UGLJEŠA MRDIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1978. godine. Živi u Beogradu.

Po obrazovanju je diplomirani pravnik.

Od 2016. godine bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar i šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Drugi mandat mu je potvrđen nakon izbora 2020. godine.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik. Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja.
Poslednji put ažurirano: 03.02.2021, 14:24

Osnovne informacije

Statistika

  • 36
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deseta sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.05.2021.

Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, uvaženi gospodine Pantiću, uvažene kolege narodni poslanici i građani Republike Srbije, pred nama je danas jako bitan izbor onih koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju. Kao što znamo, Srbija je postala, zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, zemlja gde se poštuje pravda, gde se poštuje pravo, ali vi iz VSS i sadašnje sudije, znači, govorim o onim čestitim sudijama koji rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, kao i nove sudije koje će biti izabrane ste na meti, ste na meti i vama nije nimalo lak zadatak, jer vi ste na meti mafije, vi ste na meti svih onih koji bi i dalje voleli da kradu, da otimaju od građana Srbije i da vladaju kriminal i korupcija.

Prvi stub odbrane protiv kriminala i korupcije i protiv mafije su svakako sve one čestite sudije, čestiti tužioci, svi oni čestiti ljudi zaposleni u policiji i bezbednosno-obaveštajnom sektoru Republike Srbije. Vi smetate zato što Srbija već ima ozbiljne rezultate u borbi protiv mafije.

Kao što znamo, nemamo tri i po meseca mafijaška ubistva u Srbiji, razbijeni su brojni organizovani kriminalni klanovi i ja se nadam da će vaše kolege sudije suditi onako kako treba i da će svi oni koji su učestvovali u likvidacijama, u pripremama likvidacija, kao i oni koji su učestvovali u sramnim privatizacijama i koji su putem kriminala i korupcije oteli od građana Srbije milione evra, da će odgovarati u skladu sa zakonom.

Zato ovim putem molim i nove sudije koje će prvi put biti izabrane, da se ugledaju na sve one čestite sudije, na svoje učitelje u pravosuđu, na svoje profesore, na svoje mentore koji su ih doveli do toga, da prođu, da sada ne nabrajam sve ono što su rekle moje kolege, i što se tiče Pravosudne akademije i svih drugih obuka, gde je osnovna stvar poštovanje Ustava i zakona.

Nadam se da će u svojoj praksi i u svom budućem radu te mlade sudije i one sudije koje su izabrane skoro i prethodnih godina, da biti temelj jednog čestitog pravosuđa Republike Srbije u narednom periodu. Jer, nema jake države bez jakih institucija. Da bi bile jake institucije, mi moramo imati uređeno pravosuđe. A pravosuđe u Srbiji krenulo da se uređuje u pravom smislu od 2012. godine, kako što se tiče ljudstva, kako što se tiče izbora kvalitetnih sudija na svoje funkcije, tako i što se tiče infrastrukture.

Ja bih samo podsetio da je Ministarstvo pravde Republike Srbije u prethodnom periodu renoviralo i izgradilo nove objekte. Imamo renoviranu zgradu Palate pravde u Beogradu, zgrada u Katanićevoj, gde je nekada bio Vojno-tehnički institut, pa zgrada na Novom Beogradu i širom Srbije. Upravo ove sudije koje biramo prvi put dolaze nam iz raznih mesta naše drage Srbije. Dakle, cela Srbija, svaka opština u Srbiji, svaki grad u Srbiji je željan pravde. A da bi bila pravda zadovoljena, treba da odgovaraju svi oni koji su se ogrešili o zakon.

Kad kažem – svi oni koji su se ogrešili o zakon, tu mislim i na one mafijaške klanove koji su iza rešetaka i koji će uskoro i biti iza rešetaka, ti pipci koji su u bekstvu, tako i sve one koji su učestvovali u privrednom kriminalu.

Nadam se da uskoro u Srbiji nećemo imati situaciju da oni koji su oteli od građana Srbije stotine miliona evra, poput Dragana Đilasa, da neće po televizijama da se smeju svima nama, smeju istini i pravdi i pravu, smeju sudijama, smeju građanima Srbije. Tako smo imali jedno sramno gostovanje Dragana Đilasa, koji je želeo sebe da predstavi nekakvim genijem - ja sam bio mnogo pametan pa sam znao kako se trguje sekundama i eto, uspeo sam da zaradim milione, pa je oko sebe okupio neke ljude koji su malo sposobniji od ostalih i eto – mi smo trust mozgova, ja sam mašinski inženjer i, eto, upotrebio sam moju mašinsko-inženjersku pamet i ja sam menadžer, drugi nisu znali, ja znao i zaradio stotine miliona.

Ta priča ne bi mogla da prođe ni po obdaništima u vreme emitovanja crtanih filmova, ne bi deca predškolskog uzrasta mogli da poveruju u tu priču Dragana Đilasa. Na taj način je želeo da uvredi mašinske inženjere. Moj otac i stric su mašinski inženjeri i zato znam kakva je pamet tih ljudi, pravih mašinskih inženjera, a ne mašinskih inženjera poput Dragana Đilasa. Predsednik Vučić je u svom nastupu jasno i glasno pojasnio kakav je to Dragan Đilas bio student, pošto se na to poziva, ali i kakav je Đilas kao menadžer. Kaže Dragan Đilas – ne može Srbiju da vodi neko ko nema uspeha u biznisu. O kojem biznisu on govori? O biznisu gde je on uspeo u svoj džep da stavi stotine miliona a država da se zaduži, i grad Beograd i država Srbija?

Tome na put su stali građani Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i svi izborni rezultati, tom mafijaškom putu kakav smo imali do 2012. godine u Srbiji. E, zato tim ljudima poput Dragana Đilasa, Šolaka, Jeremića, Marinike Tepić i njihovih saradnika ne odgovaraju ni čestite sudije, ni čestiti tužioci, ni čestiti policajci. Ne odgovara ni poštovanje pravde, istine, prava, zato što oni u takvoj atmosferi, gde je Srbija uređena pravna država, ne mogu više da otimaju od građana Srbije novac i da stavljaju pare u džepove. Njima ne odgovara ono što je danas Srbija, a Srbija je danas slobodna, demokratska država, u kojoj vlada pravda i prava.

I kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić, Srbiju više ne mogu da vode oni koji su je pljačkali. Srbija treba da se vodi snažno, žestoko, energično i borbeno u bolju budućnost, u budućnost za našu decu, u budućnost onu u koju verujemo, a to je ona budućnost koju žele svi normalni građani Srbije, a takvih je maltene apsolutna većina, jer građani Srbije podržavaju sve dobre reforme koje se dešavaju.

Ovom prilikom želim samo još jednom da zamolim građane Srbije da se vakcinišu. Dajte, dragi građani, ko se nije vakcinisao, da se vakciniše. Moramo prvenstveno da čuvamo zdravlje, naše prijatelje, naše porodice, naše komšije, pa da jednoga dana ponovo bude atmosfera da možemo normalno da obeležavamo slave, jer prvenstveno moramo da čuvamo zdravlje.

Ovom prilikom bih želeo da čestitam svim građanima Srbije koji obeležavaju Đurđevdan srećnu slavu, a ujedno bih želeo da se zahvalim i mome kolegi Marijanu Rističeviću što je sjajno podsetio na strašne trenutke koje je naš narod prošao 1941. i 1942. godine i zločine koji su načinjeni našem narodu i kako je nastala pesma „Đurđevdan“, tako da je Đurđevdan ujedno i veliki datum srpskog naroda, kao slava, ali ujedno i veliko podsećanje šta nam se dogodilo. Dogodilo nam se veliko stradanje i nadam se, bože zdravlja, da se više nikada neće ni srpskom narodu, niti ni jednom narodu ni u Srbiji, ni u regionu, ni u svetu, dogoditi ono što se nama dogodilo strašnih 40-ih godina.

Na kraju, pozivam moje kolege narodne poslanike iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, da podrže sve ove odluke koje su pred nama, jer Srbija i svi njeni građani su željni pravde i poštovanja zakona, a Srbija može biti jaka i zemlja pravde samo ona država koja je predvođena našim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Živela Srbija.

Deseta sednica Prvog redovnog zasedanja , 05.05.2021.

Zahvaljujem, potpredsedniče, gospodine Orliću.

Uvaženi potpredsedniče Vlade i ministre, gospodine Ružiću, uvažena ministarko, gospođo Tepavčević-Kisić, ovom prilikom želim da kažem da je maj mesec mesec kada ćemo najbolje da vidimo sve uspehe i Vlade Srbije i predsednika Vučića u prethodnih nekoliko meseci. To je jasno i glasno i predsednik Vučić najavio jutros.

Kao što vidimo, ovi sporazumi i sve ovo o čemu danas govorimo potvrđuju koliko dobro radi Vlada Republike Srbije u ovim teškim uslovima borbe protiv korona virusa. Potpisujemo sporazume sa prijateljskim državama, a pred nama su danas tri sporazuma, sa Vladom provincije Kvebek u Kanadi i sa prijateljskim državama, Ruskom Federacijom i SAD.

Pored podrške za sva tri sporazuma, posebno ću da se osvrnem na Sporazum sa SAD, jer smatram da je u našoj istoriji jako bitan svaki sporazum sa velikim silama. Kad govorim o SAD, želim da kažem da su Srbija i srpski narod dali dva velika naučnika, Mihajla Pupina i Nikolu Teslu, koji su svoj naučni zenit dostigli upravo u SAD i gde je u tom periodu, govorim o periodu krajem 19. i početkom 20. veka, ceo svet video šta mogu da postignu srpski naučnici.

Mi danas imamo i situaciju da državno rukovodstvo, predvođeno Vučićem, koje vodi sjajnu spoljnu politiku, se ugledalo i na sjajne diplomatske postupke našeg velikog naučnika Mihajla Pupina, koji je gradeći prijateljstva sa američkim moćnicima i sa tadašnjim predsednikom SAD Vilsonom uspeo da završi diplomatskim putem, prijateljskim odnosima, dobrim odnosima, srpskog i američkog naroda, da tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, možemo slobodno reći diplomatskim putem, dodeli važne teritorije.

Zahvaljujući Pupinu, zahvaljujući njegovom prijateljstvu sa američkim predsednikom, Banat nije pripao Rumuniji, nego je pripao Kraljevini SHS, deo Makedonije i istočne Srbije nije pripao Bugarskoj nego našoj državi i isto se dogodilo sa većim delom Dalmacije, koja nije pripala Italiji nego, zahvaljujući srpskom rukovodstvu i srpskom naučniku koji nije imao političke funkcije ali je imao veliki autoritet i ugled i u Americi i u Svetu, tako je Dalmacija pripala tadašnjoj državi.

Zašto ovo govorim? Zato što je ponovo došlo vreme da se Srbija i srpski velikani uvažavaju i cene širom sveta, da se cene i na zapadu i na istoku. U SAD nekada se govorilo o Pupinu i Tesli, i sada se govori o Pupinu i Tesli, ali se sada govori i o Aleksandru Vučiću. Mi konačno imamo predsednika države koji je priznat i na zapadu i na istoku, o kome možemo da čujemo reči hvale i u Kini i u Rusiji i u EU i u SAD. Ovaj sporazum to samo potvrđuje, kao i sadašnja i spoljna i unutrašnja politika i predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije.

Ono što moram da prokomentarišem sa vama, dragi moji poslanici, dragi građani Srbije, naši dragi predstavnici Vlade Srbije, da mi danas imamo ostrašćene napade i kritike svega ovoga o čemu su govorili i ministri i moje kolege poslanici i o čemu je govorio predsednik Vučić prilikom današnjeg gostovanja na televiziji, a to su napadi na porodicu. Dakle, našim političkim protivnicima nisu sveti ni praznici, ni porodica. Predsednik Aleksandar Vučić je lepo govorio o programu i sve izložio, a mi s druge strane imamo opet napade na njegovo najmlađe dete Vukana Vučića koji još nije napunio četiri godine, a koji je kriv Draganu Đilasu, njegovim političkim saborcima samo zato što je najmlađe dete predsednika Srbije. Da ne govorim o napadima na Danila i Milicu Vučić, da ne govorim o napadima na brata predsednika Republike Andreja Vučića ili o napadima na roditelje. Dakle, Dragan Đilas, Marinika Tepić, Vuk Jeremić napadaju tri generacije Vučića samo zato što su bliski srodnici predsednika Srbije, samo zato što narod predvođen Aleksandrom Vučićem na izborima ne dozvoljava da se vrate na vlast oni koji su otimali i krali od građana.

Mi danas imamo opet lepe vesti. Danas je predsednik Srbije najavio da će dobiti i novčanu nagradu svi oni koji će biti vakcinisani i koji su već vakcinisani. Dakle, država Srbija svakodnevno pomaže građane, brine o narodu, brine se o svakom sektoru, a s druge strane imamo napade.

Imamo napade od onih zato što jednostavno njima ne odgovara da Srbija nije mafijaška država i da Srbijom više ne vladaju kriminal i korupcija. U Srbiji se zna koliki je budžet, gde ide svaki dinar, ko koliku pomoć dobija, kolika je socijalna pomoć, kolika je pomoć za penzionere, za zaposlene, koliko se ulaže u privredu, koliko kilometara auto-puta se gradi, nema više lopovluka i što se tiče gradnje puteva. Tri i po meseca nemamo mafijaško ubistvo u Beogradu i Srbiji, dakle, već se vide i prvi rezultati borbe protiv mafije. Gradi se po celoj Srbiji. Evo, imamo najavu i da će se srediti put od Gornjeg Milanovca do Kladova, dakle, ne samo na teritoriji severne Srbije, ne samo što će se izgraditi i nova železnica od Niša prema Severnoj Makedoniji, da ne govorimo o putevima u zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji.

Dakle, u celoj Srbiji se gradi. U celu Srbiju se ulaže. Svim građanima se pomaže. Srbija je, što se tiče ekonomskog rasta najbolja u Evropi. Što se tiče borbe protiv korona virusa, a vi to isto, gospođo Kisić Tepavčević, zanate, jer i kao član Kriznog štaba ste sa nama delili svakodnevno sve podatke, dakle, među najboljima smo u Evropi i u svetu što se tiče borbe protiv korona virusa i što se tiče vakcinacije. Raduje me i poslednji podatak da je već u Beogradu revakcinisano, čini mi se oko 35% građana.

Dakle, idemo polako ka našem konačnom cilju da pokušamo da dostignemo jedan Izrael i da steknemo taj kolektivni imunitet, kako kažu naši čestiti i časni članovi Kriznog štaba.

Ovom prilikom treba da pružimo podršku svim članovima Kriznog štaba, i onima koji su tu po državnoj funkciji i onima koji su tu kao predstavnici struke, jer oni zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem brinu i o zdravlju svih nas.

Dakle, danas imamo Srbiju koja brine o zdravlju građana, o finansijama građana, o privredi Srbije, o odličnoj politici regionalnoj, spoljnopolitičkoj i sa velikim silama i u regionu. Dakle, Srbija se izgradila u državu lidera jugoistočne Evrope i država koja je primer i na Balkanu i u Evropi.

Kako može domaćinski da se vodi jedna država? Država je po nekim parametrima mala, po nekima velika, a za nas koji živimo u državi Srbije je najveće, jer je to naša otadžbina, naše srce kuca za Srbiju. Zato mi i narodni poslanici i većina građana Srbije i vi iz Vlade Srbije naravno da prepoznajete sve ove dobre rezultate u kojima i sami učestvujete i naravno da svi zajedno treba da damo svoj doprinos da se svaki dan borimo za što veći broj vakcinisanih, za zdravlje naših građana, da sačuvamo dinar, da ne dozvolimo kriminalcima da se vrate na vlast, da ne dozvolimo mafiji da pobedi državu i da svaki dan brinemo o našim komšijama, o našoj deci, o svim građanima Srbije, a to mi možemo samo kao jaka država, što sada i jesmo zahvaljujući odličnoj politici koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić.

Hvala.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.04.2021.

Uvaženi potpredsedniče, gospodine Orliću, uvažena ministarko, gospođo Atanasković sa saradnicima, uvažene kolege narodni poslanici i dragi građani Republike Srbije, u potpunosti se slažem sa svim onim što su rekle moje kolege iz poslaničke grupe i gospodin Bošković i Rističević i Mirković, i što se tiče predloženih zakona i što se tiče amandmana.

Ono što me raduje jeste što smo i danas svedoci koliko država Srbija brine o građanima, brine o privredi, pa samo želim sa građanima da podelim jedan podatak da se danas do 13.00 časova preko milion građana već prijavilo za pomoć od države 30 plus 30 evra.

Onda imamo još jednu lepu vest, da su danas počeli radovi na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, gde je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Dakle, u vremenu krize i u vremenu borbe protiv korona virusa Srbija pomaže svoju privredu, Srbija pomaže građane, Srbija gradi bolnice, gradi kovid bolnicu, a retko koja zemlja u Evropi može da se pohvali da tako pomaže i svoj narod i svoju privredu, koja je u dobrom delu zemalja EU znatno, ne mogu da kažem uništena, ali znatno oslabljena zbog korona virusa. Srbija, sa druge strane, ima novca i da počne da gradi nove bolnice, a već imamo izgrađene kovid bolnice u Batajnici, kao i određene zdravstvene institucije širom Srbije.

Sa druge strane, želim da napomenem da kritičar svega ovoga o čemu su govorile moje kolege narodni poslanice je upravo Dragan Đilas, kao jedan od vedeta bivšeg režima do 2012. godine, a ovde nam je danas bio prisutan i ministar finansija Siniša Mali. Ja bih samo želeo da citiram jedan deo sa sudskog ročišta koji se tiče povodom tužbe bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, istaknutog tajkuna, istaknutog tajkuna po tome što je oteo od građana Srbije 619 miliona evra. Naime, Dragan Đilas je tužio Sinišu Malog zato što je rekao sledeće: „Verujem u svoje argumente i to da je Dragan Đilas pljačkao grad Beograd, verujem da je ostvario veliku korist za sebe dok je grad tonuo“. Danas je sud utvrdio da Siniša Mali nije uvredio Dragana Đilasa ovim što je rekao.

Sasvim je sada jasno da je Dragan Đilas pljačkao grad Beograd, koji je tonuo. I naravno, kad je neko bio na čelu grada, kao Dragan Đilas, koji je pljačkao našu prestonicu, naš glavni grad, naravno da nismo imali ni novca ni za pomoć građanima, ni za pomoć privredi, niti da se nešto u Beogradu gradi.

Mi danas imamo situaciju da potpisujemo i sporazume sa zemljama u svetu, sa našim dragim prijateljima, imamo ovde i predložene sporazume o kojima smo danas raspravljali sa našim prijateljskim državama, sa Kinom, sa SAD, sa Francuskom.

Ovom prilikom bih posebno da se osvrnem na sporazum sa Francuskom, gde se deo iz sporazuma upravo odnosi na izgradnju metroa. Metro je jako bitan u Beogradu, metro će učiniti Beograd onim što Beograd već jeste. Beograd je za mene najveća metropola u jugoistočnom delu Evrope, a izgradnjom jednog modernog metroa Beograd će biti i svetska metropola, sa svim onim svojim pogodnostima koje naš glavni grad zaslužuje.

Koliko se pažljivo sve to planira oko izgradnje metroa govori činjenica ne samo da će svi delovi Beograda biti povezani, nego čak i određene male opštine, a ja dolazim iz male opštine iz srca Beograda, sa Vračara, čini mi se samo da će Vračar imati pet ili šest metro stanica. Dakle, ceo Beograd će biti išaran metro stanicama, najmodernije saobraćajnice. Dakle, ne samo da će Srbija biti povezana brzim saobraćajnicama i brzim železničkim prugama Beograd-Novi Sad-Budimpešta, Beograd-Niš-Severna Makedonija, povezana zapadna i istočna Srbija, nego se vodi računa i o urbanim delovima naše Srbije, vodi se računa i o našem glavnom gradu.

Sa druge strane, imamo ove jako važne sporazume, ali je totalno neverovatno, a sreća pa građani Srbije to prepoznaju, što imamo svakodnevne neosnovane kritike od strane dela opozicije i bivšeg režima na račun Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, na račun svega onoga dobrog što se radi.

Dakle, u trenucima kada nam čestitaju kako naša država, predvođena Vučićem, dobro radi, kad nam čestitaju od SAD do Kine, dobijamo čestitke iz Japana, iz zemalja EU, iz zemalja arapskog sveta, od prijateljske Rusije, Francuska nam pruža ruku podrške, ceo region, samo nas kritikuju oni iznutra, i to jedan deo njih. Kritikuje nas Dragan Đilas i njegovih par tajkuna, poput Dragana Šolaka, koji su pokrali milione.

Dok Srbija vodi računa da podigne našu privredu, a vi to gospođo Atanasković odlično znate šta je samo u proteklih osam meseci urađeno da se naša privreda u ovim teškim vremenima podigne, mi imamo kritiku. Zašto? Zato što im ne odgovara. Ne odgovara im, prosto nisu navikli da dozvoljavaju da na čelu države budu oni koji ulažu u privredu, ne otimaju od privrede kao Dragan Đilas, koji ulažu u građane Srbije, koji daju pomoć građanima Srbije, ne otimaju od građana.

Dakle, danas su u Srbiji jasno profilisane dve politike. Jedna politika je – državni i nacionalni interesi na prvom mestu, pomoć našoj državi, privredi i građanima, a druga politika je ona politika Dragana Đilasa – oteti od građana, oteti od države, oštetiti budžet. E, na sreću, ova prva politika ne samo da ima apsolutnu podršku građana Srbije, ta prva politika, ta politika Aleksandra Vučića, nego ima podršku i u celom svetu.

Ne bi mi danas imali ove sporazume, ne bi mi imali svu ovu podršku i od Kine i od Rusije i EU i SAD i svih drugih, da podsetim na zemlje arapskog sveta i Japana, da nemamo jednu odgovornu vlast i jednu odgovornu politiku, politiku koja naše građane, našu decu, vodi u sigurnu budućnost, i to argumentovano. Vodi se računa bukvalno o svakom sektoru.

Ovde su nama uvek dobrodošli ministri iz Vlade Srbije, iz kojeg god resora da dođe ministar, mi ovde ponosito kao narodni poslanici poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, zajedno sa našim koalicionim partnerima, imamo konkretne rezultate, koje nam vi iz Vlade Srbije prezentujete i sa kojima smo mi kao narodni poslanici upoznati.

Dakle, nema sektora u Srbiji gde nemamo napredak. Naročito želim da istaknem napredak, upravo ono o čemu su govorile moje kolege u ekonomiji. Nekada je Srbija bila razorena raznim katastrofalnim privatizacijama 2000. godina i drugim malverzacijama do 2012. godine, Srbija je bila lider po korupcionaškim i kriminalnim aferama. Na sreću dogodile su se promene 2012. godine i Srbija je počela da se diže. Sada je Srbija 2020. i 2021. godine što se tiče ekonomije, što se tiče rasta ekonomije, prva u Evropi i među najboljima u svetu. To je bilo nemoguće da se zamisli pre desetak godina.

Što se tiče zdravstva, što se tiče vakcinacije, među najboljima smo u Evropi i u svetu. Sve veći je broj ljudi koji su revakcinisani, prvo vakcinisani, a ovi sporazumi i ovi prijateljski odnosi koje predsednik Vučić gradi godinama i sa Kinom i sa Rusijom su uticali na to da mi nemamo problem ni prošle godine kada smo nabavljali respiratore, kada smo se najbolje snašli u Evropi, što se tiče borbe protiv korona virusa i ove godine kada se nabavljaju vakcine. Ne samo da smo nabavili dovoljno vakcina i nabavljamo za građane Srbije, nego pomažemo i Bosnu i Hercegovinu, i Crnu Goru i Severnu Makedoniju i sve okolne države koje su naši partneri i kojima smo pružili ruku, pružili ruku podrške i prijateljstva i ruku spasa.

Srbija predvođena Vučićem, kao lider jugoistočne Evrope, kao zemlja koja iz godine u godinu raste po svim osnovama i što se tiče ekonomije, zdravstva i privrede i koja postaje sve jača i jača, Srbija je pružila ruku svima i ceo svet jasno vidi šta se dešava u našoj državi. Na sreću to sve vide i građani Srbije koji su i na prethodnim izborima prošle godine jasno rekli šta misle o toj politici Aleksandra Vučića, a misle ono što svi ovde znamo, da je to najbolja politika i na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, jedna je od najboljih politika u svetu i zato treba da budemo ponosni što smo građani Srbije, treba da budemo ponosni što imamo ovakvu vlast, koja pomaže privredu, koja pomaže građane, kaja nabavlja vakcine, koja spašava živote, koja ima prijateljske odnose i sa Kinom predvođenom Si Đinpingom, i sa Rusijom predvođenom Putinom, i sa Evropskom unijom, i sa SAD i sa zemljama arapskog sveta.

Srbija je danas moderna država, jaka država, stabilna i koja će predvođena našim predsednikom Aleksandrom Vučićem iz godine u godinu sve biti jača za budućnost naše dece.

Živela Srbija.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 16.03.2021.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, dok se država Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem bori za razvoj ekonomije, državne i nacionalne interese, protiv korona virusa i protiv mafije, mi imamo paniku kod pojedinih tajkuna koji su pokrali državu i njene građane.
S tim u vezi, postavljam dva pitanja, a tiču se tajkuna Dragana Đilasa, jednog od lidera opozicije, koji je pokrao našu državu, koji je na nelegalan način stekao preko 600 miliona evra, tačnije 619 miliona evra. Pitam nadležne državne institucije i pri Ministarstvu finansija, mislim na Poresku upravu, i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvo Srbije, da utvrde i da saopšte javnosti sve što se tiče Đilasovih računa na Mauricijusu, u Švajcarskoj i drugim nekim egzotičnim zemljama, za koje još uvek nemamo saznanje.
Činjenica je da je Dragan Đilas na račune na nekim rajskim ostrvima, za njega su to poreski rajevi, sklonio milione i milione evra ukradenih od građana Srbije. Narod u Srbiji mora da zna odgovore na ta pitanja, a nadležne institucije, pošto je Republike Srbija zemlja reda i zakona, moraju sve to da ispitaju, kao i kad su u pitanju i naše kolege narodni poslanici i svi građani Srbije, da se utvrdi i poreklo novca Dragana Đilasa, da se utvrde i finansijski tokovi njegovog novca, ko iz njegove porodice ima te račune, kod od njegovih saradnika ima te račune, šta je sa Đilasovim firmama, koje su Đilasove firme, gde sve imaju račune, u Švajcarskoj, Mauricijusu ili u nekim trećim zemljama,
S tim u vezi, postavljam i drugo pitanje, a koje se tiče pretnji. Ko god je ovih dana progovorio o Đilasovim računima na Mauricijusu, Švajcarskoj i drugim računima, bio je izložen najgorim mogućim pretnjama. Da li je reč o predsedniku Aleksandru Vučiću, da li je reč o mojim dragim kolegama narodnim poslanicima ili je reč o članici predsedništva naše Srpske napredne stranke, gospođi Vladanki Malović. Ko god nešto progovori o Đilasu, ko god ukaže na njegove račune, najgore moguće pretnje. Sram da ih bude!
Zato, pozivam i postavljam pitanje i policiji i tužilaštvu, da reaguje povodom tih pretnji, jer je prosto neverovatno da u Srbiji i dan danas pojedine pristalice Dragana Đilasa prete šišanjem jednoj gospođi. Prete na sve moguće načine, prete porodicama. To nije normalno i zato nadležne institucije brzo moraju da daju odgovore na ta pitanja i da reaguju.
U vezi Đilasovih miliona i njegovih računa, ja samo moram da podsetim građane Srbije, zamislite koliko bi u Republici Srbiji moglo da bude izgrađeno bolnica, vrtića, škola, fabrika i puteva od Đilasovih miliona koje je pokrao od građana Srbije. Svaki dan treba da govorimo, jer mi u ovim trenucima, Republika Srbija, Vlada Srbije, predsednik Aleksandar Vučić čine sve da pomognu i našim penzionerima i zdravstvenim radnicima koji su heroji ovog doba i da pomognu i poviše plate građanima Srbije, ali to bi bilo daleko lakše da nije bilo ljudi poput Dragana Đilasa.
Zato, i tužilaštvo i policija i sve nadležne institucije moraju da odgovore na ova pitanja, kako bi građani Srbije videli, saznali i utvrdili ko je onaj koji kritikuje državnu politiku Republike Srbije. To je Dragan Đilas, to su njegovi saradnici, to su njegovi saradnici u privrednom i organizovanom kriminalu koji žele samo da se vrate na vlast da bi mogli opet da kradu, da država opet ne bi mogla da gradi bolnice, vrtiće i škole, fabrike i puteve, jer ima Dragana Đilasa.
Prema tome, verujem i u tužilaštvo i u policiju i u poresku upravu i da će da odgovori na ova pitanja i da će da se utvrdi istina o Đilasovim milionima i verujem da će taj novac biti vraćen građanima Srbije, jer, samo još jednom podsećam, šta bi sve moglo da se uradi i izgradi u Srbiji od Đilasovih miliona koje je pokrao od svih građana Srbije. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.12.2020.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, razlog mog javljanja je krivična prijava koja je podneta još pre četiri godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv nekadašnjih čelnika GO Vračar i poslovnog prostora Opštine Vračar i njihovih najbližih saradnika. Verujem da većina ljudi zaposlenih u tužilaštvu u sudstvu u policiji su čestiti i pošteni ljudi, ali mi smo svedoci da povodom ove krivične prijave četiri godine mi čujemo samo ćutanje, tj. ne čujemo ništa.

O ovoj krivičnoj prijavi kad je podneta govorio je moj kolega Aca Marković, narodni poslanik sa Vračara, a ja kao predsednik odborničke grupe u GO Vračar. Posle Markovićevih i mojih govora na toj temi usledile su pretnje ali i ćutanje tužilaštva. Da vas podsetim, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 28. decembra 2016. godine podneta je krivična prijava protiv Mihajla Samofalova, Aleksandra Đurašinovića, Vladimira Medakovića, Svetlane Trinudić, Branimira Kuzmanovića, Tijane Blagojević, Aleksandra Ivanovića i Mirjane Đorđević zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Samo ću vam navesti jedan deo ove krivične prijave. Sve navedeno proizilazi iz nalaza izveštaja nekoliko službi, na prvom mestu Izveštaja DRI, a imali smo prilike pre neki dan da vidimo taj izveštaj gde je i ovo takođe potvrđeno. Zatim Zapisnika budžetske inspekcije Grada Beograda, nalaza internog i eksternog revizora, gde je jasno ukazano na izvesna nezakonita delanja opštine Vračar, odnosno njenih nadležnih i odgovornih lica.

U vezi ove krivične prijave, a i u vezi afera koje je činila DS i njihovi koalicioni partneri u periodu do 2016. godine, a podsetimo u delu tog perioda Dragan Đilas je bio i gradonačelnik Beograda, u jednom delu i predsednik Gradskog odbora, a kasnije i predsednik DS, a čujemo o ovim aferama i stanovima, dokazanim, i Gojka Đilasa i Dragana Đilasa, sada ću vam saopštiti broj stanova koji su nestali i poslovnog prostora na teritoriji GO Vračar, očigledno u organizaciji svih ovih koji su se nalazili na funkcijama, a nemamo adekvatne odgovore još uvek od tužilaštva i drugih nadležnih institucija.

Što se tiče poslovnog prostora Opštine Vračar. Godine 1993. Opština Vračar je imala 728 poslovnih prostorija ukupne površine 49.492 kvadrata. Osmog jula 2016. godine kada je promenjena vlast, kada je na vlast u Opštini Vračar došla SNS sa koalicionim partnerima, ako se izuzme sve ono što je vraćeno restitucijom ili u skladu sa zakonom prodato, zaključeno je da ne postoji dokumentacija za 5354,02 kvadrata poslovnog prostora to jest 5354 kvadrata poslovnog prostora su nestali.

Samo da vam kažem da na Vračaru prosečna cena kvadrata poslovnog prostora je između 3.500 i 4.000 evra, pa samim tim možemo zaključiti da se neko okoristio za 20 do 25, ako ne i više miliona evra. Pri tom, imamo nenaplaćena potraživanja poslovnog prostora opštine Vračar do 2016. godine, ukupne vrednosti pet i po miliona evra.

Dalje, stanovi, 421 stan je prema podacima Republičke geodetskog zavoda bio u vlasništvu opštine Vračar. Kada je došlo do promene vlasti, ako izuzmemo one stanove koji su otkupljeni, vraćeni u postupku restitucije ili se nalaze kod poslovnog prostora opštine Vračar, imamo situaciju da imamo nespornih 158 stanova, sporna 103, 70 stanova koji su nestali rušenjem ili pripajanjem. Dakle, vrednost ovih stanova prema tržištu je između 40 i 50 miliona evra. Dolazimo do zaključka da i ova vlast do 2016. godine stekla korist između 70 i 80 miliona evra.

Moje pitanje glasi - Kada će tužilaštvo, kada će nadležne institucije da preispitaju ove navode? Da preispitaju ovu krivičnu prijavu i da dobijemo i mi poslanici i građani Srbije prave odgovore ili ćemo ostaviti da ovo bude negde u nečijoj fioci. Ko je taj u tužilaštvu i sudstvu koji ovo krije? Toliko od mene.