Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Rajka Matović

Govori

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, pred nama se nalazi set zakona, a među njima se nalazi i Zakon o produžetku roka za eksproprijaciju zemljišta vezano za „Beograd na vodi“, što je negde i logično usled pandemije izazvane korona virusom.

Kako dolazim iz glavnog grada nadam se da mi građani Srbije a ni kolege narodni poslanici neće zameriti što ću današnje izlaganje posvetiti upravo Beogradu. Pre dva dana je u jednom štampanom mediju osvanuo skandalozni intervju Borisa Dežulovića, koji naš glavni grad, naš Beograd, nazvao blatnjavom kasabom, Stefana Nemanju baronom Stefanom Minhauzenom i uz još mnogo ružnih reči i uvredljivih reči vređao našu prestonicu, a sve to pod promocijom njegovog novog romana čije ne mogu ni da izgovorim, jer mi kućno vaspitanje to ne dozvoljava.

Ništa ne bi bilo čudno da je pomenuti intervju izašao u nekoj drugoj državi i da je naišao na osudu celokupne srpske javnosti, ali ovaj intervju i ovaj tekst su izašli u srpskom „Nedeljniku“, i izostala je reakcija opozicionih lidera.

Dragan Đilas je bio gradonačelnik Beograda šest godina, i ne samo da nije osudio ovaj pomenuti tekst, nego u svim medijima koji su pod njegovom kontrolom promovisao je ovaj intervju.

Dok je bio gradonačelnik ponašao se prema Beogradu kao da je blatnjava, tužna selendara, što bi rekao njegov Dežulović. Tužno je kako se Dragan Đilas ophodio i prema Beogradu, ali i prema Beograđanima. Budžet grada je bio prilagođen njemu, a ne potrebama građana.

Most na Adi, delo kojim se Dragan Đilas najviše diči, koštao je neverovatnih 400 miliona evra i to mu je verovatno najveći ponos, zato jer ćemo tek u budućnosti saznati koliko se zapravo, budžetskih sredstava slilo u privatne džepove preko ovog projekta.

Ako uzmemo poređenja radi, most na svetu, najviši, koji se nalazi u Francuskoj je 2,5 puta duži od mosta na Adi i dugačak je 2.460 metara, a most na Adi 929 metara, most u Francuskoj visine 343 metra, most na Adi 200 metara i most u Francuskoj ima sedam pilona, a naš most ima samo jedan i koštao je 390 miliona, a most na Adi 400, onda vam je jasno koliko je nerealno veliki bio budžet za ovaj projekat.

Pravobranilaštvo grada Beograda je podnelo pre par dana prijavu protiv NN lica Tužilaštvu za organizovani kriminal, a u vezi projekta mosta na Adi. U ugovorima o radovima na mostu jasno stoji da je na ime provizije za dobijanje tog posla isplaćeno 2,5 miliona evra. U prevodu, oni su stavili mito za dobijanje ovog posla od 2,5 miliona evra. Nekoj grčkoj kompaniji je otišlo 2,5 miliona evra, a to je mogao biti novi vrtić u našem gradu.

Beograđani se vrlo dobro sećaju višemilionskih korupcionaških afera Dragana Đilasa oko nabavke podzemnih kontejnera, španskih tramvaja, otimanja Pionirskog parka deci, ali i onog rugla od Pazl grada.

Kada je SNS preuzela vlast u Beogradu, javni dug glavnog grada iznosio je preko 1,1 milijarda evra. Dugovanja u oblasti socijalne zaštite su bila preko pet miliona dinara i to dugovanja onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. To su korisnici socijalne pomoći kojima su kasnila davanja i preko godinu dana, korisnici narodnih kuhinja, trudnice i porodilje, osetljive kategorije našeg društva.

Danas su sva ta dugovanja izmirena, a grad ove obaveze redovno izmiruje. Ovo je samo par primera kakav je Dragan Đilasa bio kao gradonačelnik. Danas on i njegova bratija nas vređaju na najgori mogući način i na sve lične uvrede upućene i predsedniku države, ali i svima nama koji sedimo ovde, većini normalne i pristojne Srbije odgovaramo radom i trudimo koje građani veoma dobro prepoznaju, ali da nam Dežulović, Đilas i njemu slični vređaju i grad i istoriju to ne smemo da dozvolimo. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, obzirom da smo na kraju godine pred nama se nalaze finansijski planovi agencija za narednu 2021. godinu. Regulatorno telo za elektronske medije je samostalna nezavisna regulatorna organizacija, ali je odgovorna Narodnoj skupštini.

Jedan od osnovnih ciljeva regulatornih tela jeste i zaštita interesa javnosti. Zanima me da li je interes javnosti konstantno plasiranje neistina o predsedniku Republike Aleksandru Vučiću? Imali smo prilike da u prethodnom periodu vidimo kako pojedini mediji na najgori mogući način satanizuju i predsednika, ali i celu njegovu porodicu. Da li je interes javnosti da portal Nova S svakodnevno objavljuje karikature i slike predsednika sa nacrtanom metom. Oni otvoreno iznose pretnju predsedniku.

Podsetiću vas da je predsednik države institucija i da ovo nije samo pretnja lično Aleksandru Vučiću nego i napad na institucije. Da li je normalno da Srđan Nogo izjavi da će i predsednik i njegova porodica imati tragičan kraj? Da li je normalno da novine „Danas“ objave sliku na naslovnoj strani predsednika sa uperenom puškom i nacrtanom metom na njemu, da se sin predsednika povezuje sa jednim od najozloglašenijih klanova na ovim prostorima sa fotomontažama?

Ništa nije normalno što je pod dirigentskom palicom Dragana Đilasa, a svi ovi nabrojani mediji, i N1 i Nova S i list „Danas“ i mnogi drugi su upravo pod diktaturom ovog čoveka.

Još jedno pitanje imam upućeno REM-u, a tiče se trgovinom reklamnog vremena, preko kog se Dragan Đilas obogatio za 619 miliona evra. Ovo se tiče svih građana Republike Srbije, jer kao što rekoh, jedan od osnovnih ciljeva REM-a jeste upravo zaštita interesa javnosti. S obzirom da dolazim iz Beograda, svi se vrlo dobro sećamo kakav je Dragan Đilas bio gradonačelnik i koliko je oštetio budžet grada Beograda. Sećamo se i mosta na Adi koji je koštao preko 400 miliona evra, sećamo se i podzemnih kontejnera, španskih tramvaja, kako je deci uzeo Pionirski park da bi pokrenuo prvi rijaliti u Srbiji. Onog rugla od Pazl grada se vrlo dobro svi sećamo. Sećamo se da kada smo preuzeli vlast u Beogradu da je dug i rupa u budžetu glavnog grada bila preko 1,2 milijarde evra i da se na kraju svake godine gradskim preduzećima davale subvencije jer su poslovali u gubitku.

Mi ćemo kroz par dana imati sednicu u gradu Beogradu gde ćemo raspravljati o budžetu za narednu 2021. godinu i gde će sva ova javna preduzeća koja su se nekada dotirala iz gradskog budžeta imati danas pozitivno poslovanje.

Da se vratim na temu, a to su izveštaji agencija i finansijski planovi za narednu godinu, da kažem da će SNS i Poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu glasati pozitivno i usvoji ove akte. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre, poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, pred nama se nalazi niz sporazuma kojima se obezbeđuju dodatna sredstva prvenstveno namenjena suzbijanju korona virusa, ali i zelenoj ekonomiji i energetskoj efikasnosti.

Ovo je još jedan od dokaza da su naša ekonomija i naša država stabilne i da se na adekvatan način ophodimo prema globalnoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa. Imamo najbolje rezultate i u okruženju, ali i u Evropi kako u pogledu borbe protiv korona virusa, tako i u ekonomskom rastu, odnosno u ovoj situaciji ekonomskom padu imaćemo najmanji ekonomski pad u Evropi.

Sve ovo je rezultat stabilnih finansija i teških ekonomskih reformi koje je započeo 2014. godine Aleksandar Vučić, a vlade nakon toga ih i realizovale, kao i dobroj spoljnoj politici predsednika države.

Kao što sam navela, čak dva sporazuma se tiču hitnog odgovora Republike Srbije na bolest Kovid 19. Videli smo nadljudske napore koje su i predsednik i Vlada Republike Srbije uložili kako bi obezbedili svu neophodnu opremu za borbu protiv korona virusa, ali i celog zdravstvenog sistema koji se trudio da sačuva svaki život. U trenutku kada se ceo svet grabio za medicinsku opremu uspeli smo da obezbedimo dovoljan broj respiratora, svu neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu, lekove i sve ono što je bilo potrebno da naš zdravstveni sistem adekvatno odreaguje, a naš zdravstveni sistem je pokazao da imamo najbolje lekare, najbolje sestre, najstručniji kadar koji se svakim danom bori za svakoga od nas i na tome smo im neizmerno zahvalni.

U narednom periodu jačaćemo naše kapacitete u borbi protiv korona virusa. Biće završena izgradnja dve nove bolnice, uspostavićemo dve nove laboratorije, renovirati i opremiti mnoge domove zdravlja i bolnice, ali ulagaćemo i u obuku zdravstvenog kadra, jer ulaganje u znanje je najveća investicija. U zdravstveni sektor se nije ulagalo skoro 20 godina i svi se sećamo kako su izgledale bolnice 2010. godine, a kako danas izgledaju.

Takođe, veoma je važno da napomenem da ćemo u narednom periodu u preko 60 gradova i opština ulagati u vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Poražavajuća je činjenica da u 21. veku ljudi nemaju gradsku pijaću vodu, ali i činjenica kako se ophodimo prema otpadnim vodama. Sve je to u programu i u skladu sa programom „Srbija 2020-2025“. I nismo mogli preko noći da popravimo sve ono što su neki iza nas uništavali decenijama, ali sprovodeći program „Srbija 2020-2025“ trudićemo se da svakom građaninu obezbedimo bolji standard, standard života dostojnog u 21. veku.

Veoma je bitno da se novac povlači programski i u etapama. Podsetiću samo koliko je novca vraćeno u fondove, jer oni pre nas koji nas sada kritikuju nisu bili sposobni da utroše novac koji im je bio obezbeđen po projektima. Razliku između njih i nas jasno su nam rekli građani na izborima. I upravo zbog svih građana i onih koji su nam ukazali poverenje, ali i onih koji nisu trudićemo se da svakim narednim danom radimo još bolje i još odgovornije. Hvala.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, kolege i koleginice narodni poslanici, pred nama se nalazi Predlog zakona od izuzetne važnosti za sve nas. Razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potreba da se prevaziđu problemi na koje se nailazi u praksi pri primeni mera o sprečavanju i širenju korona virusa.

Takođe, ovim zakonom se bolest Kovid-19, koji izaziva virus SARS–CoV2 uvrstava u listu zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i sprovode mere sprečavanja i suzbijanja širenja bolesti.

Svedoci smo ove krize izazvane korona virusom, koja se odražava na sve segmente našeg društva. Trpi i ekonomija i zdravstvo i privreda, ali i svako od nas snosi posledice zbog ove krize izazvane korona virusom.

Isto tako, svedoci smo odgovornog vođenja države na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i svih rezultata na koje danas možemo biti samo ponosni.

Uz poštovanje svih mera koje donosi Krizni štab uspeli smo da sačuvamo stabilne finansije. Dokaz za to je i rebalans budžeta koji smo danas izglasali, a kojim se predviđaju dve nove bolnice, potpomaganje zdravstvenog sektora, ali i ulaganje u privredu, poljoprivredu, kapitalne investicije. Ne mogu a da ne napomenem da ćemo imati najmanji ekonomski pad u Evropi.

Zahvaljujući odgovornoj većini koja poštuje preporučene mere, izbegli smo katastrofalne scenarije koje smo imali prilike da gledamo širom Evrope i koje gledamo i danas. Upravo zbog te većine odgovornih građana, koji poštuju sve mere, donosimo i ovaj zakon, da ih zaštitimo od nesavesnih, od onih za koje ovaj virus ne postoji, od onih koji smatraju da su iznad države i da su iznad struke.

Videli smo borbu za svaki život, lekare koji rade i po 12 časova u skafanderima. Svako od nas, nažalost, poznaje barem jednu osobu koja je bila zaražena ovim virusom. Virus, dakle, postoji i ovaj zakon ne donosimo da bi kažnjavali bilo koga, već da bi spasili ljudske živote.

Apelujem na sve da se u narednom periodu ponašamo odgovorno, poštujemo preporučene mere, zaštitimo prvenstveno sebe, ali i sve oko nas. Hvala vam.