ANDRIJANA AVRAMOV

Srpska napredna stranka

Rođena 1979. godine.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.

Poslanički mandat je stekla 13.02.2019. godine Odlukom Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, sa Izborne liste DOSTA JE BILO - SAŠA RADULOVIĆ.
Po dodeli mandata je pristupila u poslaničku grupu "Srpska napredna stranka", gde je i sad.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:10

Osnovne informacije

Statistika

  • 13
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Hvala vam.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani, današnji govor zapravo započeću sa kritičkim osvrtom na predstavnike tzv. opozicije koji se u stranim plaćenim medijima zalažu za fer i poštene izbore.

Moram da se zapitam da li predstavnici tzv. opozicije znaju zapravo šta znači reč poštenje. Reč poštenje je sinonim za čestitost, samosvesnost, moralnost i ne pokvarenost. Za poštenje se zalažu oni koji su naš budžet oštetili preko petsto miliona, preko gradnje mosta od 400 miliona i kupovinom televizija za rad sopstvene promocije i reklamiranja. Reč poštenje koriste oni koji su duže vreme bili predmet obrade američke obaveštajne zajednice i snimka iz delikatnog apartmana u hotelu Valdrof u Londonu, gde su prikupljeni razni kompromitujući materijali gospodina Jeremića, gde je navedeno da postoji poseban materijal o njegovom devijantnom ponašanju. Oprostite, ja sam zaista potrešena zbog ovoga.

Reč poštenje koriste oni koji su predvodili kriznu grupu koja je 2000. godine upala u „Jugopetrol“, preuzela vlast energetskom gigantu i prisvojila vrednosne papire. Da, poštovani građani to je bio gospodin Vuk Jeremić.

Za fer i poštenje se hvataju oni koji žele kamionom da gaze sopstveni narod, učesnike protesta i predstavnike policije koji su tu da zaštite narod od njih samih u takvim protestima. Gospodin Obradović zahteva nešto od nas koji je izgubio svoju poslaničku grupu, koji je izgubio svoje članstvo time što je upadao u RTS i navodio nedužnu decu i građane da prete, lome motornim testerama i razbijaju.

Gospodo i džentlmeni dragi, reč fer i poštenje služe onima koji imaju fer i pošten odnos prema narodu. Poštenje znači uzornost, čistoća, obraz, ispravnost, nepotkupljivost, a ona na moju veliku žalost zapravo je ono što vi nemate, jer dela uvek govore više od reči. Vaša izgovorena rečenica, uspeh bojkota se neće meriti izlaznošću naroda jeste samo odraz vaše nemoći, jer kako drugačije možete sprovoditi vaše ideje bez podrške naroda. Znači, vaša zamisao jeste da ćete se vi zalagati za vaše ideje bez podrške naroda, zar vas ni malo ne zanima šta naš narod misli o vašim potezima. Ovakva izjava je samo vaša potvrda da vi narod doživljavate kao robovlasništvo i smatrate da prosto vama narod pripada.

Naš predsednik, gospodin Aleksandra Vučić nas je naučio pre svega moralnom osloncu na vlast, a ne otkriću da vlasti uopšte nema, zahvaljujući vašoj prošlosti dok ste vi vladali. Naš predsednik je izabran kolektivnom voljom naroda uprkos mojoj gorčini, uznemirenosti koju sam već napomenula da osećam i ovakvom izlaganju, SNS, našem predsedniku je imperativ da nastojimo da radimo i gradimo još više, da povisujemo plate u oblastima prosvete, zdravstva, kulture, da gradimo puteve i dalje, da otvaramo nove fabrike i nova radna mesta, da gradimo bolnice i to još jače i bez oklevanja.

Ja, kao narodni poslanik, želim da se zahvalim našem narodu na podršci i razumevanju, na davanju snage i vetar u leđa, uprkos svemu što žele da nas sruše, ali ne možete da obrišete i srušite sve što smo do sada uradili i što tek planiramo.

Konkretno, na opštini sa koje ja dolazim, a to je opština Savski venac, ponosim se velelepnim izdanjem „Beograda na vodi“, rekonstrukcijom Palate pravde, koja izgleda lepše nego ikada, imamo renovirane škole i vrtiće, sređene parkove, grade se novi velelepni objekti u Kneza Miloša i Sarajevskoj ulici, na Senjaku i Dedinju, zahvaljujući stranim investicijama.

Rekonstruišemo Savski trg, Karađorđevu ulicu, koja je završena, radimo mnoge druge projekte. Zahvaljujem se i našem rukovodstvu opštine Savski Venac, odnosno naše predsednici Ireni Vujović na tome što nam je opština lepša i uređenija nego ikada.

(Vjerica Radeta: A što se tiče studenata o kojima danas govorimo? Sad ćemo se vratiti na studente, svakako i to je tema današnja, ne brinite ništa, gospođo Vjerice.

Naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić ne odstupa od odgovornosti koje se prihvatio i ne želi da izneveri naše građane. U našoj Srbiji se nikad više nije radilo i gradilo i to su jedini argumenti koje mi uporno pokazujemo, a ne govorimo samo.

Mi tražimo način da razgovaramo sa tzv. opozicijom, ali nećemo i ne možemo govoriti na laži, neistine i njihove besmislene zahteve, na zahteve onih koje volja naroda uopšte ne interesuje.

Što se tiče današnjeg Predloga zakona o visokom obrazovanju u potpunosti ga podržavam jer smo time dali mogućnost našim studentima ponovno produženje roka na naredne dve godine.

Ovom izmenom i dopunom zakona smo pokazali da razumemo i želimo da pomognemo našim studentima koji su upisali studije još 2005. godine. Svesni smo da su naši studenti usled spleta životnih okolnosti, da li zbog proširenja porodice, stalnog zaposlenja, zdravstvenih razloga ili članova porodice, bili prinuđeni da pauziraju sa studijama, ali istovremeno i molim naše drage studente ovim putem, jer mi je kao članu Odbora za obrazovanje stiglo zaista mnogo molbi za produžetak roka za završetak studija, da se potrude i završe upisane studije zbog nas i pre svega njih samih.

Zaista smo uzeli u obzir sve vaše nedaće i zato se zahvaljujem, pre svega i našem ministru, gospodinu Šarčeviću, koji je takođe vaše probleme uzeo u obzir i podržao ovakvu odluku.

Našim studentima želimo sretno i veoma brzo učenje. Hvala na pažnji.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 10.09.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici.

Danas je pred nama Predlog zakona o izmenama i dopunama o autorskim i srodnim pravima, zapravo jedan od zakona. Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaraoci književnih, naučnih i umetničkih dela i kojim se pre svega daje isključivo pravo korišćenja i odobravanja drugima korišćenja svog dela, a istovremeno uključuje sistem zaštite tih prava.

Pohvalila bih ovaj zakona koji reguliše prava autora dela. Ovim zakonom ne štitimo ideju, već delo koji je izražaj ljudskog uma, bez obzira na vrstu izražaja. Autorska prava i srodna prava su ključni za ljudsko stvaralaštvo jer pružaju autorima podsticaj u obliku priznanja i novčanih naknada, a s druge strane pružaju im određenu sigurnost da se njihova dela mogu promovisati bez straha od neovlašćenog kopiranja ili piraterije, a ukoliko do toga dođe osigurana im je zaštita autorskog prava zahvaljujući predlogu današnjeg zakona.

Ovim autorskim pravom su obuhvaćeni naučnici, glumci, intepretatori, autori i proizvođači. Predviđeno je da ovim zakonom pozitivno utičemo na ekonomske interese navedenih pojedinaca. Očekujemo da će ovim izmenama zakona znatno biti poboljšan ekonomski položaj glumaca, što ranije nije bio slučaj, jer glumci do sada nisu imali navedeno pravo na naknadu i bili su u lošijem pravnom i ekonomskom položaju. Zapravo ovim izmenama zakona se stvaraju uslovi za poboljšanje materijalnog položaja svih koji pokušavaju da daju doprinos svojim umetničkim izražavanjem.

Očekujemo da će novo rešenje ovog zakona uticati na povećanje transparentnosti rada različitih organizacija, za kolektivno ostvarivanje prava, kao i na njihovu efikasnost pri obavljanju poslova ostvarivanja prava autora.

Istakla bih da smo ovim zakonom uveli kvalitetniji i oštriji nadzor od strane Zavoda za intelektualnu svojinu. Takođe je propisan krajnji rok u kome organizacije moraju da raspodele i isplate prikupljeni novac od korisnika na ime naknade za iskorišćavanje autorskih dela i predmeta srodnih prava u prethodnoj godini.

Ovim predlogom zakona očekujemo da će predložena mera uticati na povećanje ažurnosti kolektivnih organizacija u isplati nadoknade, što se svakako pozitivno odražava na nosioce prava. Pohvalila bih intenzivnu saradnju zemlje Republike Srbije, odnosno Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja sa Republikom Nemačkom, Danskom, Kinom, Japanom i mnogim drugim. Do sada smo mnogo uradili po pitanju modernizacije ulaganja u različite oblasti prosvete, nauke i tehnologije.

Danas imamo veliki broj škola koje su renovirane. Povećan je budžet za nauku, povećane su plate istraživačima. Naredne školske godine sve škole u Srbiji će biti opremljene malim robotima i određenim brojem dronova namenjenim učenicima radi sticanja znanja i učenja.

Istakla bih takođe digitalizaciju 10.00 učionica koje su deo procesa reformi, koje aktivno i svakodnevno sprovodimo zarad unapređenja i adekvatne edukacije mladih. Celokupne novine koje uvodimo i koje planiramo u narednom periodu imaju za cilj da olakšaju roditeljima i deci sticanje adekvatnog i savremenog znanja koje će im omogućiti budućnost i ostanak u našoj Srbiji.

Ovaj predlog zakon jeste dokaz da naš predsednik gospodine Aleksandar Vučić na čelu sa SNS, uzima u obzir svakodnevne probleme i intenzivno razgovara sa ljudima. Na mržnju ne odgovaramo mržnjom. Mi ne delimo ljude na patriote i ne patriote, jer svi mi živimo u ovoj zemlji i volimo našu Srbiju. Oni koji glasaju za SNS zaista vide napredak i razvitak bolje i uspešnije Srbije i zahvaljujući vidljivim rezultatima veruju našem predsedniku gospodinu Aleksandru Vučiću i SNS.

Ne mogu, a da ne spomenem razne izjave tzv. opozicije koja situaciju u Srbiji opisuju kao katastrofalnu, da u Srbiji postoji neizvesna budućnost, da se svakodnevno vređaju žene, da se ponižavaju oni koji različito misle, da se vređaju naša deca, da se ruše znakovi zarad demonstracija njihove nemoći, da se narod podstiče na mržnju i agresiju, optužuju našeg predsednika da će prodati Kosovo, izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom u Srbiji, dok naša, tzv. opozicija Đilas, Jeremić i Obradović, dobijaju novac u kafanama od stranih predstavnika kako bi se njihovi predstavnici na izborima 6. oktobra na KiM kandidovali protiv Srpske liste.

Koristim priliku da ovim putem pozovem sve Srbe sa KiM i raseljena lica koja imaju pravo na glasanje da izađu i daju podršku Srpskoj listi, da naši Srbi ostanu ujedinjeni na izborima 6. oktobra, jer zbog različitih prepreka koje nam spremaju ovo nije život, već borba za opstanak našeg srpskog naroda na KiM.

Uprkos svim preprekama koje nam se dešavaju, ljudi posle dužeg vremena imaju optimizam i veruju u promene i vide da su velike reforme uveliko sprovedene, dokazali smo da rokove koje smo sebi postavili u potpunosti smo ispunili, sve što smo do sada uradili i što planiramo da uradimo jesu najhrabriji potezi u novijoj srpskoj istoriji, uložili smo veliki napor da se zemlja iseli i postane uređena i normalna, a sve zahvaljujući našem predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, SNS i poverenju i podršci građanima Republike Srbije. Hvala na pažnji.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 09.09.2019.

Hvala.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani, poštovane kolege narodni poslanici, danas je pred nama Predlog zakona vezano za dualni model studija u visokom obrazovanju, čime uspevamo da obezbedimo uslove za lakše zapošljavanje i jačamo konkurentnost privrede Republike Srbije, podstičemo kreativnost i inovativnost svakog pojedinca i navedenim zakonom potvrđujemo veliku odgovornost poslodavca u društvu.

Plan navedenog Predloga zakona o dualnom obrazovanju u saradnji sa visokoškolskim ustanovama i poslodavcima jeste, pre svega, učenje kroz rad, koje se utvrđuje posebnim studijskim programom.

Ja kao majka deteta apsolutno se slažem sa tim da je jako važna praksa, odnosno učenje teorije, ali praksa je najbitnija stvar.

Navedenim zakonom podržavamo karijerni razvoj studenata i zajedno motivišemo i osnažujemo studente i poslodavce. Potrebno je da se naš obrazovani sistem što više prilagodi potrebama privrede, jer to donosi savremenu promenu koja će uticati na naše mlade, jer se ubrzava priprema i osposobljavanje za lakše zaposlenje i skraćuje se period obuke za posao.

Naravno, predviđena su prava zaštite studenata propisanih zakonom, čime su zabranjeni svi vidovi diskriminacije kod poslodavca.

Ovim predlogom zakona se jasno naglašene obaveze poslodavca u vezi sa realizacijom učenja kroz rad, a to je pre svega obaveza da se rukovodi najboljim interesom studenata.

Ideja za sprovođenje Predloga zakona za dualno obrazovanje je zapravo pozitivan primer evropskih zemalja koji uveliko primenjuje navedeni model. Značajne rezultate taj model je dao u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, a sopstveni sistem razvile su države poput Malezije, Singapura i Indonezije.

Ne možemo da poreknemo koliko je važna praksa uz učenje. Time se stiču, usavršavaju, odnosno izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovište je zapravo cilj dualne nastave.

Partnerstvo školstva i privrede, partnerstvo privrede i naših studenata je ključ uspeha navedenog dualnog obrazovanja.

Zahvaljujući našem predsedniku gospodinu Aleksandru Vučiću i Ministarstvu prosvete omogućili smo saradnju između obrazovanog sistema i budućih kompanija, jer je navedeni model višestruko koristan kako za mlade koji se na vreme obučavaju poslu, tako i za kompanije koje dobijaju novu obučenu snagu. Smatram da dualnim obrazovanjem svi dobijaju i da smo bogati onoliko koliko znamo.

Poštovani ministre Šarčeviću, pohvalila bih takođe vaš rad, jer imamo veliki broj škola koje su renoviran, digitalizaciju deset hiljada učionica i unapređenje rada u svim oblastima prosvete, bez obzira u kojoj su sredini, da li su u planinskim, gradskim ili seoskim.

Građani treba da znaju da je država Republika Srbija, na čelu sa našim predsednikom gospodinom Aleksandrom Vučićem, uložila desetine miliona evra iz republičkih i pokrajinskih fondova. Povećan je budžet za nauku, ali i za plate istraživača.

Mnogi su sporili i govorili da država slabo ulaže u nauku i uopšte u prosvetu, a našim radom mi zapravo pokazujemo svima da povećanim ulaganjima u svim oblastima država Republika Srbija, odnosno Vlada, ima novca i mudro raspoređuje sredstva i pomaže i bori se da olakša život svim građanima Republike Srbije.

Oporavili smo privredu, otvorili smo preko 250 novih fabrika, doveli smo fabrike u mala i udaljena mesta, čime smo omogućili našim građanima i veći broj radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti je danas 10,3% i mi ćemo i dalje nastaviti da radimo na spuštanju nivoa nezaposlenosti, jer naša dela govore mnogo više od reči, jer se borimo da sačuvamo našu pamet i da ih na najbolji mogući način usavršimo i olakšamo put do brzog zaposlenja.

Na kraju, podsetila bih poštovane građane da je za vreme vladavine demokratske vlasti, dok je običan narod gledao kako da zaradi novac za hleb, Srbija uništavana sve više, posebno pomoću tadašnje Agencije za privatizaciju, do te mere da je stopa nezaposlenosti 2011. godine bila 25,5%.

Gradu Beogradu je 2011. godine ostavljen dug u iznosu od 1,1 milijardi evra. Vladavina gospodina Đilasa prestonicom Srbije je ostala u narodu upamćena po brojnim aferama, a najveća među njima je svakako bespotrebno bacanje para na izgradnju mosta na Adi.

Naravno, našoj Srbiji je potrebno što više mostova, ali ne po ceni od 400 miliona evra, koliko je naplatio gospodin Đilas, jer su za istu sumu novca u svetu izgrađeni daleko veći i funkcionalniji mostovi, npr. najviši drumski most na svetu u Francuskoj koji je dug čak 2,5 kilometara i koji je koštao 400 miliona evra.

U poslednjih šest godina naš predsednik gospodin Aleksandar Vučić, na čelu sa SNS, je uradio mnogo dobrih i bitnih stvari za Srbiju i posebno smo ponosni na ekonomske reforme. Dobili smo nagradu i najbolje ocene od strane MMF-a, Svetske banke i kreditnih agencija, jer sve što radimo će ostati nama, našem narodu i našoj deci, ali ne po ceni od 500 miliona, koliko je procenjeno bogatstvo gospodina Đilasa, već isključivo uspevamo poštenim radom, teškom borbom i najviše zahvaljujući građanima Republike Srbije i naravno njihovoj podršci. Hvala na pažnji.