SANJA LAKIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Sanja Lakić je do sada jednom bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe, bila je članica Pododbora za omladinu i sport.

Tokom 12. saziva imala je osam obraćanja u plenumu, a u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 482 sata, i učestvovala u glasanju o 376 akata, od čega je 373 puta glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 64. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Bila je članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenica člana Odbora za prava deteta. Ostavka joj je konstatovana 23. oktobra 2023. godine.

BIOGRAFIJA

Rođena 1994. godine. Po obrazovanju je diplomirana pravnica. Pohađa master studije Pravnog fakulteta u Beogradu.

Među autorima je zbornika „Dan kada je pala jedna srpska država – RSK“.

Osnivačica je Regionalne škole “Sv. Sava”, stvorene 2017. sa osnovnim ciljem spajanja srpske dece iz Hrvatske i Srbije.

Dobitnica je nagrada na takmičenjima u besedništvu.
Poslednji put ažurirano: 24.10.2023, 09:36

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Reči su, govorio je još Meša Selimović, često otrov i mogu da donesu veliko zlo. Zato smatram da treba svi da iskoristimo svaku priliku da ublažimo svoju retoriku, da sadržaje koji su vulgarni i sadržaje koji promovišu najgore među nama stavimo na margine svog interesovanja i da debatu i dijalog sa političkim protivnicima prenesemo u Narodnu skupštinu Republike Srbije, a ne po beogradskim sokacima i ulicama.

Takođe, smatram da je potrebno da osudimo, a to gotovo da niko već danima nije učinio da osudimo napade na nešto što je mnogo veće od bilo koje političke organizacije, bilo kog udruženja građana, mnogo veće od svih nas, a to su napadi na svetinju, napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu i našeg patrijarha Porfirija. To već nedeljama traje i nekako ne bih rekla da je to usamljen incident, nego je postala praksa mnogim ljudima, i to ne nekim, da kažem, marginalcima, već onima koji žele da budu predsednici Republike, gradonačelnici i slično.

Dakle, već nedeljama i godinama unazad gospođa iz prozapadne opozicije napada srpskog patrijarha, Srpsku pravoslavnu crkvu i pre samo nekoliko nedelja je urlikala pred zgradom Srpske patrijaršije, da to niko nikada ovde nije pomenuo. Izaziva već godinama unazad nacionalnu, versku i rasnu netrpeljivost i mržnju između svih nas, a da niko nijedno slovo o tome nije rekao.

Ovako izgleda njen obraz i rekla bih obraz njene političke stranke. Ismeva ne samo naše sveštenstvo i monaštvo, ne samo srpskog patrijarha Porfirija, nego jednog od najvoljenijih srpskih patrijarha – patrijarha Pavla ismeva na ovaj način. To je za svaku osudu, ali osude nije bilo ni sa jedne strane već danima unazad. Nije samo ona usamljen slučaj.

Nažalost, novinar sa empatičnih, pravih, objektivnih, pravdoljubivih medija, kako ih vi nazivate, gospodin Marko Vidojković za srpskog patrijarha kaže da je nakaza, a za Srpsku pravoslavnu crkvu kaže da je zlo. To nikada niko nijednog momenta nije osudio u ovom domu.

Idemo dalje. Gospodin, takođe, iz prozapadnih medija, ne medija, nego opozicije, verujem, osoba koja želi da bude gradonačelnik grada Beograda, kaže da bi iz beogradskih osnovnih škola bilo najbolje, a i novinarka sa ovih pravih medija se slaže sa tim, da izbacimo slike manastira, slike svetaca, slike svega onoga što slavi srpsku slavnu istoriju…

(Narodni poslanik Radomir Lazović dobacuje iz klupe.)

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Potrebno je po njegovom mišljenju da izbacimo…

(Narodni poslanik Radomir Lazović dobacuje iz klupe.)

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

… recimo, sliku Studenice, sliku Manasije ili srpske Gračanice iz školskih hodnika. Ja znam da vam to smeta, ali nažalost se to desilo i niko u ovom domu nijednog trenutka to nije osudio. Zgazio je na srpski i pravoslavni identitet, gazeći naše svetinje i gazeći Srpsku pravoslavnu crkvu.

Očigledno vaš lider ne zna da Stefan Nemanja kada je dizao Studenicu, a dizao je na komadu zemlje koji je bio na raskrsnici svetova, niko mu nije rekao da je to zastarelo, da je to tužan prizor.

Istu ovu Gračanicu kad je Milutin dizao, niko mu nije rekao da je Mala Azija pred Otomanskom najezdom i da nije vreme građenja velelepnih hrišćanskih svetinja. I kada je to isto činio despot Stefan Lazarević sa Manasijom, niko mu nije rekao, kao što je vaš lider rekao za SPC, da je to negde zastarelo i da je prošlo to vreme i da dolazi neko novo vreme sa novim vrednostima i niko patrijarhu Spiridonu nije rekao kada je pričešćivao srpsku vojsku pred Kosovski boj, niko mu nije rekao da je to pogrešno. Ta vojska koja se nalazila i taj narod koji se nalazio pred njim ni jednog trenutka nisu želeli da zgaze na srpski identitet, a vi to činite već nedeljama unazad napadajući srpskog patrijarha.

Zato je pred patrijarhom Porfirijem toliko izazova i nadam se da će odoleti svima njima. On danas govori pred jednu novu bitku, bitku za Kosovo, bitku za Metohiju. Govori pred jednu bitku koja je potpuno drugačija, na potpuno drugačijem nivou, na potpuno drugačijem terenu, na potpuno drugačijem obliku i nažalost pred njim je neka vojska i neki narod među kojima su, nažalost, i narodni predstavnici, nažalost i gradski odbornici koji kažu: „Ti si neki Vučićev patrijarh i ti nisi naš patrijarh, mi imamo zapadne ili istočne vrednosti“, nije ni važno. Kažu: „Ne trebaju nam te srednjovekovne građevine, ma ne treba nam taj naš identitet“.

Među svima njima su oni koji bi želeli izbore, ali samo da pobeđuju i gostovali bi na „Pinku“ kada imaju suvlasnički deo i gostovali bi na „Hepiju“, ali da oni uređuju ko će da vodi program. Među njima su, nažalost, i one kolege koje nepristojnost i bezobrazluk jednog Marka Vidojkovića nazivaju samo nekom dobrom satirom, nekim dobrim humorom ili buntom. Nažalost, među njima su i oni koji gaze srpski identitet, pravdajući to da gradimo neke dobrosusedske odnose, a pri tom negiraju postojanje srpske zajednice u regionu.

Suma sumarum, želim samo da kažem da je na vašu žalost nekako u Srbiji došlo vreme koje odgovara onoj rečenici koju je naš kolega Glišić rekao: „Pa, ovo je malo i naša zemlja“. Hvala.

(Radomir Lazović: Replika.)

Imovinska karta

(Beograd, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 116350.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 116350.00 RSD 01.08.2022 -