Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Ninoslav Erić

Ninoslav Erić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani narodni poslanici ispred Ekonomskog kokusa, kao predsednik Ekonomskog kokusa predložio sam određeni broj amandmana od kojih je šest amandmana prihvaćeno od strane Vlade, od strane ministra, Ministarstva i nadležnog odbora.

Kada je ovaj zakon prihvaćen na sednici Vlade, mi smo imali nekoliko sastanaka Ekonomskog kokusa, imali smo javne konsultacije, imali smo javno slušanje. Bilo je prisutno veliki broj poslanika iz opozicije, iz pozicije, takođe, stručna javnost, i naravno, izvršna vlast.

Velika zahvalnost ministru Goranu Vesiću, koji već osam dana od jutra do mraka brani ovaj zakon sa jedne strane, a s druge strane, tražio je od vas konstruktivne predloge.

Podsetiću, da je javna rasprava krenula u januaru mesecu, javna rasprava je bila u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Somboru, i da se tada tražilo neki predlog koji bi bio uključen u ovaj zakon. Bilo je 600 predloga, od toga stotinu predloga je prihvaćeno od strane Ministarstva, a mi danas, kada narodni poslanici opozicije daju predloge za amandmane, oni samo koriste to vreme da bi nama prosipali neku političku demagogiju, i ništa novo ne bi rekli o ovom amandmanu.

Što se tiče ovog amandmana, član 17. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji menja se i glasi – u članu 57. stav 4. posle dokumenta i urbanističkog projekta dodaju se reči – uslovi imalaca javnog ovlašćenja sadržani u važećem planskom dokumentu i pribavljeni u postupku izrade i potvrđivanju urbanističkog projekta su istovremeno i uslovi koji se koriste prilikom izdavanja lokacijskih uslova, ukoliko se uz zahtev za izdavanje lokacijskih uslova dostavi i potvrđeni urbanistički projekat.

Stav 10 menja se i glasi – uslovi koje dostavljaju imaoci javnih ovlašćenja ne mogu biti u suprotnosti sa uslovima iz planskog dokumenta na osnovu koga se izdaju, niti se mogu menjati utvrđeni urbanistički parametri. Uslovi izdati suprotno od planskog dokumenta su ništavi.

Veoma važno za naše građane je da posle stava 11. imamo i stav 12. i 13. koji glasi – uslovi za projektovanje i priključenje za objekte kategorije „A“ i „B“ imalac javnih ovlašćenja izdaje bez naknade. U slučaju objekta iz člana 133. stav 2 tačka 14), 15), 23) ovog zakona ministarstvo nadležno za poslove elektrotehničkih komunikacija ovlašćeno da izdaje uslove za projektovanje koje se odnose na omogućavanje izgradnje linijske infrastrukture elektronskih komunikacija, elektronske komunikacione mreže i uređaja, elektronskih objekata, kao i stubova elektronske komunikacije u skladu sa utvrđenim potrebama razvoja ove infrastrukture i njene zaštite.

Na kraju, javna preduzeća i imaoci javnih ovlašćenja ne mogu više naplaćivati izdavanje uslova za projektovanje i priključenje na objekte kategorije „A“ i „B“, a to su porodični objekti. Na ovaj način finansijski rasteretićemo naša domaćinstva, ubrzaćemo procedure i nateraćemo javna preduzeća da u svoje uslove ugrade u planska dokumenta, što je vrlo važno za naše sugrađane. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani ministre, za razliku od opozicije koja neumorno priča o svemu, samo ne o amandmanima. Čuli smo razglednice iz Niša, čuli smo pokvarenu gramofonsku ploču kako trebaju da se brišu zakoni i na kraju čuli smo i o domu zdravlja iz Ćuprije. Taj dom zdravlja u Ćupriji 2013. godine kada sam postao predsednik opštine je bio blokiran. Tri miliona eura je bio dug doma zdravlja, 120 ne ugovorenih radnika koji nisu primali platu i vi kao potparola Narodne stranke iz Ćuprije, a znate da Narodnu stranku u Ćupriji vodi neko ko je bio direktor Osnovne škole „13. oktobar“ i pričali smo o tome i ko mu je otac i šta je radio i vi ste tada meni rekli da sam u pravu, da je to bio narkodiler i tada sam tražio od ministra Gašića da ode u prostorije Narodne stranke, da proveri tu prostoriju, jer sam siguran da tamo može svašta da se nađe.

Vi kao njihov potparola pričate o domu zdravlja. O domu zdravlja gde su lekari, gde nisu primali plate, gde smo imali dugove prema svim farmaceutskih kućama, gde da nije bio ministra Malog mi bi imali blokadu računa doma zdravlja i naravno opštine Ćuprija od 180 miliona dinara, samo za jednog farmaceuta. Ministar Mali, naša premijerka u dogovoru sa tim farmaceutom oprostili su nam dug za kamatu od 80 miliona dinara, a 100 miliona dinara opština Ćuprija i dan danas plaća te dugove.

Za razliku od vas, ja neću da pričam o nečemu što nije tema amandmana već ću da pričam o amandmanu. U članu 28. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji u novo predloženom stavu 10. člana 97. Zakona o planiranju i izgradnji i za reči – dana podnošenja zahteva, dodaje se zapeta i reči – posebnim rešenjem.

U cilju stimulisanja zelene gradnje, investitoru kome je izdat sertifikat zelene gradnje umanjuje se 10% doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Investitor tada podnosi zahtev nadležnom organu po pravnosnažnosti upotrebne dozvole.

Da bi se otklonila nedoumica da li je se po zahtevu odlučuje na način da se menja građevinska dozvola ili se donosi posebno rešenje, eksplicitno ovim amandmanom koje je Ministarstvo građevine podržalo donosi se posebno rešenje i nadležni organ tada, za razliku od prethodnog rešenja, gde bi trebala da se menja građevinska dozvola, donosi se posebno rešenje i ta procedura je samim tim i jednostavnija.

Hvala.
Poštovani predsedniče, i Boris Tadić i Dragan Đilas i Vuk Jeremić su se ovde odrekli Ćuprije. Ostavili su zatvorene sve institucije.

Svaki krov u Ćupriji na svakoj javnoj ustanovi je prokišnjavao. To ste vi ostavili. Godine 2013. kada sam postao predsednik opštine ostavili ste i taj dom zdravlja sa tim dugom. Nije to palo sa Marsa, nego je tako ostavljeno, a uz pomoć Vlade Republike Srbije, uz pomoć predsednika Republike Srbije pozivam vas da glasate za ove zakone i jedan zakon gde se radi rekonstrukcija opšte bolnice u Ćurpriji.

Sredstva koja su obezbeđena, obezbeđena su za rekonstrukciju opšte bolnice u Ćupriji. U okviru tog projekta radi se i izgradnja novog doma zdravlja u Ćupriji.

Mi radimo i gradimo, a ono što ste vi ostavili, ostavili ste nam bukvalno svaku javnu instituciju koja je prokišnjavala. Ostavili ste nam svaku mesnu zajednicu koja je bila blokirana i ostavili ste nam dugove. Za razliku od vas, mi rešavamo probleme, a vi pričajte.
Kao što i opozicija to radi, iskoristio bih priliku da, pošto vidim da je Ćuprija u fokusu, pošto sam ja ovlašćeni predstavnik SNS, vas samo podsetim jednu stvar.

Godine 2013. sam postao predsednik opštine Ćuprija, 2014. godine SNS je u Ćupriji posle nekih osam meseci od kada sam postao predsednik opštine ostvarila najbolji rezultat u Srbiji - 70%. Zamislite sad 70%. Vi o tome samo možete da sanjate, a znate zašto? Zato što sam uspeo sa mojim timom za osam meseci da okrenem sve nas drugu stranu u odnosu kako ste vi radili.

Što se tiče vode, vi ste dobili sredstva od EU i napravili jedan rezervoar u Dobričevu koji su, kada je došao ministar iz DS da to otvori, morali bagerima da zatvaraju zato što je voda curila na sve strane.

Trenutno u budžetu opštine Ćuprija imamo 75 miliona dinara koje smo opredelili za nove bunare, trenutno smo dobili tri miliona evra za rekonstrukciju celokupne vodovodne mreže koja nije rekonstruisana. Nije se radilo na rekonstrukciji zadnjih 40 godina i to vi znate, znate da je takva Ćuprija ostavljena i znate da na zadnjim izborima, kao što sam rekao, 2014. godine imali smo 70%, smo imali od 37 odbornika ukupno 30 odbornika SNS, to je 82%. Da li narodu treba verovati ili verovati vama koji se samo služite političkom demagogijom. U tome je razlika između nas i vas. Razlika je kada neko radi i kada pravi rezultat u odnosu na vas koji samo pričate o demagogiji i dobacujete.

(Dragana Rakić: To je sramota.)
Sramota je samo vaša, jer dobacujete.

(Narodni poslanik Dragana Rakić dobacuje iz klupe.)
Sramota je vaša, jer dobacujete. Hoćete još jedanput – sramota je vaša jer dobacujete.
To je pristojnost. Nepristojni ste. Za razliku od vas mi smo pristojna Srbija, nismo krezava Srbija, već Srbija...

(Narodni poslanik Dragana Rakić dobacuje iz klupe.)
… koja gradi. Nepristojni ste, opet ću vam reći nepristojni ste. Za razliku od vas, mi smo pristojna Srbija. Hvala.
Hvala.
Od 2000. do 2012. godine DS i svi sateliti DS su vladali Srbijom, naravno, i vladali su lokalom. Na lokalu vi ste se odrekli svi onih i DS, svih onih članova DS u Ćupriji i odrekli ste se Ćuprije. Boris Tadić, Vuk Jeremić i, naravno, Dragan Đilas se odrekao Ćuprije. I zbog toga u Ćupriji danas ne možete da pređete cenzus, iako je cenzus smanjen na 3%, vi ne možete da imate ni jedan procenat u Ćupriji, samo zato što Ćupričani to znaju. Zbog toga smo mi 2013. godine osvojili toliko glasova.

Što se tiče onog malopre što ste rekli, vezano za predsednika stranke u Ćupriji, tačno je, sreli smo se ovde. Vi kao bivša policajka ste mi rekli – jao, vi ste u pravu, jeste njegov otac narko diler. I onda ste brže-bolje promenili tog predsednika i postavili nekog drugog. Taj koji je bio predsednik u Ćupriji, on je bio direktor škole. Cela Ćuprija zna da je promenio prebivalište u Despotovac, samo da bi uzeo putničke troškove, putne. Da, uzimao je novac, novac građana opštine Ćuprija.

Svako pomisli kakav je, tako misli da je neko drugi. Onda je tražio informacije od javnog značaja da li ja uzimam troškove ovde. Kada je dobio informaciju da ne uzimam putne troškove, onda se ućutao. Ali, cela Ćuprija zna gde je spavao. Spavao u Ćupriji, a adresa mu je bila u Despotovcu i uzimao je pare iz budžeta opštine Ćuprija.
Kratko ću. Zahvaljujem se ministarstvu što je prihvatilo ovaj amandman.

U članu 39. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji u novopredloženom stavu 8. člana 134. Zakona o planiranju i izgradi, reči: „za izdavanje građevinske dozvole“ zamenjuje se rečima: „u skladu sa stavom 7. ovog člana“.

Ovde se odnosi da ako nadležni organ na lokalu ne postupa u zakonom propisanim rokovima pruža se mogućnost da investitor može da objedinjenu proceduru sprovodi kroz resorno ministarstvo. Resorno ministarstvo može u svakoj fazi da se tu oglasi. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

U članu 57. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji dodaje se novi stav koji glasi: „Građevinskom i urbanističkom inspektoru se dodeljuje pun pristup kroz informacioni sistem, kroz koji se sprovodi objedinjena procedura svim predmetima objedinjene procedure koji se sprovode na teritoriji za koju je nadležan“.

U praksi, inspektorima slobodna pristup nije omogućen, već nivo pristupa konkretnom predmetu, svakom inspektoru odobrava rukovodilac nadležnog organa. Ovakvo stanje je neodrživo, jer ne omogućava efikasno sprovođenje inspekcijskog nadzora.

Usvajanjem predloženog rešenja će se propisati zakonsko pravo inspektora da od rukovodioca nadležnog organa zahteva pun pristup predmetima, te da takav zahtev upute direktno Agenciji za privredne registre, ako im uvid preko informacionog sistema ne omogućava rukovodilac nadležnog organa. Hvala.
Zahvaljujem.

U članu 82. Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o planiranju i izgradnji dodaje se novi stav 2. koji glasi: „Ograničenja u planskim dokumentima prostornog i urbanističkog planiranja koje su u suprotnosti sa članom 33. stav 9. ovog zakona neće se primenjivati od dana stupanja na snagu ovog zakona. Dosadašnji stavovi 2. 3. i 4. postaju stavovi 3. 4. i 6.“.

Mi smo danas čuli pozitivne kritike prema ministru Vesiću i od strane opozicije zato što već osam dana, od jutra do mraka, ministar odgovara na sve zahteve, sva pitanja i tu je sa nama.

Neko je spomenuo pružne prelaze. Svi znate da smo dobili grant od EU i da se radi rekonstrukcija pruge Beograd – Niš. Ćuprija se nalazi na pola puta, između Beograda i Niša, i svi poslanici ne znaju da je, na primer, ministar Vesić pozvao, onog trenutka kada je Srbija dobila grant od 2,8 milijardi evra, sve predsednike opština da dođu na taj sastanak i da kažu da li imaju nešto da predlože zato što se radi projektno-tehnička dokumentacija.

Kada sam postao predsednik opštine Ćuprija, nastaviću, pošto su spominjali poslanici Ćupriju, te 2013. godine Ćuprija je morala da odradi eksproprijaciju od 2010. do 2013. godine za rekonstrukciju pruge od Ćuprije do Gilja. Ja sam postao predsednik opštine juna meseca i prvi sastanak sam imao sa železnicama. Oni su mi tada rekli da će država Srbija da plati jedan milion evra penala zato što nije uradila eksproprijaciju.

Prvi moj zadatak je bio, već jula meseca da odradim svu eksproprijaciju vezano za tu prugu, jer sam znao da će Srbija da plati jedan milion evra penala. To sam i uspeo. Zbog toga je Ćuprija imala stanicu, a po toj rekonstrukciji pruge, koliko su demokrate koje su vodile Ćupriju razmišljanjem Ćuprija je ostala bez stanice.

Svi znaju da pruga Beograd – Niš ima nekoliko glavnih stanica, Beograd, Velika Plana, Lapovo, Ćuprija, Stalać, Aleksinac, Niš. A vidite čuda, odjedanput nestade stanica u Ćupriji. Niko nije razmišljao da kada se radi rekonstrukcija te pruge da se uradi i stanica, nova železnička stanica.

Ministar Vesić, kada smo imali sastanak, obavestio sam ministra o tome i naravno, sada kada se radi celokupna rekonstrukcija od Beograda do Niša ući će i izgradnja nove železničke stanice u Ćupriji i to je razlika između nas i vas. Vas nije bilo briga da li Ćuprija ima stanicu, iako je bila jedna od glavnih stanica, a nas briga. Tako da ministre, zahvaljujem se na tome i nadam se da ćemo u daljem radu između opštine Ćuprija i Ministarstva nastaviti tu saradnju. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Za razliku od kolega pričaću o članu 88. Predloga zakona, o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, gde se dodaju stavovi 7) i 8) koji glase. „Do obezbeđenja tehničkih uslova za podnošenje elektronskim putem kroz informacioni sistem kroz koji se sprovodi objedinjena procedura.“

Pod jedan - „Zahtev za umanjenje obračunatog doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu izdatog sertifikata zelene gradnje iz člana 97. stava 9) zakona, podnosi se direktno organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole, odnosno službi kojoj su povereni poslovi obračuna i naplate tih doprinosa“.

Pod dva - „Zahtev za preuzimanje nadležnosti za izdavanje akata iz člana 134. stava 7) zakona, podnosi se direktno ministarstvu nadležnom za sprovođenje građevinarstva preko pisarnice Uprave za zajedničke poslove republičkih organa“.

Ja sam već pričao o ovoj izmeni zakona i amandmanu i amandman se predlaže u cilju omogućavanja primene bez odlaganja novopredloženih rešenja kojima se propisuje pravo investitora kojima je izdat sertifikat zelene gradnje, a traži umanjenje obračunatog doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta od 10% i omogućava resornom ministarstvu da u svakoj fazi postupka objedinjene procedure na zahtev investitora, izgradnje objekta površine preko 20 hiljada metara kvadratnih preuzme od nadležnog organa lokalne samouprave predmet u kome se ne postupa u zakonski propisanim rokovima. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Član 90. Predloga zakona o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji menja se i glasi: „Objekti iz člana 2. stav 1. tačka 4, 16, 17, 35, 37, 49, 53 i 72. Zakona o planiranju i izgradnji mogu se graditi na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu koje se nalazi u području za koje je pokrenut komasacioni postupak, u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje poljoprivredno zemljište, a njihova izgradnja predviđena važećim planskim dokumentom.“

Ovim amandmanom se izbegavaju nedoumice u vezi Predloga zakona jer nisu obuhvaćene vetroelektrane čime se stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na solarne elektrane, solarne parkove i elektrane na biomasu.

Usvajanjem ovog amandmana će se unaprediti uslovi za investiranje u obnovljive izvore energije tako što će na poljoprivrednom zemljištu, koje je faktički razmenjeno u komasacionom postupku, ali na kome na kraju nije došlo do finaliziranja promene vlasništva u Katastru.

Na kraju, zahvalio bih ministru Vesiću zato što je podržao amandmane ispred Ekonomskog kokusa koji sam ja kao predsednik Ekonomskog kokusa predložio. Takođe bih se zahvalio ministru u ime Ćurpičana zato što ipak ta železnička stanica u Ćupriji ostaće i biće na brzoj pruzi između Ćuprije i Niša i Ćuprije i Beograda, u sredini.

Takođe bih se zahvalio zato što radimo još jedan projekat. To je projekat na Velikoj Moravi gde će da se izgradi novi most jer je stari most usko grlo i najbitnija stvar u okviru čiste Srbije, tu Ćupričani biće vam veoma zahvalni, već sam pričao sa vama, vezano za to, a to je kanalizaciona mreža u Terekovom i Minelovom naselju.

Obećali ste, pošto smo završili projektno-tehničku dokumentaciju i građevinska dozvola ističe do kraja godine, da ćete obezbediti sredstva, gde će vam građani Ćuprije biti veoma zahvalni, kao i ja. Zahvaljujem.