ANDRIJANA AVRAMOV

Srpska napredna stranka

Rođena 1979. godine.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.

Poslanički mandat je stekla 13.02.2019. godine Odlukom Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, sa Izborne liste DOSTA JE BILO - SAŠA RADULOVIĆ.
Po dodeli mandata je pristupila u poslaničku grupu "Srpska napredna stranka", gde je i sad.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:10

Osnovne informacije

Statistika

  • 14
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani, danas je pred nama, između ostalog, i Predlog zakona o otvorenim investicionim fondovima. Zapravo, investicioni fondovi su institucije kolektivnog investiranja, u okviru kojih se prikupljaju novčana sredstva i ulažu različite vrste imovine, u skladu sa investicionom politikom.

Pohvalila bih današnji predlog navedenog zakona, čija je osnovna delatnost organizovanje i upravljanje otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, iz razloga što je navedeni predlog zakona pomno analiziran u smislu usklađenosti sa međunarodnim standardima i direktivama i potrebama prakse.

Važno je napomenuti da je uz radnu grupu svoje mišljenje i podršku dalo, osim Ministarstva finansija, kabinet predsednika Vlade, Ministarstvo privrede, Narodna banka Srbije, Komisija za hartije od vrednosti, Poreska uprava, Beogradska berza, Privredna komora Srbije, Udruženje banaka Srbije, strani konsultanti, Savet stranih investitora i organizacija USAID.

Predložene odredbe se takođe tiču i veće zaštite investitora, koje će dodatno stimulisati i osnivanje novih društava za upravljanje investicionih fondova, što će svakako podstaći i tržišnu konkurenciju.

Ovim pooštrenim zakonom zapravo mi vraćamo poverenje investitora u domaće tržište kapitala, zbog veće transparentnosti poslovanja društava za upravljanje i samim tim dalji razvoj tržišta.

Ulaganjem sredstava u investicioni fond omogućen je jednostavan pristup tržištu kapitala, a prinos koji se može ostvariti ulaganjem jeste obično viši nego prinos koji bi ostvarili nekim konvencionalnim oblikom štednje.

Navedeni zakon sadrži jasne i konkretne doprinose, što se očekuje i od osnivača društava za upravljanje investicionih fondova, prema njihovoj sposobnosti i snazi, a najvažnije od svega jeste i poštovanje pravila koja su postavljena ovim zakonom.

Svi navedeni predlozi zakona proteklih dana su vezani za poboljšanje i upravljanje finansijama. Zahvaljujući rebalansu budžeta koji radimo isključivo zahvaljujući suficitu u budžetu Republike Srbije, što je zapravo dokaz da naš predsednik ispisuje važno poglavlje, kako u prethodnim godinama, tako i u pogledu budućnosti našeg naroda.

Naša Srbija se brzo budi i razvija. Imamo znatan oporavak u prerađivačkoj industriji, rast privatne potrošnje, kao indikator povećanja životnog standarda, promet u trgovini, a istovremeno i veliki rast turističkog prometa. Zatim, porast u sektoru građevinarstva, nove investicije, porast u obimu saobraćajnih usluga, intenzivno finansiranje privatnog sektora, prirodni rast udružen sa povoljnim investicionim ambijentom, novootvorene i proširene proizvodne kapacitete, što donosi rast spoljnotrgovinske razmene.

Želim da kažem da srpska privreda nastavlja poboljšanje i finansijsko unapređenje zahvaljujući finansijskoj ravnoteži, u veoma kratkom roku, a u prilog tome jeste uspostavljena i očuvana finansijska stabilnost, smanjenje javnog duga, prepolovljena nezaposlenost i niska i stabilna inflacija.

Srbija danas nije prezadužena zemlja, što je zaključak i MMF i Svetske banke. Naš patriotski interes, ljubav prema Srbiji i interes našeg naroda ispred nas samih jeste pokazatelj da smo uspeli da uspostavimo stabilan i miran red, što i jeste bio glavni cilj SNS, na čelu sa našim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem.

Naime, predviđeno je da će Srbija početkom naredne godine, a na osnovu dosadašnjih rezultata, biti zemlja sa najboljim ekonomskim položajem na zapadnom Balkanu.

Imajući u vidu pozitivne fiskalne rezultate, Vlada je ukinula smanjenje penzija i došlo je do znatnog povećanja istih, kao što smo i obećali. Imamo i povećanje plata u oblasti zdravstva, prosvete, kulture i zaposlenih u državnim institucijama.

Zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj situaciji, Srbija je privukla 2,3 milijarde evra direktnih stranih investicija, stopa nezaposlenosti je 10,3%, čuveni smo po izlazu softvera i unapredili smo i izgradili auto-puteve, mostove, fabrike, bolnice, škole i imamo pokazatelje da idemo napred, jer se nikada više nije gradilo i radilo u našoj Srbiji.

Podsetiću poštovane građane da je za vreme Vlade Mirka Cvetkovića i tadašnje DS, na čelu sa Draganom Đilasom, Vlada bila najzaduženija i javni dug je tada iznosio 24,8 milijardi evra. Ekonomisti su tada utvrdili da su tadašnji premijer Cvetković i tadašnji gradonačelnik, gospodin Đilas, gradonačelnik Beograda, zaduživali građane u iznosu od 4,7 miliona dnevno.

Tragična 2008. godina je umesto boljitka za naše građane donela početak skoka javnog duga. Tada su primenjivane populističke mere da bi se kupili glasovi, tako što je došlo do vanrednih povećanja penzija, bilo je i mnogo popustljivosti u javnim preduzećima koja su isplaćivala ogromne plate zaposlenima, a istovremeno smo kao država padali u dugove koje je potom demokratski režim pretvarao u javni dug Srbije.

Godine 2009. stope privrednog rasta gotovo da nije ni bilo. Dakle, došlo je do slabljenja privrede, a izdaci za budžet su ostali potpuno isti, pa je navedena razlika prouzrokovali veliko zaduživanje Republike Srbije.

Podsetiću, takođe, da su kamatne stope, vezano za to zaduživanje, bile izuzetno visoke, u iznosu od 7,5%. Stopa nezaposlenosti za vreme vladavine DS iznosila je 25,9%.

Gradska vlast je na čelu sa gospodinom Đilasom uzimala takođe i kredite za otpuštanje viška radnika, jer su usled velike prezaduženosti, a zarad kupovine glasova, doveli Srbiju do ivice bankrota.

Racionalizacija ovakvih mera nije bila urađena u skladu sa zakonom. Nisu se poštovala merila prilikom utvrđivanja tehnoloških viškova, pa su otpuštene radnike na osnovu legitimnih sudskih presuda morali zasluženi da vraćaju na posao.

Dakle, njihova neuspela racionalizacija, nezakonito otpuštanje ljudi i nepravilna raspodela finansija je građane Republike Srbije dovela do uništenja.

Postoji pregršt primera kako je uništavana naša Srbija, i to na štetu svih nas. Morali smo da se suočimo sa veoma teškim i nepopulističkim reformama, jer je Srbija dovedena bukvalno do ivice bankrota i propasti.

Ali danas, znači, važno je reći, i prethodnih godina, više nemamo takvih problema sa finansijama. Naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić, nema 500 miliona kao gospodin Đilas, ali ima najveće bogatstvo, a to je odličan rejting i razvitak naše zemlje i najvažnije što ima podršku i poverenje naših građana, i to zahvaljujući isključivo delima koja svi vidimo, a ne praznim obećanjima.

Uz pojačane zajedničke napore mi uz naš narod proširujemo i razrađujemo postojeći program i sve ono što smo mi obećali. Lečili smo rane naše Srbije jer smo je tako zatekli, ali naša mala zemlja je uspela da prosperira i da se razvija.

Svesni smo da je vreme od najveće važnosti i ozbiljno smo se suočili sa izazovom koji je i dalje pred nama.

Naš predsednik je odlučan u poštovanju datih obećanja, jer zna šta ona znače i šta bi mogla značiti u budućnosti.

Kao narodni poslanik moram da kažem da sam ponosna na Srbiju koja raste u miru, bezbedna i sigurna. U našoj Srbiji želim da nam deca odrastaju, da sa našim građanima i našom decom nastavimo da gradimo budućnost Srbije.

S obzirom da nam predstoje izbori 6. oktobra, odnosno u nedelju, na našem Kosovu i Metohiji, neka svaka zemlja zna, bez obzira na to da li nam želi dobro, da ćemo snositi svaki teret, suočiti se sa svakom teškoćom, da sačuvamo i odbranimo mir i stabilnost srpskog naroda, kako bismo osigurali opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM. Niste sami, vi ste deo naše zajedničke Srbije i ovim putem pozivam, naravno, sve naše Srbe sa KiM i raseljena lica sa pravom na glasanje da izađu i podrže našu Srpsku listu. Hvala na pažnji.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Hvala vam.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani, današnji govor zapravo započeću sa kritičkim osvrtom na predstavnike tzv. opozicije koji se u stranim plaćenim medijima zalažu za fer i poštene izbore.

Moram da se zapitam da li predstavnici tzv. opozicije znaju zapravo šta znači reč poštenje. Reč poštenje je sinonim za čestitost, samosvesnost, moralnost i ne pokvarenost. Za poštenje se zalažu oni koji su naš budžet oštetili preko petsto miliona, preko gradnje mosta od 400 miliona i kupovinom televizija za rad sopstvene promocije i reklamiranja. Reč poštenje koriste oni koji su duže vreme bili predmet obrade američke obaveštajne zajednice i snimka iz delikatnog apartmana u hotelu Valdrof u Londonu, gde su prikupljeni razni kompromitujući materijali gospodina Jeremića, gde je navedeno da postoji poseban materijal o njegovom devijantnom ponašanju. Oprostite, ja sam zaista potrešena zbog ovoga.

Reč poštenje koriste oni koji su predvodili kriznu grupu koja je 2000. godine upala u „Jugopetrol“, preuzela vlast energetskom gigantu i prisvojila vrednosne papire. Da, poštovani građani to je bio gospodin Vuk Jeremić.

Za fer i poštenje se hvataju oni koji žele kamionom da gaze sopstveni narod, učesnike protesta i predstavnike policije koji su tu da zaštite narod od njih samih u takvim protestima. Gospodin Obradović zahteva nešto od nas koji je izgubio svoju poslaničku grupu, koji je izgubio svoje članstvo time što je upadao u RTS i navodio nedužnu decu i građane da prete, lome motornim testerama i razbijaju.

Gospodo i džentlmeni dragi, reč fer i poštenje služe onima koji imaju fer i pošten odnos prema narodu. Poštenje znači uzornost, čistoća, obraz, ispravnost, nepotkupljivost, a ona na moju veliku žalost zapravo je ono što vi nemate, jer dela uvek govore više od reči. Vaša izgovorena rečenica, uspeh bojkota se neće meriti izlaznošću naroda jeste samo odraz vaše nemoći, jer kako drugačije možete sprovoditi vaše ideje bez podrške naroda. Znači, vaša zamisao jeste da ćete se vi zalagati za vaše ideje bez podrške naroda, zar vas ni malo ne zanima šta naš narod misli o vašim potezima. Ovakva izjava je samo vaša potvrda da vi narod doživljavate kao robovlasništvo i smatrate da prosto vama narod pripada.

Naš predsednik, gospodin Aleksandra Vučić nas je naučio pre svega moralnom osloncu na vlast, a ne otkriću da vlasti uopšte nema, zahvaljujući vašoj prošlosti dok ste vi vladali. Naš predsednik je izabran kolektivnom voljom naroda uprkos mojoj gorčini, uznemirenosti koju sam već napomenula da osećam i ovakvom izlaganju, SNS, našem predsedniku je imperativ da nastojimo da radimo i gradimo još više, da povisujemo plate u oblastima prosvete, zdravstva, kulture, da gradimo puteve i dalje, da otvaramo nove fabrike i nova radna mesta, da gradimo bolnice i to još jače i bez oklevanja.

Ja, kao narodni poslanik, želim da se zahvalim našem narodu na podršci i razumevanju, na davanju snage i vetar u leđa, uprkos svemu što žele da nas sruše, ali ne možete da obrišete i srušite sve što smo do sada uradili i što tek planiramo.

Konkretno, na opštini sa koje ja dolazim, a to je opština Savski venac, ponosim se velelepnim izdanjem „Beograda na vodi“, rekonstrukcijom Palate pravde, koja izgleda lepše nego ikada, imamo renovirane škole i vrtiće, sređene parkove, grade se novi velelepni objekti u Kneza Miloša i Sarajevskoj ulici, na Senjaku i Dedinju, zahvaljujući stranim investicijama.

Rekonstruišemo Savski trg, Karađorđevu ulicu, koja je završena, radimo mnoge druge projekte. Zahvaljujem se i našem rukovodstvu opštine Savski Venac, odnosno naše predsednici Ireni Vujović na tome što nam je opština lepša i uređenija nego ikada.

(Vjerica Radeta: A što se tiče studenata o kojima danas govorimo? Sad ćemo se vratiti na studente, svakako i to je tema današnja, ne brinite ništa, gospođo Vjerice.

Naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić ne odstupa od odgovornosti koje se prihvatio i ne želi da izneveri naše građane. U našoj Srbiji se nikad više nije radilo i gradilo i to su jedini argumenti koje mi uporno pokazujemo, a ne govorimo samo.

Mi tražimo način da razgovaramo sa tzv. opozicijom, ali nećemo i ne možemo govoriti na laži, neistine i njihove besmislene zahteve, na zahteve onih koje volja naroda uopšte ne interesuje.

Što se tiče današnjeg Predloga zakona o visokom obrazovanju u potpunosti ga podržavam jer smo time dali mogućnost našim studentima ponovno produženje roka na naredne dve godine.

Ovom izmenom i dopunom zakona smo pokazali da razumemo i želimo da pomognemo našim studentima koji su upisali studije još 2005. godine. Svesni smo da su naši studenti usled spleta životnih okolnosti, da li zbog proširenja porodice, stalnog zaposlenja, zdravstvenih razloga ili članova porodice, bili prinuđeni da pauziraju sa studijama, ali istovremeno i molim naše drage studente ovim putem, jer mi je kao članu Odbora za obrazovanje stiglo zaista mnogo molbi za produžetak roka za završetak studija, da se potrude i završe upisane studije zbog nas i pre svega njih samih.

Zaista smo uzeli u obzir sve vaše nedaće i zato se zahvaljujem, pre svega i našem ministru, gospodinu Šarčeviću, koji je takođe vaše probleme uzeo u obzir i podržao ovakvu odluku.

Našim studentima želimo sretno i veoma brzo učenje. Hvala na pažnji.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 10.09.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici.

Danas je pred nama Predlog zakona o izmenama i dopunama o autorskim i srodnim pravima, zapravo jedan od zakona. Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaraoci književnih, naučnih i umetničkih dela i kojim se pre svega daje isključivo pravo korišćenja i odobravanja drugima korišćenja svog dela, a istovremeno uključuje sistem zaštite tih prava.

Pohvalila bih ovaj zakona koji reguliše prava autora dela. Ovim zakonom ne štitimo ideju, već delo koji je izražaj ljudskog uma, bez obzira na vrstu izražaja. Autorska prava i srodna prava su ključni za ljudsko stvaralaštvo jer pružaju autorima podsticaj u obliku priznanja i novčanih naknada, a s druge strane pružaju im određenu sigurnost da se njihova dela mogu promovisati bez straha od neovlašćenog kopiranja ili piraterije, a ukoliko do toga dođe osigurana im je zaštita autorskog prava zahvaljujući predlogu današnjeg zakona.

Ovim autorskim pravom su obuhvaćeni naučnici, glumci, intepretatori, autori i proizvođači. Predviđeno je da ovim zakonom pozitivno utičemo na ekonomske interese navedenih pojedinaca. Očekujemo da će ovim izmenama zakona znatno biti poboljšan ekonomski položaj glumaca, što ranije nije bio slučaj, jer glumci do sada nisu imali navedeno pravo na naknadu i bili su u lošijem pravnom i ekonomskom položaju. Zapravo ovim izmenama zakona se stvaraju uslovi za poboljšanje materijalnog položaja svih koji pokušavaju da daju doprinos svojim umetničkim izražavanjem.

Očekujemo da će novo rešenje ovog zakona uticati na povećanje transparentnosti rada različitih organizacija, za kolektivno ostvarivanje prava, kao i na njihovu efikasnost pri obavljanju poslova ostvarivanja prava autora.

Istakla bih da smo ovim zakonom uveli kvalitetniji i oštriji nadzor od strane Zavoda za intelektualnu svojinu. Takođe je propisan krajnji rok u kome organizacije moraju da raspodele i isplate prikupljeni novac od korisnika na ime naknade za iskorišćavanje autorskih dela i predmeta srodnih prava u prethodnoj godini.

Ovim predlogom zakona očekujemo da će predložena mera uticati na povećanje ažurnosti kolektivnih organizacija u isplati nadoknade, što se svakako pozitivno odražava na nosioce prava. Pohvalila bih intenzivnu saradnju zemlje Republike Srbije, odnosno Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja sa Republikom Nemačkom, Danskom, Kinom, Japanom i mnogim drugim. Do sada smo mnogo uradili po pitanju modernizacije ulaganja u različite oblasti prosvete, nauke i tehnologije.

Danas imamo veliki broj škola koje su renovirane. Povećan je budžet za nauku, povećane su plate istraživačima. Naredne školske godine sve škole u Srbiji će biti opremljene malim robotima i određenim brojem dronova namenjenim učenicima radi sticanja znanja i učenja.

Istakla bih takođe digitalizaciju 10.00 učionica koje su deo procesa reformi, koje aktivno i svakodnevno sprovodimo zarad unapređenja i adekvatne edukacije mladih. Celokupne novine koje uvodimo i koje planiramo u narednom periodu imaju za cilj da olakšaju roditeljima i deci sticanje adekvatnog i savremenog znanja koje će im omogućiti budućnost i ostanak u našoj Srbiji.

Ovaj predlog zakon jeste dokaz da naš predsednik gospodine Aleksandar Vučić na čelu sa SNS, uzima u obzir svakodnevne probleme i intenzivno razgovara sa ljudima. Na mržnju ne odgovaramo mržnjom. Mi ne delimo ljude na patriote i ne patriote, jer svi mi živimo u ovoj zemlji i volimo našu Srbiju. Oni koji glasaju za SNS zaista vide napredak i razvitak bolje i uspešnije Srbije i zahvaljujući vidljivim rezultatima veruju našem predsedniku gospodinu Aleksandru Vučiću i SNS.

Ne mogu, a da ne spomenem razne izjave tzv. opozicije koja situaciju u Srbiji opisuju kao katastrofalnu, da u Srbiji postoji neizvesna budućnost, da se svakodnevno vređaju žene, da se ponižavaju oni koji različito misle, da se vređaju naša deca, da se ruše znakovi zarad demonstracija njihove nemoći, da se narod podstiče na mržnju i agresiju, optužuju našeg predsednika da će prodati Kosovo, izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom u Srbiji, dok naša, tzv. opozicija Đilas, Jeremić i Obradović, dobijaju novac u kafanama od stranih predstavnika kako bi se njihovi predstavnici na izborima 6. oktobra na KiM kandidovali protiv Srpske liste.

Koristim priliku da ovim putem pozovem sve Srbe sa KiM i raseljena lica koja imaju pravo na glasanje da izađu i daju podršku Srpskoj listi, da naši Srbi ostanu ujedinjeni na izborima 6. oktobra, jer zbog različitih prepreka koje nam spremaju ovo nije život, već borba za opstanak našeg srpskog naroda na KiM.

Uprkos svim preprekama koje nam se dešavaju, ljudi posle dužeg vremena imaju optimizam i veruju u promene i vide da su velike reforme uveliko sprovedene, dokazali smo da rokove koje smo sebi postavili u potpunosti smo ispunili, sve što smo do sada uradili i što planiramo da uradimo jesu najhrabriji potezi u novijoj srpskoj istoriji, uložili smo veliki napor da se zemlja iseli i postane uređena i normalna, a sve zahvaljujući našem predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, SNS i poverenju i podršci građanima Republike Srbije. Hvala na pažnji.