MILAN RADIN

Srpska napredna stranka

Rođen je 1988. godine. Živi u Novom Sadu.

Po obrazovanju je master biznis administracije.

Član je Unije mladih Srpske napredne stranke.

Polaznik je obrazovnog programa Beogradske otvorene škole "PolitiKAS".

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 29.10.2020, 13:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2020.

Hvala vam gospodine predsedniče.

Uvažene kolege narodni poslanici i poslanice, gospodine ministre, dozvolite mi da kažem da započnem ovaj govor sa tim da moram reći da mi je žao, žao mi je što su protivnici ovog zakona zaboravili na to da su upravo ove stvari regulisane našim Krivičnim zakonikom, da je naš Krivični zakonik daleko represivniji što se toga tiče i da ovaj zakon predstavlja možda savršen balans za trenutnu epidemiološku situaciju.

Žao mi što su svi zaboravili kako je izgledalo na početku, mislim najviše na protivnike ovog zakona. U trenutku kada su najmoćnije države sveta ekonomski, politički, na svaki mogući način pokušavale da dođu do svakog raspoloživog dela medicinske opreme Srbija je bila ta koja je uspela prva ili među prvima da dođe do svega što nam je bilo neophodno u tom trenutku zahvaljujući predsedniku Vučiću dok su sa druge strane stali politikanti, dok su sa druge strane stali oni koji su se mešali u vašu struku ministre, dok smo sa druge strane imali na žalost stomatologe po obrazovanju, ljude koji su završili Medicinski fakultet, koji su tvrdili da ne treba nositi maske, dok smo imali predstavnike Saveza za Srbiju koji su na svojim televizijama svaki dan u svakom trenutku pokušali da podrivaju mere Kriznog štaba, a opet samo želim da dodam da su na istim tim televizijama u regionu stajali iza kriznih štabova država u regionu.

Nije vam bilo lako, ali ja moram reći da imam apsolutno poverenje i u buduće mere Kriznog štaba i mere koje će nastupiti sa ovim zakonom iz jednog prostog razloga, pokazalo se empirijski, ako tako hoćete, od početka epidemije da Srbija nije preduzela pogrešan korak. Pokazalo se da čak i oni koji su zagovarali tzv. švedski scenario, koji su zagovarali da nam ne trebaju maske, da ne treba ništa, a evo danas su Šveđani priznali da su možda pogrešili i žao mi je zbog toga zato što je svaka greška o ovoj pandemiji koštala ljudskih života.

Mi ovde nismo diskutovali ni o čemu drugom danas nego o merama koje direktno treba da utiču da spasu ljudske živote. Velika Britanija je opet zaključana. Mi smo uspeli to da izbegnemo zahvaljujući merama koje je preduzela Vlada Republike Srbije.

Gospodine ministre, ja sam imao tu nesreću, takođe, da budem zaražen. Nije za igrati se sa ovim virusom. Neki će tvrditi jeste – mala je smrtnost, nije strašno. Možda sam samo imao sreće, a šta je sa nekim starijim? Trudim se masku da nosim u svakom trenutku ne zbog sebe. Znam da moja sloboda je ograničena slobodom drugih. Ovo ne bi trebalo uopšte da bude u zakonu. Znam da sam u svakom trenutku u mogućnosti da zarazim nekog starijeg, nekoga ko će imati daleko više zdravstvenih problema.

Nisam siguran da smo možda trebali ići sa ovako blagom kaznenom politikom. Možda smo trebali više ići sa edukacijom, gospodine ministre. Voleo bih da odvojite minut, dva da nas podsetite, neki su zaboravili kako izgleda epidemija, a nažalost imali smo ih na ovim prostorima, imali smo ih pre 50 godina zadnju, zar ne ozbiljnu?

Što se tiče, gospodine ministre, mera prevencije, nadam se da će upaliti, makar dok ne stigne vakcina. Neizmerno me obradovala danas vest opet gospodina predsednika da ćemo imati prvi kontigent vakcina, da će među prvima krajem decembra, ako se ne varam, stići u Srbiju. Znam da ćemo opet morati da o ovom raspravljamo pošto će to opet biti na dnevnom redu opozicije, da će to opet biti na dnevnom redu kojekakvih politikanata, kako da zaštitimo ljude. Koja god da bude vakcina, gospodine ministre, ja vam se nudim, ako treba, među prvima ću je primiti. Siguran sam da će i kolega Rajić stati tu pored mene zato što se za sada pokazalo kod virusnih infekcija najbolja zaštita. Ako ne uspemo da zaustavimo ovaj virus bojim se da nam dogodine neće biti lako. Naša ekonomija je preživela ovu godinu. Naša ekonomija će preživeti verovatno i sledeću, ali zaboravljamo uvek svi da ovo nije samo kod nas, da se ovaj govor, da se razgovor o ovom virusu vodi u svim parlamentima, u čitavom svetu i uvek imate one koji ne veruju, uvek imate one koji su protiv i uvek oni plate životima svojih građana.

Podržavam vas, podržaću ovaj zakon i molim vas da nastavite tako da radite. Hvala vam.