MISALA PRAMENKOVIĆ

Stranka pravde i pomirenja

Rođena je 1980. godine. Živi u Novom Pazaru

Po zanimanju je profesor islamskih nauka.

Zaposlena je u Medresi „Gazi Isa-beg“.

Bila je odbornica Stranke pravde i pomirenja u Novopazarskoj skupštini od maja 2016. godine.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)".
Poslednji put ažurirano: 16.10.2020, 14:43

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministre, dame i gospodo narodne poslanice i poslanici, pred nama je jako važan set zakona iz oblasti ekonomske stabilnosti zemlje i čuli smo jako puno korisnih informacija od naših kolega.

Ono na šta bih ja želela ukazati jeste nekoliko stvari. Zapravo, zakoni o poreskim osnovama i administraciji vode fiskalnoj konsolidaciji zemlje, što je jako značajno u pogledu ekonomske stabilnosti zemlje i to je jako važan segment ovih zakona.

Sa druge strane, pohvalila bih činjenicu pojednostavljenja komunikacije između organa Poreske uprave, kao i poreskih obveznika. Jako je značajna mogućnost elektronske komunikacije u tom pogledu i to je nešto što će sigurno dovesti do efikasnijeg rada, kako samih poreskih organa, tako i olakšica. Velika je olakšica u pogledu samih poreskih obveznika.

Međutim, sa druge strane, država mora imati obzira prema svojim građanima kroz različite programe poreskih olakšica koje bi, u ovim momentima ekonomske krize izazvane pandemijom Kovida-19 koja pogađa sve grane privrede, jako, jako bile značajne samim privrednicima. Mi smo iz Stranke pravde i pomirenja više puta i isticali značaj, recimo, pomoći selima kroz mogućnost smanjenja poreza ili čak oslobađanja poreza za sela koja su na nadmorskoj visini većoj od šest stotina metara. To bi jako bilo značajno i ovom momentu imati u vidu.

Sa druge strane, rekla sam da ova kriza pogađa privredu, sve njene grane, ali ja bih želela istaći problem sa kojim se suočavaju stanovnici Pešterske visoravni u Sandžaku, jer imaju veliki problem, a samim tim i svi ostali poljoprivrednici i stočari u Srbiji sigurno se susreću sa tim problemom, a to je nemogućnost prodaje stoke usled slabe potražnje, jako niske maloprodajne cene. Njihove mogućnosti su jako, jako ograničene i dolazimo u rizik da se uzalud protraći sav njihov trud i višegodišnje zalaganje u smislu podizanja vlastitog gazdinstva, domaćinstva itd. Tako da, u tom smislu, pomoć i sluh države u pogledu određenih satisfakcija bi jako, jako bila značajna. Ta pomoć bi, svakako, nesumnjivo puno značila i drugim granama privrede, ugostiteljima i ostalim granama koje su jako značajne.

Čuli smo, takođe, da se ovim setom zakona veće ingerencije prenose i na lokalne samouprave, što je jako značajno u pogledu naplate samoga poreza. Sa jedne strane, lokalne samouprave će u budućnosti kroz primenu ovog zakona više prihodovati, to je jako značajno, i njihova prihodovna strana će biti samim tim stabilnija.

Međutim, ono na šta bih ja želela ukazati u ovom momentu, jeste činjenica i potreba da se sa državnog nivoa kroz institucije sistema povede računa i kontroliše svako trošenje budžetskih sredstava, jer činjenica je da su lokalne samouprave, posebno one koje su dodatno nerazvijene, kakve su, recimo, sandžačke opštine, u potrebi za investicijama, za sredstvima. Ukoliko dođe do različitih malverzacija finansijskih i do različitih zloupotreba položaja, to dodatno svakako može opteretiti i same građane, ali i sami budžet kako lokalne samouprave, tako i državni budžet.

Mi smo, nažalost, u sedmicama iza nas imali činjenicu da smo svedočili brojnim zloupotrebama ili optužbama za postojanje sumnje na zloupotrebe upravo službenih položaja i određenih ovlasti od strane visokih funkcionera lokalne samouprave u Novom Pazaru. Pozdravljamo takav jedan čin i akciju od strane državnih organa i ukazujemo na to da se taj vid borbe protiv korupcije mora sprovesti od samog vrha države, pa dalje prema lokalnim samoupravama, prosto da na taj način finansijsko stanje, ekonomska stabilnost dođe do izražaja, a da se, sa druge strane, spreče zloupotrebe svake vrste. Hvala vam još jednom.

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo, kandidati za sastav buduće Vlade i narodni poslanici na samom početku bih želela da iskažem zadovoljstvo činjenicom da će skoro polovinu budućeg sastava činiti upravo žene, pripadnice lepšeg pola, što smatram da je jako značajno za još značajnije uključivanje žena u društvene i političke tokove. Svakako je značajno za preuzimanje jako značajnih funkcija u samom društvu, ali opet sa druge strane, svakako očekujemo da će one svojim radom, trudom i zalaganjem opravdati poverenje koje im je ukazano.

Svakako najznačajniji resurs i ono što bismo smatrali novinom i osveženjem u ovoj Vladi jeste formiranje tri nova ministarstva. Dakle, ministarstvo za brigu o selu je jako značajan resor, a poslanici stranke Pravde i pomirenja su u proteklom mandatu upravo vrlo često u svojim diskusijama i govorili o potrebama sela, kao i o teškoćama sa kojima se ljudi koji žive na selu susreću. Sa druge strane, pitanje osnivanja ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog jeste takođe jako značajno pitanje i u načelu i programu stranke Pravde i pomirenja stoji zalaganje za dijalog, pomirenje i opštu društvenu toleranciju. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je od suštinskog značaja za celo društvo, budući da od stabilne i kvalitetne porodice zavisi stabilnost jednog društva.

U svom ekspozeu mandatarka je govorila o programu delovanja budućeg u Vladi i jako značajnim istakla segment unapređenja zdravstvenog sistema. Ono što bi jako značajno bilo u budućem radu novog sastava Vlada jeste da se potrudimo da unapređenje zdravstvenog sistema bude ravnomerno, koliko je to moguće, da kažemo rašireno i u tom smislu delovati na teritoriji cele zemlje. Konkretno ću navesti naš zahtev, dakle, zahtev stranke Pravde i pomirenja i potrebu građana Sandžaka, ali i tog dela Srbije za osnivanjem kliničkog centra u Novom Pazaru. Zdravstveni sistem nažalost, protekla kriza je pokazala, nije dorastao zadatku i usled lošeg vodstva, ali i menadžmenta zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, mi smo nažalost imali veoma veliku smrtnost od strane naših sugrađana.

Ono što bismo mogli istaći kao nedostatak budućeg saziva Vlade jeste svakako činjenica što u njoj nemamo predstavnike manjina, iako znamo da čak jednu trećinu ukupnog stanovništva u Srbiji čine manjine, iako ako se opet vratimo na neke prethodne prakse možemo uvideti da smo nekada imali predstavnike manjina direktno u Vladi, ali da oni suštinski i nisu zastupali interese svog naroda. Smatram da treba dati šansu budućem sazivu ove Vlade, a da ćemo svakako dalju podršku formirati na osnovu samog rada i konkretnih rezultata koji će uslediti. Hvala.

Prva (konstitutivna) sednica, 22.10.2020.

Uvažena predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, ja bih na početku iskoristila priliku da svima, lično u svoje, kao i u ime stranke Pravde i pomirenja čestitam izbor za narodne poslanike i da svima poželim uspešan rad.

Na dnevnom redu je jako važno pitanje, pitanje važno za same građane, za nas narodne poslanike, naposletku važno za samu državu, a to je izbor predsednika Narodne skupštine.

Ono što mi u stranici Pravde i pomirenja očekujemo od budućeg predsednika Narodne skupštine jeste korektan i konstruktivan odnos, naravno prema svim poslanicima, ali posebno prema poslanicima koji predstavljaju manjinske zajednice, odnosno manjinske narode u Republici Srbiji, a prema poslednjem popisu manjina u Srbiji ima negde oko jedne trećine, što je jako značajno i nije uopšte zanemarljiv broj. Smatramo da to predstavlja pravo bogatstvo ovog društava.

Sa druge strane, od predsednika Narodne skupštine očekujemo da bude prvi među jednakima. Dakle, da pokaže principe demokratije i parlamentarizma, praktično u svome radu.

Ono što će realno biti možda otežavajuća okolnost kada govorimo o ova dva značajna principa jeste svakako nedostatak jake opozicije. Dakle, jaka opozicija jeste najbolji korektiv vlasti, odnosno onima koji su na određenoj poziciji.

Ono što bi smo kao manjinska stranka konkretno tražili od budućeg predsednika Narodne skupštine jeste da se promeni prag, odnosno granica u pogledu formiranja poslaničkih klubova, sa pet na tri poslanika.

Zbog čega ovo tražimo? Iz prostog razloga što tretman manjinske stranke nemaju isti sa većinskim strankama ni prilikom samoga cenzusa, odnosno na izborima, pa je nelogično da imamo isti tretman kod formiranja poslaničkih klubova, jer smatramo da se tako naše pravo u pogledu, da kažemo konstruktivnijeg učešća u radu parlamentu opstruira, jer smo onda u situaciji da imamo manju minutažu da govorimo i ostala prava koja za sobom svakako povlači i sam poslanički klub.

U nadi da će ovaj parlament, dakle 12. saziv ovog parlamenta biti politička arena, u kojoj ćemo sučeljavati argumente, ali uz poštovanje jedni drugih, prvenstveno kroz poštovanje ljudskoga dostojanstva, a na taj način poštovanje samoga parlamenta. Zahvaljujem vam.