MARIJAN RISTIČEVIĆ

Narodna seljačka stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marijan Rističević je bio narodni poslanik pet puta do sada. Prvi put je izabran za poslanika u petom sazivu, od 2001. godine, naredni u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika neprekidno od 2012. godine do danas.

U petom sazivu bio je predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova, mandat mu je poništen 2003. godine nakon što je njegova stranka isključena iz Koalicije Vojvodina, čiji deo je bila.

U 11. sazivu bio je predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu lokalnu samoupravu.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tokom 12. saziva redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 600 sati, 126 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je jednom. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 343 puta, od čega je za 331 akt glasao “za”, a za 4 se izjasnio kao “uzdržan”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 29. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Predsednik je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za zaštitu životne sredine. Takođe, član je i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođen 01. marta 1958. u Novim Karlovcima. Završio je Višu školu organizacije rada.

Od 1979. do 1985. radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. se bavi zamljoradnjom na svom imanju.

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista Otpora.

U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine Opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine je smenjen sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio Poslovnik.

Od osnivanja 1990. godine član je Narodne seljačke stranke, koja je 1996. prerasla u Koaliciju Vojvodina, gde je vršio funkciju sekretara. Godine 2003. iz Koalicije je isključena Narodna seljačka stranka, a sa njom i Rističević. Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova birača, zatim i na predsedničkim izborima u junu 2004. kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova birača.

Član je Upravnog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Živi u Novim Karlovcima kod Inđije.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 14:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 126
  • 9
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 1 godina i 11 dana i 14 sati

Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

Uslovi registracije traktora

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 4 dana

Poštovani, Ovim pismom se obraćam verovatno ispred velikog broja poljoprivrednika koji imaju problem sa registracijom svojih traktora i priključnih mašina. Naime postoji veliki broj polovnih traktora koji su potpuno tehnički ispravni, ali su računi i dokumentacija zagubljeni te je dosta tešk...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, prethodni govornik je posle pretposlednjeg odbora koji smo imali u Inđiji odbila da poseti ostrvo na kome se uzgajaju krave i gde se proizvodi organsko mleko. Zato često pokušava da podbuni poljoprivrednike i ovog puta je govorila o podsticajima u EU, uglavnom po hektaru.

Da li ima premije od 15 dinara po litri mleka u EU, kad smo već kod mleka? Da li ga ima ili nema? Evo, ja tvrdim da ga nema. Nema premije za mleko u EU. U Srbiji ima. Tačno je da su premije po hektaru u EU daleko veće nego u Srbiji. Ali, takođe je tačno da ovi pre nas sem 12.000 dinara po hektaru nikakve druge podsticaje nisu isplaćivali poljoprivrednicima. Nije bilo podsticaja za voćarstvo, za zasade, za zalivne sisteme, za bunare, za ograde, za protivgradne mreže. Nije bilo podsticaja po kravi 25.000 dinara. Nije bilo ni premije za mleko od 15 dinara.

Moram da vas obavestim da svaka krava prosečno da 5.000 litara mleka, ako je iole kvalitetno grlo. To je 75.000 dinara i 25.000 dinara po grlu, što je 100.000 dinara po jednoj kravi. Ako grešim, neka me ministarka ispravi.

Takođe, prilikom nabavke priplodnog grla, pre nego što će junica postati krava, država isplaćuje 125.000 dinara. Za tovne krave i do 40.000 dinara. Ničega od toga do 2012. godine nije bilo.

Zašto smo to uradili uz proteste tzv. ratara koje on ne podržava? Zato što smo želeli da uparimo hektare i grla, što nam još uvek, moram priznati, ne uspeva, bez obzira na izdašna davanja u stočarstvu. To smo želeli da premije i subvencije prebacimo od 2014. godine na intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju.

Moram da vas podsetim da smo mi postali tržište EU kad smo potpisali SSP. Prerano, ali nismo se mi pitali. Dakle, mi se takmičimo na evropskom tržištu, baš sa tim daleko većim podsticajima po hektaru nego što je trenutno u Srbiji.

Ako damo na biljnu proizvodnju po hektaru velike podsticaje i ukinemo ih za stočarstvo, voćarstvo itd, šta ćemo dobiti? Dobićemo biljnu proizvodnju koja će se izvoziti, poput Ukrajine. Znači, izvozićemo milione tona kukuruza, izvozićemo milione tona pšenice, izvozićemo stotine hiljada tona soje i na takav način subvencionisaćemo stočnu hranu za tuđe stočarstvo. Zato je ideja bila da deo podsticaja sa hektara prebacimo na stočarstvo, na voćarstvo, na intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju.

Dignuto je na desetine hiljada hektara zemlje, nabavljena su visokokvalitetna priplodna grla. Problem nastaje onda kada kravu koja daje 2.000 litara mleka zamenite priplodnim grlom koje daje 7.000 litara mleka, zato što se krava može da oteli samo jednom, pa imamo nedostatak tovnih grla i to pokušavamo da rešimo.

Mnogo toga mi treba da uradimo i ja pozdravljam sve one koji se zalažu za poljoprivredu, ali vas moram podsetiti da su podsticaji četiri puta veći nego što su bili, a nadam se da će za godinu ili dve biti osam puta veći nego što su sada i da ćemo doći u poziciju da te premije i subvencije po hektaru, po grlu, itd, budu onakve kakve su u EU. Ali, uglavnom, idemo napred i nadam se da ćemo ići još više napred. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, da u zdravstvu ima previše pljačke, verovatno da je tačno. Sačekajte malo.

Ja sam čuo da je te pljačke bilo i u Aranđelovcu, u zdravstvu. Kažu neki lekari su se potukli, pa je jedan morao da dočeka penziju u Mladenovcu, jer je izbila tuča oko te pljačke, neko se protivio, neko je bio za, uglavnom, ta se tuča desila i neko se penzionisao u Mladenovcu. Ja sam čuo da je bila tuča između dva zdravstvena radnika. Sad, o kome se radi, sami pogodite.

Ali, taj zdravstveni radnik kaže da je često razgovarao sa Aleksandrom. Ja ne budem lenj, kucnem poruku, kaže – prvi put čuje za to. Aleksandar se ne seća da je vodio tako duge i iscrpne razgovore sa jednim bivšim zdravstvenim radnikom, ali je čuo da u jednom staračkom domu ima njegova slika metar sa metar. Kaže da se taj dosetio i da pokušava time da plaši razne inspekcije u slučaju nekih neregularnosti.

Uglavnom, verujem da dobro poznaje Zakon o budžetu ili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetu. Ukoliko želimo da usvojimo ovaj amandman, prethodno smo trebali da predložimo i usvojimo amandman na izmene i dopune Zakona o budžetu, jer moramo da obezbedimo sredstva za nešto što tražimo nekim amandmanom za prateći zakon. Čak mislim da to nije ni za rebalans budžeta, to je više za budžet. To je nešto što treba da se planira malo duži period, a ne da se to reši jednim amandmanom.

Ali, Bože moj, ja sam to predlagao, recimo, 2014. godine, Arsić to zna, čini mi se, kada smo usvajali Zakon o penzijskom osiguranju. Ja sam tražio da se povećanja vrše, kako se to kaže, linearno, znači, svima jednako, da se smanji razlika između najveće i najmanje penzije. Rečeno mi je da to ne može po zakonima, Ustavu itd.

Interesantno je da je jedan od prethodnih govornika glasao za neusvajanje mog amandmana, znači, protiv toga da to bude linearno povećanje, a evo, danas se zalažu sasvim za nešto drugo.

Dame i gospodo, mi penzije dotiramo sa 114 milijardi, ukoliko se ja ne varam, nije mi trenutno rebalans budžeta ovde. Sigurno sa toliko dotiramo penzije. I moram vam reći nešto, moj otac ima penziju od 12.000 dinara, teško može da se kvalifikuje za starački dom, teško. Kaže ne primaju te sa najmanjim penzijama, verovatno zato što su one poljoprivredne od 12.000.

Ali, ja moram reći i sledeće. Moram biti i malo samokritičan. Ja plaćam dva penzijsko-invalidska osiguranja. Plaćam PIO poljoprivrednika, iako mi Skupština plaća penzijsko-invalidsko osiguranje. Nisam želeo da se odreknem plaćanja poljoprivrednog penzijskog staža. Ja ga uplaćujem i dalje, svestan toga da ne mogu da imam dve penzije, ali želim da pomognem poljoprivrednicima time što ću uplaćivati i taj staž.

Moram da priznam da su dugovi poljoprivrednika, najveće dotacije idu za te najmanje penzije, recimo, u ovom trenutku dug poljoprivrednika prema penzijskom stažu, u koji su ih nasilno gurnuli oni pre nas, dve milijarde evra. Da li verujete vi, gospodine ministre, gospođo ministarko, da je dug poljoprivrednika prema penzijsko-invalidskom osiguranju preko dve milijarde i mi ne pokušavamo to da naplatimo, s obzirom da znamo da su ih nasilno gurnuli u tu vrstu penzijskog osiguranja? Znači, jesu male. To ostaje da se razmatra za neki duži period. Nije usvojivo po meni zato što je moralo prethodno u rebalansu budžeta da bude usvojeno, da ta stavka bude povećana, da bi ovaj amandman mogao uopšte da prođe. Ili u narednom budžetu da pokušamo tako nešto, ukoliko je to moguće, da pokušamo da to ispravimo. Uglavnom, ja verujem da svi ljudi zaslužuju dostojanstvenu starost i da svi ljudi zaslužuju da imaju pravo, ukoliko nemaju nikakvog srodnika da se stara o njima, na starački dom. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, bez obzira što je prethodni govornik, pre nekoliko nedelja, pretio da će se sa mnom ovi njeni, obračunati motkama, ja ću se usuditi da vam prigovorim na kršenje Poslovnika, njeno izlaganje nije imalo nikakve veze sa amandmanom.

Ona je prilikom, gospodine predsedavajući, prilikom svog izlaganja o raznim tajnim računima, o privatizacijama, zaboravila da je direktor Agencije za privatizaciju bio Mirko Cvetković, koga su oni unapredili u premijera.

Ona je, takođe zaboravila i narušila dostojanstvo da je ministar za privredu bio Vlahović. Dakle, njih ne pominje. Prilikom izlaganja na nekim tajnim računima u inostranstvu, zaboravila je na čijoj listi je izabrana. Ona je izabrana na listi gospodina Đilasa, koji na tim računima, u inostranstvu, ima 619 miliona evra.

Taj deo je preskočila i zaboravila, očigledno da ima selektivno pamćenje i molim vas, gospodine predsedavajući, da u buduće malo se postarate oko toga da se govornici, koliko toliko drže priče o amandmanu koji je predložen na određeni zakon. Hvala.

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, pitanje za predsednika Vlade i za ministra – šta misle da preduzmu povodom ekstremističkih aktivnosti koje iskazuje Savez za Srbiju?

Navešću primer špijuna Obradovića. Dakle, 1999. godine dok su neki mladići ginuli na Košarama, a već sam navodio Tibora Cernu, vojnika mađarskog porekla, koji je poginuo braneći Srbiju i poslednje reči su mu bile – za ovu zemlju vredi umreti, u to isto vreme Dragan Đilas nije bio na vojnom oklopnom vozilu koje se zove „Praga“, nego je bio u Pragu. Podizao je svoju firmu sa željom da u Češkoj zaradi 74 hiljade evra.

Boško Obradović je imao preča posla u Beogradu da pokrene list „Dveri“. Sergej Trifunović je plakao od ministra do ministra, sve dok nije prebegao u Ameriku na agresorsku stranu. Dušan Teodorović je napustio fakultet i pobegao na agresorsku stranu u SAD. Vuk Jeremić, njega je otac sklonio u London da mali ne bi omirasao barut nekom naftaškom stazom. To je ta tzv. patriotska linija Saveza za Srbiju.

Nije ni čudo što su te pobegulje za heroja uzele gospodina Obradovića iz „Krušika“ koga je mama zaposlila, a kada je mama napustila mesto direktora on je pet godina prikupljao dokumentaciju, predao je bugarskim novinarima i tako ugrozio posao, koliko sam razumeo, od 80 miliona evra.

Današnja ekstremistička organizacija Savez za Srbiju, predvođena Đilasom, Marinikom Tepić, Boškom Obradovićem, Vukom Jeremićem, tog lika, kako to mladi kažu, predstavljaju kao velikog heroja. Dakle, vrednosno gledano šta naši mladi treba da nauče, odnosno šta će Vlada preduzeti da se takvi postupci preduprede, odnosno kazne po zakonu jer po meni su to antidržavne aktivnosti sa ciljem da se nanese politička šteta i materijalna šteta našoj namenskoj industriji, odnosno da se favorizuju konkurentske namenske industrije okolnih zemalja? Hvala.

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, jedno od pitanja je za ministra zdravlja - koliki je napredak učinjen iz oblasti zdravstva Srbije, u odnosu na zemlje Evrope, poslednjih godina, obzirom da smo bili poslednji po kvalitetu zdravstvenih usluga u svetu, dok su vladali ovi koji bojkotuju Narodnu skupštinu.

Takođe, pitanje za predsednika Vlade ili nekog člana Vlade - šta će država preduzeti, a napraviću jedan uvod, da je 2007. na 2008. godinu, Vuk Jeremić, Borko Stefanović su američkoj ambasadi kod Dženifer Braš tražili da Vlada SAD utiče na kosovske Albance da proglašenje lažne države Kosovo, proglašenje nezavisnosti ostave do posle izbora da bi Boris Todić bio izabran za predsednika. Depeše "Vikiliksa" to jasno pokazuju, da su u ambasadu išli Dragan Đilas koji se uz put žalio na Konuzina, kao borac protiv ruskog uticaja, Borko Stefanović i Vuk Jeremić i da su u toj situaciji obećali da će kao vlast tadašnja poštovati crvene američke linije. Posle toga su aktivno učestvovali u izgradnji divlje države Kosovo, tako što su tražili mišljenje Međunarodnog suda pravde, a da niko to od njih nije tražio i na čemu sad Tači temelji kosovsku nezavisnost, takođe su pregovore izmestili, zajedno sa Borisom Tadićem iz UN u EU i tako eliminisali Rusiju i Kinu. Ono što kao vlast nisu uspeli da dovrše ovih dana, pokušavaju da to dovrše kao opozicija.

Vama je svakako poznato šta je Marinika Tepić izjavila pre neki dan ovde na konferenciji za štampu u Narodnoj skupštini, govoreći da su povučena priznanja lažne države KiM, da su plaćena novcem, upravo od izvoza naoružanja iz namenske industrije, te da je navodno Vlada Republike Srbije, ministar spoljnih poslova novcem dobijenog od izvoza naoružanja, platilo drugim državama da povuku priznanje lažne države KiM.

Kao neko ko je ugostio delegaciju Gane, ja znam da to nije istina, ali zbog javnosti tražim da nam kažete, kao predsednik Vlade i kao ministri, šta će država preduzeti da zaštiti nacionalne i državne interese, odnosno na koji način će sankcionisati ovakvo ponašanje Marinike Tepić koja je samo rekla ono što je Dragan Đilas napisao? Hvala.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 27.06.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, nije predsednik Vučić potpisao Briselski sporazum, nego gospodine Dačić, koliko se ja sećam. To je jedno.

Drugo, odgovor premijerki na pitanje šta je Vlada mislila 2011. godine. Vlada je mislila kako da obezbedi Đorđu Vukadinoviću da dobije na lutriji, ali da ne kupuje srećku. On je dabl laki men – dva puta srećan. Nije kupovao srećku, a dobijao je milione od Tadića na lutriji. Otuda i njegovo tumačenje nezavisnosti Kosova koje se desilo 2008. godine. On je to verovatno prespavao onako sa lutrijom ispod glave.

Dakle, prvo želim da pozdravim vašu izjavu. Pitanja postavljam ministru zdravlja, da kaže šta misli o specijalizacijama, o ovim novim lekarima mladim.

Ministru poljoprivrede postavljam pitanje šta misli o zameni stočne hrane za stoku?

Gospođo premijerka, želim prvo da pozdravim izjavu o suzbijanju rada na crno i s tim u vezi tumačiću izveštaj Evropske komisije.

Svakako ste čuli za Junajted mediju i Junajted grupu, SBB, Šolaka i Đilasa. Dakle, vi znate da se naši domaći elektronski mediji registruju u REM i da plaćaju naknadu za emitovanje, plaćaju SOKOJ, plaćaju RATEL itd. Svakako znate i Međunarodnu konvenciju koja prekograničnim televizijama dozvoljava da reemituju izvorne programe iz zemlje gde su registrovani bez ikakve naknade na teritoriji Republike Srbije, odnosno svi potpisnici Konvencije Saveta Evrope. Vi to svakako znate.

Vi ste svakako čuli za kanale koji se novu „Nova“, N1, trinaest sport klubova i negde oko 20 lažnih piratskih prekograničnih kanala, koji u Srbiji rade na crno zato što prekogranični kanali moraju da reemituju izvorni program bez prekrajanja, ometanja, priloga i reklama, dakle, onakav kakav se prikazuju u Luksemburgu.

Gospoda Đilas i Šolak, Junajted medija, su registrovali dvadesetak lažnih prekograničnih kanala u Luksemburgu koji ne emituju program iz Luksemburga, već ga emituju iz Beograda.

Vi svakako znate da Olja Bećković ne vodi emisiju u Luksemburgu, da Ivan Ivanović ne vodi emisiju u Luksemburgu, da Jugoslav Ćosić ne vodi emisiju u Luksemburgu, već se to radi iz Beograda. To su lažni piratski pregoranični kanali, koji ne plaćaju nikakvu naknadu za emitovanje, nego na svom kablovskom povezanom operateru puštaju te kanale, iako oni nisu … U suštini su domaći, a oni žele da kažu da su prekogranični. Time se direktno radom na crno ugrožava rad domaćih elektronskih medija. To je vezano za izveštaj o kablovskim operaterima i slobodi medija, jer su kod nas u Srbiji mediji toliko preslobodni da ne moraju čak ni da se registruju u Republici Srbiji.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2021.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje je za Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Direkcije za vodu, to je dokle se došlo sa zalivnim sistemima iz fonda Abudabi? Posebno me interesuje naravno deo koji je u blizini tamo gde ja radim i živim, a radi se o projektima Slankamen Novi, Slankamen Stari. To su dva projekta zalivnih sistema, a treći zalivni sistem je Stara Pazova. S tim u vezi interesuje me dokle se došlo sa zalivnim sistemima u opšte, a posebno na zalivima tri pomenuta sistema.

Dame i gospodo narodni poslanici, pre deset godina, Dušan Petrović je obećao da će se navodnjavati u Srbiji, da je to državni projekat za navodnjavanje milion hektara. To njegovo obećanje nije bilo prazno, bilo je ispunjeno maštom, iluzijama i prevarama, dakle, od toga nije bilo ništa, koliko ja znam, a predsednik sa Odbora za poljoprivredu, uporno i dosledno se radi na realizaciji projekta iz Abudabi fonda oko navodnjavanja i s tim u vezi želeo bih odgovor na ova pitanja, tako da sa tim nekim odgovorima, na sledećim sednicama mogu da upoznam i Narodnu skupštinu.

Drugo moje pitanje vezano je takođe za vode, odnosno da li Ministarstvo poljoprivrede upoznato sa idejnim projektom Institutom za vode Černi, a radi se o snabdevanju pijaćom vodom stanovništva Srema, odnosno opština koje se nalaze na teritoriji Srema, radi se o izvorištu Stara Draga Hrtkovci i za snabdevanje svih opština u Sremu je potrebno oko sto miliona evra. Znam da postoji idejno rešenje i moje pitanje Ministarstvu poljoprivrede, da li se radi na tom projektu s obzirom da i predsednik Republike, a i državno rukovodstvo, Vlada Republike Srbije da traži što više projekata da se realizuje iz ove oblasti.

Sledeće moje pitanje, naravno, omiljeni REM. Sledeća pitanja su upućena REM-u, to je vezano za ove Šolakove i Đilasove kanale, odnosno moje pitanje REM-u – Da li znaju za član 64. Zakona o elektronskim medijima, odnosno za činjenicu da prenose kvalifikacija za evropski i svetsko prvenstvo u fudbalu isključivo, podvlačim, isključivo mogu da prenose televizijski kanali koji pokrivaju celu zonu Republike Srbije? Dakle radi se o nacionalnim kanalima. Da li im je poznata ta činjenica, s obzirom da su oni sastavili tu lisu najvažnijih događaja u kojoj spadaju kvalifikacije.

Da li im je poznata činjenica da se taj isključivi prenos za televizijske kanale, za te sportske priredbe ne realizuje na kanalima koji pokrivaju celo tržište, već na Šolakovim i Đilasovim kablovskim kanalima koji lišavaju prava građane Republike Srbije da prate najvažnije sportske događaje, što je definisano članom 74. i listom najvažnijih događaja koje je sastavio sam REM?

Da li im je poznato da ti prekogranični kanali za koje ja tvrdim da su lažni, emituju u sklopu toga na desetine hiljada sekundi reklame na sport klubovima, odnosno na Novoj sport i Novoj S televiziji i da prilikom prenosa tih događaja ne ovlašćeno u kanale koji navodno reemituju program ubacuju na desetine hiljada sekundi u toku dana reklama, što je u nekoj neto vrednosti oko pedeset hiljada evra po jednom kanalu, a radi se o 13 kanala sport klubova i ukupno 30 kanala koje pripadaju Junajted mediji koji svakodnevno emituje reklame.

Pitam REM da li im je poznata činjenica da je članom 27. o oglašavanju zabranjeno da prekogranični kanali ubacuju domaće reklame?

Takođe, pitam REM da li im je poznato da posle poslednjih izmena i dopuna u sastavu Saveta REM-a, da su Junajted medija i njena CAS medija sa svojih prekograničnih lažnih kanala prešli na prekrajanje klasičnih prekograničnih kanala kao što su „Discovery“, „History“, „Fox“ kanali, kanal „TV 1000“, da se na tim kanalima preko CAS medija emituju reklame, takođe u dnevnom iznosu i po 10.000 sekundi što sa onim prvim slučajem, pitam REM da li im je jasno da na takav način, neovlašćeno, protivzakonito, suprotno zakonu o elektronskim medijima, suprotno zakonu o oglašavanju Junajted grupa ubira više desetina miliona evra na godišnjem nivou i na takav način ugrožava domaće kanale koji treba da žive od marketinga, odnosno od tih reklama na koje domaći kanali imaju isključivo pravo, a ugrožavaju ih lažni kanali Junajted medije, Junajted grupe, CAS mediji, Dajrekt medije tzv. Šolakovi i Đilasovi kanali?

Hvala.

Prvo redovno zasedanje , 03.03.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici, po pitanju Kosova i Metohije, kada je teško Vlasima, možete da zamislite kako je nama.

Moje prvo pitanje je u stvari čestitka. Dakle, čestitam predsedniku Vlade Republike Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Narodnoj skupštini Republike Srbije i svim kolegama poslanicima, bez obzira na političko opredeljenje, čestitam povlačenje priznanja lažne države Kosovo od strane države Sijera Leone. To je značajno, posebno za nas iz vladajuće većine, što demantuje one koji kažu da ćemo se mi odreći naše južne pokrajine Kosovo i Metohija zarad ulaska u EU. To ih najbolje demantuje, nismo mi Vuk Jeremić, nismo mi Boris Tadić, nismo mi Dragan Đilas, nismo mi Borko Stefanović, da bi to učinili. Ipak, hvala svima koji ulažu napore da se međunarodno priznanje, lažne države, divlje države Kosovo i Metohije, NATO baze, a ja mislim da će biti država samo dok bude NATO baze, da posle toga će ponovo biti naša južna pokrajina. Hvala svima koji se zalažu u tom pravcu.

Pitanje se odnosi, ponovo na izbore – šta će Vlada Republike Srbije, Ministarstvo pravde, Ministarstvo policije, preduzeti povodom najave ometanja izbornog procesa koji sledi za par meseci u Republici Srbiji u izborima za narodne poslanike, pokrajinskim izborima i izborima za lokalne skupštine.

Naime, određena vrsta kriminalaca koji sebe predstavljaju kao političarima, ovi iz ovog žutog dela nesrećne opozicije, najavljuju da će nezakonitim sredstvima, kriminalnim radnjama, pokušati da onemoguće sprovođenje izbora u određenim opštinama, u određenim lokalnim samoupravama, a time ometati izborni proces u Republici Srbiji, da će to pokušati. Zato je moje pitanje - šta će Vlada Republike Srbije, nadležni organi preduzeti da se to predupredi, a ako se bude dešavalo da se efikasno takvo ometanje otkloni u toku izbornih radnji i da se takvi počinioci procesuiraju u najstrožem mogućem obliku kažnjavanja?

Moje sledeće pitanje je – šta će Ministarstvo kulture i informisanja, šta će Ministarstvo pravde preduzeti povodom presude koja je doneta u Višem sudu u Frankfurtu, u Nemačkom sudu, koji je presudom izdao privremenu meru zbog piraterije „Junajted grupe“, gde spadaju „Junajted medija“, SBB, Šolak i Đilas, gde je sud u Nemačkoj utvrdio da su dekodirali nelegalno kanale Telekoma i prikazivali ga na platformama „Junajted grupe“, i time izvršili akt piraterije i po procenama nemačkog suda naneli Telekomu Srbije štetu od stotinu miliona evra - šta će se preduzeti od strane ministarstva i šta će preduzeti naše pravosuđe i tužilaštvo da po tom pitanju kazni „Junajted grupu“ i u Srbiji, kao što je kažnjava i u Sloveniji, Nemačkoj i tako dalje?

Na kraju, moje pitanje vezano za poljoprivredu je, šta možemo da učinimo u narednom ciklusu da se ubrzaju isplate subvencija podsticaju u poljoprivredi? Koliko možemo da ubrzamo taj proces? To je pitanje za Ministarstvo poljoprivrede, odnosno za Upravu za agrarna plaćanja, pošto novca ima sasvim dovoljno, pošto se radi o obrađivanju određenih zahteva i predmeta, pošto se oni umnožavaju. Da li postoji mogućnost da zaposlimo određeni broj ljudi i da ubrzamo proces obrade zahteva poljoprivrednika, a samim tim pošto ima dovoljno novca, ta isplata bude efikasna i brža, ne samo da ne bi neko pomislio u ovo predizborno vreme već i u budućem periodu? Hvala vam.

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 27.02.2020.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje je vezano za Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Šta će Ministarstvo za državnu upravu preduzeti, ako na teritoriji opštine Stari grad opštinsko rukovodstvo, na čelu sa Bastaćem, koji je poznat po nabijanju kese na glavu političkim protivnicima, odnosno kumovima koji prikupljaju novac, dakle, šta će preduzeti ukoliko se ne formira opštinska izborna komisija?

Postoji indicije da Bastać i njegova kriminalna ekipa, koja trenutno vlada na teritoriji opštine Stari Grad, neće formirati opštinsku izbornu komisiju, sa ciljem da deligitimizuje predstojeće izbore. Ukoliko to ne učine, koliko ja znam, a to pitam Ministarstvo za državnu upravu, grad Beograd treba da preduzme određene radnje da bi građani Starog Grada imali pravo da posle kriminalca izaberu novo rukovodstvo na predstojećim lokalnim izborima, koji se održavaju zajedno sa izborima za narodne poslanike, što daje posebnu težinu, s obzirom da RIK i lokalna izborna komisija treba da obave zajedničke izborne radnje, na teritoriji, ne samo Starog Grada, već u celoj Srbiji.

Moje drugo pitanje se odnosi na Ministarstvo kulture i informisanja, a i druge organe, šta će preduzeti povodom, po meni širenja lažnih vesti, od organizacije koja se zove BIRODI? Ta organizacija je poznata po tome što njeni predstavnici sede u ekspertskom timu Dragana Đilasa, zajedno recimo sa ovim Čedomirom Čupićem, poznatim kao seksualni predator na fakultetu, kao čovekom koji je falsifikovao svoje kolege i za to priznao u tužilaštvu krivicu, onda možete zamisliti kada takve moralne veličine, koje se druže sa gospodinom Čupićem i koji su članovi Đilasovog ekspertskog tima, za svaki slučaj za Šolakovu i Đilasovu televiziju objave da je to televizija koja ima najbolje izbalansirani program i uređivačku politiku.

Po meni to spada u širenje lažnih vesti. Ne znam zašto je ova država dopustila da strane televizije, a ja sam vas upozoravao godinu dana, da strane prekogranične, fiktivno strane prekogranične televizije, registrovane fiktivno u Luksemburgu, mogu da učestvuju aktivno u procesu pred izbore, odnosno čak i u izbornoj kampanji. S tim u vezi, nisu registrovane u Srbiji, ne znaju kada su izbori u Luksemburgu, a ovde će emitovati program i ova nevladina organizacija BIRODI pokušava da to što oni rade, protiv Vlade Republike Srbije, a reći ću i protiv države Srbije, da predstave kao izbalansirani program i za mene BIRODI nije nevladina organizacija gospodine Orliću, nego je to antivladina i antidržavna organizacija, koja širi lažne vesti.

Ja sam vas upozoravao, prethodnih godinu dana, da N1 i Nova S televizija, zajedno i sa dvadesetak lažnih prekograničnih televizija, koje pripadaju Šolaku i Đilasu, će u izbornoj kampanji pokušati sve da učine da u izboranoj kampanji šire lažne vesti, da utiče na izborni proces u Republici Srbiji.

Ja vas pitam, s obzirom da je u Crnoj Gori, zabranjeno emitovanje programa dve naše televizije, koji su nedvosmisleno registrovane u Republici Srbiji, emituju program u Republici Srbiji i samim tim u Crnoj Gori istovremeno se preuzima program, znači legalne su prekogranične televizije, a Crna Gora je zabranila emitovanje legalnih prekograničnih televizija, jer navodno utiču na javno mnjenje i na gospodina Đukanovića.

U ovom slučaju mi dopuštamo da lažne prekogranične televizije rade gore stvari i nema nikakve reakcije države i s tim u vezi moje pitanje - šta će država preduzeti povodom širenja lažnih vesti i povodom toga što strane televizije aktivno učestvuju u izbornoj kampanji i zamislite recimo, da Rusija na takav način to radi u Americi? Hvala.

Imovinska karta

(Novi Karlovici, 30.01.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103000.00 RSD 03.06.2016 -
Član odbora Republički fond za zdravstveno osiguranje Republika Mesečno 40500.00 RSD 12.01.2015 -