JELENA OBRADOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1982.godine u Kragujevcu. Živi u Kniću.

Osnovnu školu završila je u Kniću, a gimnaziju u Kragujevcu.

Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Radila je na mestu profesorke hemije u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Kniću, Osnovnoj školi „Rada Šubakić“ u Gruži i Guberevcu i Srednjoj medicinskoj školi „Sestre Ninković“ u Kragujevcu.

Na funkciju zamenice predsednika opštine Knić izabrana je kao odbornica sa izborne liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje". Funkciju zamenice predsednika opštine Knić obavaljala je do 2020. godine.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi postaje narodna poslanica. Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 14.01.2021, 13:33

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.12.2020.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministre, gospodine Selakoviću, drage kolege narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, pridruživanje i pristupanje EU je strateško opredeljenje Republike Srbije koje je utemeljeno na širokom društvenom i političkom konsenzusu.

Srbija na putu kroz EU svakako da prestavlja put razvoja i put ka modernijoj državi u kojoj je Srbija već danas visoko podigla lestvicu stabilne demokratije i stabilne ekonomije. Srbija danas ide putem mira i putem razvoja, što predstavlja svakako strateški okvir i temelj za stabilnost u čitavom regionu. Država Srbija danas radi na jačanju i na uređenju svoje države, na stvaranju najpovoljnijih uslova za dovođenje stranih investicija u ovom delu Evrope.

Evropski savet je kandidaturom Srbije za članicu još 2012. godine, a kada je proces pregovora počeo još 2014. godine, od tada pa do danas država Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja. Ali, ono što moramo istaći, za taj period za koji mislimo da je prošlo više od šest godina, da smo ipak ostvarili kroz reforme napredak u svim segmentima našeg društva. Ono što i posebno moramo istaći je da Srbija danas ima spremnih pet potpuno pripremljenih poglavlja za otvaranje, što znači da je i u međuvremenu Srbija radila i na drugim svojim okvirima.

Danas nakon šest godina vođenja ovakve vrste pregovora sa EU svedoci smo da je EU odlučila da otvori jednu potpuno novu metodologiju prema Srbiji, metodologiju koja se sastoji u jednom klasterskom obliku, a za Srbiju je opredeljeno šest klastera i Srbija je prihvatila tu novu metodologiju koju je u načelu usvojila EU, odnosno Evropska komisija. Ali, ono što moramo naglasiti je da će Srbija po prvi put u istoriji imati priliku da kroz saradnju sa EU i Evropskom komisijom gradi te temelje nove metodologije koja će, nadam se, i implementacijom reformi uspeti da ubrza proces evrointegracija Srbije, a sa druge strane stvoriti i jasne trase i put drugim zemljama koje se budu našle na evropskom putu.

Ako se osvrnemo na klaster Tri koji obuhvata konkurentnost, koji obuhvata socijalnu inkluziju i ekonomski rast, a u okviru koga se nalazi osam pregovaračkih poglavlja, od kojih je Srbija otvorila čak pet i zatvorila privremeno dva, a to su Poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanje i Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, ne možemo a da se svi zajedno ne usaglasimo da je Vlada Republike Srbije uložila izuzetan napor i posvećenost u implementiranju mera i sprovođenju reformi naročito u oblasti ekonomije i monetarne politike. Ovakvi rezultati su danas predstavili model makroekonomske stabilnosti jedne zemlje koji mogu da budu model i drugim zemljama u Evropi.

Ako govorimo o rezultatima koje je napravila Republika Srbija za poslednjih pet godina, naročito u oblasti fiskalne konsolidacije, slobodno možemo istaći da je Republika Srbija lider ne samo na Zapadnom Balkanu, već lider i među najrazvijenijim evropskim zemljama po pitanju ekonomskog rasta, po pitanju borbe protiv korona virusa, po pitanju fiskalnog deficita, a takođe ako sagledamo manje i srednje razvijene zemlje Evrope slobodno možemo reći da je Republika Srbija lider u stopi javnog duga, kao i nivou BDP.

Moramo istaći da je u prvih sedam meseci ove 2020. godine Srbija imala 1,6 milijardi evra stranih investicija, što predstavlja 60% ukupnih stranih investicija na čitavom Zapadnom Balkanu. Ovakvom politikom i ovakvim rezultatima Srbija je definitivno pokazala koliko je odlučna i spremna u sprovođenju reformi u svim svojim segmentima svoga društva, koliko je spremna da ostane na putu EU. Srbija je ovakvo odgovornim radom i politikom pokazala da može sa svojim rezultatima da se nosi i sa najrazvijenijim zemljama Evrope, a isto tako je pokazala da može uspešno da se bori protiv korona virusa, da može da očuva svoj zdravstveni sistem i da gradi bolnice u najkraćem mogućem roku kada je to najpotrebnije, a takođe Srbija je pokazala da može i da pomaže drugima kada je to i učinila šaljući avione medicinske pomoći Italiji kada je to bilo najpotrebnije.

Svojom odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića Srbija je pokazala da ne samo odgovorno brine o svojoj državi, o svim svojim građanima, o svom suverenitetu i integritetu, već da i u vreme najveće svetske ekonomske krize kada sve zemlje stagniraju, kada sve zemlje padaju Srbija može da radi, gradi, stvara, raste i razvija se.

Cilj Vlade Republike Srbije je da do 2024. godine implementira sve reforme koje su ključne za napredak Srbije ka EU, a da nakon toga Srbija faktički i pristupi EU. Da li će se to dogoditi? To je svakako politička odluka, ali ono što moramo danas istaći je da kroz sve te reforme koje Srbija sprovodi na evropskom putu ono što ostaje svima nama, što ostaje državi Srbiji, svim njenim građanima, našoj deci i našoj budućnosti je jaka i stabilna država Srbija, država u kojoj svi građani imaju jednake mogućnosti, jednaka prava, država čija ekonomija raste i država koja je značajno unapredila životni standard svih svojih građana.

Vlada Republike Srbije će težiti i imati fokus i u narednom periodu da se bavi implementacijom ključnih reformi kao što je vladavina prava, kao što je javna administracija, kao što je zelena agenda i na tom evropskom putu ćemo i nastaviti.

Za kraj ću citirati reči našeg predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića – nalazimo se na evropskom putu i nastavićemo da se borimo za ubrzanje evrointegracija, ali se nećemo odricati prava i mišljenja da kažemo istinu i ponosimo se što je Srbija danas nezavisna država koja samostalno donosi odluke za bolji život svih građana Srbije. Živela Srbija.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.12.2020.

Uvaženi potpredsedniče Skupštine, gospodine Orliću, uvaženi ministre, gospodine Mali sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije.

Danas je pred nama podnet amandman od strane Vlade Republike Srbije, a koji se odnosi na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana u kome se predlaže produžavanje mera koje su sprovedene u 2020. godini, a odnose se na poreske olakšice za novoosnovana preduzeća i privredna društva u Republici Srbiji i to poreske olakšice na osnovu zarade novozaposlenih radnika.

Ovakve mere podsticaja su dale rezultate u prethodnoj godini i samim tim ovaj amandman Vlade u kome se ovakav vid podsticaja privredi kontinuirano nastavlja apsolutno podržavam.

Novoosnovana preduzeća imaju mogućnost da poreske olakšice ostvare u periodu do 31. decembra 2020. godine, odnosno ako su osnovana u tom periodu i za period od 36 meseci, a svakako zarade zaposlenih se odnose na visinu plate do 150.000 dinara, a ukoliko su zarade veće od 150.000 dinara, onda se poreske olakšice odnose na maksimalan iznos zarade do 150.000 dinara.

Obzirom da su ovakve pomenute mere u prethodnom periodu dale rezultate i u ovoj godini će se sprovoditi. Država Srbija ima jasan cilj da podstiče na ovakav način povećavanje zaposlenosti svojih građana, a sa druge strane i smanjivanje sive ekonomije, odnosno da svi građani Srbije koji se u ovom trenutku nalaze u tzv. sivoj zoni budu prevedeni u status formalno zaposlenih.

Ovo je samo jedan seta mera koji je Vlada Republike Srbije sprovodila u prethodnom periodu, a za koji planira kontinuirano da sprovode i u 2021. godini. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, ja drage kolege moram da vas podsetim da je Vlada Republike Srbije do sad izdvojila šest milijardi evra pomoći svojim građanima i privredi u Republici Srbiji.

Obzirom da su u svakom javnom budžetu Republike Srbije osnovni i glavni prihodi porezi, vi kada danas imate poreska oslobađanja podsticaja ovakvih mera, možemo reći da samo zdrava, stabilna i jaka ekonomija to može da podnese. Takvu zdravu, stabilnu i jaku ekonomiju ima država Srbija, zahvaljujući politici SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je sproveo reformu i obezbedio ovakvu zdravu ekonomiju.

Sve javne investicije koje se ulažu u Republiku Srbije, a moram istaći da je za javne investicije, odnosno kapitalne investicije u budžetu za 2021. godinu opredeljeno 330 milijardi dinara, sve te investicije u Republici Srbiji sa jedne strane podstiču kao što je i sam ministar Mali rekao, podstiču i privatni sektor da ulaže i da se razvija u našoj zemlji.

Ako izgradimo i kao što gradimo nove autoputeve, nove škole, bolnice, železnicu, industrijske parkove, sa jedne strane podstičemo rast ekonomije, a samim tim zapošljavamo nove ljude, a sa druge strane podstičemo i privredu da značajno ulaže u Republiku Srbiju.

Kao dokaz dosadašnjeg rada i rezultata Republike Srbije svakako možemo istaći i spoljno trgovinski rast čitavog regiona Šumadije, gde je za poslednjih 10 meseci ostvarena spoljno trgovinska razmena u iznosu od 1,6 milijardi dinara, što predstavlja najveći ostvareni regionalni suficit u Srbiji od 350 miliona evra u regionu Šumadije.

To je samo još jedan dokaz da se odgovornom politikom SNS koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić svakako Srbija regionalno razvija. Ako dublje uđemo u region Šumadije, primera radi opština Knić, odakle dolazim, to je opština od 36 sela koja se nalazi u samom scru Šumadije, okružena je sa četiri grada Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Milanovac, ova opština je za posledenje četiri godine, odgovornom politikom SNS i kontinuiranom podrškom Vlade Republike Srbije uspela da izgradi 93,3 kilometara asfaltnih puteva.

Ova opština Knić je uspela da renovira gotovo sve bolnice i ambulante na svojoj teritoriji, da rekonstruiše gotovo sve škole, da proširi mrežu predškolske ustanove u još šest sela na svojoj teritoriji, da sprovede kompletnu reformu i strategiju obrazovanja u Republici Srbiji.

Ako vam kažem da 2016. godine je opština Knić prvi put u 21. veku u 10 svojih škola uvela pijaću vodu, a da danas, nakon četiri godine, odgovornom politikom SNS i predsednika Aleksandra Vučića i ogromnom podrškom Vlade Republike Srbije, danas sve te škole imaju fonolaboratorije, imaju savremeno opremljene kuhinje sa nutricionistom, imaju programe koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, kroz logopeda, sometopeda, engleski jezik od treće godine se u našim selima uči u našim vrtićima.

Na ovakav način politika SNS pokazuje, ne samo da doprinosi regionalnom razvoju naše zemlje, već misli o svim svojim građanima i misli, pre svega, o našoj deci i o našoj budućnosti. Ovakva ulaganja u sela, naša sela, kao što je i poljoprivreda, gde je za poslednje četiri godine opština Knić obezbedila značajne subvencije za svoja poljoprivredna gazdinstva. Daću vam i podatak da u čitavom regionu Šumadije se nalazi oko 6.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od toga je 4.000 u opštini Knić i da je opština Knić za sprovođenje mera populacione politike, kroz svoju poljoprivredu i značajnim subvencijama za mlade i ostanak mladih na selu, uspela da za 800 subvencija obezbedi sredstva za razvoj poljoprivrede svojim sugrađanima. Samim tim, kao i davanju prednosti ženama koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava za 30% povećala broj žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava.

Kao nagradu svojih rezultata, opština Knić je i pre nekoliko dana dobila, i ovim putem bih se zahvalila Vladi Republike Srbije, nagradu za najveći podsticaj u razvoju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou u opštini Knić. Opština Knić je samo jedna od pet opština koja je dobila ovakvu nagradu, ali svakako da za jednu ruralnu sredinu, koja je u trećoj kategoriji razvijenosti, ovakvi iskoraci su značajni pomaci da Srbija ide napred.

Ono što bih posebno istakla je da će buduće investicije koje će se desiti u našem regionu Šumadije značajno popraviti i poboljšati ovakvu sliku kao što imamo danas.

Izgradnja autoputa koji se najvećim delom proteže kroz opštinu Kinić, a koji spaja Koridor 10 sa Moravskim koridorom, kao i blizina aerodroma Lađevci u kojem je planirano otvaranje kargo centra, svakako će pospešiti nove investicije u opštini Knić, a samim tim i položaj i razvoj naše opštine će se staviti na mapu budućih investitora.

Ono što bih posebno istakla je da zahvaljujući ovakvoj politici Aleksandra Vučića i SNS, gde se Srbija regionalno razvija, gde Srbija misli o svojim selima, gde Srbija kontinuirano ulaže u obrazovanje, u svoje najmlađe, svakako je pravi put SNS i put kojim Srbija ide napred.

Živeo Knić, živela Šumadija, živela Srbija!