Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Atlagić

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, dozvolite da kažem da je zaista teško govoriti posle našeg uvodničara, a i posle gospodina Mirkovića. Verovatno ćemo se svi složiti da ovo ide ka unapređenju procesa demokratije u celini.

Nije istina da u Srbiji nema demokratije. To samo može reći onaj koji ne zna procese u Srbiji, koji ne prati izveštaje svetske. Čuli ste preključe kakav je proces demokratije u Srbiji, jednog evropskog i svetskog tela gde stojimo ispred nekih evropskih zemalja, ali o tome su kolege već govorile, pa nemam nameru.

Imam nešto da kažem, pošto je poslednja sednica. Vezano je za opoziciju, kada je prethodni govornik, iz opozicije, govorio. Dozvolite da o njemu lično kažem, hvala mu što je ponekad dolazi u ovu Skupštinu. Imao je hrabrosti i umeća da dođe i da kaže ono što on misli i za to mu svaka čast. Verovatno su ga okolnosti poslovne, ne ulazim u to, sprečile da nije bio češće.

Upravo je ovde mesto da se dijalog vodi. Ko pre, ko bolje, ko kvalitetnije. Na radno mesto, poslovno gde jesmo, a i političko. To narod primećuje. To je vezano za taj proces.

Međutim, opozicija se nije tako u celini ponašala. Mi smo davali, evo, moja malenkost je savete im ovde davala. Ne, oni su bahati i puni sebe. Tako, na primer, ja nemam problem o imenima da govorim, prof. dr Janko Veselinović, često puta sam govorio stanokradica. Da, gospodo, stanokradica. Nisam ja to rekao, nego sam izučio, a i opozicija je trebala da izuči. Znate ko je to rekao? Pa, to su novinari upravo rekli 11.12. gospodnje 2014. Znate ko je izvor? Slobodna Dalmacija. Sedam Srba koji su uzurpirali srpske stanove u Hrvatskoj i među njima Janko Veselinović uzurpirao stan, a nije izbeglica, Milica Badže iz Obrovca, u ulici Braće Kurjakovića. To su, gospodo iz opozicije, istine i kada to isporučim, onda sam ja budala, sendvičar, krezubi, izmišljaju hiljadu stvari. To je suština.

Demokratija traži rad, red i poštovanje procedure. To gospodin prethodni, verovatno ako je pravnik, a čuo sam da je pravnik, on to bolje zna nego ja, ali moja malenkost usput prati pravo, jedno 30 godina istoriju države doduše više i prava, a i savremene stvari koliko mi dolazi.

Dakle, to je taj Janko Veselinović. Zamislite, on krivičnu prijavu, a ne zna, profesor prava, da ne može to za ovaj zakon podneti. Gle čuda, i kada smo mu ovde govorili da li je istina da je uzeo taj stan, on beži van, verovatno ode u Obrovac da vrati itd.

I da vas informišem, gospodo iz opozicije, i njega, tog gospodina, nakon sedam godina prozivanja ovde vratio je taj stan u ulici Braće Kurjakovića u Obrovcu, broj 9. I gle čuda, dobio drugi! Neka se ispita ko mu je dao, a nije izbeglica. Roditelji dole, obnovljena itd. Nema te sile koja za ove podatke može da kaže da nisu istinite. Tu se mi razlikujemo, što jedan deo iz opozicionih klupa zaborave šta su rekli nazad sedam godina. Vidite, neko ima da prati, neko ima odgovoran, a to su članovi SNS i naš predsednik. Kada je rekao da malo spava, viceve ste pričali, a mi koji ga znamo 20 godina znamo kako se žrtvuje za ovu zemlju.

Ja neću reći kako su prethodnici ostavili zemlju, ali ipak da kažem - na ivici ponora. Za 15 dana nismo imali finansije. Trebalo je konsolidaciju izvršiti, svakodnevnu, svakodnevno, i uspeli smo. Da li može bolje? Hvala Bogu da je bolje. Bilo bi bolje da su sedeli ovde, ali šta se dešavalo? Kada kažemo to ste napravili, beže vani na vrata. Ne ide. Nema tu demokratije. Nema tu rada.

Gospodo, biti poslanik je jako teško i odgovorno. To govorim gospodi iz opozicije koja gleda. Ne pričati priče, nego rezultati i rezultati. Da li ja, ili vi, kao profesor dajem na svom radnom mestu to što dajem? E, to je suština. Politika je, hajde da kažemo, doprinos otadžbini. Onda idu laži, zato što neko 20, 30 godina ništa nije radio, ali je uživao blagodati države ovde. Idu mlađe generacije. Ja vam kao profesor dugogodišnji, od 1972. godine, govorim.

Kada sam sada uzeo reč, juče je Stipe Mesić došao u Kosovsku Mitrovicu. Ja noćas nisam spavao, jer, za razliku od većine gospode, znam koje taj čovek. Taj čovek je razvijao našu zajedničku otadžbinu. Šta bi bilo da je neko odavde došao sada u Hrvatsku i zalagao se za secesiju tamo? Čitav svet bi skočio. To je suština.

Dakle, vidite, taj Stipe Mesić je 1971. godine, kada sam ja student bio i već 1972. godine počeo raditi, kažnjen četiri godine zatvora. Znate li zbog čega, poštovani građani? Zbog razbijanja zajedničke nam bivše otadžbine. Zbog toga. I, gle čuda, gde je došao? U Prištinu. Znate li gde je kaznu izdržavao? Nemam problem, znam da će drvlje i kamenje sada iz susedne države. Pa, u Leskovcu. Neka kaže kako je prošao u tom zatvoru i zašto se ne brije od tada. Evo, ja nemam problem da to kažem.

Dakle, vidite, neko mora da ide na početak. Malo mu je razbiti Jugoslaviju, sada i Srbiju. Gle čuda, a supruga mu Srpkinja u kući! To je suština. Ne valja govoriti neistinite stvari.

Gospodo iz opozicije, mi ćemo ovde iz Srpske napredne stranke ako treba dan-noć bditi, ne kao poslanici, nego i kao radnici, ali ćemo uvek istinu pokušati. Premda je teško doći do istine u filozofskom smislu, jer ako je zatvorimo onda nema nauke, nema filozofije.

Prema tome, povodom poslanika iz opozicije, njemu skidam kapu što je dolazio, što se trudio više nego svi oni iz opozicije. To moram da kažem, jer su oni pobegli iz ove kuće.

Kad sam već kod Stipe Mesića, on napada našeg predsednika, videli ste, i Srbiju, a nisu Srbi razbili Jugoslaviju. Evo Tuđmanovog citata. Pazite, poštovani građani, ovo su citati Tuđmana: „Moglo je proći bez rata, ali Hrvatska to nije želela, mi smo procenili da samo ratom možemo dobiti nezavisnost Hrvatske.“ Znate li kada je to rekao? Na Trgu Bana Jelačića, u Zagrebu, 24.05.1992. godine, Večernji list zagrebački od 25.05. To je suština.

Da idemo dalje. Čuli ste ko je Janko Bobetko. Nikada napamet neću da pričam, nego da propratim izvorima. To je general hrvatske vojske. Znate li šta je on rekao? Kaže: „Srbija nam bez rata ne bi dozvolila sticanje nezavisnosti.“ Dalje: „Bilo je jasno da svoju državu nećemo izboriti ukoliko se za nju ne izborimo oružjem.“ Znate li ko je to rekao? Janko Bobetko, u Zagrebu 1996. godine, njegova knjiga „Sve moje bitke“, strana 4. Gospodo iz opozicije, morate to čitati, pa nećete optuživati Aleksandra Vučića i SNS da su vodili rat i Srbiju, a ja znam s kim se Stipe Mesić sastao na Kosovu i Metohiji, a to i opozicija treba da plati. Znam i ko je išao u Pulu i razgovarao tamo nazad šest meseci.

Kada je otadžbina u pitanju, gospodo iz opozicije, tu moramo svi zajedno biti. Da li imamo isto mišljenje, ne moramo, hvala Bogu, ali vodićemo dijalog. Dijalog se mora zasnivati na istinitosti iznetih činjenica i to je kritika. Sve drugo, gospodo, je kritizerstvo. Ovo ne valja. A šta predlažeš? Ništa. To vrlo dobro znamo.

Dozvolite još nekoliko rečenica. Znate ko je Voren Zimerman, bivši ambasador u Beogradu. Znate šta je on rekao? Citiram: „Ni avgusta 1991. godine nisam uspeo da ubedim Tuđmana i Bobetka da odustanu od ratne opcije.“ Šta sada kažete, gospodine Veselinoviću, gospodine Ponoš, gospodine Đilas, gospodine Vuče Jeremiću? „Tuđman mi je tada priznao da počinje opšti rat na JNA i četničke separatiste. Kada sam predložio Tuđmanu da razmisli o drugoj varijanti, o davanju autonomije Srbima, pa samim tim i odbacivanje ratne opcije, Tuđman je odbio svaki dalji razgovor na tu temu.“ Završen citat, Voren Zimerman, „Izbor jedne katastrofe“, Zagreb 1996. godine, strana 25.

Šta sada kažeš, gospodine Đilas? Šta sada kažete, gospodine Vuče Jeremiću? A Vučića optužujete, ne samo što optužujete, nego lažete svakodnevno. Nikada u istoriji, neka dođu gospoda istoričari, susrešću se gde god hoće s njima, nikada nijedan vladar Srbije nije više napadan nego što je Aleksandar Vučić. Znam za vreme Miloševića jer sam bio svedok u Hagu, pretposlednji njegov, on je napadan, ali ne od unutrašnjih snaga toliko. On je više od vanjskih, satanizaciju su vršili njega, njegove porodice, Srba itd, a sada satanizaciju gospodina Vučića i njegove porodice. To istorija nije zabeležila od Tribala. Gospoda istoričari znaju otkada datiraju Tribali.

Idemo sada dalje. Toliko o Janku Veselinoviću, zvanom stanokradic i nije ni čudo što je podneo tu krivičnu prijavu, jer on ne zna šta je sud, ovde smo ga pitali kad je bio, a pravnik je. Nije dovoljno imati zvanje, nego treba nešto i znati. Ne samo politiku, treba bogami i struke svoje.

Idemo dalje, kada je u pitanju gospodin Đilas, ja ipak moram neke stvari, nemojte se ljutiti, zadnja je sednica, pa neka građani Beograda procene da li ja lažem ili govorim istinu.

Đilas je bio najgori gradonačelnik Beograda od kada Beograd postoji. Njega razvoj, gospodo iz opozicije, Beograda uopšte nije interesovao. To ne kažem ja, evo sad to kažem. Znate ko je to rekao? Godine 2009, verovali ili ne, bivši američki ambasador. Dakle, on je rekao, da ga citiram: „Đilas mi je rekao da je njegov plan za Beograd samo marketing, lažna obećanja, a ne realan“, završen citat.

Poštovani građani, zato je 619 miliona, zato je na 69 računa u 17 zemalja, a neka on pljuje večeras i po Aleksandru Vučiću i po SNS i po poslanicima SNS i po ministarstvima, ali narod vidi rezultate i istinu.

Ja ću sad za Beograd samo tri, četiri stvari da kažem, neka građani Beograda kažu da li ja lažem ili govorim istinu. E, kada je to bivši ambasador Amerike rekao, a ja ću sad da dam primere. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Narodnog muzeja 13 godina, je li tačno, bio samo marketing, lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića, procenite poštovani Beograđani, pa realnost. Da li je tako, gospodo iz opozicije? Dođite ovde pa recite jeste ili nije.

Idemo dalje. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu samo bio marketing, odnosno lažno obećanje 16 godina, a za Aleksandra Vučića realnost, vi ste mi svedoci, poštovani Beograđani, poštovani građani Srbije.

Idemo dalje. Tako je za Đilasa izgradnja hrama Svetog Save na Vračaru bio dugi niz godina samo marketing, lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića, procenite gospodo, realnost. Danas je to najlepši pravoslavni hram na svetu. Da li je tako ili ne? E, to je problem što to građani vide, a ne vidi opozicija, ili zaslepljena mržnjom ili ne znam čime, a onda oni vrate da mi mrzimo. Ne, nikad to nećete čuti od SNS. Ovde ćemo bitku biti, idemo na kafu gde god hoćete, ali beže. Zato što lažu. Nema ovde laži. Prošlo je vreme laži. Narod vidi istinu.

Idemo dalje. Tako je za Đilasa izgradnja spomenika Stefanu Nemanji samo bio marketing, lažno obećanje, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste, poštovani građani Srbije, svedoci. Gle čuda, poštovana gospodo iz opozicije, od četiri akademika Srpske akademije nauka koji su izjavili da ne priznaju Kosovo da je u sastavu Republike Srbije, jedan se danas javio, opet predsednika Vučića kritikuje, u 86 godini. Ja mu poručujem – gospodine akademiče, godinama ste iz fotelje akademika i umetnika prosipali maglu, maglu u politici. Hvalite se 5. oktobrom, a vidite ko je razbio Jugoslaviju. Peti oktobar, samo jednu rečenicu da citiram, predstavnik američke CIA za Srbiju je rekao, citiram: „Peti oktobar je bio uspešan, uspešno mešanje Amerike u izbore“, završen citat. Da li je tako, gospodo iz opozicije? Pa čim se, gospodine akademiče, dičite?

Ja ću sad da vam kažem ono što je neko danas spomenuo – Nikolu Teslu. On je 1892. godine, kako znate, došao ovde studentima našim u Beograd i rekao, citiram: „Čujte i vidite, ja sam Srbini ostao i preko mora, gde se istraživanjem bavim. Tako ostanite i vi i širom sveta slavu srpstva širite“, završen citat. To je rekao veliki Nikola Tesla, srpski, a svetski.

Idemo dalje. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja spomenika, rekli smo, a za ovaj spomenik ovaj akademik još gore nego Goran Marković, to je strašno. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja „Beograda na vodi“ bila samo marketing. Znate koliko za njega, 14 godina, a za Aleksandra Vučića realnost. Danas je „Beograd na vodi“ najveće i najlepše gradilište u ovom delu Evrope, to radi znanja i ravnanja.

Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija i revitalizacija „Železare Smederevo“ bila samo marketing i skup starog gvožđa, a za Aleksandra Vučića, vidite, neka to radnici kažu i građani Beograda. Tako je za Dragana Đilasa uređenje Trga republike bio samo marketing i lažno obećanje, a za Aleksandra Vučića, vidite, realnost i zabranjivali su svaki otpočeti rad u ovoj državi. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja godinama železničke pruge Beograd-Novi Sad bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste, poštovani građani Srbije, svedoci da li je to istina ili ne.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Doma zdravlja u Borči, tamo gde se kandidati za gradonačelnika Beograda sprdaju sa građanima Borče i Palilule i Koteža, u kojem ja stanujem, bila samo marketing, godinama lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste, poštovani građani Borče, poštovani građani Palilule, posebno Koteža, svedoci tome, i ne samo to, tu je i gas prošao kroz sve ulice, biće uskoro i to, a i kanalizacija već se jedan deo radi.

Mogao bih do sutra da nabrajam samo za Beograd, ali neću. Dovoljno je i ovo. Poštovani Beograđani, poštovani građani Srbije, da vidite šta su za Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Janka Veselinovića, i već ne znam kako se ostali zovu, bila samo lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića bila samo stvarnost.

E dozvolite sada nekoliko rečenica, vi me potpredsedniče upozorite kad treba da završim, ali da kažem nešto i o Zdravku Ponošu. Čuli ste da je Zdravko Ponoš kandidovan za predsednika Republike Srbije, kao načelnik Generalštaba Vojske bio je poguban za Vojsku Srbije, toliko poguban da ga se odrekao predsednik Boris Tadić, i to ovih dana po tri puta ponavlja. Znate ko ga je prihvatio? Pogodite, građani to znaju, pa Vuk Jeremić. Pa ko će drugi? Vuk Jeremić. Svaki pripadnik Vojske Srbije danas koji to gleda i sluša crveni od stida kada ocenu o Vojsci Srbije danas daje Zdravko Ponoš. Je li tačno, poštovani građani Srbije? Zašto? Zato što je, pored ostalog, Ponoš kao general stajao mirno pred NATO poručnicima, dok je hrabru srpsku vojsku izručivao Haškom tribunalu. Je li tačno, gospodo Vojske Srbije i gospodo građani Republike Srbije? Ponoš je obećao senatoru SAD da će Vojsku Srbije smanjiti sa 62.000 na 27.000, i to je učinio. Je li tačno, gospodine Ponoš, ili ne?

Idemo dalje. Svako ko je u Vojsci Srbije razmišljao kao patriota bio je izbačen iz Vojske Srbije. Čuli ste sinoć generala Stupara, koji je legenda srpske vojske. Ponoš je, gospodo i poštovani građani, penzionisao najbolje kadrove Vojske Srbije. Tako je, pored ostalog, da ne nabrajam, penzionisao najboljih 28 generala, da ne govorim koliko oficira itd. nižeg ranga, do ostalih.

Uništio je naoružanje Vojske Srbije i Vojsku Srbije. Sveo je na vatrogasnu jedinicu tada. Tako je uništio. Ja ga pitam, da li je tačno ili ne? Devet hiljada dvesta osamnaest raketa „Strela“ i 420 lansera za rakete. Da li je tačno da je uništio 200 tenkova, da li je tačno da je uništio 120 oklopnih transportera, da li je tačno da je uništio 36 „Praga“, da li je tačno da je uništio 90 haubica, da dalje ne nabrajam?

Išao u NATO da lobira za ulazak Srbije u NATO. Tu organizaciju mimo volje građana Republike Srbije, mimo Skupštine Republike Srbije i tada u to vreme kako kaže, mimo vrhovnog komandanta. U njegovo vreme proglašena je tzv. nezavisnost Kosova.

Dok je bio, istini za volju, načelnik Generalštaba kupio je osam raketa za MIG 29. Gle čuda, u njegovo vreme samo subotom su vozile seno za konje. Da li je tačno gospodine, Ponoš ili ne? Ruga se Ratku Mladiću. Ja ću mu reći jedan citat od Ratka Mladića: „Nije mrtav onaj vojnik koji da život za otadžbinu. Mrtav je onaj čovek koji izgubio vekovno ognjište“, završen citat. Gospodine Ponoš, kao moj sunarodnik, uzmite ove reči generala Mladića, stavite to u dnevnu sobu da se podsetite šta je vojnička čast. Mogao bih do sutra da govorim.

Pošto se ovih dana javljaju stalno profesori, da kažem, opet se javlja prof. dr Vodinelić. Šta bi drugo nego vređala predsednika Republike. Pored ostalog, zamislite, da građanima kažem ko je to. To je ona što svako veče Aleksandra Vučića vređa i ne samo njega, Sinišu Malog, Vladimira Đukanovića, Aleksandra Martinovića, Orlića, nema koga ne.

Znate šta je rekla za Sinišu Malog? Evo, neka kaže da li je rekla ili ne? Crtala mu Hitlerove brkove, profesor Pranog univerziteta. Toliko je uvredila predsednika Republike, Aleksandra Vučića, kome je bila profesor, a i Vladimira Đukanovića, vrsne pravnike i za mene vrsne političare, kada je napisala, citiram: „Nedavno je kod mene došla kopija spiska advokata, pripravnika, volontera pri Advokatskoj komori Beograda, na kojem je pod rednim brojem 33. pisalo – Aleksandar Vučić – diplomirani pravnik, iz Beograda, na pripravničkom stažu kod advokata Vladimira Đukanovića“, završen citat.

Ovim je htela uvažena profesorka da ponizi predsednika države, svog bivšeg najboljeg studenta i Vladimira Đukanovića. Znate šta gospodo profesori, koji se bavite profesorskim poslom, ponizila je sebe. Čitavog života ko je prosvetni radnik se bori za svoje učenike, đake i studente budu bolji neko mi. To je moja životna misija bila.

To je ona gospođa koja je podržala Vidojkovića u psovanju majke predsednika Vučića, da vas podsetim, kada je Vidojković rekao, citiram: „p…. ti materina ona odvratna. Budaletino jedna.“ Znate šta je gospođa profesorka rekla? Da Vidojković psuje koloritno. Da vam prevedem poštovani građani Srbije, slikovito i gustiozno. Novinari su drugačije preveli, ali nije ono što su oni rekli, to je, da ne idem sada u jezik, znači, prijatno, završen citat.

Mogao bih do sutra da nabrajam uvrede, tako jedan profesor, doktor je u jednom intervjuu na televiziji pod kontrolom Dragana Đilasa i Šolaka, u jednom razgovoru, gostovanju od 45 minuta, 36 uvreda izrekao Aleksandru Vučiću, ne zabeleženo u istoriji čovečanstva. Ja sam ih ovde citira, ali nemam vremena da dalje o tome govorim.

Na kraju, poštovani moji bivši učenici i bivši studenti, a to je stotinama hiljada od 1972. godine, sada ćete se začuditi, vi ste sada doktori nauka, profesori na katedrama gde sam ja radio, širom sveta, znate kako sam vas vaspitavao, glasajte 3. aprila za Aleksandra Vučića. Zašto? Zato što je Srbiju izveo na put gde je mogu zaustaviti jedino, ne daj Bože, svetski neki procesi. Sada smo u procesu ubrzane modernizacije i sledeći mandat, plate će biti 1000 evra prosek, sigurno i 500 evra penzije. Sada me gleda, gospodin Đulibrk, a nemam problem da ga prozovem, koji je rekao, ako bude 500 i nešto da će dati ostavku u NIN-u, nikada nije dao. Nema hrabrosti da se izvini, ali o tom potom.

Dakle, Srbija je danas, podvlačim dva puta, poštovani građani, jedina zemlja nezavisna i nesvrstana u Evropi. Aleksandar Vučić je jedini nezavisni vladar u Evropi. Neka kaže gospoda iz opozicije, da nije. Udružimo se, i opozicija i pozicija, vodimo dijaloge, zajedno smo jači. Živela Republika Srbija. Živeo naš predsednik. Hvala vam.
Uvažena potpredsednice Narodne skupštine, poštovani predstavnici Visokog saveta sudstva, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama su danas veoma važne tačke dnevnog reda. Moje su kolege, pogotovo predstavnik poslaničke grupe u detaljima o tome govorio.

Dozvolite ipak da kažem da danas, kao što su i rekle moje poštovane kolege, poslednji put ovaj saziv bira sudije i raspravlja o njima koji se prvi put biraju na sudačku funkciju, da kažem da je vrlo bitno ko je sudac, dakle, da ima ne samo stručnost i obučenost, nego i dostojnost. Posebno apelujem na ovu treću kategoriju dostojnost. Ne kažem da nisu većina sudija dostojni, dapače da jesu izuzetno dostojni, ali imamo jedan deo kao što imamo među nama profesora nedostojnih, a često puta dižu glave i na neki način remete red u tim delatnostima. Znači, izuzetno je bitna stručnost, obučenost i dostojnost.

Svi ovi kandidati koje ste vi predložili, ja sam im biografije pregledao, poseduju, po meni, i stručnost, obučenost i dostojnost bar kad se tiče biografije, verovatno će to još dokazivati u praksi pošto se prvi put biraju jedan deo na sudijsku funkciju.

Odmah da kažem, da li smo to imali u prošlosti do 2012. godine? Nismo. Ne, ne. Poštovani predstavnici Visokog saveta sudstva, nismo se držali ni stručnosti u najvećem delu izbora, ni obučenosti, ni dostojnosti.

Evo, ja ću vam direktan jedan primer reći, kada je u pitanju na primer stručnost, nije se gledala ni stručnost, ni obučenost, ni dostojnost, nijedan kriterijum, samo pripadništvo DS. Mi smo ovde razmatrali u prošlom sazivu pojedine slučajeve, dakle, to je bio osnovni kriterijum.

Nadalje, šta reći? Kada je SNS uzela vlast i predložila svog ministra pravde, verovali ili ne, taj ministar pravde zatekao je pomoćnika ministra pravde, a imamo je samo srednju stručnu spremu. Šta je bilo važno? Tašna, mašna, kravata, automobili i teren. Dakle, nije se u prošlosti stranka bivšeg režima Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, nisu se pridržavali ovih kriterijuma, ni merila koji su propisani zakonskim aktima, nego su se pridržavali samo ovog jednog kriterijuma, a to je pripadnost DS.

Zato nam je, gospodo predstavnici Visokog saveta sudstva, u tom vremenu sudstvo bilo najgore u Evropi. To nije moja ocena. To je ocena evropskih zvaničnika. Sudstvo za vreme Đilasove vladavine bilo je u očajničkom stanju, kretalo se, u jednoj rečenici da kažem, od nezapamćenih skandala u kadrovanju i proterivanju sudija, do neuravnoteženih krivičnih dela. Da budem konkretniji, pet sudija za vreme Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića je izvršilo samoubistvo. Najmanje 20 sudija se razbolelo i preminuli su zbog reizbora. Bez funkcije je ostalo tačno 837 sudija i 200 zamenika tužilaca, to vam je 1037.

Vidite u kakvoj situaciji je SNS došla i kakvo nam je sudstvo bilo, a bilo je po oceni i evropskih zvaničnika najgore u Evropi.

Neke su sudije, kako rekoh, umirale od nepravde, a neki su izvršili i samoubistvo. Ja sam o tome govorio i prošlih sednica.

Đilasovo sudstvo kod izbora sudija napravilo je jedan od najvećih skandala u istoriji sudstva sveta. Znate li u čemu je stvar? Time što su izabrali, verovali ili ne, ali je istina, mrtvog sudiju Ljubišu Đurića iz Požege za sudiju. I gle čuda, Đilasova predsednica VSS, tada, gospođa Nata Mesarović, koja ovih dana „diže glavu“, izjavila je da je sa svim sudijama pravovremeno razgovarala i potrošila 200 časova na razgovor. Po ko zna koji put je pitam – kako je mogla razgovarati sa mrtvim sudijom Ljubišom Đurićem? Nije nam do danas to objasnila.

Kako gospodin Đilas i njegovi saradnici, koji su raspršeni u mnogo stranaka, mogu objasniti izbor sutkinje Sonje Brkić, koju vi dobro znate predstavnici VSS, koja je kršila Zakon o sudijama, jer je istovremeno vršila dužnost sudije upravo Vrhovnog suda i dužnost predsednika RIK, a po tada važećem Zakonu o sudijama izričito je bilo zabranjeno. Evo, neka sad mudri Đilas odgovori na to pitanje, i Vuk Jeremić.

Sonja Brkić je u RIK na taj način protivpravno, gle čuda, uzela dva miliona i 673 hiljade dinara. Odbila je da vrati te pare. Međutim, u izveštaju Evropske komisije za 2010. godinu pisalo je, ja ću citirati, jer ne volim napamet da pričam, citiram – reforme koje proizvodi vlast u Srbiji predstavljaju posebnu zabrinutost. Završen citat, iz knjige „Reforma pravosuđa u Srbiji 2008-2012“, strana 96. I Evropska komisija dalje nastavlja, citiram – proces reizbora sudija bio je netransparentan i rizikujući time i princip nezavisnosti sudstva. Završen citat. Vidite, poštovani narodni poslanici i poštovani građani. Ono što je najgore, citiram još iz te knjige, iz bajne reforme koju je Dragan Đilas provodio, citiram – reforme koje provodi vlast bile su kao najgora moguća stvar. Završen citat. I to ne stoji samo u knjizi „Reforma sudstva u Srbiji 2008-2012“, nego je objavila i beogradska „Politika“ 7. jula 2012. godine.

Da dalje ne govorim, da skratim, sudstvo je danas u Srbiji ipak na određenom zavidnom nivou, ali proći će mnogo vode i Savom u Dunavom dok ne bude na onom stepenu na kojem mi zaista želimo.

Poštovani građani Republike Srbije, pošto je ovo predizborno vreme, videli ste ko se kandidovao za predsednika Srbije, niko drugo nego Zdravko Ponoš.

Dozvolite nekoliko rečenica, sasvim odgovorno za ovo što ću izreći. Kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, bio je poguban za Vojsku Srbije, najpogubniji u istoriji Vojske. Toliko je bio poguban da ga se odrekao i njegov vrhovni komandant Boris Tadić, a sada ga evo novcem pridobio i Vuk Jeremić. O njemu najbolje ovih dana je govorio i gospodin Boris Tadić.

Poštovani građani Republike Srbije, danas svaki oficir Vojske Srbije crveni od stida, pogotovo zadnjih dana, svakodnevno, kada vide da ocenu o Vojsci Srbije daje Zdravko Ponoš.

Ponoš je kao general armije stajao mirno pred NATO poručnicima dok je hrabru srpsku vojsku izručivao Haškom tribunalu. Zdravko Ponoš je obećao američkom senatoru da će Vojsku Srbije smanjiti sa 62.000 na 20.000 i, poštovani građani, to je i učinio. Svako ko je razmišljao kao patriota bio je izbačen iz Vojske Srbije za vreme Zdravka Ponoša. Samo da kažem da je penzionisao, pored ostalog, 28 najboljih generala.

Uništio je Vojsku Srbije, sveo je na vatrogasnu jedinicu. Ne samo samo to, nego je uništio i sve PV sisteme. Verovali ili ne, ali je istina, Zdravko Ponoš je uništio 9.218 raketa „Strela“ i oko 240 lansera za te rakete. Znate zašto ih je Zdravko Ponoš uništio? Upravo zato jer su se pokazale vrlo efikasne za vreme zločinačkog NATO bombardovanja naše zemlje. I ne samo to, Zdravko Ponoš je uništio preko 200 tenkova. I ne samo to, uništio je i preko 120 oklopnih transporetera. I ne samo to, Zdravko Ponoš je uništio 90 haubica. I ne samo to, Zdravko Ponoš je uništio 36 praga. Ono što je on učino, dok je bio načelnik Generalštaba, jeste da je kupio osam, verovali ili ne, raketa za MIG-29, a taj MIG-29 leteo je samo subotom, i gle čuda, prevozio je samo seno za konje.

Zdravko Ponoš je radio u Centru za održivi razvoj Vuka Jeremića. Ja ga sad pitam pred građanima Republike Srbije - da li možda zna Zdravko Ponoš ko je gospođa Rais iz Švajcarske? U Jeremićevom Centru za održivi razvoj radila je kao savetnik. Nije mi poznato da li sad momentalno radi, ali poštovani građani da vam kažem ko je ta gospođa. Ta gospođa Rais je decenijama lobirala za nezavisnost Kosova, gle čuda, i onda vam nije čudno što se pogrom našeg naroda desio za vreme dok je načelnik Generalštaba bio Zdravko Ponoš. U kakvom su odnosu Zdravko Ponoš i Vuk Jeremić i ova gospođa iz Švajcarske?

Ono što je jako, jako čudno, istina, je da Zdravko Ponoš nije branio svoju kuću, kao vojnik. General armije Ratko Mladić je jednom rekao, citiram: „Nije mrtav onaj čovek koji da život za svoju otadžbinu, mrtav je onaj vojnik koji nije branio svoj kućni prag“, završen citat. Gospodine Ponoš, uzmite ovaj citat stavite ga kao vojnik, ako ste vojnik, u dnevnu sobu da se podsećate svakodnevno na ono što ste vi činili.

Dozvolite da još kažem dve tri rečenice o Draganu Đilasu koji je predložio prof. dr Vladetu Jankovića za gradonačelnika grada Beograda. Ja o tome neću posebno govoriti, jer je gospodin Bakarec to vrlo dobro rekao, ali mislim da je i gospodin Janković to za sebe rekao. Rekao je da se on ne razume u poslove gradonačelnika. Ja mu kao profesor isto dajem jednu sugestiju, koji je bio predsednik opštine, dakle radi se o meni, 1998. daleke godine, onaj ko nije vodio opštinu nek se ne kandiduje za gradonačelnika. Toliko o gospodinu prof. dr Vladeti Jankoviću. On je i sam rekao da ne zna te poslove. Gde bi nas doveo da dođe do toga?

Što se tiče Đilasa, Đilasa nikada, ama nikada nije, tako je, Đilaš za Mađare i Evropu, ali za Srbe je Đilas, to se zna iz njegovih pasoša, nije nikada vodio računa o razvoju Beograda. Najbolje je to okarakterisao 2009. godine Kamerun Marter koji je rekao, citiram: „Rekao mi je Đilas - mene ne interesuje razvoj Beograda, nego samo marketinški, a ne činjenički“, završen citat.

Dozvolite samo nekoliko rečenica još da kažem.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Narodnog muzeja u Beogradu 13 godina bio samo marketing, jel tačno, poštovani građani, vi ste svedoci, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Danas je to izuzetno jedan od najsavremenijih muzeja.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu bilo samo lažno obećanje 16 godina, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste nam, poštovani građani Republike Srbije, svedoci o tome.

Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija Trga Republike u Beogradu bilo lažno obećanje, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je revitalizacija „Železare Smederevo“ za Dragana Đilasa 10 godina bilo lažno obećanje i marketing, a za Aleksandra Vučića jedna od najsavremenijih sada železara u ovom delu Balkana itd, koja izuzetno danas stoji.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja brze pruge Beograd-Novi Sad bio samo marketing godinama, a za Aleksandra Vučića, poštovani građani videli ste ovih dana, stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani građani o tome.

Tako je za Dragana Đilasa, Borisa Tadić i Vuka Jeremića godinama izgradnja modernog Doma zdravlja u Borči bio samo marketing, odnosno lažno obećanje, a za Aleksandra Vučića, kako ste videli poštovani Beograđani, posebno poštovani građani Borče, Koteža i okolnih mesta, videli ste da smo dobili jedan od najsavremeniji domova zdravlja.

Poštovani građani Republike Srbije, ja bih mogao do sutra nabrajati šta su to lažna obećanja bila za Dragana Đilasa, za Vuka Jeremića, za Borisa Tadića, a šta je stvarno za Aleksandra Vučića. Dovoljno je i ovo da vidite.

Na kraju, dok Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, svakodnevno rade protiv interesa naše zemlje, a to se u prvom redu ogleda, kada je Đilas unazad osam dana rekao ako dobije vlast, prvo što će učiniti, uzeti sto najsposobnijih pravnika i zaustaviti svu gradnju koja se dešava momentalno u Srbiji. Ja ga pitam kako ćemo plate dignuti, penzije? Ni „p“, poštovani građani od plata, ni „p“ od penzija.

Dok svakodnevno lažu, blate građane Republike Srbije, čuli ste ih i ovih dana i pune svoje džepove, dotle Aleksandar Vučić svakodnevno vodi borbu za prosperitet naše zemlje, borbu za zdravlje svih naših građana, ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu, borbu za mir koji nam je nasušno potreban, borbu za bezbednost naše zemlje. Ono što je najvažnije, a to je ekonomski prosperitet.

Na kraju, poštovani građani, dobro zapamtite, Srbija 2021. i 2025. godine ulazi u ubrzanu modernizaciju. Ako to sada zaustavimo doći ćemo na nivou 2012. godine, a to je vreme kada je vlast još uvek imao Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić. Oni su tada, do tada uništili našu prošlost, uništili su našu sadašnjost, uništili su budućnost naše dece. Da su ostali samo još godinu dana na vlasti, uništili bi našu prošlost.

Vi im, poštovani građani Srbije i Beograda, niste dali i ne dajte im to ni 3. aprila. Hvala. Živela Srbija! Živeo naš predsednik!
Poštovana potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani ministre Ružiću, poštovana državna sekretarko Dukić, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, danas su na dnevnom redu dve tačke iz oblasti visokog obrazovanja.

Naime, radi se o Predlogu odluke o izboru članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Predlogu odluke o imenovanju članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Kada sam naveo ova dva tela, vrlo važna, vrlo bitna za celokupno vaspitanje i obrazovanje, onda mnogima nije jasno o čemu se radi. Zato što u ranijem periodu razvoja našeg društva je organizovanost, ne samo ministarstva, nego i drugih tela, bila na jednoj drugoj osnovi. Pokazalo se u praksi, po meni, u ovih 20, 30 godina, da bi neke stvari u budućnosti trebali menjati.

Kada je u pitanju vaspitanje i obrazovanje, onda možemo zaista konstatovati da ono predstavlja jedan od stubova razvoja svakog društva, pa i Republike Srbije. Ono je pokretač ukupnog društvenog i ekonomskog napretka. Svi to znamo i znamo te dve rečenice. Isto tako, vaspitanje i obrazovanje je pretpostavka razvoja demokratije u našoj zemlji.

Namerno kažem vaspitanje i obrazovanje, jer to ćete vrlo retko čuti u našoj zemlji, čućete – obrazovanje, edukacija, a vaspitanje i obrazovanje nije edukacija. Vi koji ste iz jezičke grupe predmeta znate šta u jednoj zemlji znači edukacija, negde znači samo obrazovanje, a u drugoj vaspitanje i obrazovanje, ima više značenja. Ali, mi imamo divan naziv – vaspitanje i obrazovanje, i to pre vaspitanje, prva reč, a onda obrazovanje, to pedagozi, škola, oni koji su studirali pedagogiju vrlo dobro znaju o čemu se radi.

Važnost vaspitanja i obrazovanja za razvoj društva uočio je još u staroj Grčkoj veliki grčki filozof i pedagog Platon. Vidite, on je isticao važnost ne samo vaspitanja i obrazovanja za razvoj društva, nego i važnost vaspitanika, ali je i važnost učitelja, onih koji vaspitavaju. To je presudno. Ja ću da ga citiram. On je u svom delu „Država“ rekao, citiram: „Država neće biti na šteti ako obućar nema pojma o svom zanatu, jedino će Atenjani biti loše obuveni, ali ako učitelj bude rđavo vaspitavao decu, buduća generacija biće društvo neznalica“, završen citat. Dakle, bacio je akcenat na vaspitanje.

Zašto ja to danas ovde potenciram? Zato što je u prethodnih 12, odnosno 14 godina bivše vlasti vaspitanje izbačeno iz škole. Mi smo imali učitelje i nastavnike gde nisu smeli reč „vaspitanje“ spomenuti.

Isto tako, naš predsednik države Aleksandar Vučić je kao predsednik Vlade Srbije u svom ekspozeu 2016. godine za izbor predsednika Vlade 9. avgusta 2016. godine, poštovani građani Republike Srbije, najviše prostora posvetio vaspitanju i obrazovanju. Dakle, vidite, on je posvetio osam stranica vaspitanju u ekspozeu i obrazovanju. To je više nego što je ukupan ekspoze prethodnih predsednika vlada unazad bio, da ne kažem koliko, samo vaspitanju i obrazovanju.

E sad, dozvolite da kažem da je tadašnji predsednik Vlade, a današnji predsednik države na stranici 71 ekspozea rekao, citiram: „Ono što je za mene najvažnije i o čemu sam najviše stranica napisao u ekspozeu jeste reforma obrazovanja, jer to je za nas najvažnije, jer je to ljudski kapital za budućnost, a mi moramo da učimo i učimo. Moramo da podignemo znanje na pijedestal sa kojeg se vidi dalje i sa kojeg se može krenuti dalje na nove pohode, na usvajanje novih znanja“, završen citat.

Zašto ovo citiram, poštovani građani Republike Srbije? Zato što u savremenim političkim odnosima je retko naći u Evropi ijednog predsednika Vlade da je u svom ekspozeu za izbor predsednika Vlade toliki prostor dao značaju vaspitanja i obrazovanja. Ja kao čovek koji prati vaspitanje i obrazovanje, po vokaciji i pedagog, ne samo istoričar, čini mi se u zadnjih 30 godina da je to jedino bivši predsednik Vlade Engleske u svom ekspozeu spomenuo, ali svega na nekolika rečenica.

Dakle, zašto je to predsednik tada naglasio? Zato što je toliko znao da ne možemo ići u reforme privredne, ekonomske bez reforme vaspitanja i obrazovanja. Ja ću danas građane Republike Srbije obavestiti dokle smo mi stigli i šta želimo zadnje. Predsednik Vučić je tada imao na umu reči velikog engleskog filozofa kad je to rekao, pretpostavljam Frensisa Bekona, koji je kazao, citiram: „Znanje je moć. Zrno znanja jače probija od čeličnog“, završen citat.

Zaista sam siguran da je predsednik Vlade tada, Vučić, imao na umu misli velikog nemačkog filozofa Lajbnica, kojeg, ako ste primetili, predsednik Vučić vrlo često citira u svojim nastupima, koji je iskazivao na moć obrazovanja u vaspitanju za razvoj društva, kada je rekao, citiram: „Dajte mi obrazovanje i vaspitanje i mi ćemo za kraće vreme nego što je jedno stoleće promeniti karakter Evrope“, završen citat.

Dakle, vidite moć vaspitanja i obrazovanja. Zato je tada Vlada Aleksandra Vučića išla ne samo u reforme ekonomskog sistema i finansijskog, nego u reforme vaspitanja i obrazovanja. Zašto? Pa upravo zato što je prethodna vlast Dragana Đilasa, Borisa Tadića i Vuka Jeremića svela vaspitanje i obrazovanje na vrlo nizak nivo, da ne kažem uništila vaspitanje i obrazovanje.

Poštovani građani, ja ću reći šta smo mi nasledili. Vaspitno-obrazovni sistem koji je ostavila bivša Jeremićeva, Tadićeva i Đilasova vlast imao je ove karakteristike. Vi ste svedoci, poštovani prosvetni radnici, da li je to tačno. Prvo, etatizacija sistema, zatim politizacija vaspitno-obrazovnog sistema, birokratizacija i, što je najgore, antipedagogizacija. Zamislite da su direktore škola proglasili kao menadžere, a ne pedagoške rukovodioce vaspitno-obrazovnih ustanova, jer direktor treba da ima organizatorske sposobnosti, a on je u prvom redu pedagoški rukovodilac. Od tada nam se iz škole izbacuje vaspitna komponenta.

Nadalje, komercijalizacija, škole su nam se u to pretvorile, sorošizacija neefikasnog sistema, on je danas zaista neefikasan. Čitali ste danas u štampi zašto imamo vukovaca po čitava odeljenja. Znate, vidim da tu, gospoda neka se ne ljute novinari, ovo nije kritika, mislim da se jedan deo i ne uputi u obrazovanje i vaspitanje. Nastavni planovi i programi su pisani za prosečnog učenika, vidite, i za prosečnog studenta, a nastavnik sa svojom sposobnošću program prilagođava za one naprednije i one koji su ispod. I to je veliki posao, to je težak posao. To može da radi samo onaj ko voli vaspitanje i obrazovanje i ko voli našu decu. To zaista mogu samo takvi ljudi i da rade.

Dalje, testomanija, videli ste da su nam ostavili, to je strašno bilo. Degradacija nastavničkog poziva, bio je sveden na minimum. Ne kažem da je na visokom nivou, ali sad ipak se podiže nastavnički poziv. Dotrajalost školskih zgrada, to je neviđeno čudo bilo. Zato je Vlada Aleksandra Vučića išla u reforme vaspitno-obrazovnog sistema koje se, pored ostalog, ogledalo u uvođenju dualnog obrazovanja o kojem je ministar Ružić ovde u uvodnom delu govorio, ali i digitalizaciji.

Poštovani ministre, kada smo uvodili dualno obrazovanje i digitalizaciju, naši politički protivnici u ovom visokom domu su se rugali tim procesima. Ja ću reći gde smo mi danas i gde je napredni svet. Proces digitalizacije uveden je 2017. godine i, evo, ove školske 2021/22. godine izlazi prva generacija maturanata u osnovnoj školi koji su protekle četiri godine u školi učili kao predmet internet i programiranje. Je l' vidite koliko smo napredovali? Ovim postupkom digitalizacije koja je započeta 2017. godine stvorili smo veliku prednost kao država Srbija ne samo u regionu, poštovani građani, nego i u Evropi. Vlada Republike Srbije je formirala i Ministarstvo Fond za nauku 2018. godine preko kojeg se finansira 12 projekata iz domena veštačke inteligencije. Verovali ili ne, ali to je Vlada Republike Srbije učinila i Ministarstvo prosvete.

Republika Srbija je jedna od retkih zemalja koja se može pohvaliti da ima strategiju razvoja veštačke inteligencije. Doneta je 2019. godine. Jedna od retkih zemalja. Isto tako, Republika Srbija je 6. decembra 2021. godine pustila u rad Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju u Data centru u Kragujevcu. Prvi korisnici biće sedam tehničkih fakulteta i četiri naučno-tehnološka parka koje su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo uspostavili. To građani Republike Srbije i poštovani prosvetni radnici treba da znate.

Republika Srbija je jedna od retkih zemalja, verovali ili ne, ali je istina, koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu. Jedna od retkih u Evropi i na svetu, zemalja. U pogledu veštačke inteligencije Srbija je na 46. mestu od 172 rangirane zemlje. Pazite dobro, obratite pažnju, od država u regionu bolji smo od Hrvatske, koja je na 58. mestu, a mi smo na 46., bolji smo i od Crne Gore, oni su na 70. mestu, znači za 24 mesta smo bolji i od Crne Gore, bolji smo od Severne Makedonije, oni su na 73. mestu, bolji smo od Bosne i Hercegovine, oni su 100. mestu. Jedino je ispred nas Republika Slovenija, nešto za sedam mesta. Mislim da ćemo je već za dve godine prestići u tom delu. Ovo radi znanja i ravnanja da vidimo gde smo po primeni veštačke inteligencije.

Primena veštačke inteligencije utiče, poštovani građani i poštovani prosvetni radnici na međuljudske odnose i to zaista moramo voditi računa o tome, posebno na društvenu usamljenost koja utiče, a društvena usamljenost utiče na prevremenu smrt i na demografiju.

Vidite, usamljenost je, veštačka inteligencija i digitalizacija dovodi do usamljenosti. Mi danas imamo npr. u Engleskoj 700.000 muškaraca koji žive sami. Zamislite, a 1.100.000 žena koje žive same. Bilo bi dobro videti kako Srbija stoji u tom pogledu i kako to na demografiju utiče? Zato je ogromna uloga škole i fakulteta u borbi protiv usamljenosti. Ništa manju uloge nama i porodica. Ovo su istine. Pojedine škole se bore u tome. Ja ću sada biti i direktan i konkretan.

Ubrzana upotreba savremenih tehnologija i njihova primena u školi, ali i u roditeljskom domu utiče na izazove odrastanja naše dece, naših učenika, a time i na razvoj učenikovih vaspitnih vrednosti. To posebno podvlačim u eri digitalizacije. Zato se često postavlja pitanje – u kojoj meri korišćenje savremenih tehnologija, uređaja poput tableta, pametnih telefona i interneta može uticati na vaspitnu komponentu učenikove ličnosti. Mi smo kao Odbor imali jedno slušanje o tome, nedavno, ovde u visokom domu.

Praksa je pokazala da učenici vrlo brzo prihvataju većinu programskih sadržaja koji se prezentuju putem kompjutera ili tableta u nastavnom procesu. To su istine kod nas. Ipak, poštovani građani moramo danas više nego juče, svakodnevno imati TV emisija na javnim servisima sa nacionalnim frekvencijama iz vaspitne problematike, poput nekadašnje „Kockice“ ili eventualno danas „Kefalice“ što čini izuzetak, a toga nemamo, a to mora da bude.

Sadržaji koji se emituju putem savremenih tehnologija u radu sa učenicima moraju biti kontrolisani, kako u škole, tako i u roditeljskom domu, jer je njihova nekontrolisana upotreba može izazvati široki raspon negativnih efekata koji će se odraziti na vaspitnu komponentu učenikove ličnosti.

Veoma je važno pitanje – koliko i kako škola i roditelji mogu uraditi na suzbijanju internet nasilja, pošto je ono veoma prisutno kod nas i ima tragične posledice. Ovih dana videli ste i u našoj zemlji, pogotovo ako znamo da naši učenici svakodnevno provode vreme na internetu i na društvenim mrežama. Današnja omladina, prema nekim istraživanjima, od 13 do 17 godina života, 92% njih svakodnevno provede vreme na internetu i društvenim mrežama. Digitalno nasilje nad učenicima i studentima odvija se i na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka i mobilnim telefonima. Kako možemo delovati? Možemo direktno suzbiti to nasilje, ali možemo i indirektno.

Sada posebno, pošto nemam vremena da o tome govorim, da samo naglasim da umesto da držimo temu na času odeljenske zajednice, borba protiv nasilja, mi treba držati temu pravilna i lepa upotreba interneta, šta učenik sme, šta ne, kako prosleđuje poruke i tako dalje.

Pošto nema vremena, dozvolite da pri kraju ipak kažem da će naša poslanička grupa glasati za ove i za Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a isto tako i za akreditaciju. Kada je u pitanju, kako reče i ministar, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, on broji 21 član, od toga 12 članova su iz redova redovnih profesora i naučnika, u zvanju naučnog savetnika, dva člana, profesora strukovnih studija i tako dalje, sedam članova iz reda istaknutih ličnosti.

Kada bi me neko pitao kao dugogodišnjeg prosvetnog radnika i čoveka koji se bavi naukom, šta bih ja predložio ovde i šta sam primetio, ovi ljudi imaju izuzetne bogate biografije naučne, stručne i moralne. Jedino sam primetio da nema u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje predstavnik društveno humanističkih nauka, pogotovo pedagoga, što je nezamislivo, ali to je bolest našeg društva. Mi u SANU nemamo akademika iz područja pedagogije, a mislim da je još živ jedan od najvećih pedagoga u ovom delu Evrope, gde se po njegovim udžbenicima uči širom Evrope. A, vidite, a mi smo doveli vaspitanje, da kažem, do tog nivoa.

Koji je zadatak Nacionalnog saveta? Samo da kažem u dve rečenice, da prati razvoj visokog obrazovanja, da predlaže politiku visokog obrazovanja Ministarstvu prosvete, da predlaže Vladi normative i standarde rade visokoškolskih ustanova, te utvrđuje naučne oblasti. To je vrlo bitno, ali i samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokog obrazovanja, to ide malo teže, ali se nadam u budućnosti da će ići u celini.

Kako vidite, poštovani narodni poslanici, naša Vlada, naše ministarstvo, je u inovacionim tehnologijama, dostigla zavidne rezultate. Mi sada od informacionih tehnologija imamo prihod u budžet Republike Srbije tri milijarde, preko tri milijarde, a iz poljoprivrede imamo svega dve i po milijarde. Hoću reći koliko smo otišli.

Danas, kao što je i ministar rekao, juče smo zapravo govorili o projektu i dualnog obrazovanja ali i digitalizacije. Tako da će svaka škola biti u tom sistemu. Nezamislivo je 2017. godine bilo od naših političkih protivnika koji su ovde bili da ćemo uspeti u tome, a uspeli smo, da idemo u savremene tehnologije, svetske i dostigli smo nivo. Sa druge strane, u navodnike, u zaostalim krajevima naše zemlje, dižemo nivo i tog dela. To su ogromni zadaci. Najveći doprinos tome dali su naši prosvetni radnici, kao što su lekari, naši heroji, tako su i prosvetni radnici. Jako je teško danas biti vaspitač, biti profesor i raditi sa decom u vremenu kada se vaspitna komponenta svela na niži nivo.

Najveći doprinos dualnom obrazovanju o kojem smo ovde govorili, pogotovo ministar u svom uvodnom delu, dao je naš predsednik Republike, Aleksandar Vučić, kada je bio predsednik Vlade, na njegovu inicijativu, a onda je to nastavila gospođa, Ana Brnabić, predsednica Vlade i današnji ministra, kao i prethodni ministar Mladen Šarčević, i pre njega Verbić i tako dalje. Mi koji smo duže, pratili smo, ali ovaj proces ide sve brže, sve bolje i videli ste danas gde smo u savremenih tehnologijama, da ne kažem, pri vrhu u ovom delu Evrope.

Na kraju, dozvolite, naša poslanička grupa će glasati za ove predstavnike, jer se radi o izuzetnim ljudima, visokih moralnih i naučnih kvaliteta, a posebno mi je drago da sam video profesora doktora Branka Kovačevića koji je bio rektor ovde ili profesora Maka. To su divni ljudi, divni naučnici, i tako dalje, primetio sam pored ostalih i svi drugi su zaista izvanredni. Pogodili ste zaista, predstavnici ministarstva i Vlade u predlaganju ovog. Hvala vam lepo.
Poštovana potpredsednice, čuli smo gospodina Glišića i neke stvari moramo zaista razjasniti.

Dobro je što je sa jedne strane primetio da mi ne vaspitavamo, ne obrazujemo više elitu. Ono što je bitno, što mnogi ne razumeju, zaista, naučni radnici, osim po vokaciji pedagoga, mi smo prešli iz jednog sistema u drugi. Koji je pre bio? Socijalistički. Koji je cilj opšteg vaspitanja bio? Ja ću biti direktan - bio je svestrano razvijena ličnost sa bogatim umnim, to je, gospodine Glišiću, intelektualnim, moralnim, zna se po kojim, zdravstvenim, radno-tehničkim i estetskim.

Pošto je to bio cilj u socijalizmu, prešli smo sada u kapitalizam, ali nismo redefinisali opšti cilj vaspitanja. Do dana današnjeg ni jedna strategija. Ja na to upozoravam 20 godina i zato imamo haos u vaspitanju.

Nismo opšti cilj… Šta bih ja predložio kao pedagog? Tri hiljade ljudi u „Sava centar“ i dok ga ne redefinišemo, nema izlaska, praktičara, teoretičara.

Ne možemo živeti u kapitalizmu, a imati cilj socijalistički. Kad bi me neko pitao kao čovek koji se ne bavi samo istorijom, nego vaspitanjem i obrazovanjem i ujedno vas obaveštavam da sam napisao jedan rad „Položaj učenika i nastavnika u postsocijalističkim zemljama“, koji je objavljen u jednom časopisu međunarodnom u Rimu i upoređivao taj deo i taj časopis je jedini časopis u zadnjih 30 godina koji je citirao ekspoze jednog predsednika Vlade, baš Aleksandra Vučića. Ja sam pokazivao to. Posvetio je osam stranica vaspitanju i obrazovanju.

E, sada, kada bi me vi pitali kao dugogodišnjeg prosvetnog radnika i naučnog, itd. ja bih ovako definisao. Nema više svestrano razvijene ličnosti, to je socijalizam. Kapitalizmu ne treba, on kupi, ali šta treba? Dakle, ne više svestrano razvijena ličnost sa bogatim intelektualnim, ono što ste vi rekli, nego radno-tehničkim. Sa dna prebacujemo, jer mu treba fizička radna snaga i ovo ste dobro rekli. To je, nažalost, suština kapitalizma. Treba mu malo intelektualne elite naučnika.

Kada bi vi mene sada pitali, u pojedinoj struci… Ne stojimo mi baš tako kako mnogi misle u pojedinim delatnostima. Znate, kada vide međunarodne reference, malo u svojoj struci ljudi ima.

Kada bi mi na Tompson listi imali samo po jedan naučni rad, Srbija država bi bila među prvim na svetu. Na jednom fakultetu, gde se studira u centru Beograda, 37 ljudi nema nijedan rad, a svako veče su na televizijama.

Dakle, suština jeste da mi ne možemo živeti u kapitalizmu, a imati socijalistički cilj vaspitanja. Zašto to ne radimo, kada bi me vi sad pitali kao dugogodišnjeg… ja ću vam reći da prelaskom na višestranački sistem mi nismo ulogu Ministarstva prosvete stavili na nivo na koji je trebalo. Kako? Imamo Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, koji je potpuno, da tako kažem, odvojen od ministarstva i još drugi zavod kao potpune jedinice. Tamo treba da sede najveći umovi u istoriji, u heraldici, u svragistici, u toponomastici, u ekonomiji, itd. Oni treba da vuku i bolje plaćeni nego univerzitetski profesori.

Šta je istina? Plaćeni su jako slabo i niko neće od tih profesora univerziteta da ide u taj deo. Dakle, u budućnosti to moramo učiniti.

Da završim. Nažalost, ko malo zna istoriju srpskog naroda, građani Srbije i ovog dela Balkana se nikada neće priviknuti na ono što se dešava na zapadu…
Evo, samo još jednu rečenicu. Može od vremena.

Neće se priviknuti na ono što se desilo u SAD unazad četiri dana. U učionicu ulazi učenik i ubije četiri učenika. Niko to tamo ne primeti. To je ovde nezamislivo.

Moramo vaspitanje vratiti ulogu porodice, u vaspitanje škole, društva, u političke stranke, u ovaj visoki dom, pa će Borko Stefanović doći da vodi ovde bitku zajedno sa vama, sa mnom ko prvi dođe, ko se bolje pripremi, ko bolji program ponudi. To je suština i u obrazovanju i u ekonomiji itd. Dakle, to je suština.

Mi smo na prelazu, kao i mnoge istočno-evropske zemlje, ali mislim da smo na dobrom putu, jer 2000. godine ono je svedeno na nulu. Pa mi smo imali fakultet na Ledini, u Vojvodini i u Banja Luci. Kada je došao naš inspektor iz ministarstva u Banja Luku, kaže – došli na ekskurziju. Tačno je to i na to smo mi ukazivali.

Trebaće mnogo vremena i mnogo godina da dovedemo na nivo na koji smo bili. To je moje mišljenje.

Mi danas vaspitavamo za budućnost i zato su digitalizacija i dualno obrazovanje izuzetna stvar. Postižemo, ali ne kod svih. Program je za srednjeg učenika, dobrog. Nastavnik prilagođava individualno sposobnosti za nadarenije i one… ali to nije baš tako lako. Zato vaspitač mora voleti vaspitanje, mora voleti učenike i studente. Bez toga nema ništa.

Dobro ste primetili. Dakle, to je tačno, samo što kapitalizam, nažalost, ne traži ono što ste vi rekli.

Zahvaljujem.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, gospodine ministre drago mi je što vas sve češće gledam u ovoj Narodnoj skupštini, što govori o vašem odnosu prema poslu koji obavljate kao ministar u Vladi Republike Srbije sa jedne strane, a sa druge strane i vaš odnos prema Skupštini kao zakonodavnom telu.

Kako su prethodnici moji rekli, na dnevnom redu imamo set zakona iz ekonomske problematike o kreditnim aranžmanima. To se u prvom redu odnosi na izgradnju kanalizacione infrastrukture sa jedne strane, a sa druge na izgradnju Moravskog koridora, zatim izgradnju Fruškogorskog koridora, unapređivanje dualnog obrazovanja protiv kojeg su bili naši politički protivnici, kada su sedeli u ovom visokom domu, zatim, za prečišćavanje otpadnih voda. Dalje, za izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture, što je od izuzetne važnosti o čemu će sutra biti posebno reči, kada su teme obrazovanja i programa klimatskih promena.

Ono što je bitno poštovani građani, ovo su projekti iz programa SNS, Vlade Republike Srbije i predsednika države koji su u toku, a koji će biti realizovani i do kraja 2020. godine u programu 2025. godine.

Poštovani građani Republike Srbije, mi smo svedoci da naš politički protivnik Dragan Đilas je bio najveći i najgori gradonačelnik u istoriji grada Beograda. To ste vi svedoci poštovani Beograđani. Njega razvoj Beograda uopšte nije interesovao. Njega je interesovala samo njegova privatna firma i sredstva iz budžeta grada Beograda i iz budžeta Republike Srbije.

On je prilikom dolaska na političke funkcije, na vlast, kako znate bio običan gologuzan, a iz politike je otišao sa 619 miliona evra, koje je transparentno podelio u 17 zemalja, na preko 60 računa širom sveta. Da Dragana Đilasa ne interesuje razvoj grada Beograda, ne kažem samo ja i moji saborci iz SNS. To je svedočio i bivši američki ambasador u Beogradu, Kameron Martel koji je 2009. godine rekao, citiram – Đilas mi je rekao da njegov plan za Beograd je samo marketing, tj. lažna obećanja, ne realna. Završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, to je ono što govori o Draganu Đilasu kao o najgorem gradonačelniku istorije grada Beograda. Nabrojaću vam sada samo nekoliko stvari da vidite šta je Dragan Đilas promašio dok je bio gradonačelnik, a šta je SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem realizovala. Neću da svedočimo vi ovde ili opozicija poštovani građani, pogotovo Beograđani, vi ćete biti svedočiti.

Pošto je on imao lažna obećanja za izgradnju Beograda, i samo je bio marketing, tako je za Dragana Đilasa izgradnja Narodnog muzeja u Beogradu bila samo marketing, odnosno lažno obećanje, verovali ili ne, ali 13 godina, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani, poštovani građani Republike Srbije da li ja govorim istinu ili ne.

Idemo dalje. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu bila samo marketing, odnosno lažna obećanja punih 16 godina, a za Aleksandra Vučića realnost, vi ste svedoci poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Hrama Svetog Save na Vračaru bilo dugi niz godina samo marketing, odnosno lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića realnost. Danas je to poštovani građani Republike Srbije najlepši pravoslavni hram na svetu, vi ste svedoci poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja spomenika Stefanu Nemanji samo marketing, lažna obećanja, a za Aleksandra Vučića realnost, vi ste svedoci poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja „Beograda na vodi“, bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića realnost. Danas je „Beograd na vodi“ najveće i najlepše gradilište u ovom delu Evrope.

Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija i revitalizacija „Železare“ Smederevo, bila samo marketing dugi niz godina, a za Aleksandra Vučića realnost, vi ste svedoci poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa preuređenje Trga Republike bilo samo marketing, odnosno, lažno obećanje, a za Aleksandra Vučića realnost, vi ste svedoci poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja godinama brze pruge Beograd-Novi Sad bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića, kako vidite poštovani Beograđani i građani Republike je bila realnost.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Doma zdravlja u Borči bila samo marketing, lažno obećanje dugi niz godina, a za Aleksandra Vučića, poštovani Beograđani, pogotovo poštovani građani Palilule, odnosno Borče, kako vidite realnost.

Mogao bi do sutra da nabrajam ono što je za Dragana Đilasa bilo lažno obećanje, a što je za Aleksandra Vučića i SNS i Vladu Republike Srbije bila realnost, ali dovoljno je ovo da vidite poštovani Beograđani da je Dragan Đilas bio zaista najgori gradonačelnik Grada Beograda.

Poštovani građani Republike Srbije, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, predložili su Zdravka Ponoša za predsednika Republike. Samo nekoliko rečenica ću da kažem, to je još jedan bezobrazluk i veliko nepoštovanje građana Republike Srbije ako imamo na umu ko je Zdravko Ponoš. Kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije bio je poguban za Vojsku Srbije, toliko je poguban da ga se odrekao i njegov Boris Tadić, a onda ga je privukao Vuk Jeremić sa ogromnom svotom novca, one koje je dobio za svoj Centar za održivi razvoj iz Mongolije i drugih krajeva sveta.

Poštovani građani, svaki pripadnik Vojske Srbije danas crveni od stida kada ocenu o Vojsci Srbije daje Zdravko Ponoš. Zašto? Upravo zato što je Ponoš kao general stajao mirno pred NATO poručnicima dok je hrabru srpsku vojsku isporučivao Zdravko Ponoš Haškom tribunalu.

Zašto dalje? Zbog toga što je Ponoš obećao senatoru SAD da će Vojsku Srbije smanjiti sa 62 hiljade na 27 hiljada i to je Zdravko Ponoš učinio. Svako ko je u Vojsci Srbije razmišljao kao patriota bio je izbačen iz Vojske Srbije za vreme dok je načelnik Generalštaba bio general Zdravko Ponoš.

Verovali ili ne, ali je Ponoš penzionisao najbolje kadrove Vojske Srbije. Tako je, između ostalog, penzionisao 28 najboljih generala, najboljih oficira koji su bili na prvoj liniji odbrane otadžbine i zato ih je penzionisao.

Zdravko Ponoš uništio je naoružanje Vojske Srbije i Vojsku Srbije sveo na vatrogasnu jedinicu. Tako je uništio PVO sisteme, uništio je 9.218 raketa Strela baš zato što su se pokazale kao izvanredno za vreme njegovog NATO-a koje je bombardovalo našu otadžbinu, i 419 lansera za te rakete. Nadalje, uništio je 200 tenkova, nadalje uništio je 120 oklopnih transportera, 36 Praga, 90 Haubica.

Poštovani građani Republike Srbije, to je Zdravko Ponoš kojeg je predložio za predsednika Republike, Dragan Đilas i Vuk Jeremić.

Išao je u NATO da lobira za ulazak Srbije u tu organizaciju mimo volje građana Republike Srbije, mimo Vlade Republike Srbije i mimo države Srbije.

U njegovo vreme proglašena je tzv. nezavisnost Kosova. Dok je bio načelnik Generalštaba, verovali ili ne, Zdravko Ponoš je kupio samo osam raketa za MIG-29. Znate li kad su oni radili? U njegovo vreme vozili samo subotom seno za konje, to je taj Zdravko Ponoš. I posećivao je, na koncu, da se više njime ne bavim, inostrane ambasade, jednom rečju, poštovani građani Republike Srbije, znam da mu nikada nećete to oprostiti jer je bio obični špijundžija. Špijun, to je Zdravko Ponoš general bio.

Poštovani građani i poštovani Beograđani, kako ste videli, Zdravko Ponoš je predložio za gradonačelnika prof. dr Vladetu Jankoviću. Neću o poštovanom kolegi da kažem, ali ono što svi Beograđani znaju, što svi bivši pripadnici Demokratske stranke Srbije znaju jeste da je on nepouzdan, da je elitista, da je progonio kolege sa fakulteta, ne samo kolege profesore, nego i studente. Ono što je bilo vrlo bitno, Vladeta Janković bi da ruši spomenik Stefana Nemanje. Da li možete verovati, poštovani građani, ili eventualno da premeste, kako reče, u Marinkovu baru ili eventualno u Borču.

Poštovani građani moje Palilule i Borče, vidite kako vas poštuje budući kandidat za budućeg gradonačelnika Vladeta Janković. I gle čuda, on bi zaustavio Lešće, to je izjavio. Da li možete verovati da je to izjavio Vladeta Janković? I gle čuda, poštovani Beograđani i građani Srbije, podržao ga je niko drugi nego vladika Grigorije, hercegovački tajkun u crkvi, hercegovački tajkun, to svi znamo.

Poštovani Grigorije, odložite svešteničku odoru i uđite u politiku. Nemojte se kriti iza crkve. Da možda, poštovani Grigorije, i vi nećete možda, poštovani vladiko, rušiti spomenik Stefana Nemanje i premeštati kao što želi i vaš kandidat za gradonačelnika? Da nećete možda zaustaviti Lešće, kako ste rekli? Crni vladiko, treba biti neutralan i tražiti suživot, kao episkop, i toleranciju u društvu, a ne ovo što radite. Crni vladiko, sramota.

I na kraju, dok Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zdravko Ponoš svakodnevno rade protiv interesa građana i Republike Srbije, dotle Aleksandar Vučić svakodnevno, ali svakodnevno, i SNS i Vlada Republike Srbije vodi politiku bezbednosti, što je najvažnije za građane Republike Srbije, politiku mira, politiku zdravlja svih naših građana, ne samo u našoj državi, nego i u regionu, politiku ekonomskog napretka, politiku međunarodne saradnje. Evo, predsednik će se i sastati sa predsednikom Kine ovih dana, jednom rečju, politiku ubrzanog ekonomskog napretka i modernizaciju Srbije, a to sve zbog budućnosti naše dece.

U to ime, poštovani građani, 3. aprila opredeljujemo se za dalji razvoj i modernizaciju Srbije ili eventualno za rušenje, jer kako vidite, Zdravko Ponoš, Vladeta Janković, Dragan Đilas bi sve da ruše. Izjavio je, citiram, Dragan Đilas: „Kad osvojim vlast, uzeću sto pravnika i sve rušiti ono što se danas radi“, završen citat. Pa nije vam čudo što je onda rekao i Vladeta Janković da će zaustaviti i Lešće.

Živela Srbija! Živeo naš predsednik!
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, poštovana ministarko sa saradnikom, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, ovaj Predlog zakona osigurava pomoć našoj omladini, kako vidimo od 100 evra i to svima od 16 do 29 godina u ovim teškim pandemijskim vremenima.

Ovo nije jedina pomoć našoj omladini koju je Vlada Republike Srbije i država Srbija u celini, a na predlog u prvom redu predsednika Republike, dala našoj omladini. To su pored ovih 100 evra nova radna mesta, 280 fabrika. To je Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije i država Srbija ponudila našoj omladini. Novi autoputevi, novi domovi zdravlja, nove škole, novi instituti, novi kilometri kanalizacije i kilometri vodovoda, novi muzeji, „Beograd na vodi“, sve je to dato našoj omladini, rađeno zbog naše omladine i novi kilometri brzih železnica itd.

Poštovani građani Republike Srbije, mi nismo u proteklom periodu za vreme bivše vlasti imali priliku da govorimo o uspesima te vlati. Naprotiv, ono čega su se dotakli, sve su uništavali.

Ovih dana, poštovani građani Republike Srbije, kada sam pročitao u štampi da će se Dragan Đilas kandidovati za gradonačelnika Beograda ili za predsednika države, ostao sam šokiran bezobrazlukom tog čoveka. Zamislite da ima hrabrosti da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Beograda?

To je čovek koji će zasigurno, poštovani Beograđani, ostati zabeležen u analima grada Beograda kao najgori gradonačelnik u istoriji grada Beograda od antičkih vremena do današnjeg dana.

To je čovek koji je pre stupanja na političke funkcije bio običan gologuzan, a kada je otišao sa političke funkcije, postao je tajkun sa stotinama miliona evra prihoda. Vi ste, poštovani građani, svedoci ovome.

Đilas je kao gradonačelnik Beograda radio samo marketinški. To ste imali priliku da vidite poštovani Beograđani, a ne samo vi nego to je rekao i bivši američki ambasador u Beogradu 2009. godine Kameron Manter koji je tada kazao, citiram – Đilas mi je rekao da je njegov plan za Beograd samo marketing, a ne realnost, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije i poštovani Beograđani, vi ste očevici da je Dragan Đilas vodio samo marketing a nije vodio izgradnju Beograda.

Ja ću sad nabrojati nekoliko stvari u Beogradu, a vi ćete, poštovani Beograđani, posvedočiti da li je to istina ili ne, ja ću samo da vas podsetim na to. Tako je Draganu Đilasu izgradnja Narodnog muzeja u Beogradu za njega bila samo marketing ni manje ni više nego 13 godina, a kako ste videli, poštovani Beograđani, za Aleksandra Vučića bila je stvarnost.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Novom Beogradu bila samo marketing ni manje ni više nego 14 godina, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Beograda na vodi bila samo marketing dugi niz godina, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Hrama Svetog Save na Vračaru bio samo marketing a za Aleksandra Vučića realnost, sušta stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad bio samo marketing za Dragana Đilasa, a za Aleksandra Vučića, kako vidite još za mesec dana će se pustiti u promet, je stvarnost. Poštovani Beograđani, vi ste svedoci tome.

Tako je za Dragana Đilasa oživljavanje Železare Smederevo bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna stvarnost. Vi ste, svedoci poštovani Beograđani.

Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija Trga Republike u Beogradu bio samo marketing dugi niz godina, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Beogradskog metroa bio samo marketing dugi niz godina, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani.

Tako je za Dragana Đilasa podizanje spomenika Stefanu Nemanji bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Doma zdravlja u Borči u Beogradu bio godinama samo marketing, a za Aleksandra Vučića realnosti. Vi ste svedoci, poštovani građani Borče, Palilule i Beograda i građani Republike Srbije.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Kliničkog centra u Beogradu bio godinama samo marketing, a kako vidite za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani.

Mogao bih vam, poštovani Beograđani, nabrajati još satima ono što je za Dragana Đilasa bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića stvarnost, ali dovoljno je i ovo da vidite koliki je Dragan Đilas bio, a i danas, veliki štetočina za Beograđane i za državu Srbiju u celini.

Dragan Đilas je čovek koji je stvoren samo da ruši a ne da gradi. Tako je decembra 2021. godine izjavio, citiram, verovali ili ne poštovani građani, ali ovo su njegove reči, citiram – kada osvojim vlast uzeću 100 najboljih pravnika i zaustaviti sve radove koje radi ova vlast u Beogradu i Republici Srbiji, završen citat.

Da li, poštovani građani, možete verovati da ovo Dragan Đilas inače za Evropu Đilaš izgovara ove reči? Dakle, njemu nije namera da gradi, nego da ruši. To poštovani građani znači da onda neće biti ni „p“ od plata naših, niti „p“ penzija.

Poštovani građani Republike Srbije, Dragana Đilasa ne interesuje država Srbija nije ga nikad ni interesovala, a da ga interesuje ne bi mu smetalo intoniranje naše himne početkom školske godine. Tako je njegova TV „Nova S“ ispljuvala državu Srbiju zbog odluke da se na početku školske godine đacima intonira državna himna.

Da Đilas ne drži do građana Republike Srbije pokazuje i podatak da je 14. avgusta 2021. godine izjavio, citiram – građani Srbije koji glasaju za Aleksandra Vučića i SNS su majmuni, završen citat. Dakle, poštovani građani, 70% vas za Dragana Đilasa ste majmuni. Tako vas časti gospodin Đilas, a za Evropu Đilaš.

Poštovani građani Republike Srbije, Đilasov propali kandidat za SANU Goran Marković godinama vređa i ponižava Aleksandra Vučića, državu Srbiju i vas, poštovani građani.Mislio sam ovih dana da se umirio, ali čini mi se da on nema nameru, već nastavlja to i dalje da radi.

Goran Marković je 4. jula 2019. godine izvređao predsednika Vučića i građane Republike Srbije rečnikom seoskog kočijaša. Marković je tada rekao, citiram – svi oni koji Vučića hvale i podržavaju dostojni su prezira, on je bio i ostao prostak, iz higijenskih razloga ne želim sa njim boraviti u istoj prostoriji, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, možete li verovati da ovo propali kandidat za SANU Goran Marković je izgovorio?

Osim što vređa i ponižava predsednika Vučića i građane Republike Srbije, Goran Marković ponižava i samu državu Srbiju, pa je tako 25. novembra 2021. godine rekao, citiram – Srbija je dno dna, završen citat. I ne samo to, nego Goran Marković ide i dalje u ponižavanju predsednika Vučića nezapamćeno u istoriji beščašća pa kaže, citiram – kada bih morao da pravim film o Aleksandru Vučiću morao bih da povraćam sve vreme, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, da li možete verovati da to izgovara propali kandidat za SANU Goran Marković?

Ta moralna gromada Goran Marković je 21. avgusta 2020. godine uputio poziv svojim kolegama da se ograde od podizanja spomenika Stefanu Nemanji i to nije sve, poštovani građani. Ta moralna gromada Goran Marković se ne zaustavlja pa je predsednika Vučića i režim nazvao teroristima tako što je 30.8.2019. godine izjavio, citiram – u ovom terorističkom Vučićevom režimu nema smisla izlaziti na izbore, završen citat. To je propali kandidat izgovorio za SANU.

Goran Marković, moralna gromada, zapretio je 15. decembra 2021. godine kolegama svojim samo zato što sarađuju sa vlasti kada je rekao, citiram – mnoge moje kolege su obični bednici, oni predstavljaju saradnike okupatora, a zna se kako prolaze saradnici okupatora kada osvane sloboda, završen citat.

Poštovani građani, poštovani umetnici, vidite kako vas časti vaš kolega i kako vam preti vaš kolega, propali kandidat za Srpsku akademiju, Goran Marković, dakle preti vama smrću.

Tačno je da je Goran Marković pretio i Zoranu Đinđiću, a tvrdi da nije, a jeste. Neka pogleda svoju izjavu od 14. februara 2003. godine, mesec dana pre atentata na Zorana Đinđića kada je rekao, citiram – ja bih strašno voleo kada bi se pojavio jedan čovek koji ima neki format koji bi mogao da se suprotstavi Đinđiću, završen citat.

Da li ste, gospodine, propali kandidat za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Gorane Markoviću to izrekli ili niste? Samo mesec dana kasnije ispunila se želja Goranu Markoviću.

Moralna veličina, Goran Marković nastavlja dalje vređanje Aleksandra Vučića. Tako je 4. jula 2019. godine kazao, citiram – Vučić je primitivna ličnost, on je bio i ostao prostak, rulja je njegovo prirodno okruženje, završen citat. Svi smo mi rulja, svi koji ga podržavamo i 70% građana Republike Srbije za Gorana Markovića.

Goran Marković, moralna veličina poziva na ubistvo Aleksandra Vučića tako što je 16. decembra 2021. godine kazao, citiram – ja se ipak nadam da Vučić pred očima ima Čaušeskog, završen citat. I gle čuda, nevladine organizacije, novinarska udruženja i tzv. elita umesto da osudi ove izjave Gorana Markovića stavili su se u njegovu odbranu i time direktno postali njegovi saučesnici u nečasnoj raboti.

Još jednom preporučujem Goranu Markoviću od sveg srca da sve ove gadosti koje je izgovorio o Aleksandru Vučiću, o svojoj državi Srbiji i o svojim građanima Republike Srbije urami i stavi u dnevnu sobu kako bi se podsetio na svoj visoki domet civilizacijske i demokratske kulture. Ipak, kada se svakog jutra probudi neka pogleda u ogledalo. Videće u ogledalu jednog nabubrelog bumbara, punog mržnje prema svom predsedniku Vučiću, prema svojoj državi Srbiji i prema svojim građanima Republike Srbije. Poštovani građani Republike Srbije, strah me je da će od mržnje eksplodirati. Neka mu je Bog na pomoći.

Goran Marković je rekao, gostujući na Đilasovoj televiziji „N1“, da je upisao filozofiju, da citiram – popuni mračne praznine kod sebe koje ima, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, Goran Marković propali kandidat za Srpsku akademiju nauka i umetnosti ima toliko mračnih praznina kod sebe da mu je potrebno tri života i tri završena fakulteta da ih popuni. Zato mu od srca preporučujem, u Hram Svetog Save na Vračar na molitvu, Gorane Marković. Te mu preporučujem da upiše pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a za diplomski rad neka odabere temu koja će se zvati - vaspitana funkcija ličnosti, završen citat. Možda se, poštovani građani, Goran Marković i promeni.

To je želja svih nas. Goran Marković, Boris Tadić, Vuk Jeremić svakodnevno blate predsednika Vučića, blate državu Srbiju i građane Republike Srbije, dotle Aleksandar Vučić vodi politiku mira, politiku bezbednosti, politiku zdravlja svih naših građana i u okruženju, politiku otvorenog Balkana, politiku ekonomskog napretka i izgradnje Republike Srbije i politiku ubrzane modernizacije Republike Srbije, a to sve zbog budućnosti naše zemlje. U to ime, živela Srbija!
Poštovani potpredsedniče dr. Orliću, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, drago mi je što je Vlada prihvatila deo amandmana sa kojima ćemo sigurno pridoneti poboljšanju Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u celini.

To će pridoneti delimično, kažem, podvlačim ovo delimično, poboljšanju ukupnoj demografskoj slici u Srbiji. Zašto to kažem delimično? Pa, zato što novac nije presudan.

Slažem se, gospodine ministre, gledao sam vaš nastup na jednoj televiziji da je presudna svest, a svest se ne menja tako lako. To je pitanje više faktora u društvu, a u prvom redu vaspitanja i obrazovanja, a u prvom redu vaspitanja koje smo mi napustili ima već, po meni, 20 godina. Period bivše vlasti, u školama se nije smela spominjati reč vaspitanje. Verujem da ćemo u sledećoj godini posebno pokloniti pažnju tom problemu.

Danas, poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, kada sam pročitao štampu da će se Dragan Đilas, inače za Evropu Đilaš, kandidovati za gradonačelnika Beograda, ostao sam šokiran njegovim bezobrazlukom. Čovek koji će zasigurno ostati zabeležen u analima grada Beograda kao najgori gradonačelnik u istoriji Beograda. Čovek koji je pre stupanja na političke funkcije bio obični gologuzan, a kada je otišao sa političkih funkcija, postao tajkun sa stotinama miliona evra prihoda.

Đilas je kao gradonačelnik Beograda radio samo marketinški. To ne kažem ja, to je rekao i bivši američki ambasador u Beogradu, Kameron Manter, 2009. godine, citiram, obratite pažnju, poštovani građani, citat: „Đilas mi je rekao da je njegov plan za Beograd samo marketing, a ne realan“. Završen citat. I vi ste, poštovani građani, odnosno poštovani Beograđani, tome očevidci, a moja malenkost će vas sada podsetiti na to.

Tako je za Dragana Đilasa, za Evropu Đilaša, izgradnja Narodnog muzeja u Beogradu bila samo marketing, ni više, ni manje nego 13 godina, a za Aleksandra Vučića stvarnost, kako ste videli poštovani građani.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu bila samo marketing, ni manje, ni više nego 14 godina, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste, poštovani građani, svedoci tome. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja „Beograda na vodi“ bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Vi ste, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije, ovome svedoci.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Hrama Svetoga Save na Vračaru bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste, poštovani građani i poštovani Beograđani, tome svedok.

Tako je izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad bila samo marketing za Dragan Đilasa, a za Aleksandra Vučića, kako vidite, stvarnost. Vi ste, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije, svedoci tome.

Tako je za Dragana Đilasa oživljavanje „Železare Smederevo“ bila samo marketing godinama, a za Aleksandra Vučića potpuna stvarnost. Vi ste svedoci, poštovani građani Republike Srbije, tome.

Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija Trga Republike u Beogradu bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost.

Tako je za Dragana Đilasa, za Evropu Đilaša, izgradnja beogradskog metroa bila samo marketing godinama, a za Aleksandra Vučića, kako vidite ovih dana, poštovani građani, potpuna realnost.

Tako je za Dragana Đilasa podizanje spomenika Stefanu Nemanji bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Vi ste svedoci, poštovani Beograđani i poštovani građani Republike Srbije, tome.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja doma zdravlja u Borči u opštini Palilula u Beogradu bila godinama samo marketing, a za Aleksandra Vučića realnost. Vi ste, poštovani građani opštine Palilula i Borče, posebno svedoci tome.

Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Kliničkog centra u Beogradu bila godinama samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Vi ste, poštovani Beograđani, svedoci tome.

Poštovani građani Republike Srbije, mogao bih ono što je za Dragana Đilasa bilo marketing, a za Aleksandra Vučića realnost, da vam nabrajam još satima, ali dovoljno je i ovo da vidite koliki je Dragan Đilas bio, a i danas, veliki štetočina za Beograđane, i ne samo Beograđane, nego i građane Republike Srbije.

Dragan Đilas je taj čovek koji je stvoren samo da ruši, a ne da gradi. Posebno naglašavam, tako je decembra 2021. godine izjavio, citiram, verovali ili ne, ali je istina ovo što je izjavio, citiram – kada osvojim vlast, uzeću stotinu najboljih pravnika i zaustaviti sve ono što se gradi u Beogradu i Srbiji. Završen citat.

Da li možete, poštovani Beograđani i građani Srbije, verovati da to izgovara tajkun Dragan Đilas? To, poštovani građani, znači da onda kad on osvoji vlast, više neće biti ni plata, niti p od plata, niti p od penzija, a neće ni hleba biti ako on dođe na vlast, jer smo već imali priliku da vidimo kakav je bio na vlasti.

Poštovani građani Republike Srbije, Dragana Đilasa, za Evropu Đilaša, ne interesuje država Srbija. Da ga interesuje, ne bi mu smetalo intoniranje himne početkom školske godine. Tako je njegova tv Nova S ispljuvala državu zbog odluke da se na početku školske godine đacima intonira himna. Da Đilas ne drži do građana Republike Srbije pokazuje i podatak da je on 14. avgusta 2021. godine izjavio, citiram - građani Srbije koji glasaju za Aleksandra Vučića i SNS, a to je, podsećam vas, preko 70%, su majmuni. Završen citat. Eto, poštovani građani, kako vas časti Dragan Đilas.

Đilasov propali kandidat za SANU Goran Marković godinama vređa i ponižava Aleksandra Vučića bez ikakvog razloga. Tako je Goran Marković, u narodu zvani bumbar, 4. jula 2019. godine izvređao predsednika Vučića i građane Republike Srbije rečnikom seoskog kočijaša. Marković je tada rekao, citiram – svi oni koji Vučića hvale i podržavaju, dostojni su prezira. On je bio i ostao prostak. Iz higijenskih razloga ne želim s njim boraviti u istoj prostoriji. Završen citat.

To je taj Goran Marković kojeg je list „Vreme“ proglasilo ličnosti godine, baš zbog ovih citata koje vam ja, poštovani građani, samo deo tih citata govorio o državi Srbiji, o građanima Republike Srbije i o predsedniku Republike i uvaženim narodnim poslanicima.

Osim što vređa i ponižava predsednika Vučića i građane Republike Srbije, Goran Marković ponižava i državu Srbiju, pa je 25. novembra 2021. godine rekao, citiram – Srbija je dno dna. Završen citat. Ne samo to, nego on ide i dalje u ponižavanju predsednika Vučića, nezapamćeno u istoriji beščašća, pa kaže, citiram – kada bi morao da pravim film o Aleksandru Vučiću, morao bih da povraćam sve vreme. Završen citat.

Ta moralna gromada Goran Marković je 21. avgusta 2020. godine uputio poziv kolegama da ograde od spomenika Stefana Nemanje.

I to nije sve. Moralna gromada Goran Marković se ne zaustavlja, pa je predsednika Vučića i režim nazvao, verovali ili ne, teroristima, tako što je 30. avgusta 2019. godine rekao, citiram: „U ovom terorističkom Vučićevom režimu nema smisla izlaziti na izbore“, završen citat. Da li ste, gospodine Gorane Markoviću, ovo izrekli ili ne?

Goran Marković, moralna gromada, zapretio je 15. decembra 2021. godine, verovali ili ne, kolegama svojim samo zato što sarađuju sa vlasti, i to streljanjem kao što je i Aleksandru Vučiću. On je rekao, citiram: „Mnoge moje kolege su obični bednici, oni predstavljaju saradnike okupatora, a zna se kako prolaze saradnici okupatora kada osvane sloboda“, završen citat. Da li je tačno, gospodine Markoviću, da ste ovo rekli ili ne?

Tačno je da je Goran Marković pretio i Zoranu Đinđiću. On kaže da nije. Jeste, kada je 14. februara 2003. godine, mesec dana pre atentata, izjavio, citiram: „Ja bih strašno voleo kada bi se pojavio jedan čovek koji ima neki format koji bi mogao da se suprotstavi Đinđiću“, završen citat. Da li ste rekli ovo, gospodine Markoviću, ili niste?

Poštovani građani, samo mesec dana kasnije ispunila se želja Gorana Markovića.

Goran Marković, moralna gromada, nastavlja dalje sa vređanjem Aleksandra Vučića. Tako je 4. jula 2019. godine kazao, citiram: „Vučić je primitivna ličnost, on je bio i ostao prostak, rulja je njegovo primitivno okruženje“, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, zato je časopis „Vreme“ proglasilo Gorana Marković za ličnost godine zbog vređanja države Srbije, zbog vređanja predsednika Republike i zbog vređanja vas, poštovani građani Republike Srbije.

Goran Marković, moralna veličina, poziva na ubistvo Aleksandra Vučića, tako je 16. decembra 2021.godine kazao, citiram: „Ja se ipak nadam da Vučić pred očima ima Čauševskov kraj“, završen citat. I gle čuda, nevladine organizacije, novinarska udruženja i tzv. elita umesto da osudi Gorana Markovića stavili su se na njegovu odbranu i time direktno postali njegovi saučesnici u nečasnoj raboti.

Još jednom preporučujem Goranu Markoviću, moralnoj veličini, da ove gadosti koje je izgovorio, a koje sam ja citirao i one koje nisam citirao o Aleksandru Vučiću, o državi Srbiji i građanima Republike Srbije zajedno sa Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom urami i stavi u svoju radnu sobu kako bi se svakodnevno podsetio na svoj visoki domet civilizacijske i demokratske kulture. Ipak, kada se svako jutro probudi, neka pogleda u ogledalo videće jednog nabubrenog bumbara punog mržnje prema svom predsedniku Vučiću, prema svojoj državi Srbiji i građanima Srbije. Strah me je, poštovani građani, da će od mržnje eksplodirati. Neka mu je Bog na pomoći.

Goran Marković je rekao, gostujući na Đilasovoj televiziji N1, da je upisao i filozofiju da, citiram, „popuni mračne praznine kod sebe koje ima“, završen citat. Moralna veličina Marković ima toliko mračnog u sebi da mu je potrebno najmanje tri života da ih popuni zato mu preporučujem u Hram Svetog Save na molitvu. Gospodine Markoviću, te vam preporučujem da upišete sada i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a za diplomski rad da uzmete vaspitna funkcija ličnosti, možda se i promeni. To je želja svih nas.

Poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, dok Goran Marković, Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić svakodnevno blate predsednika Vučića, državu Srbiju i građane Republike Srbije, dotle naš predsednik Aleksandar Vučić vodi politiku mira, politiku bezbednosti, politiku zdravlja svih naših građana i regiona, politiku „Otvorenog Balkana“, politiku ekonomskog napretka, politiku izgradnje i ubrzane modernizacije Srbije, a to sve zbog budućnosti naše zemlje. U to ime živela Srbija!
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, pošto je amandman prihvaćen, dozvolite da izrazim svoje zadovoljstvo sa tim, ali kada sam već uzeo reč dozvolite da kažem nekoliko reči, pošto su amandmani vezani za vaspitanje i obrazovanje.

Mi smo ovih dana raspravljali o zakonima počevši od predškolskog do srednjeg vaspitanja i obrazovanja. S tim u vezi je jako bitno u celokupnom procesu koje smo postigli zadnjih osam godina - ličnost nastavnika. Mislim da bi u budućnosti i pedagoški naši fakulteti i katedre za pedagogiju posebno trebali povesti računa kakvog to nastavnika mi u budućnosti trebamo u 21. veku.

Ne radi se samo o prosvetnim radnicima. Mi kada raspravljamo tražimo dostojnost i kod sudija da bi izbegli ono što se danas u političkom životu dešava svakodnevno, a to su podmetanja, laži, medijski napadi bez pokrića i tako dalje.

Kada sam već kod toga dozvolite, potpredsedniče, da kažem da smo svedoci stalnih svakodnevnih nezapamćenih medijskih napada na predsednika Republike Aleksandra Vučića, njegovu porodicu, građane Republike Srbije i državu Srbiju.

Ti medijski napadi vrše se preko medija pod kontrolom Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića. Medijski napadi na predsednika Vučića su sprega tajkunsko mafijaškog politikanskih grupa, predstavnika političkih stranaka nažalost, pojedinih nevladinih organizacija, posebnih grupa i pojedinaca, predstavnika tzv. elite kako domaće, tako i inostrane provenijencije.

Cilj im je svima jedan, a to je lažima, poluistinama i izmišljotinama, kako bi narod rekao, sa dna kace satanizovati Aleksandra Vučića kako bi ga psihološki slomili da bi ga tako primorali da ode sa predsedničke funkcije. Zašto? Upravo zato što izborima to nikako ne mogu, zato je Dragan Đilas, čuli ste preključe, rekao da već on ima 57%. Kakvi god da rezultati, naravno da neće imati toliko, ni svi skupa 12, kakvi god da budu oni će reći da u pokradeni i ići će na ulice. To je već viđeno 5. oktobra.

Ti medijski napadi su duboko zašli u patologiju i vrlo su opasni po život predsednika Aleksandra Vučića. Sve češće mu se prati ubistvom.

Poštovani građani Republike Srbije, ja ću danas reći o kome se radi, imenom i prezimenom i pokušaću unazad četiri, pet godina da citiram neke stvari koje su pojedine kulturne, naučne, akademske ličnosti izrekle na račun predsednika, njegove roditelje, ali u prvom redu na račun njegov.

Tako je reditelj Goran Marković 16.12.2021. godine u intervju „Novom magazinu“ broj 555, strana 20 rekao, citiram – još se ipak nadam da Vučić pred očima ima Čaušeskov kraj, završen citat, i time direktno pozvao na Vučićevo ubistvo. Molim vas, da li je tačno ili ne proverite u ovom časopisu.

Taj propali kandidat za akademika, gospodin Marković, godinama vređa bez ikakvog razloga Aleksandra Vučića. Goran Marković je 4.7.2019. godine izvređao predsednika Vučića rečima seoskog kočijaša. On je tada rekao, citiram - svi oni koji Vučića hvale i podržavaju su skloni i dostojni su prezira.

„On je bio i ostao prostak iz higijenskih razloga ne želim sa njim boraviti u istoj prostoriji.“, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, da li verujete da to jedan kandidat za akademika, propali, za akademika Srpske akademije nauka i umetnosti izgovora našem predsedniku?

Ja hoću danas, sada i ovde da upoznam građane Republike šta to radi Goran Marković i Goran Markovići. Za svaki citat odgovaram moralno, ako treba materijalno i bilo kako.

Osim što vređa i ponižava predsednika, Goran Marković ponižava i državu Srbiju. Da, da, državu Srbiju. On je 25. novembra 2021. godine rekao, citiram: „Srbija je dno dna.“, završen citat, i dodao, citiram: „Primitivci vode državu.“, završen citat.

Poštovani građani vidite ko se napada. Ne napadaju se ni Goran Marković, niti njegovi radnici iz kulture, već se napada predsednik države, svakodnevno država Srbija i građani Republike Srbije.

Ne samo to, Goran Marković ide dalje u ponižavanju predsednika Vučića. Ta ponižavanja su nezabeležena u istoriji beščašća, pa kaže, citiram: „Kada bi morao da pravim film o Vučiću, morao bih da povraćam sve vreme.“, završen citat. Gospodine Markoviću, da li ste to rekli ili niste? Izađite na TV i recite građanima Republike Srbije da li ste ovo što ja danas govorim rekli ili ne? Da li to dolikuje jednog profesora i radnika u kulturi ili čoveka.

Ta moralna gromada, Goran Marković je izvređao i Emira Kusturicu samo zato što je lepo rekao Aleksandru Vučiću zato je kazao za njega, citiram: „Kusturica je uličar i pomalo delikvent.“, završen citat.

Ta moralna gromada, Goran Marković je 21. avgusta 2020. godine rekao, citiram: „Uputio poziv kolegama da se ograde od spomenika Stefana Nemanje.“, završen citat. Pazite, poštovani građani o kakvom se čoveku radi. Idemo dalje.

Ta moralna gromada, Goran Marković je 30. avgusta 2019. godine nazvao režim teroristički, pa je rekao, citiram : „U ovom terorističkom Vučićevom režimu nema smisla izlaziti na izbore.“, završen citat. Dakle, radi se o 2019. godini. Idemo dalje.

Da Goran Marković ne želi izbore, ta moralna gromada, govori on sam 20. septembra 2021. godine kada je rekao, citiram: „Mi prelazimo fazu u kojoj nema više izbora samo će se ubrzavati i postati drastičnije i na kraju će ulica rešiti naše muke, sada se taj trenutak približava.“, završen citat.

Poštovani građani, znate koga priziva? Peti oktobar. Zato je Đilas i rekao da ima 56%, a ni svi skupa nemaju 10%. Koji god rezultat bude spremni su da idu na ulicu i proliju krv i to je već viđeno.

Krvožedni Marković je zapretio svojim kolegama 15. decembra 2021. godine kada je kazao, citiram: „Mnoge moje kolege su obični ludaci, obični bednici.“, završen citat. „Oni predstavljaju saradnike okupatora, a zna se kako oni prolaze.“, završen citat, kada osvane sloboda, tu je završen citat.

Dakle, vidite preti i svojim saradnicima i kada sloboda njemu nekakva dođe preti i saradnicima, a možete misliti kako će proći građanima koje vređa svakodnevno, a pogotovo poslanici koji nisu njegove, Đilasove i Jeremićeve opcije.

Goran Marković je pretio i Zoranu Đinđiću isto tako kada je 14. februara 2003. godine rekao mesec dana pre atentata, citiram: „Ja bih strašno voleo kada bi se pojavio jedan čovek koji ima neki format koji bi mogao da se suprotstavi Đinđiću.“, završen citat. Gospodine Markoviću da li ste tada to izrekli ili ne? Izađite pred građane Republike Srbije i demantujte to.

Samo mesec dana kasnije ispunila se želja Gorana Markovića kako znate. Još 4. jula 2019. godine Goran Marković je rekao, citiram: „Vučić je primitivna ličnost, on je bio i ostao prostak, rulja je njegovo prirodno okruženje.“, završen citat.

Svi vi koji ste glasali poštovani građani za Aleksandra Vučića i mi njegovi saradnici naziva da smo rulja. Možemo biti i rulja i građani i mi, ali nikada, nikada nećemo raditi protiv interesa svoje zemlje, interesa svog naroda i građana Republike Srbije. Nećemo lagati, kao što gospodin Marković vrlo često laže.

Ima masu ovih citata, da vas ne bi zamarao, ja preporučujem reditelju Goranu Markoviću da sve ove gadosti koje je izrekao Aleksandru Vučiću, državi Srbiji i građanima, urami i stavi u svoju radnu sobu kako bi se svakodnevno podsećao, divio se svom kulturnom i civilizacijskom dometu, a mi koje nazivamo botovi i nazivani ludacima, nikada ne bi to učinili što je on učinio.

Poštovani građani, ja preporučujem Goranu Markoviću da svakoga jutra kada se probudi, neka pogleda u ogledalo, videće jednog primitivnog bumbara, punog mržnje kada spozna da je Aleksandar Vučić i njegov predsednik, bojim se da će od mržnje eksplodirati i uništiti ga samog. Neka mu je Bog na pomoći.

Marković je gostujući na Đilasovoj „N1“ televiziji rekao da je upisao filozofiju, citiram: „Da popuni mračne, pazite građani, mračne praznine kod sebe koje ima“, završen citat. Marković ima toliko mračnih praznina kod sebe što se vidi iz ovih bljuvotina upućenih Aleksandru Vučiću, državi i građanima Republike Srbije, da mu je potrebno tri života da ih popuni. Bojim se da ih uopšte ne može popuniti.

Zato mu preporučujem u hram Svetog Save na Vračar na molitvu i da upiše pedagogiju na Filozofskom fakultetu, a za diplomski rad da uzme temu – vaspitna funkcija ličnosti.

Gle čuda, poštovani građani, podržao ga u nameri za ubistvo predsednika Vučića, niko drugi nego akademik Dušan Teodorović, u narodu zvani akademik glavotres, Zašto? Jer, čim se spomene Aleksandar Vućić on trese glavom od mržnje. To ste videli i u nastupima na televiziji. Ta moralna gromada i veliki patriota je 22. jula 2020. godine i izjavio, citiram: „Kosovo nije sastavni deo Srbije“, završen citat.

Moralna gromada, akademik Dušan Teodorović je napao Aleksandra Vučića 23. februara 2019. godine kada je kazao, citiram: „Na čelu države je navijač huligan“, završen citat. Ta moralna gromada od akademika Dušan Teodorović napao je i Momčila Bajagića samo zato što je pevao na Vesićevim, kako on kaže, koncertima, slikao se i podržao kako kaže on, moderne varvare, to nas naziva i građane, i time crtao metu na čelu čoveka samo zato što je pevao za svoj grad.

Pripretio je Bajagi, citiram: „Nemoj posle da bude samo – radio sam svoj posao“. Dakle, vidite kakvom osvetom jedan akademik preti. Ta moralna gromada u emisiji „360 stepeni“ na N1, 18. jula 2019. godine, rekao je, citiram: „Narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije su primitivci“, završen citat, a njegov kolega Stuparu, to je novinar, u toj emisiji je rekao: „Narodna skupština Republike Srbije je štala“.

Možemo mi, gospodine akademiče, biti primitivci, ali znajte, nikada, nikada ove kolege i koleginice koje su pored mene, iza mene, neće raditi protiv interesa svoje zemlje i građana Republike Srbije. Gromada od akademika je 5. marta 2020. godine kazao, citiram – da su građani koji podržavaju Aleksandra Vučića isti kao stanovnici nacističke Nemačke i pristalice Adolfa Hitlera.

Da li, poštovani građani, možete verovati da je to akademik SANU? Ta moralna gromada podržala je nasilje, tako što je 28. oktobra 2021. godine dao javnu podršku da se poslanik Nevena Đurić, u Narodnoj skupštini poslanik Republike Srbije, pretuče. Pazite, akademik seje nasilje. Obratio se roditeljima ovaj čuveni pedagog rečima, citiram: „Roditelji, tucite decu na vreme“.

Gospodine akademiče, deca se ne tuku, nego vaspitavaju. Gle čuda, da nesreća bude veća, gospodin Teodorović je predsednik Odbora za obrazovanje u SANU. Ja ga u ime pedagoške javnosti pozivam, ako ima bar malo morala profesorskog, a tvrdim da ima, da podnese ostavku na tu funkciju. Ta moralna gromada je proterana sa Saobraćajnog fakulteta zbog nerada 31. maja 1999. godine. Prilikom bombardovanja naše zemlje Teodorović je pobegao, verovali ili ne, u zemlju koja nas je bombardovala, u SAD. Vratio se nakon dve godine, spasio je, što bi narod rekao, „tur“, ali nije spasio obraz.

Na Saobraćajni fakultet, gle čuda, prilikom povratka primila ga je niko drugi nego Srbijanka Turajlić. Moralna gromada 16. novembra 2021. godine nije krila zadovoljstvo prognozirajući poraz reprezentacije Srbije. On je tada kazao: „Vučić uđe u avion i obeća im milion evra“, pazite na izraz, „loptačko rukovodstvo viri iza njega i jedva čeka da mu se tapše“, završen citat. Samo pravi patriota, gospodine akademiče, to može učiniti, kao Aleksandar Vučić ući u avion i bodriti svoje fudbalere kao pravi patriota. Drugo, znate li, gospodine akademiče, čije su reči „loptačko rukovodstvo“? Ako ne znate, poštovani građani, ja ću vam reći, to je rečnik iz NDH, ustaški rečnik, loptačko rukovodstvo.

Ta moralna gromada od akademika je 28. jula 2021. godine tražio bojkot svega, pa je kazao: „Bojkot svega. Bojkot izbora. Bojkot proizvodnje i firmi koje se reklamiraju na Pinku i Hepiju, bojkot kafića, bojkot svega“. Gospodine akademiče, od čega će narod da živi? Lako je vama, akademiče, ali od čega će građani da žive ako bojkotuju, stane proizvodnja? On se bori, kao i njegovi svi ovi saborci, da se zaustavi sva proizvodnja. Tako je, između ostalog, Đilas rekao unazad pet dana, citiram: „Kada dođemo na vlast, sakupiću sto pravnika najboljih i zaustaviti sve radove koje radi ova vlast“. Poštovani građani, nema penzija, nema plata, nema ničega, to nudi Dragan Đilas.

Poštovani potpredsedniče, još jedan pripadnik tzv. elite ostrvio se na Aleksandra Vučića ovih dana, videli ste, a to je gospodin Petričić. On je kazao: „Ovaj narod je neprosvećen. Prvi put nam se dogodilo da imamo za vođu sa kojim se sprda, on služi za sprdnju“, završen citat. To je taj Petričić. Da li je iko ikada čuo, poštovani građani, da su to rekli poslanici ikada SNS i bilo ko iz SNS? Da li je to rekao predsednik? Da li su to rekli ministri u Vladi? Nikada nikoga niste čuli.

Petričiću je kriv Aleksandar Vučić znate zašto? Zato što ga je urednik „Politike“, u kojoj je godinama uzimao dve do tri hiljade evra mesečno za samo četiri do pet karikatura, Vučić mu je kriv verovatno i za to što se vratio iz Kanade kao propali karikaturista. Da je Petričić lišen morala pokazuje i njegova izjava, citiram: „Vučić je jedan od inspiratora fašizma“, zamislite šta govori, i dodao: „on je ludak, manijak sa stadiona“, završen citat.

Petričić nastavlja sa vređanjem Aleksandra Vučića, srpskog naroda, pa kaže, citiram: „Srbija je zemlja u kojoj živi glupo slepo roblje“. Poštovani građani, vidite kako vas tretira, sa robljem glupim i slepim. „U njoj nema ničega dobrog“, završen citat. Gospodine Petričiću, u ovoj državi ima mnogo dobrog. To ne bi radile ni ustaše, takve izjave davali. „U njoj živi imbecilni i polupismeni svet, svi osim građanske intelektualne elite“, završen citat.

Evo, poštovani građani, Petričić je rekao ko je ta građanska intelektualna elita, a moja malenkost će danas i ovde sada da dokaže ko su ti ljudi. Preporučujem gospodinu Petričiću da ove gadosti kojima je vređao predsednika Aleksandra Vučića stavi u svoj radni sto, kako bi se svakodnevno podsećao na visoke domete svoje civilizacijske kulture.

Gle čuda, ko se još pridružio u psovanju i satanizovanju Aleksandra Vučića. Niko drugi nego prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, svakodnevno, danima na predsednika Vučića psuje vređajući ga rečnikom nedostojnog čoveku. Vodinelićka je podržala Marka Vidojkovića u psovanju predsednikove majke, kada je Vidojković psovao, citiram: „P* ti materina ona odvratna, budaletino jedna“, završen citat. To je, verovali ili ne, Rakić Vodinelić podržala. Vodinelićka je kazala da Vidojković psuje koloritno, u prevodu, građani – slikovito, i graciozno, što znači prijatno. Za nju je psovanje majke Aleksandra Vučića slikovito i prijatno.

Da li možete, poštovani građani, verovati da to ovaj čovek izgovara, a ova gospođa da podržava? Ova profesorka nastavlja dalje vređajući Aleksandra Vučića, pa kaže: „Nedavno je kod mene došla kopija spiska Advokatske komore Beograda, na kojem pod rednim brojem 33. je pisalo – Aleksandar Vučić, diplomirani pravnik iz Beograda, na pripravničkom stažu kod advokata Vladimira Đukanovića“.

Ovim ste hteli uvrediti gospođo Vodinelić Aleksandra Vučića i Vladimira Đukanovića. Gospođo Vodinelić, ponizili ste sebe, kao profesora pravnih nauka. Vi gospođo treba da ste srećni što su Vlado Đukanović i Aleksandar Vučić bolji pravnici od vas, pogotovo što su oni bili vaši odlični studenti i izvanredni pravnici i odlični političari, a niste. Kakav ste vi to profesor? Ja sam sretan čovek što su moji studenti, đaci nadmašili mene i čitavog života ću se boriti da tako i bude. Valjda ste i vi trebali gospođo Vodinelić.

Vređanja, ponižavanja, uvredama nastavlja se i od strane pojedinih novinara. Među njima se ističu novinari Kesić i Ivan Ivanović. Dovoljno je da navedem samo Ivana Ivanovića koji je pao na najniže ljusko dno kada je uvredio predsednika rekavši, citiram: „Moraćeš ćoravu guzu picousti da mi ljubiš“ završen citat. To je taj Ivan Ivanović, to je ta elita novinarska, intelektualna, drugosrbijanska, krug dvojke, to su poštovani građani, moralne gromade od novinara. Uokvirite ovu rečenicu da se setite koliko možete biti jadan, jad jada i bedna novinarska ličnost gospodine Ivanoviću.

Da li je iko pitam vas gospodo novinari, reagovao na ove ispade o kojima ja danas govorim? Dabome da nije. Znate li zašto? Upravo zato što se vređa Aleksandar Vučić, koji vas gospodo novinari, nikada ni građane, a ni vas političke protivnike nije uvredio. Navedite mi jedan citat da je to učinio. Zašto to radite? Zašto mrzite Srbiju? Zašto mrzite građane Srbije, kada ih tako nazivate?

Znam zašto još mrzite Aleksandra Vučića. Zato što je sagradio posle više neuspeha vaših gospodo 13 godina, Muzej savremene umetnosti i posle 14 godina Narodni muzej. Zato ga mrzite. Zato što gradi i radi, zato što zajedno sa građanima Republike Srbije, što je sagradio 286 fabrika. Mrzite ga zato što je revitalizovao Železaru Smederevu, a vi ste predlagali da se radnici pošalju kući. U ovom visokom domu ste predlagali. I mrzite ga zbog RTB Bora, mrzite ga zato što je sagradio i obnovio stotine domova zdravlja, kliničkih centara, kao i kovid bolnica. Mrzite ga zato što je zajedno sa građanima sagradio železničku prugu Beograd-Novi Sad, koja će uskoro biti gotova i mrzite ga zato što svakodnevno gradi i radi zajedno sa građanima Republike Srbije i izgrađuje našu Srbiju. Samo vi njega mrzite, samozvana elito, ali građani još ga više vole.

Pogledajte grafite po gradovima Srbije. Već ih možete u desetinama naći koji glase – što je više kleveta i laži Vučić nam je sve miliji i draži, završen citat. Pogledajte građani po gradovima Republike Srbije.

Na kraju dozvolite još dve, tri rečenice da kažem.

Među stalnim napadima na Aleksandra Vučića je i Jeremićev potpredsednik Siniša Kovačević, u narodu zvani ispičutura. Kovačević je novembra 2020. godine kazao, citiram: „da je Aleksandar Vučić kurir burek debeljka“, pazite izraz, znate na koga se odnosi. Sram da ga bude, to reći jednom čoveku. Nije on kriv što je debeljko. Sram da vas bude Siniša. Dodao – do juče klao goveda, a on je kuga i izdajnik. Ovo su sve citati.

Kovačević ide dalje u ponižavanju Aleksandra Vučića, pa kaže 3.11.2021. godine – Vučić ima politički talent ispod nule, završen citat. Kovačević je u svom pijanstvu nastavio na čelu države, citiram: „su prodane duše, na čelu države je i prodana duša, na čelu države je kuga i tako se prema njoj treba ponašati“.

Jeremićev Siniša Kovačević nastavlja dalje pa pljuje po Aleksandru Vučiću, pa kaže – predsednik je oholi pakosnik, iskompleksirani podlac, neobrazovan, intelektualno nedovršen, pogrešno definisan, lažov i ljigavac, za sve naše muke od tog zlog golubijeg srca dolazi, završen citat. Da li možete, poštovani građani iako se radi o ispičuturi, verovati da ovaj čovek to izgovara?

Na kraju, poštovani građani Republike Srbije ima još ovih predstavnika, ali zbog vremena neću danas da govorim, ali ste shvatili o kakvim se ljudima radi. Dakle, ljudima koji traže ubistvo i vešanje Aleksandra Vučića.

Dok Dragan Đilas, u narodu zvani Điki mafija, sa 619 miliona, Vuk Jeremić, član grupe međunarodne bande lopova i prevaranata, Boris Tadić, bajni akademik Dušan Teodorović, gospodin Petričić, gospođa Vodinelić i drugi, svakodnevno vređaju Aleksandra Vučića rečnikom, sa dna kace, dotle Aleksandra Vučić zajedno sa građanima sve jače i sve brže i sve bolje sprovodi politiku mira, politiku bezbednosti, politiku zdravlja svih naših građana u zemlji i regionu, politiku međunarodnog ugleda naše zemlje, politiku ubrzane modernizacije naše zemlje Srbije, a sve to zarad budućnosti naše zemlje. Živela Republike Srbije! Živeo naš predsednik i poštovani narodni poslanici i građani, davajmo podršku, prenosimo pozitivno energiju, koja će se završiti kod Aleksandra Vučića zarad veće i jače modernizacije Republike Srbije. Živela Srbije!
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, poštovani ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održao je svoju sednicu 20. decembra 2021. godine, na kojoj je razmatrao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji i Predlog zakona o inovacionoj delatnosti.

Poštovani narodni poslanici, da bi shvatili suštinu ovih zakona, dozvolite u nekoliko rečenica da kažem ono što vi vrlo dobro znate, a to je da je SNS i njena Vlada nasledila uništeno školstvo od Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Borisa Tadića, koje je karakterisalo etatizacija, politizacija, birokratizacija, antipedagogizacija, komercijalizacija, sorošizacija, kvazirefomarstvo, testomanija, loši i skupi udžbenici, korupcija, neefikasnost i nesavršenost vaspitno-obrazovnog sistema.

Poštovani narodni poslanici, zato je Vlada Aleksandra Vučića imala veoma težak zadatak sprovođenja reformi obrazovanja. Zato je predsednik u svom čuvenom ekspozeu rekao, citiram - ono što je najvažnije za nas, o čemu sam najviše stranica napisao u ekspozeu, a ja vas podsećam, osam više nego što su svi ekspozei prethodni bili stranica samo za obrazovanje, nastavlja predsednik – za nas je najvažnija reforma, jer to je ljudski kapital za budućnost, a mi moramo da učimo i da učimo. Moramo da podignemo znanje na pijedestal sa kojeg se vidi dalje i sa kojeg se može krenuti na nove pohode, na osvajanja novih znanja. Završen citat.

Poštovani narodni poslanici, imam utisak da je predsednik imao na umu, kada je to rekao, velikog engleskog filozofa Frensisa Bekona, koji je rekao, citiram: „Znanje je moć, zrno znanja jače probija od čeličnog“. Završen citat. Siguran sam da je predsednik, sagledavajući moć znanja za razvoj društva, pogotovo našeg društva i nasleđenog onog, imao na pameti velikog nemačkog filozofa Lajbnica, koji je kazao, citiram: „Dajte mi obrazovanje i mi ćemo za kraće vreme od jednog stoleća promeniti karakter Evrope“. Završen citat.

Poštovani narodni poslanici, za razvoj patriotizma veoma je važno što će se primena ovih zakona o kojima ćemo mi danas raspravljati i u danu za glasanje, nadam se, usvojiti jednoglasno, je veoma važno što se 1. septembra započinje školska godina intoniranjem srpske himne i time doprinosimo patriotskim osećanjima naših učenika.

O protivnicima uvođenja himne u vaspitno-obrazovni sistem i započinjanja školske godine neću da govorim, jer ne zaslužuju uopšte komentar, a radi se o onim intelektualcima ovih dana koji napadaju predsednika Vučića i pozivaju na njegovo ubistvo, a to su oni isti intelektualci o kojima ću, nadam se, imati vremena još da govorim, koji su bili protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji i ne samo to, nego su inače ranije bili protiv svih onih vrednosti moralnih i patriotskih koji se tiču države Srbije. To su isti oni intelektualci koji su rekli, citiram, da je država Srbija dno dna, završen citat, a ovih dana daju podršku onom intelektualcu koji je pozivao na ubistvo predsednika države.

Poštovani narodni poslanici, zato svi ovi zakoni koje je podnela Vlada Republike Srbije su izuzetno važni, jer pridonose daljoj afirmaciji reforme vaspitno-obrazovnog sistema, tj. digitalizaciji i dualnom obrazovanju, za koje je posebno zaslužna Vlada Ane Brnabić, jer oni predstavljaju proces reformskih zahvata.

Zato Odbor, dozvolite na kraju, predlaže Narodnoj skupštini Republike Srbije da posle rasprave izglasamo u danu za glasanje ove veoma važne zakone zbog budućnosti naših đaka, jer ovo pridonosi ukupnom sistemu modernizacije Republike Srbije koju provodi Vlada Ane Brnabić a motor realizacije modernizacije Republike Srbije je naš predsednik Aleksandar Vučić. Hvala.
Poštovani narodni poslanici, gospodine potpredsedniče, ustaću sada, premda me kičma malo boli, da kažem.

Dakle, 106, 107. i 108. Mi već danima slušamo od narodnog poslanika neistine. On je sad napustio Skupštinu. Dođe, isprovocira.

Kada je u pitanju genocid, to nije stvar suda, to je stvar nauke. Nauka je već dokazala šta je to genocid. Ja molim narodne poslanike, pa čak i vezano za teritoriju bivše Jugoslavije, da se o tome informišu.

Kada je u pitanju Haški tribunal, svi znamo da je nelegalan i nelegitiman, a ono što se danas dešava, i od ovog narodnog poslanika, je produžetak NATO bombardovanja i mi to vrlo dobro znamo.

Dakle, ponoviću još jednom. Genocid mora imati tri radnje, ali ako ima dve, nema onu prvu – nameru, nije genocid. Ponavljam radi građana Republike Srbije. Šta znači namera? Namera nije vezana sa ratom, ali ako nema te namere, ne može biti genocid, bez obzira na broj.

Namera se dešava pre rata. Na primer, pre nego što je počeo Drugi svetski rat koliko je, hajde da kažem, hrvatskih političara u to vreme reklo, kazalo da će Srbe počistiti, uništiti njihov jezik, kulturu itd. pre početka rata. Imamo ih hiljade. Dakle, ako nema te namere, a da je pobijeno 100.000, 200.000 nije genocid.

Primenimo to na ratove 90-ih godina. Neka mi gospodin koji je nasuprot mene bio nađe jednog srpskog političara u BiH pre početka rata da je izrekao nameru da će Hrvate ili Bošnjake uništiti, očistiti jezik ili pismo. Nađite mi, gospodo. Nećete to naći.

Ja ću vam naći za Srbe u Hrvatskoj pre početka rata 360 namera, izreka hrvatskih političara. Na primer, Stipe Mesić 90-te pre početka rata i pre početka višestranačkih izbora, primer vam dajem, u Gospiću u trećem mesecu, kada je držao govor pred 10.000 Hrvata pod 10.000 kišobrana, kaže – kada mi Hrvati dobijemo državu svi Srbi staće pod jedan kišobran. To je ta namera. Takvih imam 360, pa primenite. Da li je „Oluja“ i etničko čišćenja Srba genocid? Dabome da jeste. Nađite mi to za BiH. Nađite mi to kod Srba u Hrvatskoj da li su želeli ikada to učiniti sa Hrvatima? Dabome da nećete.

Ovo što vam ja govorim je stvar nauke. Haški tribunal nije nauka. To je nelegitiman, izmišljeni sud. Nije ga legalan organ, svi to znamo, osnovao. To je produžetak rata i NATO bombardovanja da bi oni koji su bombardovali našu zemlju opravdali to. Nažalost, to tvrde i neki pojedinci u našoj zemlji, peru biografije. Hajde da budemo direktni.

Ja vam zato preporučujem, kada je u pitanju genocid, ima u jednom časopisu zove se „Baština“, ja i prof. Martinović smo pisali, idite, pa u nauku dokažite da li je ono istina ili ne ili NATO bombardovanje. Međunarodni simpozijum, isto u Zvorniku, gde je više zemalja učestvovalo na tom simpozijumu. Danas nijedan američki ozbiljni istoričar neće tvrditi ovo što kolega tvrdi.Mogao sam vam doneti koliko hoćete literature, čak i nemačke. Prema tome, sud je više za pomirenje. Mi jesmo za poverenje, ali to je stvar sud, a nije stvar nauke.
Poštovani potpredsedniče dr Orliću, poštovani predstavniče Visokog saveta sudstva, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, da bi shvatili izbor sudija, ja ću se vratiti na 2000. godinu, pa ćemo videti u kom danas vremenu biramo sudije. To je jedan razlog.

Drugi razlog jeste što se, kao i 2000. godine, na ulicama grada Beograda i Srbije dešavaju blokade.

Dozvolite da počnem sa citatom Dajane Džonston, čuvene, koja je okarakterisala 5. oktobar i posle 5. oktobra šta se desilo. Citiram: „Na krilima narodnog slavlja zbog pada Slobodana Miloševića, koje se graničilo sa pijanstvom, Srbiju je u jagmi za vlašću samlelo stampedo nestručnih, gramzivih i bahatih ljudi, uobraženih lidera fiktivnih stranaka, samoproglašenih eksperata, polusveta svih kalibara i profila koji je sebe promovisao u revolucionarne pobednike, a državu i sve u državi za svoje taoce i plen“, završen citat, Dajana Džonston. Svi znate ko je Dajana Džonston, da vam ne govorim. Poštovani narodni poslanici, ovo su bili rezultati 5. oktobra.

Dozvolite, sad kad sam već kod 5. oktobra, posle 5. oktobra kriminalci su uvedeni u vlast, odnosno u politiku. Na to je upozorio, pored ostalih, i Zoran Mijatović, zamenik načelnika resora Državne bezbednosti u izjavi za Haški tribunal, 4. aprila 2007. godine, kada je rekao, citiram: „Rekao sam i Velji Iliću, molim vas, kriminalce ste uveli u politiku, gospodine Veljo, i vi i Vuk Drašković. To je činjenica“, završen citat, kako vidite.

Evo, Velja Ilić se i ovih dana pojavljuje, stalno priča i psuje aktuelnu vlast. Dozvolite da kažem, radi mlađih generacija, ko su Velja Ilić i petooktobarci, a pored ostalih, i Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić. Za sada ću fokusiran biti na Velji Iliću, koji je dao intervju za „Njujork Tajms“ 9. oktobra 2000. godine.

Citiram, obratite pažnju, poštovani građani: „Osnovali smo tim mladih profesionalaca, paravojnih jedinica Jugoslovenske armije i mladih policajaca i to smo koordinisali sa najelitnijim jedinicama policije MUP-a Beograda“, završen citat.

Poštovani građani, miriše li vam ovo, miriše na ulicama Beograda i Srbije, a i oni „Jedan od pet miliona“ na obojenu revoluciju? Dabome da miriše.

Posle 5. oktobra država nije funkcionisala, samo su se otimali o funkcije, institucije vlasti, otimali su se sa silom, to i danas žele. Nisu prijavili proteste. Nastavljena je opšta pljačka društvene i državne imovine.

Sve u svemu, poštovani građani, 2012. godine SNS dolazi na vlast, a ipak ću, radi mlađih generacija, koje slabije pamte zbog rođenja, i vas, poštovani građani, da podsetim šta je SNS nasledila.

Godine 2012. nasledila je zemlju koja je ekonomski, industrijski i infrastrukturno totalno bila devastirana. Vi se toga vrlo dobro sećate.

Dalje, nasledili smo zemlju koja je bila bez sigurnosti i bez bezbednosti njenih građana. Nasledili smo zemlju koja je bila totalno ponižena.

Nadalje, nasledili smo zemlju koja je bila bez nade i vere njenih građana u budućnost. Nasledili smo zemlju koja je bila bez plana i bez programa. Nasledili smo zemlju sa prevelikom prezaduženošću. Nasledili smo zemlju koja je bila sa visokom stopom nezaposlenosti, 26%, a danas je na 9%. Nasledili smo zemlju sa uništenim državnim institucijama. Nasledili smo zemlju bez međunarodnog ugleda. Nasledili smo zemlju koja je bila totalno satanizovana, nezapamćeno u istoriji čovečanstva. Nasledili smo zemlju najveće pljačkaške privatizacije poznate u istoriji. Nasledili smo zemlju sa najgorim zdravstvom u Evropi, na 26. mestu, zemlju bez vojske. Tadić je rekao, citiram – šta će nam vojska, prekjuče videli ste šta priča.

Nasledili smo zemlju koja je bila na ivici finansijskog ambisa. Nasledili smo zemlju uništenih i devastiranih ustanova kulture. Nasledili smo zemlju sa najgorim sudstvom, o kojem danas govorimo ovde.

Kad smo već o sudstvu, poštovani građani i uvaženi narodni poslanici, sudije moraju biti stručni, visokostručni, visokoobučeni i dostojni. I tu dolazimo do problema. Da li su visokostručni, da li su obučeni, da li su dostojni? Ja znam šta ćete vi meni odgovoriti, da jesu. Koliko? Vreme će pokazati. Verovatno su stručni i obučeni. Da li su svi dostojni? Teško je tvrditi da su dostojni, većina jeste. Pitanje je šta je to dostojnost? Jel isto dostojan sudija onaj iz 2000. i ovaj 2021. godine? Postavljam pitanje svima nama.

Postavljam drugo pitanje – da li je dostojnost, da li moderne kvalitete države u postsocijalističkom sistemu, da li su odredile moralne kvalitete itd? To je sve diskutabilno pitanje.

Ali, kada su u pitanju današnje sudije koje biramo, zaista, gledajući i biografije, verujem i tvrdim da su visokoobučeni i stručni, a nadam se i dostojni. Tu smo, pa ćemo da pratimo.

Ja sam uveren da su zaista oni takvi. Međutim, moram da kažem da bivša vlast DS, Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića nije se pridržavala ovih kriterijuma pri izboru sudija, pogotovo posle 2000. godine, a posebno posle 2008. do 2012. godine, kada su provodili tzv. zaista kažem takozvanu reformu. Videćete o čemu se radi.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine dr Orliću, poštovana ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama su veoma važni zakoni o kojima su moje koleginice i kolege vrlo dobro izanalizirali svaki pojedini detalj, posebno uvodnik naš, predstavnik naše poslaničke grupe, gospodin Dabić Đorđe.

Dozvolite da ipak kažem, naglasim nekoliko rečenica, a to je da je reforma javnog sektora i javne uprave veoma važna i da su učinjeni krupni koraci u dosadašnjim reformama i do 2025. godine upravo će se otkloniti i ostali problemi u javnoj upravi, odnosno u javnom sektoru.

Javni sektor i javna uprava moraju biti stručni, stručno obučeni i dostojni građana Republike Srbije. Upravo ovi zakoni će omogućiti da javni sektor, odnosno javna uprava bude savremena, moderna, sposobna da odgovori i procesu modernizacije, ubrzanom procesu modernizacije Republike Srbije koju sprovodi Vlada Republike Srbije i najveći broj građana Republike Srbije, a kako znate motor i simbol modernizacije Republike Srbije je naš predsednik Aleksandar Vučić.

Dame i gospodo i uvaženi građani, dozvolite da kažem nekoliko rečenica o ovim demonstracijama i blokadama. Ove demonstracije i blokade saobraćajnica su pripremane nekoliko godina. Podvlačim, pripremane su nekoliko godina.

Ko ih je pripremao? Pripremali su ih Dragan Đilas, u narodu zvani „Điki mafija“, Marinika Tepić, politički električni zec Dragana Đilasa, Vuk Jeremić, predstavnik međunarodne bande lopova i prevaranata, Nebojša Zelenović, Božo Prelević, u narodu zvani „blebetalo“, inače je lažov, dokazani još od 2000. godine. Oni su zajedno sa delom nevladinih organizacija i inostranim centrima moći pripremali više od tri godine ove demonstracije.

Koji im je cilj bio? Cilj im je bio povući svoje poslanike iz Narodne skupštine Republike Srbije, bojkot izbora, a onda ulicom i krvoprolićem smeniti Aleksandra Vučića sa vlasti, jer izborima to ne mogu. Poštovani građani, vi se dobro sećate, ovi ljudi su to isto radili i 5. oktobra, i to oni ne kriju. Da ja ne bih pričao iz glave, njih ću da citiram.

Dragan Đilas je već 2. decembra 2018. godine posle povratka iz jedne prekomorske zemlje, pogodite koje, sazvao Savez za Srbiju i izneo plan za rušenje institucija sistema i Aleksandra Vučića. Đilas je tada rekao, citirma: „ako izbacimo dijalog“, obratite pažnju, „iz Skupštine, onda kao društvo imamo problem“. Pazite, „Skupština je mesto gde se priča. Ako to zaustavimo, sve medije, oni će eksplodirati negde. Kome treba parlament, dajte se pameti“, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, evo vidite sam je „Điki mafija“ priznao da je izbacio iz Skupštine svoje poslanike kao mesto gde se vrši dijalog, zaustavio medije jer je on vlasnik medija u velikom delu, ne samo u Srbiji, nego i u okruženju, i ona očekuje da će Aleksandar Vučić i SNS eksplodirati, a ne vodi računa o građanima Republike Srbije.

Poštovani građani, obratite pažnju, njegov kolega, profesor dr Janko Veselinović u narodu znani kao „Janko stanokradica“ je 11. septembra 2019. godine, vidite, odmah godinu dana kasnije kazao, citiram: „idemo na bojkot, posle bojkota izbora tražiti raspisivanje novih, te direktno okretanje vojske i policije na stranu demonstranata i protivnika režima, završen citat. Gospodine, Janko Veselinoviću, profesore dr, da li ste to rekli ili niste?

Vidite, isplanirano je napuštanje poslanika iz Narodne skupštine Republike Srbije, onda bojkot izbora, pa onda demonstracije, pa krvoproliće. Pa, nije čudo što Nebojša Zelenović gleda na nekoliko metara, kako prebijaju prolaznika ulicama. Ti ljudi, poštovani građani, vi se dobro sećate, su to isto radili i 200. godine. To ne kažem samo ja ili ne pamtite samo vi, poštovani građani, to je potvrdio i šef kabineta Bila Klintona, Leon Peneta. On kaže da su tada DOS i nevladine organizacije i građanske organizacije, kao što je i danas, dobili 40 miliona evra kako bi se umešali u izbore u Srbiji 2000. godine. Da li je tačno gospodine Đilasu bilo onda ono i ovo što ste rekli 2018. godine i ovo što sprovodite danas na ulici?

Poštovani građani obratite pažnju, Džon Šifer, oficir CIA, šef ćelije za Srbiju, je rekao, citiram – operacija u Srbiji 2000.godine bila je uspešan slučaj mešanja u izbore. Završen citat. Ovo ću još jedanput da citiram. Dakle, Džon Šifer, oficir CIA, šef ćelije za Srbiju je kasnije rekao, citiram – operacija u Srbiji 2000. godine, bila je uspešan slučaj mešanja u izbore. Završen citat.

Poštovani građani, ovi ljudi, gospodin Tadić, gospodin Đilas, gospodin Jeremić, gospodin Veljo Ilić, gospodin Božo Prelević, gospodin Tadić, gospodin Zelenović stvorili, evo ja im to kažem, stvorili paravojne formacije, i paravojnim formacijama rušili vlast, institucije sistema u Srbiji 2000. godine.

To ne kažem samo ja. Znate ko to još kaže? I Veljo Ilić. Nemojte biti šokirani, poštovani građani, Veljo Ilić je 9. oktobra 2000. godine kazao, citiram – osnovali smo tim mladih profesionalaca, paravojnih jedinica Jugoslovenske armije i mladih policajaca i to smo koordinirali sa najelitnijim jedinicama policije MUP u Beogradu. Priključili su nam se stručnjaci borilačkih veština i profesionalni bokseri, čak smo imali policiju u civilu koja je sarađivala sa susednim građanima. Završen citat.

Da li znate gde je to dao intervju? Njujork Tajms, 9. oktobra gospodnje 2009. godine. Da li to pokušavaju i danas? Dabogme da pokušavaju i danas.

Đilasov akademik prof. dr Dušan Teodorović, u narodu zvani glavotres, akademik. Zašto? Jer glavom trese stalno kad se spomene predsednik Vučić, od mržnje, je zagovornik blokada, već godinama.

Bajni akademik je 28. jula 2021. godine kazao, obratite poštovani građani pažnju, citiram – blokade svega, bojkot izbora, bojkot proizvodnje, bojkot firmi koje se reklamiraju na Pinku, Hepiju, bojkot kafića, bojkot i ulični protesti mogu da oslobode Srbiju od okupacionog režima. Završen citat. Mudri akademiče, da li ste to izgovorili ili niste?

Ovaj akademik zvani glavotres, bio je i protiv razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, moralna gromada od akademika stalno zagovara nasilje. Da ne zaboravim, poštovani građani, to je onaj kada je počelo bombardovanje naše otadžbine pobegao u zemlju koja nas je bombardovala i vratio se posle dve godine i spasio tur, ali nije obraz. Gle čuda, bajni akademik je podržao nasilje nad Nevenom Đurić narodnim poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

O ne samo to, bajni akademik se zalaže za nasilje u porodici, verovali ili ne, pa, je tako 28. oktobra 2021. godine preporučio roditeljima, citiram – roditelji tucite decu na vreme. Završen citat.

Gle čuda, ovaj akademik Teodorović je predsednik odbora za obrazovanje i vaspitanje u SANU. Gospodine akademiče, deca se ne tuku, deca se vaspitavaju. Ako imate bar malo morala, a verujem da imate, i profesionalne profesorske etike, zbog akademske, pedagoške javnosti, podnesite ostavku na predsednika Odbora za obrazovanje i vaspitanje, a nikad u životu niste slušali niti pedagogiju, niti didaktiku, niti bilo koju metodiku.

Svakodnevno psuje Aleksandra Vučića, kako ste videli, najprizemnijim psovkama koje postoje u istoriji čovečanstva. Nikada u istoriji, poštovani građani Srbije, nije više napadnut pogrdnim imenima jedan vladar kao što je napadan Aleksandar Vučić, a ujedno ima najveću podršku građana Republike Srbije.

Šta je radio ovaj akademik, Božo Prelević, Dragan Đilas i takozvana elita iz kruga dvojke? Ja ću samo delimično sad da vam kažem. Nemojte biti šokirani, sve su ovo Vesna Pešić i akademski građani govorili za predsednika, citiram: „Predsednik je kreveljko, predsednik je idiot, picousti, bednik, fukara, mamlaz, muljator, džiberko“, što znači primitivac, „dimster“ što znači neznalica, „iskompleksirani glupak, totalni idiot, budala, umnobolnik, lupetalo, drekavac, zlikovac, fašista, budaletina, mesar, pomahnitali mašinovođa“. Zamislite ko je to izgovorio? Vuk Jeremić, vođa međunarodne bande lopova i prevaranata.

Kad sam već kod njega, šta mu radi Francuskinja dvadeset godina u njegovom Centru za održivi razvoj koja lobira za nezavisno Kosovo, a vodi je Nataša Kandić u inostranstvo i predstavlja kao normalnu Srbiju.

Idemo dalje, nazivaju ga: Franko, Musolini, Hitler, izmećar Angele Merkel, kreten, psihopata, peder. A, ovo sve sada što ću citirati je mudri akademik, Đilas i njegovi saradnici: zlonameran, maliciozan, bezobrazan, podmukao, beskarakteran, nečastan, nemoralan, ohol, prepreden, osion, perfidan, bezočan, pakostan, sramotan, drzak, obestan, nedostojan, proračunat, iskvaren, bezobrazan i nesavestan.

Mogao bi nabrajati danima i godinama, poštovani građani Srbije. Zašto oni ovo rade? Zato da slome Aleksandra Vučića psihološki, zato mu napadaju svakodnevno porodicu, njegove roditelje. Nikada u istoriji ni jedna porodica jednog vladara nije više napadana nego njegova.

Poštovani građani, mi moramo svu energiju upotrebiti pozitivnu da radimo još bolje, još žešće, još jače, da gradimo tvornice i ono što predsednik radi i da ga sledimo i pretačemo energiju, jer jedino će tako ići Srbija napred.

Gle čuda, perjanica Đilasova i Jeremića, dr Vesna Pešić, pa ona je tražila nasilje, čak i ubistvo Aleksandra Vučića. Citiram šta je ona 19. januara 2020. godine rekla: „Ako Brnabićka da ostavku da znate sprema se doživotni Vučić. Nema tu bojkota. Samo cev u glavu“. Završen citat.

Ko zagovara ulična krvoprolića? Nikada niste čuli nekoga iz Srpske napredne stranke da je ovakve bljuvotine izgovarao za opoziciju. Đilasova i Jermićova perjanica, prof. dr Vesna Rakić Vodinelić podržala je nasilje i psovanje majke Aleksandra Vučića od strane Marka Vidojkovića, u narodu zvani blebatalo, kaže narod – to je onaj što blebeta, pustite ga. On je rekao, citiram: „P… ti materina ona odvratna, budaletino jedna“. Završen citat.

Gle čuda, prof. dr Vesna Rakić Vodinelić je rekla – Vidojković psuje koloritno, slikovito i graciozno. Prijatno. Toj ženi nasilje je omiljeno. Ona je Siniši Malom, dame i gospodo, poštovani građani Republike Srbije, crtala Hitlerove brkove. Da li to dolikuje jednom profesoru? Ona je nedavno ponovo uvredila predsednika, a to radi svakodnevno, Aleksandra Vučića i našeg poslanika Vladimira Đukanovića, vrsne pravnike i izvanredne političare, i retko vredne ljude kada je rekla – nedavno je kod mene došla kopija spiska advokata pripravnika, volontera pri Advokatskoj komori Beograda na kojem je pod rednim brojem 33. pisalo Aleksandar Vučić diplomirani pravnik iz Beograda na pripravničkom stažu kod advokata Vladimira Đukanovića. Završen citat.

Da li možete verovati, poštovani građani, da ovo profesorka i Vladimira Đukanovića i Aleksandra Vučića izgovara?

Ovim je, poštovani narodni poslanici, htela da ponizi i Aleksandra Vučića i Vladimira Đukanovića, a ponizila je sebe kao pravnika, u prvom redu kao profesora.

Gospođo, treba da ste sretni što su i Đukanović i Aleksandar Vučić bolji pravnici od vas, ako ste profesor, a ja verujem da jeste, iako ste poterani zbog profesure sa Pravnog fakulteta. Jeste profesor što se tiče diplome, a dostojnosti, neka procene građani Republike Srbije.

Poštovana profesorko, ja sam sretan čovek što su moji bivši đaci, bivši studenti nadmašili mene u svakom pogledu. Zato sam se borio čitavog radnog veka i boriću se do kraja života, a treba da ste i vi takvi, ako ste pravi pedagog.

Poštovani građani Republike Srbije, Dragana Đilasa, veliki štetočina Srbije, vojvoda od 619 miliona pokradenih evra, ne interesuje uopšte razvoj Srbije, kako vidite, i razvoj Beograda. To ne kažem ja, poštovani Beograđani, vama se posebno obraćam, to kaže bivši američki ambasador u Beogradu Kameron Manter, koji je 2009. godine rekao: „Đilas mi je rekao da je njegov plan za razvoj Beograda samo marketinški, a ne realan“.

Jel tačno, gospodine Đilas, da ste to rekli? Zato je, poštovani Beograđani, kod Đilasa dok je bio gradonačelnik Beograda, dok je bio ministar i direktor one kancelarije sve bilo samo marketing, samo nekoliko stvari.

Poštovani Beograđani, za Đilasa je „Beograd na vodi“ bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića, kako vidite, realnost. Tako je za Đilasa beogradski metro bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića, poštovani Beograđani, samo realnost. Tako je za Dragana Đilasa rekonstrukcija Trga Republike u Beogradu bila marketing, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Tako je za Đilasa izgradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu bio marketing 12 punih godina, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Tako je za Dragana Đilasa, poštovani Beograđani, 13 godina izgradnje Narodnog muzeja bilo samo marketing, a za Aleksandra Vučića, kako ste videli, stvarnost. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad bilo samo marketing, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja savremenog Doma zdravlja u Borči bila samo marketing, a za Aleksandra Vučića realnost. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja Kliničkog bolničkog centra u Beogradu bila samo marketing godinama, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost. Tako je za Dragana Đilasa rekonstruisanje domova zdravlja Palilula, Grocka, Čukarica i drugih, da ne nabrajam, u Beogradu bio samo marketing, a za Aleksandra Vučića stvarnost. Tako je za Dragana Đilasa izgradnja „Instituta Dedinje 2“ bila samo marketing, a kako vidite za Aleksandra Vučića stvarnost. Tako je za Đilasa revitalizacija Železare Smederevo bila samo marketing, čak su predlagali da se zatvori, a radnici pošalju kući u ovom domu Narodne skupštine, a za Aleksandra Vučića potpuna realnost.

Na koncu, poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, dok Dragan Đilas ruši institucije sistema i ne interesuju ga izbori, dotle Aleksandar Vučić svakodnevno vodi politiku mira, politiku bezbednosti naše zemlje, politiku zdravlja svih naših građana, politiku ubrzanog ekonomskog razvoja, a to sve zbog budućnosti naše zemlje. Hvala.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine dr Orliću, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, moje koleginice i kolege narodni poslanici uglavnom su rekle bit stvari vezano za izborne uslove, pogotovo uvodničar gospodin Mirković. Dozvolite samo dve rečenice da kažem. Izborni uslovi, zaista u mom životu, a imam prilično dug život, nisu bili bolji nego što su sada. Ono što je vrlo bitno, u Republičku izbornu komisiju biće zastupljene i vanparlamentarne stranke, a smanjen je i cenzus.

Zašto ovo ponavljam, iako su koleginice i kolege rekle? Zato što, dame i gospodo, ja tvrdim već tri godine da Dragana Đilasa i Vuka Jeremića uopšte ne interesuju izbori. Ja ne pričam napamet, kao što Đilas priča i ja ću sada da vam kažem, poštovane dame i gospodo, da je Đilas to izgovorio, ima već tri godine.

Da vas samo podsetim, iako sam to već jednom napomenuo, da su se u čačanskoj kafani „Moravski alasi“ sastali 4.7.2018. godine, Dragan Đilas, u narodu zvani Điki mafija, Vuk Jeremić, predstavnik međunarodne bande lopova i prevaranata, Janko Veselinović, zvani stanokradica. To je, poštovani građani, da vas podsetim, onaj koji je ukrao stan Milici Badži, izbeglici iz Obrovca, to ne kažem ja nego i „Slobodna Dalmacija“ iz 2011. godine. Boško Obradović, u narodu zvani Boško nasilnik, Dušan Petrović, u narodu zvani Dule kravoubica, to je onaj bivši ministar poljoprivrede, koji je za godinu dana dao da se pokolje 250.000 krava, a ukupni fond bio je 500.000. Dakle, što su se oni sastali tamo? Da skroje plan da protestima ruše Aleksandra Vučića i, gle čuda, na temu Kosova, a oni se odrekli Kosova, o tome sam ja prekjuče govorio posebno ovde, umesto da su se dogovorili da vrate Kosovo tamo odakle su ga oterali upravo oni.

Dakle, to je bilo tog datuma, kako ja rekoh, 2018. godine. Odmah kasnije, 2.12.2018. godine, šta Đilas kaže povodom izbora i povodom parlamentarnog sistema u našoj otadžbini? Citiram: „Ako izbacimo dijalog iz parlamenta, onda kao društvo imamo problem. To je mesto gde se priča. Ako to zaustavimo i zaustavimo sve medije, oni će eksplodirati negde. Kome treba parlament, dajte malo pameti?“.

Poštovani građani, kako vidite, već tada njih parlamentarni sistem, ni izbori nisu interesovali, već su mislili, zato su to i radili, da će na pitanju Kosova srušiti Aleksandra Vučića, jer su se oni svi odrekli Kosova, kako sam prekjuče citirao u ovom visokom domu.

Bojkot izbora nije politika, gospodo iz opozicije. Gospodine Veljanovski, prefesore, zvani jaje-jajara Rade. To znamo mi u akademskoj zajednici. Pa, on je profesor na političkim naukama. Pa, bojkot izbora nije politika, on to vrlo dobro zna i sinoć bez morala i bez stida kaže da se zalaže za nezavisno Kosovo. To je ta grupa i u pravu su moje kolege i koleginice danas i ovih dana koji govore, nisu oni velika grupa, ali su vrlo bezobrazni i ratoborni. Uništavaju sve što se gradi u ovoj zemlji.

Ja ću sada posebno da taksativno nabrojim neke stvari. To bi vam bilo oko bojkota izbora i oko izbornih uslova. Kako rekoh, još jedanput, oni nikada nisu bili bolji.

Poštovani Beograđani vama ću se obratiti i poštovani građani Republike Srbije, posebno da sad kažem koja je razlika između ove manje grupe i ove većinske Srbije koja je za rad, red, disciplinu i neumoran rad, koju predvodi naš predsednik Aleksandar Vučić? Vi u Beogradu s jedne strane imali ste Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Borisa Tadića, koji nisu izgrađivali Beograd, već su zaštićivali šupe na Sava maloj, pune đubreta, leglo zmija i žaba. To su oni zastupali, a s druge strane imamo drugu politiku, politiku koju vodi Aleksandar Vučić i SNS, a na tom mestu danas je „Beograd na vodi“, ponos grada Beograda i Srbije. Da li je tako, poštovani građani? Dabome da jeste.

Idemo dalje. S jedne strane imali smo lopove, prevarante, lezijedoviće, džabalebaroše, oličene u Vuku Jeremiću i Draganu Đilasu, Borisu Tadiću, Zoranu Lutovcu, narod ga zove zalutovac, čuli ste to na ulici, jer, kažu, on je zalutao u politiku, kako ste videli, jer sa njim upravlja Dragan Đilas, odnosno finansije Dragana Đilasa. S druge strane imate većinsku Srbiju, normalne građane koji žive i rade od svog rada i koje predvodi Aleksandar Vučić. Da li je tako, poštovani građani i gospodo iz opozicije?

S jedne strane imali ste ljude koji su samo vodili računa o svojim ličnim interesima, koji su punili svoje privatne račune, počevši od Mauricijusa do Hongkonga, Švajcarske, koje simbolizuje i predvodi Dragan Đilas i Vuk Jeremić, a s druge strane imate korist i boljitak za sve građane Republike Srbije, koji su bez privatnih računa, koje predvodi Aleksandar Vučić.

Idemo dalje. S jedne strane imali ste i imali smo devastirane ceste i puteve, poljske puteve, koje simbolizuje Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić, a s druge strane imamo izgrađene moderne auto-puteve, moderne ceste, mostove širom Srbije, koju predvodi Aleksandar Vučić, odnosno modernizaciju Srbije, Srbije u kojoj se gradi i radi.

Idemo dalje. S jedne strane imali smo neizgrađene bolnice, neizgrađene domove zdravlja, neizgrađene kliničke centre, totalno zapušteno zdravstvo koje nam je bilo poslednje u Evropi, koje simbolizuje Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić. S druge strane imamo izgrađene bolnice, domove zdravlja i renovirane kliničke centre, kovid bolnice, koje simbolizuje i predvodi Aleksandar Vučić i većina građana Republike Srbije.

Idemo dalje. S jedne strane imali smo zapuštene zgrade osnovnih i srednjih škola i fakulteta, bez uvođenja inovacionih tehnologija, koje predvodi Vuk Jeremić, Dragan Đilas i Boris Tadić, a s druge strane imamo izgrađene zgrade osnovnih škola, renovirane, osnovnih i srednjih, fakulteta, fiskulturnih dvorana i rekonstrukciju postojećih koje predvodi Aleksandar Vučić i SNS.

Idemo dalje. S jedne strane imali smo uništenu Vojsku Republike Srbije, koju je predvodio Boris Tadić i Vuk Jeremić. Boris Tadić je čak rekao – šta će nam vojska? Otpuštali su najbolje generale iz Vojske Srbije, 28 generala i svakog srpskog vojnika koji je bio patriota, uputili su u Haški tribunal i koje, eto, simbolizuje i Vuk Jeremić, Boris Tadić i Dragan Đilas.

Sa druge strane, danas imamo moderno opremljenu, savremenu vojsku Srbije, sposobnu da odoli svim izazovima, koju predvodi Aleksandar Vučić.

Sa jedne strane, imali smo uništene tvornice, opljačkane pljačkaškom privatizacijom. Otpustili su čak 735.500 radnika. Sa druge strane, koju simbolizuje to otpuštanje radnika i uništene tvornice, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić. A sa druge strane, danas imamo izgrađene tvornice širom zemlje, industrijalizaciju širom Republike Srbije, koju predvodi Aleksandar Vučić i SNS.

Sa jedne strane, imali smo, kako rekoh, ogroman broj nezaposlenih, čak 25,6%, a sa druge strane imamo nedostatak radne snage.

Sa jedne strane, imali smo osam milijardi nenaplaćenih i oproštenih poreza i doprinosa, kako bi preduzeća kroz privatizaciju bila opljačkana, koju simbolizuje Vuk Jeremić, Boris Tadić i Dragan Đilas, a sa druge strane danas imamo redovne uplate poreza i doprinosa, redovne penzije i redovne plate.

Poštovani penzioneri, samo da znate da prvi put u poslednjih 20 godina smo u julu ove godine finansirali penzije iz doprinosa iz radnog osiguranja. Dakle, sami sebe, bez dotacije budžeta i to je rezultat otvaranja novih radnih mesta i modernizacije Republike Srbije, koju simbolizuje naš predsednik.

Sa jedne strane imali smo, dame i gospodo, često se ovih dana diskutuje o tome, uništenje "Železare Smederevo", koju je predvodio Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boris Tadić. To je simbol njihove vlasti. Sa druge strane imamo politiku revitalizacije "Železare Smederevo", sa izuzetno dobrim poslovanjem.

Sa jedne strane imali smo uništavanje RTB "Bor" koju je predvodio Vuk Jeremić, Boris Tadić i Dragan Đilas, njihova vlast, a sa druge strane imamo revitalizaciju RTB "Bor", koju predvodi Aleksandar Vučić.

Poštovane dame i gospodo, ovo prekjuče i juče, oni izlaze na ulice, njih ekologija uopšte ne interesuje. Ekologija ih ne interesuje, to su protesti kojima oni žele nasilnim putem kao i 5. oktobra da dođu na vlast. Uostalom, ja sam vam na početku i citirao šta oni žele.

Da naš predsednik Vučić i ova vlast vode računa o ekologiji, najbolje je potvrdio šef naprednjaka u Evropskom parlamentu, gospodin Veber, koji se obratio javnosti istim onim rečima, dame i gospodo, kojima se Aleksandar Vučić unazad dva meseca obratio građanima. Ja ću citirati gospodina Vebera koji je rekao: "Brinemo o ekologiji, ali moramo sprečiti puzajuću deindustrijalizaciju koju oličavaju razni pojedini zeleni pokreti", završen citat. E, to kaže šef narodnjaka u Evropskom parlamentu. To je nama predsednik citirao ove reči ima dva meseca. Prema tome, vidite o čemu se radi. Ako je i jedna vlast o ekologiji vodila računa, onda je to ova, vodila i vodiće u budućnosti.

Poštovani građani, na kraju o njihovim pretnjama. Nema od toga ništa, to je jedna manja grupa, ali vrlo opasnih ljudi po život pojedinih. Ja ću vam sada citirati, da vidite, i završiti s tim, Vuka Jeremića, koji je zapretio nikome drugom nego svojim saradnicima. Šta bi tek nas čekalo? Znate šta je on rekao? On je svom bivšem kolegi Nebojši Krstiću ovako poručio, citiram: "Ti ćeš, Krle, poslužiti za primer, izdajničko smeće, kada dođe kraj vremenu zla, za to ću se ja lično potruditi", završen citat. To je rekao Vuk Jeremić Nebojši Krstiću 30. marta 2021. godine, a preneo jedan ugledni naš list. Dakle, vidite ko se zalaže za tuču.

Na kraju, dok Vuk Jeremić, Boris Tadić, Dragan Đilas, svakodnevno blate državu Srbiju, građane Republike Srbije, predsednika Republike i njegovu porodicu, dotle naš predsednik i SNS sprovode politiku mira, politiku bezbednosti, politiku ekonomskog napretka svih naših građana, politiku zdravlja svih naših građana u državi i regionu, politiku traženja trajnog i kompromisnog rešenja za našu južnu srpsku pokrajinu. U to ime, sve za našu decu! Živela Srbija!
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovana ministarka Gojković, gospođo Gojković sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, moje kolege i koleginice su uglavnom rekle o Nacionalnom savetu za kulturu.

Ono što je bitno, poštovana ministarka, a što treba danas naglasiti to je da SNS i mi kao njihovi članovi smo nasledili zemlju od bivše vlasti koja je bila totalno devastirana, zemlju sa uništenim institucijama, zemlju bez ikakve bezbednosti njenih građana, zemlju koja je totalno bila ponižena, zemlju bez nade i vere u budućnost njenih građana, zemlju koja je bila bez plana i bez programa na svim poljima društvenog i ekonomskog razvoja, zemlju sa prevelikom prezaduženošću, zemlju koja je bila sa visokom stopom nezaposlenosti preko 26%, zemlju bez ikakvog međunarodnog ugleda, zemlju i narod i građane koji su bili totalno satanizovani u međunarodnim odnosima, zemlju sa najvećom pljačkaškom privatizacijom u ovom delu Evrope, zemlju sa najgorim zdravstvenim sistemom u Evropi, zemlju sa najgorim sudstvom u Evropi, zemlju bez vojske, jer tadašnji predsednik bivšeg režima Tadić je rekao, citiram: „Šta će nam vojska?“ i zemlju uništenih i devastiranih ustanova kulture, gospođo ministarka. Ustanove kulture su totalno bile uništene i devastirane.

Ono što je SNS učinila, a to je kada smo zatekli zemlju u ovakvom stanju, pokušali smo obnoviti državu i naciju nakon sto godina i u tome prilično dobro uspevamo na svim poljima.

Što se tiče kulture, gospođo ministar, ono što ste vi lično napravili, a to je da ste zaokružili, nakon desetina godina, svu zakonodavnu aktivnost vezano za kulturu. I to je tačno, neka politički protivnici kažu da li ja govorim istinu i da li lažem. Ja ću samo dve-tri rečenice. Zakon o muzejskoj delatnosti koji se čekao decenijama, Zakon o arhivskoj delatnosti, ono što smo čekali decenijama i usaglasili sa najboljim i najsavremenijim dostignućima u ovom delu sveta i Evrope, i da dalje ne nabrajam, Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma, koji smo godinama i decenijama čekali, jer se Srbija i srpski narod rasrbljava već od 80 do 100 godina, i to ne može niko negirati.

Izgradili smo i renovirali Narodni muzej u Beogradu. Prethodne vlasti 13,5 godina nisu mogle započeti, započele i tako je stajao bez korišćenja građana. Muzej savremene umetnosti, da ne nabrajam dalje, i veliki doprinos ste dali decentralizaciji kulture. To nisu floskule, to je stvarnost, kako vide građani Sremskih Karlovaca, takođe Čačka za godinu i po dana itd. Da ne nabrajam dalje.

Idemo na Nacionalni savet. Ovo što ste učinili sa Nacionalnim savetom, pa 15 godina čekamo to. Je li tako, gospodo iz bivšeg režima? Gde god hoćete na duel o činjenicama. Čekali smo i zakonodavnu aktivnost vezano za njega, to vi vrlo dobro znate i narodni poslanici. A što se tiče kvaliteta ovih 11, svaka vam čast. Bilo vam je teško, zaista teško odabrati, ali što se mene tiče, prateći što se tiče kulture i nauke, samo da kažem – hvala vam. Hvala vam što se našla na listi prof. dr Zlata Bojović.

Hvala vam u ime hiljade i hiljade generacija divnih naučnika. To je moja profesorka na postdiplomskim studijama na području bivše Jugoslavije, jedna od 16 naučnika. Hvala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti što je prepoznala prof. dr Zlatu Bojović, a i ovog drugog kandidata. Takvi kandidati treba i u obrazovanju da se nađu, u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Zadužen sam od 11 bivših studenata na području bivše Jugoslavije da se zahvalim Srpskoj akademiji nauka i prof. dr Zlati Bojović što je ostavila dubok naučni, kulturni, humani i iznad svega patriotski pečat nama studentima, koji prenosimo mlađim generacijama. Hvala vam gospođo profesorska moja bivša, Zlato Bojović, konačno ste dočekali, i vi i onih 10 i onih još kojih mnogih nema, doći će na red. Vraćamo ponos kulturi, ponos zemlji u tom smislu.

Nemojte se ljutiti gospođo ministar zato što, kako ste rekli, bivša vlast kritikuje da nismo uložili u kulturu, ona inače negira, pogotovo u Kosovo. A ja ću baš da kažem za Kosovo, jer radim 25 godina na Kosovu i Metohiji i znam da me sad gledaju politički protivnici. Reći ću desetak rečenica za to područje, a oni neka kažu da li je ili nije istina.

Gospodine Vuče Jeremiću koji prozivate prekjuče, vi prozivate Aleksandra Vučića za Kosovo, sram da vas bude! Vi ste, Vuče Jeremiću, u razgovoru sa američkim kongresmenom Teom Polom izjavili decembra 2008. godine, citiram: "Ulazak KiM u UN je najbolje čemu se Srbija treba da nada, ako bude imala sreće". Jeste rekli to, gospodine Vuče Jeremiću? A optužujete Aleksandra Vučića koji se kao lav bori za KiM. Idemo dalje.

I vi, gospodine bivši premijeru, Zoranu Živkoviću, optužujete. Sakrili ste se sada i isturili ste drugog predsednika stranke, iza leđa, jer se stidite svojih reči koje ste izrekli baš za KiM, a ovde našu ministarku prozivate za područje kulture i predsednika za KiM. Pa, vi ste, gospodine Živkoviću, oktobra 2003. godine na međunarodnoj konferenciji u Beču izjavili, citiram: "Meni je svejedno i potpuno nebitno čije je KiM". Jel ste to rekli ili ne? Koga, bre, vi optužujete? To vam svi građani znaju, 90-100% građana, svi znaju da ste to radili.

Gle čuda, verovali ili ne, ko se javio poslednjih četiri-pet dana - Boris Tadić, bivši predsednik. Gospodine Tadiću, bivši moj predsedniče države, nemojte izlaziti u javnost. Vi ste 27. 7. 2006. godine u razgovoru sa američkim izaslanikom Viznerom pružili mu uveravanje, citiram: "Da ste u sebi odradili i prihvatili nezavisnost KiM kao ishod". Jel ste to rekli ili niste?

Poštovani građani, sad ćete da vidite ko se odrekao KiM i ko nam svakodnevno laže preko medija pod kontrolom Dragana Đilasa.

Kad smo već kod Tadića, dozvolite, gle čuda, samo deset dana pre, a to je bio 14. 11, godinu i mesec dana, izjavio je, citiram: "Era vlasti Aleksandra Vučića je ispunjena slikovitim budalaštinama". Gospodine bivši predsedniče moj i građana Republike Srbije, pa jel su budalaštine stotine kilometara auto-puteva, jel su budalaštine stotine kilometara cesta, izgradnja preko 350 mostova, jel su budalaština izgradnja stotine škola i domova zdravlja, kliničkih centara? Jel je budalaština finansijska konsolidacija naše zemlje? E, moj Borise Tadiću, sve će istorija da kaže, i o meni i o vama i o Aleksandru Vučiću.

Ono što je istina i što niko ne može negirati, to je da će istorija zabeležiti da je Aleksandar Vučić bio srpski vladar u ovo vreme i da je obnovio srpsku državu i naciju, kao i da je jedan od najvećih reformatora u istoriji Srbije. Nećete to nikad negirati. Naše buduće generacije, kada ja ne budem živ, izučavaće sigurno ove reči koje ja govorim.

Gle čuda šta je taj Boris rekao i za premijera, Anu Brnabić. Zamislite ko je ukorava, Boris Tadić! Rekao je, citiram: "Ana Brnabić je polupismena". Preneo je jedan list pod kontrolom Dragana Đilasa 14. 11. 2020. godine.

Možete vi pljuvati kako hoćete, ali Ana Brnabić se bori za KiM bolje nego vi, gospodine Tadiću, i nikada ni ona, ni Maja Gojković, i da ne nabrajam druge, neće se toga odreći, ali ćemo tražiti svi zajedno jedno kompromisno rešenje i dugoročno za našu južnu srpsku pokrajinu. Idemo dalje.

Kad smo već kod ovog, idemo na sledeće predstavnike opozicionih stranaka kada je KiM u pitanju. Ovih dana se javio i Sergej Trifunović, inače zvani u narodu "Sergej pišoje", zašto, jer je izjavio da će pišati po grobu mrtvog predsednika Aleksandra Vučića. Narod ga zbog toga tako i zove. Rekao je 31. januara 2019. godine, citiram: "Kosovo je izgubljeno, Kosovo pripada Albancima a ne Srbima", završen citat. Ono što ste opsovali ovih dana predsednika Republike, uokvirite to, gospodine Trifunoviću, stavite u dnevnu sobu i setite se da i vi majku imate, gospodine Trifunoviću. Idemo dalje.

Nenad Čanak, u narodu zvani "Nešo gicoje" je marta 2017. godine izjavio, citiram: "Spreman sam da priznam nezavisno Kosovo", završen citat. Jel tačno ili ne, gospodine Čanak?

Idemo dalje, Čedomir Jovanović, 29.9.2015. godine izjavio je, citiram: "Država Kosovo je nepovratan čin koji ignorišu samo neodgovorni političari". Završen citat. Gospodine Jovanoviću, da li ste to rekli ili niste? Idemo dalje.

Dragan Đilas, u narodu znani kao „Điki mafija“, je 13.8.2009. godine u razgovoru sa otpravnicom poslova američke ambasade u Beogradu izjavio, citiram: "Zalažem se za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova i Metohije". Da li ste rekli to, gospodine, Đilas ili niste? Za razliku od vas, za mene je Ratko Mladić jedan od najvećih srpskih heroja i nikada nije, niti bi, počinio ono što mu pripisujete vi i Haški tribunal. Zaboravljate kada govorite o Haškom tribunalu da je on ilegalni, nije ga zakoniti sud osnovao i vi i vaši saborci govorite to. Prema tome, ako ga je nezakoniti organ osnovao, sve odluke koje je doneo i koje će u budućnosti doneti, još sto godina da postoji, nisu valjane i to se zna, a da ne govorim o pravnom i istorijskom delu, o pravnom doktor Martinović neka vam drži predavanje o genocidu, a ja ću o istorijskom u Srebrenici, suočiti se sa svim autorima sveta i tu nema dileme, a optužujete državu Srbiju i građane i srpski narod.

Tako moj, gospodine Đilas, profesor dr Rade Veljanovski, u narodu zvani jajara Rade, je 24. aprila 2018. godine rekao, citiram: „Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, obezbedi mu stolicu u UN“, završen citat.

Profesore, kolega Rade Veljanovski, zvani jajara, a znate zbog čega, to znate kolege profesori, šta bi bilo da ja komadam bilo koju zemlju, ili Aleksandar Vučić, ili Martinović, ili Mirković da je sa te strane ili ministarka? Vidite šta radite.

Idemo dalje. Javio se, verovali ili ne, ovih dana bivši kandidat za predsednika države Saša Janković, Sale prangija u narodu zvani. Zašto prangija? Zbog toga što je pronađen valjda, navodno, njegov pištolj u stanu prilikom ubistva njegovog kolege Gojkovića.

O tome sam ja postavljao ovde desetak puta, poštovani građani, pitanja i došao do zaključka, gle čuda, da je dokumentacija uništena. Verovali ili ne, u Arhivu grada Beograda znate koje je bio direktor i predsednik komisije? Branka Prpa. Sad vam je sve jasno. Došao sam do tih materijala i do toga.

Samo da građani razumeju. Kada se bira član upravnog odbora jedne škole, ta odluka je trajne arhivske vrednosti, a ovu ovde u Arhivu o ubistvu uništili kao nebitnu arhivsku građu. Zato su bitni arhivi, Zakon o arhivima i naši arhivisti i bitno je ko te ustanove vodi.

Zamislite šta je izjavio Saša Janković. Citiram: „Srbije je u interesu“, kaže, i to još kao predsednički kandidat 2017. godine, „ da Kosovo uđe u Interpol i time prizna nezavisnost Kosova“. To mi je predsednički kandidat, sa 17% koje je dobio na izborima.

Poštovani građani, da znate ko su vam bili kandidati i ko kani sutra da budu kandidati.

Idemo dalje. Boško Obradović, narodu znan kao Boki nasilnik, je 13. juna 2019. godine na tajnom sastanku u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu ćutke priznao Kosovo i Metohiju. On tada ni jednom rečju nije protivrečio Kajlu Skotu i Metjuu Palmeru koji su više puta ponovili da je Kosovo nezavisna država. Ćutao je kao miš, a kandiduje se i on, valjda, za predsednika države.

Idemo dalje. Verovali ili ne, onaj koji ovih dana stalno lupeta i psuje Aleksandra Vučića, juče sam citirao onih 11 izraza koji ljudski um ne može da pojmi, akademik prof. dr Dušan Teodorović, pa i on, gle čuda, akademika, 22. jula 2020. godine je izjavio, citiram: „Kosovo nije sastavni deo Srbije“. E, moj akademiče. Pa, vi dolazite prekjuče na onu Đilasovu televiziju i kritikujete Aleksandra Vučića, pa vi ste gospodine akademiče za vreme bombardovanja napustili svoju otadžbinu, dve godine i pobegli u zemlju koja nas je bombardovala.

To ste vi, gospodine akademiče. Sačuvali ste svoj tur u Sjedinjenim Američkim Državama i vratili ste se, ali niste ponos, dostojanstvo profesora, dostojanstvo naučnika. Jednog naučnika pored naučnih dostignuća krase visoke moralne vrednosti i patriotski čin, kao što je bilo sa Nikolom Teslom, da ga već ne citiram, jer sam to radio.

Idemo dalje. Balša Božović ovih dana, golobradi gusar sa Maldiva, taj nas psuje svakodnevno, a i on se odrekao KiM, jer je osnovao neku Akademiju za demokratiju gde pljuje po predsedniku države i narodnim poslanicima. On je rekao: „Svi znaju da je Kosovo i Metohija definitivno izgubljeno u ratu 1999. godine“, preneo je list pod kontrolom Dragana Đilasa.

Dalje, Filip David, to je onaj što u časopisu „Vreme“ pljuje svaki dan po predsedniku države, je 6.juna 2019. godine, rekao, citiram: „Kosovo nije Srbija, niti će to da bude“.

Da ne citiram Srbijanku Turlajić i dalje, ima ih koliko god hoćete.

Poštovani građani, poštovani potpredsedniče doktore Orliću, uvažena ministarko, narodni poslanici, dok ove osobe koje sam prozvao svakodnevno pljuju po našoj zemlji, po građanima Republike Srbije, po svemu onome što se gradi danas i radi u Srbiji, a posebno po predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, dotle je naš predsednik zajedno sa saradnicima iz dana u dan gradi, izgrađuje Republiku Srbiju, sprovodi politiku mira, politiku bezbednosti politiku ekonomskog napretka i modernizaciju Republike Srbije, politiku zdravlja svih naših građana, i ne samo naših, nego i u okruženju i šire, a jednom rečju, politiku modernizacije, a motor modernizacije Republike Srbije je naš predsednik, a to sve zbog budućnosti naše dece.

Živela Republika Srbija, živela naša deca, živeo naš predsednik.

Hvala.