VEROLJUB ARSIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Veroljub Arsić je bio narodni poslanik devet puta do sada, i jedan je od poslanika sa najvećim brojem dosadašnjih poslaničkih mandata. Prvi put je izabran za poslanika u petom sazivu, od 2001. godine, a zatim i u narednih osam skupštinskih saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2001. godine do danas. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

U devetom sazivu bio je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

U desetom sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine.

U 11. sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine, i član Odbora za prava deteta i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 674 sata, 114 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 376 puta, i za svaki akt glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 66. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, bio je član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 78. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 28. avgusta 1969. godine. Srednju elektro-tehničku školu završio u Obrazovnom centru „13. oktobar“ u Kostolcu.

Od 1990. godine vršio je funkciju direktora DP „EMICK“ Kragujevac. Osnivač je i vlasnik PD D.O.O. „VECKO“ Požarevac.

U Skupštini Požarevca bio je odbornik od 2004. do 2018. godine.

Političku aktivnost započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci, čiji je član bio dugi niz godina. Prilikom raskola u ovoj stranci 2008. godine priklonio se struji koja se odvojila u Srpsku naprednu stranku, i njen član je od osnivanja.

U Srpskoj naprednoj stranci obavljao je više funkcija među kojima su predsednik Okružnog odbora Srpske napredne stranke za Braničevski okrug i sekretar Saveta za borbu protiv korupcije Srpske napredne stranke.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Živi u Požarevcu.
Poslednji put ažurirano: 18.03.2024, 09:17

Osnovne informacije

Statistika

  • 52
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 23.07.2024.

Dame i gospodo narodni poslanici, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava raspravljao je o međunarodnim sporazumima koji je zaključila Vlada Republike Srbije i preporučio Narodnoj skupštini da usvoji predložene zakone.

Naravno na sednici Odbora vodila se jako duga debata oko toga da li su takva zaduženja potrebna Republici Srbiji. Odbor je zauzeo stav da Srbija treba da nastavi da se izgrađuje, da Srbija treba da uvećava svoju imovinu kroz infrastrukturu, da poboljšava kvalitet života svih građana na teritoriji Republike Srbije i povećava konkurentnost domaće privrede i samim tim povećava i uposlenost i povećanje zarada svih građana Republike Srbije.

Najveći kritičari su bili oni koji su, moram to da kažem, da nijedan od ovih kredita ne ide za tekuću potrošnju, a najveći kritičari svih ovih zakona bili su pripadnici bivšeg režima koji su apsolutno svaki dinar zaduženja za vreme njihove vlasti gurali u tekuću potrošnju. Kada pričamo o stepenu javnog duga, mogu da vam kažem da je on bio 17,5 milijardi evra na kraju 2012. godine i pitam svoje kolege iz bivšeg režima, a šta je to Srbija dobila za tih 17,5 milijardi evra koliko ste zadužili Srbiju?

To je taman onoliko i za vreme SNS za 12 godina umesto za vaših četiri ili pet zadužena Srbija, ali imamo preko 400 kilometra autoputeva, imamo nove bolnice, imamo nove škole, još 300 kilometara autoputeva se gradi, modernizuju se pruge, imamo i brze pruge. Postavljam pitanje šta su kolege iz bivšeg režima uradile, izgradile, stvorile sa prvih 17,5 milijardi njihovog javnog duga.

Očigledno da odgovor nemaju čim dobacuju, čim se toliko ljute, ali doći ćemo i na te vaše razloge za ljutnju, pošto je i toga bilo na sednici Odbora, ali onda je očigledno da nekima smeta što Srbija danas ne mora da podiže kredite kao za vreme bivše vlasti za plate, za penzije, hoćete da kažete da nije bilo tako, zato što nismo tada ni imali privredu.

Očigledno je da u nedostatku ekonomskih i bilo kakvih argumenata koje biste koristili vama preostaje samo da kod ljudi koji ne znaju određenu problematiku pokušavate da steknete političke poene širenjem straha i panike.

Kao kad neko kaže – nema veze, mi sada duplo dugujemo, pa neka me neko ubedi da je tačno ako jedan građanin ima platu 40.000 dinara i rata kredita mu je 20.000 dinara, isto živi kao onaj koji ima platu 100.000 dinara, rata kredita mu je opet 20.000. E, kada njih budete ubedili ove sa 40.000 plate, dođite da pričate tu priču.

Drugo, širenje straha, dame i gospodo narodni poslanici, ja sam rođen pored jednog rudnika, proverio sam život pored dva, za razliku od vas koji ni o jednom rudniku ne znate ništa i koji širite apsolutnu paniku, bez ikakvog jednog jedinog argumenta, nekima su motivi donacije koje dobijaju od raznih stranih donacija, da ne spominjemo sada koje su, a neke su da eto možda na toj političkoj priči, koju oni prave, pokušaju da se domognu vlasti. Samo da vam kažem još jednom, rudnik u životu niste videli, niste živeli, niste nijednu posledicu osetili, ja sam ceo život proveo pored rudnika u Majdanpeku, i pored tri rudnika u Požarevcu. Ja imam pravo o tome da pričam, i ne plašim se rudnika za razliku od vas, koji svojim neznanjem plašite sve građane Srbije.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo Brnabić, imaćete jedan jako veliki i težak zadatak, a to je da Narodnoj skupštini vratite ugled i dostojanstvo koje joj pripada i po zakonu, zato što otkad konstituišemo ovu Skupštinu neprestano se urušava ugled Narodne skupštine od strane bivšeg režima.

Jedan iz bivšeg režima, inače francuski građanin kaže – a, kad je to bio kordon policije u Narodnoj skupštini? Kada su se to narodni poslanici bivšeg režima zaletali za sto predsedavajućeg? Kada su se to narodni poslanici bivšeg režima zaletali na kolege poslanike većine, pri tom se nadajući, nije nikada to radio Šešelj, pri tom se nadajući da će taj isti policijski kordon da ih zaustavi.

Urušavanje ugleda parlamenta nastavljaju i mlade kolege narodni poslanici. Sad možete da zamislite da svršeni student, znači diplomirala je Fakultet političkih nauka, izađe ovde, inače to je onaj fantom iz Vranja koji se doselio u Beograd, i ovde kaže da kandidat za predsednika Narodne skupštine nazaduje u svojoj karijeri zato što je obavila funkciju predsednika Vlade Republike Srbije. Pa, znate šta pričate? Pa to kaže osoba koja je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, koja je bila u studentskom parlamentu. Pa zar to nije urušavanje dostojanstva Narodne skupštine. Pa ne zna da je predsednik Narodne skupštine po funkciji jači od predsednika Vlade. Pa koga biramo mi? Jel nas bira predsednik Vlade ili mi biramo predsednika Vlade i Vladu?

Sad moram da postavim pitanje pošto na istoj listi su bila i dva njena profesora - da i zbog njenog političkog angažmana ne znam i da su joj ocene poklonjene? Vi vičite „u“ jeste, ali znam da kod tih istih kolega profesora studenti koji ne učestvuju i ne podržavaju njihovu politiku ne mogu da polože ispit i polažu pred komisijama. Ima dokaza, nemoj da mislite da se kolege studenti ne javljaju kod narodnih poslanika. E, sad, kada imate takve poslanike u Narodnoj skupštini, gospođo Brnabić, imaćete ozbiljnih problema da vratite dostojanstvo Narodne skupštine koji ovi urušavaju.

Druga stvar, kada neko započne diskusiju o Kosovu, kad biramo predsednika Narodne skupštine i ovde izlazi demonstrativno mi pokazuje table RSK, RSK, RSK, pritom je bio savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, pregovarao sa šiptarima, francuski građanin Miloš, i kad su izašli iz njegove kancelarije sa njegovih pregovora proglasili nezavisnost, jel to patriotizam?

Pazite, njegovo ludilo. Kada je bio martovski pogrom 2004. godine, prvo kaže kolega Orlić trajao je pet dana, pet dana su šiptari ubijali Srbe, isti oni šiptari koje ste pustili 2001. godine, kaže nije pet, ubijali su ih samo tri dana. Ja sam čuo to kada je rekao. Samo tri dana su ubijali šiptarski teroristi Srbe, a onda je to šta – patriotizam? Šta očekuje? Kaže - nećete valjda tenkove zbog ubijanja Srba da pošaljemo na Kosovo, kada je bio na vlasti. Čekajte, hoćete da zaratimo zbog parčeta pleha u ratu koji ne možemo da dobijemo? Ili još bolje, to je patriotizam po njima, pošto Kurti skida srpske državne tablice, ajde mi da skidamo Kurtijeve tim istim Srbima, da budemo isti kao Kurti, jer između njih i Kurtija nema nikakve razlike.

O predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pričaju isto što priča i Kurti. U čemu je razlika? Ovi pričaju isto što pišu po hrvatskim portalima koji prekriveno gaje ustaštvo, pričaju o nekakvim izborima krađama. Sada moram da pitam nešto kolege poslanike. Ako pričate ono što govore Šiptari i Kurti, ako pričate ono što piše po hrvatskim portalima, o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ako ne priznajete izbornu volju svog naroda, ako tražite da vas na vlast dovedu pripadnici drugog naroda i drugih institucija, a šta ste nego izdajnici? A šta ste nego izdajnici?

Sada, kolege poslanici, da biste u svom ludilu otišli korak dalje doživeo sam ovde da mi preti i meni i svim kolegama narodnim poslanicima ortak Dragana Šolaka, onaj što je zarađivao dva evra u sekundi. Ako niste znali, dan ima 86.400 sekundi, pa pomnožite sa dva evra. Dok izgovorim ovu rečenicu taj čovek bi za 10, 15 evra bio bogatiji.

Pa kaže ovako – ali umesto da vam dokazujem vaše laži, ja vas upozoravam da ću na svaku vašu laž odgovoriti istinom o jednom od vas. Jel to nije pretnja? Šta treba, da ne smemo da spomenemo njegovo ime? Šta će, da nas provuče kroz „toplog zeca“ preko njegovih medija? To ide još i dalje. Da vas upozorim, ako budete lagali o meni, opet on, nastaviću da govorim istinu o vama, preko svojih portala, pa je dao čovek sebi za pravo da bude još bezobrazniji i još više da bude drzak, kaže da mi u Srbiji pravimo tri puta skuplje puteve.

Evo ovako to izgleda. Južni krak Koridora 10 ima 36 mostova, ima 2,8 kilometara tunela i košta 350 miliona evra, što je barem dva puta jeftinije nego Most na Adi koji je on napravio. Ili hoćete o Koridoru 10 – Istočni krak, koji ima 90 kilometara auto-puta i koji je koštao opet manje nego taj vaš Most na Adi.

I da znate, nemojte da pričate više o tome da vas neko krade na izborima. Narod meri rezultate. Za vreme vaše vlasti 500.000 ljudi je ostalo bez posla. Niste izgradili ništa. Za vreme ove vlasti napravljeno je preko 450 kilometara auto-puta. Za vreme ove vlasti napravljene su bolnice, škole, otvarane su i građene fabrike i zaposleno je 550.000 ljudi. I zato ne možete da pobedite na izborima. Zato što je 500.000 ljudi gubilo posao za vreme vaše vlasti.

Prema tome, građani Srbije mogu da budu sigurni da poverenje koje smo dobili od njih nećemo da prokockamo. Nastavićemo da izgrađujemo Srbiju, da gradimo auto-puteve, da gradimo škole, da gradimo bolnice, da otvaramo fabrike, zato što Srbija ne sme da Stane.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, voleo bih da obavestim i građane Republike Srbije šta se dešavalo na Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kada smo davali saglasnost na donošenje ovih zakona.

Naime, pripadnici bivšeg režima su stalno pokušavali da prikažu kako je Srbija prezadužena zemlja i kako ne treba nastaviti sa ovom politikom. Nas su pokušavali da optuže oni koji su nam ostavili 17,5 milijardi evra javnog duga. Moram da podsetim i pitam građane Republike Srbije šta su dobili za tih 17,5 milijardi javnog duga koji smo mi dobili od njih. Da li su dobili neki put, da li su dobili neku bolnicu, da li je obnovljena neka škola, da li je otvorena neka fabrika? Ili su oni samo tada dok su vršili vlast postajali sve bogatiji i bogatiji? Možete da zamislite da je samo jedan čovek zaradio toliko novca koliko košta najskuplji most na svetu, a to je Most na Adi. Dragan Đilas je zaradio 600 miliona evra, koliko košta Most na Adi.

Naravno da su oni protiv daljeg razvoja Srbije i naravno da mi koji hoćemo da nastavimo da se Srbija izgrađuje podržavamo Predlog zakona o budžetu i sve prateće zakone koje danas donosimo i imamo na dnevnom redu, zato što nećemo više zakatančene fabrike, kakve su nam ostavljali, nećemo više da nam građani beže iz Srbije u inostranstvo, nećemo da dozvolimo da se građani Srbije unižavaju i ponižavaju. Nećemo da dozvolimo da gube posao, kao što su izgubili 600.000 radnih mesta u njihovim privatizacijama. Nećemo da dozvolimo da se odreknemo tradicionalnih prijateljstava, već hoćemo da se Srbija dalje izgrađuje, da otvaramo nove fabrike, da podižemo plate i penzije zaposlenima i penzionerima, da poboljšavamo subvencije i stanje u poljoprivredi.

Da podsetim, samo u poljoprivredi ove godine blizu milijardu evra su subvencije, toliko napadane da država ne misli o poljoprivredi i iznose 50% svih državnih subvencija. Građani Srbije, nemojte verovati onima koji su ostavljali zakatančene fabrike, onima koji su postajali sve bogatiji, onima koje sve okuplja Dragan Đilas oko sebe, i bivši DOS, i ove što su doveli tadašnju Demokratsku stranku na vlast i pod izgovorom da su patriote, jer to nisu, jer su oni isporučivali najveći broj Srba u Hag, navodno patriote, jer su oni rasturili tri srpske države, jer su oni pustili i Kurtija i braću Mazreku iz srpskih zatvora. Nemojte verovati ni ovima što se zavetuju i što dverinjaju po pitanju Kosova i Rusije, zato što su svi okupljeni oko Dragana Đilasa, iste noći bi kada bi došli na vlast uveli sankcije Rusiji i priznali nezavisno Kosovo.

Zbog svega ovoga građani Srbije očekuju da nastavimo one reforme koje je započeo Aleksandar Vučić, da nastavimo da izgrađujemo Srbiju, da nastavimo da zapošljavamo naše građane, da nastavimo da izgrađujemo škole, obdaništa, da sve ono što oni nisu mogli, nisu znali, nisu hteli, uradimo da ne bi oni ponovo katančili fabrike, zaduživali zemlju i postajali sve bogatiji, okupljeni oko Dragana Đilasa.

Imovinska karta

(Beograd, 29.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30300.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81000.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81000.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30300.00 RSD 01.08.2022 -