BILJANA PANTIĆ PILJA

Srpska napredna stranka

Rođena 11. maja 1983. godine. Živi u Novom Sadu.

Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu. Po zanimanju je advokatica.

Od osnivanja Srpske napredne stranke do juna 2010. bila je predsednica MO Bistrica.

Obavljala je dužnost narodne poslanice u sazivima od 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2016. godine bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu. U XI skupštinskom sazivu bila je članica Odbora za evropske integracije i zamenica člana u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo joj je potvrđen mandat, kada se našla na 42. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu”.

Govori engleski i italijanski jezik.
Poslednji put ažurirano: 27.07.2020, 11:23

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2020.

Hvala.

Poštovane kolege, građani Srbije, čast mi je danas da govorim o ovom predlogu zakona koji sublimira sve ono što je SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obećala na izborima kada je dobila ogromnu podršku građana.

Dva miliona građana dalo je podršku listi Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka – Za našu decu i upravo je ovaj Predlog zakona dokaz da se borimo za decu koja će rasti u jakoj i stabilnoj državi i upravo je ovaj Predlog zakona i osnivanje ovih novih ministarstava, tri nova ministarstva, dokaz za sve ono što je u kampanji izgovorila Srpska napredna stranka da će biti ispoštovano.

Ja ću se malo više osvrnuti na osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i dijalog pošto su moje kolege dosta govorile o Ministarstvu za porodicu i Ministarstvu za brigu o selu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dijalog pokazuje da je cilj buduće Vlade vođenje dijaloga i to je jako lepo moj uvaženi kolega prof. Žarko Obradović objasnio šta je dijalog. Dijalog nije ono što zagovara jedan Lutovac koji ne može da obuzda ni svoju političku stranku da ga voli, koji zagovara izlazak na ulice i paljenje Skupštine, dijalog nije ono što priča tajkun Đilas i njegova marioneta Marinika Tepić, koji dolaze i kamenuju policiju, Skupštinu, nasilno upadaju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, dijalog je da pričamo, da razgovaramo mi koji nemamo isto mišljenje o različitim temama.

Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje koje je pokrenuo i apostrofirao sam predsednik Aleksandar Vučić, sa svojom molbom da buduća Vlada ima minimum 50% žena. Nemojmo zaboraviti i da je na inicijativu predsednika Vučića u prethodnom periodu osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Takođe, u prethodnom periodu prethodni skupštinski saziv doneo je veliki broj zakona kojima je poboljšao položaj žena. Prva smo zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, tako da samo formiranje ovog posebnog ministarstva govori da će se nastaviti sa reformama u ovom polju.

Spomenuli smo danas šest principa koje je rekao predsednik Aleksandar Vučić da trebaju biti principi buduće Vlade. Jedan od njih je zdravlje građana, kao prvi cilj, posebno imajući u vidu današnju situaciju u svetu, kao i u Srbiji. Koliko sam videla, danas imamo 757 zaraženih od kovida i, nažalost, tri preminule osobe. Lekari su tokom ovog perioda pokazali nadljudske napore. Država je pomogla koliko god je mogla i pomagaće i dalje, ali na nama je individualno da svako od nas pokaže odgovornost oko ovog cilja da se izborimo sa kovidom.

Borba za Kosovo i Metohiju je nešto čemu je predsednik Aleksandar Vučić pokazao koliko je posvećen i o ovome je jako teško govoriti, što se mene tiče, zato što ja ne znam nijednog srpskog državnika koji je bio toliko posvećen za borbu srpskog naroda koji živi u AP Kosovo i Metohija. Rekao je da bi cilj nove Vlade trebalo da bude očuvanje vitalnih interesa, čemu svi treba zajedno da doprinesemo.

Politika Aleksandra Vučića je doprinela da danas Srbiju posmatraju kao zemlju koja je nezavisna i neutralna. Kako je i sam rekao - poštujemo sve, ali poštujte i nas, poštujte i Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.

Što se tiče rasta ekonomije, napomenula bih da je prethodna Vlada imala velike uspehe, od smanjenja nezaposlenosti, podignuta je minimalna neto zarada na 32 hiljade dinara, prosečna plata 510 evra. To je sve ono na čemu će, nadam se, sledeća Vlada da radi, da poboljša još više ekonomsku politiku naše zemlje u ovim teškim trenucima, za razliku od nekih drugih vlada kojih se sećamo da su uništili srpsku privredu kada su privatizovali preduzeća, propale privatizacije, vodili su se sudski postupci, vodile su banke u stečaj, bogatili su se tajkuni koji danas koriste svoj novac i svoje medije da napadaju predsednika Vučića, koji se svim silama bori za svoju zemlju.

Spomenula bih i Ministarstvo pravde, ali mislim da je tu moj kolega Đukanović vrlo lepo rekao, težak period smo imali što se tiče Ministarstva pravde. I dalje pamtimo i osećamo onu 2010. godinu i onu nesretnu reformu. Malim se tu koracima išlo napred. Očekujem od budućeg ministra, ministarke pravde, da se jače uhvati u koštac sa svim onim što ih čeka. Imamo veliki problem sa sudovima, koji su zatrpani velikim brojem predmeta, sa tužilaštvom koje ne pokreće postupke. Da bi se suprotstavili mafiji i svim krivičnim delovima, potrebno je da imamo dobro sudstvo, ali se isto slažem da ne treba sudstvo da bude posebna kasta i da treba da nastave sudije da se biraju u Skupštini Srbije.

Usvajanjem ovog zakona nadam se da ćemo sledeće nedelje izabrati Vladu koja će nastaviti kontinuitet i reformu prethodne vlasti, za šta je i dobila podršku građana na prethodnim izborima i da ćemo nastaviti da stvaramo jaku i stabilnu državu za našu decu. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2019.

Hvala vam.

Poštovani članovi VSS, poštovane kolege, svašta bih sad imala ja ovde da kažem pošto sam poslušala moje uvažene kolege koje su diskutovale čitav dan, pa ću probati da sublimiram iz nekog svog iskustva, kao i poslanik i kao advokat koji ima velike veze sa sudom, odnosno svakodnevno ide na suđenja i prisustvuje suđenjima.

Za početak, nisam ja neki veliki fan Visokog saveta sudstva, kao neke moje kolege što su vas nahvalile. Prvo, smatram da je predsednik Visokog saveta sudstva trebao danas da dođe ovde pred nama, da nam obrazlaže svoju odluku. Moj stav je da je trebao da dođe ovde. Verujem da on ima posla, ali ovo je jedan od njegovih poslova da dođe pred narodne poslanike, a ne da pošalje vas, uz dužno poštovanje prema vama.

Drugo, od svih kolega koje su danas diskutovale, gospođa Vjerica Radeta mi je najbolja, oko 80% se mogu složiti sa njom, ne mogu da se slažem 100% jer sedela bi tamo verovatno, ali 80% onoga što je rekla koleginica Vjerica Radeta mislim da je u pravu.

(Narodni poslanici SRS, dobacuju.)

Ako može malo tiše kolege, znam da ste oduševljeni, ali samo malo tiše da obrazložim ovo što sam htela.

Prvo, odluku ste nam pročitali. Uz dužno poštovanje, vi niste ovde spikeri, mi smo dobili tu odluku i mi smo to vrlo pažljivo pročitali.

Drugo, smatram da su biografije koje nam dostavljate svaki put sve oskudnije i oskudnije. Znam da prosek studiranja i prosek godina studiranja nije uslov, ali do nedavno ste nam dostavljali takve podatke. Ja sad, čitajući, zaključim da neki kandidati koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, su studirali do 27, do 29 godine što je deset godina studiranja. Ne znam iz kog razloga se kriju te informacije.

Ja sam ujedno, kao član stalne delegacije parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, član Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava. U tom Komitetu dobijamo vrlo opširne biografije kandidata, sa kojima vodimo razgovor i biramo ih, čak i ispitujemo.

Do skoro sam čak bila i pristalica da izbor sudija ne treba više da se vrši u Skupštini. Promenila sam to svoje mišljenje baš imajući u vidu rad Visokog saveta sudstva. Zato što ne znam šta je za pojedince iz Visokog saveta sudstva dostojnost, šta su ti moralni kriterijumi navedeni u članu 45. Zakona o sudijama, šta je sa nepotizmom, jer svaki put se tu negde pronađe neki kandidat koji ima neke veze sa nekim, šta je sa pravljenjem sudijske kaste. Pošto od 22 kandidata koje prvi put biramo na sudijsku funkciju, samo jedan kandidat nije iz pravosuđa, nema ni jednog kandidata iz advokature, nema ni jednog kandidata iz privrede. Nikoga, samo sudijski pomoćnici i korisnici početničke obuke.

Takođe, u biografijama vidim da su neki kandidati završili početničku obuku 2015. godine. Šta su radili posle? Kakve su to biografije? Kako ja sada da zaključim da je neki kandidat dostojan.

Takođe imam pitanje za vas, da li kandidat koji je zaposlen u nevladinoj organizaciji je dostojan kandidat? Da li ispunjava moralne uslove? To je pitanje za Visoki savet sudstva. To nam niste navili u biografijama, morala sam da guglam kandidate zato što nam ne dostavljate potpune biografije, a onda pričamo o politizaciji sudija. Ne, sud je zatvorena kasta u koju ne može niko da uđe. Na stranu ovih 22 kandidata, ja ne znam kakvi su oni, ne znam nikoga lično, nadam se da će biti dobre sudije, izražavam veliku sumnju.

Na primer, sudije koje birate po konkursu, evo skoro je izabrana sudija u Novom Sadu, u Viši sud. Znate šta je prvo uradila u junu mesecu kada je dobila svoje predmete? Odložila je suđenje zakazano za novembar i zakazala ga za februar. Šta je sa efikasnošću srpskog pravosuđa? Znam da je mračni srednji vek sinonim za mračno pravosuđe 2009. i 2010. godine, ja sam tada bila u sudu pripravnik volonter i znam kako je rađena reforma pravosuđa, znam šta je urađeno sa sudijama. Znamo i kako su sudije tada birane, po kafanama i po političkoj pripadnosti, pa smo dobili 700 tužbi za naknadu štete. Ali, šta je sada sa ovim daljim izborima, šta radite?

(Milorad Mirčić, dobacuje bez mikrofona.)

Molim vas kolega Mirčiću, bez dobacivanja, da završim.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2019.

Šta je sa, priča se da Visoki savet sudstva ima stav da na primer sudija Privrednog suda ne može da bude izabran za sudiju Apelacionog suda, nego samo za sudiju privrednog apelacionog. Gde to piše? A tako vas bije glas, da neke sudije uporno konkurišu i ne mogu da budu izabrane, jer im se tako nešto kaže.

Šta je sa kandidatima za prvi izbor za sudiju? Znam kandidate koji konkurišu, koji su završili fakultete za tri i po godine. Imaju proseke preko 9, ali rade kao saradnici devet godina. Njih nikako da izaberete. Da li nisu nečija rodbina, da li vlada nepotizam? Kako Visoki savet sudstva utvrđuje ko je dostojan? To je moje pitanje. Kako utvrđujete ko je dostojan? Na osnovu kojih moralnih kriterijuma? Zašto nemamo sve podatke, ako već treba da ustanemo i da ovde glasamo. Još uvek imamo ta ovlašćenja da glasamo za sudije, još uvek. Na stranu to što vi birate one po konkursima. Ima svega i svačega. Ima sudija koje izaberete u viši sud, a budu tu dva tri meseca pa brzo odu u apelaciju. Neki nikako da dođu do te apelacije. Po kojim kriterijumima birate sudije?

Što se tiče suđenja sudija. Znam da je sudijsko uverenje nešto na čemu se zasnivaju presude, ali šta je sa pravnom sigurnošću? Šta je sa efikasnošću, ekonomičnošću? Znate da imamo masovne tužbe, neću da govorim šta je predmet spora, ali postoje. U jednom sudu spisak sudija koji usvaja tužbeni zahtev, drugi spisak u istom sudu sudija koji odbijaju tužbeni zahtev. Kakvu garantujemo pravnu sigurnost građanima Srbije kad podnose tužbu? Da podnesu, vide ko je sudija, pa povuku tužbu, pa ponovo podnesku na pisarnicu dok ne dobiju sudiju sa svog spiska. To je pravna sigurnost koju nam garantujete.

Nema zauzimanja pravnih stavova decidnih, nego izokola, a birate, kao što rekoh sudije, opet vam ponavljam sudija koju izaberete u viši sud u junu mesecu otkaže ročište u novembru i zakaže za februar. Treba valjda vreme da se pripremi. Pravosuđe jeste u boljem stanju nego kakvo je bilo. To jeste fakat. Ima manje starih predmeta, ali i dalje se sudije ponašaju tako kako se ponašaju, zato što vi birate takve sudije i zato što, daću sebi za pravo, Narodna skupština ne dobija biografije da bi mogla da vidi ko je tu u stvari dostojan, ko nije. Kako ste došli do ovih kandidata? Kako ja da znam da nije bio neki bolji kandidat?

Ne mogu da ne pomenem, pošto je indirektno povezano sa pravosuđem Srbije, ne mogu da ne pomenem da je sinoć u jednom opozicionom glasilu izašla izjava potrčka Vuka Jeremića, Bore Solunca nekadašnje perjanice DS, gde je najgnusnije uvredio Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada.

Još jednom se pokazalo da je bitno ko priča a ne šta priča. Miloš Vučević je dva puta izabran za gradonačelnika Novog Sada, što se nije desilo u istoriji grada. Bora Solunac nije dobio izbore ni u svom selu odakle je. Bora Solunac je glasao iz Soluna 2001. godine, Zakon o radu, Bori Soluncu je zastareo postupak u prekršaju, toliko o tome, pošto imamo digresije, imamo klijente kojima nikako da zastare slučajevi, ali Bori Soluncu zastari prekršaj. Čovek je osuđivan i vodi se pred Specijalnim sudom krivični postupak protiv njega, pa se nadam da će ovaj put sudije da sude po zakonu, a ne po carstvu, što bi rekao Dušanov zakonik. Hvala vam.

Imovinska karta

(Novi Sad, 28.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81958.00 RSD 03.06.2016 -