ANDRIJANA AVRAMOV

Srpska napredna stranka

Rođena 1979. godine.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.

Poslanički mandat je stekla 13.02.2019. godine Odlukom Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, sa Izborne liste DOSTA JE BILO - SAŠA RADULOVIĆ.
Po dodeli mandata je pristupila u poslaničku grupu "Srpska napredna stranka", gde je i sad.

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četrnaesto vanredno zasedanje , 15.07.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege poslanici i poštovani građani, danas je pred nama Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije na osnovu devizne štednje građana, položene kod banaka na teritoriji Republike Srbije i bivših republika SFRJ.

Srpska napredna stranka poštuje Ustav Republike Srbije i primenjuje važeće zakone u odnosu na građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava, predviđena međunarodnim ugovorima koje poštuje i sprovodi.

Posebno bih istakla član 1. ovog Predloga zakona gde se zapravo umanjuje rok za isplatu devizne štednje građana sa pet na tri godine, počevši već od februara 2020. godine, što je pozitivna ocena, jer je ranijim zakonom bilo predviđeno da se sa realizacijom isplate devizne štednje građana krene znatno kasnije i da proces isplate traje narednih pet godina, što nam samo govori da naša država Republika Srbija ima mogućnosti i sredstva da građanima omogući uređen i obezbeđen bankarski sistem.

Republika Srbija izvršava svoje obaveze i revnosno preuzima odgovornost prema svojim građanima, što se tiče devizne štednje, tačno po propisima i odredbama Evropskog suda za ljudska prava. Pravilnim i odgovornim pristupanjem predlogu ovog zakona, smanjuje se broj polugodišnjih rata za isplatu sa 10 na osam, što će našim građanima omogućiti bržu isplatu istih.

Moram da naglasim da je realizacija Predloga ovog novog zakona bila izuzetno teška i komplikovana procedura, jer su naši građani, odnosno štediše morale da pribave potrebnu dokumentaciju od nadležnih institucija u bivšim republikama, da bi stekli pravo na isplatu devizne štednje i iz tog razloga je produžen rok u narednih šest meseci za dostavu potrebne dokumentacije.

Naše Ministarstvo finansija se susrelo takođe sa brojnim problemima, jer nažalost naši građani nisu imali potpunu dokumentaciju prilikom podnošenja prijava, gde se zahtevala dopuna istih i to je jedini razlog zbog kog Ministarstvo finansija, odnosno Uprava za javni prihod produžuje rok za isplatu naših štediša.

Kada su u pitanju banke koje su u postupku stečaja, likvidacije, takođe bih istakla prednosti predloga ovog novog zakona jer država štiti interese građana i onog što im pripada na osnovu toga što naplatu štednje mogu izvršiti preko Uprave za javni dug. U danu za glasanje svakako ću podržati navedeni zakon.

Evidentno je poboljšanje i brzina usvajanja zakona iz različitih oblasti, a sve sa ciljem da se pomogne našim građanima po različitim pitanjima i omogući brži razvitak i napredak Republike Srbije.

Možda ovo danas nije tema, ali ja moram da napomenem, između ostalog da izrazim veliko zadovoljstvo što nam danas u posetu dolazi predsednik Francuske, gospodin Emanuel Makron, što je velika čast za Beograđane i naravno celu Srbiju.

U Srbiji se trenutno nalazi preko 100 francuskih kompanija, kojE zapošljavaju oko 11 hiljada radnika, i ovom posetom potencijal će biti još veći. Najveći investitori jesu upravo francuske kompanije, koje su u 2018. godini uložile 710 miliona evra u Srbiju. Zahvaljujući našem predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, Srbija se nalazi na putu ekonomske i političke transformacije i ovom istorijskom posetom predsednika Makrona, očekuje se potpisivanje 25 sporazumnih ugovora iz različitih oblasti, što će svakako doprineti novim investicijama i što govori o snažnijoj i većoj podršci Francuske po pitanju evropskog puta.

Uspeli smo da stvorimo stimulativno okruženje zahvaljujući ekonomskom prosperitetu i stvorimo nove prilike za sve. Tome u prilog jesu posete našoj Srbiji i drugih visokih zvaničnika i svetskih najvažnijih lidera, kao što su predsednik Rusije gospodin Putin, predsednik Kine gospodin Si Đinping, kancelarka Angela Merkel, premijer Japana, predsednik Izraela, mnogi lideri skandinavskih zemalja, belgijski premijer, premijer Italije, takođe nam je u poseti bio i predsednik Italije i predstavnici celog regiona. Ove istorijske posete jesu rezultate neprestanog rada i reformi koje su sprovedene proteklih godina. Za sve strane investitore važno je finansijski stabilno i prijateljsko okruženje, a za svaku pohvalu jeste ono što je Srbija do sada učinila na polju finansija.

Od kada je SNS na vlasti, primetno je koliko je visokih zvaničnika iz Evrope i sveta došlo u izuzetno kratkom vremenskom periodu u našu Srbiju. Ovim putem želimo da naše građane podsetimo da mi radimo u interesu svih građana Republike Srbije, da mislimo na budućnost naše dece, da se borimo za istinu i da se borimo protiv onih koji su nam ostavili dugove i praznu državnu kasu. Narod sve vidi, nije slučajno što se opredeljuje za SNS i našeg predsednika, jer mi pokazujemo rezultate i poštujemo jedino istinu.

U svom izlaganju, kao narodni poslanik, evo završiću, ja vas molim za tišinu, molim vas ako nije problem, u svom izlaganju, kao narodni poslanik želim da istaknem nesebičnu podršku predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i svim ministrima. Živela Srbija, hvala na pažnji.

Dvadeset peta posebna sednica , 10.07.2019.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani, instrumenti predviđeni Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u svrhu kontrole zakonitosti rada organa javne vlasti.

Danas je pred nama na dnevnom redu izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama što je od velikog značaja za naše građane, posebno kada su u pitanju slučajevi spornih privatizacija koje su se dešavale tokom vladavine tzv. demokratske vlasti.

Kako izgleda zloupotreba privatizacije? Naime, još od dosovs-kog režima u Srbiji je sprovedena kriminalna pljačkaška privatizacija sa katastrofalnim posledicama po privredu i celo društvo. Novi vlasnici su uzimali velike kredite od banaka i umesto da novac ulažu u razvoj preduzeća i rast osnovne delatnosti izvlačili su i preko svojih ofšor kompanija i doveli privatizovane firme na rub propasti. Nažalost sa njima i veliki broj radnika i dobavljača. Došlo je do uništavanja imovine, nisu bile isplaćene minimalne zarade, radnici nisu imali povezan radni staž niti overene zdravstvene knjižice.

Ključni problem je bio u samom Zakonu o privatizaciji po kome je tada sve bilo moguće i apsolutno ništa nemoguće, u zavisnosti od toga ko kupuje i sa kim je napravljen dogovor.

Imovina je višestruko potcenjivana, nije bilo nikakve kontrole porekla novca. Finansijski izveštaji nisu imali nikakve veze sa stvarnim stanjem firmi. Nije bilo nikakve smislene kontrole poslovanja nakon privatizacije. Ogroman problem je bio to što nije postojao jasan popis i procena sve imovine, zatim popis svih obaveza, komercijalnih i poreskih obaveza za doprinose uključujući i ugovornu poresku i zakonsku zateznu kamatu.

Pored svega toga postojao je i veliki broj nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, uključujući i veliki broj parnica koje su bile u toku.

Na našu žalost, veliki broj firmi je privatizovan sa ovim problemima. Zbog celokupne situacije nije se postavljala obaveza kupca da izmiri dugovanja, što je ozbiljno ugrozilo nedužne radnike, pre svega, razvoj naše privrede i našoj državi umesto prosperiteta donelo dugoročni i teško rešiv problem.

Na našu sreću i sreću naših građana Srpska napredna stranka uspela je da na čelu sa našim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem, i kolegama poslanicima, usvoji Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju još 2014. godine.

Novi zakon predviđa da se svim radnicima poveže radni staž i isplate sve zaostale zarade. Predviđena je jasna kontrola ispunjenosti ugovora nakon privatizacije, obaveza usklađenosti finansijskih izveštaja sa zakonom i uvedene su nove i korisne metode privatizacije, pre svega za naše građane i našu državu Republiku Srbiju.

Naglasila bih važnost Svetske banke koja podržava ovaj novi zakon. Naš predsednik Aleksandar Vučić vodi računa o interesu naše države i o interesima poverilaca.

Važno je da smo pronašli način i sistem koji je primenjiv i štiti interese, pre svega naših građana i države, a problematične državne kompanije više ne opterećuju budžet, što je jako važno

Novi zakon o privatizaciji je uveo red i stvorio vrednost naših domaćih kompanija. Zahvaljujući primeni navedenih rešenja uspeli smo da prodamo RTB Bor, Železaru Smederevo i mnoge druge na način na koji bi to uradile sve uređene države u svetu.

Dovesti ova preduzeća u red nije nemoguća misija, naš predsednik gospodin Aleksandar Vučić je to dokazao. Uspeli smo da privučemo nove investicije, da zaposlimo naše građane da rade u zdravim i normalnim uslovima. Suficit u budžetu iznosi preko 200 miliona evra. Srbija se finansijski i ekonomski, uprkos taksama i brojnim teškoćama fiskalno oporavlja i ubrzano razvija. Imamo novca da pomognemo našem narodu i oporavljamo našu privredu.

U poslednjih šest godina urađeno je mnogo dobrih i bitnih stvari za Srbiju i posebno sam ponosna na ekonomske reforme. Iz minusa i zatečenog haotičnog stanja smo ušli u visoki plus. Smanjujemo javni dug velikom brzinom na mesečnom nivou. Nezaposlenost naših građana je smanjena sa 26% na 11%, a plate i penzije rastu. Pre svega, to smo uspeli zahvaljujući našim građanima, njihovoj veri u teške reforme i zahvaljujući našem predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji nije izgovorio laka i lažna obećanja. Hvala na pažnji.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 25.06.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani, danas je na dnevnom redu u Narodnoj skupštini Predlog zakona o nauci i istraživanjima koje je predložila Vlada Republike Srbije. Naglasila bih da je Predlog zakona zasnovan na dobroj evropskoj praksi.

Prethodne nedelje smo organizovali javnu raspravu povodom predloga ovog zakona gde smo došli do zaključka da namera ovog zakona mogu samo unaprediti i pospešiti dalji rad zakona o nauci i istraživanjima.

Podsetiću na prijem naše zemlje o punopravnom članstvu evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN. Osim toga, na osnovu dva javna poziva do sada je na projekte uključeno 1157 mladih istraživača. Ministarstvo podržava uključivanja istraživača povratnika iz inostranstva na projekte koji se realizuju u tekućem ciklusa istraživanja.

Pomenutim predlogom zakona obuhvaćen je celokupni sistem nauke i istraživanja u Republici Srbiji i to planiranje i ostvarivanje opšteg interesa u nauci i istraživanju obezbeđivanju kvalitetnog naučno istraživačkog rada, rešavanje statusa i položaj instituta, osnivanje i upravljačke strukture u institutima, dobijanje statusa i izdvajanje istraživača, finansiranje i organizacija, kao i mnoga pitanja koja se tiču nauke i istraživanja, kao i akademske zajednice u celini.

Mi narodni poslanici svesni smo da je nauka i istraživanje pokretač razvoja celokupnog razvoja sistema Republike Srbije, što je od izuzetnog značaja za društveni, privredni i kulturni razvoj. Ne smemo zanemariti i pohvaliti značaj naših naučnika na polju nauke i istraživanja koji su dali doprinos u međunarodnoj sferi nauke.

Inovativnost, sticanje novih znanja i veština sistematski su prepoznati u predlogu ovog zakona, a sve u cilju opšteg društvenog razvoja.

Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine kao strateški cilj prepoznata je i predstavljena mera promene modela finansiranja naučno-istraživačke delatnosti koja je predstavljena sa namerom da unapredi i obezbedi stabilnost i efikasnost finansiranja.

Ono što bih pohvalila jeste što je njime predviđena bolja koordinacija fakulteta sa naučnim institutima, ali i sa privredom, što je od strateški važnog značaja za celokupni sistem Republike Srbije.

U proteklih par godina u Srbiji su nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke, a tu mislimo na izgradnju naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu, izgradnja zgrade Biosens instituta u Novom Sadu i stanova za mlade istraživače u Kragujevcu.

Na ovaj način mi na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i ministrom za obrazovanje, gospodinom Šarčevićem, težimo da naša država, prvenstveno naš naučni kadar, ima apsolutno sve uslove za napredak i rad u svojim oblastima.

Država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem će nastaviti na unapređenju uslova za nauku i tehnologiju, jer time poboljšavamo način obrazovanja naše dece i naših budućih naučnika.

Smatram da je navedeni zakon od velikog značaja za budući razvoj nauke i istraživanja i zato u Danu za glasanje ću svakako podržati ovaj zakon. Hvala na pažnji.

Poslednji put ažurirano: 14.02.2019, 13:26