BRANKO POPOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1975. godine u Novoj Varoši.

Po zanimalju je doktor - specijalista pneumoftiziologije.

Izabran za narodnoj poslanika XI saziva, na sednici 12. oktobra 2017. godine.
Poslednji put ažurirano: 26.10.2017, 09:54

Osnovne informacije

Statistika

  • 45
  • 2
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 14 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 6 godina i 5 meseci i 22 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja, 27.03.2019.

Zahvaljujem predsedavaju, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, SNS podržava predložene zakone iz oblasti zdravstva koji će zaokružiti proces reformi zdravstva u Republici Srbiji.

Usvajanjem predloženih zakona uvodi se racionalnija organizacija zdravstvenih ustanova u javnoj svojini i preuzimanje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini od strane Republike, odnosno AP.

Zdravstveni centri se ponovo uvode iz razloga celishodnosti, odnosno radi bolje organizacije rada, bolje iskorišćenosti i raspoloživosti kadrova, prostora i opreme. Donošenjem ovog zakona postiže se efikasna, dostupna i pristupačna zdravstvena zaštita na teritoriji cele države, uvodi se javno-privatno partnerstvo u zdravstveni sistem, olakšano je osnivanje i rad privatne prakse, usklađuje se upisna politika na visokoškolske ustanove zdravstvene struke u skladu sa kadrovskim potrebama u zdravstvu.

Politika Vlade Republike Srbije pored usvajanja velikog broja novih, dobrih zakona ogleda se i u obezbeđivanju i realizaciji strateških projekata i novim investicijama. Napredak u informatizaciji zdravstva, uvođenje elektronskih recepta, skraćeno vreme čekanja na terapije onkoloških pacijenata, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotika, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacije organa, doveli su zdravstvo Srbije sa poslednjeg 34. na zavidno 18. mesto u Evropi.

Prethodne godine ostaće zabeležene po velikom broju donora, velikom broju urađenih transplantacija. Otvoren je Centar za transplantaciju koštane srži u Kliničkom centru Srbije i u njega je uloženo 90 miliona dinara. Dostigli smo standard EU u ovoj oblasti i sa pravom očekujemo članstvo u Eurotransplantu, što bi značilo veće mogućnosti za transplantaciju onim građanima kojima su organi neophodni.

Osnovan je Fond za lečenje dece u inostranstvu i ovim putem je upućen veliki broj najmlađih pacijenata u najbolje inostrane klinike. Za ovu namenu u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu izdvojeno je 465 miliona dinara, omogućen je konstantan dolazak inostranih stručnjaka kako bi osiguranici bili lečeni u svojoj zemlji, a domaći lekari sticali nova znanja, Srbija je takođe prepoznala značaj brige o pacijentima obolelim od retkih bolesti kojih u zemlji ima oko 450.000, a u cilju njihovog lečenja u budžetu za 2019. godinu opredelila je dve milijarde dinara. Poređenja radi, 2012. godine za istu svrhu izdvojeno je 130 miliona dinara. Izgrađen je Klinički centar Niš, u čije je opremanje uloženo 50 miliona evra. Obezbeđena su sredstva za završetak kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Izgrađeni su novi domovi zdravlja, potpuno renovirane skoro sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Nabavljen je Gama nož, kao i savremeni radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju. Svakodnevno će na ovom aparatu moći da se zrači do 30 pacijenata. Značajno će se skratiti vreme zračenja, pa će na njemu umesto četiri nedelje tretman trajati pet dana.

Izgradnjom i opremanjem novog objekta Instituta za onkologiju i radiologiju i nabavkom preko deset linearnih akceleratora i CT simulatora prethodnih godina Srbija je ispunila svetske standarde u lečenju onkoloških pacijenata, a to je da poseduje savremeni aparat za zračenje na 250.000 stanovnika. Poslednjih pet godina dodeljeno je preko 7.000 specijalizacija i subspecijalizacija i to najvećim delom iz deficitarnih grana medicine, kao što su anesteziologija, radiologija, pedijatrija, neurohirurgija i druge grane. Već krajem ove godine prvi mladi stručnjaci iz ovih oblasti dostojno i kvalitetno će zameniti svoje penzionisane kolege.

Prvi put, nezaposleni dr medicine, mogu da dobijaju specijalizaciju bez prethodno obavljenog staža od dve godine, kao što je ranije bila praksa i na taj način omogućava se mladim ljudima da se stručno usavršavaju i obezbede sebi kvalitetno radno mesto.

Preko sto najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, dobilo je posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara, ovim neće biti završena, već će na svakih šest meseci, medicinski fakulteti Ministarstvu dostavljati spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa najboljim ocenama.

Ove činjenice su dokaz strateške vizionarske politike Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije, koja temeljno realizuje projekte od vitalnog značaja za razvoj naše države. Samo novim investicijama u infrastrukturu i donošenjem dobrih zakonskih i drugih propisa, stvoriće se bolji preduslovi za nastavak započetih reformi koje za krajnji cilj imaju povećanje životnog standarda građana.

Dakle, SNS će u danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, pored procesa informatizacije, država velika sredstva opredeljuje za razvoj zdravstvene infrastrukture.

Projektom „Milijardu evra u zdravstveni sistem Srbije“ predviđeno je veliko ulaganje u zdravstvo Srbije u naredne tri godine. Taj novac biće uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova. U opremanje opštih bolnica biće investirano 235 miliona evra, oko 430 miliona u kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dodatnih 54 miliona evra namenjeno je izgradnji Dečje bolnice „Tiršova 2“, 100 miliona evra za 11 klinika i oko 200 miliona evra za domove zdravlja.

Pored izgradnje i opremanja zdravstvenih ustanova, Vlada Srbije je u budžetu za 2019. godinu opredelila i dve milijarde dinara za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti. Takođe, planirana su i sredstva za rad Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, kao i za dolazak inostranih stručnjaka u naše zdravstvene ustanove. Preko Budžetskog fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u prethodne četiri godine upućeno je u inostranstvo više od dve hiljade pacijenata i za te namene izdvojeno je preko 23 miliona evra.

Takođe, Ministarstvo zdravlja i kompanija „Er Srbija“ potpisale su sporazum o saradnji kojim je predviđeno da se državljanima Srbije kojima je za uspešan nastavak lečenja neophodan odlazak u inostranstvo obezbedi kompletna podrška nacionalne avio-kompanije i besplatan prevoz ka svim destinacijama. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, donošenjem ovog zakona nastaviće se proces digitalizacije u svim oblastima u Republici Srbiji, a samim tim i povećanje efikasnosti kako Centralnog registra, tako i drugih organa i organizacija korisnika podataka iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Za godinu dana od uvođenja elektronskog recepta u zdravstveni sistem Srbije, za 20 do 60% je smanjen broj pacijenata koji dolaze kod lekara samo zbog recepta. Hronični bolesnici više ne moraju 12 puta godišnje da odlaze kod izabranog lekara, već samo dva puta jer im elektronski recept omogućava da tokom šest meseci podižu propisanu terapiju u bilo kojoj apoteci. U proteklih godinu dana izdato je blizu 60 miliona recepata elektronskim putem. Lekari sada imaju uvid u sistem i mogu da provere da li pacijenti sa hroničnom bolešću redovno uzimaju terapiju, a imaju i više vremena da se posvete drugim pacijentima. Do kraja godine u potpunosti će se preći na propisivanje isključivo elektronskih recepata u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Naredne godine započeće proces implementacije elektronskog zdravstvenog kartona, čime će se nastaviti digitalizacija zdravstvenog sistema u našoj zemlji. Transparentna i moderna administracija ključna je za održivi i ekonomski rast Srbije i upravo se Vlada Republike Srbije rukovodi ovim principom, radeći na digitalizaciji svih oblasti u našoj državi. Na ovaj način stvoriće se zdrava i efikasna ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama, a to će neminovno dovesti do sveobuhvatnog razvoja naše države. Hvala vam.

Imovinska karta

(Nova Varoš , 16.10.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 30000.00 RSD 12.10.2017 -
Direktor Zdravstveni centar (Dom zdravlja Nova varoš) Republika mesečno 84000.00 RSD 20.09.2012 -
- Dom zdravlja Nova Varoš (Dežurstvo kao oblik prekovremenog rada) Republika mesečno 16000.00 RSD 20.09.2012 -

Whoops, looks like something went wrong.