Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Viktor Jevtović

Viktor Jevtović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, osnovni postulat ka kome teži SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, je borba protiv kriminala i korupcije na svim nivoima, gde nema i ne sme biti zaštićenih.

Predložene izmene Zakona o sprečavanju korupcije deo su Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora od 29. oktobra 2021. godine koji je zaključen u Narodnoj skupštini između političkih stranaka učesnica, međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, a gde su sve stranke opozicionog bloka prihvatile predviđene mere uz preporuke da se iste iz tog sporazuma implementiraju. Ovaj zakon naišao je na pozitivne ocene i Evropskog parlamenta.

Odgovornom politikom koju sprovodi SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem pokazuje se i doslednost i sve od demokratskih principa, što u vreme žute tajkunske strahovlade, predvođene Draganom Đilasom, nismo mogli ni da sanjamo. I kada već govorimo o korupciji ne mogu a da ne pogledam spisak diletanata koji su sinonim za korupciju, a ujedno se nalaze na listama tajkunskih kandidata, a svi zajedno na platnom spisku žutog tajkuna Dragana Đilasa.

Ako krenemo samo od po zlu čuvenog Zdravka Ponoša koji je kao džojstik u rukama NATO pakta devastirao srpsku vojsku, sveo je na nivo lovačkog društva, ponizivši tako sve one junake koji su položili život na oltar otadžbine, dok on danas polaže kamen temeljac za zgradu na Vračaru. Da paradoks bude veći, njegov bivši ministar odbrane, Dragan Šutanovac, iznosi tvrdnje da je isti, dok je bio na čelu Generalštaba, pokušavao da špijunira za strane službe, o čemu svedoče i zapisnici u arhivi Vojske Srbije.

Nude nam, takođe, i čuvenog odlikaša Miroslava Aleksića koji bi umesto na izbornoj listi trebao da se nađe u „Vujakliji“ kao sinonim za korupciju i lopovluk, jer narod vrlo dobro zna da je dok je bio na čelu opštine Trstenik zadužio građane kod banaka na ime imaginarne kupovine četiri kontejnerske gasne centrale. Gradsku kasu je ojadio do poslednje pare. Posledice tog mafijaškog poduhvata građani Trstenika osećaju i dan-danas. Da ne govorim o državnoj kasi od koje je napravio porodični fond, odnosno porodično preduzeće sa ženom i tastom, Ljubišom Kneževićem, i tako ispumpavao ogroman novac. Ali, šta drugo očekivati od čoveka čiji je šef Vuk Jeremić, upleten u korupcionašku aferu sa svetskim lopužama Patrikom Hoom i Tidijanom Gadijom koji već robijaju i od kojih dobija stotine hiljada evra iz Katara, zemlje poznate po finansiranju islamskih terorista.

Takođe, tu je i novopečeni kandidat za gradonačelnika Beograda, Vladeta Janković, koji je sam priznao da nije stručan da vodi prestonicu. Bestidno daje skandalozne izjave da spomenik Stefana Nemanje treba srušiti, a Lešće zaustaviti. Šta su mu pokojnici krivi, ni sam ne znam, ali prebaciti ih u Marinkovu baru ili Borču. Tako sa sezonskom radnicom „Multikoma“, Marinikom Tepić „Morović“, degradira ne samo srpsku istoriju, nego i građane ovih divnih naselja, jer očigledno je da dalje od ekskluzivnih restorana u centru grada, tajkunski kandidati nisu ni odmakli. Srušili bi oni i Hram Svetog Save jer im verovatno zaklanja pogled sa terase.

Sada polako maske padaju i vidi se pravi interes i cilj Dragana Đilasa i njegovih poslušnika koji za što gnusniju laž dobijaju veći bonus na svojim računima. Tu su i stranke „zelenih“ kojima u programu nije bilo ni pomena o očuvanju ekologije do prošle godine, već samo kako da se dodvore Rokfelerovom bankomatu i eventualno nasilno dođu na vlast.

To je ta skupina lopova i prevaranata čiji je jedini plan i program da obesmisle sve ono što su Aleksandar Vučić i SNS uradili za Srbiju – stotine kilometara puteva, bolnice, povećanje plata, penzija, minimalca koji sada iznosi 35.000 dinara, odgovornost prema penzionerima i pomoć mladima u iznosu od 100 evra, 250 novih fabrika, smanjena stopa nezaposlenosti sa 26% na 9%. To su konkretni rezultati.

Ko može da im parira? Sigurno ne taj tajkunski drugosrbijanski konglomerat, ubeđen da im vlast pripada po rođenju i da svi ostali treba da im se poklone, alergični na sve što je vredno srpskom narodu, kao i državi, a želeli bi da pretvore sve u bezličnu masu bez smisla, imena i bilo kakve vrednosti u kojoj podanici ćute i trpe dok Đilas, Tepić, Šolak i njihovi čauši kradu i bahate se. Najveća smetnja u tom planu im je Aleksandar Vučić, kako i sami ističu, svesni da im je on nepremostiva prepreka u toj nameri da opet tlače srpski narod.

Zato, čak degutantno, podrugljivo i zlokobno na Đilasovim tajkunskim medijima obezvređuju očigledne materijalne dokaze o pretnji fizičkom likvidacijom Aleksandra Vučića od strane jednog od najvećih kriminalnih klanova, na čijem je čelu Radoje Zicer, jer im je to jedini način da zaustave Srbiju koja je zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas prva po direktnim stranim investicijama, koju respektuje ceo svet, koja nezaustavljivo ide napred i ne povlači se pred ološem čiji je jedini cilj da sačuva svoje milione i opet odvuče Srbiju u kaljugu beznađa.

O svemu najbolje govori podatak da u Srbiji za godinu i dva meseca nije bilo ni jednog mafijaškog ubistva. To je rezultat hrabre politike predsednika Vučića. To tajkuni i lopovi nikada nisu ni pokušavali da postignu, ali narod Srbije dobro vidi svu njihovu bezidejnu politiku čiji je jedini plan i program pljačka i korupcija. Zato će i 3. aprila od tog istog naroda dobiti samozasluženi prezir.

Građani Srbije dobro znaju ko se nepokolebljivo bori za njihov interes, za našu decu i našu Srbiju, ko se ne povlači pred lažnom elitom, a ni pred pretnjama metkom, čija hrabrost i odlučnost čine da Srbija konačno bude najbolja.

Narod Srbije zna da je to Aleksandar Vučić. Zato za narod, za sve nas važi – pred najgorima nema povlačenja i nema predaje, jer za nas predaja nije opcija. To je obećanje Aleksandra Vučića i Srbije koju je ujedinio u borbi za budućnost. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući gospodine doktore Orliću.

Poštovana ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Predlogu zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemija bolesti Kovid 19.

Odgovornom politikom koju vodi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, gde je osnovni postulat briga o svakom građaninu, prvenstveno u doba ove pošasti, koja je zahvatila ceo svet, gde pored pomoći penzionerima, građanima, porodiljama, konstantnim produktivnim merama, odgovornošću i radom mislimo i na naše mlade.

Ovom podrškom koja će biti samo jedna u nizu narednih pokazujemo brigu o našim mladima koji su jedan od osnovnih temelja društva. Počevši od projekata "Moja prva plata" nastavljamo i dalje da radimo i borimo se za mlade, ne samo da ostanu u Srbiji, koja zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića sada među vodećim zemljama u regionu, a rekorder i po direktnim stranim investicijama, koji su u odnosu na 2019. godinu sada dvostruko veće, iznose 3,9 milijardi evra što u areni globalnog ekonomskog tržišta predstavlja neverovatan uspeh. To smo postigli zahvaljujući snažnoj i odgovornoj politici Aleksandra Vučića.

Fantastični rezultati koje smo postigli u prethodnoj godini u ekonomiji, infrastrukturi, da jačamo naš zdravstveni sistem, pokazali smo da umemo da se takmičimo sa najvećima i najuspešnijima na mnogim poljima i da pobeđujemo. Za razliku od žutog tajkunskog preduzeća, koje bi volelo sve samo ne da Srbija napreduje i beleži uspehe, bude bolja i snažnija na svim poljima, a mladi, oni nisu bili ni slovo na papiru, već samo sredstvo za manipulaciju i za koju nisu učinili ama baš ništa.

Dragan Đilas u ovoj fudbalskoj utakmici kroz svoje tajkunske medije konstantno lažima plasira autogolove, zamera svakom uspehu Srbije, jer oni ne bi voleli da Srbija bude ovako snažna kao što jeste danas, da napreduje i beleži uspehe kako bi sutra bila još bolja i snažnija.

Oni su navikli na ona vremena, a koja smo mi ostavili daleko u prošlosti kada je Srbija bila slaba, kada su njihove kabadahije mogle da se bahanališu i rasipaju narodni novac po belosvetskim računima misleći samo na lični interes, a na Srbiju je mogao da utiče svako. Naravno, od koga bi mogli da izvuku ličnu korist i u njoj rade šta god požele.

Istorijska je odluka koju je doneo Aleksandar Vučić da saseče iz korena takvu devastirajuću politiku, a počnemo konačno sami da vodimo računa o sopstvenim interesima i to je jedna od najvažnijih stvari koje smo naučili prethodnih godina, da moramo da se borimo za ono što je važno i da niko sa strane to neće da nam obezbedi, ali ni da nam pokloni, već naprotiv da se svojski trude da zauzdaju, sputaju, jer im više odgovara kada se mi ne pitamo sami, kada ne odlučujemo sami i kada nismo dovoljno snažni kao što danas jesmo, da se za svoj lični interes izborimo kako u državnim, tako i u nacionalnim sferama.

I ovde se suočavamo sa neverovatnim pritiscima. Nekada su potpuno neverovatni, ali moramo računati na to, svesni činjenice da u razvoju i pobedama Srbije na svakom terenu odnosimo pobede, idemo napred misleći na mlade koji će sutra voditi ovu državu i odlučivati o svima nama i ostati u zemlji u kojoj vide budućnost, a ne da ih privlače fudbalski tereni u Engleskoj kojima se tajkunska hobotnica hvali, umesto da ih bude sramota, ali to smo od njih već i videli, jer čega se pametni stide oni se ponose.

Kao što se i ponose beskrupuloznim napadima na porodicu predsednika Aleksandra Vučića, jer oni drugi argumenti i nemaju, već samo mržnju i obmane, kao i snajperski nišan koji su usmerili ka predsedniku Aleksandru Vučiću. Taj nišan je usmeren od strane onih koji su Srbiju bacili na dno svog bezumlja. Taj nišan je usmeren i na većinu građana Srbije koja misli drugačije i ne želi da bude više otirač njihovog rasporskog uništavanja svega što je srpsko.

Za te lopove i štetočine nepremostiva prepreka je Aleksandar Vučić i narod Srbije koji će im decidno 3. aprila reći ne i poslati ih u zaborav političke prošlosti i onu trulež koju su ostavili za sobom dok su bili na vlasti i neka tamo i ostanu. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući, dr Orliću.

Poštovani ministre sa saradnicom, cenjeni građani Republike Srbije, poštovani narodni poslanici, govoriću o amandmanu na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Predloženim amandmanom predviđa se kao novo pravo jednokratna pomoć za rađanje drugog i trećeg deteta. Ovo novo pravo značajno bi doprinelo rastu nataliteta i uspešnoj populacionoj politici koju sprovodi Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pravo na jednokratnu pomoć u visini od 100 hiljada dinara ostvaruje majka za drugo i treće dete, rođeno od 1. januara 2022. godine u Republici Srbiji. Osnovni postulat i načelo koji sprovodi SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, je bezbednost i socijalna sigurnost za svu decu i sve njene građane.

Kakav je odnos bivši režim, predvođen Draganom Đilasom i njegovim probisvetima imao prema deci i roditeljima kada je zajahao Beograd i besomučno pljačkao resurse namenjene deci i porodiljama, da bi taj novac potom sejao po tajnim računima od Mauricijusa preko Amerike do Hong Konga i naprasno doživi demenciju i počne da bunca na temu vrtića, koje je duplo naplaćivao, gde mesta nije bilo za više od 20 hiljada mališana, ali je odrao zato kožu sa leđa roditeljima. Bahatog tajkuna nije bilo briga za porodilje od kojih je uzeo milione, kao i za penzionere. Jedina briga bile su mu sekunde na kojima je zgrtao milione.

Kako kad govorimo o ovoj krucijalnoj temi da ne osetimo gađenje i gnev? Jer, danas ta ista multikom hobotnica pokušava očajnički da se dokopa gradske kase, ne bi li svoj nezasiti poriv prema novcu namirila ponovnom pljačkom, tragično zaglavljen u prošlosti, kada su vedrili i oblačili.

Jedini plan koji imaju jeste da nasilno dođu na vlast. Zato naglas priželjkuju streljanje Aleksandra Vučića, njegove porodice. Mržnju koja kao vulkan kulja iz njihovih megafona, Marinike, Vuka Jeremića, Borka Stefanovića, Ćute Jovanovića i tako zeleni od besa, skupljeni pod istu pečurku ludaru, pozivaju na propast i nasilje, svesni da te pretnje i taj metak koji konstantno šalju Aleksandru Vučiću nije samo metak upućen njemu, nego većini građana Republike Srbije.

Svojim rezolucijama o revanšizmu prete da će hapsiti, otimati, uništavati i zatvarati sve one koji ne misle kao oni, a streljati sve one koji im se suprotstave. Te neznalice koje su navikle da žive na tuđoj grbači, predvođeni mašinskim pregrejanim mozgom, naglas bulazne da su veći eksperti koji znaju bolje od Evropske komisije, Svetske banke i MMF-a. Nesposobni da bilo šta smisleno kažu i urade, ta bolumenta vodi kampanju na ulici nasiljem, uvredama, pretnjama koje su konstantno usmerene na predsednika Aleksandra Vučića kroz beskrajne medijske hajke, svesni da nikada nisu uradili ništa.

Naša dela govore više od stotinu reči. Stotine fabrika, stotine kilometara puteva, bolnica, vrtića, škola i činjenica da je danas problem, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji, kako kažu ljudi, parkiranje, dok u njihovo vreme stotine hiljada otpuštenih radnika nije imalo ni za biciklu, možda samo opciju da negde pozajme novac za kartu u jednom pravcu, pognute glave i sa suzama u očima.

Narod ne zaboravlja i neće više majke tako ispraćati decu, ali ni mafijaši upravljati našim životima kao što su tada. Narod je sit njihovih gluposti i bezumnih ideja gde je zdrava pamet davno rekla laku noć. To će im narod i reći ponovo 3. aprila na izborima. Narod vidi, narod zna da na čelu sa Aleksandrom Vučićem Srbija ide nezaustavljivo napred. Više nema vremena za čekanje. Aveti prošlosti neka ostanu u svojim podrumima i neka tamo uživaju u svom bunilu. Sa Srbijom koja radi, bori se, takmiči sa svetom i najzad u mnogo čemu pobeđuje, sa Srbijom koja bira život i bira budućnost snage mračne prošlosti nemaju ništa zajedničko i neće nikada više.

Živela Srbija! Srećni praznici i Nova godina!
Zahvaljujem se, predsedavajući dr Orliću.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o predlogu amandmana Zakona o tržištu kapitala o članu 113. Posle stava 3. obrazloženje za dopunu ovog člana navedeni stavom 4, kojim bi se utvrdilo šta se dešava sa društvom ukoliko ne izvrši registraciju na vreme, a sve sa ciljem da se odgovornost društva podigne na najviši nivo obavljanja navedene delatnosti.

Zakonom, koji je donet 17. novembra 2011. godine, o tržištu kapitala sadržao je standardna rešenja kojima se dinamičniji razvoj kapitala tek očekuje.

U to vreme žutog tajkunskog preduzeća, kada je sve bilo opustošeno i devastirano, nije bilo za plate, penzije, napredak u zdravstvu, prosveti, privredi. O boljem životu građana nije moglo ni da se sanja.

Po nepisanom pravilu, sve se čekalo dok su mladi odlazili glavom bez obzira. Čekalo se. Samo tadašnji vlastodršci na čelu sa Draganom Đilasom nisu čekali kako da napune svoje prekookeanske račune i to su jedino radili fantastično dobro, ali narod više nije želeo da čeka i gleda kako šaka privilegovanih tajkuna uživa u patnji naroda, kabadahijski, vodeći svoju politiku devastacije Srbije i kako strane ambasade, potpomognute plaćenicima, vode državu.

Zato je narod na izborima jasno rekao ne i krenuo u reformu na čelu sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem. Danas ti isti manipulanti pokušavaju na sve načine, ne birajući sredstva i metode da bez izbora i volje građana dođu na vlast, svesni svoje nemoći pred odlučnom politikom napretka koju vodi Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, žele da po svaku cenu zaustave napredak države i vrate je na dno i samo lažu i pričaju, ali kada su trebali da se pokažu na delu, iza njih je ostala samo pustoš, jer niko nikada nije ni pomislio iz te kamarile predvođene Đilasom, Marinikom, Borkom, Vukom da makar mrdnu prstom da bilo šta urade za narod dok su punili svoje prekookeanske račune.

Danas mnogima nije pravo da priznaju uspeh Srbije ni po pitanju investicija, fabrika, bolnice, Inicijativi „Otvoreni Balkan“, gasovodu „Južni tok“, a prvenstveno povećanju plata i penzija, što je u njihovo vreme bila misaona imenica, a danas činjenično stanje.

Otvaranje Klastera 4, pridruživanje EU. Mi smo otvorili 22 poglavlja, a oni nijedno. Sem bankovnih računa, nisu otvarali ništa. Samo kriminalnim privatizacijama zatvarali fabrike i ostavili 500 hiljada ljudi bez posla.

Smeta im stotine kilometara auto-puteva i budžet koji je danas ne deset nego dvanaest puta veći nego što je bio u vreme njihove kabadahijske vladavine.

Dok se hvale najskupljim mostom u Evropi, na kome su zgrnuli milione i ojadili i zadužili građane Srbije, sada hoće da ruše „Beograd na vodi“, koji i jeste najveći projekat u region.

Dok im priča o zelenoj inicijativi nije bila ni u zabavnom programu, mi vodimo računa o zdravlju, porodici, deci i ekonomskoj stabilnosti.

Đilasovi tajkunski mediji nam neprestano ispiraju mozak, jer nisu bili u stanju da urade ništa ni za decu, ni za ekologiju, ni za ekonomiju, već samo i isključivo za svoj lični interes i to pokušavaju danas kroz razne ekološke organizacije na čelu sa Draganom Đilasom i njegovim vezirima Dušanom Petrovićem, Zelenovićem i Ćutom, nesvršenim studentom dramskih umetnosti i neuspelim investitorom, koji napumpan novcem iz austrijskog Rivervoča, neuspevši da napravi mini hidroelektranu, sada se odjednom, kada mu je taj posao propao, jarosno bori tobože za zaštitu životne sredine, a zaboravio je navodno kako mu se zvala ta njegova mini hidroelektrana.

Takvi nisu bili u stanju ne da očiste reku, nego ni svoje dvorište. U svom tom bezumlju i neartikulisanom politikanstvu, svi njihovi neistomišljenici osuđuju se na linč samo zato što razmišljaju drugačije, jer suština mašinskog mozga Dragana Đilasa je protiv svega što je u interesu građana Srbije. Tako glasi genijalno rešenje mašinskog mozga za sve.

Predsedniku Srbije i njegovoj porodici svakodnevno prete smrću, gde su se uključili nažalost i pojedini ekolozi iz sveta filmske umetnosti, sa dubokim džepom i prljavim jezicima, dame u bundama od činčile, mada bi i za njih i za Srbiju bilo mnogo bolje da se bave umetnošću i da svoju energiju umesto na mržnju i pozivanje na destrukciju usmere na stvaranje umetničkih dela.

Bar sada u državi na čelu sa Aleksandrom Vučićem imaju dovoljno novca za sve svoje projekte, jer im je taj isti novac obezbedila država koju vodi Aleksandar Vučić, niko drugi, a da ozbiljnu politiku prepuste ljudima koji su podigli Srbiju iz pepela i stavili je na vrh liste vodećih zemalja u regionu.

Narod vidi sve. Njega ne mogu da prevare. Zato će narod jasno u aprilu ponovo reći ne lažovsko-korupcionaškoj kamarili i vratiti ih u deponiju prošlosti gde jedino pripadaju.

Srbija bira život, rad i napredak. Srbija bira Aleksandra Vučića i budućnost za svu svoju decu.

Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani gospodine Pantiću, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Visoki savet sudstva, na osnovu člana 47. Zakona o sudijama, a u vezi sa Odlukom o broju sudija u sudovima, oglasio je izbor sudija za Osnovni sud u Bačkoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Prekršajni sud u Negotinu, Lazarevcu, Rumi i Somboru.

Od ovih kandidata očekuje se stručnost, osposobljenost i dostojnost, za Upravni sud da dosledno i odgovorno obavljaju svoje funkcije koje su od krucijalnog značaja za borbu protiv kriminala i korupcije. Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodi upravo odlučnu borbu da našu državu očistimo od svih vidova kriminala u svim segmentima.

Bivši režim, predvođen Draganom Đilasom, odluke o kadriranju u pravosuđu je donosio na sednicama opštinskih odbora svoje stranke i tako doveo pravosuđe na najniže grane, gde je od vladavine prava ostala samo fraza, a pravde nije bilo ni na vidiku.

I danas preko tajkunskih medija oni zagovaraju svoju nakaznu pravdu u vidu terora nad svima koje smatraju političkim neprijateljima. Najbolji primer za to je napad na predsednicu informativne službe SNS, Vladanku Malović, koja britkim jezikom i oštrim umom raskrinkava tajkune i lopove u podmuklim namerama da Srbiju ponovo opustoše po biznis planu mašinskog mozga, Dragana Đilasa. Misle da mogu poštenu i hrabru Srbiju da pokolebaju i uplaše. Mnogo su pogrešili. Pred najgorima nema povlačenja.

To je politika Aleksandra Vučića, koja suvereno vodi Srbiju ka novim uspesima i pobedama otvaranjem novih fabrika, bolnica, novih radnih mesta i povećanjem životnog standarda svim građanima Srbije.

Danas kada je Srbija otvorila četiri nova poglavlja na putu ka EU i bori se herojski na čelu sa Aleksandrom Vučićem za svaki deo naše predivne zemlje i to je nešto što je bilo nezamislivo u vreme žutog tajkunskog preduzeća. Čuveni po svojim obmanama, a neprikosnoveni jedino u lažima, zadojeni samo mržnjom prema svakom uspehu Srbije, ali prvenstveno politike koju vodi Aleksandar Vučić, ti politikanti ostaju upamćeni po tome da u njihovo vreme nismo imali ni osnovna ljudska prava, ali ni za koru hleba. Razmišljali smo samo kako da preživimo dan, a iz Srbije se samo odlazilo, dok su tajkunske falange pljačkaškim privatizacijama i pustošenjem svega na čemu su mogli da omaste prste i gledali da napune svoje prekookeanske račune.

Tajkunska hobotnica je samo znala da pljačka, a briga o deci im je bila zadnja rupa na svirali, ni u mislima. Dok je Dragan Đilas od te dece, kao i od roditelja, porodilja, penzionera, znao samo da uzima, zašto bi bilo ko želeo da se Srbija vrati u kandže prošlih vremena, vremena Dragana Đilasa, Marinike, Lutovca, Vuka i ostalih hijena koji su čerupale Srbiju, a sebe nagrađivali milionskim vilama i bankovnim računima, a sve to na grbači napaćenog naroda Srbije?

Sada bi ponovo, zato svim silama besomučno pokušavaju da unište Aleksandra Vučića ne birajući sredstva i pozivajući čak i na krvoproliće, svesni da im je on glavna prepreka, jedina grana od paklenih namera bivšeg režima da opet pljačka i davi izmučenu, samlevenu i na dno zakovanu Srbiju, kojom bi manipulisali kako im se prohte.

Narod Srbije zna da na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kome su Srbija i narod oslonac, a budućnost naše dece je pokretač, pobeđujemo u borbi protiv demona prošlosti, jer za njega poraz nije opcija. Ime i delo, hrabrost i požrtvovanost upisani su na stranicama srpske istorije, onim najsvetlijim, koje jedinstveno i složno ispisujemo zajedno. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicama, poštovani poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Predlogu zakona o izmenama Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, platama službenika, nameštenika, platama u organima autonomne pokrajine, jedinicama lokalne samouprave, zaposlenima u javnim službama, kao i u agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija.

Ovim izmenama Zakona kojima se uređuju plate u javnom sektoru, bez javnih preduzeća, utvrđuje se novi rok za početak njihove primene. Početak primene novog sistema određuje se 2025. godine, kada se procenjuje da će svi potrebni uslovi biti ispunjeni za novi rok koji se vezuje za uspostavljanje i početak funkcionisanja novog informacionog sistema za obračun i isplatu plata koji uvodi Ministarstvo finansija.

Važnost, sveobuhvatnost i kompleksnost reforme sistema plata obuhvata više od 400 hiljada zaposlenih u javnom sektoru. Iz tog razloga će se sprovesti sve potrebne analize finansijskih i fiskalnih efekata, dok se ne uspostavi jedinstveni centralizovan sistem, u kome se nalaze tačni i precizni podaci o radnim mestima, elementi plata zaposlenih i drugi troškovi rada javnog sektora, na osnovu kojih ćemo imati adekvatne projekcije koje će reforma da donese.

Ministarstvo finansija od 2019. godine radi na uspostavljanju novog informacionog sistema, koji treba da obezbedi precizno planiranje, upravljanje i kontrolu izvršenja budžeta za troškove rada zaposlenih u javnom sektoru. Ovim novim sistemom će se obezbediti tačan i kvalitetan podatak za izradu svih potrebnih analiza.

Odgovorna država na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije vodi računa o dugoročnim efektima reformskih procesa kako bi građani i njihov životni standard, ali i budžet postavila na pijedestal modernih evropskih država. Reforme ovog tipa obezbediće dodatna finansijska sredstva za troškove plata, ako i sprovođenje fiskalne reforme koja građane Srbije, bez obzira na izloženost epidemiološke situacije prouzrokovane Kovidom-19 koja je zahvatila ceo svet i traje skoro dve godine, uspela da obezbedi građanima nove kovid bolnice, perfektnu funkcionalnost zdravstvenog sistema, ali i prostor za rast plata od 8% za zdravstvene radnike i 7% za zaposlene u javnom sektoru, tu moram da napomenem i 9% za nezaposlena lica.

Sve to smo postigli maestralnom politikom predsednika Aleksandra Vučića, gde smo kroz subvencije i pomoć svim građanima, na prvom mestu penzionerima, obezbedili pomoć u ovom katastrofalnom periodu, što nisu uspele ni mnogo jače i ekonomski moćnije zemlje od nas.

Ponovo je Srbija prva u regionu po direktnim stranim investicijama i nezaustavljivo korača napred. Posebno raduju rezultati u 2021. godini, od prognoziranih 6% do 7,5% BDP-a.

Takođe, i najnovije prognoze MMF-a koji je promenio projekcije Srbije, gde prestižemo i Litvaniju, a ovakav rast BDP-a znači da će prosečna plata već od 1. januara biti veća, odnosno 660 evra, a u Beogradu više od 770 evra, kao i da će ova godina biti završena sa BDP-om većim od 50 milijardi evra.

Zato je politika Aleksandra Vučića trn u oku svima koji žele da Srbiju vide poniženu i na kolenima, jer samo tako mogu da manipulišu građanima Srbije, ali nepokolebljiva rešenost Aleksandra Vučića više neće dozvoliti onu Srbiju koja je klečala i kojom su manipulisali pioni stranih gospodara isključivo i samo zarad svojih ličnih interesa, naravno predvođeni Draganom Đilasom i njegovim plaćenicima koji su kao na balu vampira dok su vodili državnu kasu isisali i zadužili državu do poslednje pare. Odgovornom politikom koju vodu predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odstupamo od postulata – narod na prvom mestu.

To se ne menja nikada, a naročito neće nakon nedavnih događaja gde su falange Đilasovih i Šolakovih plaćenika objavile da su oni ti koji blokiraju, protivno svakom pravu i Ustavu, auto-puteve, mostove i ulice Beograda, ali i još nekih gradova Srbije, pri tom, shodno njihovoj devastirajućoj politici napadali, palili i rušili pre sobom, fizički zlostavljajući građane, potpomognuti stranim sponzorima, velikim parama sa njihovih bankovnih računa i finansijerima, poput Rokfelerovog fonda, pod ruku sa kvazi zaštitnikom zelenih površina u liku iz Austrije finansiranog Ćute rušitelja koji ne dobivši dozvolu za izgradnju elektrane preko noći postade čovek zaštitnik životne sredine.

Da to nije tužno, bilo bi smešno, kao i Zelenovića prevaranta, uništitelja grada Šapca koji je gradsku kasu, kao i građane olakšao za pet miliona evra, po nalazu Derija i narod mu je već na izborima decidno rekao – ne. Šaka huligana, protivno zdravom razumu, a dosledno njihovim gazdama koji su davno ostali bez istog, prebila je građane, maltretirala pošten narod, tuđu decu, skoro bez oka ostavili bageristu kome su naneli teške telesne povrede, uz izgovor da je to građanska neposlušnost.

Takvi danima vode u Šolakovim medijima hajku na policajce koji su u skladu sa zakonom samo radili svoj posao, štiteći prvenstveno njihove živote od bezumlja u koje ih je uveo njihov gazda Dragan Đilas i čuvena radnica „Multikoma“, Marinika Tepić, koja se ponosno slika i hvali batinašem Crnim, zaposlenim kod ozloglašenog narko-dilera Nasera Keljmendija koga je američka DEA okarakterisala kao najvećeg regionalnog narko bosa i Ljubiše Buhe, vođe Surčinske grupe, jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Srbiji. Uz rame im stoji i čuveni Đilasov ćevapdžija, novopečeni ekolog, Vladimir Vuletić, brat koljača i ubica iz Belivukovog klana, koji plasira bestijalne gadosti na račun nedužnog momka, ali i čitave jedne porodice samo zato što ponosno nose svoje prezime, prezime najvećeg reformatora u novijoj istoriji Srbije.

To su tajkunski kandidati za temeljnu devastaciju Srbije, njihovi Japanci i nevolji, idealni koalicioni partneri. Pitam se samo – kako bi se proveli da su auto-put zatvorili u Nemačkoj ili Austriji? Ali, mašinski mozak Dragana Đilasa sada se setio da zatvara puteve i po tim istim putevima demonstrira, jer sada ima na čemu i da se vozi i da šeta. U vreme njegove, bahate vladavine puteve smo mogli da vidimo samo kao crteže na naslovnim stranama, a novac za puteve završavao je na egzotičnim destinacijama.

Svaki kilometar puta izgrađen nakon njih takvi doživljavaju kao svoj lični poraz. Toliki stepen mržnje i bezumlja nije do sada viđen, kakav danas gledamo kod ljudi koji se lažno zalažu za demokratiju i predstavljaju sebe velikim Evropejcima, a pozivaju na prolivanje tuđe krvi na ulicama.

Licemerno da ne može biti grđe, a pri tom za sve svoje greške i brljotine optužuju državu, bez trunke srama, jer oni za sram i ne znaju, da su bar zasadili po drvo za svaku otrovnu rečenicu ili udarac ili psovku koju su uputili, jer oni politički program nemaju. Možda bi im stvarno poverovali da se grčevito bore za ekologiju, ali tu nema ni slova od ekologije, tu je samo pohlepa i mržnja koja hrani njihove sociopatske porive i jedino zeleno kod njih je ljubav prema zelenom dolaru. To najbolje demonstriraju posle svakog ne prijavljenog skupa gde iza njih ostaju gomile smeća i praznih pivskih flaša.

I, danas najavljuju krvoproliće i nemire, što nema nikakve veze sa demokratijom i nezadovoljstvom, već predstavlja čisto huliganstvo i bezumlje, ali ti hohštapleri nikada neće uspeti da pobede politiku Aleksandra Vučića, zdravu i poštenu Srbiju koja munjevito ide napred ma koliko se okupljali oko tog jedinog cilja koji imaju, da Vučića ruše zajedno.

Kada se pravi državnik pojavi u Srbiji prepoznaćete ga po jednom, sve budale će se udružiti protiv njega, ali nas je više. I neka znaju da nećemo dozvoliti demonima prošlosti da nas opet bace u jamu sunovrata i beznađa u kojoj smo bili za vreme njihove strahovlade. To ime je reklo 45 hiljada građana i oko Arene na skupštini SNS koji su dali snažnu podršku politici Aleksandra Vučića, tu čeličnu volju i rešenost nikada neće moći da pobede. Isto kažu milioni koji za Vučića i njegovu politiku glasaju na izborima. Narod to jasno vidi i na izborima će ih poslati aveti prošlosti nazad da se valjaju u njihovom blatu gde im je i mesto.

Hvala vam, i živela Srbija.
Zahvaljujem predsedavajući, gospodine Orliću.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, ministar nije tu ali tu je tim i želim da čestitam na rezultatima koje ste uprkos pandemiji ostvarili na polju ekonomije, što ste dosledno i odgovorno vodili politiku predsednika Aleksandra Vučića.

Članom 112. Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je uvođenje programskog dela u finansijske planove organizacije za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa smernicama Ministarstva finansija za izradu finansijskog plana za obavezno socijalno osiguranje u programskoj strukturi, finansijski plan sadrži opšti i poseban deo, u kojima su iskazani prihodi i primanja po vrstama, kao i rashodi i izdaci po namenama, u skladu sa ekonomskom klasifikacijom i propisanim pravilnikom.

U izradi finansijskog plana Fonda za 2022. godinu korišćeni su relevantni inputi Ministarstva finansija, ukupni prihodi na primanja, odnosno rashodi i izdaci Fonda od 783 milijarde dinara, doprinosi za socijalno osiguranje od 649 milijardi, kao i transferi iz budžeta.

Sredstva za isplatu penzija i uvećanje penzija od 645 milijardi dinara su planirana sa usklađivanjem od 5,5%, počev od isplate za januar 2022. godine u ukupnom iznosu od 631 milijardu, kao i povećanje plata stubovima odbrane, vojsci, policiji, zdravstvenim radnicima, kao i ostalima u javnom sektoru.

Republika Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, virtuoznom strategijom na globalno-ekonomskom političkom planu uspela je da sačuva ekonomski sistem Republike Srbije i pored posledično manje korišćenja turističkih, ugostiteljskih, saobraćajnih usluga, a nivo investicija prati povećanje od 9% kao izvozno orijentisani kapaciteti koji su bili generator privrednog rasta.

Odgovornom socijalno-ekonomskom politikom, bez obzira na tešku ekonomsku krizu, Srbija je uspela da napravi korake na kojima joj odaju priznanje sve evropske države, kao i svet. Ali, mi to nismo radili zbog tuđih priznanja, već zbog našeg naroda i zato smo pomagali svim građanima i privrednicima koji su pretrpeli enormnu štetu uzrokovanu posledicama pandemije.

Danas Srbiju koja je vođena vizijom predsednika Aleksandra Vučića i napredak koga ćemo uspeti da obezbedimo snažnim merama, prosperitet naše nacije, tako da od 1. januara za svako rođeno dete umesto dosadašnjih 100 hiljada dinara odmah ćemo uplaćivati 300 hiljada dinara, to je prva mera kojom želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje, posebno vodeći računa o rađanju drugog deteta, ali i ogromna pomoć, prvenstveno za mlade bračne parove, odnosno učešće od 20 hiljada evra za kupovinu prvog stana, gde će pravo svojine ići na majku i dete.

To je politika za svu našu decu i tu ne stajemo, po agendi "Srbija 2025" koju sa ponosom predstavlja delima i radom predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovom mudrom i istrajnom politikom koju je sprovodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kroz direktne strane investicije, snažno guramo dalje svoju agendu razvoja prosperiteta naše voljene zemlje.

Odgovornost prema građanima Srbije, ali i naša doslednost u očuvanju dobrih odnosa sa našim partnerima, pokazali su da bez obzira kakve katastrofe zadesile planetu, država na čelu sa Aleksandrom Vučićem biće i ostaće čvrst oslonac svom narodu i svim građanima. To je politika Aleksandra Vučića sa kojom idemo napred, za Srbiju. I ne zaustavljamo se. Jer, postulat kojim se vodi SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu je narod na prvom mestu, za razliku od bivšeg tajkunskog preduzeća predvođenog Draganom Đilasom i njegovim zajapurenim falangama koji su državne investicije sveli na svoj lični buđelar, narod Srbije držali u magli lažnih predizbornih obećanja a privredu i ekonomski sektor u ponoru ekonomskog bankrota, puneći narodnim novcem isključivo svoje prekookeanske račune stotinama miliona otetih od građana Srbije.

Sada, u bezumlju, usled nedostatka zdrave pameti, na sve moguće načine pokušavaju da lažima napadaju bolje od sebe, ne birajući sredstva. Mašinski mozak Dragana Đilasa zajedno sa svojim kartelom i njegovim pajtašima Marinikom, Aleksićem, Lutovcem, Šolakom, ogrezao je u mržnji, ne samo prema uspesima Srbije na svim poljima, nego i prema građanima. Pored evidentnih dokaza pljačke koju su sprovodili dok su bili na vlasti, oni danas nemušto demantuju dokaze da su potpisali da je srpski narod genocidan, a nikada ni rečju ne osuđuju zločine nad srpskim narodom.

Njima ne smeta mural Aćif efendiji, slugi nacističkog režima. Ne smeta im, naravno, od politike nagrabljenih 619 miliona skupoceni BMV-i i „poršei“, kao što im i ne smeta što su za vreme svoje strahovlade upropastili koliko god su mogli i Sportsko rekreativni centar na Košutnjaku, koji je bio namenjen prvenstveno deci. Uzurpirali su prostor od 2000 metara kvadratnih za svega 400 evra mesečno, jer, naravno, njihovoj alavosti nema kraja.

Svoju nebrigu o deci Đilasov mašinski mozak je pokazao i neisplaćenim dodatkom za novorođene bebe u gradu Beogradu, kao i pljačkom roditelja na vrtićima. Da ne govorim o infrastrukturnim projektima, zdravstvu, prosveti, kulturi, sportu, omladini, svemu čega se dotakao, jer taj novac je završio isključivo na njihovim prekookeanskim računima.

Sada kada na čelu Srbije stoji Aleksandar Vučić, za njih neprobojna brana, a za narod stub i oslonac, oni ga napadaju svim nečasnim i nedozvoljenim sredstvima, lažima i obmanama. Takvi stručnjaci samo to znaju, ne bi li Srbiju vratili u sunovrat sopstvene bezidejne politike, obeležene samo ličnim interesima, politike dokazanih prevaranata.

Tu ne zaostaju ni samozvane organizacije zaštitnika životne sredine, koje su takođe svoje životno okruženje ukrasili luksuznim stanovima i milionima na računima, kao što su tajkuni to radili sa bezbrojnim medijima i tzv. nevladinim organizacijama kojima se pumpaju lažne pozajmice, gde najmanje misle o dobrobiti naroda, ali zato su debelo posvećeni svojim bankovnim računima, jer njima ne odgovara ništa što je od krucijalnog značaja za Srbiju, ni metro, ni nove bolnice, ni fabrike, standard dostojan čoveka.

Jedini program su im već svima znani izgovori tajkuna i prazna obećanja, krv na ulicama, satanizacija tuđe porodice i dece, mrak kojim tutnje demoni prošlosti, u koji bi opet da nas vrate. Svaki trijumf Srbije za njih je poraz, ali više Srbijom ne upravljaju tajkuni i propali politikanti, nikli iz močvare bivšeg režima, koji su opljačkali i uništili sve što su njihovi masni prsti mogli da dohvate. Neće im pomoći ni albanski separatisti, niti strane ambasade, ali ni basnoslovne sume novca kojima lobiraju kako bi opet ponizili Srbiju.

Sada Srbiju stameno vodi Aleksandar Vučić, koji je na braniku srpskih interesa i iza koga stoji narod. Taj narod neće dozvoliti novu katastrofu koju priželjkuju mnogi. Narod je jasno rekao „ne“ kartelima i tajkunima. On gradi Srbiju koja će ići uvek samo napred, u nove pobede, budućnost i dostojanstvo za našu decu koju smo decenijama čekali. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući gospodine Orliću.

Poštovana ministarka sa saradnicom, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću vam o amandmanu Predloga zakona o biocidnim proizvodima koji se menja i glasi da za biocidni proizvod koji se čini dostupnim na tržištu, a za koji nije prema propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovog zakona bila propisana obaveza dobijanja akata na osnovu kojih se biocidni proizvod čini dostupnim na tržištu ili koristi, odnosno korisnik, proizvođač je dužan da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona podnese zahtev za donošenje jednog od akata iz člana 9. ovog zakona.

Uredba o biocidnim proizvodima reguliše unutrašnje tržište Evropske unije i usklađivanje pravnog okvira, što je jedan od osnovnih postulata i politike koju sprovodi Vlada Srbije, zajedno sa resornim ministarstvom, gde je primarna zaštita stanovništva, prirodnog okruženja koje merama predostrožnosti neće imati negativne efekte na životnu sredinu.

Vođeni odgovornom politikom i državnikom kakvog Srbija u novoj istoriji ne pamti, predsednikom Aleksandrom Vučićem, u ovo teško doba korone uspeli smo i pomogli u nabavci vakcina, respiratora i medicinske opreme, koju smo donirali kako susedima, tako i članovima i članicama Evropske unije. Pomoć koja je bila od krucijalnog značaja za spašavanje života u ovoj borbi protiv izuzetno opake bolesti. To je politika Srbije koja suvereno ide napred, ne samo kao ekonomski lider u regionu, već i kao nosilac ideja da samo mir i empatija mogu doprineti daljem razvoju svih država u regionu. Narod na prvom mestu.

A kako nedelima dokazani predstavnici žutog tajkunskog preduzeća predvođeni Draganom Đilasom danas rade na unazađenju Srbije i svih njenih građana, kao što su i deceniju unazad? Da li tako što podvijenog repa preklinju strane ambasade i strane kongresmene predvođene albanskim lobistima za sankcije? Da li time što im je malo jedan izmišljeni genocid pa izmišljaju još pet, dok jurišaju na mural generala Ratka Mladića, po direktivi gazde Đilasa? Tajkunska bulumenta koja i ne pominje Kravice 1993. godine, ni rečju ne pomene nikad Ante Gotovinu, Tomislava Merčepa, Nasera Orića, Adema Jašarija, kojima bi verovatno i dali nazive ulica i umesto spomenika Stefanu Nemanji podigli spomenik rađe nekom od njih.

Ima li kraja njihovoj mržnji? Tu, nažalost, nije kraj. Oni uvek idu korak dalje, ozlojeđeni na uspehe Srbije koju vodi Aleksandar Vučić na svim poljima, od ekonomije do sporta. Vulgarno, u njihovom kočijaškom maniru, bespomoćni u nedostatku elementarne pameti, na tajkunskim kanalima niču novi korovi mržnje, gde je opet na meti porodica predsednika Aleksandra Vučića.

Doajen Đilasovog lutkarskog pozorišta, čuveni politički statista Sergej Trifunović, usled nedostatka travke pobrljavke, napada monstruozno majku predsednika. Tu, naravno, ne zaostaju ni žuti kadrovi, maskirani u izmišljene lažne inspekcije. Jedna takva, po direktivi svog gazde progoni sina predsednika države na radnom mestu, da bi u skladu sa njihovim političkim programom spinovali i orkestrirano udarili na mladića kome konstantno crtaju metu, kriv im je samo zato što diše i samo zbog prezimena koje ponosno nosi. Naravno, tu je i ovekovečeni borac prava da Srbe optuže za lažni genocid, čuvena radnica „Multikoma“ Marinika Morović, koja menja automobile od „poršea“ do BMV-a, jer ipak ima se – može se. Zato što jače, svom snagom protiv građana Srbije. Samo dok gazdin bankomat radi. Naravno, mnogo im je loše u Srbiji. Napatiše se u „poršeima“ i milionima.

Katastrofu koju su ostavili iza sebe mi plaćamo i danas, dok se tajkunsko-mafijaški kartel iz bivšeg režima zabavlja u nadmetanju ko će više, jače i morbidnije udariti po narodu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To je odraz njihove demokratije, gde smo svi mi koji mislimo i radimo drugačije glineni golubovi njihovog programa devastacije Srbije, obeleženi samo zato što na čelu sa Aleksandrom Vučićem gradimo stotine kilometara puteva, a oni nisu mogli ni kilometar. Smeta im povećanje plata, penzija, izgradnja fabrika, bolnica i vraćanje dostojanstva državi, koja sada ponosno stoji kao prva po direktnim stranim investicijama, a ne više prva po devastaciji i pljačkaškim privatizacijama.

Lice Srbije više nije isto, niti će ikada biti. Nema nazad, jer narod odlučno stoji iza svega za šta se junački bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rad, rezultat i Srbija su danas na prvom mestu. Zato će mrakovima iz prošlosti narod Srbije pokloniti samo još ubedljiviji poraz na izborima i poslati ih u zaborav, baš tamo gde im je mesto. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovana ministarka sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Zakonu o privrednim društvima kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava, naročito njihovo osnivanje, upravljanje statusne promene, promene pravne forme, prestanak i druga pitanja vezana za njihov položaj, koji položi i preduzetnika.

Ovim zakonom se stvara značajno povoljnije poslovno okruženje koje je krucijalno za razvoj privrede Republike Srbije i poslovanje privrednih subjekata, takođe i zaštita prava manjinskih društava, a u skladu sa merama iz Akcionog plana, odnosno programa Unapređenje pozicije Republike Srbije na rang listi Svetske banke u uslovima poslovanja „Duing biznis“, za period 2020-2023. godine. Izvršene su izmene i dopune zakona u pogledu preciziranja odredaba zakona koji se odnose na zaključivanje poslova i radnje u kojima postoji lični interes. Uvođenje obaveza za društvo da akcionaru učini dostupne podatke u iznosu i strukturi naknade i stimulaciji direktora, odnosno izvršnog direktora, kao i članova nadzornog odbora, ako je upravljanje društvom dvodomno.

Takođe, ovim zakonom, koji je Vlada usvojila 19. juna 2017. godine, pozicija Republike Srbije za pristupanje EU iz Poglavlja 6. - prava privrednih društava kojim se obavezala da će preuzeti u pravni sistem Republike Srbije, pravne tekovine EU iz oblasti korporativnog prava sa kojim domaći propisi iz ovih oblasti nisu bili usaglašeni.

Identifikacija akcionara je preduslov za direktnu komunikaciju između akcionara i privrednog društva i stoga i suštinskog značaja za olakšavanje ostvarivanja prava akcionara. Ovo je posebno značajno u prekograničnim situacijama i prilikom korišćenja elektronskih sredstava. Ovim zakonom odgovorne politike doprinosi se boljoj poslovnoj strategiji, dugoročnim poslovnim interesima i održivosti privrednog društva.

Ovaj zakon je posebno važan zbog problema građana sa javnim izvršiteljima, javnim komunalnim preduzećima, iz razloga što su adrese stanovanja registrovane kao adrese privrednih društava i preduzetnika, gde se u skladu sa tim i uvodi sudska zaštita nevladinim licima, imajući u vidu da se postupak registracije zasniva na načelu formalnosti.

Danas Srbija više nije slepo crevo Evrope, danas je ravnopravni partner i stub stabilnosti u regionu, suverena, slobodna, vođena mudrom politikom Aleksandra Vučića, nepokolebljivo ide napred. Sada njom ne upravljaju mašinski mozgovi na čelu sa Draganom Đilasom, ovekovečeni manipulatori i nasilnici čiji je cilj i politički program baziran na lažima i praznim obećanjima, a sve u cilju gomilanja novca na svojim računima, naravno, na grbači građana Republike Srbije, jaki isključivo na rečima i čvrsti samo u velelepnim vilama, a nikako na delima, žive zaslepljeni mržnjom prema uspesima Srbije, ne birajući sredstva kojima bi ponizili Srbiju, besni i frustrirani, jer posle njih ne ostaje ništa.

Oni su se izjasnili porušiće puteve, razoriti bolnice, istopiti spomenke, kao što su svojevremeno tenkove i fabrike, jer u njihovom planu i viziji stoji samo poraz Srbije, ali za njihove funkcionere Mariniku, Vuka, Lutovca, stoje pune kase, poršei i skupi apartmani, koje će valjda opet da plate poniženi građani Srbiji.

Ali, u toj svojoj računici malo su se zaneli. Zaboravili su da je sada na čelu Srbije nepremostiv bedem svima koji bi prodali Srbiju za šaku dolara, nepotkupljiv i nepokolebljiv streptomicin za svakoga ko bi narod Srbije opet povukao u mulj u kom smo nekad bili.

Sada je naspram tih dokazanih lopova Aleksandar Vučić i mogu samo da plaču pred vratima stranih ambasada i albanskih lobista i tajkuna, da besomučno prete deci i Srbiju ponižavaju, priželjkujući krvoproliće na ulici. Sve su to dokazi njihove nemoći.

Danas Srbijom ne kadriraju oni, već volja građana Srbije koji su na izborima rekli – ne, mafiji, ali su rekli – da, putevima, mostovima, bolnicama, metrou i standardu koji priliči čoveku. Taj narod nema nameru da se vraća okovima žute tajkunske hobotnice i, reći ću im to opet, kad god treba, neće da se povlači pred mrakom prošlosti, jer narod zna da je ispred njega danas Aleksandar Vučić. Živela Srbija!
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući doktore Orliću, poštovana ministarko sa saradnicom, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine kojim se uređuju vrste aktivnosti i postrojenje za koje se izdaje integrisana dozvola.

Nadležnost za izdavanje dozvola i obaveze nadležnog organa, uslovi za izdavanje integrisane dozvole, postupak izdavanja integrisanih dozvola, nadzor, kazne i druga pitanja od značaja za sprečavanje, kontrolu zagađivanja životne sredine.

Cilj izmene zakona je produženje roka nadležnom organu za rešavanje po podnetim zahtevima za izdavanje integrisanih dozvola, uključujući i postrojenje za koje će se pregovarati u tranzicionom periodu sa EU.

Zakon o zaštiti životne sredine u članu 58. propisuje da operater postrojenja, odnosno kompleksa u kome se obavljaju aktivnosti u kojima je prisutna ili može biti prisutna jedna ili više opasnih materija i da je dužan da dostavi obaveštenje, odnosno izgradi politiku prevencije udesa ili izveštaj o bezbednosti i plan o zaštiti od udesa, u zavisnosti od količine opasnih materija i preduzme mere za sprečavanje hemijskog i ograničavanje uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Izmenom zakona obezbeđuju su zakonodavni, upravni, upravno-pravni, organizaciono-institucionalni i drugi uslovi za efikasnije funkcionisanje izdavanje integrisanih dozvola na teritoriji Republike Srbije.

Ovom odgovornom politikom koju sprovodi Vlada Srbije sa nadležnim ministarstvom, vođena političkom vizijom Aleksandra Vučića, štiti ne samo životnu sredinu i zdravlje građana Srbije, već i poboljšava sve segmente društvenog života.

Odgovornost, rad, marljivost i posvećenost su osnovni postulati za koje se zalaže SNS i Aleksandar Vučić, a sve u cilju očuvanja i poboljšanja života građana Srbije.

Za razliku od žutog tajkunskog preduzeća, predvođenog čuvenim mašinskim mozgom Draganom Đilasom i njegovim hohštaplerima, zaludnom Marinikom iz Morovića, Vukom Ho Jeremićem, kao i Draganom Šolakom, koji izgubljeni u svojoj mržnji, a neprevaziđeni u svojim lažima i lopovluku, prelaze sve granice, kada god smo pomislili da ne mogu dalje u svom bezumlju, pokazali su suprotno i na kolenima otišli albanskim lobistima i kongresmenima u Vašingtonu, gde su umesto pomoći građanima Srbije tražili sankcije.

Može li grđe i luđe se gaziti sopstveni narod? Ne samo što su ga proglasili za genocidan, što su ga opelješili i opustošili na svim nivoima dok su bili na vlasti, sada žele da ga totalno dokusure svojim političkim programom, kao da taj katastrofalni bivši režim nije već naneo dovoljno zla i patnje građanima Srbije. Tu svoju zlu nameru sprovode ozlojeđeni i nemoćni samo i isključivo da bi zaštitili svoje opljačkane milione i silne račune po belosvetskim bankama, iz straha da ih niko ne pita za milijarde koje su otete od Telekoma, a kako bi nastavili sa daljim pljačkanjem države i građana Srbije, jer su oni tu ipak velemajstori, kao i razni pokreti udavimo Beograd, finansirani novcem iz inostranstva.

Ali, dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, koji za razliku od te horde probisveta nema nijedan račun u inostranstvu, to im neće poći za rukom. Zato im krvnički napadaju decu i pozivaju na nasilje, na krv i na bezumlje, samo da bi se opet dočepali državnih jasli.

Dok se oni bore za svoje džepove, Aleksandar Vučić se bori za budućnost građana Srbije i ne odstupa od svojih čvrstih stavova i uverenja, a to je narod Srbije na prvom mestu. Dok je Aleksandar Vučić na čelu Srbije, nikakvi strani plaćenici, niti strani ambasadori neće uređivati politiku Srbije. O budućnosti Srbije će odlučivati narod, jer narod Srbije zna, narod Srbije vidi, ko je neprobojni bedem od svih katastrofa bivšeg tajkunskog preduzeća, a to je Aleksandar Vučić sa SNS. Živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Poštovana ministarko sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, prvo, u potpunosti se slažem i podržavam sugestiju i konstataciju prof. dr Aleksandra Martinovića iz poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Govoriću o amandmanu o Zaštitniku građana. Ovim zakonom se uređuju suštinski važni detalji za dalji razvoj dobre uprave, na čemu je inače, i osnovni akcenat na Strategiji reforme javne uprave za period od 2021/2030. godine, koji je Vlada usvojila u aprilu ove godine na inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Unapređenjem odgovornosti i transparentnosti njenog rada, unapređena je i nezavisnost Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, čime se ostvaruju uslovi za njihovo efikasniji i efektivniji rad, kao i osnaživanje institucije u cilju jačanja nezavisnosti u skladu sa međunarodnim standardima i sa standardima EU.

Zakon koji je 2004. godine, a potom izmenama Ustava menjan 2006. godine, zloupotrebljava i usklađivan sa potrebama bivšeg režima, na šta je ukazivao i sam Poverenik još 2012. godine. Ključna slabost zakona bila je ćutanje organa javne vlasti, odnosno ignorisanje dobijenih zahteva za pristup informacijama, što je posledicu imalo obraćanje tražilaca informacija Povereniku.

Kako je bivši režim na čelu sa Draganom Đilasom vodio Srbiju u sunovrat najbolje je rekao u svom obraćanju bivši Poverenik za zaštitu građana, velika nada i predsednički kandidat, Saša Janković, koji je priznao da je dobijao predloge stranih ambasada i zapadnih moćnika da sruši predsednika Srbije, da mu se približi kako bi ga rušio iznutra, i u nekom trenutku kada mu otkaže srce došao na njegovo mesto. Ovo morbidno ponašanje nastavlja se i danas sa još jačim i gnusnijim intenzitetom, politikom neopisive mržnje usmerene prema uspesima Aleksandra Vučića i Srbije, koje postižemo u svim segmentima.

Odgovornom, socijalno ekonomskom politikom pozitivna ekonomska kretanja u svim sektorima, bez obzira na tešku ekonomsku krizu, Srbija je uspela da napravi ekonomske korake na kojoj odaju priznanje sve evropske države, kao i svet, ali mi to nismo uradili zbog njih, nego zbog našeg naroda. Zato smo pomagali svim građanima i privrednicima koji su pretrpeli enormnu štetu uzrokovanu posledicama pandemije.

Podrška države je i za predstojeći period određena za kategorije koje su najviše ugrožene. Isplata penzionerima u iznosu od 30 evra u novembru, koja je i počela, nezaposlenim, kao i svim građanima Srbije, 20 evra u decembru i krajem februara u iznosu od 20 hiljada dinara za sve penzionere, kao i povećanje plata i penzija od 7% za javni sektor i 8% za vojsku, policiju i naše medicinske radnike.

Isto tako, uspeli smo da podignemo BDP, koji će do kraja godine imati rast blizu 7,5%, BDP, što je znato više u odnosu na mnogo razvijenije zemlje, jer odgovornom politikom i velikim stranim investicijama, koje je obezbedio mudrom istrajnom politikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nastavili smo put napretka, kao drugi u Evropi po rastu BDP, snažno guramo dalje svoju politiku razvoja i prosperiteta naše voljene zemlje. Odgovornost prema građanima Srbije, ali i naša doslednost u očuvanju dobrim međudržavnih odnosa sa našim partnerima, ali i bezbednost za sve buduće naraštaje. To je politika Aleksandra Vučića i idemo napred, za Srbiju i ne zaustavljamo se.

U ovo teško doba pandemije, otvaramo fabrike, dovodimo strane investitore, novčano pomažemo narodu, prvenstveno penzionerima. To je osnovni postulat kojim se vodi SNS i Aleksandar Vučić, narod na prvom mestu. A što je žuto, tajkunsko preduzeće predvođeno Draganom Đilasom uradilo? Gde su bili kada se dešavao pogrom srpskog stanovništva 2004. godine? Gde su bili 2008. godine kada je proglašena samozvana nezavisna država Kosovo? Pa, zna se gde, na egzotičnim destinacijama, brojali su svoje milione.

Gde su sada kada srpski narod na Kosovu i Metohiji opet trpi strahoviti teror? Taj mafijaški konglomerat na čelu sa Draganom Đilasom i njegovim zajapurenim megafonima, Marinikom, Vukom, Lutovcem, napadaju kao zveri željni krvi na ulicama, osokoljeni svojim saveznicima Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, porodicu predsednika Aleksandra Vučića, njegovog brata, majku, oca, a što je najgore decu, ali i srpski narod koji za Mariniku i bivši režim genocidan, kao i ovaj jedinstveni slučaj jurišnika Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba, fariseja po opredeljenju koji je vođen isključivo ličnim i partijskim interesima, svojstveno njegovim gazdama, pogazio svetu zakletvu da će braniti Ustav i građane Srbije, pa sada kleči pred oltarima stranih ambasada koje su ga svojevremeno na položaj i postavile da radi za NATO. Pa, bi u svojoj nemoći, opet bez volje građana da vedri i da oblači. Herojski, nema šta.

Svetinje za njih ne postoje, oni to ne razumeju, ali zato Đilasov mašinski mozak vrlo dobro razume 619 miliona evra, 35 stanova i govor mržnje i nasilje, jer to je jedino što znaju, a to im je i plan i program. Goloruki Srbi na Kosovu i Metohiji koji godinama terorišu horde paravojnih snaga pod kontrolom separatista iz Prištine, u njihovim medijima su samo uvod u reklame, njima nije stalo do naroda, tim samozvanim zaštitnicima životne sredine koji su svoje životno okruženje ukrasili luksuznim vilama i milionima na računima, bezbrojnim medijima i tzv. nevladinim organizacijama kojima pumpaju lažne pozajmice. Očigledno iz prevelike ljubavi prema zelenom, ali dolaru.

Narod Srbije vidi, narod Srbije dobro zna ko je na braniku srpskih interesa, ko stoji uvek uz narod i ne odstupa ni pedalj dalje, to je Aleksandar Vučić. To građani Srbije vide uvek kada je teško. To su rekli i na izborima na Kosovu i Metohiji, kao i u Negotinu, Mionici, Trsteniku, kao što vide i nove fabrike, nova radna mesta, hiljade kilometara puteva, od kada više nisu Srbija i svi koji u njoj žive zatočeni u okovima katastrofalnog bivšeg režima koji je uništio i opljačkao sve što mu je palo šaka.

Više Srbijom ne upravljaju tajkuni, sada Srbiju vodi Aleksandar Vučić za koga je reč naroda svetinja. Narod to vidi, zato je tajkunsko, lopovsku hobotnicu bacio na smetlište političke istorije gde joj je i mesto. Živela Srbija. Hvala vam.
Zahvaljujem predsedavajući, gospodine Krkobabiću.

Poštovani predstavnici ministarstva, dame i gospodo narodni poslanici, cenjeni građani Republike Srbije, govoriću o Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Pravosuđe i zakon su oduvek bili kamen temeljac državnog sistema, institucije koje su činile i čine osnov društva i pravednosti. Izborom novih sudija na ovu važnu funkciju stavlja se pred njih obaveza, ali i teret da svoju delatnost obavljaju u skladu sa načelima i zakletvom koju daju. Stara narodna kaže – ni po babu, ni po stričevima, već po pravdi Boga i istine, a mi danas kažemo – po Ustavu i po zakonu za razliku od bivšeg tajkunskog režima, koji je predvodio Dragan Đilas, gde su se sudije birale na sastancima mesnih, opštinskih odbora žutog preduzeća, u kafanama uz skupocene tompuse i alkohol, da ne govorim o skandaloznoj reformi 2010. godine gde 900 sudija i preko 700 poštenih i časnih tužalaca je dobilo otkaze, a razlog je bio to što se može istoj toj tajkunskoj pljačkaškoj kamarili, koja je bila i kadija i sudija, a da svoj lopovluk trajno obezbede, delegirali su svoje partijske poslušnike da oni određuju pravdu celoj Srbiji.

Posledice toga mi trpimo i danas, ali danas Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem više nije ona kaljuga u koju su nas gurnuli pohlepom i novcem u redu veličine od 619 miliona opijeni politikanti, koji su uništavali sve što im je palo šaka. Njihovi dugi prsti su opustošili državnu kasu, a sudije i tužioci postavljani po svom kriminalnom kalupu. Zataškavali su milionske pljačke, privatizacije žutog kartela na čelu sa Draganom Đilasom.

Danas toga nema i lopovima iz bivšeg režima je teško da se pomire sa tim. Sada te iste horde koje su pustošile napaćene građane Srbije opet putem svojih tajkunskih medija, svojom Marinikom iz Moravića, kao i lažovom Aleskićem, dokazanim ekspertom u devastaciji i pljački, Vukom ho Jeremićem, kolekcionarom skupocenih pića i novca, ozlojeđeni u svojoj mržnji prema predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, kao hijene napadaju i nemaju milosti jer pravda koju oni imaju u programu za Srbiju je nasilje i teror.

Uživajući podršku osuđivanih kriminalaca oni bez dokaza kidišu na sve što radi SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem koji se herojski bori u ovom teškom vremenu ne samo za Srbiju, nego za čitav region, a oni u želji da bez izbora opet opustoše sve što je već u njihovom programu, a na delu već dokazano, Srbiju ponovo otkinu od sveta i šutnu je na dno, poniženu i na kolenima, narod Srbije više ne želi da trpi teror falangi i lopova, bitangi i želi da ide napred, da bude uvažavan kao suverena država kako u regionu, tako i u svetu, što se i videlo na poslednjem Samitu nesvrstanih gde je prisustvovalo preko 100 stranih delegacija i 40 šefova stranih diplomatija. To je politika Aleksandra Vučića, napredak i bolja budućnost za svu našu decu. To je ona ponosna Srbija koja bespovratno ide napred.

Ovim putem želim da apelujem na ceo svet i pružim punu podršku napaćenom narodu na KiM sa molbom da izdrži jer mi nemamo drugu zemlju sem Srbije. Živela Srbija.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas ću govoriti po amandmanu o Predlogu zakona o poreskom postupku i administraciji kojim se predlaže da Poreska uprava preduzima poslove vođenja jedinstvenog informativnog sistema lokalnih poreskih administracija, propisanim članom 159. ZPPPA-a, počev od 1. januara 2024. godine.

Imajući u vidu, brojne reformske aktivnosti koje su u toku i u okviru reforme Poreske uprave, kao i softversko rešenje jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija integrisano sa brojnim sistemima elektronske uprave i u kontinuitetu sa unapređenjem i uspostavljanjem i funkcionalnošću novih informacionih sistema, samim tim se efikasnije i jednostavnije vode poslovne transakcije, a ujedno doprinosi i pravnoj sigurnosti, obezbeđuje javnu dostupnost u pogledu vođenje poreske politike kao opšti pravni akt i stvaraju jednaka prava i obaveze za sve subjekte koji se nađu u istoj poreskoj situaciji.

U skladu sa vremenom i unapređenjem informacionih tehnologija, bez kojih svakodnevni život ne bi bio zamisliv, a ujedno i u skladu sa evropskim standardima i propisima u duhu budućnosti moderne Srbije, koji svakodnevno teži Aleksandar Vučić, da imamo jedan od najboljih elektronskih sistema uprave na svetu i apostrofiranjem novih tehnologija i elektronskih rešenja višestruko se umanjuje rizik od malverzacija, kao i skraćenje u procesu poslovanja ali i ostalih segmenata koji su do sada oduzimali vreme, a samim tim i novac, ne samo privrednicima, nego i građanima.

Iz tog razloga svakodnevno se radi na unapređenju informacionih tehnologija, što možemo videti i u školama, gradskim upravama i ostalim institucijama.

U skladu sa tim, Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem otvorila je naučno tehnološke parkove u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima gde u korak sa svetom pratimo trendove novih informacionih tehnologija, što se najbolje videlo kroz proces vakcinacije, koji se pokazao kao jedan od najboljih u svetu, ujedno unapređujemo celokupno društvo i radimo za dobrobit svih građana Srbije i naše dece.

Jer to je naš zadatak, to je i naša obaveza i ono na čemu konstantno radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nekada poniženu Srbiju, koja je bilo slepo crevo Evrope sada postavio na pijedestal vodeće zemlje u regionu, prvenstveno u ekonomskom smislu, a samim tim i u svim drugim sferama društvenog života.

Čime se bivši režim predvođen tajkunom Draganom Đilasom, može pohvaliti po pitanju unapređenja Srbije sem bezobzirne pljačke od 619 miliona evra i računima širom sveta?

Na čelu Beograda upropastio je sve što mu je palo šaka, od vrtića, dečijeg dodatka, podzemnih kontenjera, stotine hiljada ugašenih radnih mesta na nivou države, a da ne govorimo o Mostu na Adi, koji je ujedno i najskuplji most na svetu. Tu su i dugi prsti koje je uperio u „Telekom“ i RTS, gde je sa svojim pajtašem Draganom Šolakom, napravio ugovor koji su samo njima odgovarali, kako bi monopolizovali tržište, krali minute i debelo ih naplaćivali, ne ostavljajući medijski prostor nikome ko misli svojom glavom i radi drugačije.

Sve u skladu sa onim što oni jesu ovekovečeni lopovi i vođe tajkunsko-mafijaške hobotnice, koji su Srbiji popločali put do propasti. Sada kada su maske pale i kada narod zna sa kakvim banditima je imao posla u vreme njihove pljačke oni doslovno linčuju porodicu predsednika Aleksandra Vučića, gde preko svog daktilobiroa, i to javno na najgnusniji način, vređaju maju Aleksandra Vučića, uz odvratne, perfidne i prljave psovke i skupa sa njihovim mafijaškim plaćenicima, Marinikom Tepić, Lutovcem, Markom Vidojkovićem, Aleksićem, koji kao zmije palacaju otrovnim jezicima, kao poslednji ljudski i politički škart, nemoćni idu svakoga dana još dalje u svoje histerije.

Dobro je da se sve čuje i da narod vidi kakve i od koga te odvratne, prljave i perfidne psovke dolaze, kao i fizički napadi, kao što je lomljenje kancelarije Srpske napredne stranke u Novom Sadu od strane alkoholom ohrabrenog sina visokog funkcionera Jeremićeve stranke, Bore Solunca, što je za njih sasvim normalno, jer huliganstvo i teror su u statutu njihovog programa.

Samo se pitam kako bi reagovali da je to uradio sin predsednika Srbije, kome u svom ludilu crtaju metu, čak i kada diše. Što se njihovih ogavnih postupaka tiče, to je valjda za njih sve normalno, jer je to ipak njihov program koji nude narodu Srbije, rasulo, teror, uništavanje i pljačka.

I dok Aleksandar Vučić vodi politiku da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji i izvuče ga iz kaljuge u koju su ga gurnuli tajkunski bednici, Vuk Jeremić i Dragan Đilas kojima se verovatno sprema spomenik od strane separatista kao nagrada za sve što su učinili za njih oni su bezbroj puta javno hvalili Aljbina Kurtija i ni jednog jedinog trenutka nisu stali uz naš narod na Kosovu i Metohiji, čak ni rečenicu.

Sve što imaju da kažu stane im u onu čuvenu … da smo genocidan narod. Takvi bednici i kukavice sa besmislenom politikom uništenja nikada neće moći da stanu na crtu Aleksandru Vučiću, fabrikama, putevima, školama i standardu za koji se Vučić lavovski bori.

Na čelu države više nema mesta za plaćenike stranih ambasada koji su obleteli kao kolibri i bili pajaci za šaku dolara, a Srbiju vukli na dno, a sve zarad svojih ličnih interesa. Ali, narod Srbije to vidi, sve razume. Narod Srbije im to neće dozvoliti, jer kada su te bitange spremne da udare na tuđu porodicu zarad isključivo novca građana Srbije šta su tek u stanju da rade ako se ponovo dočepaju vlasti i kakav im je plan i program koji bi ponudili građanima, sem nasilja i još miliona na svojim računima.

Oni plan i program nemaju, sem da bez izbora opet zajašu državne jasle, da narod opet bude gladan i država na rubu propasti. Narod Srbije i to vidi, narod Srbije i to dobro zna i zato će taj narod falange ovekovečenih lopova i secikesa potopiti na izborima jednom za sva vremena na dno njihove močvare gde im je i mesto.

Znamo mi dobro ko se bori za Srbiju, za našu decu, za novo poglavlje istorije, da najzad hrabro koračamo ka vrhu. Nismo više poslednja rupa sveta. To je ono za šta se bori Aleksandar Vučić, to je ono što većina građana Srbije i podržava.

Bez obzira na brutalne napade i pritiske sa svih strana ni jednog trenutka, ni jedan … neće Srbija skrenuti sa tog puta. Nemamo pravo da ne uspemo, nećemo da se povlačimo pred najgorima. Takvu smo borbu odabrali i u njoj ćemo pobediti. Predaja nije opcija.

Živela Srbija.
Poštovana ministarka, poštovane saradnice, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije.

Ćirilica je neotuđivi deo srpskog integriteta. Nemački oftamolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu prvom azbukom sveta. On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu „Azbuka sveta“. Kada je ustanovio da je srpska ćirilica odmor za oči.

Ime je dobila po Ćirilu, jednom od Solunske braće koji su širili hrišćanstvo među Slovenima. Smatra se da je tvorac ćirilice Klimet Ohridsdki, jedan od učenika Ćirila i Metodija. Postoje neki istraživači koji tvrde da je njen tvorac Konstantin preslavski, odnosno car Simeon Veliki.

Vuk Stefanović Karadžić otišao je iz Srbije tokom srpske revolucije 1813. godine u Beč. Tu se sreće sa Jernejem Kopitarom, lingvistom, koji je bavio slavistikom. Kopitar i Sava Mrkalj pomogli su Vuku da reformiše srpski jezik i njegov pravopis. Vuk je svoju reformu ćirilice izveo prilikom objavljivanja srpskog rečnika 1818. godine. Vukova reforma srpskog jezika i standardizacija srpske ćirilice zvanično i priznata 1868. godine, četiri godine nakon njegove smrti.

Kada su udarili na srpski identitet, zabranjivali su nam naše pismo. U Drugom svetskom ratu u nezavisnoj državi Hrvatskoj ćirilica je bila zabranjena jednim od prvih zakona koji je doneo ustaški režim u Zagrebu 21. aprila 1941. godine. Objavljena je zakonska odredba o zabrani ćirilice koji je potpisao Ante Pavelić. Nisu bolje prošli ni simboli našeg identiteta.

Danas, sudeći po izjavama i političkom programu Marinike Tepić i njenog gazde Dragana Đilasa svi smo mi kolektivno okarakterisani kao genocidni, od strane tih zlikovaca, čije se ruganje srpskoj himni i zastavi, kao i crkvi ne razlikuje mnogo od nekadašnjeg dekreta nametanih kako bi se satrlo svako pravo na postojanje srpskog naroda i njegovog identiteta.

Ovim zakonom o ćirilici saopštavamo da na to ne pristajemo. Pokazujemo doslednost i odgovornost prema svojoj državi, svojoj tradiciji, crkvi, junačkim precima i budućim generacijama. To je politika koju vodi Aleksandar Vučić, gde je Srbija na prvom mestu.

Donošenje zakona je motivisano prvenstveno potrebom za očuvanje ćiriličnog pisma. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se ustanovi dodatna mera čiji je cilj negovanje srpskog jezika, a samim tim i tradicionalnih vrednosti i pospeši šira upotreba ćirilice u javnom životu. Obzirom na istorijski, kulturni, identitetski značaj našeg pisma, mere koje predviđaju očuvanje i zaštitu ćiriličnog pisma imaju dvojaki karakter. Prvo su obavezujuće. Prema predloženim rešenjima gde bi svi subjekti koji posluju ili obavljaju delatnosti sa većinskim učešćem javnog kapitala bili u obavezi da koriste ćirilično pismo. Iako je to zakonom već predviđeno, u službenoj upotrebi jezika i pisma za državne, pokrajinske i lokalne organe vlasti, javna preduzeća, javne službe, nastojimo da se ta ovlašćenja poštuju i sa ponosom implementiraju kroz celokupan javni sektor.

Takođe postoji skup mera stimulativne prirode, usmeren na privatni sektor pre svega, na sredstva javnog informisanja, iz razloga njihovog značaja za javni život. Takođe značajna mera je i osnivanje posebnog savete Vlade za srpski jezik koji će sa stručnog stanovišta analizirati stanje u oblasti upotrebe ćiriličnog pisma kao matičnog pisma srpskog jezika. To je patriotska i dosledna suverena politika koju sprovodi Republika Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, gde u amanet budućim generacijama ostavljamo čuvanje tradicije i zavet da ne zaboravljamo istoriju, a činjenica je da ako ne poštujemo, ne poznajemo i ne cenimo svoju istoriju, ne možemo se orijentisati, planirati i raditi na svojoj budućnosti.

Poučeni i ne tako davnom prošlošću i devastirajućom politikom žutog tajkunskog preduzeća, predvođenog Draganom Đilasom, Marinikom Tepić, Aleksićem, Jeremićem i ostalim propalim politikantima, čija imena trajno nose žig lopova, hohštaplera i prevaranata koji su doveli Srbiju na rub propasti, rešeni smo da pamtimo baš sve. Srbija i narod su im bili poslednja rupa na svirali, dok su njihovi lični interesi afirmisani u pljačkanju narodnog novca koji su bezobzirno upumpavali na svoje privatne račune širom Mauricijusa, Švajcarske i raznih egzotičnih destinacija, raskalašno uživali u bezobzirnom rasipanju i bili su velemajstori u tome. Dostojanstvo naroda umeli su samo da gaze.

Sada kada je Srbija lider u ekonomiji, stranim investicijama, stotinama novih fabrika i podignute glave suverena i jaka, zahvaljujući nezaustavljujućoj borbi Aleksandra Vučića koji se lavovski nosi sa svim izazovima i bestijalnim napadima dokazujemo da imamo snage da uzdignemo i nacionalni ponos i obnovimo identitet, učvrstimo u prošlosti narušeno dostojanstvo, vaskrsnemo naše simbole.

To je legat politike Aleksandra Vučića. To ostavlja Srbima, uzdigavši Srbiju iz pepela bivšeg režima, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag najvećeg lidera u novijoj srpskoj istoriji, čoveka za koga su Srbija i narod svetinja.

Znamo šta smeta mnogima. Pojavljuju se i neke organizacije, predvođene i plaćene od strane onih koji žele da Srbiju opet vide poniženu i na kolenima, pod izgovorom da štite životnu sredinu, uzdižu glupost na nivo besmisla, tvrde da je vakcina koja spašava svet samo laž u rukama režima, a sami lažu da su oni, tobože, spasitelji Srbije. Samo ne znam od čega? Od novih fabrika, bolnica, većih plata i penzija, standarda dostojnih čoveka? Još nas ubeđuju da sve što je urađeno treba zatvoriti i uništiti, dok bi narod po njihovom idejnom projektu jeo travu sa zelenih površina koje navodno štite, a zapravo brinu o zelenoj boji dolara, koji samo niču po njihovim računima.

Za koje to projekte tačno rade? One koji se ponovo plaćaju nacionalnim dostojanstvom? To nude Srbiji. E, to im neće moći, to su samo pusti snovi, jer Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem, uvek uz snažnu podršku naroda, donosiće odluke koje su najbolje za državu i sve njene građane. Neće ovde više nikada odlučivati strane ambasade ni kriminalne organizacije, plaćenici tajkuna. Naš pravac biće isključivo odluka naroda. A narod je jedini pravi sudija i narod vidi sve, a reč naroda za Aleksandra Vučića i SNS su svetinja. I taj narod je rekao - želimo da sa ponosom kažemo svetu ko smo i šta nam pripada. Naš odgovor na to glasi - obezbedićemo da se vaš glas dobro čuje, da ga svi razumeju i da ga poštuju, da znaju da on govori svojim srpskim jezikom, da se zapisuje svojim ćiriličnim pismom, da se od njegove siline vijori njegova, naša, srpska trobojka, da to svi razumeju i da to svi poštuju.

Uspeli smo da se izborimo. Današnji dan je dokaz. Srpski narode, neka ti je srećan praznik i živela Srbija!
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani gospodine ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, govoriću o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa.

Suočeni sa vremenom gde se solidarnost celokupnog sveta videla na delu kada je na smrtonosni virus Kovid -19 kosio milione života, svest o neophodnoj saradnji, solidarnosti i borbi protiv ove pošasti najbolje se videla. Stoga ovaj sporazum jeste od izuzetne važnosti, u skladu i sa mehanizmima civilne zaštite, a ujedno uvažavajući napore UN u oblasti sprečavanja katastrofa i ublažavanja posledica kao glavne međunarodne akte usvojene u ovoj oblasti, a isto tako i mehanizmom EU, kao i drugih organizacija, u cilju zaštite od katastrofe.

Ovim sporazumom se utvrđuje okvir uslova za saradnju u sprečavanju katastrofa, kao i pomoć, ublažavanje i uklanjanje njegovih posledica. Nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma su ministarstvo i naš Sektor za vanredne situacije, a sa druge strane i Ministarstvo Republike Kipar.

Sporazum predstavlja još jedan pokazatelj dobrih odnosa i uspešnosti politike koju vodi Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije.

Za nas je važna i činjenica da je Kipar jedna od zemalja koja nije priznala samoproglašenu državu Kosovo.

Pokazatelj odnosa Republike Srbije i Aleksandra Vučića prema drugim državama video se i u doba pandemije, kada smo pomagali celom regionu, a i zemljama članicama EU, kroz respiratore, vakcine, novčanu pomoć, kao što se i videlo posle katastrofalnih zemljotresa u Hrvatskoj ili poslednjoj, vatrenoj stihiji koja je zahvatila Grčku, kada su hrabri srpski vatrogasci priskočili u pomoć bratskom narodu Grčke. To je ta politika solidarnosti i dobročinstva kojom se rukovodi Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić.

Ne mogu a da se ne osvrnem i na Predlog sporazuma između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke o ratnim memorijalima. Iako stojim iza svega što su rekle kolege, i to pred sam dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel, 13. septembra ove godine, i uz podsećanje na ogromnu podršku koju je pružila Srbiji u sprovođenju reformi, na brojne investicije iz Nemačke, koja je ujedno i najznačajniji trgovinski partner Srbije, gde je samo u prvom kvartalu ove godine u trgovinskoj razmeni sa Nemačkom postignuto 25,1% više u odnosu na prethodnu godinu. Ta razmena ima vrednost od 3,570 milijarde evra. A da ne govorim o činjenici da je u odnosu na period od pre 10 godina pre Aleksandra Vučića u nemačkim kompanijama radilo 17 hiljada ljudi, dok je danas taj broj 71 hiljada. Rast našeg izvoza je uvećan za 300% u odnosu na period od pre 10 godina.

To je ona politika napretka i borbe za bolju Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić. Jer, ponosna, uspešna, stabilna Srbija, koja više nije ponižena, na kolenima i sitniš u rukama stranih službi, tajkuna i mafije, već suverena, hrabra, dostojanstvena i dostojna svojih predaka ide napred.

Kada već govorimo o katastrofama, da li je Srbiju zadesila veća katastrofa od žutog tajkunskog preduzeća, na čelu sa Draganom Đilasom i njegovim pljačkaškim falangama, koje su umesto požara gasile fabrike i preduzeća, otpuštale narod a zemlju odvele u ambis bankrota, ne ostavljajući im ni trunku nade? Ali, jesu ulivali nadu u svoje prekookeanske bankovne račune, nekretnine, a građane Srbije ponizili do krajnjih granica. Jer, to je njihov manir vođenja politike.

Ne bih da govorim o mržnji prema napretku Srbije. Ozlojeđeni u svom bezumlju, ovekovečenih narcisoidnih bitangi i hohšatplera čiji je jedini moto i politički program mržnja prema Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, a i većini građana Srbije koja je na demokratskim izborima rekla šta misli o njima, sada traže izborne uslove koje oni za vreme svog režima nisu ni pomišljali da pruže bilo kome. U svom egocentričnom ponašanju uspeli su da prevaziđu i sami sebe, da im više ništa ne odgovara, čak ni Evropski parlament, koji im je pružao podršku. Izlaz vide jedino u nasilju.

U tom elementarnom ludilu pridružila im se i tehničko-tehnološka nesreća pod nazivom "Udavimo Beograd", sa uništiteljem Zelenovićem, da u svom prirodnom habitatu ruševina napadaju projekte od kapitalnog značaja i od Beograda na vodi, koji sada blista, njima je više odgovaralo ruglo i smetlište, jer su valjda u tom staništu oni pronašli sami sebe, a tu bi odveli i Srbiju.

Dok je Aleksandar Vučić i SNS na čelu Srbije, to ruglo će moći da vide samo kada sebe pogledaju u ogledalu, jer Srbija ide napred, bez obzira na sve brutalne udarce koje prima, hrli, predvođena Aleksandrom Vučićem, odlučnim stopama za bolju budućnost za svu našu decu. Živela Srbija!