NIKOLA LAZIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1999. godine u Beogradu.

Po zanimanju je fizioterapeutski tehničar.

Za narodnog poslanika prvi put je izabran na izborima održanim 21. juna 2020. godine.

Najmlađi je poslanik sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 29.09.2020, 10:48

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Petnaesto vanredno zasedanje, 11.01.2022.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, građani Srbije, danas raspravljamo o Predlogu zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica bolesti Kovid - 19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ova mera pomoći samo je još jedan dokaz koliko država misli na mlade, da je politika okrenuta ka poboljšanju položaja mladih.

Za SNS je najvažniji i najhitniji zadatak demografski oporavak zemlje kroz biološku obnovu, stratešku, ciljanu i efikasnu podršku porodiljama, majkama i porodicama sa decom, briga o mladima i stvaranje jasnih podsticaja za njihov ostanak u Srbiji, zato što su mladi budućnost naše zemlje.

Do predsednika Aleksandra Vučića niko do sada nije pružio ovakav vid podrške i podsticaja mladima. Država se u poslednjih par godina, od kad je predsednik Vučić na njenom čelu, na neuporedivo odgovorniji način bavi temom novčane podrške svim kategorijama, koja je iz godine u godinu sve veća.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić i obećao od 1. januara 2022. godine, svi roditelji sa prvorođenim detetom su dobili i dobijaće 300.000, što je tri puta više od dosadašnjih 100.000 dinara, a tu su i povlastice za roditelje studente, za koje ne važe ispitni rokovi, bespovratna pomoć roditeljima, mladim bračnim parovima za kupovinu stana do 20.000 evra.

Na osnovu svega navedenog, svima je jasno i nesporno da se danas više nego ikada ulaže u mlade. Stopa nezaposlenosti danas je negde oko 10%, dok je 2012. godine ona bila 25,9%, znači, svaki četvrti građanin Srbije je bio nezaposlen. Zato je i logično da su mladi iz Srbije tada odlazili, tražeći bolju budućnost.

Ali, zato mladi danas ostaju u Srbiji i rade u svojoj zemlji, zato što je ova vlast omogućila da se zaposli hiljadu doktoranata, zato što danas imamo četiri naučno-tehnološka parka, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, zbog programa Vlade "Moja prva plata" i zbog mnogo još čega. Mladi su jedan od najvažnijih stubova naše zemlje i zato mi nikada nećemo prestati da ulažemo u bolju budućnost Srbije.

Veoma sam ponosan i srećan što vidim da su mladi pronašli utočište u kancelarijama za mlade, što gradskim, tako i opštinskim i danas kancelarije nikada bolje i efikasnije nisu radile. One su do 2012. godine praktično bile neprimećene, niko nije ni znao da postoje.

Naša politika je i da se postigne suštinska ravnopravnost žena, bez obzira na godine života, na društveni, profesionalni ili porodični status.

Sve ovo pokazuje da iza predsednika Aleksandra Vučića i SNS stoje rezultati, naporan rad i briga o svim našim građanima.

Onda se pojave kojekakvi politički fosili koji su ovu zemlju ostavili pred bankrotom, oni sa preko 619 miliona evra građana Srbije u svojim džepovima, oni zbog kojih su mladi odlazili iz naše zemlje, oni koji su tukli svoje žene, kojekakve Marinike, kojekakvi Jeremići, Đilasovci, ostali tajkuni koje građani Srbije više ne žele. E, takvi danas sebi daju za pravo da nas kritikuju. Jeste da nas kritikuju bez ikakvog pokrića i sramote, ali, donekle smo i navikli na to, jer njihove prazne priče jesu jedino što umeju.

Ali, mene više interesuje kako oni bez imalo srama konstantno se bave prljavim lažima, pretnjama? Koliko smo puta mogli da vidimo u tajkunskim medijima imena Aleksandra Vučića, njegove porodice, članova SNS i to u najpogrdnijem mogućem kontekstu?

Takvi hoće da se vrate na vlast. Bolje vam je da ostanete tamo gde su vas građani 2012. godine i poslali, u mračnoj i političkoj prošlosti, zato što je Srbija danas jaka i stabilna ekonomska zemlja, zato što Srbija nikada neće više klečati, zato što se Srbija neće više povlačiti pred najgorima i zato što neće dopustiti da ponovo pljačkaju našu zemlju.

Za tri meseca će građani pokazati šta je najveća pobeda, pobeda za Srbiju, pobeda "Za našu decu". Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija! Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2021.

Poštovani predsedavajući, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani ministre, građani Srbije, danas raspravljamo o dostavljenom Predlogu zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu.

Svedoci smo da je rast BDP u prvom kvartalu iznosio 1,8% čime je domaća privreda već u prvom tromesečju premašila nivo predpandemijskog perioda. Dobra ekonomska kretanja nastavljena su i u drugom kvartalu uz povećanje BDP od 13,7%.

Rast BDP u ovom periodu bio je vođen sektorom usluga pre svega u delatnostima trgovine, turizma, saobraćaja, stručnih i tehničkih usluga. Iako je uslužni sektor tokom drugog kvartala prethodne godine bio pod najtežim uticajem pandemije, tako je visok rast od 15% jednim delom posledica i baznog efekta. Značajan broj uslužnih delatnosti premašio je predpandemijske nivoe. Indikator privredne aktivnosti koje je Ministarstvo finansija koristilo za sagledavanje mesečne dinamike nastavio je sa dobrim kretanjima i tokom jula i avgusta 2021. godine uz rast od 8,1% uzimajući u obzir dinamiku iz prve polovine godine prema proceni ministarstva u periodu od januara do avgusta rast privrede je 7,6%.

Pandemija korona virusa postavila je pred ekonomsku politiku ogromne izazove u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti radnih mesta i standarda stanovništva. Zahvaljujući merama za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih virusom Kovida 19 koji je Vlada Republike Srbije donela i realizovala u 2020. godini i tokom 2021. godine izbegnut je dramatičan pad privredne aktivnosti rasta nezaposlenosti i očuvani su proizvodni kapaciteti.

Odgovorno vođenje politike ekonomske i dobro stanje u budžetu omogućilo je da se kroz rebalans budžeta stvore uslovi za nastavak finansiranja borbe za očuvanje zdravlja i života svih naših građana.

Pored svetske zdravstvene krize nezaposlenost danas iznosi negde oko 9%, dok je za vreme vladavine bivšeg režima tj. posle vladavine bivšeg režima, tačnije 2012. godine iznosila preko 25,5%. Da je i finansijska stabilnost očuvana govori i to da smo mi u sred svetske zdravstvene krize nastavili da povećavamo plate, tako da kao što i građani znaju, a i svi prisutni ovde, da od 1. januara svim zdravstvenim radnicima plata bila povećana za 5%, dok je ostalima u javnom sektoru plata bila povećana 1. januara za 3,5%, a 1. aprila došlo i 1,5%.

Tokom ove krize država nije zaboravila ni na mlade. O tome govori program Vlade Republike Srbije – „Moja prva plata“ za koju je i sada otvoren konkurs, preko koga je skoro 10.000 mladih dobilo mogućnost za rad, stručno usavršavanje i to sve uz finansijsku nadoknadu.

Kada smo već kod mladih, ja ne mogu, a da ne spomenem da je danas Ministarstvo omladine i sporta postala sprega između mladih i omladinskog sektora. Danas jedna od najznačajnijih figura i oslonac mladima predstavljaju Kancelarija za mlade koje organizuju besplatne radionice, projekte i rade na usavršavanju mladih, podsticanju i umrežavanju. Međutim, nažalost, bivši režim nije na adekvatan način prepoznao značaj Omladinskog sektora kao takav i zato danas Omladinski sektor postaje stub mladih, postaje mesto na kome oni provode sve više i više vremena.

Danas se više nego ikada daje mogućnosti mladima. To najbolje možemo videti u ovom parlamentu, danas se najviše čuje glas mladih, danas ovaj parlament radi u korist naroda, danas mladi imaju mnogo više i mogućnosti i snage za sve i danas se ulaže i u prosvetu, ulaže se i u zdravstvo, i u ekonomiju, u infrastrukturu, i u ekologiju, a to je odgovorna politika koju vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. To je odgovorna politika koja je izbavila Srbiju iz ambisa propasti.

Želim da istaknem i sa ponosom kažem da centralna beogradska opština Stari Grad ponovo dobija svoj stari izgubljeni sjaj. Sve ono što je prethodna vlast uništila mi se trudimo da izgradimo opet i poboljšamo sve to. Tako da, opština, na čelu sa predsednikom Radoslavom Marjanovićem, pokazala je kako se odgovorno sprovodi i ponaša prema budžetu opštine, tako da je opština odradila više akcija i konkursa nego bivša vlast na Starom Gradu.

Konkurs Stari Grad, misli na zgrade gde će 324 stambene zajednice dobiti bespovratna novčana sredstva za realizaciju neophodnih radova u njihovim zgradama, besplatni programi za decu i najstarije, volonterski servis, uređenje parkića, vrtića i tako dalje, ali meni je posebno drago da je Stari Grad jedina opština ne teritoriji Beograda koja je ponudila stručnu praksu svim mladim Beograđanima. Stari Grad je opština koja u svim starosnim strukturama ima najviše vakcinisanih na teritoriji grada.

Kada smo već kod vakcinacije želim da podsetim javnost da smo mi skoro jedina zemlja koja ima četiri vakcine različitih proizvođača, Fajzer, Sputnjik V, Sinofarm, Astra Zeneka, a od pre nekoliko dana na svim vakcinacionim punktovima širom Srbije građani mogu da izaberu vakcinu Sputnjik V koja je došla sa našeg Instituta „Torlak“.

Srbija kao jedan od apsolutnih lidera u procesu imunizacije pokazuje kako je sprovedena odgovorna politika predsednika Vučića i da smo mi uprkos svetskoj zdravstvenoj krizi uspeli da ostanemo lideri.

Želim da se iz sveg srca zahvalim svim zaposlenima u zdravstvu koji se svakog dana bore za očuvanje našeg zdravlja i života, ali i onima koji predano rade i trude u samom procesu imunizacije. Hvala vam i znajte da je država uvek tu za vas.

Za samo četiri meseca izgradili smo tri najsavremenije kovid bolnice, jedna u Batajnici koja raspolaže sa 930 ležećih mesta, druga u Kruševcu sa 500 kreveta i treća najnovija u Novom Sadu sa preko 600 postelja. Zdravstveni sistem Srbije danas raspolaže sa preko 41.000 ležećih mesta čime je apsolutni lider u regionu.

Želim ovim putem da apelujem na sve, ali pogotovo na mlade da se vakcinišu. Vakcinacija je jedini izlaz iz ovog epidemiološkog zla. Na nama mladima je možda i najveći teret zato što vakcinacijom nećemo zaštititi sami sebe, već i one koje najviše volimo.

Želim da napomenem da Kovid ostavlja i posledice na mlade koji su se lečili i koji se danas leče u kovid bolnicama. Mladi takođe imaju teške kliničke slike i mladi takođe završavaju na respiratoru. Nažalost, neki kao posledicu imaju i amputaciju nekog dela tela. Te ću vas isto zamoliti da ne verujete u priče antivaksera. Neki od tih istih antivaksera su dobili pune koverte od političkih fosila iz bivšeg režima kako bi sprovodili njihovu agendu i nastavili da rade protiv našeg naroda.

U danu za glasanje ćemo podržati ove Predloge zakona.

Hvala ministru koji je danas sa nama i koji zajedno sa svim ostalim članovima Vlade, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem svakoga dana predano rade u korist Srbije i srpskog naroda.

Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija. Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Uvažena ministarka sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, građani Srbije, prvo što želim jeste da zamolim sve građane da se pridržavaju epidemioloških mera i time sačuvamo zdravlje svih nas i rasteretimo zdravstveni sistem.

Reforme koje su sprovedene doprinele su do toga da mi danas povećavamo plate u javnom sektoru. Od 1. januara zdravstvenim radnicima plate će biti povećane za 5%, dok će ostalima u javnom sektoru plate biti povećane 1. januara za 3,5%, a već od 1. aprila za 1,5%.

Veliki uspeh države jeste da mi u sred svetske zdravstvene krize nastavljamo u kontinuitetu da povećavamo plate. To je samo još jedan dokaz kako se vodi uspešna politika države prema građanima. Prosečna plata danas iznosi oko 530 evra, dok je za vreme bivšeg režima iznosila tek nešto više od 200 evra. Prosečna plata krajem 2025. godine iznosiće 900 evra, a prosečna penzija 430 evra, kako je i predviđeno investicionim planom „Srbija 2025“.

Minimalna zarada u Srbiji 2012. godine iznosila je negde oko 15.000 dinara, ali će zato od 1. januara 2021. godine ona biti veća od 32.000. Stopa nezaposlenosti danas je negde oko 7%, a 2012. godine stopa nezaposlenosti je bila 25,5%. U periodu od 2008. godine do 2012. godine u Srbiji je bez posla ostalo preko pola miliona građana, ali zato znamo da „politički fosili“ iz bivšeg režima nisu ostali tako praznih džepova.

Ti isti ljudi danas žele opet da se dokopaju države kase, verovatno da sebi obezbede još koji stančić od sto i nešto kvadrata. Naravno, ne bi se bunili ni za koji milion u džepu, jer izgleda da im onih 619 miliona nije bilo dovoljno. Međutim, građani Srbije su sve to videli i nažalost morali da osete, pa smo im tako pokazali gde im je mesto – u mračnoj političkoj prošlosti.

Danas se više nego ikada pružaju šanse mladima. Pokazatelj jeste samo jedan od programa Vlade Republike Srbije „Moja prva plata“, koja je omogućila da skoro 10.000 mladih dobije mogućnost osposobljavanja za rad, razvijanje radnih veština i to naravno uz finansijsku naknadu.

Šta su oni, nezasiti tajkuni iz bivšeg režima, radili za mlade? Potrudili su se da nam ostave zemlju pred bankrotom. Potrudili su se da isprazne sve moguće kase, a isto tako su se potrudili da nas ostave bez budućnosti. Naravno, danas SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je obezbedila sigurnu, stabilnu i svetlu budućnost za sve građane ove zemlje.

Ponoviću, kao i prošli put, da svaki put uspeh države danas predstavlja po jednu meru neuspeha bivšeg režima. Za političke fosile iz bivšeg režima imam jedno pitanje – da li vam toliko smeta kada ovde iznosimo istinu? Očigledno vas to toliko pogađa, pa da morate preko svojih medija, ako se oni uopšte i mogu nazvati medijima, konstantno da napadate moje kolege. Šta su vam skrivile moje koleginice i kolege sa naše akademije? Zato što iznose istinu? Zato što iznose ono što vi uporno pokušavate da sakrijete? Zapamtite već jednom da ste vi za građane Srbije samo jedna ružna politička prošlost ove zemlje i da će tako i ostati. Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija. Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.