UGLJEŠA MRDIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1978. godine. Živi u Beogradu.

Po obrazovanju je diplomirani pravnik.

Od 2016. godine bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar i šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Drugi mandat mu je potvrđen nakon izbora 2020. godine.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik. Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja.
Poslednji put ažurirano: 03.02.2021, 14:24

Osnovne informacije

Statistika

  • 52
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Uvažena predsedavajuća, uvažena ministarka, gospođo Matić sa svojom saradnicom, uvažene drage kolege narodni poslanici i građani Republike Srbije, sve što treba da se kaže u vezi ovoga sporazuma rekla je moja draga koleginica Aleksandra Tomić iz naše poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu", ali ono što bih ja želeo danas posebno da izdvojim je sve ono što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio u Skoplju na jako značajnom ekonomskom forumu, a tiče se odlične i trgovinske i ekonomske i svake druge saradnje između Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

S tim u vezi, želim da kažem da u ovom vremenu, a naročito u proteklih nekoliko meseci, pa možemo reći i godina, pojedini strani centri moći, pomognuti sa delom opozicije u Srbiji i mafijaškim klanovima, imali su plan kako da sruše i uruše Srbiju. Imali su plan kako da sruše predsednika Aleksandra Vučića sa vlasti i da vrate lopove na vlast, one lopove koji su to i bili do 2012. godine i da ponovo u Srbiji imamo ne ni jedno mafijaško ubistvo godišnje, nego po 35 mafijaških ubistava u proseku, kao što smo imali i 2000-ih godina.

O svemu tome detaljno je govorio i sinoć prilikom obraćanja predsednik Aleksandar Vučić, koji je i najzaslužniji što smo i mafiji rekli - dosta i što imamo ove odlične rezultate i u borbi protiv mafije i što se tiče ekonomije, a prvenstveno i što se tiče odličnih odnosa koje imamo i u regionu i u Evropi, kao i sa svim svetskim silama.

U Skoplju je predsednik Vučić jasno poručio da je glavna politika Republike Srbije politika mira i stabilnosti. Mi ćemo sve da učinimo da Srbija sprovodi tu politiku, da imamo što bolje odnose i sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom i sa Crnom Gorom i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom, naravno, i našom Republikom Srpskom, kao i svim onim drugim državama sa kojima se Republika Srbija graniči.

Ali, isto tako, nećemo nikada dozvoliti da Srbiju neko urušava, da Srbiju, srpski narod i sve građane Srbije neko ponižava i da priznajemo ono što se nije dogodilo i da kada god je nekome interes da omalovažava srpski narod, da to sprovodi.

Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem je ponosita država, koja je predvodnik politike mira i stabilnosti, koja ima, kao što je rekla koleginica Aleksandra Tomić, najbolju ekonomsku politiku u Evropi i tokom prošle i tokom dosadašnjeg dela ove godine, da ne govorim o odličnoj borbi protiv korona virusa, ulaganju u zdravstvo i sve one druge oblasti koje su vitalne oblasti za državu Srbiju i sve njene građane.

Da bi to mogli i dalje da sprovodimo, mi moramo davati punu podršku, pored onih institucija koje predvode borbu protiv mafije u Republici Srbiji, tako i Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali da uvek upozorimo na sve ono na šta je upozorio i naš predsednik sinoć prilikom obraćanja iz Skoplja, da deo opozicije potpomognut mafijaškim klanovima u Srbiji i pojedinim stranim službama zapadnih zemalja, neću sada da navodim koje su to zemlje, imaju interes iz njima znanih razloga da Srbija bude što slabija, kako bi mogli svi oni lopovi da se vrate na vlast a da mafijaški klanovi u Srbiji sprovode sve želje tih lopova na političkoj sceni.

Na sreću, građani Srbije to najbolje znaju, građani Srbije tačno prepoznaju ko je za Srbiju, ko je protiv Srbije. Oni koji su protiv Srbije uglavnom nisu prešli cenzus a oni koji su za Srbiju, to smo videli prošle godine na izborima, apsolutno većinska Srbija je za ovu politiku koju sprovodi naš predsednik Aleksandar Vučuć, a mi danas vidimo te ozbiljne rezultate i ozbiljno ćemo i da vidimo te rezultate, jer stvarno treba da budemo ponositi na ovu politiku.

Treba da budemo ponosni, svi građani, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali, na sve ono što je uradio ne samo juče i danas u Skoplju naš predsednik i što će da uradi, nego što je uradio svih prethodnih meseci i godina samo zbog jednog interesa, a taj jedan interes je interes naše države i svih njenih građana.

Prema tome, želim da kao i moje kolege narodni poslanici iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" da uvek budemo puna podrška svemu onome što naš predsednik, uprkos brojnim pritiscima, radi za našu državu i sve njene građane. A našem predsedniku nije lako.

Kolega Mirković je juče detaljno govorio o tome, o nedelji dana ostrašćenih napada na predsednika Vučića i njegovu porodicu.

Pogledajte samo novi serijal laži koji se plasira ne samo na račun predsednika Vučića nego i na račun njegovog brata Andreja i njegovog najstarijeg sina Danila, i to gde - u delu medija u Srbiji, uz podršku koga - mafijaških klanova i koga još - i dela opozicije. To je ono što je nedopustivo, to je ono što je odvratno i to je ono što sam ubeđen da će građani Srbije kazniti na svakim narednim izborima. Jer, građanima je dosta onoga što se dešavalo do 2012. godine, vladavine bivšeg režima, lopovske politike, gde smo imali ne po nekoliko ubistava godišnje, nego na desetine mafijaških ubistava u Srbiji, gde su pojedini tajkuni postajali multimilioneri, gde su mafijaški klanovi imali svoje ljude u državnim strukturama, a danas više to nije slučaj. Zahvaljujući kome? Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

Prema tome, na kraju želim samo da podržim sve ovo i što radi Vlada Srbije i što radi naš predsednik i samo se Bogu molim da našeg predsednika i sve njegove saradnike posluži zdravlje i da imaju još više snage, a znam da to imaju u ovoj borbi protiv mafije kako bi svim građanima u Republici Srbiji bilo bolje, a to će i biti.

Hvala. Živela Srbija!

Deveto vanredno zasedanje , 22.07.2021.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi gospodine Orliću, kolege narodni poslanici i dragi građani Republike Srbije, danas smo svedoci sramnih napada Đilasovih medija protiv predsednika Republike Srbije i SNS Aleksandra Vučića. Ti mediji, da ih sada ne nabrajam koji su u službi Dragana Đilasa, danas su potvrdili da su i u službi mafije. U službi su mafijaškog klana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih saboraca i to u službi su tih mafijaških klanova u trenucima kada Srbija iz dana u dan beleži ozbiljne rezultate, upravo što se tiče te borbe protiv mafije.

S tim u vezi, želim da pohvalim i reagovanje svih dragih kolega narodnih poslanika i sve ono što su rekli, počev od drage koleginice Sandre Božić, pa do Rističevića, Markovića, Mirkovića i drugih i gospodina Orlića, u par navrata, u vezi odgovora ovim monstrumima iz mafijaških klanova i monstrumima sa političke scene.

Znate kako, kada imamo situaciju da mafijaški klanovi u Srbiji ubijaju, otimaju i kidaju glave građanima Srbije, tu moramo biti ili protiv mafije ili na strani mafije. Svako normalan je protiv mafije. Dakle, oni su, što je danas saopštio i predsednik Srbije, žrtvama skidali skalpove da se ne bi zaglavile mašine za mlevenje mesa. Neće više ti mafijaški klanovi ni da otimaju, niti da ubijaju po Srbiji, a neće više imati ni svoje sluge u MUP koje su imali, neće više da prodaju ni drogu na ulicama građana Srbije, neće više da prodaju drogu našoj deci.

Tim monstrumima je mesto gde se sada nalaze, a i takođe onim monstrumima koji su na slobodi iz Zvicerovog i Belivukovog klana koji se kriju po regionu, po Evropi, po belom svetu, mesto iza rešetaka. I to će tako biti. U toj borbi mi smo svedoci svakodnevnih užasnih napada protiv svih onih koji predvode tu borbu protiv mafije.

Da li ste videli u jednoj zemlji u Evropi da pojedini portali, mediji, štampani i elektronski i ovi sa stranim kapitalom i ovi što su registrovani u Luksemburgu, a i neki ovde što su registrovani u Srbiji… Dakle, oni vode jednu lažnu ostrašćenu kampanju, ne samo protiv predsednika Srbija, nego protiv države Srbije. Pišu i saopštavaju javnosti šta god hoće. Lažu javnost, lažu građane, a nalaze se u službi kriminalnih klanova.

Ja se nadam da će i REM i sve nadležne institucije reagovati povodom ovoga čega smo danas svedoci. Drago mi je što smo danas svi ustali. Danas je ustala Skupština Srbije, ustala u odbranu istine, ustala u podršci u borbi protiv mafije, ustala protiv kriminalnih klanova. Na šta liče ti mediji? Šta su ti mediji? Šta je taj deo političara iz opozicije? Šta su oni? Potparoli mafijaških klanova? Da li su ti mafijaški klanovi u službi tog dela političara iz opozicije ili su ti političari u službi mafijaških klanova? Svejedno je i jedno i drugo je, najblaže rečeno, odvratno i zaslužuje svaku osudu.

Prema tome, na kraju, želim da kažem, a i da bi moje drage kolege stigle da govore, svaki dan treba da potenciramo i punu podršku i MUP-u, BIA, sudstvu, tužilaštvu u borbi protiv mafije, ali i da ukažemo na sve one političke faktore, gde se god nalazi, ko su i šta su. Dakle, nije ovo politička borba, nije politička borba da se kritikuje predsednik Srbije na ovaj način. Ne, ovo što su danas uradili je podrška mafiji u borbi protiv predsednika Srbije. Njima ne odgovara jaka Srbija, ne odgovara im jak lider na čelu Srbije, što je danas Aleksandar Vučić. Dokle god je Srbija jaka, dokle god je Vučić predsednik Srbije, oni ne mogu da se vrate na vlast, a njihovi partneri iz Centralnog zatvora, koji se nalaze iza rešetaka, ne mogu da izađu na slobodu i to ne odgovara ni jednima, ni drugima. Na putu tom mafijaškom, kriminalnom putu se nalazi država Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem.

Prema tome, svaka podrška MUP-u, BIA, sudstvu, tužilaštvu, Vladi Srbije i predsedniku Vučiću u borbi protiv mafije, a mi narodni poslanici ćemo uvek biti ono što jesmo i što je naša dužnost – da budemo u službi naše države, da budemo narodni tribuni, da budemo u službi naših građana i da uvek iz ovog uvaženog doma dajemo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi protiv mafije. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 21.07.2021.

Zahvaljujem, predsedavajući, gospodine Tvrdišiću.

Uvažena ministarko, gospođo Popović, uvaženi gospodine Pavloviću iz VSS, uvažene kolege narodni poslanici, dragi građana Republike Srbije, prvo bih želeo na početku svim građanima islamske veroispovesti, svih građanima Srbije i zemalja u regionu, da čestitam Kurban-bajram. Želim da ga provedete u zdravlju i veselju i da svi zajedno dajemo svoj doprinos jačanju naše Srbije, bez obzira na veru, naciju i političku pripadnost.

Što se tiče današnjih zakonskih predloga, ja se slažem, da se ne bih ponavljao, sa svim onim što su rekli kolega Kesar, Mirković i Šukalo po pitanju predloženih zakona i što se tiče izbora Republičkog javnog tužioca, gospođe Zagorke Dolovac, ali ono, s tim u vezi, što se tiče pravosuđa, što bih želeo danas da istaknem je o jednoj atmosferi kakvu danas imamo u Srbiju, a u kojoj aktivno učestvuju opozicioni lideri, tj. deo opozicije predvođen Draganom Đilasom, Marinika Tepić, Vuk Jeremić, sa jedne strane, narko-dileri koji su na slobodi i koji su u zatvoru sa druge strane, i određene navijačke grupe.

U trenucima kad predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zajedno sa vama iz Vlade Srbije čini sve da Srbiji bude bolje, čini sve i da pored ovog rasta brojki sada novoobolelih od korona virusa učinimo sve da se te brojke zaustave i da pobedimo, nadam se, do kraja godine tu pošast od korona virusa i kada činimo sve svi zajedno sa nama narodnim poslanicima u borbi protiv mafije, mi imamo jednu klimu u Srbiji gde pomenuti političari iz opozicije se smeju svim ovim dobrim stvarima koje Vlada Srbije i pravosudne institucije, policija, BIA i druge bezbednosne službe urade u borbi protiv mafije i istovremeno daju bezrezervnu podršku i delu navijačkih grupa navijača „Partizana“. Kažem delu zato što verujem i ubeđen sam da većina navijača „Partizana“, kao i „Crvene zvezde“, kao i drugih klubova daje punu podršku državi Srbiji u borbi protiv mafije i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Dakle, na utakmici u Novom Sadu deo navijača „Partizana“ zajedno sa svojim saradnicima među narko-grupama vređa predsednika Srbije. Vređa predsednika Srbije zato što predsednik Srbije predvodi borbu protiv mafije. Mi od kad je ta borba protiv mafije objavljena javno pre osam, devet meseci imamo ozbiljne rezultate, ali da bi ti rezultati i dalje mogli da budu nastavljeni mi moramo da imamo podršku pravosuđa. Tu, naravno, posebnu ulogu ima svaki tužilac u Srbiji, a naročito specijalni tužilac i naročito Republički javni tužilac i svi oni tužioci koji su angažovani u ovim slučajevima borbe protiv organizovanog kriminala.

Ja se samo nadam da kako tužioci rade profesionalno svoj posao, da će tako raditi i sudije, da nam se ne događaju situacije da jedan, po jedan narko-diler izlaze iz Centralnog zatvora i drugih pritvorskih i zatvorskih jedinica, da izlaze na slobodu, da prave paktove sa određenim sudijama i sa svojim advokatima, a neki od advokata pripadnika ovih organizovanih kriminalnih klanova se nalaze i u predsedništvu stranke Vuka Jeremića, gospodin Gajić i Vujić i drugi, da ih sada ne nabrajam da ne gubim vreme.

Dakle, ako govorimo o sudijama sudija treba da radi u interesu države i naroda. Sudija treba da bude ne u službi Vlade Srbije, predsednika ili nas poslanika, nego u službi građana i države.

Dakle, svaki sudija mora da preuzme određenu vrstu odgovornosti, kako tužilac, tako i sudija. Nemojte da nam se dešavaju događaji da policija po nalogu tužioca odradi sjajno svoj posao, pohapse se na desetine članova kriminalnih klanova, klana Veljka Belivuka, Miljkovića i njihovih ostalih monstruma iz klana, a onda jedan po jedan da izlaze na slobodu ili, još gora varijanta, što se dešavalo ranije u Srbiji, da budu oslobođeni svake krivične odgovornosti. Ja sam ubeđen u ispravnost odluka, ne želim da se mešam u odluke, ali želim da da podršku svakom nadležnom i sudiji i tužiocu da će te odluke biti ispravne.

Ako uzmemo i analiziramo sve ono što je do sada u javnost iznelo tužilaštvo, resorni ministar unutrašnjih poslova, gospodin Vulin, jasno je da imamo dovoljno dokaza da svi ti banditi, kriminalci, ti kasapini, ubice, da će dobiti doživotne robije i da neće da ugledaju svetlost dana ako govorimo o zakonu, ako govorimo o pravdi.

Na taj način će svim drugim mafijaškim strukturama u Srbiji i regionu biti poslata jasna poruka – Srbija je ozbiljna država, demokratska zemlja pravde i prava, ne može da gospodari više Srbijom ni jedan organizovani kriminalni klan, a paralelno sa tim da bi to bilo, treba do kraja, ne gotovo sve, nego svaki njihov pipak u državnim organima, svaki pipak te mafije u tužilaštvu, u sudstvu, u policiji, u bezbednosnim službama, državnim strukturama, po ministarstvima da bude sasečen.

Nažalost, svedoci smo da tih pipaka ima. Neki od tih pipaka mafije nam se danas smeju sa slobode. Smeju se sa slobode i javno podržavaju vređanje predsednika Vučića na tribinama. Smeju se vama iz sudstva i tužilaštva. Smeju se nama poslanicima i vama iz ministarstava u Vladi Srbije.

Sa druge strane imamo sreću da vi kao ministar pravde, jednog od najbitnijih ministarstava u ovoj borbi protiv mafije, radite profesionalno, odgovorno, čestito i hrabro. Svaka čast, tako nastavite gospođo Popović. Što sam rekao vama, to sam rekao i ministru unutrašnjih poslova Vulinu. To nije nikakvo dodvoravanje, to je puna podrška hrabrosti, jer ako je predsednik Srbije hrabar, predsednik kome prete kompletnoj porodici, ne prete ni meni, ni bilo kome od vas našim porodicama, možda jednom ili dvojici srodnika, ali predsedniku Vučiću prete kompletnoj porodici, a predsednik im odgovara da bude što hrabriji i što jači udar da bude protiv mafije.

Prema tome, svaki ministar u Vladi treba da odradi svoj deo posla, ali ne može bez podrške tužilaca i sudija. Sa druge strane, nadam se da će se napraviti jedna atmosfera u medijima u javnosti, a nadam se da će to podržati i na narednim izborima već ubedljiva većina građana Srbije, da se podrži ovaj prvi put. Mi nemamo danas u Srbiji mnogo mogućnosti. Ovi mafijaški klanovi su jako opasni, njima malo treba da se sa svojim pipcima u regionu, da ne nabrajam sada države, da se reformišu, ojačaju i ponovo da udare na Srbiju i ponovo da udaraju i da spremaju atentate.

Dakle, mi moramo da podržimo ovaj jedan jedini put koji imamo, a to je put pune podrške i Vladi Srbije, i BIA-i, i MUP-u, i tužilaštvu, i sudijama, i predsedniku Vučiću u borbi protiv mafije.

Drugi put je mafijaški put, nema drugog izraza. U borbi protiv mafije ili ste protiv mafije, ili sarađujete sa mafijom, da li ste političar, da li radite u državnom organu, da li ste advokat, sudija, tužilac. Dakle, u redu je da advokat brani svog klijenta, to je u redu, ali nije u redu da se pravi jedna organizovana kriminalna grupa od dela političara, sudija, advokata, tužilaca, navijača i narko-dilera, koja želi da učini sve, pod broj jedan, da obori vlast Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, da bi dozvolila ponovo vladavinu tajkuna, kriminala i korupcije, kakvu smo imali u Srbiji do 2012. godine.

Mi kao narodni poslanici treba uvek da pružamo punu podršku većini čestitih sudija, tužilaca i Vladi Srbije u ovoj borbi protiv mafije. Kada mi pružamo punu podršku, mi to pružamo kao glas naroda. Dakle, mi nismo kao pojedini što su radili do 2012. godine, ne pojedini, nego većina opštinskih odbora DS, da na opštinskim odborima svojih stranaka raspravljamo ko će biti sudija. Ne, to nas iz SNS i naše koalicije ne interesuje. Nas interesuju, kao narodne poslanike, samo rezultati.

Svaki predlog zakona je odličan. Sva ova rešenja su dobra. Ona koja nisu dobra, mi smo osporili. Dakle, mi smo vam partner. Partner i u borbi protiv mafije i partner u reformi pravosuđa. Kad radimo zajedno, imamo rezultate. To se najbolje vidi, ovom prilikom želim da pohvalim i odličan rad radne grupe i sva ova javna slušanja što se tiče promene Ustava. Dakle, tu se tačno vidi jedinstvo Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva pravde, stručne javnosti Srbije, da napravimo jednu dobru reformu našeg Ustava iz oblasti pravosuđa. Zašto? Da bi sutra pravosuđe moglo lakše i da se bori protiv mafije i mi kao država da idemo u evropske integracije.

Dakle, govorim o jednoj reči, koja je sada najvažnija, a to je jedinstvo, ili je nazovite sloga, ali da se držimo jedinstva. Dakle, sve institucije u Srbiji, svi politički faktori i u poziciji i u opoziciji, svi mediji treba da daju podršku predsedniku i njegovim saradnicima u borbi protiv mafije. Nema drugog puta. Mi možemo politički da se razlikujemo oko nekih zakona, oko možda nekih uslova na izborima, ko će napraviti bolji rezultat, oko lošeg ili dobrog rada neke lokalne samouprave u Srbiji, ali kada je u pitanju borba protiv korona virusa, svi jedinstveni, kada je u pitanju borba protiv mafije, svi jedinstveni. Zašto? Jer i borba protiv korona virusa i borba protiv mafije znači opstanak države Srbije i svih njenih građana.

Ako želimo da napravimo bolju budućnost za našu decu, mi moramo da ojačamo, a pod broj jedan da spasimo našu državu Srbiju, da spasimo našu državu Srbiju i od korone i od svih udara mafije. Tako da, svaki normalan građanin Srbije, koje god vere, nacije, političke pripadnosti, zanimanja, treba da da svoj doprinos u skladu sa onim što obavlja u borbi protiv mafije, a vidimo rezultate, treba da ih pohvalimo i da damo još veću i još jaču podršku.

Podrška predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u borbi protiv mafije, to znači bolju, sigurnu i stabilnu budućnost Republike Srbije. Prema tome, puna podrška našem predsedniku u borbi protiv mafije. Živela Srbija.

Šesto vanredno zasedanje , 29.06.2021.

Zahvaljujem predsedavajući gospodine Orliću, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije.

Nadležnim državnim institucijama upućujem nekoliko pitanja danas.

Prvo bih želeo da uputim pitanje kako MUP, tako i Ministarstvu finansija i nadležnim pravosudnim institucijama povodom milionskih afera Dragana Đilasa. Mi smo dobili u par navrata obaveštenje od MUP i Ministarstva finansija da su istrage u toku i šta su te institucije, koje odlično rade svoj posao uradili, međutim želim da čujem šta su uradili sada u ovom periodu od proteklih nekoliko meseci, kao i koje konkretne korake je preduzelo nadležno tužilaštvo?

Činjenica je da je Dragan Đilas na štetu građana Srbije u svoje džepove stavio stotine miliona evra, a kada kažem afere Dragana Đilasa, to više nisu afere, to su činjenične stvari. Tu mislim od slučaja mosta na Adi, gde je uzeto više stotina miliona evra, kao i do slučaja njegovih 619 miliona evra i njegovih deviznih računa u inostranstvu na Mauricijusu i drugim državama, gde je do sada utvrđeno da se na tim računima nalazi nekoliko desetina miliona evra? Dakle, javnost Srbije i Skupština Srbije treba da dobiju odgovore na to pitanje.

I isto tako, šta je sa aferama, ali ovde nije u pitanju dogovor jednog političara sa domaćim prevarantima, kao što je to radio Dragan Đilas, nego je u pitanju dogovor jednog političara sa svetskim prevarantima, a tu mislim na Vuka Jeremića. Šta su uradile u saradnji sa inostranim institucijama naše institucije po pitanju čuvene međunarodne afere Vuka Jeremića, gde je sa međunarodnim kriminalcima stavio milione u svoje džepove?

Takođe, želim da pitam nadležne institucije, šta je do sada urađeno povodom bahatog ponašanja Dragana Đilasa i njegovih saboraca što se tiče upada u Skupštinu Republike Srbije tokom prošle i pretprošle godine? I, naravno, šta se dešava sa svim onim koji se tiču profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimira Vuletića, šta su uradile institucije, prvenstveno tužilaštvo i nadležni sud i policija povodom toga da je Vladimir Vuletić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu lagao u policiji i policiji dao pogrešne navode prilikom poslednjeg saslušanja?

Dakle, očekujem da i policija i nadležno tužilaštvo ako utvrde da je Vladimir Vuletić lagao da je sarađivao sa mafijom, da preduzme zakonom određene mere. Nemojte da dolazimo u situaciju da pojedini tajkuni i političari poput Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i profesora Vladimira Vuletića se smeju državnim institucijama.

Ovi prvi su uzeli milione u svoje džepove, Vuletić se ponaša, najblaže rečeno, bahato, preti, obmanjuje javnost, laže u policiji i uopšte, kakvu sliku javnosti, kakvu sliku studentima i budućim generacijama šalje profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu?

Želim da postavim pored ovih pitanja još jedno pitanje. Šta su uradile nadležne institucije povodom poslednjih pretnji koje su upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici? Da li su Aleksandar Vučić i njegova porodica ljudi koji su najslabije zaštićeni u Republici Srbiji? Da li može svaki kriminalac, svaki tajkun kome to padne na pamet, svaki prevarant, svaki bahati političar poput Vuka Jeremića i njegovih saradnika, poput Dragana Đilasa, poput profesora Vuletića, da li može kome god padne na pamet da preti predsedniku Srbije bez ikakvih posledica? Da prati članove njegove porodice, da preti, ne samo preko društvenih mreža, nego i na ulici, da kad kod hoće mogu da upadnu u predsedništvo?

Dakle, kakvu sliku imamo u javnosti? To nema nigde u svetu da se ovako dozvoljava delu opozicionih političara, da im institucije dozvoljavaju i da se ovako bahato ponašaju.

Prema tome, molim državne institucije, prvenstveno Tužilaštvo, policiju i nadležne sudove da odrade što je do njih, da ako treba procesuiraju Dragana Đilasa, Jeremića, Vuletića i sve one koji su činili krivična dela, koji čine krivična dela i koji prete predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, prete članovima porodice samo zato što pripadaju porodici Aleksandra Vučića.

I to u kojim trenucima? U trenucima kada Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom Srbije i svim svojim najbližim saradnicima čini maksimum da našu državu vodi u bolju budućnost. To smo mogli da vidimo i prilikom vojne vežbe i prilikom događaja za Vidovdan i u Kruševcu. To možemo da vidimo na osnovu svih aktivnosti. To možemo da vidimo na osnovu otvaranja novih radnih mesta.

Dakle, mi u Srbiji imamo vlast koja čini sve za građane, da sačuva zdravlje građana, da sačuva bezbednost građana, da sačuva radna mesta i otvori nova radna mesta uz povećanje plata i penzija, a onda imamo deo opozicije koji preti, koji trpa milione u svoje džepove i oni prođu bez bilo kakvih posledica.

Prema tome, još jednom molim institucije da rade svoj posao i da zaštitimo predsednika Aleksandra Vučića koji našu Srbiju vodi u bolju i sigurnu budućnost. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 16.03.2021.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, dok se država Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem bori za razvoj ekonomije, državne i nacionalne interese, protiv korona virusa i protiv mafije, mi imamo paniku kod pojedinih tajkuna koji su pokrali državu i njene građane.
S tim u vezi, postavljam dva pitanja, a tiču se tajkuna Dragana Đilasa, jednog od lidera opozicije, koji je pokrao našu državu, koji je na nelegalan način stekao preko 600 miliona evra, tačnije 619 miliona evra. Pitam nadležne državne institucije i pri Ministarstvu finansija, mislim na Poresku upravu, i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvo Srbije, da utvrde i da saopšte javnosti sve što se tiče Đilasovih računa na Mauricijusu, u Švajcarskoj i drugim nekim egzotičnim zemljama, za koje još uvek nemamo saznanje.
Činjenica je da je Dragan Đilas na račune na nekim rajskim ostrvima, za njega su to poreski rajevi, sklonio milione i milione evra ukradenih od građana Srbije. Narod u Srbiji mora da zna odgovore na ta pitanja, a nadležne institucije, pošto je Republike Srbija zemlja reda i zakona, moraju sve to da ispitaju, kao i kad su u pitanju i naše kolege narodni poslanici i svi građani Srbije, da se utvrdi i poreklo novca Dragana Đilasa, da se utvrde i finansijski tokovi njegovog novca, ko iz njegove porodice ima te račune, kod od njegovih saradnika ima te račune, šta je sa Đilasovim firmama, koje su Đilasove firme, gde sve imaju račune, u Švajcarskoj, Mauricijusu ili u nekim trećim zemljama,
S tim u vezi, postavljam i drugo pitanje, a koje se tiče pretnji. Ko god je ovih dana progovorio o Đilasovim računima na Mauricijusu, Švajcarskoj i drugim računima, bio je izložen najgorim mogućim pretnjama. Da li je reč o predsedniku Aleksandru Vučiću, da li je reč o mojim dragim kolegama narodnim poslanicima ili je reč o članici predsedništva naše Srpske napredne stranke, gospođi Vladanki Malović. Ko god nešto progovori o Đilasu, ko god ukaže na njegove račune, najgore moguće pretnje. Sram da ih bude!
Zato, pozivam i postavljam pitanje i policiji i tužilaštvu, da reaguje povodom tih pretnji, jer je prosto neverovatno da u Srbiji i dan danas pojedine pristalice Dragana Đilasa prete šišanjem jednoj gospođi. Prete na sve moguće načine, prete porodicama. To nije normalno i zato nadležne institucije brzo moraju da daju odgovore na ta pitanja i da reaguju.
U vezi Đilasovih miliona i njegovih računa, ja samo moram da podsetim građane Srbije, zamislite koliko bi u Republici Srbiji moglo da bude izgrađeno bolnica, vrtića, škola, fabrika i puteva od Đilasovih miliona koje je pokrao od građana Srbije. Svaki dan treba da govorimo, jer mi u ovim trenucima, Republika Srbija, Vlada Srbije, predsednik Aleksandar Vučić čine sve da pomognu i našim penzionerima i zdravstvenim radnicima koji su heroji ovog doba i da pomognu i poviše plate građanima Srbije, ali to bi bilo daleko lakše da nije bilo ljudi poput Dragana Đilasa.
Zato, i tužilaštvo i policija i sve nadležne institucije moraju da odgovore na ova pitanja, kako bi građani Srbije videli, saznali i utvrdili ko je onaj koji kritikuje državnu politiku Republike Srbije. To je Dragan Đilas, to su njegovi saradnici, to su njegovi saradnici u privrednom i organizovanom kriminalu koji žele samo da se vrate na vlast da bi mogli opet da kradu, da država opet ne bi mogla da gradi bolnice, vrtiće i škole, fabrike i puteve, jer ima Dragana Đilasa.
Prema tome, verujem i u tužilaštvo i u policiju i u poresku upravu i da će da odgovori na ova pitanja i da će da se utvrdi istina o Đilasovim milionima i verujem da će taj novac biti vraćen građanima Srbije, jer, samo još jednom podsećam, šta bi sve moglo da se uradi i izgradi u Srbiji od Đilasovih miliona koje je pokrao od svih građana Srbije. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.12.2020.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, razlog mog javljanja je krivična prijava koja je podneta još pre četiri godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv nekadašnjih čelnika GO Vračar i poslovnog prostora Opštine Vračar i njihovih najbližih saradnika. Verujem da većina ljudi zaposlenih u tužilaštvu u sudstvu u policiji su čestiti i pošteni ljudi, ali mi smo svedoci da povodom ove krivične prijave četiri godine mi čujemo samo ćutanje, tj. ne čujemo ništa.

O ovoj krivičnoj prijavi kad je podneta govorio je moj kolega Aca Marković, narodni poslanik sa Vračara, a ja kao predsednik odborničke grupe u GO Vračar. Posle Markovićevih i mojih govora na toj temi usledile su pretnje ali i ćutanje tužilaštva. Da vas podsetim, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 28. decembra 2016. godine podneta je krivična prijava protiv Mihajla Samofalova, Aleksandra Đurašinovića, Vladimira Medakovića, Svetlane Trinudić, Branimira Kuzmanovića, Tijane Blagojević, Aleksandra Ivanovića i Mirjane Đorđević zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Samo ću vam navesti jedan deo ove krivične prijave. Sve navedeno proizilazi iz nalaza izveštaja nekoliko službi, na prvom mestu Izveštaja DRI, a imali smo prilike pre neki dan da vidimo taj izveštaj gde je i ovo takođe potvrđeno. Zatim Zapisnika budžetske inspekcije Grada Beograda, nalaza internog i eksternog revizora, gde je jasno ukazano na izvesna nezakonita delanja opštine Vračar, odnosno njenih nadležnih i odgovornih lica.

U vezi ove krivične prijave, a i u vezi afera koje je činila DS i njihovi koalicioni partneri u periodu do 2016. godine, a podsetimo u delu tog perioda Dragan Đilas je bio i gradonačelnik Beograda, u jednom delu i predsednik Gradskog odbora, a kasnije i predsednik DS, a čujemo o ovim aferama i stanovima, dokazanim, i Gojka Đilasa i Dragana Đilasa, sada ću vam saopštiti broj stanova koji su nestali i poslovnog prostora na teritoriji GO Vračar, očigledno u organizaciji svih ovih koji su se nalazili na funkcijama, a nemamo adekvatne odgovore još uvek od tužilaštva i drugih nadležnih institucija.

Što se tiče poslovnog prostora Opštine Vračar. Godine 1993. Opština Vračar je imala 728 poslovnih prostorija ukupne površine 49.492 kvadrata. Osmog jula 2016. godine kada je promenjena vlast, kada je na vlast u Opštini Vračar došla SNS sa koalicionim partnerima, ako se izuzme sve ono što je vraćeno restitucijom ili u skladu sa zakonom prodato, zaključeno je da ne postoji dokumentacija za 5354,02 kvadrata poslovnog prostora to jest 5354 kvadrata poslovnog prostora su nestali.

Samo da vam kažem da na Vračaru prosečna cena kvadrata poslovnog prostora je između 3.500 i 4.000 evra, pa samim tim možemo zaključiti da se neko okoristio za 20 do 25, ako ne i više miliona evra. Pri tom, imamo nenaplaćena potraživanja poslovnog prostora opštine Vračar do 2016. godine, ukupne vrednosti pet i po miliona evra.

Dalje, stanovi, 421 stan je prema podacima Republičke geodetskog zavoda bio u vlasništvu opštine Vračar. Kada je došlo do promene vlasti, ako izuzmemo one stanove koji su otkupljeni, vraćeni u postupku restitucije ili se nalaze kod poslovnog prostora opštine Vračar, imamo situaciju da imamo nespornih 158 stanova, sporna 103, 70 stanova koji su nestali rušenjem ili pripajanjem. Dakle, vrednost ovih stanova prema tržištu je između 40 i 50 miliona evra. Dolazimo do zaključka da i ova vlast do 2016. godine stekla korist između 70 i 80 miliona evra.

Moje pitanje glasi - Kada će tužilaštvo, kada će nadležne institucije da preispitaju ove navode? Da preispitaju ovu krivičnu prijavu i da dobijemo i mi poslanici i građani Srbije prave odgovore ili ćemo ostaviti da ovo bude negde u nečijoj fioci. Ko je taj u tužilaštvu i sudstvu koji ovo krije? Toliko od mene.