MARIJA TODOROVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1992. godine. Živi u Brusu.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.

Članica je Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Brusu.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 05.10.2020, 14:44

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četrnaesto vanredno zasedanje , 22.09.2021.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnikom, uvažene kolege i koleginice narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se danas nalazi Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Ovim zakonom se uređuje način na koji će se pružati pomoć i podrška Republike Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Ministarstvo kulture i informisanja je u periodu od 9. do 30. jula 2021. godine održalo javnu raspravu o Nacrtu ovog zakona, gde su se mogle čuti sugestije i predlozi na ovaj zakon, što je dodatno doprinelo unapređenju donošenja ovog zakona.

Manastir Hilandar još od svog osnivanja 1198. godine, predstavlja najznačajnije središte srpske kulture, duhovnosti, obrazovanja i tradicije i predstavlja neprocenjivu vrednost za srpsko, kulturno i istorijsko nasleđe.

Kroz vekove relativno zaštićen od napada, a i pljačkanja u sigurnosti Svete gore Atonske, Hilandar je pošteđen sudbine skoro svih srpskih manastira.

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da Hilandar predstavlja najveću riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih 19 svetogorskih manastira, nalazi za UNESKO-voj listi svetskih baština u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštitom planine Atos.

Hilandarska riznica je jedna od retkih u svetu koja može da se pohvali mnogobrojnim jedinstvenim, unikatnim blagom koje se slivalo u Hilandar iz celog sveta. Blago predstavlja duhovnost koje daje smisao vrednosti iz svih materijalnih predmeta koja se nalaze u Hilandaru. Svaki materijalni predmet ima tačno određeno značenje i svoju ulogu u duhovnom svetu.

Cilj predloga zakona, koji se danas nalazi pred nama narodnim poslanicima, jeste da se obezbedi kontinuirana i na zakonu zasnovana podrška i pomoć Republike Srbije u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom smislu, da se obnovi, rekonstruiše i očuva manastir Hilandar, uz stalnu izvesnu i sigurnu finansijsku podršku iz budžetskih sredstava Republike Srbije.

Ovim zakonom biće omogućeno da se sredstva za realizaciju projekta za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar može obezbediti i iz drugih sredstava, odnosno iz budžeta autonomne pokrajine i iz budžeta lokalne samouprave, kao i putem drugih donacija.

Pojedinačni ciljevi ovog zakona, kao što sam već i rekla, tiču se pre svega očuvanja, obnove, zaštite i unapređenja stanja imovine manastira Hilandara, ali jedan od takođe jako bitnih ciljeva ovog zakona jeste i podizanje svesti i znanja o srpskom kulturnom i istorijskom nasleđu koje se nalazi na Svetoj Gori.

Na jednom mestu je Sveti Sava napisao da ne gradi Hilandar zbog sebe, već zbog naroda, jer gde će se sveštenstvo bolje obučiti, nego na Svetoj Gori i odakle će lepšu dogmu u Srbiju preneti, nego sa Svete Gore.

Podignut kao obrazovni centar, Hilandar i danas projektuje duboku predanost molitvi, kako su i zamislili njegovi graditelji Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava.

Mi danas živimo u zemlji koja se ne stidi svoje prošlosti i koja se sa ponosom seća svojih velikana kroz istoriju i koja se sa ponosom seća svoje slavne prošlosti.

Srbija danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi politiku koja se zalaže kako za bolju budućnost Srbije, tako isto se zalaže i za očuvanje sećanja na našu slavnu istoriju i na našu prošlost i slavne velikane. Pa, tako danas imamo završen Hram Svetog Save u Beogradu, zatim, spomenik Stefanu Nemanji na Savskom keju, spomenik knezu Lazaru u Kruševcu, kao i mnoga druga obnovljena kulturna, istorijska i duhovna nasleđa u našoj zemlji. Svakako da će se i u narednom periodu raditi na tome.

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću mi danas znamo ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo.

Ja ću u danu za glasanje, svakako, sa velikim zadovoljstvom, podržati ovaj predlog zakona. Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2020.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicom, drage kolege i koleginice narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas na dnevnom redu imamo tri predloga zakona koji nastavljaju dobru praksu unapređenja naše države.

Ja bih se fokusirana na Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovida-19.

Ono što svakako moram istaći jeste činjenica da je naša zemlja jedna od retkih zemalja sveta koja je uspela da nađe način da pomogne svojoj privredi tokom ove krize i to je zato što je na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem uspela da u ovim teškim trenucima nađe načina da teret ove krize preuzme na sebe.

Podsetiću na činjenicu da je od početka krize do danas naša država, kao mere podrške privredi i građanima Republike Srbije, izdvojila blizu šest milijardi evra, što čini 12,7% BDP Republike Srbije.

Što se tiče garantne šeme, a o kojoj sam danas želela da govorim, ono što hoću da kažem, podsetim građane Republike Srbije jeste da je ona stupila na snagu za vreme trajanja vanrednog stanja i do 31. novembra 2020. godine kroz ovu garantnu šemu odobreno je više od 20.000 kredita preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji. Na taj način komercijalne banke u Republici Srbiji izdvojile su oko 1.048.000.000 evra pomoći privredi i omogućili su da privreda nastavi da živi u ovim kriznim vremenima. Do 31. decembra 2020. godine planirano je da bude izdvojeno do dve milijarde evra pomoći privredi.

Što se tiče ovih mera podrške privredi, oni će svakako omogućiti našoj privredi da nastavi da živi u vreme krize i ono što je za nas najvažnije jeste da nećemo imati pad privredne aktivnosti.

Podsetiću naše građane da je u ponedeljak počela isplata i hotelijerima i ugostiteljima u iznosu od jedne minimalne zarade i da je turizmu, kao najugroženijem segmentu privrede, država odobrila direktne subvencije još u avgustu, a u iznosu od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi. Time smo sačuvali veliki broj radnih mesta u našoj državi.

Pored toga, naglasiću, naša privreda svakako odlično funkcioniše, da se Srbija gradi, da se rade putevi, rade se bolnice, da se investicioni projekti realizuju i da upravo ova jaka slika Srbije otklanja strah da će Srbija pokleknuti usled krize izazvane Kovidom-19.

Spomenula bih sada i Predlog zakona o „Povezanoj školi“ u Srbiji između Republike Srbije i Evropske investicione banke. Ovaj projekat je vredan 65 miliona evra i od kapitalnog je značaja za našu zemlju. Ovim projektom upravo omogućiće se unapređenje obrazovanja, uspostavljanje kvalitetnih uslova za nastavu i učenje i potpuna primena novih tehnologija u školama širom Republike Srbije.

Ono što je najvažnije jeste da će svaka škola u Republici Srbiji dobiti lokalnu računarsku mrežu i naglasiću trenutak u kome se ovaj projekat realizuje. Kada smo pogođeni krizom Kovid-19, primorani da našu nastavu obavljamo na daljinu, veoma je bitno da budu omogućeni uslovi da se ta nastava realizuje i zato je ovo jedan od ključnih momenata u kome je ova pomoć stigla.

Ovim projektom omogućiće se obuka za 250 trenera, 50.000 nastavnika i škole u Republici Srbiji dobiće oko 50.000 laptopova. Akcenat je stavljen na ruralna područja, što je takođe od jako velike važnosti za našu državu, budući da u našoj zemlji ima mnogo škola u ruralnim područjima, kojima će ova pomoć i te kako značiti.

Sada bih se osvrnula i na sporazum sa Albanijom koji pokazuje kolike napore naš predsednik Aleksandar Vučić ulaže da uspostavi i da održi dobre odnose sa susedima. Inicijativa „mali šengen“ učiniće svakako da formalno rešimo sve prepreke i da našim građanima omogućimo da samo uz pomoć lične karte mogu da idu u Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju, kao i obrnuto. Ovaj sporazum približiće naše zemlje kako politički, tako će omogućiti i kretanje roba, kapitala, ljudi i usluga, što će svakako i te kako značiti našim građanima.

Ovo su stvari kojima se Srbija svakako ponosi i to je ono što se upravo u Srbiji nikako ne prašta. Rezultati, zatim posvećenost, odgovornost, zatim briga o interesima svojih građana i posvećenost svojoj državi, kao što radi naš predsednik Aleksandar Vučić. Zbog toga imamo konstantne opozicione napade, usled nedostatka svojih rezultata i konkretnih poteza, oni posežu za svakakvim niskim udarcima i njihova ideja je svakako da se svaki dan laže, optužuje, izmišlja i opanjkava, ali valjda zato i imaju podršku samo 2% glasača, jer svoju politiku baziraju upravo na tome, na praznim pričama i lažima.

U danu za glasanje svakako ću podržati predloge ovih zakona, jer samo jaka Srbija pobeđuje, a Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem je svakako najsnažnija Srbija. Zahvaljujem.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.12.2020.

Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, poštovani ministre, drage kolege i koleginice narodni poslanici, poštovani građani, meni je čast da govorim o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, s obzirom da je ovaj budžet, pre svega, razvojni uprkos krizi koja je zahvatila ceo svet usled pandemije korona virusa.

Ono što je najvažnije jeste da je naša država na pravi način odgovorila na ovu krizu, pa s ponosom možemo govoriti o daljem razvoju i napretku naše zemlje.

Moram da napomenem činjenicu da je ovaj budžet, budžet za 2021. godinu, najvažniju budžet za našu državu, s obzirom da je ovo bila teška godina za ceo svet.

Ono što je za nas najvažnije jeste da je država po prvi put u istoriji preuzela teret krize na sebe, tako da je pravovremenim i efikasnim merama omogućila da naša privreda živi.

Imali smo dva rebalansa budžeta ove godine kojima smo omogućili da država pruži pomoć tamo gde je bila najpotrebnija, pa ću tako izdvojiti samo neke od najvažnijih mera pomoći koje su pružene privatnom sektoru, kao što su isplata tri minimalne zarade, zatim odlaganje poreza i doprinosa, moratorijum na otplatu kredita, pomoć punoletnim građanima od 100 evra, pomoć zdravstvenim radnicima u iznosu od 10.000 dinara i sada najavljena pomoć 17. i 18. decembra penzionerima od 5.000 dinara, kao i pomoć hotelijerima i ugostiteljima i turističkim agencijama u iznosu od jedne minimalne zarade.

Pored svih ovih mera pomoći, mi smo rebalansom budžeta omogućili izgradnju dve kovid bolnice u Kruševcu i u Batajnici, od kojih kovid bolnica u Batajnici prima pacijente već uveliko, a otvaranje kovid bolnice u Kruševcu se očekuje za nekoliko dana.

Budžet za 2021. godinu je svakako logičan sled onoga što je urađeno u 2020. godini. Kako je država pravovremeno odgovorila na krizu, kao što sam već i rekla, i kako smo uspeli da sačuvamo makroekonomsku stabilnosti, tako u 2021. godinu ulazimo spremni da nastavimo sa daljim planiranim razvojem Srbije.

Kako sam već napomenula, budžet za 2021. godinu biće pre svega razvojni. Država ima prostora u budžetu da povećava plate i penzije, pa tako ćemo od 1. januara imati i povećanje penzija od 5,9%, povećanje minimalne cene rada od 6,6%, povećanje plate zdravstvenim radnicima u iznosu od 5%, povećanje plata ostalim radnicima u javnom sektoru od 3,5%, a od 1. aprila nas očekuje i dodatno povećanje od 1,5%. Takođe, imamo i najavljena povećanja plata vojnicima od 1. aprila za 10%.

Ono što je najvažnije jeste da građani Republike Srbije znaju da je u budžetu za 2021. godinu predviđeno da će rast BDP biti oko 6%, da će deficit pod kontrolom i da makroekonomsku stabilnost potpuno držimo pod kontrolom. Javni dug Srbije i u 2021. godini ostaje ispod 60% i biće prostora za daljim smanjenjem, što pokazuje da držimo makroekonomsku stabilnost pod kontrolom.

Sve ovo jasno pokazuje jednu novu drugačiju sliku Srbije od one koju smo imali do 2012. godine. Tada su oni koji su trebali da se bave interesima građana budžet Republike Srbije koristili za sopstveno bogaćenje, pa tako danas ne mogu da izbroje svoje milione, kao ni stanove, da li imaju 29 ili 35 stanova, ali verujem da naši poštovani građani ne mogu da se ne zapitaju kako se stiče tolika imovina i zato između ponovne pljačke budžeta i Dragana Đilasa svakako stoji izborna volja građana Srbije, koji punu podršku daju onima koji rade u njihovom interesu i brinu o njima.

Kada se za vreme krize država pokaže kao stabilna, to svakako pokazuje da postajemo privlačniji za investitore, pa tako u 2021. godini očekujemo 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, stopa nezaposlenosti ostaje 7,3%, istorijski najniža zabeležena.

Ono što bih još napomenula jeste da predlog budžeta za 2021. godinu predviđa za kapitalne investicije 330 milijardi evra, što čini 5,5% budžeta Republike Srbije, a podsetiću samo da je 2010. godine bilo izdvojeno samo 3% budžeta. Upravo taj visoki nivo kapitalnih investicija treba da omogući da ostvarimo planiranu stopu rasta naredne godine od 6%, kao i planirane visoke stope rasta narednih godina.

Ono što je za našu zemlju jako važno jeste da Srbija i u 2021. godini nastavlja sa realizacijom programa Srbija 2025. Kao neko ko dolazi iz opštine Brus, jedan od najvažnijih projekata za našu opštinu jeste svakako izgradnja gondole Brzeće – Mali Karaman, o kojoj smo juče mogli da čujemo. Naša država je dala garanciju „Unikredit banci“ po osnovu ovog dugoročnog investicionog kredita.

Kao što sam već napomenula, kao neko ko dolazi iz opštine Brus, opština na čijoj teritoriji se gradi ova gondola, veoma dobro znam koliko dugo se ova investicija očekuje u našoj opštini, godinama, pa mogu slobodno reći i decenijama naši meštani sanjaju o ovoj investiciji, jer nije postojala veza vertikalnim transportom od Brzeće do centra Kopaonika, što je svakako bio veliki nedostatak za našu opštinu.

Ono što bih htela da kažem jeste da je izgradnja gondole najveća turistička investicija u našoj državi, a u poslednjih nekoliko godina i da je njena vrednost 27 miliona evra.

Rekla bih da je ova investicija od velikog značaja za našu opštinu i izgradnjom ove investicije Brus dobija novu šansu za razvoj. Opština Brus je uložila velike napore da izgradi prilazi početnoj stanici u Brzeću, kao i parking kod početne stanice u Brzeću, a naglasiću i izvanrednu saradnju između opštine Brus i Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ oko eksproprijacije zemljišta i ostalih pratećih stvari na izgradnji same gondole.

Svakako će izgradnja gondole oživeti celu brusku stranu Kopaonika i ono što je najvažnije jeste da je ovo samo početna investicija i očekujemo da je samo jedna u nizu, da će pokrenuti mnoge druge investicije. Značaj izgradnje gondole za našu opštinu je nemerljiv, a naglasila bih samo neke najvažnije prednosti, kao što su povećan broj turista u samom mestu Brzeće, zatim veća cena građevinskog zemljišta, veći broj turista i prenoćišta, zatim seoska domaćinstva dobijaju šansu da plasiraju svoje domaće proizvode kojih je zaista puno u ovom mestu, kao i da ponude svoje privatne smeštaje. Opština Brus će biti predstavljena kao značajna turistička destinacija, a ono što je za našu opštinu najvažnije jeste da će mladi dobiti priliku da dobiju posao.

Radovi na gondoli su, mogu reći, ušli u finalnu fazu i za nekoliko dana očekujemo da gondola bude puštena u rad i da primi svoje prve skijaše u ovoj zimskoj sezoni, naravno uz poštovanje mera zaštite koje su propisane.

Ono što bih na kraju rekla jeste da ću u danu za glasanje svakako podržati ovaj predlog budžeta, kao i sve prateće predloge, i mislim da je jasno i da se još jednom pokazalo ovim predlogom budžeta za 2021. godinu da naš predsednik Aleksandar Vučić vodi veoma odgovornu politiku prema građanima naše države i zato i dobija većinsku podršku naših građana. Zahvaljujem.