ANA KARADŽIĆ

Pokret socijalista

Rođena je 1988. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani inženjer. Bila je članica Veća opštine Voždovac zadužena za ekologiju.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 42
  • 0
  • 0
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 5 meseci i 2 dana i 3 sata

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 7 meseci i 22 dana i 2 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 30 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja, 27.03.2019.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama se nalazi set zakona iz oblasti zdravstva i naglasila bih da će poslanička grupa Pokreta socijalista, Narodne seljačke stranke, Ujedinjene seljačke stranke u Danu za glasanje podržati ovaj set zakona.

Želim da kažem da je kvalitetan rad ovog ministarstva veoma vidljiv, da je Srbija na listi Evropskog zdravstvenog sistema ispred 14 zemalja, što je veoma važan podatak i pokazuje koliko smo uradili u zdravstvu poslednjih godina. Pohvalila bih povećanje plata, ali i ulaganje od 200 miliona evra koje se planira u narednom periodu za rekonstrukciju različitih ustanova, bolnica, i to ne samo u Beogradu, već po celoj unutrašnjosti: u Loznici, u Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci. Želim da pohvalim što se radi Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“, Infektivna klinika koja zaista zahteva urgentnu rekonstrukciju, nova zgrada „Narodnog fronta“, itd. Zaista se dosta radi, dosta je planirano u narednom periodu, ali pre svega ovi zakoni su bili potrebni kako bi stvorili neki okvir u kojem možemo efikasnije da funkcionišemo, gde lekari i bolničko osoblje zaista mogu na pravi način da pruže usluge koje su građanima potrebne.

Ovim zakonima stvaraju se prošireni osnovi osiguranja i obim prava. Uvode se tri nove kategorije stanovništva: mladi nezaposleni, lica sa statusom borca ili izbegla lica, lica kojima je preporučena imunizacija i žrtve terorizma.

Zakoni koji su pred nama su humani i iz tog razloga će doneti zadovoljstvo građana, jer im olakšavaju značajno lečenje, smanjuju se redovi čekanja za različite preglede. Dali ste primer kako je to izgledalo u praksi, kada imamo dom zdravlja i bolnicu u jednom istom dvorištu, a oni ne mogu ni na koji način, niti lekari, niti mogu nekim različitim aparatima pomoći jedni drugima, već se stvaraju liste čekanja i građani prosto postaju nezadovoljni i dolaze u rizik da im se različite bolesti razvijaju, a upravo smo pričali o skriningu i tome koliko je važno da se sve otkrije, ukoliko se otkrije na samom početku da je izlečivo.

Za nas iz Pokreta socijalista, naglasila bih da je najvažnije što su ovi zakoni humani i što uzimaju čoveka kao osnovnog u celom procesu zdravstva i stavljaju ga u ravnopravni položaj sa svim građanima, bilo da živi u Beogradu, bilo da živi u unutrašnjosti. Imamo i taj predlog da se uvede i plaćeni prevoz, ukoliko je neko 50 kilometara udaljen od svoje prve zdravstvene ustanove.

Naglasila bih da je za nas važno poboljšanje položaja roditelja obolele dece. To je važno njima, psihološki omogućava da shvate da nisu sami, da shvatamo u koliko su teškom položaju i tu smo da im pomognemo. Takođe se poboljšava njihov materijalni, ali i socijalni položaj i mogućnost da na bolji način doprinesu lečenju svoje dece.

Ono što se takođe izdvaja i što je takođe humani aspekt ovih zakona jeste da oni koji nemaju zdravstvene knjižice sada pored toga što mogu biti upućeni na hitnu medicinsku pomoć, takođe mogu biti upućeni na palijativno zbrinjavanje kada govorimo o veoma teškim bolestima.

To je važnost za celokupno stanovništvo, oni su takođe uključeni u ceo taj proces imunizacije i vakcinacije, kao i skrining pregleda, što omogućava poboljšani položaj svim građanima kada govorimo o širenju određenih bolesti.

Konačno smo shvatili koja je važnost preventivnih pregleda. Skoro smo imali informacije o tome o nekim prvim da kažem, preliminarne informacije o tome šta je bombardovanje 1999. godine doprinelo, da svaka porodica skoro ima po jednog člana koji ima maligno oboljenje, što je katastrofalni podatak, ali nije nešto čega nismo bili svesni. Zbog toga je važno da građani Srbije ove skrining preglede, koji su obavezni, ne shvate kao neki vid kažnjavanja već treba da shvate da je to način da im se pomogne, da se sve te bolesti otkriju, ukoliko postoje, u nekom ranom periodu, gde postoji mogućnost za njihovo kompletno lečenje, što je, kako ste rekli, važno i za samog pacijenta, ali i za njegovu porodicu ali i za sve građane Srbije.

Trenutno se radi tri skrining pregleda, za rak grlića materice, debelog creva i dojke, ali je jako važno što će se uvesti i skrining za kardiovaskularne bolesti, koje su toliko rasprostranjene kod nas.

Novim zakonom takođe se utvrđuje i precizira dopunski rad lekara koji je važan, kako bismo u nekim zakonskim okvirima, kako bi mogli, oni koji žele da rade više, mogli da rade, ali i kako bismo došli do mogućnosti da se upravo, to što smo pričali, smanje ti redovi čekanja, da građani što pre dođu na svoje potrebne preglede i da se što efikasnije iskoriste ti kadrovi koji već rade, da mogu da pregledaju što više pacijenata.

Takođe, važna novina je mogućnost doplate za bolje uslove lečenja ukoliko je nekom potrebna kvalitetnija medicinska rehabilitacija. Pomenula sam već besplatni transport, što stavlja građane u potpuno ravnopravnu situaciji, jer je svakom zagarantovano pravo, prosto lečenje.

Htela bih da naglasim da smo saglasni sa svim zakonima koji su danas pred nama, jer smatramo da su jako dobri i da će konačno zdravstvo, ono već napreduje godinama unazad, ali da će ovo zaista da omogući da u narednom periodu usput sve ove investicije koje imamo da omogući da se građani Srbije leče mnogo efikasnije.

Da ponovim da je taj humani aspekt ovih zakona za nas is Pokreta socijalista, najvažniji. Zbog toga želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u njihovoj izradi. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.03.2019.

Zahvaljujem, predsednice.

Poštovani narodni poslanici, pred nama se danas nalazi Zakon o finansiranju AP Vojvodine. Kao poslanica Pokreta socijalista, pre svega želim da kažem da je AP Vojvodina deo Republike Srbije, da je budžet AP Vojvodine deo budžeta Republike Srbije i da su građani AP Vojvodine, pre svega, građani Republike Srbije.

Saglasna sam sa kolegama da treba da se donese zakon koji će preciznije da odredi na koji način ćemo finansirati gradove i opštine u Srbiji, ali sa konkretnim predlogom koji se danas nalazi pred nama nismo saglasni, jer smatramo da strategija koju sprovodi Vlada Republike Srbije, a tiče se Vojvodine, je jako dobra. Smatramo da se dosta ulaže i u privredu i u poljoprivredu i da su ta sredstva veća od onih koja su obavezujuća da im budu opredeljena.

Za nas je, pre svega, neprihvatljiv predlog da postoji odvajanje posebne Uprave prihoda, jer mehanizam koji se sprovodi za ubiranje poreza je po zakonu, on je na teritoriji cele Republike Srbije i nema potrebe odvajati ga u posebne jedinice.

Ne želimo da usvajanje ovakvog predloga, kada govorimo upravo o ovom odvajanju Poreske uprave, budi bilo čije separatističke neke inspiracije ili da bilo ko može da pomisli da postoji država unutar države.

Mi smatramo da Srbija treba da se razvija ravnopravno, smatramo da AP Vojvodina nije ni po čemu zapostavljena, već se prilično investira, kao i u druge delove Srbije. Mi nismo protivnici decentralizacije, ali smatramo da ovakva vrsta raspodele nije decentralizacija. Decentralizacija u stvari ne predstavlja to da se dele određene ingerencije koje treba da budu u rukama same Republike.

Mi smatramo da su svi građani Republike Srbije ravnopravni, bilo da se nalaze u centralnoj Srbiji, da se nalaze u Vojvodini ili da govorimo o albanskim nacionalnim manjinama na KiM. To je sve ravnopravni narod Republike Srbije.

Da je ovo podstaknuto i činjenicama, možemo krenuti od podataka da je Vlada Republike Srbije sprovela fiskalnu konsolidaciju u Vojvodini, da su umanjena određena dugovanja, napravljene su uštede u budžetu od 2,2 miliona evra, planirani budžet za 2019. godinu je povećan za 13 milijardi, veći je nego 2016. godine. U toku je izgradnja puteva, u toku je izgradnja radio-televizije Vojvodine, izgrađen je Žeželjev most posle 19 godina, otvoreno je 29 fabrika, uloženo je u sport, uloženo je u kulturu.

Zaista smatramo da Vlada Republike Srbije ni na koji način ne zapostavlja Vojvodinu, a kao što sam rekla, mi se slažemo da treba da se precizira, na neki način, finansiranje, ali svih gradova u Srbiji, a ne pojedinačno za Vojvodinu, centralnu Srbiju, itd.

Želim samo da se zahvalim Vladi Republike Srbije što se zaista trudi i radi na takav način da svi građani budu ravnopravni, kao što sam rekla, i u centralnoj Srbiji, i u Vojvodini, kao i na KiM. Hvala.

Jedanaesto vanredno zasedanje , 11.02.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama se nalazi set zakona iz oblasti obrazovanja. Pre svega, želim da naglasim da će poslanička grupa PS-NSS-US, u danu za glasanje podržati ovaj predlog.

Obrazovanje je stub razvoja našeg društva i drago mi je što je kao takav prepoznat od Vlade Republike Srbije, od resornog ministarstva i što svi segmenti obrazovanja o kojima danas pričamo, prosto dolaze na čvrste noge, a reforme koje se sprovode poslednjih godina su veoma značajne. Kažete da se sporo radi, odnosno da se reforme sporo sprovode, jer prosto je tako u obrazovanju, ali mi već vidimo da postoje veliki rezultati. Radi se na kvalitetu, pre svega. Jedan od ciljeva jeste da kvalitet našeg obrazovanja bude u rangu visokorazvijenih zemalja.

Pre svega bih istakla važnost predloga izmena i dopuna Zakona o učeničkom i studentskom standardu, jer će kroz taj zakon efikasnije da se pruži podrška, mislim na onu materijalnu, učenicima i studentima i bolje će biti nagrađivani, jer su oni studenti koji su napredni, ali i oni koji imaju određene materijalne poteškoće u studiranju, oni će na neki način biti bolje podržani i biti u boljoj mogućnosti da što bolje završe studije.

Takođe je značajno što resorno ministarstvo veliku pažnju posvećuje učenicima sa posebnim potrebama, inkluzivnim merama i dualnom obrazovanju. Znate, to je dobro. Dobro je kada napravite čvrste temelj i kada se vidi da radite u službi građana, a kada se vidi da ne radite u službi nekih stranih ambasada i stranaca, već radite isključivo u službi onoga što je nama od najveće konkurentnosti u Srbiji, a to su ljudski resursi, to su naši studenti i deca, koji treba da se obrazuju na najbolji mogući način, kako bi sutra zemlju podigli na noge.

Sa druge strane, mi ovde imamo jednu paradoksalnu situaciju. Imamo situaciju gde opozicija toliko potencira na obrazovanju, da svaki put kada imamo neke dopune dnevnog reda, oni žele da dopune sa nekim zakonom o obrazovanju, a danas ih nema.

Pogledajte deo sale gde se oni nalaze, apsolutno je prazna. Pogotovo Aleksandra Jerkov koja je inače veliki borac za obrazovanje. Ona danas nije tu. Nije došla da prodiskutuje sa vama, da kaže šta je to što ona misli da je loše, već to radi verovatno tamo pred novinarima itd.

Znači, oni nisu uključeni i ne žele da budu uključeni, ne žele da rade, ali se nisu odrekli svojih plata, nisu se odrekli svojeg paušala, nisu se odrekli putnih troškova, nisu se odrekli pre svega određenih skupštinskih odbora, koji putuju u inostranstvo, jer na taj način dobijaju priliku da govore sa inostranim zvaničnicima, da blate Srbiju i urušavaju legitimitet Srbije, što svakako nije ideja.

Sednicu bojkotuju, ali ulice ne bojkotuju. Sećaju se 2000. godine, kako su mislili, kako su došli na vlast, a misle da danas to mogu na isti način da rade. Danas se to tako ne radi, jer Vlada Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i svi mi ovde radimo u korist građana i izborima se dolazi na vlast.

Ja, pre svega, kao majka želim da izrazim svoje zadovoljstvo, jer smatram da ovaj sistem obrazovanja je jako dobar i želim da moje dete odrasta i da se školuje u ovakvoj zemlji.

Ali, s druge strane, kao žena se veoma plašim, jer ono što se dešava poslednjih meseci i kako se žene vređaju je zaista skandalozno. Pričali su o tome kako je treba, pozivali su na vešanje premijerke, a onda su ta vešala došla i na ulicu. Nakon toga smo imali dalje verbalna nasilja, svašta se pričalo i o predsednici parlamenta itd, a kasnije smo imali i fizičko nasilje na ulicama Lučana, gde je pretučena aktivistkinja SNS.

S jedne strane se plašim, jer oni nemaju granica, a sa druge strane želim da poručim ženama u Srbiji da Vlada Republike Srbije i da nadležne institucije rade na tome, da one jako dobro rade da postoji nulta tolerancija u Srbiji kada govorimo o nasilju i da budućnost Srbije o kojoj propagira Aleksandar Vučić i na kojoj radi, budućnost Srbije koja okuplja stotine građana na trgovima da razgovaraju upravo o toj budućnosti je mnogo jača od svog tog nasilja i od njihove želje za vlašću.

Zbog toga zaista smatram da nema razloga za strah i da Srbija će sve više i više da bude bezbedna zemlja u kojoj će sva deca želeti da žive i u kojoj će želeti roditelji da ih obrazuju. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:11