MILIJA MILETIĆ

Ujedinjena seljačka stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milija Miletić je do sada bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put je izabran za poslanika u desetom sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skuštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu bio je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i zamenik člana Odbora za prava deteta, kao i predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije.

U 12. sazivu bio je zamenik predsednika poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS, član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i član Odbora za prava deteta, kao i zamenik Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva. Takođe, bio je predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije - područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i član Pododbora za praćenje socijalne politike i smanjenje siromaštva, zaduženog za četvrtu grupu nerazvijenih i devastiranih opština i područje AP Kosovo i Metohija.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 668 sati, 137 puta se obraćao u plenumu, imao je jedno učešće u postavljanju poslaničkih pitanja, i 30 traženja obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 394 puta, od čega je za 393 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 62. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odborq za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za zaštitu životne sredine. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1968. u selu Plužina kod Svrljiga. Živi u Svrljigu.

Po zanimanju je terenski veterinar, sa dugogodišnjim iskustvom.

Politikom se bavi od 2002. godine, a pre toga je bio sindikalni aktivista.

Godine 2004. izabran je za zamenika predsednika opštine Svrljig.

Predsednik opštine Svrljig postao je 2008, godine i, izuzimajući 4 meseca tokom 2009. godine, na toj funkciji ostao je do 2014. godine, kada je podneo ostavku jer je izabran za narodnog poslanika.

U Skupštini opštine Svrljig odbornik je od 2016. godine do danas.

Osnivač je i predsednik Ujedinjene seljačke stranke.

Poslednji put ažurirano: 01.09.2022, 14:27

Osnovne informacije

Statistika

  • 282
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Članstvo u radnim telima

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Odbor za prava deteta

Poslanička grupa prijateljstva - Ažerbejdžan

Poslanička grupa prijateljstva - Belgija

Poslanička grupa prijateljstva - Bosna i Hercegovina

Poslanička grupa prijateljstva - Brazil

Poslanička grupa prijateljstva - Bugarska

Poslanička grupa prijateljstva - Danska

Poslanička grupa prijateljstva - Egipat

Poslanička grupa prijateljstva - Finska

Poslanička grupa prijateljstva - Grčka

Poslanička grupa prijateljstva - Holandija

Poslanička grupa prijateljstva - Hrvatska

Poslanička grupa prijateljstva - Japan

Poslanička grupa prijateljstva - Kanada

Poslanička grupa prijateljstva - Makedonija

Poslanička grupa prijateljstva - Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva - Norveška

Poslanička grupa prijateljstva - Poljska

Poslanička grupa prijateljstva - Rumunija

Poslanička grupa prijateljstva - Slovačka

Poslanička grupa prijateljstva - Slovenija

Poslanička grupa prijateljstva - Turska

Poslanička grupa prijateljstva - Velika Britanija

Poslanička grupa prijateljstva - Češka

Poslanička grupa prijateljstva - Španija

Poslanička grupa prijateljstva - Švajcarska

Poslanička grupa prijateljstva - Švedska

Poslanička grupa prijateljstva - Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva - Crna Gora

Poslanička grupa prijateljstva - Italija

Poslanička grupa prijateljstva - Kina

Poslanička grupa prijateljstva - Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva - Rusija

Poslanička grupa prijateljstva - Sjedinjene Američke Države

Pododbor za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim - najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 2 godine i 11 meseci i 30 dana

Poštovani gospodine Miletiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 2 meseca i 24 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

odgovoreno za 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Zahvaljujem se.

Ja sam isto čovek koji živi u Svrljigu, opština koja ima isto velikih problema sa stočarstvom, gde smo mi iz budžeta lokalne samouprave obezbeđivali sredstva gde je bilo blizu 10% odvajano za stočarstvo, za sve te sfere koje su bitne za nas koji živimo tamo. S tim, što mislim da bi bilo dobro da Ministarstvo poljoprivrede sada u okviru rebalansa da mogućnost da se obezbedi više sredstva kojima ćemo moći da stimulišemo i da rešimo probleme naših poljoprivrednih proizvođača.

Dobro bi bilo i što kolega kaže, potrebno je da se uradi za taj okrug. Mislim isto da je potrebno i veoma bitno i za okruge na jugoistoku Srbije. Period koji je bio unazad 10, 12, pa i 20 godina, kada je DS bila na vlasti, kada su uništavane firme, gubili posao radnici, veoma dobro pamtimo. Podržaću sve pozitivne stvari i mislim da je potrebno da se u budžetu za 2023. godinu obezbedi više sredstava za jugoistok Srbije, za nerazvijena područja. Mi smo u okviru Odbora za poljoprivredu formirali pododbor kojim ćemo gledati da damo ideje, smernice i da zajedno ovde na Skupštini o tome razmatramo.

Amandman koji je predložio kolega je amandman koji daje možda mogućnost za određeni broj opština, ali mislim da kompletni jugoistok Srbije gde su nerazvijena područja ima šansu za stočarstvo, a to možemo uraditi samo zajedno. Imamo sada novu ministarku za poljoprivredu koja zna svoj posao u delu ekonomije i zajedno sa našim ministrom i potpredsednikom Vlade Sinišom Malim, sa našom premijerkom siguran sam da će imati određene stvari koje ćemo rešiti za dobrobit svakog seljaka.

Podržaću predloge koji se tiču razvoja nerazvijenih područja, ali naravno u saradnji sa Vladom, sa ministrom poljoprivrede, a siguran sam da će to podržati i moje kolege poslanici. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 19.10.2022.

Zahvaljujem se, predsedniče dr Orliću.

Uvažene kolege poslanici, građani Srbije, ja sam Milija Miletić i dolazim iz Svrljiga. To je najlepša opština u Srbiji koja se nalazi pored grada Niša, a to je najlepši grad u Srbiji. Inače sam u Skupštini izabran sa liste Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve i predstavljam u Skupštini Ujedinjenu seljačku stranku.

Ja sam i do sada uvek govorio o problemima svih naših krajeva naših ljudi koji žive na selu od sela, problema naših opština na jugoistoku Srbije, brdsko-planinskih područja. Evo sada i danas govorimo o ovom Zakonu o ministarstvima gde ću ja kao poslanik i predstavnik Ujedinjene seljačke stranke podržati Predlog zakona baš zbog toga što u okviru kontinuiteta Vlade koju vodi naša premijerka Ana Brnabić očekujem da ćemo one stvari koje nisu završene prethodnih godina da ćemo to sada nastaviti da radimo, da to završimo.

Unazad nekoliko dana, tačnije 15. oktobra bi je Svetski dan žena sa sela. Mi smo to obeležili u Svrljigu zato što želimo da stavimo akcenat na naše žene koje žive na selu, da njima damo poseban akcenat, da se njima obezbede veća sredstva i da u okviru toga te naše žene na selu mogu da žive bolje, da imaju iste ili slične uslove kao naše žene koje žive u gradu.

Tamo je bio predstavnik ministarstva gospodin Krkobabić, predstavnica našeg predsednika Srbije dr Verica Lazić, gde smo mi na tom skupu rekli određene stvari koje su bitne za svaku onu ženu koja živi u seoskom području, koja živi u Svrljigu, Beloj Palanci, Gadžinom Hanu, koja živi u tim rubnim područjima, ali koja kao stub kuće ona čuva našu Srbiju. Tim ženama očekujem da ćemo u novoj Vladi imati mogućnosti imati mogućnost da damo veću pažnju kroz finansijsku pomoć. To je vrlo bitno.

Jedna od bitnijih stvari jeste i ta da u našim selima, tim rubnim područjima, moramo staviti akcenat na našu decu koja žive u seoskim područjima. Ta naša deca koja se rode i koje žive u seoskim područjima, verujte mi, njima nije isti život kao što žive deca u gradu.

Ja želim da kroz program Vlade, kroz novu Vladu koja će biti izglasana, očekujem, narednih dana, da ćemo imati mogućnost da toj našoj deci obezbedimo bolje uslove života, da tamo mogu da rade isto ono kao što rade deca u gradu.

Jeste, lepo je kada se živi na selu, kada neko dođe iz grada, pa tamo bude nekoliko dana, vidi da je lepa priroda, zdrava hrana i sve je lepo, ali ja kažem da neki koji žele da prihvate određene funkcije, da li su to ministarske ili neke druge funkcije, da pođu sa mnom, da budu sa mnom 10-15 dana, da osete probleme kako se na selu živi, da vidi taj koji će možda voditi neko ministarstvo i oseti taj problem. Sigurno će drugačije gledati kada oseti na svojoj koži i drugačije će biti ako to vidi na televiziji ili na daljinski. Tako se kaže u mom kraju.

Jedna od bitnijih stvari jeste da se nastavi, to će naša buduća vlada imati obzira, izgradnja na jugoistoku Srbije. Urađeno je dosta.

Malopre sam čuo nekog kolegu koji je govorio da ne postoji nijedna stranka ovde u Skupštini da nema sedište u Beogradu. Jeste, Ujedinjena seljačka stranka – sedište u Svrljiga. Jeste mala sredina. Mi smo nerazvijena, demografski jedna od najugroženijih opština, ali pokušavamo da zajedno sa Vladom Republike Srbije neke stvari rešavamo.

Evo, tu je sada novo ministarstvo, gde je bila ranije Kancelarija za ulaganje. Sada će biti Ministarstvo za javna ulaganja.

Očekujem da će to ministarstvo biti još agilnije kroz programe, kroz angažovanje, obilazak svih naših potrebnih problema da rešavamo na najbolji način.

Moja opština odakle ja dolazim, recimo, nema sporsku halu. Ja to želim da rešimo. To smo unazad sedam, osam godina odradili nešto samo iz budžeta, trebali smo iz Kancelarije za ulaganje da ovo uradimo, da završimo, ali to ćemo sigurno sada uraditi sa ministarstvom za javna ulaganja. Očekujem da će to biti rešeno ne samo kod mene, u mom Svrljigu, nego će to biti rešavanje problema i u drugim lokalnim samoupravama.

Ja imam veliko poverenje u predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kojem dajem maksimalnu podršku, s tim što nova Vlada, koja će imati 25 ministarstava, ta Vlada će biti u mnogo težoj situaciji nego što je bila do sada. Imali smo 2020. i 2021. godine koronu, ali sada globalna situacija u svetu je veoma teška. Prema tome, moramo biti složni i u prvom planu za sve nas jeste mir i stabilnost. Stabilnost moramo poštovati iznutra, mir moramo imati iznutra. Određene stvari o kojima ovde govorimo, to su stvari koje svi znamo. Znamo šta treba da se uradi, ali je situacija takva da puno stvari ne možemo završiti zbog situacije koja je slična u celome svetu. Ja kao čovek verujem da će to biti urađeno.

Maksimalno angažovanje za jugoistok Srbije, niški aerodrom, nastaviće sa izgradnjom, da ima veliki broj putnika, auto-put je završen prema Merdarima. Tamo se radi punim intenzitetom, železnica se završava. Velika pažnja usmerena je na Negotin, na taj deo železnice, gde je luka Prahovo, gde će biti velika ulaganja, gde ima potrebe da železnička pruga bude izgrađena. Od Niša preko Svrljiga, taj deo pruge je završen. Sada se nastavlja sa izgradnjom rekonstrukcije pruge od Knjaževca, Zaječara, Bora, Majdanpeka, tamo prema Negotinu.

Ono što je bitno za sve nas jeste Ministarstvo poljoprivrede. Od tog Ministarstva očekujem da će imati veću pažnju da se one subvencije koje nisu isplaćene, da sve to bude isplaćeno na vreme, jer situacija o kojoj govorim ovde, svi znamo kako je našem seljaku, svi vidimo da nema mleka u rafovima, da nemamo određenih proizvoda, a verujte mi, ljudi, siguran sam, i IT tehnologija, to je velika šansa, puni budžet Republike Srbije, zapošljava ljude, ali verujte mi, to ne proizvodi ni mleko, ni sir, ni kajmak, ni meso, ni krompir, sve se to proizvodi kod nas u našim selima, u našim gazdinstvima.

Još jednom, uvaženi kolege poslanici, još jednom vas sve pozivam da podržimo predlog zakona, da se to prihvati i da se formira Vlada koja će raditi u interesu svakog građanina, bez obzira da li on živi u Svrljigu, da li živi u Gadžinom Hanu, da li živi u bilo kom delu Srbije. Hvala još jednom.

Devetnaesto vanredno zasedanje , 14.02.2022.

Zahvaljujem se, doktore Orliću.

Uvažene kolege poslanici, građani Srbije, kao prvo ja ću kao pravoslavni vernik, pošto je danas Sveti Trifun, slava naših vinogradara i vinara, da svima njima čestitam slavu i da im poželim da ove godine imaju roda, da ove godine vino teče kao reka, da ima ljubavi među nama na ovim izborima, da izjavljujemo da se poštujemo, da se cenimo i da, normalno, ljudi glasaju za one koji su dali rezultata, za one koji su uradili nešto i za one koji će raditi tako isto, da bude još bolje.

Sa ovog mesta ću, pošto sam imao današnjeg dana poziv da budem prisutan u selu Ravna, gde su me zvali domaćini, gde su danas orezivali vinograd, gde je trebalo da danas zajedno sa njima proslavim ovaj dan, ali zbog obaveza u Skupštini nisam otišao, prvo ću njima poželeti da im vinogradi rode, da imaju vina, da imaju sreće, da imaju zdravlja. To važi i za sve ostale u opštini Knjaževac, pošto je selo Ravna u opštini Knjaževac, to važi za sve vinogradare. Ja ću ovde pomenuti i Niš i okolinu, zato što je to tzv. niško vinogorje bilo nekada veoma prepoznatljivo, gde su imali veliki broj proizvođača vina, velike kompanije koje su tamo bile prisutne. Normalno, to je za vreme dvehiljaditih godina, kada su došli oni koji su uništili zemlju, oni su i tamo uništili sve.

Sada mogu da kažem da se tamo polako, ali sigurno vraća ponovo vinogorje, ponovo se sade vinove loze i biće mogućnosti da to bude još bolje. Moji ljudi iz Svrljiga koji se bave vinogradarstvom, ja bih i njima čestitao ovaj današnji dan, pošto vinarija „Status“, čiji je vlasnik iz Svrljiga, kupila je u selu Malče zadrugu „Malča“ koja radi proizvodnju kvalitetnog vina i ona je na taj način u Svrljigu zasadila svoju vinovu lozu, koja je organski veoma kvalitetna, što znači polako ali sigurno, uz podršku države Srbije, uz podršku nadležnog Ministarstva poljoprivrede, radi se na promociji razvoja vinogradarstva, jer su tu nekada bili veoma uspešni, među uspešnijim zemljama u Evropi i na Balkanu.

Još jednom, dragi moji vinogradari, želim vam da vaš dan, vašu slavu Sveti Trifun slavite u zdravlju i sreći sa svojim najmilijima, normalno, i našim mladim ljudima i onim starijima želim da imaju puno ljubavi, da svaki naredni dan bude ljubavi među nama, da se poštujemo, da se cenimo i da se uvažavamo. Još jednom, srećna slava, dragi moji prijatelji.

Toliko sam hteo da kažem, pošto to imam obavezu kao pravoslavni vernik, kao pravoslavac, kao čovek koji poštuje svoju veru, poštuje svoju crkvu, jer bez toga, mi znamo šta je srpski tronožac, to je srpska crkva, srpsko selo i srpska vojska.

Ovde danas govorimo, još jednom, malopre je kolega Đukanović rekao kako vladajuća većina sve radi suprotno onome što bi neko očekivao. Dajemo mogućnost nekima koji se bune, nekima koji su prethodnih godina, da tačnije kažem od 2000. do 2012. godine, uništavali ovu zemlju, dajemo njima mogućnost da mogu da kontrolišu, da mogu da rade ono sve što misle i da proveravaju da li je ispravno kako se rade izborne radnje.

Ja sam siguran da će lista koju će voditi Aleksandar Vučić, da će lista koju vodi Aleksandar Vučić i koju je vodio imati najveću podršku, ne zbog nekih stvari koje su nebitne, već zato što je mnogo urađeno, zato što se mnogo radi, zato što se u periodu od 2014. godine pa do današnjeg dana radi na svakom mestu, u svakom selu, u svakom okrugu. To je znak i da naš narod to vidi i siguran sam da će Aleksandar Vučić, ukoliko se kandiduje, imati najveću podršku i siguran sam da će imati preko 60% u prvom krugu, ako se kandiduje.

Ujedinjena seljačka stranka, čiji sam ja predsednik, imala je svoj glavni odbor u subotu 12. februara, na Sveta tri jerarha, gde smo doneli odluku da podržimo, ukoliko se kandiduje Aleksandar Vučić za predsednika Srbije da ga podržimo i da pozovemo sve ljude koji žive na selu i od sela da daju podršku čoveku koji vodi zemlju Srbiju u pravcu koji je za nas najbolji.

Listu koju će voditi Aleksandar Vučić za parlamentarne izbore podržaćemo zbog toga što ćemo i sada biti na toj listi kao Ujedinjena seljačka stranka i imati svoje predstavnike i zalagati se da se radi u svakom delu naše Srbije. Ja uvek stavljam akcenat na jugoistok Srbije, na Niš, na Svrljig, na Belu Palanku, Gadžin Han, Sokobanju, na te opštine u kojima treba mnogo više ulaganja. Sada ću pomenuti i Knjaževac, Bor, Majdanpek, Kladovo i ostale opštine, Kuršumliju, evo, kolega Bratimir me podseća. To je velika stvar, zato što na te opštine moramo obratiti veću pažnju i siguran sam da će lista koju će voditi Aleksandar Vučić na tome raditi i siguran sam da ćemo tamo imati veća ulaganja nego što je to bilo do sada.

Evo sada kada me podseća moj kolega Bratimir Vasiljević, ja ću malo sa zakašnjenjem čestitati njemu 70. rođendan. Dragi kolega Bratimire, tebi želim puno zdravlja, sreće, tebi i tvojima, da uspeš da dočekaš 100. rođendan i da ga slaviš u zdravlju i sreći sa svojim laskavčićima, tako se kaže kod nas u mom kraju, laskavčić, laskače, to je pra, pra, pra, pra, praunuče. Tako, kolega Bratimire, normalno, mi ćemo zajedno raditi da naši građani koji žive na teritoriji grada Niša, na teritoriji Svrljiga, Nišavskog okruga, jugoistoka Srbije čuju i znaju da ljudi koji žive na selu i od sela će podržati i podržavaju našeg predsednika i čoveka koji će voditi listu za parlamentarne izbore Aleksandra Vučića.

Jedna od bitnijih stvari za mene kao čoveka, o tome sam govorio ranije, a siguran sam da se na tome mora raditi narednog perioda posle izbora, jer smo mi donosili odluke koje su bitne za svakog čoveka. Nisu bile razlike da li on živi u Svrljigu, da li živi u Subotici, da li živi u Tutinu, Prijepolju ili živi u Novom Sadu. Za svakog čoveka smo gledali da bude isto.

Narednog perioda ja ću kao narodni poslanik, kandidat za poslanika na listi i koalicioni partner, kao Ujedinjena seljačka stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, sa našim predsednikom, gledati, moliti i tražiti da se nađe način da se izdvajaju veća sredstva za područja kao što su nerazvijene opštine, brdsko-planinska područja, da ne ponavljam koja su sva ta područja. Mahom su ta područja na teritoriji jugoistočne Srbije, a ima ih i u nekim drugim delovima Srbije. Tamo moramo izdvajati više sredstava, ukoliko se da mogućnost. Nekada sam bio predsednik opštine i kao predsednik opštine do 2011. godine imali smo odluke Skupštine, koje je donela Skupština u to vreme, da smo izdvajali za svako novorođeno dete, nezaposlenu porodilju, za bračnu zajednicu sredstva, a za one ljude koji žive u selima tu smo davali 50% sredstava.

E, to ja potenciram i tražim da to bude posle ovih parlamentarnih izbora, da takav zakon donesemo, da te subvencije, pomoći našim porodicama, našoj deci koja žive na selu, žive od sela, našim porodiljama, odnosno ženama koje će živeti, koje će rađati u našim selima, da za njih moramo imati veća izdvajanja u odnosu na one žene koje žive u urbanim sredinama. To kažem zato što je to potreba, zato što svakodnevno i sami vidimo kako veliki broj mladih ljudi želi da ode sa svojih ognjišta, dođu u veće gradove, odu u neka veća mesta, pa i da odu u neku drugu zemlju, što naša Vlada i naš predsednik Srbije rade na tome da to zaustavimo.

Ima rezultata, vidi se. Veliki broj naših medicinara, evo, mogu da kažem iz primera iz moje opštine da je jedna doktorka zajedno sa svojim suprugom bila u Nemačkoj, vratila se zato što nema nigde bolje nego u svojoj zemlji, u svom mestu.

Naši medicinari, naše sestre, naši doktori su stvarno ljudi koji vrede, koji znaju, koji se u ovoj teškoj situaciji bore za svakog našeg čoveka. U razgovoru sa našim ministrom gospodinom Lončarom, ministrom zdravlja, razgovarao sam o problemima ljudi u tim sredinama, o problemima rada hitne pomoći, gde je on formirao i radnu grupu koja će raditi na tome da se poboljšaju uslovi za rad hitne pomoći. Ona mesta koja nemaju hitnu pomoć, kao što je Svrljig i te manje opštine od 25.000 stanovnika, u njima će gledati da se nađe način da se formira hitna pomoć koja može da pruži svakom čoveku uslugu kome je to potrebno, da bi on mogao da preživi kada ta situacija, uvek je izvesno da se to svakom od nas može desiti.

Bitna stvar za sve nas, jeste ulaganje u zdravstvo, ulaganje u poljoprivredu. Puno stvari koje je radio ministar poljoprivrede, ja sam podržavao, više puta sam govorio neke stvari koje ne treba tako da budu zato što ja, kada živim u Svrljigu, živim u selu Plužina, to je selo gde sam rođen, ja one stvari koje daje država, ja te stvari podržavam, ali na svom primeru osećam kako treba da se radi, kako treba drugačije sredstva da se usmere i na tome ću insistirati posle ovih parlamentarnih izbora.

Mislim da neke stvari moramo promeniti, da ona sredstva koja su rečena da se daju, da ta sredstva dođu na vreme, da te probleme rešimo i da ti naši ljudi u našim seoskim područjima, u tim opštinama, kao što je Svrljig, Bela Palanka, Kuršumlija i još takvih opština Sokobanja, Knjaževac, da tim opštinama, u tim selima obezbedimo na vreme te subvencije, da ne dolazi u situaciju, da tu bude zakašnjenja ili da bude ne daj bože nešto drugo, da nešto kažemo, a tako da ne uradimo.

Još jednom, mislim da puno stvari koje su rađene, su veoma pozitivne, rezultati su vidljivi što se tiče infrastrukture, puteva, pruga, aerodroma, ja sam uvek i evo još jednom ću ponoviti to. Ovde sam na skupštini govorio o problemu niškog aerodroma koji je bio do 2014. godine, bio u veoma lošem stanju, evo sada imamo blizu možda 400.000 putnika, čak i više za vreme kovid, za vreme korone. Što znači da je nešto što ide napred, da je niški aerodrom, neko se buni zašto je dat da država Srbija gazduje. Pokazao se da smo bili u pravu, pokazalo se da niški aerodrom i ljudi tamo imaju sigurnost, ima veći broj linija i tako moramo i nastaviti. U tom delu naše Srbije u Nišu, Svrljigu, Knjaževcu, sada se rade, završavaju se auto-putevi, urađeni su auto-putevi, radi se sada jedan put koji vodi od Niša prema Prištini. To je nešto što je potrebno, to je nešto što treba, što će povezati dva naroda, dve zemlje, to je nešto, to mislim konkretno na taj auto-put je bitan za sve nas.

Privreda, ulaganje u privredu, otvaranje novih radnih mesta, siguran sam da će i na tome nastaviti. Ja sada kažem i pozivam nadležno ministarstvo da u narednom periodu, da se iznađe mogućnost, da svaka opština gde nije došla nijedna fabrika, da tu moramo da nađemo načina zajedno sa lokalnom upravom, da se u tim opštinama obezbede 150, 250, 350 novih radnih mesta, normalno uz podršku države.

Jedna od takvih opština jeste Svrljig i voleo bih da tamo dođu investitori zato što se nalazi blizu Niša. Jedni problem jeste što do 2000. godine i posle 2000. godine, sve te firme koje su bile državne, odnosno firme gde je bilo radničko samoupravljanje, te firme su otišle u stečaj, došli su neki tajkuni, koji su do 2001, 2002. i 2003. godine, sve to preprodali i na kraju sada te firme, mi sada nemamo slobodno zemljište gde možemo pozvati investitore. To ćemo sada rešiti, jer imamo nagoveštaja, gde kada je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić unazad pet ili šest dana govorio, da ima 92 novih investitora koji će ulagati u Srbiju. Siguran sam da među tih 92 investitora, tu će biti onih koji će doći kod nas u Svrljig, doći će u Belu Palanku, doći će u Kuršumliju, doći će u Knjaževac, Sokobanju i svim tim opštinama gde je potreban posao, gde ćemo sutra kada ima veći broj zainteresovanih firmi, veći broj firmi, da će biti veća konkurencija, normalno, i da će imati mogućnost za veću platu.

Sve te stvari koje sam sada govorio, ja sam samo to hteo da kažem zato što mislim i još jednom to moram da kažem, da svi naši građani Srbije, koji žive na selu, žive od sela, žive na jugoistoku Srbije, žive u ostalim delovima Srbije, treba da prate i da vide svoj razum ono što je urađeno, ono što se radi, da će to nastaviti na isti način da se radi i u narednom periodu. A to je samo politika koju je vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada, koje zajedno sa nama ovde u Skupštini vodila ovu našu zemlju.

Drage moje kolege i koleginice, uvaženi prijatelji, građani Srbije, ja vas još jednom pozivam da svi zajedno, 3. aprila izađemo na izbore, da glasamo najbolje, a najbolji su sada tu. Najbolji su vodili ovu zemlju od 2014. godine do 2022. godine i nastaviće i posle toga. To je politika koju je vodio predsednik Srbije, sadašnji, nadam se i budući, izabrani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i njegova vlada.

Još jednom, izađite, glasajte, glasajte za najbolje i glasajte sve ono što je vredelo, a oni koji govore o svim onim lošim stvarima, oni što iznose negativne stvari, to neka govori o njima, mi znamo samo jedno, rezultat rada je merilo za sve, rezultat je vidljiv. Još jednom, sve najbolje, živelo srpsko selo, živela srpska crkva, živela Srbija i sve najbolje.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Hvala, predsedniče.

Uvažena predsednice Vlade, članovi Vlade, ja bih vas pozdravio kao čovek koji dolazi sa jugoistoka Srbije, iz opštine Svrljig. To je najlepša opština u Srbiji koja se nalazi pored grada Niša. To je najlepši grad u Srbiji.

Inače, ovde u Skupštini predstavljam Ujedinjenu seljačku stranku, a izabran sam sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Pošto smo sada čuli mog kolegu Milimira Vujadinovića, čoveka koji je stvarno i veliki Srbin, a i mi smo svi tu i mislimo u najvećem delu isto, ja ću vama postaviti nekoliko pitanja. Kao prvo vama, a posle bih postavio pitanja i našem ministru koji dolazi sa juga Srbije, Tončevu.

Prvo ću vama postaviti pitanje. Konkretno, moram to da kažem, da se pohvalim zato što je juče bio kod nas ministar Momirović gde smo kao opština dobili sredstva za izgradnju kanalizacije, za izgradnju fabrike za otpadne vode. To će biti veliki posao za našu opštinu, to će biti velika šansa za razvoj naše opštine u delu turizma zato što je tu blizu Stara planina, zato što je tu velika šansa za turizam.

Moje pitanje jeste – da li će postojati mogućnost da se u okviru mogućnosti naše Vlade, budžeta za 2022. godinu, pošto smo mi pripremili i napravili kao opština svu propratnu dokumentaciju, a to je za promenu azbestnih cevi. Naš vodovod je odrađen, jedan deo je šezdesetih godina, drugi deo je rađen sedamdesetih godina.

Mi smo kao opština uspeli najveći deo da rekonstruišemo, ali mislim da je ostalo 40% tog našeg vodovoda od izvorišta, pa do Svrljiga. Da li će biti mogućnosti da se to u narednoj godini radi? To bi bila za nas velika potreba, jer imamo dobro i zdravo izvorište, zdravu vodu, ali o delu oko azbestnih cevi se više govori. Bilo bi dobro da se to reši.

Znam da je u planu da se to radi kroz Program 2025, koji je najavio naš predsednik Vučić, i ja očekujem da ćemo to u narednoj godini uraditi zato što smo pripremili projektnu dokumentaciju i predali smo je, ja mislim, Kancelariji za ulaganje. To ćemo sigurno uraditi. To je jedno pitanje.

Drugo pitanje – pošto znam da smo usvojili budžet juče, gde u okviru budžeta je u okviru budžeta odvojeno više sredstva za razvoj privrede, za razvoj poljoprivrede, za razvoj zdravstva, za nova zapošljavanja, za sport, što je velika i odlična stvar.

Ja ovo govorim uskogrudo zato što dolazim iz Svrljiga, tamo živim i moram to da pitam zbog mojih sugrađana.

Mi smo započeli našu sportsku fiskulturnu salu davne devedeset i neke godine. Godine 2017. smo dobili sredstva iz Kancelarije za ulaganje i sada bi to trebalo da se konačno finišira, odnosno da se završi. To je potreba za našu malu decu, za one mlade ljude koji se bave sportom. Voleo bih da čujem da li postoji mogućnost u okviru budžeta za 2022. godinu to da se uradi?

Za ministra Tončeva samo jedno pitanje i neću više.

Za ministra Tončeva pitanje, za njegovo ministarstvo koje je naklonjeno ka nama, ovim nerazvijenim opštinama – da li će u budžetu za 2022. godinu imati mogućnosti da one stvari koje smo sada aplicirali, a nisu završene da to bude odrađeno naredne godine?

Hvala još jednom.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Zahvaljujem se.

Ovo što pitam, to se tiče malih sredina, nerazvijenih opština, brdsko-planinskih područja. Moje pitanje ministarki za rad i socijalnu politiku vezano je konkretno, pošto veliki broj tih naših malih sredina imaju problema sa starom populacijom ljudi, vezano za našu geronto službu, jer u okviru vašeg ministarstva sva ta naša udruženja ili te institucije koje su licencirane, dobijaju sredstva i rade ispomoć našim domovima zdravlja.

Moje pitanje, da li će i u narednom periodu imati mogućnost da se ta geronto služba osposobi da može da funkcioniše, da obiđe kada je najteže svakog čoveka, da li on živi u centru te opštine ili u nekom selu na kraju te opštine? Ovo pitanje se tiče velikog broja naših opština koje su nerazvijene, koje su brdsko-planinske, koje su razuđene i imaju veliku teritoriju. To je za naše opštine veoma bitno, zato što domovi zdravlja, i mogu da pohvalim ministra zdravlja i Ministarstvo zdravlja koje je u okviru prethodne godine i prethodnih godina dosta urađeno vezano za upošljavanje novih radnika i za potrebe kojima se rešavaju problemi ambulanti u našim selima. Tako da, geronto služba je veoma bitna i to moramo zajedno raditi.

Jedna od veoma bitnih stvari za naše sredine to je pitanje za ministarku Atanasković, vezano za zapošljavanje ljudi, pošto veliki broj opština, kao i opština iz koje ja dolazim, a takve su četvrta i peta grupa, ima ih preko 40, upošljavanje kroz programe koje daje ministarstvo, daje Vlada preko vašeg ministarstva, a moje pitanje je da li će imati još investicija kao što je bilo prethodne godine i ove godine za jugoistok Srbije za upošljavanje i dovođenje nekih novih investicija na teritoriji konkretno Nišavskog okruga? To važi za naš Nišavski okrug zato što je preka potreba upošljavanja ljudi i da se na taj način obezbedila radna mesta kako bi mladi ljudi ostali tu da rade, funkcionišu i da stvaraju porodice, jer bez rada i bez radnog mesta sigurno neće niko ostati ni u Srvljigu, ni u Belu Palanku, ni u Gadžin Han, neće ostati ni u Nišu, jer je najbitnija stvar da se radna mesta osposobe.

Znam da je vaše ministarstvo koje vodite veoma aktivno. Mi smo kao lokalna samouprava dobili određena sredstva za jedan projekat koji je bitan za izgradnju, konkretno za razvoj turizma. Ali, privreda i zapošljavanje ljudi u okviru ministarstva za 2022. godinu, koliko znam, u budžetu je odvojeno dosta sredstava, da li će imati mogućnost da direktno dođe kod nas na teritoriji jugoistoka Srbije, odnosno Niškog okruga. Hvala još jednom

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Isto pitanje i Ministarstvu poljoprivrede, gospodinu Nedimoviću, da li u Ministarstvu poljoprivrede ima još sredstava koja će biti opredeljena za udruživanje i za zadrugarstvo? Ja znam da je unazad desetak dana već donesene uredbe kojima se pomaže velikim ciframa opštinama, odnosno ljudima koji žive u nerazvijenim opštinama i ja to podržavam, jer samo na taj način, udruživanjem, kroz zadrugarstvo, imamo šansu da obezbedimo i plasman i kontrolu proizvoda i, normalno, na taj način imaćemo veću zaposlenost naših ljudi i imaćemo mogućnost da se kontroliše kako se radi, da nema sivog tržišta.

Pitanje isto Ministarstvu poljoprivrede, a vezano je za umatičenje grla stoke i za način kako se to radi. Konkretno pitanje Institutu za stočarstvo u Zemunu - da li je moguće, pošto svi znamo da za svako matično grlo, što se tiče ovce, koze, krave, po 25 hiljada dinara ima krava, a sedam hiljada dinara dobija se za umatičeno grlo ovce. Da bismo došli do svakog umatičenog grla potreban je određeni vremenski period.

Institut za stočarstvo u Zemunu je krovna institucija ovde kod nas u Srbiji, dok je Departman u Novom Sadu za stočarstvo za Vojvodinu. U Vojvodini mogućnost da se umatiči grlo radi se na sledeći način, jer treba samo jedno žensko kvalitetno priplodno grlo, da li je to tele, jagnje ili jare ili je deosemenjeno ili priplodni ovan sa tim za godinu dana čovek u Vojvodini ili stočar u Vojvodini dobija RB broj i sa samim tim kad dobije RB broj on ima mogućnost da konkuriše i da dobije sredstva od Ministarstva poljoprivrede, dok u ovom delu gde je Institut za stočarstvo Zemun radi i kontroliše, tu je potrebno pet godina da stočar dobije premiju za umatičeno grlo. To su sledeći koraci. Dobije se RB broj pa posle, prva, druga i treća generacija tek može da dobije HB broj, to je konačni broj kada se dobije premija za umatičeno grlo.

Pitam da li postoji mogućnost da Institut za stočarstvo u Zemunu radi isto kao Departman u Novom Sadu, jer znamo svi da smo ista zemlja i mislim da treba da i ovde, kod nas, u ovom delu Srbije gde Institut za stočarstvo pokriva Zemun, da se i tu, kada se obeleži grlo sa RB brojem, da tada to grlo ima mogućnost da koristi premiju koju daje Ministarstvo poljoprivrede, a napominjem da je to premija od 25 hiljada dinara za kravu, odnosno za junicu.

Šesnaesto vanredno zasedanje, 03.02.2022.

Zahvaljujem se dr Orliću.

Uvažene kolege, sada je već februar mesec i ja ću postaviti pitanja koja se tiču tih manjih sredina, kao što je opština Svrljig, koje su manje od 25 hiljada stanovnika, a tiče se Ministarstva zdravlja.

Inače, ja kao poslanik i kao čovek koji je tu osam godina u Skupštini, mogu da kažem da je ministar Lončar jedan od retkih ministara koji se pokazao u ovoj teškoj situaciji kada je korona na najbolji način, gde smo mi kao zemlja uspeli da uradimo najbolje za naše ljude, za naše pacijente, za naše građane. Uradili smo nove kliničke centre, nove institucije, a sve to zahvaljujući ministru, zahvaljujući Vladi i našem predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

Više puta sam ovde govorio o problemima malih sredina, konkretno, hitne pomoći. Male sredine koje imaju manje od 25 hiljada stanovnika nemaju pravo da imaju službu hitne pomoći, a te sredine su mahom sredine koje imaju veliku površinu brdsko-planinskih područja. Jedna od tih jeste i moja opština, takva je opština i Bela Palanka, Gadžin Han, Boljevac, Merošina, Kuršumlija. Možda ima još dosta takvih opština koje imaju potrebu za formiranjem službe hitne pomoći.

Unazad možda dva ili tri meseca ja sam imao poziv od udruženja "Pravo na život - Meri". To je udruženje ljudi koji su imali problema, kojima se desio neki nemio događaj, gde su imali problem da su pozvali hitnu pomoć zbog problema nekog svog bližnjeg, a hitna pomoć nije stigla ili je stigla sa zakašnjenjem i oni su izgubili nekog svog bliskog. Udruženje "Pravo na život - Meri" je podnelo ovde i predlog svim našim poslaničkim grupama i poslanicima, poslali su jedan dopis, kojim su hteli da iniciraju određene stvari vezano za hitnu pomoć u Srbiji.

Ovde govorim u svoje ime, ali želim da kažem i da to udruženje koje je formirano želi da se na najbolji način reši problem hitne pomoći, da se u svakom trenutku može doći brže do svakog pacijenta, a za te manje sredine, kao što je moja opština i veći broj takvih opština, da se i tamo formira hitna pomoć.

Kao čovek mogu da kažem da je ministar Lončar prihvatio, ja sam bio sa njim na razgovoru, bio je i gospodin Dejan Zejnula, koji je predsednik tog udruženja "Pokret na život - Meri", gde smo razgovarali sa ministrom, gde je formirana radna grupa koja će raditi na poboljšanju uslova kako da se poboljša rad hitne pomoći, a normalno, i u periodu koji će biti verovatno posle izbora, siguran sam da će i predsednik Srbije nastaviti da radi ono što je radio do sada, da će Vlada Republike Srbije imati mogućnost i kapacitet, da će Ministarstvo voditi ministar koji će takođe biti kvalitetan, nadam se da će to biti ministar Lončar, da se sve to odradi, uđe u postupak i da se pripremi zakon o hitnoj pomoći.

To je nešto što mi trenutno kod nas nemamo. Inače, zakon o hitnoj pomoći je bilo rešenje, ali, u međuvremenu radna grupa koja je formirana od strane našeg ministra Lončara, ta radna grupa radi na tome da se naprave predlozi, da se usvoje predlozi da se poboljša rad hitne pomoći, kako u velikim centrima, kao što je Beograd, Novi Sad, Niš, tako i da se obezbedi rad hitne pomoći u malim sredinama, kao što su te opštine koje su na jugoistoku Srbije, a mogu da budu i u bilo kom delu Srbije.

Svi mi znamo kada je teško, kada se desi nešto najgore, kada čoveka nešto zaboli, počinje da se guši, od tog trenutka mi zovemo hitnu pomoć gde postoji, a gde ne postoji hitna pomoć zovemo naš dom zdravlja. E, zbog takvih situacija, a svakome od nas može da se desi takva situacija, mi želimo, siguran sam u to da to želi i naša država, a i ovde u Skupštini, da se poboljša rad hitne pomoći i na tome ću ja insistirati i raditi u narednom periodu.

Siguran sam da će nadležno ministarstvo, na čelu sa nadležnim ministrom, obezbediti uslove, naći rešenje i da će se narednog perioda doneti zakon kojim će se definisati rad službe hitne pomoći.

Još jednom, uvažene kolege, mislim da naša država, naš predsednik i naša Vlada rade na najbolji način, da to naši građani znaju, da to naši građani vide i ujedno velika stvar za sve nas jeste borba protiv korupcije, kriminala. Velika podrška i našem ministru Vulinu, koji isto radi svom snagom da se zaštiti svaki građanin, da se zaštiti svaki čovek, pa makar on da živi u Svrljigu, Beloj Palanci, Tutinu, Prijepolju ili bilo kom drugom mestu.

Zahvaljujem se još jednom. Moje pitanje je usmereno ka Ministarstvu zdravlja - da li će se naći rešenje poboljšanja rada hitne pomoći, gde je formirana radna grupa, ubrzati, uraditi, da to bude za dobrobit svakog čoveka, bilo gde on da živi?

Šesnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 28.12.2021.

Zahvaljujem se, predsedniče Skupštine.

Uvažene kolege poslanici, ja bih, kao prvo, izrazio saučešće porodici našeg Branka, koji je ovde zajedno sa nama i koji je zajedno sa mnom tu od 2014. godine, od kada sam poslanik, čoveku koji je svima nama bio i bio uz nas kada je bilo potrebno da bilo koja informacija, da nam se kaže. Osoba kao Branko je stvarno bio čovek koga smo svi voleli.

Velika tragedija za sve nas ovde u Skupštini, veliki gubitak za sve nas i ovde u Skupštini i u parlamentu normalno, i cela Srbija je izgubila jednog dobrog čoveka, velikog pravnika, velikog stručnjaka. Najveća tragedija jeste za njegovu porodicu, za sve ljude. On je posebno nas koji dolazimo sa juga Srbije je poštovao i cenio, jer je video kroz nas i njega. Još jednom, saučešće njegovoj porodici i veliki gubitak za sve nas.

Ja bih sada kao prvo pitanje postavio Ministarstvu prosvete, a tiče se konkretno ovog vremena, kada je sada krenula pandemija korone 2020–2021. godine, odnosno sada već kraj 2021. godine, gde su u okviru planova i programa rada osnovnog sistema obrazovanja deca do četvrtog razreda imala takozvanu rekreativnu nastavu, nastavu koja je bila u prirodi, u određenim mestima, gde su deca u okviru svojih mogućnosti, zajedno sa svojim učiteljima, bila i sprovodila svoje radne obaveze.

Inače, sve te rekreativne nastave su plaćene od strane roditelja, gde su ta deca bila po nekoliko dana, sedam, osam dana su bili na tim rekreativnim nastavama. Problem koji je nastao jeste, to je situacija, konkretno 2019/2020 generacija, dece koja su upisala 2019. godine četvrti razred, ona su uplatila rekreativnu nastavu. To je u zavisnosti gde se ide, od 25, 30, 40, pa možda i 50 hiljada dinara, to su roditelji uplatili. U međuvremenu se desila korona, pandemija kovid, gde ta deca nisu mogla da odrade tu nastavu, a škola je kao nosilac posla odradila sve te potrebne nabavke, gde su dobijeni izvođači, odnosno ti koji su radili te programe od strane agencija. Njima su plaćena sredstva, 2020. godine zbog korone nisu otišli da odrade tu rekreativnu nastavu, pare su dostavljene, date tim agencijama.

Čekala se 2021. godina da se to sve završi i 2021. godine nije to završeno, nisu odrađene te rekreativne nastave u prirodi. Ta deca su sada peti ili šesti razred i ona više u okviru svog programa ne mogu to raditi, ne mogu koristiti ta sredstva, ali veliki problem jeste što je ta agencija ili te agencije koje su dobile taj posao, oni te pare tim roditeljima, toj deci neće vratiti, zato što je to sada produženo i 2022. godine, uredbom da se to može prolongirati, da se taj deo posla odradi.

Moje pitanje jeste – da li postoji mogućnost i obaveza da te agencije vrate novac roditeljima? Svaki dinar tim roditeljima je bitan, jer je takva situacija, veoma teška finansijska situacija, 25, 30 hiljada dinara, neko je dao 2019, 2020. godine, do dana današnjeg te pare nisu vraćene roditeljima, a deca ne mogu dobiti neko drugo mesto i ne mogu odraditi zato što su prešli u veći razred, odnosno peti ili šesti. To je pitanje nadležnom ministarstvu i da rešimo probleme tih roditelja, da se taj novac njima vrati, da oni mogu to upotrebiti za potrebe školovanja svoje dece ili da plate dugovanja koja su nastala, da li je to struja, voda, porez ili bilo šta.

Očekujem da će to biti rešeno, za dobrobit svakog učenika. A najveći problem jeste u tim našim malim sredinama, gde je teška finansijska situacija.

Drugo pitanje je vezano za naše osiguranike, vojne osiguranike. Konkretno, moje pitanje je RFZO-u – kada će se potpisati ugovor sa vojnim bolnicama u Nišu? Konkretno me interesuje Niš, zato što veliki broj naših građana ima poverenje u vojne lekare. Oni su tamo završavali ranije preglede, a vojna bolnica u Nišu, a i u Novom Sadu isto nije potpisan ugovor, zbog nekog pravilnika koji nije usaglašen, a treba da se usaglasi. To je konačno pravilnik u okviru koga RFZO funkcioniše. Potrebno je da se taj pravilnik promeni, da bi se vojne bolnice u Nišu mogle angažovati, njihovi doktori, da naši građani mogu u ovoj teškoj situaciji kovida, da mogu da se leče, da završavaju svoje lečenje, jer još jednom kažem, naši ljudi imaju veliko poverenje u vojno zdravstvo, u vojne lekare. Zbog toga je to i moje pitanje. Hvala još jednom. Očekujem da će to biti rešeno.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Zahvaljujem se, predsedniče Skupštine.

Uvažene kolege poslanici, građani Srbije, ja ću postaviti pitanje koje se tiče svih nas, koje se tiče svakog našeg građanina koji živi na teritoriji Republike Srbije, a to je status vojnika po ugovoru, odnosno profesionalnih vojnika koji služe i rade u našoj vojsci.

Svi mi znamo da su naši seljaci branili i hranili našu zemlju, branili i hranili naš narod i uvek su bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže. Veliki broj naših ljudi koji žive na selu, koji žive u gradu su još davne devedeset i neke godine su pošli putem da budu vojnici po ugovoru, odnosno profesionalni vojnici. Sada na teritoriji Srbije imamo dovoljno takvih ljudi koji su spremni u svakom trenutku da rade i da zaštite svakog našeg građanina, pa gde on da živi, da li u Svrljigu, Nišu, da li u Tutinu, Sjenici, da li u Subotici, Prijepolju, nije bitno, bitno je da su spremni na svakom mestu i u svakom trenutku da rade i da štite svakog građanina.

Kada su požari, kada su poplave, kada je najteže tu je naša vojska, tu su naši i oficiri i podoficiri i ti ljudi, vojnici po ugovoru ili profesionalni vojnici. E, sada oni su, što se tiče opreme i svega ostalog, sada je mnogo bolja situacija nego što je bila ranije, mnogo su bolje opremljeni i imaju bolje uslove, imaju bolju tehniku i ono sve što je potrebno oni to zaslužuju. Ali, mislim da ima određenih stvari za njih koje su bitne zato što je još kada su počinjali vojnici po ugovoru, ja imam neke informacije da 1992. i 1993. godine, ima ljudi koji tamo rade, do tri godine ugovore potpisuju, posle toga se ponovo obnavlja ugovor, neki od vojnika koji rade taj posao su veoma aktivni i normalno svake tri godine obnavljaju, tu su sada neki od njih napravili i preko 28, 29 godina radnog staža.

Problem, pošto blizu 30 godina, odnosno 2022. godine biće 30 godina kako su krenuli da rade, njihov status budućih penzionera, pošto znamo da sa određenim brojem godina kada je staž beneficiran, znači kod njih je staž beneficiran, imaju 3 meseca na godinu dana staža, da li će oni imati mogućnost da odu u penziju? To je pitanje da ti ljudi sutra mogu mirno, zato što su služili, ratovali, branili našu zemlju, da mogu mirno kao i ostali koji su radili u vojsci, policiji da i oni odu sigurno u penziju. To je jedno pitanje.

Drugo pitanje za njih jeste nerešen problem stambenog pitanja. Ti ljudi koji su oficiri, odnosno podoficiri i vojnici po ugovoru nemaju mogućnost da koriste kredite za rešavanje stambenog pitanja zbog toga što nisu u stalnom radnom odnosu. To je jedna veoma teška stvar, jer oni žele da reše svoje stambeno pitanje. To nikako ne mogu uraditi. Velika stvar za sve njih jeste to što svaki od njih je čovek koji se svakog trenutka spreman da radi i da se bori za našu zemlju i oni isto imaju potrebe da imaju pravo da kada budu na terenu, da se njima obezbedi taj odvojeni život.

Mislim da se njima za to treba da ti mogućnost i da na to imaju pravo.

Još jednom, drage moje kolege, ovo je pitanje nadležnom Ministarstvu odbrane, da li će se imati mogućnost da se tim našim vojnicima koji su po ugovoru, odnosno profesionalnim vojnicima obezbede isti uslovi da oni mogu imati pravo sutra kao i svi ostali da rade 20, 25, 30 godina sa stažom koji je beneficiran, da odu u penziju, a ne sutra kada im se završi taj staž, da oni nemaju pravo na penziju nego treba negde da se zaposle, a oni su 30 godina radili i služili svojoj otadžbini. To je jedno.

Druga stvar jeste rešavanje stambenog pitanja i to su elementarne stvari za njihov rad.

Veliki broj naših vojnika po ugovoru su ovih prethodnih godina zbog situacije i potrebe, recimo, tu je najveći problem onih vojnika koji rade kao vozači, oni su prekinuli svoj radni odnos i otišli da rade za neka veća primanja.

Zato, još jednom, ja imam veliko poverenje u našu državu, u našeg predsednika, zato što su svedoci da naša vojska ide pravim putem. Prethodnih godina je stvarno to krenulo mnogo bolje, od 2012. do 2014. godine, pa i posle toga, stvarno su uložena velika sredstva u našu vojsku, u našu tehniku, u naša oruđa, u naša oružja.

Još jednom, moje pitanje jeste – da li ćemo imati mogućnost da u narednom periodu, u toku naredne godine se reši status tih naših vojnika po ugovoru, odnosno profesionalnih vojnika, zato što je to potreba i zbog naše zemlje i zbog svega ostalog, a i zbog njih samih?

Još jednom, hvala i predsedniku Srbije, očekujemo današnjeg dana da će u Sočiju rešiti ono što se tiče nas, najbolje po našu zemlju Srbiju.

Hvala svima i velika podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se izbori za sve ono što je potrebno za našu zemlju Srbiju, a i mi smo svi tu da zajedno sa njim radimo u interesu svih naših građana. Hvala još jednom.

Imovinska karta

(Svrljig, 16.05.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 224148.00 RSD 03.08.2020 -
Odbornik Skupština opštine Svrljig Opština Dnevnica po održanoj sednici 55348.00 RSD 20.08.2021 -