultate. Hvala.

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2019.

Svojim amandmanom predlažem brisanje člana 6. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu. Ovaj amandman odnosi se na član 20. stav 3. postojećeg zakona, kojim je definisano da sekretar Skupštine grada treba da ima završen Pravni fakultet sa položenim stručnim ispitom.

Mi smatramo da ova formulacija treba da ostane i nakon izmena i dopuna Zakona, jer se u predloženim izmenama i dopunama ovo pitanje komplikuje tako da se navodi da sekretar Skupštine grada mora biti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne nauke, koje je ostvarilo 240 espb poena, završilo osnovne master, specijalističke, strukovne studije, itd.

Naš stav je da Pravni fakultet, sa položenim stručnim ispitom, pokriva sve ono što je predviđeno predloženim članom i smatramo da je ova formulacija prilično komplikovana, nepotrebna. Mi se protivimo, dakle, Bolonjskoj deklaraciji. Mislimo da je u samom zakonu nepotrebno nabrajati broj poena koji se ostvaruju na osnovnim studijama obzirom da je on isti, i da je ovo jedno previše komplikovano rešenje gde smo još niste napisali koji tačno pravni fakultet je potrebno završiti, što ste verovatno izostavili zbog činjenice da mnogi u redovima vladajućih stranaka, poput predsednika Tomislava Nikolića, ni sami nisu sigurni koji su fakultet završili.

Imajući u vidu da se sekretar Skupštine grada bavi stručnim poslovima u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednica Skupštine i njenih radnih tela i rukovodi administrativnim poslovima vezanim za njihov rad, svaki dobar pravnik koji ima radnog iskustva, a ne samo završen fakultet, u stanju je da adekvatno obavlja ovaj posao. Hvala vam.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.05.2019.

Neposredno pred dolazak na vlast 2012. godine, SNS najavila je konačni obračun sa kriminalom i korupcijom i tim povodom je u Ministarstvu unutrašnjih poslova formirana radna grupa koja bi se bavila ovim pitanjem.

Nažalost, nije dovoljno urađeno na ovom polju, nisu ispitane 24 privatizacije koje su označene kao sporne, a svi mi ovde prisutni znamo da je bilo mnogo više od 24 sporne privatizacije.

U slučaju pomenutih 24 privatizacije, pokrenuto je samo 11 krivičnih postupaka za zloupotrebu službenog položaja, a samo je biznismen Dragan Đurić osuđen i to na godinu dana kućnog zatvora.

Stiče se utisak da je borba protiv korupcije u Srbiji danas nažalost selektivna i da odgovaraju samo oni koji su izgubili vezu sa vladajućim režimom, a da su pošteđeni svi oni političari koji su bili na vlasti u vreme sprovođenja pljačkaške privatizacije i koji danas nesmetano uživaju u bogatstvu koje su stekli na taj načni.

Izostale su krivične prijave, izostala su suđenja i optužbe protiv Mlađana Dinkića, Božidara Đelića, Janjuševića, Kolesara, koji danas uživaju enormno bogatstvo što se takođe može reći i za porodicu pokojnog premijera Zorana Đinđića. Sa jedne strane mediji imaju prilično nekorektan odnos o ovoj temi, pa kada im ponestane materijala oni izveštavaju o narodnim poslanicima kao subjektima korupcije iako svi znamo da su naše plate ovde ograničene fiksnim iznosom, iako svi znamo da neko ko vrši samo funkciju narodnog poslanika ne može ni na koji način biti korumpiran.

Sa druge strane, tajkuni i kriminalci iz prethodnog režima još uvek nisu odgovarali za ogromnu štetu koju su naneli Srbiji i mi se nadamo da će ova vlast nešto promeniti po tom pitanju. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:05