ANA BELOICA MARTAĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Ana Beloica je do sada jednom bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i zamenica člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za zdravlje i porodicu.

Tokom 12. saziva imala je 16 obraćanja u plenumu, a u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 678 sati, i učestvovala u glasanju o 422 akta, od čega je 421 put glasala “Za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 41. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Članica je Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za evropske integracije, i zamenica člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe, zamenica člana je i Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1992. godine. Živi u Raškoj.

Završila je master studije ekonomije.

Polaznica je Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke i potpredsednica Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Raška.
Poslednji put ažurirano: 25.02.2023, 14:42

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Uvaženi predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici Vlade, poštovani građani Republike Srbije, imali smo prilike da čujemo puno toga u toku ova dva dana o tačkama dnevnog reda.

U svom današnjem izlaganju ja ću se fokusirati na zakon o potvrđivanju Finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture u Srbiji B, između Republike Srbije i EIB.

Ovaj projekat sastoji se od nekoliko investicija, odnosno podrazumeva ulaganja u plovni put Rajna – Dunav, kroz Republiku Srbiju i svakako podrazumeva ulaganje duž reka Dunav, Sava i Tisa, i ima za cilj povećanja kapaciteta, efikasnosti i bezbednosti saobraćaja na unutrašnjim plovnim putevima.

Na taj način kroz ovaj projekat obezbedićemo prelazak sa drumskog, koji je uglavnom preopterećen, složićete se sa mnom, na plovni transport, ali ćemo i omogućiti razvoj obrazovnih objekata za podršku Sektora unutrašnje plovidbe.

Programi koji se realizuju u okviru ovoj projekta povezani su svakako sa Strategijom razvoja plovnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine. Koliko je ovaj projekat značajan možemo da vidimo na osnovu činjenice da proizilazi, pre svega, iz obaveza koje je Republika Srbija preuzela na sebe, a kada govorimo o pristupnom procesu EU.

Reka Dunav ima izuzetno veliki značaj i kada govorimo o ekološkom smislu i kada govorimo o geografskom, istorijskom značaju. Ono što bih zaista želela da naglasim jeste da predstavlja pokretač ekonomskog razvoja za sve zemlje kroz koje protiče.

Dakle, nije u pitanju samo Republika Srbija. Međutim, čini mi se da u proteklom periodu nismo u dovoljnoj meri ulagali u iskorišćenje kapaciteta koje nam Dunav pruža, tako da se ovim projektom svakako približavamo, po mom mišljenju, najrazvijenijim evropskim zemljama, a kada govorimo o iskorišćenju kapaciteta plovnog transporta.

Kada već pričamo o rekama, kada pričamo o ekologiji i o zaštiti životne sredine, s obzirom na to da u ovom visokom domu postoji veliki broj narodnih poslanika koji sebe nazivaju ekolozima, ja bih želela da pred građanima Republike Srbije istaknem da ni na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, niti u bilo kom javnom obraćanju nije bilo ni jedne jedine reči o poplavama koje su zadesile Rašku oblast, čije građane predstavljam u ovom parlamentu, a podsetiću vas da su te poplave odnele i dva ljudska života.

Dakle, nije bilo, poštovani građani Republike Srbije, nijedne jedine reči. Jedino što smo mogli da čujemo na prošloj sednici, a odnosi se na građane Raške oblasti, bilo je, citiraću uvaženog kolegu i žao mi je što on danas nije u sali, jeste da su građani Raške oblasti, poštovana gospodo, zatucani. Da, dobro ste čuli. Dakle, citirala sam, uvaženog kolegu.

Dozvolićete mi, uvaženi predsedniče, da iskoristim minut svoje poslaničke grupe da odreagujem, jer nisam imala prilike da repliciram i da kažem, zarad javnosti, u našoj zemlji da Raška predstavlja prvu srpsku srednjevekovnu državu, da je kolevka srpske nacionalnosti, da predstavlja kolevku najpoznatijih, najstarijih i najlepših srpskih crkava i manastira, kulturno-istorijskih spomenika, da predstavlja rodno mesto Milunke Savić.

Da, držimo do patrijarhalnog vaspitanja, da, držimo do tradicije i čuvamo istoriju našeg naroda, ali dok smo mi u ovom visokom domu, mi iz SNS nećemo da dozvolimo da na taj način karakterišete bilo kog građanina iz unutrašnjosti kao građane drugog reda, kao što ste to učinili na prethodnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Kada već govorimo o poplavama, želela bih da se u ime svih građana opštine Raška zahvalim Vojsci Republike Srbije, da se zahvalim Sektoru za vanredne situacije, da se zahvalim Vladi Republike Srbije koja je uputila značajnu pomoć i uputiće i u budućem vremenskom periodu, a odnosi se svakako na saniranje posledica nastalih pod uticajem poplava. To je pokazatelj kako SNS vodi računa o građanima naše zemlje, a s druge strane zašto svi građani u Republici Srbiji najveću podršku daju baš Aleksandru Vučiću i SNS.

(Dragana Rakić: Kradete na izborima.)

Dok Aleksandar Vučić koristi svoj međunarodni ugled da privuče nove investicije u Republiku Srbiju, da otvori nova radna mesta, kao što smo imali prilike da vidimo, recimo, pre dva dana kada je otvorena fabrika „Kontinental“ u Novom Sadu, dotle pojedini predstavnici opozicije pišu nekakva pisma evroparlamentarcima, gde pljuju sopstven narod, pljuju sopstvenu državu, institucije sopstvene zemlje i žale se na ne fer i demokratske izbore, a legitimni su predstavnici građana naše zemlje u ovom visokom domu.

Ono što bih želela da naglasim jeste da ste, uvažene kolege, prvi kada je potrebno skupljati jeftine političke poene. Prvi ste kada je potrebno nekome vređati porodicu, nekome vređati decu i kada je potrebno crtati metu na čelu Aleksandru Vučiću. Prvi ste da relativizujete, da se podsmevate činjenici da su sprske službe bezbednosti sprečile atentat na predsednika Republike Srbije, na vašeg predsednika, poštovana gospodo...

(Dragana Rakić: Moj nije predsednik. Ovo je moj predsendik.)

… na vašeg predsednika, predsednika svih građana Republike Srbije, poštovana gospodo, predsednika svih građana Republike Srbije, legitimno izabranog na izborima.

Tu ste kada je potrebno da se u Domu Narodne skupštine Republike Srbije fizički obračunavate pred građanima sa Kosova i Metohije, pred Srbima, predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u isto vreme dok nam na Kosovu ranjavaju sprsku decu samo zato što nose badnjak i što nose srpska imena i prezimena.

Da li se tako borite za građane Kosova i Metohije, za Srbe sa Kosova i Metohije? Objasnite to svim onim čestitim ljudima, odbornicima, poslanicima i čitavim odborima koji su napustili vaše političke stranke, jer znaju vrlo dobro da se nasiljem ne bori za njihov bolji život, bolji životni standard i za srpsku svetu zemlju.

Lažnog patriotizma nam je, poštovana gospodo, preko glave. Praznih priča, takođe. Dajte, ponudite građanima neku konkretnu politiku. Ponudite nekakav plan, nekakav program, da možemo zaista da kažemo da u Srbiji postoji konstruktivna opozicija.

Nemojte da vam se vrhunac vašeg političkog delovanja svodi na to da citirate Kurtijeve spiskove za odstrel i za hapšenje u visokom Domu Narodne skupštine Republike Srbije, jer vi ste, cenjena gospodo, srpski poslanici, poslanici građana Srbije, a ne Kurtijevi poslanici.

Do tada, dok ne promenite svoju politiku i pravac političkog delovanja mi ćemo nastaviti da se borimo i za građane sa Kosova i Metohije, nastaviti da se borimo i za građane Raške oblasti, ali i čitave naše zemlje, jer mi bolju i lepšu zemlju od naše Srbije nemamo. Zato ćemo da je branimo i od stranih interesa i od neozbiljnih političara zapaljive retoričke neozbiljne politike, jer smo se na to zavetovali našim građanima ulaskom u ovaj visoki dom. Uostalom, barem toliko dugujemo svim novim generacijama koje dolaze.

Zahvaljujem.

Živela Srbija!

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Uvaženi predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici Vlade, poštovani građani Republike Srbije, pred nama je jedan od najvažnijih zadataka, a to je svakako usvajanje rebalansa budžeta, jer njime treba da odgovorimo na sva ona teška i turbulenta vremena koja su svakako pred nama.

Kada smo definisali i usvajali budžet za 2022. godinu i kada smo raspravljali o tome u ovom visokom domu, situacija je bila poprilično drugačija. Naime, činilo se da polako izlazimo iz krize izazvane pandemijom Korona virusom, a koju smo podsećanja radi, predupredili ili pokušali da predupredimo različitim vidovima pomoći i podrške koju smo davali kako privredi, tako i našim građanima. Međutim, sa pojavom oružanog sukoba u Ukrajini, situacija se drastično promenila. Naime, došlo je do sukoba koji se, hteli mi da priznamo ili ne, itekako reflektuje i na našu zemlju. Šta to znači?

To znači da je došlo do povećanja neizvesnosti u privredi, došlo je do poremećaja samih tokova kretanja energenata, došlo je do porasta cene energenata, naročito nafte i prirodnog gasa i sve je to drastično uticalo i na porast opšteg nivoa cena, ne samo u našoj zemlji, već u čitavoj Evropi, mogu slobodno da kažem i u čitavom svetu.

Iz tog razloga je danas važno da govorimo i raspravljamo o rebalansu budžeta, jer je osnovni cilj novog rebalansa pre svega da se preduprede ti negativni globalni ekonomski tokovi. Kao što smo imali prilike da čujemo i juče u raspravi, novim rebalansom budžeta predviđeni su novi podsticaji za poljoprivredu, predviđeni su podsticaji za povećanje nataliteta čime pokazujemo da brinemo i te kako o mladim ljudima. Uvećana su sredstva za energetiku kako bi naravno naši građani imali sigurnu zimu, a ono što je za mene kao mladog čoveka izuzetno značajno, to je što smo obezbedili sredstva za jednokratne pomoći svim mladim ljudima od 16 do 29 godina.

Imali smo prilike da čujemo brojne kritike od strane predstavnika opozicije vezano za takve vidove pomoći i podrške našim mladim ljudima, međutim, ako posmatramo celokupnu situaciju to ni ne čudi, imajući u vidu kako su se oni ophodili prema mladim ljudima onda kada su imali prilike da donose odluke. Iskoristiću priliku da podsetim građane Republike Srbije da su predstavnici bivšeg režima brinuli o mladim ljudima tako što je stopa nezaposlenosti mladih ljudi, recimo, bila preko 50% u njihovo vreme. Ili tako što su zatvarali fabrike gde su bili zaposleni ti isti mladi ljudi. Tako što su mladim ljudima oduzimali nadu u bolju i lepšu budućnost.

Podsetiću takođe sve građane Republike Srbije da je tada bivši režim brinuo o mladim ljudima, recimo, tako što je zabranjivao specijalizacije mladim lekarima, tako da danas imamo situaciju u Srbiji da je prosečna starost lekara specijalista preko 45 godina. Takođe, brinuli su o mladim ljudima tako što nisu želeli da ulažu ni u infrastrukturu, ni u puteve, ni u pruge i nisu stvarali uslove da mladi ljudi mogu da ostanu na svojim vekovnim ognjištima i da upravo tu zasnivaju svoje porodice.

Kako su tek brinuli o mladima na Kosovu i Metohiji i o ljudima sa Kosova i Metohije, to je već posebna priča. Brinuli su tako što su dozvoljavali pogrome srpskog naroda i na to reagovali samo kojekakvim saopštenjima, tako što su dozvoljavali skrnavljenje srpskih crkava, manastira, skrnavljenje grobova poginulih očeva, sinova i braće. I sve su to činili oni koji nam danas spočitavaju kako vodimo politiku i govore nam o tome kako i šta treba da radimo.

Kada govorimo o mladim ljudima, važno je na ovom mestu u ovom visokom domu da postavimo jedno logično pitanje. Pošto smo imali prilike da slušamo od predstavnika opozicije kako im smetaju mladi kadrovi SNS, ali nažalost, ni od koga nismo dobili obrazloženje zašto je to tako, pa je važno zbog građana Republike Srbije u ovom momentu da naglasimo. Da li vam mladi kadrovi SNS smetaju iz jednog prostog razloga što želimo da sledimo čistu politiku, a to je baš politika Aleksandra Vučića? Zato što želimo da vodimo takvu politiku u kojoj nećemo nikome da pominjemo ni decu ni porodicu, jer je to nešto što je za nas sveto.

(Dragana Rakić: Pećinci, pominjaćemo decu iz Pećinaca! Svaki dan ako treba.)

Ja vas molim samo da ne dobacujete.

Evo, poštovani građani, zašto im smetaju mladi kadrovi SNS, važno je da vidite.

(Dragana Rakić: Sram vas bilo! Sram vas bilo! ... To je vaša politika! Sram vas bilo!)

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Možete da vidite zašto im smetaju mladi kadrovi SNS, to je baš zbog toga što govorimo istinu i samo istinu građanima Republike Srbije.