NIKOLA BOKAN

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nikola Bokan biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 80. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za evropske integracije. Bio je najmlađi poslanik u ovom sazivu.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 137. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 01. maja 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen 1999. godine, živi u Novom Sadu. Po zanimanju je diplomirani pravnik.
Poslednji put ažurirano: 03.05.2024, 10:54

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 10.07.2023.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre, kolege narodni poslanici, građani Srbije, osvrtom na predlog za razrešenje ministra privrede, kao dopuna tačke dnevnog reda, mišljenja sam da Vlada Republike Srbije, kao kolektivno radno telo, mora da bude jedinstveno u sprovođenju nacionalne i državne politike. Kada neko istupa više kao pojedinac, a ne kao član Vlade smatraću neprimerenim i podržaću predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Zbog velike tragedije koja je zadesila našu državu i ujedno zbog zloupotrebe te tragedije u političke svrhe od strane predstavnika opozicije kroz izlaganja koja nisu imala nikakve veze sa tačkama dnevnog reda prethodnih nedelja, mišljenja sam da nismo imali mogućnost da predočimo zavidne rezultate koje je Vlada Republike Srbije imala u prethodnom periodu.

Iskoristio bih priliku da istaknem da je Vlada Republike Srbije prošle nedelje na sednici usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za mlade u periodu od 2023. do 2030. godine. Na taj način je obezbeđen okvir, ali ujedno i finansijska sredstva koja će doprineti ostvarenju željenih promena za mlade, doprineće se zapošljavanju mladih muškaraca i žena, podizaće se stepen inovativnosti, daće se aktivno učešće u sistemima informisanja, takođe će se pomoći i mladima u kreiranju kulturnih sadržaja i uključenosti u društvenim događajima.

Osim toga, želeo bih da istaknem da Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izuzetno i dalje rade na porastu životnog standarda i da nas do kraja godine očekuje novo povećanje plata i penzija.

Takođe, pohvalio bih Ministarstvo odbrane. Naša vojska je sve snažnija, raspolažemo sa najsavremenijom opremom, što uliva poverenje građanima u bezbednost u našoj državi. Uprkos svim provokacijama i napada na Srbe na teritorija Kosova i Metohije, ozbiljna i odgovorna politika Aleksandra Vučića uspeva i dalje da očuva mir, stabilnost i sigurnost naših građana u cilju iznalaženja mirnih političkih rešenja.

Takođe, voleo bih da naglasim da rezultati koji se ostvaruju od strane Vlade se pozitivno odražavaju i na rad u lokalnim samoupravama. Grad Novi Sad, odakle dolazim, zahvaljujući temelju koje je ministar odbrane Miloš Vučević, a nekada gradonačelnik Novog Sada, postavio svakodnevno ostvaruje nove infrastrukturne, ekonomske, kulturne i obrazovne projekte. Posebno bih želeo da naglasim da je, nakon otvaranja fabrike „Kontinental“ i otvaranja novih 500 radnih mesta, u maju ove godine otvorena japanska fabrika vrhunske tehnologije „Nidek“. To je samo deo rezultata rada ove Vlade koja je obezbedila dobar privredni i povoljan privredni ambijent kroz dolazak stranih investitora, kao i jačanje domaće privrede. Upravo je to ono što bi građani Srbije trebali da čuju iz ovog visokog doma.

Za kraj bih želeo da naglasim da Srbija treba da bude ujedinjena i da da najveću moguću podršku predsedniku Republike Aleksandru Vučiću u sprovođenju politike njegove. Ne smemo dozvoliti da nam destabilizuju našu državu. Srbija jeste i nastaviće da bude zemlja puteva, pruga, mostova i fabrika, jer narod je to prepoznao, narod to želi i zato je dao najveću moguću podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, a verujem da će tako nastaviti da bude. Zahvaljujem na pažnji i živela Srbija.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Poštovana predsedavajuća, narodni poslanici, građani Srbije, iako na današnjem zasedanju Narodne skupštine imamo objedinjenu raspravu po pitanju više tačaka dnevnog reda, svedoci smo opstrukcije u radu od strane kolega iz opozicije.

Kao i nebrojeno puta do sada, ponovo prisustvujemo njihovom neadekvatnom ophođenju prema ovom visokom domu. Izostala je rasprava po pitanju tačaka dnevnog reda, bez konkretnih predloga, niti predloga konkretnih rešenja. Svakodnevni problemi sa kojima se država i građani susreću uopšte nisu u sferi njihovog interesovanja.

Na osnovu toka današnje sednice, kao i svega što je izrečeno u nizu sednica koje su prethodile, ponašanjem kolega iz opozicije, šalje se loša poruka i negativna slika o Narodnoj skupštini, kao instituciji kako građanima Srbije, tako i celom svetu, što nažalost izgleda predstavlja njihov plan čitavo ovo vreme.

Za nas na drugoj strani najvažniji su mir i stabilnost, jedinstvo naroda, unutrašnja snaga da se izborimo sa svim problemima koji su velikim delom nasleđeni od strane bivšeg režima, a neki su izraz komplikovane situacije kako u svetu, tako i u regionu.

U takvoj situaciji Srbija vodi jedinu ispravnu politiku. Ta politika se ogleda u jačanju odbrambene sposobnosti naše zemlje. Borba svim politički raspoloživim sredstvima za naš narod na KiM, borba za svaku investiciju, svako radno mesto koje može doprineti razvoju životu ljudi, kao i borba za reforme u cilju unapređivanja društva u celini.

Uprkos svim problemima koji su zadesili svet i region država Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ide dalje ka zacrtanim ciljevima.

Srbija ide napred i u sferi pravosuđa usklađivanjem našeg pravosudnog sistema sa pozitivnim evropskim modelima. Prošlogodišnje ustavne reforme jedne su od mera na tom putu. Narodna skupština je izuzeta iz postupka odabira sudija i tužilaca, a nadležnost je prenesena na VSS i VST. Time se doprinosi nezavisnosti pravosudnog sistema i konačnoj depolitizaciji pravosuđa.

Obzirom da danas na dnevnom redu imamo predlog za prvi izbor kandidata za VSS i VST, koje u skladu sa predmetnim zakonom bira Narodna skupština i za koje je raspisan prvi javni konkurs, mišljenja sam da imamo kvalitetne kandidate koji iza sebe imaju respektabilne karijere.

Postupak izbora kandidata je prošao veoma transparentno. Sve biografije kandidata koji ispunjavaju uslove su dostupne na sajtu Narodne skupštine.

Čitajući predmetne biografije smatram da su u pitanju advokati, istaknuti pravnici, naučni radnici koji iza sebe imaju mnoštvo učešća kako na naučnim konferencijama, radnim projektima, tako i naučnim grupama.

Imajući iste u vidu, mišljenja sam da učešće nesudijskih i netužilačkih ličnosti u ovim telima doprinosi depolitizaciji pravosuđa, gde je za razliku od perioda do 2012. godine, kada je imenovanje na ove funkcije za njih bilo dovoljna članska knjižica odgovarajuće političke organizacije ili jednostavno preporuka opštinskih odbora, danas građani kroz svoje predstavnike u parlamentu, koje su imenovali i za koje su glasali na izborima, mogu na izvestan način da učestvuju u odabiru članova saveta.

Kroz čitav niz inicijativa, reformi i projekata, kao i rezultata koji su više nego vidljivi mogu odgovorno da tvrdim da se država Srbija nalazi na pravom putu, putu koji doprinosi i omogućava razvoj života svakog našeg sugrađanina.

Stoga, predlažem svim narodnim poslanicima da jednoglasno usvojimo predmetne tačke dnevnog reda i podržimo najbolje kandidate.

Molim da se po strani ostave sve političke konfrontacije, jer mir, stabilnost, investicije, radna mesta, kao i depolitizacija pravosuđa treba da bude zajednički cilj svih nas. To predstavlja jednu odgovornu, ozbiljnu državotvornu i razvojnu politiku, politiku koja donosi dobro svakom čoveku i koju danas vodi i nastaviće da vodi predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Zahvaljujem se na pažnji. Živela Srbija.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Hvala.

Poštovana potpredsednice, uvaženi predstavnici Vlade, narodni poslanici, građani Srbije, na početku mog današnjeg izlaganja insistiram napomenuti bezobzirnost i lagodnost određenih narodnih poslanika prilikom iznošenja njihovih predloga.

Ne znam da li isti prate situaciju na globalu i regionu, ali sukobi su eskalirali, zaoštreni su politički odnosi, što sve utiče na rast cena energenata, a mi danas se nalazimo u situaciji da u Srbiji imamo grupu ljudi koji zloupotrebljavajući medijski prostor i mandate koji su im uručeni pokušavaju da prikupe jeftine političke poene.

Ovo se ne odnosi samo na one koji su bili u mogućnosti da ostvare boljitak u našoj državi. Za njih govore njihovi izborni rezultati koji su iz ciklusa u ciklus sve lošiji. Ovo se odnosi na one koji iznoseći paušalne navode podilaze glasačkom telu tj. pokušavaju da podilaze glasačkom telu kroz nerealne, politički nekorektne i neobjektivne stavove, kao i kroz populističku retoriku kojom pokušavaju da obmanu građane, a sve što pričaju pričaju bez bilo kakve odgovornosti i mogu da nanesu samo štetu Republici Srbiji.

To su isti oni koji hoće hitnu raspravu po pitanju KiM sa duplim vremenom za diskusiju i učešćem predsednika Republike, a onda kada predsednik Republike dođe na diskusiju oni ostanu bez teksta.

Republika Srbija je odgovorna država, država koja brine o svojim građanima i donosi odluke koje možda nisu uvek po volji svih građana, ali jesu u njihovom interesu. Zato je to narod prepoznao i najveću podršku ukazao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Baš zbog tih paušalnih navoda neophodno je napomenuti i podsetiti narod šta je nekada rađeno, a šta sad, a građani su tu da posvedoče i u nekom budućem periodu opet odluče kome će da ukažu podršku.

Na delovanje bivšeg režima se možemo podsetiti kroz urušavanje privrede. Vojska je srozavana na najniže grane. Uništavani su oruđe i oružje. Topljeni su tenkovi, a postupalo se isključivo po tuđim nalozima. I danas su skandalozne izjave doskorašnjeg predsedničkog kandidata opozicije i nekadašnjeg načelnika Generalštaba po pitanju naše vojske i Republike Srbije, što opet dovodi do pitanja – u čijem interesu to radi i kome tako želi da predstavi našu otadžbinu, a za razliku od njihovog vremena danas naša vojska raspolaže sa najsavremenijom opremom, a naročito pozdravljam odluku da se oficirima i podoficirima povećaju plate za rekordan iznos od preko 25%.

Do 2012. godine mnoštvo mladih ljudi je otišlo iz naše države. Danas te mlade vraćamo i pokušavamo kroz različite projekte to da realizujemo, pri čemu pozdravljam Projekat „Tačka povratka“.

Možda neki i dalje žele da ospore šta je učinjeno, ali dela govore i definitivno su vidljiva.

Nema mesta u Republici Srbiji u kome se ne može videti rezultat desetogodišnjeg rada. Imamo rekordan broj zaposlenih, plate nikada nisu bile veće, penzije od početka godine rastu za 20% a subvencije nisu bile nikad pristupačnije. Svi društveni slojevi su obuhvaćeni. Posebno ističem pomaganje mikro i srednjim preduzećima, kao i pomoć domaćim poljoprivrednicima.

Pošto mnogi vole ovde da pomenu i srpsku dijasporu, napominjem da nikad veća sredstva nisu bila namenjena za nju.

Što se tiče kapitalnih projekata, mnogi su urađeni i nastaviće da se rade i brze pruge i mostovi i auto-putevi. Samo u Novom Sadu, odakle ja dolazim, mnogo toga je urađeno. Ali, ono što me naročito raduje jesu rezultati na teritoriji okolnih naseljenih mesta. Bivši gradski čelnici do 2012. godine uopšte nisu zailazili na teren okolnih naseljenih mesta i tražili ono što je potrebno tom narodu. Danas jedan Futog ima halu, završava se bazen, Ledinci imaju fiskulturnu salu, na Vidovdanskom naselju se radi vrtić, tj. na Sajlovu je urađen već vrtić a na Vidovdanskom naselju se radi dom zdravlja. U Veterniku smo uradili stanove za izbeglice a svakodnevno se rade i realizuju projekti u vidu puta, asfalta i širenja vodovodne i kanalizacione mreže.

Na osnovu iznetog, molim sve narodne poslanike da usvojimo predmetni budžet za 2023. godinu i da dozvolimo stručnim ljudima koji se nalaze na odgovornim pozicijama da nastave da se brinu o našim građanima na što bolji način.

U ovo nevreme jedinstvo srpskog naroda nije nikad potrebnije. Dajte da pomognemo i pružimo podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, za koga je glasalo preko dva miliona i 200 hiljada građana, jer on ne radi samo u interesu tih građana, već svih, bez obzira na njihovu pripadnost i bez obzira na to za koga su glasali. Dajte da pokažemo ozbiljnost na delu, moralnu i političku odgovornost i da pomognemo našim građanima da sledimo jedinstven put, srpski put. Hvala vam puno na pažnji i živela Srbija!

Imovinska karta

(Novi Sad, 27.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (naknada) Republika Mesečno 74484.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (poslanički dodatak) Republika Mesečno 37242.00 RSD 01.08.2022 -