VLADIMIR ORLIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 15.04.1983. godine. Živi u Beogradu.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je, kako ističe, stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).
U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine kako kaže, primarno obavlja dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.
Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine.

Ističe da je završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine, stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "IMTEL Mikroopt dd" i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u "High Tech Engineering Center doo", a od 2012. radi u Istraživačko- razvojnom centru "VLATACOM d.o.o.", kao sistem arhitekta.

Objavio je preko 50 naučnih radova i bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine. Bio je odbornik u skupštini grada Beograda u sazivu od 2014. godine i 2018. godine.
Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014. i 2016. godine. Od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije. U XI skupštinskom sazivu (2016. - 2020.) bio je član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo postaje narodni poslanik, kada se našao na 31. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu”.

Član Udruženja pisaca "Poeta" na Čukarici.

Govori engleski jezik.

Potpredsednik je Opštinskog odbora SNS Čukarica.
Poslednji put ažurirano: 22.10.2020, 10:30

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.12.2020.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, odnos Narodne skupštine prema nezavisnim institucijama, kako se nazivaju najčešće, vidi se, između ostalog, i to rekao bih vidi se jako dobro, i na osnovu svega onoga što se dešava na tekućoj sednici Narodne skupštine.

Mi se, da podsetim sve koji ovo prate, a koje iole zanima da razumeju to što prate, sa uvažavanjem odnosimo prema svim tzv. nezavisnim institucijama. Mi raspravljamo o njihovim godišnjim izveštajima, kao što smo to uradili, i to prvi put uradili, da to bilo ko može da se seti da je učinjeno na taj način.

Kada smo prethodni put dobili njihove godišnje izveštaje, ovde u plenumu raspravljali o svakome, ovde u plenumu se njima obratili, dali komentare na sve što smatramo da je važno da se čuje, ali ih pitali za mišljenje i za stav da podele sa građanima Srbije, kako oni to doživljavaju i iz svog ugla vide, kako sarađuju sa Narodnom skupštinom koja ih je birala i kako sarađuju sa drugim organima Republike Srbije. Sećate se šta su rekli, svi do jednog, ali bukvalno svi do jednog. Imali su samo reči hvale za tretman koji imaju od strane Narodne skupštine i za podršku koju dobijaju od nadležnih državnih organa, kako onda, pa tako i sada.

Ako niste primetili, vi koji ovo pratite, a imate samo žuč da prosipate i na teret Narodne skupštine, predsednika države Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i svakoga ko vam politički ne odgovara, primetite sada, tek smo počeli rad u ovom sazivu, odmah smo, ekspresno pozvali te ljude da dođu i da predstave svoje godišnje izveštaje. To smo uradili sa četiri institucije juče, danas raspravljamo o različitim zahtevima da sa svoje strane podržimo i pomognemo potrebe nekih ostalih, nekih drugih. Ali, dakle, to je naš odnos prema njima. A kakav je njihov odnos i kakvo je njihovo viđenje stoji u tim izveštajima i to lepo piše, za one koji su eventualno shvatili u međuvremenu da čitanje ne boli, mnogi iz bivšeg režima nisu još uvek, te neznalice da čuju i da shvate.

Primera radi Agencija za sprečavanje korupcije kaže da ima dragocenu, suštinsku pomoć od strane nadležnih organa u Republici Srbiji, da bez toga oni ne bi mogli tako dobro da realizuju svoje redovne zadatke, da pristupe svom redovnom radu. Imali su podršku i kada je reč o njihovim potrebama da se na odgovarajući način budžet projektuje, usvoji, da im se odobri zapošljavanje važnih kadrova, sve što su tražili, bukvalno sve što su tražili njima je danas država omogućila.

Isto to kaže, tvrdi i ovde svedoči i Fiskalni savet sa kojima bi verovatno mnogi voleli samo da nas posvađaju. Ali, eto ti ljudi, koliko god se mi nekada ne slagali kažu - od strane Narodne skupštine mi smo uvaženi, od strane Narodne skupštine i resornog odbora mi smo uvek imali podršku za svoj rad i za svoje potrebe. Dakle, to je naš odnos prema njima.

Kakav je odnos bivšeg režima i onih koji imaju samo da prosipaju i umeju samo da prosipaju žuč i bes, što preko svojih medija, što preko svojih tvitera. To najbolje pokazuju i govore oni sami. Primera radi, kada se nađu neki dežurni geniji iz ne vladinog sektora, pazite sada ovo – osporavaju nama, kao narodnim poslanicima, pravo da uradimo ono što zakon propisuje, da mi predložimo svoje kandidate za rad u tim nezavisnim institucijama. Da li možete to da zamislite? Da li to bilo ko na ovom svetu može da shvati? Dakle, onima kojima su puna usta, ali bukvalno puna usta priče o vladavini prava, tu vladavinu prava ne da suštinski ne razumeju, nego ih suštinski baš briga za bilo kakvu vladavinu prava.

Danas kažu nama, ne smete vi da izaberete za članove Saveta REM-a, a to je tema, jer pričamo o tim institucijama, one koje vi želite da predložite, nego imate da izaberete one za koje mi kažemo da su dostojni i da treba da budu izabrani. Dakle, zakon tamo propisuje neke kandidate treba da predlože crkve i verske zajednice. I oni to urade u skladu sa zakonom i to bude ovde na nadležnom skupštinskom odboru u skladu sa zakonom, a nađu se dežurni geniji, sve sami Šolakovi i sve sami Đilasovi i kukajte i plačite koliko god hoćete što im pominjemo imena, jer se oni tako zovu. Kada se budu zvali eventualno drugačije, onda ćemo da ih zovemo drugačije. Dok se zovu Đilas i Šolak tako ćemo da ih zovemo.

Dakle, njihovi dežurni geniji kažu – e ne možete vi iz crkava i verskih zajednica da date svoje predloge i svoje kandidate, nego će to da budu neki drugi za koje mi kažemo da to treba da budu. I ne možete vi iz poslaničkih grupa da dajete svoje predloge, nego ćemo mi da damo predloge, da vam ih ovako dostavimo, a vi ste tu samo da slušate našu volju i da radite ono što vam mi naredimo i serviramo. Jednako pametno i mudro kao ovi geniji što znaju da na izborima nemaju šta da traže, da ne bi dva glasa čestita dobili, pa zato na izbore ne izlaze. E, ti geniji se posle nađu pametni da kažu, ali to ne znači da mi ne treba da budemo vlast.

Nismo izašli na izbore, nismo ni dva glasa dobili, niko nas ne voli, svi znaju da smo obične barabe koje su ovu državu upropastile i opustošile, ali to ne znači da mi ne treba da budemo u nekoj vladi. Zašto? Zato što mi tako kažemo. Baš vam hvala, svi smo se strašno potresli zbog uvaženog mišljenja i toga što vi tako kažete. Ali, dok je u ovoj zemlji demokratija, a demokratija je, za to ko će da snosi odgovornost i ko će da se bavi organizacijom države zato će narod da se pita. Onako kako se pita danas, pitaće se sve dok smo mi u stanju da o tome odlučujemo. Kao što vidite ova većina izabrana sa izborne liste Aleksandar Vučić – za našu decu, jaka i ubedljiva, dovoljno je čvrsta da se o tome pita sve dok smo u ovom sazivu. Nemojte vi ništa da se brinete ni za Narodnu skupštinu, ni za državu generalno.

Ali, ti geniji koji nama osporavaju čak i pravo da predlažemo u skladu sa onim što zakon nalaže, koje suštinski baš briga za vladavinu prava, daju sebi za pravo da mimo svakog, pa ne zakona, nego čak ni ne principa, elementarnog poštenja i poštovanja prema drugom čoveku, prema živom biću, sude o svakome ko im se ne dopada, onako odvratno kako sude o Aleksandru Vučiću, o njegovoj deci, o drugim članovima njegove porodice, tako i o bilo kom drugom ko im se ne dopada, i narodnim poslanicima, dabome.

Primera radi, mora da bude meta za odstrel i Marko Atlagić od strane izvesnog Dušana Teodorovića koji voli da ga zovu akademik koji je zaključio da je on pozvan da se pita zašto Marko Atlagić ima državljanstvo Srbije i odakle to. Da je on pozvani kadar ko od nas treba da bude uopšte građanin ove zemlje, možda i pripadnik srpskog naroda. Zašto? Jer on tako smatra.

Marko Atlagić koji je meta iz jednog jedinog razloga, ovih dana, ne govorim za inače, a znate svi jako dobro da nije meta prvi put. I nije samo on već je to svaki narodni poslanik koji se usudi da ima hrabrosti da kaže popu pop, a bobu bob i nazove stvari pravim imenom, zbog toga što je za neke stvari koje su svakom razumnom očigledne i jasne, saopštio šta on misli o tome. Saopštio sa čime se ne slaže. Saopštio šta smatra čak i sramnim i zbog toga on treba da bude danas meta i da bude predmet linča. Koji je to veliki greh Marko Atlagića da mu danas prebrojavaju krvna zrnca i da ti geniji iz bivšeg režima, sve potpomognuti i nošeni krilima Đilasovih i Šolakovih medija da čuju još jednom i da zapamte, da zapišu ako treba, da on bude na tapetu? Zato što je reagovao na jedan intervju?

Intervju koji je dala jedan poznata glumica, to je tačno, jeste žena poznata, a koja je rekla znate šta, rekla je da se mi danas u ovoj zemlji bavimo čistkama na način koji je to činio Staljin. Da mi danas proterujemo ljude, profesore Atlagiću, u Sibir, el tako? Pa, neću da vas pitam da li je to istina, jer svako normalan ko je razborit zna da nije istina. Mogu samo da vas pitam, ima li trunke razuma u tim rečima? Šta je pa i strašno, šta je pa pogrešno kada neko od nas smatra i oseća da je to najobičnija nepravda, da je to uvreda. Da je to uvreda i za ovu državu i za svakog od nas ko se o toj državi stara. Onda je greh reći da nam to smeta, da je to uvreda, da je to nepravda, da je sramota govoriti takve stvari o sopstvenoj državi i o ljudima koji se o njoj staraju.

Slušajte te strašne i teške reči Marka Atalgića, gospođi koja je rekla, a reč je o glumici Sablić ne dostaje patriotizam. To je strašno. Ništa manje strašno, vi gospođo imate manjak ili ti nedostatak patriotskih osećanja. To je sva kritika u rečima Marka Atlagića. Osim ovoga Marko Atlagić je pročitao šta je stavljeno na teret državi, osim ovoga Marko Atlagić je govorio kako Holanđani vole svoju zemlju iako geografija nije naročito sjajna, isto je i sa Švajcarcima, Arapima koliko vidim, citirao je Sokrata. Šta vam je tu sporno i strašno? Nije vam to sporno, nego vam je sporno što mi kažemo šta smatramo patriotskim, odnosno ne patriotskim. Da li je to greh? A šta je onda geniji kada vi nama kažete da smo mi izdajnici. Šta je to? Da li je to od ovog lepše ili strašnije? Šta ste onda vi? Vi ste licemeri najobičniji, odmah to da znate, da to shvatite i da zapamtite.

Ko vama daje za pravo da vi sudite o bilo kome od nas da li zaslužuje ili ne zaslužuje da bude građanin ove zemlje. Marko Atlagić se za srpski narod borio u vreme kada je to bilo najteže i bio je tamo gde je bilo najveći izazov biti. Stajao tamo gde je trebalo biti najtvrđi da se pokaže ko si i kakav si. To Marku Atlagiću zbog svega onoga što je činio za Srbe što u Republici Srpskoj Krajini… čuli ste građani Srbije šta misli Narodna skupština, a ništa drugačije, odmah da vam kažem ne misli ni narod kada izađete na ulicu. Isto ovako aplaudiraju Marku Atalgiću, jer znaju da je sve tačno. Sve ovo što je činio za svoj narod u Krajini činio je i u Srbiji kada nisu bila ništa posebno bolja ni lakša vremena od ovih koje sam pomenuo pre nekoliko sekundi.

Tom i takvom Marku Atlagiću vi koji ga iz usta ne vadite ovih dana, dokoni, zaludni, beskorisni sami sebi, niste dostojni ni kaput da pridržite, ni vrata da otvorite, e, tu je on i tu ste vi.

Kada pominjete Narodnu skupštinu i naše narodne poslanike, odmah da znate, danas je Biljana Pilja reagovala na jednu stvar za koju vam je bilo teško da je ponovite zato što optužuje direktno vas, zato što vas je suočila sa vašim rečima. Ovo će biti pretposlednja stvar koju želim da kažem danas. Biljana Pilja je u ovoj sali pročitala ono što su objavili ovi sa Šolakove N1, a što besomučno ponavljaju, repriziraju, retvituju ovi sa takođe Šolakove i Nove S ili sa Đilasovog „Direktno“ i sa ostalih budi bog s nama koji pripadaju tajkunima i lopovima. Njihovo veliko mišljenje o Narodnoj skupštini i svima nama ovde, slušajte kako glasi, ovo su oni zapisali – velika skupštinska štala postala je razbojište u kome komični pajaci, opasne budaletine, narikače i nedovršene kreature brane svoga tvorca od atentata.

Dakle, da mi reagujemo na pretnje atentatom predsedniku države Aleksandru Vučiću, to nas čini narikačama, kreaturama, to nas sve zajedno čini štalom. To su njihove divne reči, njihov odnos prema institucijama, ovim drugim o kojima govorimo, ali i prema ovoj ovde, prema Narodnoj skupštini.

Naravno, i tu su našli za shodno da opet sve to lepo, kako samo oni umeju, kažu i o Marku Atlagiću. On je za njih, slušajte ovu sramotu – apatrid hulja za bednike najobičnije. Mi smo još, takođe, i stvorovi i mi smo balega iz ove štale koja se godina ne čisti. Da li je to odnos prema Narodnoj skupštini, prema institucijama?

Ovo je, da znate vi koji se ovakvim stvarima kitite i ponosite, ovo je vaše ogledalo i ako neko ponižava institucije u ovoj državi, to ste vi sami. Zašto? Znate vi jako dobro, jer vam je Aleksandar Vučić trn u oku baš zato što je neprobojna prepreka za vaše nezdrave ambicije i želju da se ponovo na vlast vratite, da ponovo harate i pustošite i ponovo punite svoje džepove, da opet brat Gojko Đilas ima 29 ili 35 nekretnina i vrištite koliko god hoćete, ali to je istina i to kaže sam Dragan Đilas.

Ne dopada vam se iz naših usta, ne dopada vam se kad pročitate negde. Poslušajte Dragan Đilasa kad objašnjava – moja i Gojkova firma „Multikom“ kupila je onu vilu. Kupila je tu vilu, a onda je malo kasnije preprodala preko ćerke firme u kojoj je direktor bio Gojko Đilas. To je istina i to sami kažete.

Kukajte i vrištite koliko hoćete. Slobodno to radite, a mi ćemo to, takođe, da ponavljamo i nećemo da dozvolimo da se ponovo dešava ovoj zemlji i ovom napaćenom narodu kom ste već ogulili kožu sa leđa.

Ne dopada vam se Narodna skupština zato što je izabrana na demokratskim izborima, i to znate, zato što je OEBS i njegova misija ODIR rekla ne samo da su izbori ove godine održani efikasno u neljudskim uslovima pandemije Kovid-19, već zato što su, slušajte sada šta kaže taj izveštaj, učesnici izbora mogli da sprovode kampanju, osnovne slobode izražavanja i okupljanja bile su poštovane. Tačka. Dakle, to kažu ljudi koji su posmatrali ove izbore i vi znate da je sve istina, baš kao što je istina da nećemo dozvoliti da ponovo harate i pustošite, da se ponovo besomučno bogatite, preprodajete sami sebi svoje reklamne sekunde da bi utajili porez, da bi ova država imala manje sredstava, između ostalog, i za ove bolnice koje gradimo ovih dana, između ostalog i za sredstva za lečenje.

Nadate se bilo kakvoj nesreći, jer mislite da ćete na krilima te nesreće vi da se vratite. Nećete nikad. Dok je u ovoj zemlji ubedljive većine, a kako stvari stoje biće je i ne bojte se ni za to, za politiku Aleksandra Vučića, dok je podrške tog čoveka lično i sve ono što radi, uprkos svemu onome što rade ovi njemu sa druge strane, sigurno ćemo se mi boriti za ovu državu, sigurno ćemo se boriti za njene institucije. Još jednom pokazujemo to i na ovoj sednici, ali budite uvereni pokazivaćemo na svakoj narednoj ništa manje energično, ništa manje srčano i ništa manje jasno, jer smo mi ovde u ovoj sali zakletvu položili da služimo građanima Srbije, istini i pravdi. Ta je istina i ta je pravda danas na strani poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, na strani naše politike i hrabrih ljudi poput Marka Atlagića i ostalih.

Hvala vam lepo.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem.
Reč ima ovlašćeni predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije gospodin Muamer Bačevac.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Hvala vama.
Reč ima predsednik poslaničke grupe SPS, gospodin Đorđe Milićević.

Imovinska karta

(Beograd, 08.10.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27400.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 28700.00 RSD 03.06.2016 -
Odbornik Skupština grada Beograda Grad Mesečno 10000.00 RSD 08.09.2016 - 15.01.2018.
Odbornik Skupština grada Beograda Grad Mesečno 10000.00 RSD 05.09.2018 -
- Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija (nastava) Javni Mesečno 40000.00 RSD 23.02.2018 - 27.09.2018.