JOVO OSTOJIĆ

Nestranačka licnost

Rođen 1952. godine. Živi u Prigrevici, okolini Apatina.

Po zanimanju je građevinski tehničar, trenutno u penziji.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.
Poslednji put ažurirano: 20.12.2016, 13:12

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Apatin
  • Apatin
  • 1952
  • penzioner

Statistika

  • 1
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Iznenadio sam se pošto nemamo redosled, ali vi ćete to valjda prihvatiti.

Pričaću o promeni klime, o predlogu ovoga iz Kjota, ali slušao sam ovde govornike i to pažljivo. Nadam se da će i oni mene slušati. Zaustavite mi vreme. Molim vas, vreme mi zaustavite. Neću da govorim dok ima ovde ovih koji ne slušaju. Kada oni govore ja ih pažljivo slušam. Ukoliko se oni ovako nedisciplinovano ponašaju, molim vas oduzmite mi reč i dajte njima da govore umesto mene. Ja Rističevića slušam kada govori, Martinovića kada govori, kolege kada govore i sada kada sam se ja javio za reč, oni uzimaju ponovo reč.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Ukoliko to ne zaustavite, ovaj moj govor će trajati satima. Ja neću da prekinem. Ako ja uvažavam ovde svakog gospodina sa moje desne strane i sa moje leve strane, ja to isto tražim i od njih.
Kome sam ja nešto dobacio ili pričao naglas dok ste vi govorili? Hajde neka se neko digne. Hajde budite ljudi. Kako kaže Patrijarh Pavle – budimo ljudi. Bavite se sa nekim stvarima koje vam ne dolikuju u parlamentu.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Ja ću da govorim, mogu da kažem, više je ekologija, a izmešano je jedno sa drugim.
Klima se na zemlji menja. Ovde slušamo govornike kako mi u tome ne učestvujemo, ali dajemo svoj doprinos, odnosno da smo mi mala zemlja i da ne utičemo na promenu klime.
Međutim, ima nešto drugo. Ima činjenica da iznad naše zemlje lete avioni koji prosipaju otrov i pepeo, koji uništavaju naše njive, naše useve i zagađuju klimu ovde gde mi živimo.
Jednom prilikom sam postavio pitanje – ko se potpisao da našim nebom lete avioni i da to rade?
Dobio sam odgovor da se to iz aviona ostavlja od trag od kerozina. Zar zaista neko misli tako, kad svi znamo da je na struju, kad svi znamo, kad se pojavila nova bolest, naročito kod dece od tri do pet godina, na šta utiče otrov iz vazduha? Da li znate da danas ne sme dete da popije mleko kao nekada kada majka pomuze kravu dok se ne skuva? Jeste li upoznati sa tim? A zašto? Hajde sad da pitamo zašto? Mislite, od pesticida koji se polivaju njivama? Ne. Upravo iz vazduha, polivanjem otrova i pepela. U Americi se mesečno spali 31.872 tone otpada od olova, 32.960 tona otpada od aluminijuma, dalje da ne nabrajam. To se pakuje u burad i prosipa se. Prosipa se i po nama, po našim njivama, po našim građanima. Mi to udišemo svaki dan.
Uoči Velikog četvrtka, sad nemojte reći da niste videli, naše nebo je bilo išarano od raznih otrova i od pepela. Pogledajte ovaj cd-e. Na ovome cd-u uživo je snimljeno nebo iznad Sombora, Novog Sada, Beograda, naših većih gradova u istom danu i oni se nalaze ovde na ovom cd-u. Možemo ga presnimiti, pa ćemo vad dati da vidite kako ti otrovi cure iz tih aviona. Da li znate da je pre 15 dana jedan Nemački avion, kad je prosipao pepeo i otrove, sleteo na aerodrom, a zaboravio da isključi i tamo umalo nije potrovao sve putnike? To ste gledali na televiziji, ako pratite. Ali, ima nešto drugo. Srpska radikalna stranka, njeni poslanici, imamo original snimak, ja znam da je jedinstven u Srbiji i da ga nema niko, a verovatno na Balkanu i šire, gde se vidi da pepeo leti.
Prema tome, nemojte sada da se neko ovde digne i da mi kaže da to nije tačno. Molim vas, ovo je snimljeno na Ravnoj Gori i to igrom slučaja. Oni su bacali ceo dan pepeo i otrove, a onda su ljudi stajali i slikali se, a kada samo moj prijatelj Dragan Dedić i ja došli kući, koji smo snimali, on se bavi snimanjem, primetili smo kako pada pepeo, u ovim flekama, znači, u ovakvoj veličini, u hladovini jedne brvnare snimljene kako jednostavno odozgo lije i toči.
Postavljam pitanje i pitam o čemu mi sada ovde diskutujemo kako mi ne zagađujemo vazduh, meni je to jako drago, ali što dopuštamo drugima da nam to rade? Zašto Republika Srbija dopušta da lete avioni puni otrova i puni pepela i da zagađuju naše građane i naše njive? Jel vi znate da crna smreka potpuno nestaje iz Srbije? Evo vam mesto Ralja, nedaleko od Beograda, hajde nađite jednu da nije zatrovana? Zašto ne pogledate? Imate ovde u šumama. Jel vi znate šta se dešava sa našim šumama? Naše šume nestaju. Da li se iko pita zašto? Zašto nestaju šume u Srbiji? Zašto određena vrsta drveta potpuno nestaje? Pa, nestaje zbog ovog trovanja iz vazduha sa avionima.
Molim vas, da li vi možete jednom da kažete javno narodu, to traži SRS, ko je potpisao da ti avioni lete našim vazdušnim prostorima i ko je potpisao da tako samovoljno prosipao iz vazduha otrove po nama? Ko je potpisao, ko je to odobrio? Morate da odgovorite jednom, pitam već po drugi put. Moraćete da odgovorite kad-tad ovom narodu, da imamo zatrovanu hranu za stoku, a posle mi istu tu hranu upotrebljavamo, meso, mesne proizvode, da ne nabrajam.
Postavljam ponovo pitanje, ako neko možda nije dobro čuo. Ko je potpisao i ko je odobrio da ti avioni sa otrovom i pepelom lete našim nebom i da nas truju i ubijaju?
Pogledajte koliko imate kada odete u bolnice, svi su bolesni na pluća, rak pluća. Od čega? Šta udišu? Pitam šta udišu, kada odozgo bacaju otrove? Pogledajte prema suncu kada se to dešava, mnogo ćete više videti nego kada gledate dole.
Hvala vam što ste me saslušali. Nadam se da smo se razumeli i da će SRS dobiti odgovor, a ja dajem jedno obećanje. Već sutra, a i večeras svi mediji će objaviti originalne snimke kako pepeo pada. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 33660.00 RSD 24.04.2014 -