MUAMER BAČEVAC

Socijaldemokratska partija Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Muamer Bačevac je do sada bio poslanik u tri saziva. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u desetom sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu bio je član Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za evropske integracije.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, član Odbora za evropske integracije i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 372 sata, 59 puta se obraćao u plenumu, tri puta je učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, a u traženju obaveštenja i objašnjenja pet puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 171 put, od čega je za 170 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 45. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenik je predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, član Odbora za zdravlje i porodicu, i zamenik člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

BIOGRAFIJA

Rođen je 01. januara 1977. godine. Živi u Novom Pazaru. Po zanimanju je doktor medicine, internista.

U Skupštini grada Novog Pazara odbornik je od 2008. godine, i u toku mu je četvrti mandat.

Politikom je počeo da se bavi kao član Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića. Bio je predsednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije Novi Pazar.

Od osnivanja Socijaldemokratske partije Srbije 2009. godine aktivan je na republičkom nivou kroz ovu stranku, dok je u lokalnim aktivnostima i funkcijama deo Sandžačke demokratske partije.
Poslednji put ažurirano: 06.09.2022, 14:06

Osnovne informacije

Statistika

  • 65
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 24 dana i 10 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 5 godina i 11 meseci i 2 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Uvažene koleginice i kolege, uvaženi članovi Vlade, pred nama su jako bitni zakoni koji određuju praktično pravac u kojem će ići i kojim ide ova država. Mogu da kažem da smo u zadnjih pet godina svedoci jedne fantastične izgradnje, pre svega da dolazim iz polja zdravstva, zdravstvenih ustanova, građeni su klinički centri, grade se bolnice i to je nešto što treba pohvaliti i nešto što se ne može ne videti.

Sa druge strane moramo znati da sve te bolnice, svi ti klinički centri, sve te zdravstvene ustanove nisu samo nikle, to je trebalo isplanirati, to je trebalo isfinansirati. Jedan od zakona o kojem danas raspravljamo i nadam se da ćemo ga jednoglasno usvojiti jeste ovaj Zakon o sporazumu sa Evropskom bankom koji nam odobrava, praktično Evropska banka dalju tranšu finansiranja dalje izgradnje naših zdravstvenih ustanova sa još 200 miliona eura. To je izuzetno značajno, pogotovo za one krajeve u kojima je započeta rekonstrukcija bolnica ili zdravstvenih centara.

Podsetiću, 2019. godine dobili smo prvu, potpisali i mi ovde u Skupštini takođe potvrdili jedan sličan ovakav sporazum sa evropskim prijateljima koji su nam i tada opredelili 200 miliona eura, a država je sa 150 miliona eura ušla u prvu fazu i oko 350 miliona eura je ušlo u proces i krenula je rekonstrukcija kliničko bolničkih centara, domova zdravlja i drugih bolnica u celoj Srbiji. To je u Beogradu najočiglednije.

Moramo nastaviti dalje i drago mi je što smo od Banke za razvoj evropskog saveta dobili odobrenje da povučemo još 200 miliona eura i drago mi je što je država odlučila da poveća i svoj udeo i da nastavimo izgradnju, dogradnju, adaptaciju i sve te radnje koje idu u pravcu izgradnje jednog ravnomerno razvijenog zdravstvenog sistema u našoj državi.

Stoga mislim da nećemo imati dilemu da podržimo ovaj sporazum, pogotovo mi koji dolazimo iz delova države u kojima zdravstvena zaštita i zdravstveni odgovor kaska za Beogradom, Novim Sadom, Kragujevcem ili Nišom. Drago mi je što je na primer u Novom Pazaru pre par meseci započela rekonstrukcija, adaptacija i obnova izgradnje novih zgrada opšte bolnice, reč je o milionskim ciframa, o preko pet milijardi dinara, odnosno 44 miliona eura samo za gradnju strukture, odnosno prostorija i očekujemo više od 20 miliona ulaganja u opremu.

Naravno uz to nije Novi Pazar usamljen, ići će rekonstrukcija za mene izuzetno bitnog Dedinja, stare zgrade u Beogradu. Onda GAK u Kliničkom centru koja je izuzetno pritisnuta i zaista oronula i brojnih bolnica i domova zdravlja širom Srbije. Naravno da me najviše raduje što će se to desiti u Novom Pazaru, jer novopazarska bolnica opslužuje preko 300 hiljada ljudi. Ovi kapaciteti koje imamo su zaista do sada bili jako skromni.

Drago mi je što idemo u pravcu, nadam se, otvaranja i petog kliničko-bolničkog centra u našoj državi.

Ja sa terena, pošto radim svaki dan u toj bolnici, mogu da vam kažem da radovi idu fantastično, jako brzo i da se spremamo za dve i po godine da završimo ovaj proces. Istovremeno, menadžment moje bolnice je uposlio, uz dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja, preko 100 mladih ljudi. Već su skoro svi otišli na specijalizacije. Tako da se nadamo, idemo u dva koloseka, koja se nadam će se susresti za tri godine i izgradnja i dogradnja i adaptacija moje bolnice će prerasti u izgradnju kliničko-bolničkog centra.

Ja imam pred sobom pravilnik koji smo i mi izučili i mogu da vam kažem da smo mi blizu toga. Naravno da me raduje što imamo pomoć od Vlade i od samog predsednika države da idemo u ovom pravcu, jer će ovo biti prvi kliničko-bolnički centar van Beograda. To je velika stvar za ovu zemlju, a pogotovo za građane moga kraja.

U svakom slučaju, mi planiramo da imamo dovoljno radne snage. Imaćemo dovoljno obrazovanih ljudi, imaćemo dovoljno specijalista, imaćemo, obzirom da je za formiranje kliničko-bolničkog centra neophodna i određena oprema, i to ćemo dobiti i prostorije ćemo dobiti. Imamo i lekare, odnosno profesore koji su u nastavi. Planiramo da formiramo kliniku, pošto da bi postojao kliničko-bolnički centar, on mora imati makar jednu kliniku i nekoliko bolnica. Planiramo da otvorimo kliniku za internističke bolesti. Mislim da je jako realno da se nakon tri ili četiri godine ova dva pravca susretnu i da dobijemo toliko željeni taj kliničko-bolnički centar u Novom Pazaru.

U svakom slučaju, država puno radi na obnovi i podizanju zdravstvenog sistema, ali moramo da kažemo da uz to imamo veliku podršku naših evropskih prijatelja, jer ako pogledate strukturu uloženih novaca, više od 64% novca će ići iz pomoći, kredita Evropske banke, odnosno evropskih institucija.

Dalje, želim da se osvrnem i na ovaj Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se upućuje novčana pomoć. To je jedan dobar kontinuitet koji mi posvećujemo, pre svega, u ovom slučaju mladim ljudima, u ovom slučaju najmlađim ljudima i to mnogo znači ljudima koji imaju veliki broj dece. Pričali ste o natalitetu. Eto, ja dolazim iz kraja koji ima odličan natalitet i sigurno da mnogo to znači ljudima davanje sredstava u septembru pred samu školsku godinu i izuzetno je značajno, pokazujemo jednu zaista vrhunsku solidarnost i podupiremo porodicu, što je tradicija u ovoj našoj državi.

Uvaženi predsedavajući, uvažene koleginice i kolege narodne poslanice i poslanici, mnogo toga je zamerano i može se zameriti ovoj vlasti i ovoj koaliciji uglavnom, ja mislim, neopravdano, ali jednu stvar niko ne dovodi u pitanje, a to je stabilizacija ekonomskih prilika i zaista jedan dobar ekonomski status koji u ovom trenutku ima naša država, a to nije bilo lako uraditi, jer za prave političare, politika je uvek sluškinja ekonomije. I samo oni političari koji uspeju da stabilizuju ekonomiju i privredu pokazuju vrhunski kvalitet i vrhunski patriotizam.

U tom smislu, ova stabilizacija našeg rada naše koalicije je napravila sve preduslove da i ovaj put, kao i mnogo puta, pomognemo svim našim kategorijama građana. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

Uvažene koleginice i kolege, svi smo svedoci da se u prošlim danima dešavalo nešto na šta mi ukazujemo, a to je da imamo ogromne kiše, ogromne poplave, da se menja klima i da se moramo o problemu koji pogađa sve naše građane posvetiti maksimalno da bi izbegli komplikacije, da bi izbegli gubitak ljudskih života, što se takođe dešavalo da bi smanjili štetu i mogu da kažem da „Srbijavode“ čine puno, kao i lokalne samouprave i mi u Novom Pazaru smo imali javnu raspravu i pripremamo se za korićenje tri reke. Oko više od sedam miliona evra iz sredstava Evropske banke će biti opredeljeno za to. Istovremeno, grad je opredeli preko 90 miliona dinara za rešavanje kanalizacije u gradu, u onim delovima u kojima nije to rešeno.

Mogu da vam kažem i potvrdim da je lokalna samouprava u gradu Novom Pazaru jako posvećena rešavanju ovog problema, da je gradonačelnik, reći ću i ministar, kojem to, da kažem, nije direktan posao, svaki dan na terenu i sa našim građanima naš gradonačelnik, gospodin Biševac, i naš ministar sporta i omladine, gospodin Husein Menić.

Završena je javna rasprava. Čeka se da se završi tender i najavljeno je da ćemo za par meseci, a rekli su nam sa najvećom sigurnošću krajem leta i početkom jeseni, ući u ovaj proces pre svega preko potrebnog ukorićavanja reke Trnavice koja nam pravi veliki problem.

Grad Novi Pazar je napravio 17 malih brana koje preventivno deluju i sprečavaju ugrožavanje grada preko drugih reka i to je bio zaista fenomenalan projekat. Zaštitili smo da reka Raška koja je najopasnija i najviše može da poplavi ovaj grad, pa sve može i do Raške i samu opštinu Rašku da poplavi, mi smo to ovom preventivom u saradnji sa hidro stručnjacima zaista, mislim govorim o gradu, grad je uspeo da to predupredi.

Mnogo je posla pred nama, treba da svi afirmativno delujemo na ovom polju ovo je veliki problem, bojim se da će kiši biti sve obilnije da ćemo morati svi da izlazimo na teren i da ćemo morati da donosimo i neke oštrije i drakonskije mere da bi sprečili da budu ugroženi vitalni objekti u gradu i domaćinstva ljudi.

Svakako da odgovornost ima vlast i svi oni koji participiraju vlasti, na lokalu u Novom Pazaru dve su političke opcije koje su deo ove vladajuće većine, to je SDPS i SPP koju predvodi gospodin Zukorlić, Na kraju oni imaju i svoje ministarstvo koje se bavi ravnomernim regionalnim razvojem. Tako da je odgovornost velika i za jednu i za drugu opciju koja je u vlasti, a boga mi odgovornost ima i opozicija koja ne bi trebala samo da kritikuje već i da da neka konkretna rešenja i da pomogne u rešavanju, jer ovo je problem svih nas. Što kažu – mi smo na brodu, pa jedna rupa može da ugrozi sve nas i možemo da potonemo u ovom smislu i konkretno svi zajedno.

S toga, postavljam pitanje ministarstvu koje predvodi Stranka pravde i poverenja gospodina Zukorlića, šta su oni uradili da se ovaj krucijalni problem reši, oni su deo vlasti? Šta su do sad učinili? Nismo ih videli na terenu, u konkretnim akcijama pomoći građanima ili bilo kojim drugim metodama da se ovaj problem razreši da se pomognu meštani koji su ugroženi, osim što smo ih videli da vode političku kampanju. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Uvažene koleginice i kolege narodne poslanice i narodni poslanici, uvaženi predsedavajući, pre svega hoću na početku da u ime građana Novog Pazara i pre svega naselja Lukare, Mur i Salakovac pohvalim rad ministra Gorana Vesića i ispunjeno obećanje u vezi izvođenja radova na povećanju bezbednosti na raskrsnicama koje su bile izuzetno opasne u ovim naseljima. Povećana je bezbednost saobraćaja, izgrađena je signalizacija i sve što je bilo potrebno. Trenutno se radi semaforizacija raskrsnice Teferić po nalogu „Puteva Srbije“.

Moram da naglasim da građani Novog Pazara, nešto više od 120.000, imaju veliki problem jer kroz gusto naseljeni grad prolaze dva državna puta prvog reda. To su broj 22 i 29, praktično putevi koji povezuju Srbiju sa BiH i sa Crnom Gorom.

Ovi državni putevi su već odavno izgubili svoj karakter i postali su obične gradske ulice na kojima je bezbednost izuzetno niska, pogotovo bezbednost za veliki broj dece koja svakodnevno idu u škole.

Podsećam da je grad Novi Pazar, sa Tutinom, najmlađi grad. Najviše ima mladih ljudi u ovoj državi. Nažalost, bezbednost, kažem, ovih učesnika u saobraćaju je posebno niska, a grad ne može ništa učiniti jer ovim deonicama gazduju „Putevi Srbije“.

Stoga bih apelovao na ministra infrastrukture, građevine i saobraćaja, gospodina Vesića, da nekoliko raskrsnica koje su izuzetno opasne što pre dobiju obezbeđenje i dobiju sve što je potrebno, kao što su dobile i ove raskrsnice. To su pre svega raskrsnice na državnom putu broj 22, raskrsnice Parice, Novi Pazar i Dojeviće, kao i raskrsnice na putu broj 29 Teferić i raskrsnice kod Lukoila. Možda još bitnije da se tzv. zone škole, da se na njima postave zaštitne platforme pre svega kod škola „Ćamil Sijarić“, „Meša Selimović“, „Rastko Nemanjić“, „Đura Jakšić“, „Halifa Zajed“, Požega, Sebečevo i Bele Vode. To je trenutno najbitnije i ono što može ovo ministarstvo vrlo lako, sa malo investicija da učini i obezbedi i podigne sigurnost pešaka u ovim zonama grada.

Na kraju bih pohvalio i to što su planirana sredstva i što je najavljeno da će se završiti projektna dokumentacija severozapadnog kraka obilaznice oko Novog Pazar, to je izuzetno bitno za grad ove veličine i što se sa proleća najavilo završetak projektne dokumentacije za izgradnju brze magistrale od Kraljeva do Novog Pazara.

Deonica ibarske magistrale od Kraljeva do Novog Pazara predstavlja zaista, s obzirom da je to jedina veza tog dela Srbije sa ostalim delovima Srbije, prezagušena. Izuzetno je teško putovati ovom relacijom zbog gužve, zbog velikog broja teretnih vozila i izuzetno nesigurno. Stoga zaista pozdravljamo završetak projektne dokumentacije i dodatno apelujem na ministarstvo i na ministra da se što pre uđe u realizaciju ovog projekta i što pre izgradi ta brza magistrala koja je od velikog značaja za uvezivanje ovog dela.

Uopšte više ne pričamo o budućim investitorima, to je uslov svih uslova da neki investitor dođe, ja pričam o običnom životu. Taj običan život u tom delu zemlje je postao nesnošljiv. Jedina veza sa ostalim delom Srbije, naravno, pravi se i praviće se auto-put, ali za nas je od presudne važnosti kao građane koji svakodnevno, obzirom da su građani sve više mobilniji, sve više se kreću, imaju sve više obaveza u drugim delovima ove zemlje.

Za nas je izgradnja ove magistrale od krucijalnog značaja i povezivanje ovog dela zemlje sa zemljama u regionu preko ove magistrale, povezivanje i sa Kosovom i Metohijom isto preko ove magistrale. Znači, izuzetan je značaj ove brze magistrale. Stoga apelujem na Ministarstvo da ne samo završi projektnu dokumentaciju, nego što pre uđe u realizaciju tog projekta. Hvala vam.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Uvaženi, veliki greh prema gradu Novom Pazaru načinjen je 2011. godine, kada je onaj čuveni ministar, svi ga se dobro sećaju u Srbiji, Mlađan Dinkić, po samo njemu znanim kriterijumima odredio da grad Novi Pazar ima nenamenski transfer budžeta ubedljivo najmanji u ovoj državi. Nažalost, to se nastavilo do današnjeg dana.

Istini za volju, od kako smo mi sa SNS na vlasti imaju u Ministarstvu posebnog sluha za ovu nelogičnost, za ovu nepravdu i često se iz budžetskih rezervi određena sredstva prebacuju gradu Novom Pazaru, ali to nije dovoljno i to nije ono što bi zadovoljavalo jednake kriterijume za sve gradove.

Reći ću vam da grad Novi Pazar ima ukupno godišnji transfer od oko 559 miliona dinara, a grad Kraljevo sa istim brojem stanovnika i iste treće kategorije razvijenosti ima 200 miliona veći transfer. Gospodo, 200 miliona je ogroman novac.

Dalje, grad Sombor 85.000 stanovnika pripada razvijenim opštinama, drugi stepen. Ima približno isti transfer kao grad Novi Pazar. Evo, da ne kažete, spominjem i opštinu Tutin, koja ima 36.000 stanovnika i spada u grupu nerazvijenih područja i ima 467 miliona dinara.

Znači, u odnosu na broj stanovnika, Novi Pazar ima najmanji transfer nenamenskog budžeta iz Republike Srbije. Tome treba pridodati i činjenicu da smo na zadnjem popisu iz 2011. godine, obzirom da je jedna neodgovorna stranka vodila bojkot popisa, što je nečuveno i necivilizacijski, imamo nerealan i umanjen broj stanovnika. Kažem, 100.410 stanovnika, a po podacima iz PU Novi Pazar, imamo prijavljenih preko 127.000 stanovnika. Zato bih pozvao, obzirom da Ministar finansija nije tu, ali vi ste glava ove kuće i vi koordinišete radom i učestvujete u budžetiranju, da jednim pravim rešenjem dođemo do pravih kriterijuma i Novom Pazaru zaista odredimo nenamenski transfer novca koliko zaslužuju svi građani Novog Pazara, i Srbi i Bošnjaci

Mi u Novom Pazaru imamo škole u kojima se ide u tri smene u školu ili vrtiće u koje se ide u dve smene. Znači, preko je potrebno.

Novi Pazar je grad koji ima konstantan porast stanovnika, najveći natalitet itd.

Gospodo, u ovoj državi moramo svi biti jednaki i po davanjima državi i obavezama prema državi, ali i prema dotacijama koje država daje nama.

Stoga, znam da delite ovaj stav i vi, premijerko, pozivam vas da ovu nepravdu sanirate.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Uvažene moje kolege, čovek treba da bude mnogo dobre sreće da u Novom Pazaru šetajući naiđe na saobraćajca ili policajca. Mislim na policajca pozornika. To nije posledica njihovog nerada, oni ljudi izginuše od posla, već je markantan dokaz nedostatka policajaca u gradu Novom Pazaru. To vam kažem ja, koji je iz Novog Pazara. Pošto se ovde često priča o Novom Pazaru, i uglavnom pričaju oni koji nemaju veze sa Novim Pazarom.

Još da vam kažem nešto, uvaženi ministre Vuline, prema kriterijumima, koje ima ova država i koje je usvojila ova država, na hiljadu stanovnika neophodno je da postoje tri policajca. Prema toj brojci, u Novom Pazaru fali od 70 do 90 policajaca.

Ako grad Novi Pazar, eto, rekosmo ima 130 hiljada stanovnika, raste grad, povećava se broj, grad je sa najvećim natalitetom, potom ima oko sedam hiljada studenata, potom leti ima oko 20 do 30 hiljada naših dijasporaca, pa vidite koliko je u jednom gradu ljudi.

Dalje, grad će uskoro imati dva konzularna predstavništva. Grad Novi Pazar, odnosno PU Novi Pazar, to je i Sjenica i Tutin, je pogranična regija, dobro ste rekli i ima tri pogranična prelaza. Takođe, ima pet superligaša. Pa, evo da damo svim policajcima njihove zadatke, da imamo dve značajne utakmice, ja vam garantujem, nijednog policajca ni u užem ni u širem centru grada nećemo naći.

Samo je jedan problem – manjak policajaca. Samo je jedan problem u gradu Novom Pazaru, a policijska uprava radi apsolutno odgovorno i onoliko koliko može.

Stoga vas pozivam da što pre i Novom Pazaru uposlimo što više policajaca, pozornika, naravno, poštujući Ustav i zakone ove zemlje, da se preslika nacionalna struktura u samom gradu, da se uposle i Bošnjaci u Srbiji u procentu koliko žive u Novom Pazaru. To je jedini lek. To je jedini lek za problem koji mi imamo u Novom Pazaru.

Moram još da kažem, ministre Vulin, da će vaš rad biti uspešan onoliko koliko se mi pošteni građani u ovoj državi osećamo bezbednim i sigurnim, a bezbednosti nema bez dobro obučene profesionalne policije, ali bogami, ni brojne policije.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

Od famozne reforme pravosuđa koja se desila 2010. godine u našoj državi, počinju problemi pravosudnih organa u Sandžaku.

Naime, tada su ukinuti sudovi u opštini Tutin i opštini Sjenica i to je iskorišćeno da se smanjuje konstantno i drastično broj sudija i tužilaca, ali su brojevi predmeta iz godine u godinu drastično rasli od 10 do 20%.

Ovaj problem je delimično rešen 2014. godine kada se ponovo osniva i formira Osnovni sud u Sjenici koji danas bivstvuje i u kojem danas radi pet sudija.

Svi kriterijumi za postojanje osnovnog suda u opštini Tutin danas postoje. Mislim na one kriterijume koje je odredilo pravosuđe i moram reći da nije pravedno da jedna od najvećih opština u našoj Republici, sa 31.155 stanovnika iz popisa iz 2011. godine, znači 31.155 i koja je istovremeno i pogranična opština, nema svoj osnovni sud, dok neke opštine, uzeću na primer Petrovac na Mlavi, koji je, reći ću, manji od jedne mesne zajednice u Tutinu, takav sud ima.

Trenutno, sudije iz Novog Pazara putuju za Tutin i mogu da kažem da je to u ovim zimskim danima jako rizično i problematično. Sudska jedinica u Tutinu ima svoju sudsku zgradu u kojoj je do 2010. godine bio smešten sud i opštinsko tužilaštvo, tako da ne bi bilo nikakvih finansijskih izdataka, već bi se, naprotiv, oni smanjili obzirom da sudije iz Novog Pazara ne bi primali nadoknadu za putovanja.

Sa druge strane, zaista bi se jako izašlo u susret građanima koji žive u ovoj opštini, koja je jako razuđena, jer danas građani koji žive na Pešteri moraju zbog najjednostavnije situacije da putuju u Novi Pazar i to iziskuje i finansijske troškove i sve druge troškove.

Tako da želim zbog svega navedenog, jedne realne potrebe, da zamolim ministarku pravde, Maju Popović, da inicira vraćanje, tj. ponovno uspostavljanje osnovnog suda u Tutinu.

Eto, da nam date komentar na to.

Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

Uvažene koleginice i kolege, svi smo svedoci da se u prošlim danima dešavalo nešto na šta mi ukazujemo, a to je da imamo ogromne kiše, ogromne poplave, da se menja klima i da se moramo o problemu koji pogađa sve naše građane posvetiti maksimalno da bi izbegli komplikacije, da bi izbegli gubitak ljudskih života, što se takođe dešavalo da bi smanjili štetu i mogu da kažem da „Srbijavode“ čine puno, kao i lokalne samouprave i mi u Novom Pazaru smo imali javnu raspravu i pripremamo se za korićenje tri reke. Oko više od sedam miliona evra iz sredstava Evropske banke će biti opredeljeno za to. Istovremeno, grad je opredeli preko 90 miliona dinara za rešavanje kanalizacije u gradu, u onim delovima u kojima nije to rešeno.

Mogu da vam kažem i potvrdim da je lokalna samouprava u gradu Novom Pazaru jako posvećena rešavanju ovog problema, da je gradonačelnik, reći ću i ministar, kojem to, da kažem, nije direktan posao, svaki dan na terenu i sa našim građanima naš gradonačelnik, gospodin Biševac, i naš ministar sporta i omladine, gospodin Husein Menić.

Završena je javna rasprava. Čeka se da se završi tender i najavljeno je da ćemo za par meseci, a rekli su nam sa najvećom sigurnošću krajem leta i početkom jeseni, ući u ovaj proces pre svega preko potrebnog ukorićavanja reke Trnavice koja nam pravi veliki problem.

Grad Novi Pazar je napravio 17 malih brana koje preventivno deluju i sprečavaju ugrožavanje grada preko drugih reka i to je bio zaista fenomenalan projekat. Zaštitili smo da reka Raška koja je najopasnija i najviše može da poplavi ovaj grad, pa sve može i do Raške i samu opštinu Rašku da poplavi, mi smo to ovom preventivom u saradnji sa hidro stručnjacima zaista, mislim govorim o gradu, grad je uspeo da to predupredi.

Mnogo je posla pred nama, treba da svi afirmativno delujemo na ovom polju ovo je veliki problem, bojim se da će kiši biti sve obilnije da ćemo morati svi da izlazimo na teren i da ćemo morati da donosimo i neke oštrije i drakonskije mere da bi sprečili da budu ugroženi vitalni objekti u gradu i domaćinstva ljudi.

Svakako da odgovornost ima vlast i svi oni koji participiraju vlasti, na lokalu u Novom Pazaru dve su političke opcije koje su deo ove vladajuće većine, to je SDPS i SPP koju predvodi gospodin Zukorlić, Na kraju oni imaju i svoje ministarstvo koje se bavi ravnomernim regionalnim razvojem. Tako da je odgovornost velika i za jednu i za drugu opciju koja je u vlasti, a boga mi odgovornost ima i opozicija koja ne bi trebala samo da kritikuje već i da da neka konkretna rešenja i da pomogne u rešavanju, jer ovo je problem svih nas. Što kažu – mi smo na brodu, pa jedna rupa može da ugrozi sve nas i možemo da potonemo u ovom smislu i konkretno svi zajedno.

S toga, postavljam pitanje ministarstvu koje predvodi Stranka pravde i poverenja gospodina Zukorlića, šta su oni uradili da se ovaj krucijalni problem reši, oni su deo vlasti? Šta su do sad učinili? Nismo ih videli na terenu, u konkretnim akcijama pomoći građanima ili bilo kojim drugim metodama da se ovaj problem razreši da se pomognu meštani koji su ugroženi, osim što smo ih videli da vode političku kampanju. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Uvažene koleginice i kolege narodne poslanice i narodni poslanici, uvaženi predsedavajući, pre svega hoću na početku da u ime građana Novog Pazara i pre svega naselja Lukare, Mur i Salakovac pohvalim rad ministra Gorana Vesića i ispunjeno obećanje u vezi izvođenja radova na povećanju bezbednosti na raskrsnicama koje su bile izuzetno opasne u ovim naseljima. Povećana je bezbednost saobraćaja, izgrađena je signalizacija i sve što je bilo potrebno. Trenutno se radi semaforizacija raskrsnice Teferić po nalogu „Puteva Srbije“.

Moram da naglasim da građani Novog Pazara, nešto više od 120.000, imaju veliki problem jer kroz gusto naseljeni grad prolaze dva državna puta prvog reda. To su broj 22 i 29, praktično putevi koji povezuju Srbiju sa BiH i sa Crnom Gorom.

Ovi državni putevi su već odavno izgubili svoj karakter i postali su obične gradske ulice na kojima je bezbednost izuzetno niska, pogotovo bezbednost za veliki broj dece koja svakodnevno idu u škole.

Podsećam da je grad Novi Pazar, sa Tutinom, najmlađi grad. Najviše ima mladih ljudi u ovoj državi. Nažalost, bezbednost, kažem, ovih učesnika u saobraćaju je posebno niska, a grad ne može ništa učiniti jer ovim deonicama gazduju „Putevi Srbije“.

Stoga bih apelovao na ministra infrastrukture, građevine i saobraćaja, gospodina Vesića, da nekoliko raskrsnica koje su izuzetno opasne što pre dobiju obezbeđenje i dobiju sve što je potrebno, kao što su dobile i ove raskrsnice. To su pre svega raskrsnice na državnom putu broj 22, raskrsnice Parice, Novi Pazar i Dojeviće, kao i raskrsnice na putu broj 29 Teferić i raskrsnice kod Lukoila. Možda još bitnije da se tzv. zone škole, da se na njima postave zaštitne platforme pre svega kod škola „Ćamil Sijarić“, „Meša Selimović“, „Rastko Nemanjić“, „Đura Jakšić“, „Halifa Zajed“, Požega, Sebečevo i Bele Vode. To je trenutno najbitnije i ono što može ovo ministarstvo vrlo lako, sa malo investicija da učini i obezbedi i podigne sigurnost pešaka u ovim zonama grada.

Na kraju bih pohvalio i to što su planirana sredstva i što je najavljeno da će se završiti projektna dokumentacija severozapadnog kraka obilaznice oko Novog Pazar, to je izuzetno bitno za grad ove veličine i što se sa proleća najavilo završetak projektne dokumentacije za izgradnju brze magistrale od Kraljeva do Novog Pazara.

Deonica ibarske magistrale od Kraljeva do Novog Pazara predstavlja zaista, s obzirom da je to jedina veza tog dela Srbije sa ostalim delovima Srbije, prezagušena. Izuzetno je teško putovati ovom relacijom zbog gužve, zbog velikog broja teretnih vozila i izuzetno nesigurno. Stoga zaista pozdravljamo završetak projektne dokumentacije i dodatno apelujem na ministarstvo i na ministra da se što pre uđe u realizaciju ovog projekta i što pre izgradi ta brza magistrala koja je od velikog značaja za uvezivanje ovog dela.

Uopšte više ne pričamo o budućim investitorima, to je uslov svih uslova da neki investitor dođe, ja pričam o običnom životu. Taj običan život u tom delu zemlje je postao nesnošljiv. Jedina veza sa ostalim delom Srbije, naravno, pravi se i praviće se auto-put, ali za nas je od presudne važnosti kao građane koji svakodnevno, obzirom da su građani sve više mobilniji, sve više se kreću, imaju sve više obaveza u drugim delovima ove zemlje.

Za nas je izgradnja ove magistrale od krucijalnog značaja i povezivanje ovog dela zemlje sa zemljama u regionu preko ove magistrale, povezivanje i sa Kosovom i Metohijom isto preko ove magistrale. Znači, izuzetan je značaj ove brze magistrale. Stoga apelujem na Ministarstvo da ne samo završi projektnu dokumentaciju, nego što pre uđe u realizaciju tog projekta. Hvala vam.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Uvažene koleginice i kolege narodne poslanice i narodni poslanici, uvaženi predsedavajući, danas je u opštini Priboj tužan dan. Danas je u opštini Priboj Dan žalosti. Reći ću da je opština u kojoj, moram naglasiti, u toj opštini većinu čine Srbi, četiri petine su Srbi, samo 20% ima Bošnjaka, tako je i u samoj opštini. E, oni su odlučili da danas bude dan tuge u Priboju, zato što se saosećaju sa svojim sugrađaninom, njegovom porodicom, koji je tragično nastradao i zato što žele da pošalju poruku da ne žele da se to više ikome ponovi.

Mi smo imali prošle godine nešto što je zaista ocrnilo i policiju naše države i našu državu u okruženju, a to je da su policajci pevali nekakve neprimerene pesme i pozivali na nešto što oni ne bi smeli da čine. I tada smo imali posetu predsednika Republike, imali smo angažovanje svih da se strasti smire i imali smo pozive da se ti ljudi adekvatno sankcionišu.

Ja sam ovde tražio, znajući bar toliko iz života, da dobre međuljudske odnose, bratske odnose koji postoje između Srba i Bošnjaka, treba graditi pažljivo, kontinuirano i da je to težak put, a da treba uvek kada postoji ovakvo iskakanje i ljudi koje prave ovakve strašne stvari, takve ljude kazniti strogo, za primer i javno, nagraditi one promovišu pozitivne stvari, koji grade dobre odnose i koji unapređuju ovu zemlju, a kazniti one koji to zaslužuju.

Zato pozivam ministra policije da mi da izveštaj na koji način su ovi ljudi u tom trenutku kažnjeni. Ja sam to i tad tražio i najavio da ću tražiti da vidim šta je, kako su ti ljudi sankcionisani.

Takođe, tražim da se vinovnik ovog gnusnog zločina, i samo ga gledam kao policajca, nikako drugačije, što pre privede pravdi i adekvatno kazni. Nikako drugačije ga ne gledam nego kao policajca, nekog prema kome smo mi građani kojima je trebao da zaštiti integritet, čast, o životu da ne pričam, smo davali novce da se školuje, danas mu plaćamo platu da živi, da pokaže se takva agresija da se jedan mladi ljudski život ugasi.

Zato pozivam policiju da što pre privede pravdi ovog vinovnika. Pozdravljam to što su uspeli da se uhapse i uhapšeni su oni koji su mu pomagali da pobegne i najavljujem da ću pratiti, a verujem i svi vi, sudski proces i da ovakva zverstva treba kazniti maksimalnom kaznom, onako kako se zaslužuje javno i da se to više nikada ne ponovi nigde, a najmanje u sredinama u kojima Bošnjaci, Srbi ili druge međunacionalne zajednice, manjinski narodi sa većinskim narodima žive u vekovnim dobrim odnosima i bratskim odnosima, zaista je nešto što moramo imati pozornost za ovakve stvari.

Još jednom ponavljam i prosleđujem ovo pitanje ministru policije. Očekujem najskoriji odgovor.

Imovinska karta

(Novi Pazar, 29.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 131816.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Grad Novi Pazar (Odbornik u Skupštini Grada) Grad Mesečno 20000.00 RSD 17.08.2020 -
Član nadzornog odbora - predstavnik Vlade Klinički centar Srbije Republika Mesečno 41138.00 RSD 22.04.2021 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 131816.00 RSD 01.08.2022 -