DANIJELA VUJIČIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Danijela Vujičić je do sada bila narodna poslanica dva puta, 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i zamenica člana Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za evropske integracije. Tokom 12. saziva u plenumu se obratila dva puta, dok nijednom nije učestvovala u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim skupštinskim zasedanjima provela je 494 sata, i učestvovala u glasanju o 388 akata, od čega je 248 puta glasala “za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 37. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, članica Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i zamenica člana Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za prava deteta. Takođe, bila je zamenica člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 42. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1978. godine, pravnica je i magistar komunikologije. Do 1999. godine živela je u Prištini. Na Radio Prištini imala svoju autorsku emisiju za mlade. Bila je i volonterka UNICEF-a. Iz Prištine je 1999. izbegla u Kruševac, odakle se nešto kasnije preselila u Kosovsku Mitrovicu, gde i danas živi.

Bila je savetnica za međunarodnu saradnju u kabinetu ministra za finansije i privredu Srbije i direktorka pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanje.

Politikom je počela da se bavi 2001. godine kao članica stranke G17+. Sa liste ove stranke je izabrana za odbornicu Skupštine opštine Kosovska Mitrovica na poslednjim lokalnim izborima po izbornom sistemu Republike Srbije. Bila je jedina žena nosilac liste od 13 prijavljenih izbornih lista.

Na prvim lokalnim izborima nakon Briselskog sporazuma, 2013. godine, predvodila je listu Građanska inicijativa - Srpska, i ponovo dobila mandat odbornice u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica.

Još jedan mandat odbornice u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica dobila je i nakon lokalnih izbora 2017, kao predstavnica Srpske liste.

Na listi Ujedinjenih regiona Srbije, naslednika G17+, bila je na parlamentarnim izborima 2014. godine, ali ta lista nije prešla cenzus. Neposredno nakon toga, Ujedinjeni regioni Srbije su nestali, a ona zatim prešla u Srpsku naprednu stranku.

Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Zahvaljujem.

Uvažene kolege, uvažena predsedavajuća, tačno je, mi smo sve više i više u rukama Aljbina Kurtija kada nas vi prekoputa branite. Nemojte da pominjete Srbe na Kosovu i Metohiji, nemojte da pominjete Pećku patrijaršiju, Dečane, jer niste bili 17. marta 2004. godine. Uradili ste jedno veliko ništa za srpski narod i za moju porodicu koja je pola pobijena. Sram da vas bude. Neću da čujem 35 crkava i manastira su nam srušili, niste se okrenuli osim jednog jedinog saopštenja. To vam je bilo teško. Nemojte da pričate o Dečanima, o Pećkoj patrijaršiji, Banjskoj, Sokolici. Ne dozvoljavam, niti želim to da čujem. To pričaju Srbi, pravi Srbi, a vi se ponašate onako kako ne treba.

U stvari, tekst zakletve u tzv. privremenim institucijama ste gospodo pisali vi, jer da bi došlo do te zakletve, da se neko zaklinje i svaki Srbin na republiku Kosovo trebalo je nešto pre toga da se uradi. Šta ste uradili? Ništa za Srbe na Kosovu i Metohiji. Vi ste im sročili tekst zakletve. Vi ste nas tu doveli. Kažete da nije. Pravite se nemi i ludi.

Gde ste bili 2003. godine? Gde ste bili kada su deca ginula na Bistrici? Gde ste bili kada su Klečku, kada smo benkice u Klečki nalazili? Gde ste bili? Molili ste 14.2.2008. godine da se odloži priznanje tzv. Kosova i da se ne priča o Kosovu da bi Boris Tadić dobio izbore. Da li je tako? Jeste. Ja to najbolje znam jer dole živim. Znam šta ste radili. Nemojte da pričate o Kosovu i Metohiji, nemojte ovako da nas branite.

Što se tiče Velje, Velja je video da mi ovde potenciramo „Falimiderit, Vuče“- Hvala, Vuče, a pošto je PR tim Aljbina Kurtija ovde u Beogradu, Šolakov tim, on je samo ovo učinio uslugu vama da vrati sad „Falimiderit, Aco“. Sram da vas bude.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Uvaženi gospodine Aleksiću, bili ste zajedno sa mnom i ja se toga ne stidim u G17+, ali gospodine Aleksiću nikada se niste okrenuli i nikada niste jednu jedinu reč, ni na predsedništvima, ni sastancima stranke pričali o Kosovu. Ja nisam vodila Odbor za Kosovo i Metohiju, jer je vodila druga žena, ali ako mi nađeš jednu jedinu izgovorenu reč i jedan pedalj politike odstupanja od ove koju danas zastupam, za Srbe na Kosovu i Metohiji, ja ću vratiti svoj mandat i naredni ako dobije, a ti svoj obraz nikada nećeš i nemoj da pričaš o Kosovu i Metohiji, jer znam šta si radio. Sram da te bude.

Treće vanredno zasedanje , 15.06.2023.

Uvaženi predsedniče, reklamiram član 107. Povređeno je dostojanstvo Narodne skupštine.

Ja sam iz AP Kosovo i Metohija i molim da moje kolege, narodni poslanici, poštuju Ustav Republike Srbije, da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da ne govore o Kosovu i Metohiji kao delu teritorije ili regionu. To je jedna stvar.

Druga, šta je uradio Aleksandar Vučić za Kosovo i Metohiju, pa, ono što je samo napravio na Kosovu i Metohiji, vi prethodnih godina ni da okrečite ne možete. To je jedno.

Drugo, šta je uradio za Kosovo i Metohiju, ono bi već odavno, još 2010. i 2011. godine bilo nezavisna država.

Napadate ga zbog Briselskog sporazuma, napadate ovu Vladu zbog svega, a znate gde je koren i gde je sve počelo.

(Jelena Milošević: Jel ovo povreda Poslovnika?)

Zašto se niste pozvali na odgovornost za 17. marta 2004. godine, kada su ljude ne jurili i hapsili, nego proterivali, ubijali, palili im kuće, palili im crkve, palili manastire? Što se niste javili za Klečku? Što se niste javili za benkicu u Klečki? Gde ste bili tad? Gde je šta počelo i kad? Kad je počeo problem KiM? Jel od kada je došao Vučić? Kako vas bre nije sramota da pričate? Ja dole živim, znam kako žive deca na KiM i kako živi svaki čovek na KiM. I vi pričate o Kosovu ovde! Kriv Vučić! Da nije Vučića, ono bi već 12, 15 godina bilo nezavisno. E, onda bi vam bilo lakše da vodite Srbiju u Evropu i svet, bez Kosova i Metohije. Jel to hoćete?

Pitanje sudu. Svaka sednica Vlade vam je bila pre 2010. godine – kad ćemo da se otarasimo Kosova? Jel ja lažem ovde? Ne govorim istinu? Znam šta ste radili i pričali. Goran Bogdanović, Demokratska stranka, šta je radio za Kosovo i Metohiju? Plate koje je dao dole su bile teret narodu. A sada je Kosovo i Metohija dobilo 160, ušlo u Nacionalni investicioni plan, dobili smo investicije, dobili smo sve. A Kurti je vaš deo politike. Mi smo znali da se borimo sa svima onima iz Prištine prethodno.

Imovinska karta

(Kosovska Mitrovica, 28.10.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Nacionalna služba za zapošljavanje (Službenik za metodologiju programa zapošljavanja-mirovanje radnog odnosa) Republika Mesečno 90294.00 RSD 10.01.2014 - 12.09.2022.
Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini (Član) Republika Mesečno 113484.00 RSD 15.10.2020 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (na stalnom radu od 12.09.2022) Republika Mesečno 130348.00 RSD 01.08.2022 -