MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Mandat joj je potvrđen i nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 12:54

Osnovne informacije

Statistika

  • 33
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peto vanredno zasedanje , 16.06.2021.

Zahvaljujem.

Poštovana ministarko sa saradnikom, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani i građanke Republike Srbije, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva održao je sednicu na kojoj je razmatrao i usvojio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO.

Ono što je na Odboru konstatovano, to je da ove izmene i dopune zakona imaju pozitivan efekat na korisnike prevremenih starosnih penzija, za razliku od onih zakonskih rešenja koja su ranije donošena, a koja su imala restriktivni karakter

Naime, u fokusu ovog zakona nalaze se korisnici prevremene starosne penzije koji su u skladu sa planom i programom Vlade Republike Srbije o rešavanju viška zaposlenih u preduzećima koja su se nalazila u procesu racionalizacije, restrukturiranja ili pripreme za privatizaciju, a kojima je nedostajalo pet godina staža osiguranja, odnosno dve godine staža osiguranja do ispunjavanja bar jednog uslova za penziju, prihvatili taj sporazum i na taj način rešili, pomogli, u stvari, potpisali ugovor socijalni program i na taj način ispunili ono što je Vlada planom i programom i predvidela.

Međutim, zbog izmena Zakona o radu, povećana je starosna granica 2014. godine. Inače, Zakon o radu stupio je na snagu 1. januara 2015. godine i ovi radnici koji su potpisali socijalni program nisu ispunjavali uslove za punu starosnu penziju, već su penzionisani kao prevremeni starosni penzioneri kojima je trajno umanjena razlika. To su oni tzv. penali.

Naravno da se ovo sada ispravlja. Ovaj zakon isključivo se odnosi na te prevremene starosne penzionere. Ovaj zakon ni na koji način ne dira u povećanje starosne granice za odlazak u penziju, što je inače kružilo i u sredstvima javnog informisanja i u javnosti. Znači, granica za starosnu penziju ostaje 65 godina za muškarce, odnosno u ovoj godini 63 godine i dva meseca za žene.

Ono što takođe želim da istaknem, ovaj Predlog zakona ima i druge značajne izmene, a tu bih, pre svega, iznela dovođenje u potpuno ravnopravan položaj svih korisnika porodičnih penzija.

Naime, porodične penzije se od sada neće obračunavati na osnovu iznosa prevremene starosne penzije, već na osnovu iznosa koji bi osiguranik u momentu smrti imao, a odnosi se na starosnu penziju. Na taj način svi korisnici porodične penzije stavljaju se u ravnopravan položaj.

Ovaj zakon ima izmene i u delu koji se odnosi na iznos pogrebnih troškova. Znači, određuje se povoljniji iznos isplate pogrebnih troškova i pojednostavljuje sam postupak uplate naknade za pogrebne troškove na račun onoga koji je snosio pogrebne troškove.

Vrlo je važno reći da u roku od 60 dana Fond PIO će po službenoj dužnosti ili po zahtevu korisnika izvršiti, u stvari utvrditi iznos starosne penzije za one penzionere, prevremene starosne, koji su na osnovu socijalnog programa stekli pravo na prevremenu starosnu penziju. Sredstva za isplatu ovih penzija su predviđena u Fondu PIO i utvrđena su rebalansom budžeta za 2021. godinu.

Ono što želim da istaknem je to da Vlada na odgovoran način prilazi pitanjima penzionera, prilazi reformi penzijskog i invalidskog osiguranja i poseban akcenat stavlja na pomoć i podršku penzionerima.

Moram da istaknem da je Republika Srbija gotovo jedina zemlja u svetu koja je od 1. januara povećala penzije i povećala plate, bez obzira na pandemiju kovida koja nas je zadesila u prošloj godini. Penzije su povećane po tzv. švajcarskom modelu za 5,9% i prosečna penzija danas iznosi 29.400 dinara. Ne samo to, Vlada je na odgovoran način i naravno predsednik Republike Aleksandar Vučić prišao pitanjima poboljšanja materijalnog položaja penzionera i na taj način što je u prošloj godini svim penzionerima isplaćeno u okviru paketa mera pomoći države 100 evra pomoći, isplaćene jednokratne novčani pomoći od 4.000 i 5.000 dinara, a ove godine planira se pored 60 evra, koja je namenjena svim punoletnim građanima, i dodatnih 50 evra za sve penzionere.

Svakako da sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, pre svega, zavisi od ekonomskog napretka i razvoja zemlje. Srbija je čvrsto opredeljena za dalji ekonomski rast i razvoj, a sve u skladu sa planom i programom koji je promovisao predsednik Aleksandar Vučić, sa planom i programom „Srbija 2025“, kada će prosečna plata iznositi 900 evra, a prosečna penzija 440 evra. Zahvaljujem.

Peto vanredno zasedanje , 16.06.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarka, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani Republike Srbije, za poslaničku grupu Aleksandar Vučić – Za našu decu nema dileme, jer jedan od prioriteta naše poslaničke grupe i SNS, pored očuvanja zdravlja građana Republike Srbije je i bolji kvalitet i bolji materijalni položaj svakog građanina Republike Srbije.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PIO u fokus stavlja bolji materijalni položaj onih penzionera koji su na osnovu socijalnog programa dobili rešenja o prevremenom penzionisanju i sada će to biti ispravljeno i naravno oni, obzirom da su socijalni program potpisali uz saglasnost Vlade, ostvariti pravo na starosne penzije, što svakako za njih znači povećanje.

Ono što želim da kažem, to je da penzioni sistem u stvari zavisi od ekonomskog napretka i razvoja zemlje, od investicija i od zapošljavanja.

Ekonomija je prioritet i baza, socijalna politika, mere socijalne politike su nadogradnja. Nažalost, mi taj ekonomski temelj Srbije do 2012. godine nismo imali jer su žuti tajkuni, pljačkaši narodnih para, oličeni u liku i nedelima Đilasa, Tadića, Jeremića opljačkali sve što se opljačkati moglo, zatvorili fabrike, gradove i opštine pretvorili u doline gladi, a 400.000 radnika isterali na ulice.

U tim pljačkaškim privatizacijama, mogu da istaknem da je, na primer, u gradu Kraljevu samo u fabrici „Magnohrom“ i u fabrici vagona 17.000 ljudi ostalo bez posla. Njih, naravno, fabrike nisu zanimale, njih je zanimalo samo da pune svoje sopstvene džepove. Zato Dragan Đilas, zajedno sa svojim bratom Gojkom, danas ima nekretnine koje se ne mere u arima, već u hektarima, preko 35 nekretnina, koje je naravno stekao za vreme dok je vršio političku funkciju, naravno, stekao pljačkajući pare iz budžeta Republike Srbije, odnosno iz budžeta grada Beograda.

Ono što želim da kažem je da je žuto tajkunsko preduzeće, predvođeno Đilasom, Tadićem, Jeremićem, posezalo za povećanjem penzija, ali za takvim povećanjem penzija koje nije bilo ni na kakvim realnim osnovama. Šta znači – nije bilo na realnim osnovama? To znači da privreda nije postojala i da se rast penzija apsolutno nije zasnivao na privrednom rastu i na ekonomskoj snazi zemlje. Ali oni su se dosetili, uzimali su skupe komercijalne kredite po kamatnim stopama od 7,5% i 8% da bi penzionerima isplaćivali penzije i povećavali ih uglavnom pred izbore. To što su te kamatne stope bile velike, to što su ti krediti bili komercijalni, njih naravno nije interesovalo, jer oni to nisu vraćali, već su to morali da vrate građani Republike Srbije.

Međunarodni monetarni fond je 2011. godine, u vreme njihove vlasti, iz Srbije otišao glavom bez obzira, upravo iz razloga što su procenili da je stepen korupcije i stepen neodgovorne ekonomske politike do te mere ojačao da, na kraju krajeva, Međunarodni monetarni fond ovde nije imao šta ni da traži u njihovo vreme.

Za razliku od njih, s obzirom da su zemlju doveli do bankrotstva, 2014. godine, kada se na mestu premijera nalazio Aleksandar Vučić, sadašnji predsednik države, preduzete su bolne i teške, ali jedino moguće reforme kako bi se zemlja oporavila i kako bi povratili temelj na kome svaka država stoji, a to je ekonomija.

Moram da naglasim, kada su u pitanju penzioneri i kada su u pitanju te teške ekonomske mere, ali koje su bile realne i jedino moguće, kod 60% penzionera, od milion i 700 hiljada, koliko ih ima u Republici Srbiji, nije došlo do smanjenja penzija ni za jedan jedini dinar. Sva novčana davanja koja se tiču prava koja proističu iz penzijskog i invalidskog osiguranja, znači penzije i druge naknade, isplaćivane su tačno i na vreme.

U vreme najveće ekonomske krize koja je zadesila čitav svet, pa i našu zemlju, u prošloj godini država je pokazala da je uz svoj narod, uz svoje građane i da je tu da bi im pomogla. Kroz mere podrške koje je Vlada preduzimala, pomagala je penzionere i prošle godine i ove godine i kroz jednokratne novčane pomoći, odnosno kroz uvećanja uz penzije, ali i kroz obezbeđenje 100 evra za svakog korisnika penzije u prošloj godini i 110 evra za svakog penzionera u ovoj godini.

Ono što je značajno takođe i treba da se kaže, to je da su penzioneri prvi u ovoj godini 6. maja dobili prvih 30 evra pomoći iz ovog trećeg paketa mera, da nikakvo prijavljivanje njihovo nije bilo neophodno, već s obzirom da se penzioneri nalaze u Jedinstvenom informacionom sistemu, njima je direktno uz penziju isplaćeno i tih prvih 30 evra. Naravno, primiće još 30 evra i još 50 evra, koliko je trećim paketom mera, a sva tri paketa mera iznose osam milijardi evra, koliko je država Srbija pomogla i građanima i privredi u ovim teškim ekonomskim vremenima.

Takođe moram da kažem, što se tiče vakcinacije, da su penzioneri odgovorni, da su poštovali sve mere Kriznog štaba u vreme pandemije, da je najveći stepen vakcinisanih upravo među populacijom starijom od 65 godina i čini mi se da je taj procenat 80%. Moram takođe da naglasim da je država i te kako brinula i u zdravstvenom smislu o našim najstarijim sugrađanima, pa prvi koji su u stvari i vakcinisani su bili stari koji su se nalazili u domovima za stare i penzionere, u ustanovama socijalne zaštite. Takođe moram da naglasim da od 2016. godine mi smo četiri godine zaredom, upravo zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, imali suficit u budžetu.

Tokom pandemije 2020. godine mi smo imali najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u Evropi. Kada je u pitanju vakcinacija, Srbija je pokazala da je lider ne u Evropi, nego i u svetu po broju vakcina koje je obezbedila svojim građanima, to su četiri vrste vakcina, i naravno, vakcine su potpuno besplatne. U našu zemlju dolaze i građani iz regiona, iz susednih država, ali i iz Italije i nekih drugih država, kako bi se vakcinisali, jer za nas zdravlje naše, ali i naših komšija i svih ljudi u svetu je nešto što nema političku dimenziju, to treba da bude prioritet svake odgovorne zemlje, a Republika Srbija, predvođena Aleksandrom Vučićem, jeste odgovorna.

Ono što moram da istaknem jeste da je u vreme kovida prošle godine, upravo vodeći računa o zapošljavanju i o mladim ljudima, pokrenut projekat Nacionalne službe za zapošljavanje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja „Moja prva plata“, za koji je država obezbedila dve milijarde i gde je deset hiljada mladih ljudi koji su završili srednju i visoku stručnu spremu moglo da konkuriše za svoj prvi posao, da stekne radno iskustvo, ali naravno iz toga može proizaći i da nađu trajno zaposlenje kod poslodavaca kod kojih su angažovani.

Takođe moram da napomenem da ova Vlada vodi odgovornu politiku u delu zapošljavanja. Usvojena je Strategija zapošljavanja za period 2021-2026. godine, kao i Akcioni plan i već za 2021. godinu previđeno je zapošljavanje oko 18.000 ljudi. Naravno, želim da istaknem da među tim ljudima nalaze se i ona nezaposlena lica koja pripadaju tzv. ranjivim kategorijama, kao što su Romi, kao što su stariji od 50 godina, kao što su osobe sa invaliditetom itd.

Moram da istaknem i to da je Srbija politički stabilna zemlja, da su mir, bezbednost i sigurnost naših građana takođe na prvom mestu, da je povoljna investiciona klima u očima stranih investitora na zavidnom nivou, da u nemačkim kompanijama, a njih je oko 400, danas radi 70.000 naših građana. Godine 2014. taj broj je bio 18.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama.

Da je investiciona klima dobra, pokazuje i podataka da najveći japanski investitori dolaze i otvaraju fabriku u našoj zemlji kao što je „Nidek“ u Novom Sadu, kao što je „Tojotajers“ u Inđiji, itd. U Smederevskoj Palanci, u kojoj su dugo držali vlast žuti tajkuni, gde je budžet bio potpuno urušen, opština potpuno devastirana, zahvaljujući pre svega, odgovornoj ekonomskoj politici i ekonomskom patriotizmu Aleksandra Vučića došla južnokorejska firma koja će zaposliti ljude. Naravno, ono što je značajno napomenuti, da će plate i u japanskim firmama i u nemačkim firmama biti značajno iznad proseka.

Na kraju želim da napomenem, da je politika ove Vlade, ali i politika Aleksandra Vučića, koji ima viziju udahnula život i nadu, ne samo u Beogradu, nego u mnogim gradovima u unutrašnjosti Srbije, kako bi se razvijale i kako bi stanovništvo ostajalo na tom području i ne bi se raseljavalo u veće gradove.

Moram da napomenem da u opštini Priboj, koja pripada grupi nerazvijenih opština, u aprilu mesecu ove godine prosečna neto zarada iznosila je 74.215 dinara. Naravno, u Priboju, zahvaljujući pomoći Vlade otvorena je industrijska zona, jedna od najvećih u jugozapadnom delu Srbije, došli su strani investitori, otvorena je nemačka kompanija u industrijskoj zoni, otvorene su i druge kompanije, i data je šansa ljudima da ostanu na svojim ognjištima i tu zarađuju svoj hleb.

U danu za glasanje, podržaćemo predloženi zakon.

Četvrto vanredno zasedanje , 09.06.2021.

Zahvaljujem poštovani predsedavajući, poštovana ministarka sa saradnicima, kolege poslanici i poslanici, poštovani građani Republike Srbije.

Poslanička grupa Aleksandar Vučić – zajedno za našu decu nema dileme kada su u pitanju predlozi zakona koji su danas na dnevnom redu. Naravno da ćemo predložene zakone prihvatiti, pre svega iz razloga što se prvi zakon odnosi na formiranje nacionalne baze podataka u cilju sprečavanja i borbe protiv terorizma, terorizma kao globalnog problema, terorizma kao problema protiv koga se jedino može boriti ako su sve institucije unutar jedne države, ali i između država povezane sa zajedničkim ciljem da se radi na otkrivanju, prepoznavanju i sankcionisanju onih koji se terorizmom bave.

Takođe, poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu nema dilemu ni kada su u pitanju drugi zakoni, a odnose se na potvrđivanje ugovora o kreditu za gasifikaciju opština i to istočnoj Srbiji, južnoj Srbiji i u zapadnoj Srbiji.

Ono što moram da istaknem to je da je upravo ova ideja o gasifikaciji kompletne Srbije potekla od predsednika Republike Aleksandra Vučića. On je 1. januara ove godine otvorio Balkansi tok. Time su se stekli uslovi da svi građani Republike Srbije dođu do gasa kao jeftinijeg i kao ekološki isplativijeg energenta. Ono što je značajno za Republiku Srbiju, za bolji život građana Republike Srbije to je da će gasifikacijom doći i do novih investicija, a nove investicije za sobom povlače nove fabrike i nova radna mesta.

Znači gasifikacija jeste apsolutno u skladu sa daljim ekonomskim napretkom Srbije, a ekonomski napredak koji je do sada postigla Srbija zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića, ali i kompletne Vlade je za divljenje i na tome čestitaju svi, kako u EU, tako i u čitavom svetu.

Ono što želim sada da istaknem to je impresivno obraćanje sinoć predsednika Republike Aleksandra Vučića Savetu bezbednosti. I na to impresivno obraćanje našeg predsednika Republike mi smo ponosni zato što je Aleksandar Vučić prvi put državnički, argumentovano, precizno i jasno izneo sve one stavove koje Republika Srbija ima u odnosu na Haški tribunal, u odnosu na suđenje, u odnosu na presudu Ratku Mladiću, u odnosu na neizručenje u slučaju u predmetu Jojić-Radeta.

Aleksandar Vučić je državnik koji je prvi posle Drugog svetskog rata imao hrabrosti da Savetu UN jasno i glasno kaže da mi poštujemo mehanizam Haškog tribunala, da je politika naše države politika mira, politika stabilnosti, ali naravno da Republika Srbija nikada neće da pristane na ponižavanje.

Ponižavanje Republike Srbije upravo je obeležio čitav period vladavine od 2000. do 2012. godine žutog tajkunskog i pljačkaškog preduzeća. Na svu sreću, zahvaljujući volji građana i zahvaljujući veri građana u politiku Aleksandra Vučića tome je već 2012. godine došao kraj.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić, naoružan naravno, sem državnim odnosom prema svojoj zemlji i svojim građanima i ogromnim pravničkim znanjem, imao je dve jasne poruke. Jedna poruka odnosila se na Savet UN istakavši da smo mi sve obaveze prema Hagu ispunili, da izručenje u predmetu Jojić-Radeta nije u skladu sa međunarodnim pravom, da osuđujemo sve zločine, ali da niko nije osudio zločine koji su nad Srbima vršeni, a vršeni su mnogi zločini.

Takođe, druga njegova poruka odnosila se, kao ozbiljnog državnika i bila je upućena građanima Republike Srbije. Citiraću tu poruku Aleksandra Vučića građanima Srbije: „Glavu gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni.

Na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike, zarad, naravno i naše budućnosti i zarad naše dece.“

Moram da istaknem da prvi državnik koji je progovorio o jasenovačkim žrtvama, o genocidu nad srpskim narodom koji se desio za vreme Drugog svetskog rata na području fašističke nezavisne države Hrvatske jeste upravo Aleksandar Vučić. Na području nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. godine nalazili su se koncentracioni logori za decu i ubijeno je više desetina hiljada dece.

O tome niko nije govorio, verovatno iz razloga da se nekome ne bi zamerali. O tome je prvi progovorio Aleksandar Vučić i naravno, podržao i snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, kao jedno svedočanstvo o strašnom stradanju našeg naroda i to od staraca, pa do dede u kolevkama u Drugom svetskom ratu.

Da su stradala i deca u kolevkama, na području nezavisne države Hrvatske, u Jasenovcu, govori i podatak da je sa područja Podkozorja, na primer iz Donje Dubice, prvi vojnik stasao tek posle 20 godina i ispraćen u vojsku, jer su upravo ustaše i koljači ubijali sve što je srpsko od starca do dece u kolevkama.

Da li je iko progovorio do Aleksandra Vučića, o strahovitom zločinu, zločinačkoj akciji, u Hrvatskoj koja se desila u akciji „Oluja“, kada je proterana sa svojih vekovnih ognjišta 250 hiljada ljudi, valjda samo zato što imaju srpska imena i prezimena. O tome niko nikada nije govorio, do Aleksandra Vučića, o tome je izgleda, moralo da se ćuti.

Naš cilj je da idemo u budućnost, da čvrsto stojimo u sadašnjosti, da gradimo put kako bi naša deca živela bolje, ali naš zadatak je da otvoreno govorimo o svim onim stradanjima koja su se dešavala našem narodu, ne zato da bi se nekome svetili, već zato da se oni više ne bi nikada ponovili.

Ko je govorio o zločinačkoj akciji, Nato bombardovanja, nazvana „Milosrdni anđeo“, kada je 78 dana, zločinački bombardovana naša zemlja. Dakle, 78 dana zločinački je bombardovana Srbija i tada smo bili zajednica Srbija i Crna Gora, i za to vreme, svakog dana na području Republike Srbije, stradalo je jedno dete. „Nevidljivi“ iz aviona, ubijali su našu decu i to se desilo i sa Milicom Rakić, devojčicom od 3 godine, koja je bila na noši. Ubijena je verovatno zato što je imala srpsko ime i prezime.

Ono što hoću da istaknem, a što je naveo predsednik Republike, Aleksandar Vučić, da mi sve zločine osuđujemo, da je za nas i jedan zločin i ubistvo jednog čoveka, veliko i za nas je to za osudu, i mi izražavamo iskreno saučešće prema svim žrtvama, ali naravno, ne možemo i ne smemo da zaboravimo ni naše žrtve zarad budućnosti, na 1138 godina osuđeni su Srbi u Haškom tribunalu.

Ko je osuđen za ubijanje Srba? Niko. Oni koji su tobože pravnosnažno osuđivani u drugostepenim postupcima su oslobađani, verovatno, suza srpske majke ne boli isto, kao suza neke druge majke.

Naše je da gledamo u budućnost, da radimo, da gradimo, da izgrađujemo puteve, da dižemo fabrike, da gasifikujemo našu zemlju i da postajemo ekonomski jača i stabilnija.

Ovde se radi o tri predloga zakona o kreditu za gasifikaciju. Ja moram da istaknem da je predsednik Republike, Aleksandar Vučić, prilikom obilaska Priboja i Prijepolja 21. maja ove godine, istakao da će gasifikacijom biti obuhvaćene i opštine Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica, jer to svakako znači privlačenje novih investicija i bolji život građana u ovom delu naše Republike. Bolji život i bolji kvalitet života svih građana Republike Srbije jeste politika za koju se zalaže naš predsednik Aleksandar Vučić i zato ona nema alternativu. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -