NEBOJŠA BAKAREC

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nebojša Bakarec do sada bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u šestom sazivu, od 2004. do 2007. godine, sledeći put u 11. sazivu, od 2016. do 2020, i treći put u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za kulturu i informisanje.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 658 sati, 64 puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je 13 puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 422 puta, od čega je za 421 akt glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 58. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Zamenik je predsednika Odbora za kulturu i informisanje i član Odbora za Kosovo i Metohiju.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1963. godine u Osijeku. Po obrazovanju je građevinski inženjer.

Dva puta je bio donor kože deci sa opekotinama, Urošu Karoviću iz Kraljeva i Milani Šukundi iz sela Prigrevica kod Apatina. Prvi put je bio donor u junu 2005., a drugi put u januaru 2006. godine.

U više mandata bio je odbornik Skupštine opštine Stari grad u Beogradu, a od 2004. do 2008. bio je na funkciji zamenika predsednika ove opštine.

Odbornik je u Skupštini grada Beograda od 2008. godine do danas.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke Srbije. Dvadeset tri godine je bio član Demokratske stranke Srbije, od 1992. do isključenja 2015. godine, i bio je visoki funkcioner te partije. Pred izbore u septembru 2000. godine bio je ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice.

U Samostalni DSS prešao je 2015. godine, i bio je na funkciji potpredsednika.

U Srpsku naprednu stranku ušao je 2017. godine.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 27.02.2023, 09:03

Osnovne informacije

Statistika

  • 15
  • 20
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Poštovana predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani, poštovani gospodine ministre, poštovani predsednici regulatornih tela, ja kratko samo, pošto sam bio u toj stranci i nikad to nisam krio. To se pre i nekad zvala Demokratska stranka Srbije i imali smo predsednika Srbina. Danas to treba da se zove Demokratska stranka Francuske, jer im je predsednik Francuz, a taj Francuz je 1999. godine, kada je mogao da brani Srbiju od zločinačkog NATO bombardovanja, pobegao upravo u tu Francusku.

Dakle, ja ću govoriti o izveštajima kratko, Poverenika i Poverenica, i trudiću se da ostavim vreme svojim sledećim poslanicima. Više puta sam tražio obaveštenje od Zaštitnika i Poverenice o tome šta mogu da preduzmu povodom ugroženih i zapostavljenih sloboda i prava predsednika Republike i pojedinih članova njegove porodice, sina Danila, brata Andreja i ostalih.

Predsednik Republike i članovi njegove porodice su žrtve višegodišnje dehumanizacije, neravnopravnosti i diskriminacije po osnovu stranačke pripadnosti, državne funkcije ili srodstva.

Naš Ustav predviđa da Zaštitnik i Poverenica štite sve građane, dakle, i većinu i manjinu i Poverenica je svojevremeno, vrlo opravdano, osudila razbijanje prozora i iscrtavanje grafita na fasadi zgrade hrvatskog doma u Starom Slankamenu, u Novom Slankamenu, i osudila je, opet ispravno, dva pokušaja vandalizacije izloga „Prajd Info Centra“.

Sa druge strane, prostorije SNS širom Srbije, da vas obavestim, pošto vodim o tome računa, su pre nedelju dana dva puta još napadnute, 74 puta su napadnute tokom nekoliko godina, sa nanetom ogromnom materijalnom štetom. I Poverenica i Zaštitnik se nikada nisu oglasili ni po jednom od ovih napada, na prostorije SNS-a. Prosto, jasno je, isti aršini moraju da se primenjuju i na prostorije hrvatskog doma i „Prajd Info Centra“ i na prostorije SNS.

Došli smo povodom ljudskih prava u apsurdnu situaciju, da postavimo pitanje da li društvo utemeljeno na poštovanju ljudskih prava, toleranciji i uvažavanju različitosti obuhvata i Vukana, Danila, Andreja i Aleksandra Vučića? Da li oni imaju pravo na ostvarivanje ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije? Da li i ostali članovi porodice predsednika Vučića imaju ljudska prava? Mislim, zvuči apsurdno, zar ne? Ali, apsurdno je da smo došli do toga da se pitamo da li petogodišnje dete, maleni Vukan Vučić, ima ljudska prava.

Ukazaću na kratko slučaj diskriminacije sina predsednika Republike, baš u izveštajnom periodu, 2021. godini, i to od strane službenika Poverenika za informacije, koji siguran sam za to nije znao.

Dakle, Danilo Vučić nije političar, ima 25 godina, izložen je strahovitoj medijskoj diskriminaciji i demonizaciji i ugrožava se i njegovo pravo na rad. To je ovaj primer. Dakle, službenici Poverenika za informacije su 10. novembra 2021. godine, u periodu na koji se odnosi izveštaj, otišli u fizičku kontrolu rada sajta jedne vinoteke i to kao baš slučajno one u kojoj radi Danilo Vučić, kako bi proverili taj sajt, ali u kontrolu su otišli članovi porodice, jedne te iste, koja radi u službi Poverenika, njih troje, kao da će gajbe da nose, a ne da kontrolišu jedan sajt. Dakle, majka koja je bila član žutih i SDS je poslala svoju ćerku, koja takođe radi u službi Poverenika, u kontrolu vinarije u kojoj baš slučajno radi Danilo Vučić, a ćerka je bila kandidat za poslanika i odbornika Borisa Tadića i SDS 2016. godine. Dakle, da li je to slučajno? Pa, ne, nije, naravno, slučajno i o ovome pažljivo sam pregledao vaš izveštaj nema ni reči o ovome u vašem izveštaju.

E, dakle, rad i postupanje i Poverenice i Zaštitnika i Poverenika, su upravo dokaz da su, sve ovo što sam naveo, zaista nezavisni u svom radu od vlasti i od SNS-a. I o tome svedoči da nijednom nisu osudili nijedan od 74 napada na prostorije SNS-a.

Dakle, inače glasaću za sve izveštaje, pa i za ova tri, zato što ova kritika koju sam uputio se odnosi samo na mali delokrug njihovog rada, sve ostalo je u redu.

Dakle, ukazaću Poverenici, kratko i Zaštitniku, na pokušaj linča koji se upravo desio ovde, da ih obavestim o tome, linča predsednika koji se desio ovde u Skupštini i na napad na predsedništvo na Dan državnosti.

Predsednik Vučić je došao ovde 2. februara da izvesti narodne poslanike o pregovorima o Kosovu i Metohiji i to je upravo opozicija tražila, a nemoćni poslanici desnog sektora, koji inače imaju gazde u Moskvi, ali potpomognuti i nemoćnim pripadnicima levog sektora, koji inače imaju gazde u Briselu, su jurnuli da linčuju predsednika Republike zbog toga što im je objasnio, došao na njihov poziv da im objasni kako stoje pregovori na KiM.

Dakle, u pokušaju linča su se ujedinili pripadnici inače razjedinjene opozicije, razjedinjene u svemu osim u mržnji prema Aleksandru Vučiću, a Vučić se nije ni pomerio. Sedeo je mirno, tamo na onom mestu, nastavio da govori o KiM, govorio je samo kako je sramota to što je opozicija priredila svojoj zemlji.

Dakle, Srbija je na razmeđi između istoka i zapada. Ima tu nesreću da postoje Srbi koji više vole tuđu zemlju nego svoju. Nema ih mnogo, ali su dobro raspoređeni. Desni sektor, poznato je, voli Rusiju, levi sektor voli zapad. Između ta dva ekstrema je Srbija. Srećom, većina Srba najviše voli Srbiju, ne Rusiju, ne Ameriku. A desni sektor je za Dan državnosti, baš 15. pripremio maleni državni udar. A iza fašističkih narodnih patrola, koje su to predvodile, su se skrivale četiri ovde parlamentarne stranke desnog sektora. A desni sektor je za Dan državnosti baš za predsednika Vučića pripremio i snajper i snajperistu. Srećom, nadležni organi su radili svoj posao, pa su uhapsili i snajper i snajperistu.

Desni sektor se toliko hvali, i završavam, ljubavlju prema majci Rusiji i hvale se podrškom majčice Rusije njima. Pa, postavlja se pitanje, ako toliko vole majčicu Rusiju, šta im je onda Srbija, maćeha?

Za kraj, Srbija je danas jaka zahvaljujući predsedniku Vučiću, danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog predsednika Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju, leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija!

Prvo vanredno zasedanje , 05.02.2023.

Poštovani gospodine predsedniče Skupštine, poštovana gospođo Popović, gospođo ministarka, dame i gospodo poštovani poslanici, poštovani građani.

Ja bih ukazao gospođi ministarki pravde i njenom saradniku, da u sali nažalost sedi više lica iz opozicije, koji su osuđivani zbog kriminala. Malopređašnji „primerak“ se usudio da govori i o krivičnim prijavama o zloupotrebi službenog položaja, usudio se okoreli kriminalac sa jedno 20 krivičnih prijava koji je krivično gonjen jedno tri puta, dva puta je osuđivan, i on se usudio.

Evo činjenica, to su činjenice sa njegove stranice na „vikipediji“, svaki poslanik ima svoju stranicu na „vikipediji“.

Ovo piše na njegovoj to su činjenice. Hapšen je 24.9.2013. godine, zbog mahinacija sa gradskim građevinskim zemljištem na kojem je izgrađen hotel „Holidej In“ zbog osnovane sumnje da je oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra.

Dana 17.3.2007. godine ovog okorelog Viši sud u Beogradu je osudio na tri i po godine zbog malverzacija prilikom izgradnje bulevara Evrope u Novom Sadu. Hapšen je i 28.11.2014. godine i teretio se za zloupotrebu službenog položaja, kada je omogućio vlasniku firme Borovica transport da pribavi četiri miliona evra za koliko je oštećen budžet Novog Sada, ali tu nije kraj, hapšen je i u septembru 2018. godine zbog napada na policiju u Vrbasu i osuđen je na šest meseci uslovno na dve godine, što je i sam potvrdio, inače na „tviteru“, a pominje balavca nekog, njegov balavac od 25 godina je 29.9.2021. godine potpuno demolirao prostorije SNS u Novom Sadu, uništio trideset metara kvadratnih izloga i sav inventar u prostorijama, priveden je taj njegov balavac, i alko testiran je i ustanovljeno je da ima preko 1,8 alkohola promila u krvi, ali i tu nije kraj.

Mediji su 25. oktobra 2021. godine, otkrili i objavili da je ovaj višestruki kriminalac bio zaposlen u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište Investicije Novog Sada, devet godina, od 2012. do 2021. godine, i da punih devet godina nije dolazio na posao, što je ova Gradska uprava i potvrdila i sprovela istragu. I za tih devet godina nerada, on je inkasirao 8,5 miliona dinara plate, a na posao nije dolazio. I taj čovek je poslanik, i taj čovek skače ovde više puta, tokom sednica da se fizički obračunava, psuje majku gospodinu Jovanovu, izaziva incidente.

Pitam gospođu ministarku, gde je tom čoveku mesto, ovde u Skupštini ili u zatvoru, gde je inače bio i o tome smo detaljno čuli, nadam se da će pravosuđe da odradi svoje. Sada ću da se vratim na ovaj set zakona, gospođo, ali retko ko je govorio iz opozicije o tome, govorile su moje kolege nešto.

Set ovih pravosudnih zakona je naravno posledica usklađivanja sa izmenjenim Ustavom, u oblasti pravosuđa i te izmene su građani potvrdili prošle godine na referendumu 16. januara.

I ovaj set pravosudnih zakona će doprineti vladavini prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, koje je inače odavno na najvišem nivou, doprineće naravno i prilivu stranih domaćih i stranih investicija, SDI, i povećanju standarda i građani će brže i u razumnom roku ostvariti svoja prava, a javna rasprava o ovim zakonima je postojala i dugo je trajala i sve konstruktivne primedbe su uvažene čime su ovi zakoni još poboljšani.

Ono što je bitno Evropa podržava ovaj set pravosudnih zakona i onaj referendum i izmene Ustava, a Venecijanska i Evropska komisija su podržale ovaj set zakona.

I zakon o VSS je praktično nov zakon, savet ima 11 članova, od toga četiri će birati ova Skupština, međutim neće biti prostora za uticaj politike na pravosuđe i naše je pravosuđe odavno od 2012. godine, depolitizovano.

Narodna Skupština će biti zadužena za izbor vrhovnog javnog tužioca, i ovi pravosudni zakoni su , to svi znamo, deo naših evrointegracija i to su najvažniji koraci u realizaciji onog Poglavlja 23.

Naše pravosuđe je uzdizano i oporavljano od 2012. godine, a podsetiću i na rekonstrukciju i izgradnju mnogih zgrada sudova u Srbiji i značajno poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu.

Još jednom, Evropa je podržala ovaj set zakona, utoliko su mi besmislenije, recimo primedbe koje daje cela opozicija, ali posebno ona proevropska, pa se pitam imamo li mi ovde uopšte proevropsku opoziciju?

Moramo se setiti sada kada smo čuli kakvo je stanje u pravosuđu u poslednjih 10 godina i sada i kakav je ovaj set pravosudnih zakona, da se malo setimo kako je pravosuđe izgledalo do 2012. godine.

Režim žute hunte, oličen u Borisu Tadiću, Snežani Malović, Bošku Ristiću, Nati Mesarović i Slobodanu Radovanoviću, tadašnjem tužiocu glavnom, 2009. godine, izveo zločin nad pravosuđem sa ciljem da ga u potpunosti stavi u službu žute hunte. Žuti režim je uz pomoć opštinskih i gradskih odbora žute stranke širom Srbije, izvršio partijski reizbor sudija i tužilaca sa ciljem da očisti pravosuđe, od njima nepodobnih sudija i tužilaca. I protivzakonito i protivustavno, je režim žute hunte smenio tačno 836 sudija i 200 tužilaca, ali neverovatno, instinktno je i ja sam to zabeležio kamerom juče, da je predstavnik žute stranke ovde priznao još goru činjenicu da je bivša vladajuća žuta stranka o otpuštanju sudija i tužilaca, raspravljala i odlučivala na Glavnom odboru 2009. godine, i to samo ne da su odlučivali nego su to sproveli u delo.

Gospođo, to je kriminal, gospođo to je protivustavno, Ustav Republike iz 2006. godine, koji u tom članu 146. nije menjan i kaže – sudijska funkcija je stalna, sudijska funkcija traje od izbora za sudiju dok sudija ne navrši radni vek i onda ima da eventualno nekoliko sudija može da razreši VSS, ali samo u određenim slučajevima predviđenim Ustavom i zakonom, koji se nisu tada stekli.

U svakom slučaju znamo, da o prestanku funkcije sudija, ne odlučuje glavni odbor bilo koje stranke, nego eventualno VSS, i ko će danas da odgovara za ovo kršenje Ustava?

Inače, neuspela reforma pravosuđa, Srbiju je koštala 44 miliona evra, a kada je SNS, i to je razlika, došla na vlast 2012. godine, postupila je po zakonu i ustavu i svih 836 sudija i 200 tužilaca je vratila na posao.

Međutim, potrebno je da se setimo da neke sudije to nisu dočekale, 5 sudija je izvršilo samoubistvo, a najmanje 20 njih se razbolelo i preminulo. Ako ne verujete meni o ovim činjenicama, to je sve ovo o čemu sam govorio, potvrdio i Simpozijum koje je organizovalo Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca 17.12.2019. godine, povodom deset godina od početka lažne reforme pravosuđa.

Danas je skaradno da ovaj set pravosudnih zakona, spore koje inače još više oslobađa slobodno pravosuđe, kritikuju nekadašnji pripadnici žute hunte, koji su uništili pravosuđe 2009. godine. Pominjan je ovde i referendum i ja sam ga pominjao i pomenuću ga.

Protiv referenduma, pre godinu dana, protiv Srbije, sa ciljem da slome kičmu predsedniku Vučiću, u januaru 2020. godine, 2022. godine, se udružila cela opozicija, sve nevladine organizacije, i Kurtijev fašistički režim. Podsetiću, Kurtijev režim je tada uhapsio člana RIK i zaplenio je ceo referendumski materijal za srpske sredine na Kosovu.

U historiji protiv refernduma, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, su se pozvali na poklon iz 2010. godine, koji im je dala žuta hunta u vidu stava Međunarodnog suda pravde i oni su rekli – otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, je kršenje Ustava i zakona Kosova, nezavisnost naše zemlje, njihove zemlje, priznaje ne samo većina demokratskih zemalja, već je tu i pečat Međunarodnog suda pravde, koji su im podelili upravo ovi iz antidržavnog projekta Koalicija Jana.

A na istom zadatku protiv referenduma, sa Kurtijem su se našle bukvalno sve opozicione stranke i njihovi lideri, ali i Sulejman Ugljanin, Šaip Kamberi i Ragmi Mustafa. Najglasnije o protivljenju referenduma, referendum mu je bila današnja koalicija Jana. Svi oni su se nadali da će ako propadne referendum zadati udarac predsedniku Vučiću i SNS pred izbore 3. aprila, prošle godine.

Bio je tu udružen zločinački poduhvat protiv Srbije, baš kao što je udruženi zločinački poduhvat bio ovde pre tri dana u subotu, kada je cela opozicija predvođena desnicom i koalicionom Jana pokušala da linčuje predsednika Srbije.

U tom pokušaju linča, udružio se i levi i desni sektor nesložne opozicije. Nesložne, ali složne samo u jednom, a to je mržnja prema Aleksandru Vučić. I kao u slučaju referenduma opozicija se udružila sa albanskim i hrvatskim medijima.

Napad opozicije na Vučića, albanski mediji sa Kosova i hrvatski mediji su slavili, a opoziciju, pogotovo desnicu su prikazivali kao albanske i hrvatske heroje, a to što su oni uradili, pogotovo stranke desnice je ostavilo posledice koje su štetile njima.

Evo činjenica. Nastupila je bežanija iz tih stranaka. Prekjuče su stranku Francuza Beganovića, napustili predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Boris Janićijević i ceo odbor u Kosovskoj Mitrovici, a oni kažu nije, pa evo imena, Čedomir Jovanović, Danilo Nedeljković, David Đurić, Luka Savić, Gordana Jasnić, Goran Janićijević, Boško Trajković, Neško Vlahović, Biserka Antović i Snežana Vukosavljević, a prekjuče su stranku lažnih zaveta, napustila i dva poslanika, čestiti Dušan Stoiljković i Dragan Stojanović i odbornici u Beogradu, Stefan Jovanović, Marija Vukmirović i Bojana Sladojević i postali su članovi SNS.

Neće ljudi da podržavaju ove nasilnike koji ponižavaju Skupštinu i koji su pokušali da linčuju predsednika Republike.

Vratimo se na žutu huntu. Žuta hunta je sistematski dok je vladala 12 godina, ponižavala građane, pre svega, niskim platama, niskom penzijama i rekordnom nezaposlenošću, a danas imamo više nego dvostruko veće plate i penzije, rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost, a u ponižavanju institucija, žuta hunta je najdalje odmakla prilikom uništavanja pravosuđa i Srbija do 2012. godine, nije bila pristojno društvo, sada jeste. Pristojno društvo je ono društvo čije ustanove ne ponižavaju građane tog društva.

Civilizovano društvo je ono društvo čiji članovi ne ponižavaju jedni druge, a svako pristojno i civilizovano društvo je i pravedno društvo. Srbija je od 2012. godine i pristojnoj i pravedno i civilizovano društvo zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS.

Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću, danas je jaka i jedinstvena zbog Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo i predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju, leči prošlost u sadašnjosti radi budućnosti. Hvala vam. Živela Srbija!

Prvo vanredno zasedanje , 05.02.2023.

Hvala vam, predsedavajući.

Dragi građani, čuli ste, pripadnik žute hunte u žutom džemperu, koji bi inače da ubija predsednikovog sina i brata u šahtu, a verovatno i samog predsednika, i hvali se još time na „Tviteru“, taj pripadnik žute hunte, evo jednog detalja da se setimo, koji inače laže, ono cveće, ono meso, sve, ništa, krade sa „Tvitera“, u avgustu 2020. godine pohvalio se da je višedecenijski saradnik kompanije „Tviter“ i da je pogasio silne naloge nas naprednjaka. „Tviter“ ga je demantovao kroz istinomer, dokazali su da je slagao. Pokrio se ušima i obukao je žuti džemper.

Međutim, ovaj steoni lovac na psiće koji voli više da jede pseće meso nego svinjsko, a pritom sam liči na ovo drugo, tvrdi da je muškarac. Ja ne znam da li je muškarac, verovatno jeste. Međutim, ovaj žuti džemper koji nosi je pokazao, ja vas molim sledeće, imate veće grudi od Soraje, Milivojeviću, pa vas molim da ubuduće osim hulahopki nosite i brushalter, biće pristojnije. Hvala vam.

Deseta sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.04.2021.

Naravno, biću kratak.

U ovoj Skupštini sedi gotovo 50% žena. U Vladi su članice gotovo 50% ministarke. Vratio bih se na početak naše rasprave i uputio pitanje premijerki, ali i gospođi ministarki pravde.

Zaboravili smo sledeće okolnosti. Pre dve godine je Dragan Đilas naterao svoju bivšu suprugu, to strašno, to je nasilje u produženom trajanju, da slaže Agenciji „BETA“ da je lagala u policiji prethodno. To je strašno.

Znači, on je ucenio svoju bivšu suprugu da mu da, navodno, neku razrešnicu ne bi li se on oprao od svojih prethodnih greha, a znamo da ga od tih greha, od porodičnog nasilja ne može oprati ni Sava, ni Dunav.

Znači, ucenio je svoju žrtvu mučki, kao Mefisto, i naterao je, doveo u problem ne samo nju, pošto je davanje lažnog iskaza u policiji krivično delo, ali nije samo ona dala izjavu, nego i njeni roditelji. Međutim, znamo svi da je njegova bivša supruga i da su njeni roditelji dali istinit iskaz u policiji. Ali, vidimo dokle ide beskrupuloznost Dragana Đilasa, da u svojoj nekoj veličini persone da bi dobio oprost od grehova koji ne može da dobije on natera svoju žrtvu praktično, nemoguće da je nije ucenio, nečim ju je ucenio, dođe kod bivše supruge i kaže – ako želiš da nastavim da ti isplaćujem tvoju alimentaciju ima da pošalješ saopštenje „BETI“. To se desilo 16. oktobra 2019. godine.

Završiću sa ovim da je to jedino nasilje, to je naravno neoprostivo, koje je Dragan Đilas počinio, ali unazad 15 godina koliko je on na političkoj sceni, negde od 2005. godine, on je učestvovao u desetak nasilnih događaja. Setimo se kako je pretio policajcu otkazom i kako ga je psovao pete godine, pa kako je pred kamerama na Skupštini grada napao Aleksandra Mirkovića.

Ja sam bio prisutan 2008. godine, kada je psovao kolegu odbornika na javnoj sednici pred svim kamerama i bez posledica. Setimo se kako je podržao Veselinovića, koji je pozvao na silovanje premijerke. Podržao je to Đilas u Skupštini grada.

Setimo se kako je psovao studente iz grupe koji su došli na njegov protest. Pa, setimo se da je on predvodio upad u RTS, kada su vređani novinari, kada je RTS demolirana.

Setimo se da je predvodio napad na zgradu predsedništva. Setimo se da je na Terazijama, posle toga pretio pripadnicima opet policije da će ostati bez posla.

Eto, za sada toliko. Hvala vam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Poštovani gospodine Orliću, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani, pitam Vladu, Ministarstvo pravde, Poverenicu za ravnopravnost i Zaštitnika građana i nadležno tužilaštvo, kakav je njihov odnos prema nasilju dela opozicije u Skupštini i da li konkretni primeri, pretnji i uvreda, pravnog i drugog nasilja dela opozicije predstavljaju kršenje Krivičnog zakonika u vezi širenja mržnje po osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti, rase ili veroispovesti zbog razlika u pogledu političkog i drugog ubeđenja, pola, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla i da li predstavljaju kršenje Zakona o zabrani diskriminacije?

Deo opozicije je u Skupštini izazivao niz skandala uglavnom povezanih sa nasiljem. Izneću i obrazložiću i ono što predstavlja kršenje zakona i kratko druge primere.

Poslanik opozicione Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković više puta osuđivano lice, pokušao je 25. oktobra ove godine da se fizički obračuna sa predsednikom poslaničkog kluba SNS, gospodinom Milenkom Jovanovim. Poslanik iste stranke Stefan Jovanović 7. novembra je četiri puta psovao stranku gospodinu Jovanovu i posle toga je pokušao fizički da se obračuna sa njim.

Poslanika opozicije DS Dragana Rakić je 8. novembra zbog ometanja rada Skupštine dobila tri opomene i meru oduzimanja reči. Posle toga je bez razloga prišla gospodinu Milenku Jovanovu i u prolazu ga udarila pesnicom u rame u želji da isprovocira reakciju. Milenko Jovanov se nije ni pomerio. Zamislite da neki poslanik SNS u prolazu udari u rame nekoga iz opozicije. Taj iz opozicije bi odmah pao na pod glumeći da je zadobio tešku telesnu povredu, reagovala bi EU, UN, OEBS, a poslanik SNS bi završio u zatvoru.

Opoziciona, primetili ste da gospođa Rakić koja je žestoki kritičar Vlade, ministara nema osnovno znanje i ne zna ko su ministri u kom resoru, pa zamislite kad to ne znaju, kako tek ne znaju ništa o budžetu.

Opoziciona stranka Zavetnici, je 10. novembra počinila pravno nasilje u Skupštini, izvršili su zloupotrebu elektronskog sistema i kartica za glasanje, tako što je poslanica Zavetnika tri puta zloupotrebila karticu svog kolege poslanika Zavetnika, Dragana Nikolića, koji je pri tom priznao da ju je on nagovorio da to uradi. Zbog toga je poslanica Sanja Marić ostala bez mandata i ovde je reč o zloupotrebi službenog položaja.

Trojica poslanika opozicione stranke Dveri su 4. decembra izazvali skandal u Skupštini najgrublje vređajući premijerku Anu Brnabić kada su širili etničko i nacionalnu mržnju, diskriminaciju po osnovu rodnog opredeljenja. Povređena su četiri člana Krivičnog zakonika i Zakon o zabrani diskriminacije. O tome je u Skupštini ovde pre neki dan svedočila cenjena gospođa Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine. Gospođa Paunović je kao direktan svedok i predsedavajuća citirala samo jednu od mnogih uvreda Ani Brnabić koje su joj uputili poslanici Dveri. Citiram, poslanike Dveri, početak citata – ti si ustaška lezbejka, kraj citata.

Potom je cenjena gospođa Paunović citirala i uvrede koje su bile upućene njoj lično. Početak citata – Vučkova kučka, kraj citata. Poslanik opet, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković je 5. decembra izvređao gospodina Milenka Jovanova, kome je tri puta rekao - ti si jedno đubre.

Opet poslanici DS i to predsednik DS, Zoran Lutovac i Dragana Rakić, potpredsednica DS su 6. decembra u zgradi Skupštine posle sednice, pretili smrću i šamaranjem poslanicima SNS i gospodinu Milenku Jovanovu. Dragana Rakić je preteći rekla, citiram – jurićemo vas po ulicama. Nije stilska figura u pitanju. A Zoran Lutovac je posle toga pretio gospodinu Jovanovu – lupiću ti šamarčinu. U onom prvom slučaju se radi o prekršaju.

Juče je deo opozicije, dva puta, gospodine predsedavajući, izazivao nasilje u Skupštini, prekidali su zasedanje i iz svega što sam naveo, vidimo da je jedini cilj dela opozicije da izazove i izaziva incidente, da se ugrozi rad parlamenta, da se destabilizuje Srbija i da dođu silom na vlast.

Iz svega što sam naveo, vidi se da je opozicija očajna, jer poseže za očajničkim merama. Nemoćna je da ponudi bilo kakav konstruktivni program. Hajde da promenimo sve ovo, kao što je gospodin Milenko Jovanov pre neki dan rekao, da neki iz opozicije traže razumevanje, pažnju i zagrljaje i da će to od nas dobiti. Samo bih vas na kraju podsetio na onaj divni šlager, Adriano Celentano, Quatro Mille Baci, 24000 poljubaca. Pošaljimo opoziciji 24000 poljubaca i zagrljaja, da ste živi i zdravi. Živela Srbija.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što postavim pitanje, kratko, svima ću vam čestitati Mitrovdan. U Srbiji postoji verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu koliko god da su bezobrazna, jer će onda cele godine biti takva. Predlažem da danas ne grdimo opoziciju, oni su kao mala deca.

Seljaci u Šumadiji na Mitrovdan od davnina u svaki ugao sobe stavljaju belutak da ih brani od miševa. To danas nećemo raditi jer ne treba nam odbrana od miševa, to smo videli juče poslepodne.

Tražim obaveštenje od bezbednosnih službi u vezi hibridnog rata protiv Srbije. Nedavno na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja BIA ministar Bratislav Gašić, bivši direktor BIA, rekao je sledeće: „Sve su izraženije hibridne pretnje kojima je naša zemlja posebno izložena, koje poprimaju obeležja hibridnog ratovanja, čiji je sastavni deo hiperprodukcija lažnih vesti, podobnih da isprovociraju tenzije i podele u društvu“, kaže gospodin Gašić. „Pretnje su najčešće inspirisane i osmišljene od strane stranih centara moći, po pravilu, uz saučestvovanje domaćih aktera“.

Nedavno je lansirana jedna od kampanja specijalnog hibridnog rata, uperena protiv Srbije i predsednika Vučića. Ovih dana upravo i ovih nedelja se vodi hibridni rat u korist lažne države Kosovo i fašiste Kurtija. Ovih dana se vodi hibridni rat, specijalni, i cilj je da se izvrši pritisak na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo i da uvede sankcije Rusiji. Jedan od pojavnih oblika ovog rata je i zajednička kampanja često hrvatskih i tzv. srpskih a u stvari antisrpskih medija u Srbiji. Postoji jedan zajednički imenitelj svim ovim medijima, i u Hrvatskoj i u Srbiji, a to je da su u vlasništvu tajkuna Šolaka.

Ovih dana, kada su Srbi na KiM suočeni sa Kurtijevim terorom, kada su se Srbi na KiM digli protiv Kurtijevog fašizma, domaći akteri hibridnog rata, mediji i deo opozicije pružaju podršku Kurtiju i lažnoj državi Kosovo, satanizuju Srbe na KiM, predstavljajući ih kao kriminalce.

Evo, upravo malo pre, „Nova“ i „Danas“, i to sigurno imate i u štampanom mediju, su lansirali i objavili naslovnu vest – Rada Trajković na severu Kosova, Radojičić ubacio oružane bande. To vam je dokaz kako ovi mediji prikazuju Srbe sa Kosova i Metohije kao kriminalce.

Evo još naslova – vest jedan, Kurti – Sadašnja situacija slab pokušaj Beograda da dijalog zameni destabilizacijom; vest dva, u svim ovim medijima, Kurti – pokušaj Srbije da destabilizuje situaciju na Kosovu neće uspeti; vest tri, Osmani – Povlačenje predstavnika Srba iz institucija ima za cilj destabilizaciju Kosova; vest četiri – Vučić širi strah od rata da skrene pažnju sa ogromnih poskupljenja; vest pet – Vučić cepa državu i širi mržnju. Ovi mediji se jasno ponašaju kao Kurtijevi propagandisti i propagandisti lažne države Kosovo.

Setimo se samo sramnih naslovnica medija u vlasništvu Šolaka na kojima je predsednik Vučić satanizovan i prikazivan kao Adolf Hitler ili je prikazan kao dete koje treba poslati u konc logor, tako su nacisti u konc logore poslali deset miliona ljudi. Treba jasno reći da redakcije tih medija u Srbiji vode otvorenu antidržavnu kampanju.

Evo još nekoliko primera naslova tih medija – Izliv ustaša u mozak Vučića i Ane Brnabić; vest dva – Hrvatski poslanik Vučić hteo da orgija po Jasenovcu.

Pitam naše bezbednosne službe da li su ti domaći akteri pretnji koje je pominjao Gašić mediji u vlasništvu tajkuna Šolaka? Da li su ti domaći akteri pretnji urednici i novinari tih medija? Da li su ti domaći akteri pretnji i pojedine političke stranke koji sede i ovde u Skupštini i koji realizuju hibridni rat?

Za kraj pitanje, a siguran sam da znate odgovor, da li znate zbog čega je Kurti zabranio ulazak na Kosovo Vuku Brankoviću? Pa, Kurti se oseća ugroženo. Vuk Branković, po istraživanjima, je popularniji od Kurtija na albanskom delu Kosova. Albanci su Vuku Brankoviću dali besu zbog toga što je Vuk za Albance uradio više nego bilo koji Albanac.

I ovde za kraj setimo se mudrosti Dušana Radovića – za izdajice, tužibabe i cinkaroše u beogradskim školama uvodi se novo priznanje – „vukovac“, po imenu onog Vuka koji je prema narodnoj pesmi izdao na Kosovu. Živela Srbija.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.12.2021.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani.

Dozvolite mi da prvo izrazim saučešće porodici preminulog Milutina Mrkonjića i SPS.

Tražim obaveštenje od MUP o tome da li je bagerista iz Šapca Duško Prokić počinio neko krivično delo kada se u subotu 27. kretao bagerom po magistralnom putu, kada je naišao na nelegalnu blokadu i kada su ga Zelenovićevi, Đilasovi i Marinikini batinaši linčovali, nanevši mu više teških telesnih povreda, slomljen nos, rebra, tešku povredu oka, zbog koje je operisan na VMA? Da li je linč rulja možda počinila neko krivično delo pri linčovanju Prokića i pri blokadi magistrale?

Podsetiću da Đilasovi mediji iz stranke, batinaše proglašavaju herojima, a žrtvu zločincem? Da li zločinac postaješ kada te linčuju Đilasovi batinaši? Da li heroj postaje onaj Đilasovac koji linčuje radnika bageristu? Da je bagerista Prokić okrenuo bager na drugu stranu, bio bi heroj za Đilasove ološe? Bagerista Džo je 5. oktobra 2000. godine proglašen za heroja iako je Jasminka Milošević poginula 5. oktobra 2000. godine kada ju je pregazio bager? A, bagerista Dušan je od istog ološa proglašen za zločinca.

Važna je Borkova krvava košulja i nije važan Duškov život, niti njegovo oko. Kakvi strašni dvostruki aršini.

Drugo pitanje. Od Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti tražim obaveštenje, da li su reagovali u slučaju jubilarnog šezdesetog napada na prostorije SNS u nedelju 28. kada su kao deo vikend nasilja Đilasovaca i lažnih ekologa potpuno razbijene prostorije opštinskog odbora SNS Novi Beograd na Ledinama. Naneta je velika materijalna šteta. Od kada se Đilas vratio u politiku, od 2018. godine broj napada na prostorije SNS se upetostručio.

Ovakav primitivizam i nasilje, sve zajedno, nije skoro zabeleženo u novijoj istoriji političkog života. A da ovo podržavaju tajkuni i Đilas i Šolak, svedoči histerična pomama u pozivanju na blokade Beograda i Srbije, podrška linčovanju koja i dalje dopire sa Đilasovskih medija.

Setimo se mračne prošlosti kada je Hitler prvo doneo zakone kojima je Jevrejima sprečavao slobodno kretanje, a ukoliko bi to Jevreji kršili onda bi ih tukli Hitlerovi batinaši.

Pitam Zaštitnika i Poverenicu, zbog čega nisu ni jednom reagovali u 60 slučajeva napada na prostorije SNS?

Poslednje pitanje. Želim još jednom da čestitam jučerašnji rođendan Danilu Vučiću. Nažalost, članovi udruženog zločinačkog udruženja juče su odlučili da mu, pod znacima navoda, čestitaju rođendan, novom laži, novim spinom. Zbog toga tražim obaveštenje od FSS da li je Danilo Vučić, agent, menadžer agencije „International Sports Office“ i da li se bavi prodajom fudbalera Vlahovića.

Naglasiću da je pomenuta agencija demantovala neistinite navode italijanske, Đilasovske štampe, citiram saopštenje agencije – Danilo Vučić nije ni na koji način angažovan u agenciji „International Sports Office“ niti je ikada bio, pa samim tim nije ni agent fudbalera Dušana Vlahovića. Naveo je direktor agencije, Ristić.

Dragan Đilas, šta se zbilo i Dragan Šolak su verovatno novcem preko svojih veza i preko direktorke Jadranke Drinić koja je inače u bekstvu i nedostupna je već tri godine našim nadležnim organima, verovatno su na taj način uspeli da odavde plasiraju ovu lažnu vest u italijanski list „La Republika“. Poturili su jednu laž da je sin predsednika Vučića, Danilo menadžer, agent jednog fudbalera iako je opšte poznato da nije i da radi u sportskoj agenciji, kao što ne radi.

Da je sve laž i spin, dokazuje indikativna činjenica da je tekst u italijanskom listu objavljen pre skoro dva meseca, 8. oktobra, a da su Đilasovski mediji u udruženom zločinačkom poduhvatu tu laž, staru dva meseca, po komandi, nalogu i dogovoru odlučili da objave na jučerašnji rođendan Danila Vučića. To jasno govori o nameri da se do kraja dehumanizuje mladi Danilo.

Do sada su ga đilasovski mediji proglašavali fudbalskim huliganom, kriminalcem, pripadnikom jednog kriminalnog klana, bogatašem koji dele vreće para, jednostavno, pokušavaju od njega da naprave dežurnog krivca, permanentno sumnjivo lice modernog Jozefa K.

Đilasovska medijska banda uhodi Danila, pravi problem i kada on na javnom mestu u kafiću gleda utakmicu, uhode ga na radnom mestu u vinoteci, šalju besmislene crne trojke, navodne kontrole u vinoteku, kontrole organa koji sa vinotekama nemaju nikakve veze.

Sve to spinuju, zagorčavaju mu svakodnevnicu, ugrožavaju mu i bezbednost i život. Cilj udruženog zločinačkog medijskog poduhvata je uništiti predsednika Vučića tako što će uništiti članove njegove porodice, na prvom mestu sina Danila i brata Andreja.

Ovaj put Danila pokušavaju da prikažu kao trulog bogataša zato što u tekstovima potuljeno i zlobno pominju proviziju agenata fudbalera Vlahovića, koja sa Danilom nikakve veze nema, a koja iznosi navodno tri do pet miliona evra i time sugerišu laž da će Danilo imati milione evra. Sram vas bilo! Znam, počela je izborna kampanja, ali - Živela Srbija, pobedićemo! Hvala vam.